Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Fora główne > Poradniki > Poradniki inne, niezwiązane z Tibią

Notki

Poradniki inne, niezwiązane z Tibią Poradniki napisane przez użytkowników forum, które nie dotyczą Tibii, jednak są warte umieszczenia na stronie i przeczytania.
Odpowiedz
 
Opcje tematu
stary 23-08-2007, 18:23   #61
bartekstefan
Guest
 

Posty: n/a
Domyślny problem

czy ktos wie dlaczego podczas dodawania filmu zamist video mam tylko audio ??????????????????
  Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 24-08-2007, 13:12   #62
lord'damian
Użytkownik forum
 
Data dołączenia: 22 08 2007

Posty: 9
Domyślny

CZy ktos wie czy mozna tym programem zrobic fiilmik CS?
lord'damian jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-08-2007, 15:35   #63
Gesior
Użytkownik Forum
 
Data dołączenia: 25 01 2005
Lokacja: Grodzisk Maz.

Posty: 387
Stan: Na Emeryturze
Imię: Akatedih
Profesja: Druid
Świat: Secura
Poziom: 42
Skille: 16/23
Poziom mag.: 50
Cool

Filmik z CS - counter strike? Tak.
Ten program nie sluzy do nagrywania filmow z gry tylko do montazu tych filmow i dodawania wielu efektow. Film z gry mozesz nagrac programami HyperCam 2 (PL), SnagIt (najprostszy w obsludze), a z gier 3D (np. CS) najlepiej nagrywac Fraps (www.fraps.com).
__________________
Kurs > Sony Vegas 7.0 < napisany przez Gesiora:
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=125885
Gesior jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 31-08-2007, 07:52   #64
Illidan[random]
Guest
 

Posty: n/a
Domyślny

Cześć jestem nowym użytkownikiem SV 7.0 zrobilem wlasnie mój 1 filmik w okolo 25h i źle zkompresowalem przez SV moj filmik waży teraz ponad 900MB !!! chcialbym skorzystać z VirtualDub ale niemoge go znaleźć a z linka który podałeś gesior niemoge sciągnąc jesli to mozliwe prosze o innego linka do do VB i mam jeszcze prosbe o opisanie jak skonwertować ten mój filmik np w Windows movie makerze?
  Odpowiedz z Cytatem
stary 02-09-2007, 18:04   #65
BingooCola
Użytkownik Forum
 
BingooCola's Avatar
 
Data dołączenia: 13 06 2007

Posty: 343
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Elder Druid
Świat: Samera
Domyślny

Mam wielki problem.Gdy już zapisuje całość jako film sony vegas zapisuje tylko pierwszą sekunde filmu reszty już nie ma wszystko robie tak jak trzeba nie wiem o co chodzi... odp
__________________
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Niezuygarpdroma_heheh Pokaż post
po 1 olek rzondzi
po 2 olek to muj czlowjek i mnie nie udezy bo nas lonczy kolerzenska wjenz
po 6 masz deda from trumna smiercionosnych trupuw
BingooCola jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-09-2007, 17:15   #66
kloli
Guest
 

Posty: n/a
Domyślny

hej mam problem z sony vegasem, usiłuje go zainstalować i gdy klikam instaluj, instalacja się przerywa i wyskakuje mi: your system has not been modified... ktoś wie może o co chodzi?
  Odpowiedz z Cytatem
stary 04-09-2007, 14:15   #67
fotolkr
Guest
 

Posty: n/a
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Illidan[random] Pokaż post
innego linka do do VB
jest tutaj
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=22&id=238&t=113


Niech mi ktoś powie jak można lekko ciąc w tym programie sceny bo to jest chyba niemożliwe jest to jeden z najgorszych programów jaki sobie kupiłem okropnie się na nim pracuje beznadzieja. pozdro

Ostatnio edytowany przez fotolkr - 08-09-2007 o 00:44.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 14-09-2007, 14:14   #68
Pawlik.
Użytkownik forum
 
