W-Lan, klucze WEP i inne pierdoły.
A więc kupiłem router przewodowo-bezprzewodowy (jak to śmiesznie brzmi :D) firmy D-Link, ponieważ mój stary router, działający non-stop od 2005 roku 24/7 odmówił posłuszeństwa 24 grudnia 2009 roku.
Nie zamierzam pisać na specjalistycznych forach dla noł-lajfów, co zajmują się sieciami komputerowymi a zaraz po pracy wchodzą poruchać na RedTube, dlatego piszę tutaj, i byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mógłby odpowiedź na kilka pytań. 1) Czy klucz pojedynczy WEP jest wystarczającym zabezpieczeniem przed osobami z zewnątrz? 2) Jeśli nie, to jak mogę lepiej zabezpieczyć sieć? 3) Czy zdarzyło Ci się taka sytuacja, że ktoś "podpiął się" pod Twojego neta? 4) Lubisz pierogi? Z góry dziękuję za odpowiedzi i życzę szczęśliwego nowego roku. |
Cytuj:
odnosnie tematu: 4. nie. |
Ale tamci mają PACC na RedTube, a tutaj PACC tylko w Tibii mają. :<:<
|
Cytuj:
|
To był dobry router. :<
Life goes on! |
Ja za to lubię pierogi :)
Dobrze, że pytasz. No dobra, taki mały offtop: najbezpieczniejszy jest klucz WPA2 No dobra, jeszcze powiem, że owszem sieć zabezpieczoną przez kej WEP da się złamać i nie trzeba być do tego hakerem z pentagonu, ale tak znikomy promil ludzi to robi, że szanse na to, iż w zasięgu twojej sieci będzie taka osoba jest mniejsza jak szansa na wigilie bez choinki. |
Czy ktoś cię już zhakował (twoją sieć lokalną), że zakładasz taki temat? Jeżeli nie, to nie dmuchaj na zimne (przynajmniej bez przesady). Poza tym fora dla no lajfów, którzy po pracy ruchają na Redtube, są odpowiedniejsze do zadawania tego typu pytań. Osobiście polecam www.elektroda.pl.
|
3) tak
4) tak |
Cytuj:
|
3) Nie
4) Zależy z czym |
No juz sie posmialismy.
1) Tak 2) Po co? 3) Nie 4) Tak Prawda jest taka, ze do twojej sieci podlacza sie tylko wtedy, kiedy nie bedziesz mial zadnego hasla. Zwykly uzytkownik nie poradzi sobie z zadnym kluczem, a prawdziwy haker, gdyby chcial sie wlamac to i tak sie wlamie (tylko po co?) :P |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 20:04. |