Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Fora główne > Poradniki > Poradniki inne, niezwiązane z Tibią

Notki

Poradniki inne, niezwiązane z Tibią Poradniki napisane przez użytkowników forum, które nie dotyczą Tibii, jednak są warte umieszczenia na stronie i przeczytania.
Odpowiedz
 
Opcje tematu
stary 04-05-2007, 18:44   #21
Figo
Użytkownik Forum
 
Figo's Avatar
 
Data dołączenia: 21 08 2006
Lokacja: Włocławek

Posty: 97
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Elite Knight
Figo ma numer GG 6374428
Domyślny

Kawał dobrej roboty
__________________
Around in the world
Figo jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 13-05-2007, 17:53   #22
mcsis
Użytkownik Forum
 
mcsis's Avatar
 
Data dołączenia: 12 08 2004
Lokacja: Łódź
Wiek: 30

Posty: 64
Stan: Niegrający
Świat: Valoria
mcsis ma numer GG 1799429
Pergamin

Ja pracuje w wersji 6.0. Wydaje mi sie, ze nie ma zbyt duzej roznicy miedzy tymi wersjami, a przynajmniej dla mnie. Zreszta wydaje mi sie ze wersja 7.0a(taka mialem) miala jakies problemy z renderingiem i gubiła kaltki.

Poradnik całkiem udany(jak dla poczatkujacych i ludzi w temacie).
Ogólnie się nie zagłebiałem, ale po krótkim przejrzeniu oceniam na 8/10.

Z tego co widziałem to (chyba)nie napisałeś nic o Field Order i Pixel Aspect Ratio.

Dodam od siebie, ze to pierwsze to przeplot. Zazwyczaj uzywa sie "Lower filed first", ale przy nie skompresowanym renderingu moga sie pojawic tzw. "paski" na flimie. To wlasnie jest ten przeplot ktory strasznie psuje jakosc filmu(mimo ze ostrosc, kolory, rozdzielczosc jest jak najbardziej wporzadku). Aby to usunąć nalezy ustawić Field Order na None(Progressive Scan). I bedzie cacy
Przydaje sie to w szczególności gdy aby zrobić jeden film musimy renderować jego fragmenty i dlatego nie kompresuje sie ich aby uzyskac jak najlepszy koncowy efekt. Gdybysmy renderowali te fragmenty z kompresja to efekt koncowy nie byl by zadowalający.

Co do Pixel Aspec ratio jest to wielkosc jednego pixela. Jezeli jest mniejsza niz zero czyli jak na zdjeciach w poradniku 0,9091 to pixel jest splaszczony i rozciagniety na boki(czyli automatycnie caly film tak wygląda). Gdy jest wiekszy niz jeden pixele sa rozciagniete w gore i splaszczone z bokow. NAJLEPIEJ USTWIC 1.

Tylko moja rada.

@Gesior
Mozesz umiescic moje rady w poradniku jak chcesz tylko zaznacz ze sa odemnie plx


Obecnie suzkam jakiegos bardziej zaawansowanego programu do obróbki video...
__________________
54 68 69 73 20 69 73 20 74 68 65 20 77 61 79 20 49 20 70 72 61 79 2E
mcsis jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-05-2007, 22:52   #23
Fonev
Guest
 

Posty: n/a
Domyślny

daj link do programu bo cos w google sa same platne :/
  Odpowiedz z Cytatem
stary 13-05-2007, 23:26   #24
Gesior
Użytkownik Forum
 
Data dołączenia: 25 01 2005
Lokacja: Grodzisk Maz.