Data dołączenia: 04 09 2007

Posty: 12
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gesior Pokaż post
Ja uzywam VirtualDub 1.6.17.0
Darmowy i SUUPER SZYBKI. Mozna w nim tez film poddac prostej obrobce. Cieciu na kawalki i zmiejszaniu/zwiekszaniu rozdzielczosci.
Otwierasz nim film. Wchodzisz w "Video">"Compression" i wybierasz kodeka oraz jego jakosc. Potem klikasz "File">"Save as AVI" i zaczyna zapisywac w danej kompresji w wybranym miejscu. Polecam "Microsoft MPEG-4 Video Codec V3" z pakietu kodekow "K-lite" najnowszego ( w google ). Okolo 30MB/minuta, a jakosc naprawde powalajaca
Mozna tez uzywac Windows Movie Maker do kompresji do w.m.v jak ktos chce.
//KOMP OFF JUZ NA DZISIAJ
Jak byś mógł podać liknk downloadu tego kodeka było by super.Szukałem go i nie znalazłem ...
Pawlik. jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-09-2007, 15:25   #69
kamosblue
pr0-poster
 
kamosblue's Avatar
 
Data dołączenia: 16 04 2005
Lokacja: Knurów

Posty: 555
Imię: Stavan
Profesja: Royal Paladin
Świat: Candia
kamosblue ma numer GG 4139914
Domyślny

heh widze, ze nawet sony vegas pojawil sie wsrod tibijczykow
__________________
Lepkie palce i mikrofon w ręku
kamosblue jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-09-2007, 17:55   #70
Gesior
Użytkownik Forum
 
Data dołączenia: 25 01 2005
Lokacja: Grodzisk Maz.

Posty: 387
Stan: Na Emeryturze
Imię: Akatedih
Profesja: Druid
Świat: Secura
Poziom: 42
Skille: 16/23
Poziom mag.: 50
Szczęśliwy

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Illidan[random] Pokaż post
Cześć jestem nowym użytkownikiem SV 7.0 zrobilem wlasnie mój 1 filmik w okolo 25h i źle zkompresowalem przez SV moj filmik waży teraz ponad 900MB !!! chcialbym skorzystać z VirtualDub ale niemoge go znaleźć a z linka który podałeś gesior niemoge sciągnąc jesli to mozliwe prosze o innego linka do do VB i mam jeszcze prosbe o opisanie jak skonwertować ten mój filmik np w Windows movie makerze?
Link juz zostal podany. Co do zapisu w WMM to:
1. importujesz caly film do WMM
2. dodajesz wszystkie fragmenty importowane do projektu (po dodaniu 1 pliku sam ci go na fragmenty podzieli :/ )
3. klikasz CTRL+P w celu przejscia do zapisu do pliku filmowego
4. klikasz dalej, wybierasz jakos zapisu albo ilość MB jaka ma byc zajeta po zapisaniu filmu i czekasz, czasem dlugo
5. domyslnie film zapisze sie w "Moje Dokumenty> Moje Wideo" lub cos takiego
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez BingooCola Pokaż post
Mam wielki problem.Gdy już zapisuje całość jako film sony vegas zapisuje tylko pierwszą sekunde filmu reszty już nie ma wszystko robie tak jak trzeba nie wiem o co chodzi... odp
Na gorze okna edycji masz taka kreske specjalna do zaznaczania i np. jak zaznaczysz kawalek to klikasz "play in loop" czy jakos tak i tylko w kolko na podgladzie ten kawalek odtwarza. Przed zapisem trzeba dokladnie caly film tym czyms zaznaczyc, bo tylko zaznaczony fragment jest renderowany. Czyli pojedz na koniec filmu i zaznacz wszystko do samego poczatku, a potem klikaj zapisz.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez kloli Pokaż post
hej mam problem z sony vegasem, usiłuje go zainstalować i gdy klikam instaluj, instalacja się przerywa i wyskakuje mi: your system has not been modified... ktoś wie może o co chodzi?
Nie masz jakiegos antywira czy czegos w podobie co blokuje dostep do rejestru/plikow? Masz Windowsa XP?
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez fotolkr Pokaż post
jest tutaj
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=22&id=238&t=113

