Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Fora główne > Poradniki > Poradniki inne, niezwiązane z Tibią

Notki

Poradniki inne, niezwiązane z Tibią Poradniki napisane przez użytkowników forum, które nie dotyczą Tibii, jednak są warte umieszczenia na stronie i przeczytania.
Odpowiedz
 
Opcje tematu
stary 24-03-2007, 16:50   #1
Drzamich
Użytkownik Forum
 
Drzamich's Avatar
 
Data dołączenia: 08 01 2006
Lokacja: Find me if you can

Posty: 381
Domyślny Jak zmniejszyć ciężar obrazka?

WSTĘP

Na naszym forum istnieje dział ze zdjęciami.
Niektórzy robią je specjalnie przeznaczonymi w tym celu programami.
Niestety cześć użytkowników używa klawisza "Print Screen", a potem wywołują je w Paincie.
Ma to jednak swoją wadę, ponieważ takie zdjęcia są w formacie BMP lub PNG,
i ładują się mnóstwo czasu z powodu dużego ciężaru.
Poradnik ten napisałem, aby ci, którzy robią screeny w taki sposób, mogli zmniejszyć
ich ciężar i nie wprowadzać w zdenerwowanie innych użytkowników.
No to zaczynamy...

Aby móc wykorzystać sposób opisany przeze mnie musimy posiadać program IrfanView.
Jeśli go nie posiadamy, można go ściągnąć tutaj (spolszczenie tutaj)
Tym programem można robić także gotowe screeny w JPG
Poradnik jak to robić znajduje się tutaj
Po instalacji programu możemy przystąpić do pracy.

Krok 1.
Uruchamiamy program i klikamy w ikonę zaznaczoną na zdjęciu czerwonym kwadratem.


Krok 2.
Wybieramy z listy obrazek, którego ciężar chcemy zmniejszyć.


Krok 3.
Klikamy w ikonę zaznaczoną na zdjęciu niebieskim kwadratem.


Krok 4.
Wybieramy z listy dostępnych formatów, format JPG, tak jak na zdjęciu.


Krok 5.

Kiedy to zrobimy, z boku pojawi nam się suwak, na którym ustalamy jakość obrazka.
Przesuwamy go do końca, tak jak poniżej.


Krok 6.
Wpisujemy nazwę dla obrazka i klikamy na "Zapisz".


Brawo!
Właśnie definitywnie zmniejszyłeś ciężar obrazka zmieniając jego format na JPG

Przykład:
Mam tutaj obrazek w formacie BMP, który waży 146 Kb.


Po zastosowaniu mojej metody zmniejszyliśmy jego ciężar do 22,8 Kb, czyli 6,4 razy.




Wyglądają prawie identycznie.
Opłaca się prawda?
Teraz pozostaje tylko wrzucić zdjęcie na serwer i pokazać je na forum.

ZAKOŃCZENIE
To by było na tyle.
Mam nadzieję, że teraz użytkownicy zamiast w BMP, lub PNG będą zapisywać obrazki w JPG
i dzięki temu przyjemniej będzie oglądało się tematy ze zdjęciami.
__________________
~The only and unfakeable Drzamich.

Chcesz wiedzieć ile mam lat? Skompiluj TO:
Ukryty tekst:
PHP Kod:
#include <iostream>
main(){
       
int rok_urtwoj_wiekmoj_wiek;
       
       
cout << "Podaj swoj rok urodzenia: ";
       
cin >> rok_ur;
       
cout << endl;
       
       
twoj_wiek 2007 rok_ur;
       
moj_wiek twoj_wiek 1;
       
cout << "Masz wiec " << twoj_wiek << " lat. Ja mam " << moj_wiek << ".";


Ostatnio edytowany przez Drzamich - 08-04-2007 o 15:32.
Drzamich jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 24-03-2007, 17:02   #2
evolucja
Użytkownik Forum
 
Data dołączenia: 25 07 2006

Posty: 29
Stan: Na Emeryturze
Profesja: Knight
Poziom: 53
Skille: 81
Poziom mag.: 4
Domyślny

Bardzo fajny poradnik, jednak dlatego, że nie toleruję nawet najdrobniejszych błędów naszego języka polskiego wystawiam ocenę 8,5/10. Popraw te kilka błędów a powinno być ok, wtedy był bym za przeniesieniem.
__________________
Przekroczone limity sygnatury

Ostatnio edytowany przez evolucja - 24-03-2007 o 17:03.
evolucja jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-03-2007, 17:05   #3
Sorcerereq
Użytkownik Forum
 
Sorcerereq's Avatar
 
Data dołączenia: 08 02 2007
Lokacja: Łódź
Wiek: 24

Posty: 177
Stan: Na Emeryturze
Profesja: Knight
Gildia: Lubie solo
Świat: Celesta
Poziom: 87
Skille: 81/80
Poziom mag.: 7
Domyślny