Posty: 387
Stan: Na Emeryturze
Imię: Akatedih
Profesja: Druid
Świat: Secura
Poziom: 42
Skille: 16/23
Poziom mag.: 50
Strzałka

Dzieki 'mcsis' za pomoc
Wiedzialem o tym błędzie ktory występuje po zapisie do .avi fragmentu, a potem dodaniu go do innego projektu. Widziełem, że chodzi o przeplot, ale nie wiedziałem gdzie to się ustawia w Vegas
Zaraz dopisze do poradnika.
Link do Sony Vegas (tez dopisze):
http://www.download.com/Vegas/3000-2194_4-10601642.html
Jak szukasz jakiegos popularnego programu w google to wpisuj w google jego nazwe i "download.com".
__________________
Kurs > Sony Vegas 7.0 < napisany przez Gesiora:
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=125885
Gesior jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-05-2007, 15:34   #25
mcsis
Użytkownik Forum
 
mcsis's Avatar
 
Data dołączenia: 12 08 2004
Lokacja: Łódź
Wiek: 30

Posty: 64
Stan: Niegrający
Świat: Valoria
mcsis ma numer GG 1799429
Król

Przejrzalem sobie dokladnie poradnik i ocena zostaje czyli 8/10. Wkradlo sie kilka bledow i niedopowiedzen przez ktore ludzie ktorzy nie mieli styczosci z tym programem moga sie lekko zrazic, ale ogolnie jest super i jak ktos jest wmiare pojetny to kapnie sie o co chodzi. Fajnie ze poswieciles troche czasu zeby ludzi uswiadomic w czym powinni pracowac Jakbys chcial to moge Ci bardziej aktywnie pomagac przy tym poradniku. Moge rowniez napisac jak zgrywac film z Tibi do AVI za pomoca SnagIt'a.

@Moderatorzy
Przykleic plx.
__________________
54 68 69 73 20 69 73 20 74 68 65 20 77 61 79 20 49 20 70 72 61 79 2E

Ostatnio edytowany przez mcsis - 14-05-2007 o 15:37.
mcsis jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-05-2007, 15:32   #26
Ice and fire
Użytkownik Forum
 
Data dołączenia: 07 02 2004

Posty: 16
Domyślny

a ja mam problem otóż gdy przeciągam film to zamiast miec obraz i ścieżke dzwiękową filmu koło siebie (czyt. obraz na górze dzwięk na dole) no i nie wiem co zrobic ; <<<
Ice and fire jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-05-2007, 18:43   #27
mcsis
Użytkownik Forum
 
mcsis's Avatar
 
Data dołączenia: 12 08 2004
Lokacja: Łódź
Wiek: 30

Posty: 64
Stan: Niegrający
Świat: Valoria
mcsis ma numer GG 1799429
Pergamin

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ice and fire Pokaż post
a ja mam problem otóż gdy przeciągam film to zamiast miec obraz i ścieżke dzwiękową filmu koło siebie (czyt. obraz na górze dzwięk na dole) no i nie wiem co zrobic ; <<<
oO? Zabardzo nie wiem o co Ci chodzi... Przeciagasz w pionie czy poziomie? Bo jak w pionie to to jest bez znaczenia gdzie jest sciezka dzwiekowa, a gdzie filmowa(np. ja zawsze dzwiekowa mam na samej gorze).

Jezeli w poziomie(na boki ) to poprostu zaznaczasz obie sciezki za pomoca SHIFT'a albo CTRL(nie pamietam jak jest dokladnie w 7.0) i wtedy przesuwasz i powinny przesuwać się jedoncześnie.
__________________
54 68 69 73 20 69 73 20 74 68 65 20 77 61 79 20 49 20 70 72 61 79 2E
mcsis jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-05-2007, 19:26   #28
Ice and fire
Użytkownik Forum
 
Data dołączenia: 07 02 2004

Posty: 16
Domyślny

|
|
Obrazek Filmu |
|
|
---------------------------|
|
Dzięk Filmu oryginalnego |
Nie podkład muzyczny |
|
|
---------------------------|


Poprostu jak ładuje film foramtu .avi moge tylko posłuchac głos filmu a oglądnąc nie moge .... dam fotke bo nie wytłumacze ci ;/
Ice and fire jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-05-2007, 20:27   #29
Kamil1000
Zbanowany
 