Niech mi ktoś powie jak można lekko ciąc w tym programie sceny bo to jest chyba niemożliwe jest to jeden z najgorszych programów jaki sobie kupiłem okropnie się na nim pracuje beznadzieja. pozdro
Jak to lekko ciac? Precyzyjnie czy jak?
1. Opisalem jak ciac film na kawalki (zaznaczyc punkt ciecia i kliknac "s")
Jesli chcesz precyzyjnie to przybliz film, a potem tnij, zblizajac mozna dojsc do poziomu ciecia klatka za klatka.
2. Jesli chodzi ci o spowolnienie to nie wiem :/
Napewno taka opcja jest, bo troche osob juz dawalo filmy na zwolnieniu, ale ja nie mam juz Sony Vegas (nowy komp) i nie moge szukac gdzie to jest.
---moze bardziej sprecyzuj swoje pytanie
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Pawlik. Pokaż post
Jak byś mógł podać liknk downloadu tego kodeka było by super.Szukałem go i nie znalazłem ...
http://www.download.net.pl/105/K-Lite-Codec-Pack-Full/
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez kamosblue Pokaż post
heh widze, ze nawet sony vegas pojawil sie wsrod tibijczykow
O to mi wlasnie chodzilo, zeby przestali montowac filmy w WMM :>
//sorry za wolna odpowiedz, ale nie bylem na forum trooche czasu
__________________
Kurs > Sony Vegas 7.0 < napisany przez Gesiora:
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=125885
Gesior jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-09-2007, 10:27   #71
bari
Użytkownik forum
 
Data dołączenia: 09 09 2007

Posty: 13
Stan: Niegrający
Profesja: Paladin
Świat: Titania
Poziom: 31
Skille: 70/51
Poziom mag.: 10
Domyślny

Siema mam pewien problem otóż chce przybliżyć powoli do pkt. 1 a pozniej powoli przesunac do pkt. 2 I własnie w tym problem. Gdy probowalem to robić to nie wiadomo co mi wychodziło. Czy mogłby mi ktos powiedzieć
Oto link
bari jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-09-2007, 12:11   #72
Siggurdius
Użytkownik Forum
 
Siggurdius's Avatar
 
Data dołączenia: 18 02 2006

Posty: 269
Profesja: Elite Knight
Gildia: Wanted
Świat: Azura
Domyślny

http://www.youtube.com/watch?v=gfD1m...elated&search=

mam pytanie, czy efekt spowolnienia w tym filmiku pochodzi z Vegasa?
Siggurdius jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-09-2007, 01:35   #73
BingooCola
Użytkownik Forum
 
BingooCola's Avatar
 
Data dołączenia: 13 06 2007

Posty: 343
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Elder Druid
Świat: Samera
Domyślny

Dzięki Gesior pomogles mi bardzo Mam ostatnie pytanie.Jak zrobić coś w stylu tak jak w windows movie maker "stopniowo zwiększaj głośność i stopniowo zmienjszaj głośność" jak to zrobić w vegasie?
__________________
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Niezuygarpdroma_heheh Pokaż post
po 1 olek rzondzi
po 2 olek to muj czlowjek i mnie nie udezy bo nas lonczy kolerzenska wjenz
po 6 masz deda from trumna smiercionosnych trupuw
BingooCola jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-10-2007, 18:18   #74
Bisio
Guest
 

Posty: n/a
Domyślny

Siemka poradnik jest świetny i naprawde bardzo mi się przyda bo czegoś takiego szukałem
Ale mam jeden problem i nie wiem co zrobić czy jestem za głupi czy jest to takie łatwe że aż trudne xd ale nie moge wrzucic filmu do sony vegas 7.0 poniewaz jak wiemy filmiki z tibi cam mają rozszerzenie .Rec a sony~~ nie odtwarza tego typu plików tylko np: Windows media player, Winamp itd.
No i teraz co zrobić żeby filmik typu .Rec zrobić w Windows media player użyć hypercama? a moze camstudio? Bardzo prosze o wasza pomoc.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 07-10-2007, 11:53   #75
Gesior
Użytkownik Forum
 
Data dołączenia: 25 01 2005
Lokacja: Grodzisk Maz.

