|
Notki |
Poradniki Archiwalne Poradniki napisane przez użytkowników forum, które dotyczyły poprzednich wersji Tibii i nie są już aktualne. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 17 07 2004
|
![]() Opisze tu jak krok po kroku wyslac list z kasa do cipow. Aby list dotarl jak najszybciej nalezy wyslac go jako POLECONY PRIORYTET. Ok zaczynamy:
1) Niezbedne itemy ![]() ![]() -kartka z numerem referencyjnym (kolor zolty na zdjeciu) -formularz "POTWIERDZENIE NADANIA" (kolor pomaranczowy na zdjeciu) -kasa: 3 miechy- 22$, 7 miechow- 44$ i 11-66$ (kolor zielony na zdjeciu- specjalnie dla tych ktorzy mowili ze nie ma banknotow 1 dolarowych ![]() -koperta 2) JEDYNY prawidlowy adres to: element 5 AG share-it! Vogelsanger Str. 78 D-50823 Cologne Germany 3) Co i jak?: -Idziemy na poczte i stajemy w kolejce ![]() -Kiedy juz sie dopchamy do okienka, kupujemy koperte i prosimy i karteczke "POTWIERDZENIE NADANIA" -Siadamy sobie z boczku i wypelniamy ![]() -Kase zawijamy w kartke z ref numerem -Kiedy adresujemy koperte w lewym gornym rogu wpisujemy swoj adres a w prawym dolnym adres CIPow. Problemem moze byc ze koperta zawiera tylko 5 okienek na kod pocztowy, dlatego "D" piszemy przed okienkami a reszte kodu w okienkch ![]() -Nastepnie wypelniamy potwierdzenie nadania. ![]() Wypelniamy tylko pola 1 i 2 z rysunku, a pole 3 wypelnia pracowniczka poczty. W pole 1 wpisujemy swoj adres, a w pole 2 adres CIPow. -Stajemy znowu w kolejce ![]() -Kiedy po raz drugi sie dopchamy do okienka to dajemy pracowniczce poczty nasz list i karteczke "POTWIERDZENIE NADANIA" oraz mowimy, ze chcemy wyslac list jako "PRIORYTET POLECONY". Pani nakleja nam rozne znaczki, wazy list itd. itp. Wypelnia pole 3 w "POTWIERDZENIU NADANIA" i oddaje nam ![]() -Placimy za nadanie przesylki (w moim przypadku 7,90 zl) i zabieramy "POTWIERDZENIE NADANIA" na wszelki wypadek jasli by nasz list sie zagubil -Na pacc trzeba czekac ok 3 dni ![]() PS: Bylo pytanie odnosnie tego gdzie mozna znalesc ref number. Niestety ss strony nie mam ale mam za to ss z e-maila, ktorego otrzymujemy po zamowieniu (Niedlugo go wkleje na razie link): http://coolo.host.sk/pacc/ref.jpg --- UWAGA!!! Nie radze kupowac PACC tym sposobem. Poczta Polska nie obsluguje wysylki pieniedzy za granice!!! Na szczescie niedlugo rusza moj autorski projekt kupowania PACC, nie potrzebne wam beda konta w banku, ref numbery, nie bedziecie musieli wchodzic nawet na tibia.com i bedziecie mogli kupowac pacc za zlotowki. Po wiecej informacji mozecie pisac: [email protected] Zapraszam do przeczytania tematu: http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=20013 Ostatnio edytowany przez Palmir - 20-07-2005 o 09:07. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 04 08 2004
Lokacja: Opole
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Seraphim Loki
Profesja: Royal Paladin
Gildia: Eternal March
Świat: Aldora
Poziom: 68
Skille: 80+
Poziom mag.: 17
|
![]() Co do tego adresu
adres: element 5 AG share-it! Vogelsanger Str. 78 D-50823 Cologne Germany Ja wyslalem bez "D" i doszlo.Jest naprawde nie potrzebne. Ostatnio edytowany przez elmo_us - 16-10-2004 o 11:40. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 18 10 2004
Lokacja: Iława
|