Data dołączenia: 23 03 2006
Lokacja: Polkowice

Posty: 311
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Knight
Świat: Secura
Poziom: 18
Skille: 36/28
Poziom mag.: 1
Kamil1000 ma numer GG 8012889 Kamil1000 ma login Tlenu pucca72@tlen.pl Send a message via Skype™ to Kamil1000
Domyślny

dla tych co nie wiedzą skąd ściągnąć sony vegas oto link do najnowszej wersji:
http://sony-729.vo.llnwd.net/dspcdn/current/vegas70e-trial_enu*****
Kamil1000 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-05-2007, 16:58   #30
bruno2303
Guest
 

Posty: n/a
Domyślny

Mam prośbę poradnik super !!! ale brakuje mi jednego tzw , może pokaże filmik:

http://www.youtube.com/watch?v=URnWNF_MVqk

chciałbym się dowiedzieć jak zrobić w vegasie taki początek jak w tym filmiku...

PoZDRo aLL
  Odpowiedz z Cytatem
stary 21-05-2007, 20:38   #31
Woojt14
Użytkownik Forum
 
Woojt14's Avatar
 
Data dołączenia: 05 07 2006
Lokacja: Zielona Góra
Wiek: 26

Posty: 65
Stan: Na Emeryturze
Świat: Xerena
Poziom mag.: -
Woojt14 ma numer GG napisz na priv to po
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gesior Pokaż post
Dzieki 'mcsis' za pomoc

Link do Sony Vegas (tez dopisze):
http://www.download.com/Vegas/3000-2194_4-10601642.html
To jest kolejna wersja, która po zainstalowaniu potrzebuje kodu seryjnego, czy ty(autor poradnika) też masz oryginalną wersję? Jeśli nie, to podaj link do triala. Bo to podobno jest trial, ale jak znam życie to trial działa zazwyczaj przez jakiś czas i nie wymaga serial numbera.

Ostatnio edytowany przez Woojt14 - 21-05-2007 o 20:43.
Woojt14 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-05-2007, 19:33   #32
Gesior
Użytkownik Forum
 
Data dołączenia: 25 01 2005
Lokacja: Grodzisk Maz.

Posty: 387
Stan: Na Emeryturze
Imię: Akatedih
Profesja: Druid
Świat: Secura
Poziom: 42
Skille: 16/23
Poziom mag.: 50
Król

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Woojt14 Pokaż post
To jest kolejna wersja, która po zainstalowaniu potrzebuje kodu seryjnego, czy ty(autor poradnika) też masz oryginalną wersję? Jeśli nie, to podaj link do triala. Bo to podobno jest trial, ale jak znam życie to trial działa zazwyczaj przez jakiś czas i nie wymaga serial numbera.
Ja mam prawie orginalną wersje full
Ktoś się mnie pytał na GG co zrobić, bo też nie mógł odpalić. Polecam poszukać w google rozwiązania. Jest na 1 lub 2 stronie wyników wyszukiwania
@kolejne pytanie
z autorem:
"Mam prośbę poradnik super !!! ale brakuje mi jednego tzw , może pokaże filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=URnWNF_MVqk UWAGA
chciałbym się dowiedzieć jak zrobić w vegasie taki początek jak w tym filmiku..."

Juz chyba gadalem na GG i chodzilo Ci o efekt przeźroczystości o ile to Ty.
Dokładnie chodzilo mu o takie kwadraty jakby dzielące ekran na kawałki i napis San Andreas na początku (obok tych kwadratów). Taką lub inną, dowolnie skomplikowaną ramke możecie wykonać w każdym bardziej profesjonalnym programie od Painta ("Gimp" - darmowy oraz wiele innych komercyjnych)
Ustawiacie przeźroczyste tło, malujecie co chcecie na warstwie i zostawiacie tylko wolne miejsca które mają być widoczne (ma w nich być widoczny film). Sam danej metody nie sprawdzałem, ale po paru minutach od czasu jak powiedziałem mu na GG, żeby tak zrobił powidział, że działa i żebym dodał do kursu. Jak sam sprawdze to dodam
Uwaga: Plik zapiszcie do formatu .gif lub .png inaczej nie zapisze sie przezroczystosc. Potem wrzucacie go na warstwe wyzej niz film i powstaje taka ramka.