Posty: 387
Stan: Na Emeryturze
Imię: Akatedih
Profesja: Druid
Świat: Secura
Poziom: 42
Skille: 16/23
Poziom mag.: 50
Cool

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Siggurdius Pokaż post
http://www.youtube.com/watch?v=gfD1m...elated&search=

mam pytanie, czy efekt spowolnienia w tym filmiku pochodzi z Vegasa?
Nie wiem. Pewnie tak. Jak chcesz sie dowiedziec to najlepiej napisz do kogos kto uzywal zwolnienia na swoim filmie i niech Ci powie jak zwolnic.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez BingooCola Pokaż post
Dzięki Gesior pomogles mi bardzo Mam ostatnie pytanie.Jak zrobić coś w stylu tak jak w windows movie maker "stopniowo zwiększaj głośność i stopniowo zmienjszaj głośność" jak to zrobić w vegasie?
Na kazdym dzwieku tak samo jak na filmie powinienes miec na koncach na gorze taki punk ktory mozesz w dol pociagniesz. Jak na filmie go pociagniesz to film bedzie sciemniony na poczatku i sie rozjasni. Jak na muzyce to sie sciszy na poczatku, zeby sciszac/poglasciac gdzie chcesz musisz poprostu pociac muzyke "s" i sobie dane kawalki poglasniac/pociszac. Sony Vegas ma tez wsparcie dla innych programow muzyczny. Mozesz sobie ustawic jaki program ma sie odpalic kiedy klikniesz "edytuj" na filmie, potem w takim programie edytujesz dzwiek, zapisujesz i juz masz w Vegasie przerobiony. Do przerobek polecam Sony Sound Forge. Nie za trudny w obsludze, a dajacy duze mozliwosci.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bisio Pokaż post
Siemka poradnik jest świetny i naprawde bardzo mi się przyda bo czegoś takiego szukałem
Ale mam jeden problem i nie wiem co zrobić czy jestem za głupi czy jest to takie łatwe że aż trudne xd ale nie moge wrzucic filmu do sony vegas 7.0 poniewaz jak wiemy filmiki z tibi cam mają rozszerzenie .Rec a sony~~ nie odtwarza tego typu plików tylko np: Windows media player, Winamp itd.
No i teraz co zrobić żeby filmik typu .Rec zrobić w Windows media player użyć hypercama? a moze camstudio? Bardzo prosze o wasza pomoc.
Najpierw musisz filmy zgrac HyperCam 2, a potem mozesz dodawac w Vegasie.
__________________
Kurs > Sony Vegas 7.0 < napisany przez Gesiora:
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=125885
Gesior jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-10-2007, 22:37   #76
Zolwik
Użytkownik Forum
 
Data dołączenia: 05 10 2006

Posty: 31
Stan: Na Emeryturze
Profesja: Rookstayer
Świat: Azura
Poziom: 1
Skille: 10/10
Domyślny Jak Zapisac?

Jak Zapisac Tak Aby Zajmowalo Malo Miejsca?? Raz Mi Sie Udalo Zapisac W 36 Mb Ale Zrobilem Blad I Jak Naprawilem To Nie Wiem Teraz Jak Zapisac I Mi Wychodzi Po 300 Mb :/ :/
__________________
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Prawdziwy ZAL Pokaż post
Nekromanta jest moderatorem/adminem i nie możesz go/jej dodać do listy ignorowanych.
Cytuj:
Nekromanta za bardzo podjaral sie swoja funkcja i musi pokazac "kto tu ma wladze" - hahaha... Przypiepsza sie do wszystkich i o wszystko.
Zolwik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-10-2007, 14:19   #77
Gesior
Użytkownik Forum
 
Data dołączenia: 25 01 2005
Lokacja: Grodzisk Maz.