Łaaaaaaał, naprawdę zmniejszy się rozmiar obrazka po zapisaniu w .jpg? Mogę cię dotknąć?
__________________
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez czuczu20 Pokaż post
Sorcerereq jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-03-2007, 17:06   #4
Parys
Mytho(L)ogy Hero
 
Parys's Avatar
 
Data dołączenia: 13 04 2004
Lokacja: Warszawa
Wiek: 28
Wpisy bloga: 1

Posty: 928
Domyślny

Proponuję, aby nie równać do środka, a do prawej strony. Lepiej się będzie czytało.
Od siebie mogę jeszcze dodać program Easy Thumbnails (tutaj).
Zmniejsza on pliki jpg masowo, można ustalać jakość pliku jpg po zmianie, a także zmniejszać 'wielkość' zdjęcia. Fajny, mały programik.
__________________
Their fight is your fight, their freedom- your freedom WARSAW 44'


Miasto, które przeżyło własną śmierć!

Regulamin
Zbiór poradników Wystaw notkę! Pajacyk
Parys jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-03-2007, 20:43   #5
Rethfing on Aldora
Użytkownik Forum
 
Rethfing on Aldora's Avatar
 
Data dołączenia: 29 05 2005
Lokacja: Knurów
Wiek: 28

Posty: 825
Rethfing on Aldora ma numer GG 2007389 Send a message via Skype™ to Rethfing on Aldora
Domyślny

A nie lepiej po prostu Ultima Online Screenshot Utility? Screenshot pod którym kolwiek klawiszem, automatyczne robienie ss'ów czy obcinanie automatycznie obrazka żeby był widoczny tylko obszar gry a nie eq itd.
Rethfing on Aldora jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-04-2007, 22:17   #6
Drzamich
Użytkownik Forum
 
Drzamich's Avatar
 
Data dołączenia: 08 01 2006
Lokacja: Find me if you can

Posty: 381
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rethfing on Aldora Pokaż post
A nie lepiej po prostu Ultima Online Screenshot Utility? Screenshot pod którym kolwiek klawiszem, automatyczne robienie ss'ów czy obcinanie automatycznie obrazka żeby był widoczny tylko obszar gry a nie eq itd.
Oczywiście że lepiej.
Napisałem w poradniku że IV można też robic gotowe screeny w JPG
Ale jeżeli ktoś jest tak uparty, pozostaje mu moja koncepcja zmieniania ciężaru.

BTW. Dzięki za przeniesienie mojego poradnika z "Propozycji poradników"
do właściwych poradników.
__________________
~The only and unfakeable Drzamich.

Chcesz wiedzieć ile mam lat? Skompiluj TO:
Ukryty tekst:
PHP Kod:
#include <iostream>
main(){
       
int rok_urtwoj_wiekmoj_wiek;
       
       
cout << "Podaj swoj rok urodzenia: ";
       
cin >> rok_ur;
       
cout << endl;
       
       
twoj_wiek 2007 rok_ur;
       
moj_wiek twoj_wiek 1;
       
cout << "Masz wiec " << twoj_wiek << " lat. Ja mam " << moj_wiek << ".";

Drzamich jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-04-2007, 18:26   #7
slimaczek
Użytkownik Forum
 
slimaczek's Avatar
 
Data dołączenia: 14 10 2004
Lokacja: Kościan

Posty: 485
Stan: Na Emeryturze
Imię: Topork
Profesja: Elite Knight
Świat: Nerana
Poziom: 87
Skille: 84/83
Poziom mag.: 7
slimaczek ma numer GG 1217938
Domyślny

A ja polecam S-PicView - bardzo mało popularny program, a zajmuje z 1mb i nie znalazłem programu który by tak dobrze zmniejszał pliki .jpg bez wielkiej zmiany jeżeli chodzi o jakość.
__________________
Play the game. Never let the game play you.

slimaczek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-05-2007, 11:01   #8
magikk17
Guest
 

Posty: n/a
Domyślny Pain

Hej a mi się wydaję ze jak sie zrobi print screen'a w win9x/nt/xp/VS a potem wklei do painta to można go bez problmu w samym paincie zapisać w oknie jako *.jpg w oknie zapisu na dole dziwne ze nikt tego nie widział a jak by plik (np.~16k był za duży to mozna dać w paincie obraz-> rozciągnij/pochyl i np. wpisac rozciąganie -> pionowo i poziomo po 75% i zmniejszy o tyle % rozdzielczość czyli rozmiar też , i nie widze sensu sciągania tych programów.....

P.S. jeśli ktoś ma dużą ilość zdjęć i już pobrał IrfanView to w opcjach tez ma "batch convert" czyli mozna zrobic z dowolną ilośćią zdjeć konwersje.