A utwór w tym filmie na youtube to "Drowning Pool - Reminder" jakby ktoś chciał wiedzieć
__________________
Kurs > Sony Vegas 7.0 < napisany przez Gesiora:
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=125885

Ostatnio edytowany przez Gesior - 22-05-2007 o 19:36.
Gesior jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-05-2007, 18:44   #33
zboro_69
Użytkownik forum
 
zboro_69's Avatar
 
Data dołączenia: 04 12 2006
Lokacja: Oleśnica
Wiek: 29

Posty: 18
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Fiwawamer
Profesja: Elite Knight
Świat: Danubia
Poziom: 119
Skille: 92/88
Poziom mag.: 7
zboro_69 ma numer GG 6127705
Domyślny

Mógł byś napisać jak obejść ten keygen który wlancza się przy uruchamianiu .
zboro_69 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-05-2007, 01:13   #34
Gesior
Użytkownik Forum
 
Data dołączenia: 25 01 2005
Lokacja: Grodzisk Maz.

Posty: 387
Stan: Na Emeryturze
Imię: Akatedih
Profesja: Druid
Świat: Secura
Poziom: 42
Skille: 16/23
Poziom mag.: 50
Król

@up
O czymś takim nie będe pisał na publicznym forum. Poszukaj w google "keygen sony" itp., a znajdziesz odpowiedni program. Pamietaj, ze jest to NIElegalne i łatwo złapać wirusa/trojana więc skanuj pliki
---------
dopisuje do kursu jak dodawać przeźroczystą grafike
EDIT:
Dodany punkt "3.6 Przeźroczystość", opis efektów które można uzyskać za pomocą zwykłych obrazków .png w Sony Vegas. Naprawde warto z takich efektów korzystać, bo są czesto niepowtarzalne, a nie tylko 1 klik, 2 parametry i masz efekt. W takich efektach liczy się pomysł i dopasowanie do danej akcji/sytuacji
__________________
Kurs > Sony Vegas 7.0 < napisany przez Gesiora:
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=125885

Ostatnio edytowany przez Gesior - 24-05-2007 o 02:30.
Gesior jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-05-2007, 12:34   #35
Ice and fire
Użytkownik Forum
 
Data dołączenia: 07 02 2004

Posty: 16
Domyślny

proszę bardzo o to obrazek : ))



to że pisze pic to nie znaczy że zdjęcie filmy tak automatycznie są podpisywane przez aparat a rozszerzenie filmu to .avi


a dobrze powinno wyglądac tak :


Ostatnio edytowany przez Ice and fire - 26-05-2007 o 12:37.
Ice and fire jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-05-2007, 03:32   #36
Gesior
Użytkownik Forum
 
Data dołączenia: 25 01 2005
Lokacja: Grodzisk Maz.

Posty: 387
Stan: Na Emeryturze
Imię: Akatedih
Profesja: Druid
Świat: Secura
Poziom: 42
Skille: 16/23
Poziom mag.: 50
Pytanie

A nie wiesz jakiego kodeka używa aparat do kompresji? Może używa jakiegos ktorego nie odczytuje Vegas. W Windows Movie Maker wszystko OK sie dodaje (film+dzwiek)?
__________________
Kurs > Sony Vegas 7.0 < napisany przez Gesiora:
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=125885
Gesior jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-05-2007, 17:10   #37
Ice and fire
Użytkownik Forum
 