Posty: 387
Stan: Na Emeryturze
Imię: Akatedih
Profesja: Druid
Świat: Secura
Poziom: 42
Skille: 16/23
Poziom mag.: 50
Cool

Musisz przed zapisem wybrac "kodeka" ktorym chcesz kompresowac np. "DivX" lub "Xdiv", potem jakosc i juz mozesz zapisywac do .avi, a film zajmie malo miejsca. Mozesz tez taki film 300MB otworzyc w Windows Movie Maker, a potem zapisac do WMV i tez malo zajmie miejsca (najprostsza metoda)
__________________
Kurs > Sony Vegas 7.0 < napisany przez Gesiora:
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=125885
Gesior jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-10-2007, 15:14   #78
Kuncybeusz
Guest
 

Posty: n/a
Domyślny

Dobry poradnik, wyjaśnia wiele ważnych spraw.
A ja mam takie pytanie, jaki dobrać kodek i jak go ustawić by z video o długości około 4 minut skompresować do wielkości około 10 mb i lekko mniej, tak by obraz nadawał się do oglądania jak na razie moje próby obfitują dużą pixelozą :/, mam ładnie wyglądające video ale kompresja jest na poziomie 40-60 mb, a to trochu z dużo jak na Internet. Jestem wdzięczny za każdą odpowiedź, pozdrawiam.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 27-10-2007, 14:19   #79
Gesior
Użytkownik Forum
 
Data dołączenia: 25 01 2005
Lokacja: Grodzisk Maz.

Posty: 387
Stan: Na Emeryturze
Imię: Akatedih
Profesja: Druid
Świat: Secura
Poziom: 42
Skille: 16/23
Poziom mag.: 50
Cool

Nie da sie zrobic dobrze wygladajacego filmu 4 minutowego na 10 MB. 40MB na 4 min to średnia jakosc na jakiej juz moga byc czytelne nicki w tibii i widac co sie dzieje, na nizszych zaczyna baardzo slabo wygladac. 1 min z kompresja to 10-15MB/s w .w.m.v i z tym trzeba sie liczyc. Czy to tak duzo? Nie dla wszystkich. Moze w polsce lacza srednio maja okolo 512kb/s, ale jak ktos lubi W.M.V ogladac to i tak sciaga duuzo MB. Ja np. sciagalem filmy z Tibii ktore mialy po 400+ MB :>

Jak szukasz hosta na film to moge wrzucic u siebie na servery (polska/francja), a co do predkosci lacza to widac na screenie
__________________
Kurs > Sony Vegas 7.0 < napisany przez Gesiora:
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=125885
Gesior jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-10-2007, 18:32   #80
atomek
Użytkownik forum
 
Data dołączenia: 27 10 2007

Posty: 8
Domyślny Gesior pomóż mi

Gesior TY NAPISALES poradnik wiec powinienes wiedziec.

mam problem, chcialem zrobic na zdjeciu takie "szybkie flashe", tzn. co ulamek sekundy pojawia sie caly bialy ekran, przyspieszone tak fajnie pasuje do szybkiej muzyki.

wczoraj po instalacji dzialalo, dzis po ponownym wlaczeniu programu nie ma tych suwaków mam pełną wersje




POMÓŻ PLZ


@edit

suwaki, tzn te co rowniez sa w opcji "zoom" gdzie robi sie zblizenia. Tam bez problemu, a tu wczoraj all ok, a dzis poprostu n/c

Ostatnio edytowany przez atomek - 27-10-2007 o 18:34.
atomek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz


Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)
 
Opcje tematu

Zasady postowania
Nie możesz dodawać tematów
Nie możesz odpowiadać
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Kod jest Włączone
UśmieszkiWłączone
[IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
Przejdź do forum


Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 16:48.


Powered by vBulletin 3