Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

stary 26-10-2011, 15:23   #1
ivax
Użytkownik forum
 
Data dołączenia: 26 10 2011

Posty: 4
Pytanie Problem z rozdzielczością

Witam

Jestem nowym graczem i użytkownikiem forum, więc jak założyłem temat w złym dziale to sorry.
Mój problem polega z rozdzielczością w tibi, próbowałem już wszystkich opcji w tibi i nic nie wiem na czym polega mój problem i jak go rozwiązać



Cały czas mam taki ekran i za chiny nie mogę go rozciągną w opcjach próbowałem wszystkiego i nic... a nie możliwe że mam za słabego kompa, albo mam lagi. Czy to jest wina kary graficznej lub sterowników, może brakuje mi jakiegoś oprogramowania, lub czegoś ? Nie ogarniam tego wcale.



Znowu gdy odznaczę te opcje i rozciągnę na maxa to jest strasznie rozmazany ekran. Obojętne jaką mam ustawioną rozdzielczość w tibi czy 800x600 czy 1280x1024 czy 640x480 to i tak się nic nie zmienia. Naprawdę nie wiem o co chodzi.

Proszę was o pomoc

Ostatnio edytowany przez ivax - 26-10-2011 o 15:51.
ivax jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 26-10-2011, 17:43   #2
laxiu
Użytkownik Forum
 
laxiu's Avatar
 
Data dołączenia: 13 02 2007

Posty: 374
Domyślny

Musisz odznaczyć ta opcję która zaznaczyłeś na czerwono i rozciągnąć ekran. Tibia po prostu ma taka grafikę. Każdy tak ma.
laxiu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-10-2011, 18:48   #3
ivax
Użytkownik forum
 
Data dołączenia: 26 10 2011

Posty: 4
Domyślny

Tak też robiłem, ale wtedy jest bardzo ostro widać piksele i do tego robią się takie małe czarne ''x'' (iksy) na każdym pikselu. A u moich znajomych to jest to normalne i nie widać aż tak tych pikselów tylko jest ładny czysty obraz. korzystam z Windows 7 może są jakieś specjalne klienty pod tego windowsa ?



Taki jest efekt...

Ostatnio edytowany przez ivax - 26-10-2011 o 19:03.
ivax jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-10-2011, 19:40   #4
voice
Użytkownik Forum
 
voice's Avatar
 
Data dołączenia: 08 06 2010
Lokacja: Puławy

Posty: 479
voice ma numer GG 8133179
Domyślny

Jest to wina karty graficznej. Ja tez tak mam. Zauwazylem ze te czarne "iksy" pojawiaja sie tylko wtedy gdy w Tibii jest ciemno, a te czarne pixele znikaja gdy w poblizu jest ostre zrodlo swiatla. Po prostu musisz sie przyzwyczaic, bo to jest grafika 16 bit. Chyba ze kupisz lepsza karte graficzna. A probowales w rozdzielczosci zmieniac np. zamiast 1024x728 16bit na 1024x728 32 bit?
__________________

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ruszek Pokaż post
Rozmowa z Klaudią +8 do motywacji, Marta +20 do medżik penetrejszyn.

------------------------------------------
100 post - 11 lipiec 2011 16:42
200 post - 3 sierpień 2011 15:03
300 post - 14 wrzesień 2011 19:07
400 post - 11 października 2011 16:41

Ostatnio edytowany przez voice - 26-10-2011 o 19:44.
voice jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-10-2011, 20:03   #5
ivax
Użytkownik forum
 
Data dołączenia: 26 10 2011

Posty: 4
Domyślny

Tak, próbowałem już wszystkiego. A z tą kartą to chyba jest ten problem tak jak mówisz, bo patrzałem jaką mam i się okazało że to ''Standardowa karta graficzna VGA'' a cały czas byłem przekonany że mam jakąś lepszą, a nie zczajiłem tego wcześniej bo kompa mam na razie zastępczego, to jak bym wiedział to było by od razu po kłopocie. No trudno na razie sobie nie pośmigam w Tibi do puki nie zrobię swojego kompa

Dzięki za pomoc
ivax jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-10-2011, 20:00   #6
laxiu
Użytkownik Forum
 
laxiu's Avatar
 
Data dołączenia: 13 02 2007

Posty: 374
Domyślny

Jeśli możesz to zaznacz "show light effects" jeżeli nie możesz to rzeczywistszy może to być problem z kartą. Spróbuj też przełączyć na direcx9
laxiu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-10-2011, 21:54   #7
voice
Użytkownik Forum
 
voice's Avatar
 
Data dołączenia: 08 06 2010
Lokacja: Puławy

Posty: 479
voice ma numer GG 8133179
Domyślny

Tak, standartowa karta graficzna vga 16mb. mam to samo, bo wczesniejsza sie spalila. Ja sie zdazylem przyzwyczaic juz
__________________

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ruszek Pokaż post
Rozmowa z Klaudią +8 do motywacji, Marta +20 do medżik penetrejszyn.

------------------------------------------
100 post - 11 lipiec 2011 16:42
200 post - 3 sierpień 2011 15:03
300 post - 14 wrzesień 2011 19:07
400 post - 11 października 2011 16:41
voice jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-10-2011, 13:06   #8
ivax
Użytkownik forum
 
Data dołączenia: 26 10 2011

Posty: 4
Domyślny

Jeszcze się tak zastanawiałem, czy nie ma może jakiś specjalnych sterowników, lub programów pod tą karte. Nie wiecie może ?
ivax jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-10-2011, 15:18   #9
voice
Użytkownik Forum
 
voice's Avatar
 
Data dołączenia: 08 06 2010
Lokacja: Puławy

Posty: 479
voice ma numer GG 8133179
Domyślny

Raczej nie ma ;c
Spróbuj kupić nową/naprawić starą jak masz.
__________________

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ruszek Pokaż post
Rozmowa z Klaudią +8 do motywacji, Marta +20 do medżik penetrejszyn.

------------------------------------------
100 post - 11 lipiec 2011 16:42
200 post - 3 sierpień 2011 15:03
300 post - 14 wrzesień 2011 19:07
400 post - 11 października 2011 16:41
voice jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz


Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)
 
Opcje tematu

Zasady postowania
Nie możesz dodawać tematów
Nie możesz odpowiadać
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Kod jest Włączone
UśmieszkiWłączone
[IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
Przejdź do forum


Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 15:44.


Powered by vBulletin 3