Data dołączenia: 07 02 2004

Posty: 16
Domyślny

@up

tak : )
Ice and fire jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-05-2007, 13:15   #38
hide
Użytkownik Forum
 
hide's Avatar
 
Data dołączenia: 31 07 2004
Wiek: 31

Posty: 878
Imię: Hidetaka
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Secura
Poziom: 130
Poziom mag.: 74
LOL

Jak masz miejsce na dysku to sprobuj otworzyc pliki z aparatu VirtualDub (1.6 lub nowszym - darmowy). Wejdz w którąś z zakładek na górze (nie mam teraz programu pod reka, zeby sprawdzic) bedzie w niej opcja "compression...". Wejdz w nia i z listy wybierz "Uncompressed" lub "Full Frames (uncompressed)" albo cos w podobie z "uncompressed" w nazwie (nie wiem jak to dokladnie nazwali w tym programie). Potem wejdz w zapis filmu i zapisz gdzie masz miejsce (640x480/30 klatek = 1.5-2 GB/minuta! Trzeba miec duzo miejsca). Jest to najszybszy program do kompresji/zapisu filmow jaki do tej pory znalazlem, wiec powinno sie dosc szybko zapisac. Po takim zapisie film powinien sie wczytywac w Vegas.
VirtualDub dobrze radzi sobie z wszystkimi formatami, nawet jesli wystapily bledy podczas zapisu lub film zostal "uszkodzony" to w tym programie go otworzysz. Mialem film ktory nie dzialal w Windows Movie Maker, Winampie, Windows Media Player Classic (majac "K-lite codec full" [najnowszy], a w Virtual Dub'ie go otworzylem i zapisalem ponownie do dzialajacego pliku
Ja w nim np. odcinam napis "Unregistred HyperCam2" z filmow ktore z Tibii zgrywam, potem pare minut (u mnie tempo zapisu jest troche szybsze niz rzeczywisty czas filmu, 5 min filmu w 4 min zapisuje) i mam gotowy plik bez tego napisu i w niezmienionej jakosci (nie kompresowany). Potem moge usunac plik zgrany z tibii i brac sie za montarz w Vegas.
Robie wlasnie prosty film w Vegas pokazujacy pare fajnych efektow ktore mozna uzyskac jesli sie popracuje pare godzin nad filmem (2 godziny, zeby zrobic pierwsze 23 sekundy filmu, dalej bedzie jeszcze ciezej ). Jeszcze z 20-30 godzin pracy i bede mial caly film (2-3 min tylko). Moze wtedy wzrosnie zainteresowanie poradnikiem

//To pisał Gesior z konta brata
__________________

hide jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-06-2007, 19:04   #39
blakes
Użytkownik Forum
 
blakes's Avatar
 
Data dołączenia: 29 07 2004

Posty: 171
Domyślny

Gesior, naprawde należą się brawa za taki poradnik. Szczegółowy, zawiera wszystko co powinien zawierać poradnik od podstaw do końca. Gratuluje chęci!
__________________

Ostatnio edytowany przez blakes - 02-06-2007 o 19:10.
blakes jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-06-2007, 19:54   #40
blakes
Użytkownik Forum
 
blakes's Avatar
 
Data dołączenia: 29 07 2004

Posty: 171
Domyślny

A teraz z problemem.

3.1 Zbliżenie/Oddalenie.

Wszystko ładnie działa tylko, że pokazałeś jak ładnie wyglądają ułożone 4 obok siebie filmy, ale nie pokazałeś jak to zrobić - albo ja nie potrafie czytać ze zrozumieniem, jeśli tak uświadom mnie : )

Przykładowo:



Mam wycięty kawałek filmu, zoom, a teraz jak go przestawić do rogu?

Z góry dziękuje za odpowiedz : )
__________________
blakes jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz


Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)
 
Opcje tematu

Zasady postowania
Nie możesz dodawać tematów
Nie możesz odpowiadać
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Kod jest Włączone
UśmieszkiWłączone
[IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
Przejdź do forum


Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 03:06.


Powered by vBulletin 3