![]() właśnie przed chwilą wysłałem kaskę według instrukcji, tylko że ja w EURO walucie. Teraz będę czekał na pacca. A Ci co się boją podświetlania koperty i wyjmowania pieniędzy prze pracowników Poczty Polskiej niech zrobią tak jak ja zrobiłem. Otóż podkleiłem od środka kopertę kolorową sztywną ulotką, tak, że list wygląda jak pocztówka i nawet po prześwietleniu nie widać że jest tam kasa.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 08 2004
|
![]() Cytuj:
Portal Energii Astralnej - Forum , Chat i wiele artykułów. Zajmujemy się między innymi takimi zjawiskami jak OOBE , LD , Medytacja , PSI , Telekineza i wiele innych... Zapraszamy!!! Nasze forum: http://pea.org.pl/phpBB2/index.php Oraz nasz serwis: http://pea.org.pl/ Gorąco zapraszam i Pozdrawiam |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() ![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 12 09 2003
Lokacja: Pustków City
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Asieks
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Lunara
![]() |
![]() Jeśli kto kolwiek chce miec 100% pewnosc ze Wasz list trafi tam gdzie trzeba musicie wysłac List WARTOSCIOWY POLECONY PRIORYTETOY
![]() No bo jak inaczej odzyskac straconą kase?? W moim przypadku tak było list poszedł i nie wrócil.Mój list szedł i "idzie" ponad...4-5miechów i dalej nic o nim nie wiadomo,doszedł do Niemiec i tyle.Reklamacja good czekam znowu kilka miechów i przychodzi list ze nie bendzie ZADNEGO odszkodowania nawet za to ze lis zaginoł(OCZYWISCIE! od tego mozna sie odwolac wiec mysle ze bendzie all OK ![]() ![]() ![]() Ostatnio edytowany przez Asieks - 26-10-2004 o 19:12. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nieobecny.
|
![]() Tak, to ja wywaliłem posty.
Nie mam zamiaru czytać durnych postów w tym, ani w żadnym innym temacie. Nie będzie tematu na forum do wyżalania się że kupowaliście PACC pocztą i wam nie przyszedł. Jeżeli chcecie być pewni wpłaty, to płaććie kartą kredytową, boądz przelewem. Poczta Polska nie wspiera przesyłania gotówki listem, nie bierze za to żadnej odpowiedzialności. Jeżeli Wysłaliście kasę w liście, możecie mieć pretensje tylko do siebie. I to NIE jest miejsce, żeby rzucać mięsem albo się żalić. I to miejsce NIE powstanie. Ostatnio edytowany przez $corcerer - 23-04-2005 o 15:53. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 12 2004
Lokacja: Mahakam
|
![]() Cytuj:
pewien pan przesylal mi telefon via poczta polska. paczka zostala nadana jako ubezpieczona, polecona i do tego priorytetowa. na liscie przewozowym byla napisana waga. u mnie na poczcie juz sie waga nie zgadzala brakowalo kilka gramow ( dokladniej brakowalo wagi telefonu i ladowarki ). jakis debil zakleil nawet karteczke z waga tej paczki ( mialo byc cos okolo pol kilo a bylo niecale 200 ). od reklamacji, do odwolania. tu poczta twierdzi ze paczka nie byla ubezpieczona, a fizycznie na paczce jest karteczka mowiaca co innego ( na pokwitowaniu tez jest taka sama kwota ). coz trzeba czekac... pierwsza rozprawa w przyszlym miesiacu. w sumie szybko, tylko ze cala sprawa dziala sie na wiosne... zeszlego roku :/. znajac nasze "obiektywne" sady, okaze sie ze telefon a ladowarka sam ukradlem na poczcie lub w trasie... nuff said taka jest polska.