Pozdrawiam MagikK

Ostatnio edytowany przez magikk17 - 09-05-2007 o 11:03. Powód: dopisek P.S
  Odpowiedz z Cytatem
stary 10-05-2007, 17:20   #9
Vatone
Użytkownik Forum
 
Vatone's Avatar
 
Data dołączenia: 21 08 2006
Lokacja: OsTr

Posty: 203
Stan: Na Emeryturze
Imię: Vatone
Profesja: Elder Druid
Świat: Astera
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez magikk17 Pokaż post
Hej a mi się wydaję ze jak sie zrobi print screen'a w win9x/nt/xp/VS a potem wklei do painta to można go bez problmu w samym paincie zapisać w oknie jako *.jpg w oknie zapisu na dole
No tak, ale jakość jest do d***
__________________
Pomogłem, wkurzyłem, a może coś innego? >>Nota <<

17:00 Wiktor Fadelight [8]: zucta mi jakas szmate do odziania
17:00 Dant Eleth [41]: wiesz co w rl bym ci tak najebal ze w smietniku bys lezal kurwo niemyta 12latku jebany

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez tak-nie Pokaż post
Co to jest ten pan reklama ?? Po co on daje te posty??
xD
Vatone jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-06-2007, 18:49   #10
blakes
Użytkownik Forum
 
blakes's Avatar
 
Data dołączenia: 29 07 2004

Posty: 171
Domyślny

Gimp bardzo dobrze potrafi wyszczuplić .jpg i kazdy inny format. Wystarczy otworzyć nim obraz i zapisać ze 100% jakością.
__________________
blakes jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-07-2007, 11:42   #11
Kajulec
Użytkownik Forum
 
Kajulec's Avatar
 
Data dołączenia: 17 07 2004

Posty: 1,632
Imię: Raititute
Profesja: Elite Knight
Gildia: Satanica
Świat: Astera
Kajulec ma numer GG 2445317
Domyślny

Zauwazyl ktos, ze plik, ktory teoretycznie jest BMP, tak na prawde jest w formacie PNG i wazy jeszcze mniej niz to cudne JPG linijke nizej?
__________________

retired/retarded
Kajulec jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-07-2007, 15:52   #12
Drzamich
Użytkownik Forum
 
Drzamich's Avatar
 
Data dołączenia: 08 01 2006
Lokacja: Find me if you can

Posty: 381
Domyślny

@up: Owszem, jest tak, ponieważ imageshack zmienia format podczas uploadingu z BMP na PNG.
__________________
~The only and unfakeable Drzamich.

Chcesz wiedzieć ile mam lat? Skompiluj TO:
Ukryty tekst:
PHP Kod:
#include <iostream>
main(){
       
int rok_urtwoj_wiekmoj_wiek;
       
       
cout << "Podaj swoj rok urodzenia: ";
       
cin >> rok_ur;
       
cout << endl;
       
       
twoj_wiek 2007 rok_ur;
       
moj_wiek twoj_wiek 1;
       
cout << "Masz wiec " << twoj_wiek << " lat. Ja mam " << moj_wiek << ".";

Drzamich jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-07-2007, 15:58   #13
Kredzia
Użytkownik Forum
 
Kredzia's Avatar
 
Data dołączenia: 23 06 2007

Posty: 31
Stan: Niegrający
Profesja: Rookstayer
Domyślny

Ciekawe , nie wiedziałam o tym Przyda mi się
Kredzia jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-07-2009, 09:45   #14
Fire-Sylar
Użytkownik Forum
 
Fire-Sylar's Avatar
 
Data dołączenia: 26 06 2008
Lokacja: Polkowice
Wpisy bloga: 1

Posty: 169
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Fuggeso
Profesja: Master Sorcerer
Domyślny

otwieramy painta
dajemy zapisz jako
wybieramy JPG
zapisujemy ready ?!
__________________
Check my Sites:
"https://mobilestrikegold.online" - Mobile Strike Hack and Cheats
"https://dragoncitycoins.online" - Dragon City Hack and Cheats
Fire-Sylar jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-07-2009, 16:51   #15
KrEmAs KAc
Użytkownik Forum
 
KrEmAs KAc's Avatar
 
Data dołączenia: 29 05 2005
Lokacja: Nowe Miasto Lubawskie 53° 25' N 19° 35' E
Wiek: 38

Posty: 1,215
Stan: Niegrający
Świat: ¶♪&#
Poziom: 666
Skille: ↕
Poziom mag.: §§
KrEmAs KAc ma numer GG 8372892
Domyślny

Ja polecam zmieszanie wagi obrazka poprzez gimpa. Mało zajmuje i jest możliwość określenia jakości podczas zapisywania i automatycznie nam pokazuje ile dany obrazek zajmuję po zmniejszeniu o jakiś tam % jakości.


poradnik spoko.
KrEmAs KAc jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz


Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)
 
Opcje tematu

Zasady postowania
Nie możesz dodawać tematów
Nie możesz odpowiadać
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Kod jest Włączone
UśmieszkiWłączone
[IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
Przejdź do forum


Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 02:42.


Powered by vBulletin 3