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 09 2004
|
![]() Powód edycji:
Ostatnio edytowany przez Jacko - 11-01-2012 o 01:48. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 02 01 2005
|
![]() niechce robić nowego tematu ani nie moge znaleźć takiego ale co mam robić:
- jeżeli mam pacca i mam przypuśćmy DOMEK to jak muszę zapłacić żeby tego domku nie stracić bo jeżeli wyślę pocztą to nie koniecznie wiem kiedy otrzymają tą kase... i jeśli mi przyjdzie list że należy zapłacić za pacca bo już się kończy i ja im kase wyśle to oni będą czekać czekać aż dojdzie nie pozbawiając mnie domku ??
![]() |
#12 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 23 03 2005
Lokacja: Gdzie mieszkasz?
Świat: Świat na którym
Poziom: Poz
Skille: Skille
Poziom mag.: Po
|
![]() wlasnie wyslalem tera sie modle i to szczerze
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 09 2004
|
![]() Powód edycji:
Ostatnio edytowany przez Jacko - 11-01-2012 o 01:48. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 04 2005
Lokacja: ~I tak mnie nie znajdziesz~
Stan: Niegrający
|
![]() Czy na tibia.com jest podany obecny adres, na który wysyła się kase pocztą? Jeżeli tak to proszę o pomoc
![]()
Anioł... Toż to Anioł! Zawiodłam, ja Wybaczył, on Zrozumiałam, ja Zaufał, on Spojrzał w oczy, Znowu były ciepłe, Złapał za ręke -Wybaczam na zawsze Szepnął, Twarz miał jasną, Uskrzydlenie było tylko wyczuwalne... Ufam. Jesteś Aniołem Zaufania. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 10 06 2005
Lokacja: Venore
|
![]() Jaki jest aktualny adres wysylania kasy na paca?
Ostatnio edytowany przez Magrid - 15-06-2005 o 17:14. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 28 05 2005
Lokacja: \/r0c7l4\/
Stan: Aktywny gracz
Imię: Bloody claw
Gildia: Bad Angels with Red Eyes
Świat: Calmera
Poziom: 31
Poziom mag.: 43
|
![]() właśnie wysłałem kase...
jeszcze opr od pracownika poczty dostałem za to że kase poleconym chciałem wysłać, kazał mi listem wartościowym wysłać i przez to pare złociszy straciłem!! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Użytkownik Forum
|
![]() Adres jest już inny !
![]() Według mnie ten sposób jest najlepszy ![]() A potwierdzenie nadania nie przykleja sie do kartki >.> Adres przysyłają na maila po zamuwieniu pacca ![]() Ostatnio edytowany przez Freaqs - 07-07-2005 o 17:12. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 01 07 2005
|
![]() Nie wiem co jest. Mija 3 dzien od kiedy wyslalem kase i nie ma. Mial byc po 3 dniach. Obawiam sie troche.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 28 05 2005
Lokacja: \/r0c7l4\/
Stan: Aktywny gracz
Imię: Bloody claw
Gildia: Bad Angels with Red Eyes
Świat: Calmera
Poziom: 31
Poziom mag.: 43
|
![]() Cytuj:
możliwe też że wysłałeś w "zwykłej" kopercie,a bezpieczniej jest wysyłać w kopercie foliowanej od wewnątrz. Możliwe też że wysłałeś w piątek czy sobotę i list nie doszedł gdyż idzie 3 dni ROBOCZE. Pomyś nad tym, jeśli nie widzisz nic złego w sposobie wysyłania itp. to poczekaj jeszcze dzień czy dwa |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 01 07 2005
|
![]() TRoche sie nie pokoje bo wyslalem kase na PACC poczta, poleconym prirytetem. JUZ mija 4 dzien i nie mam PACC. Nie wiem co sie dzieje. Jak ktos wie niech odpowie. Blagam...
![]() |
![]() |
![]() |