Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Fora główne > Poradniki > Poradniki inne, niezwiązane z Tibią

Notki

Poradniki inne, niezwiązane z Tibią Poradniki napisane przez użytkowników forum, które nie dotyczą Tibii, jednak są warte umieszczenia na stronie i przeczytania.
Odpowiedz
 
Opcje tematu
stary 25-01-2008, 17:32   #101
Gesior
Użytkownik Forum
 
Data dołączenia: 25 01 2005
Lokacja: Grodzisk Maz.

Posty: 387
Stan: Na Emeryturze
Imię: Akatedih
Profesja: Druid
Świat: Secura
Poziom: 42
Skille: 16/23
Poziom mag.: 50
Cool

Z tego co pamietam chodzi tu o przeskalowanie obrazu. W "parameters" trzeba ustawic "pixel costam" na 1 i odpowiednia rozdzielczosc wpisac przed zapisem. W kursie pisze co dokladnie ustawic.
__________________
Kurs > Sony Vegas 7.0 < napisany przez Gesiora:
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=125885
Gesior jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 26-01-2008, 23:47   #102
Pajazek
Guest
 

Posty: n/a
Domyślny

Gesior, mam taki problem - obrabiałem takie filmiki jak ''przykładowy plik movie maker'' czy jakoś tak i wszystko było normalnie ale jak nakręciłem swój filmik na kamerze to jak przeciągnołem ten filmik na oś czasu to tylko głos słysze, obrazu nie ma

za pomoc z góry dziekuje...

Pozdro

Pajaz
  Odpowiedz z Cytatem
stary 02-02-2008, 05:27   #103
atomek
Użytkownik forum
 
Data dołączenia: 27 10 2007

Posty: 8
Domyślny

Gesior plz odpisz

jak zrobili w kiepskich ze na ekranie biegaly 2 albo 3 babki kiepskie, ciagle bylo to samo ujecie

przeciez nie znalezliby takich samych aktorow

@edit

aha, ruszaly sie w rozne strony, wiec jak??
atomek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-02-2008, 05:56   #104
atomek
Użytkownik forum
 
Data dołączenia: 27 10 2007

Posty: 8
Domyślny

ale gowno, film ma moze 2 minuty, sama muzyczka i obrazkow z 5 a zajmuje kilkadziesiat mb

w windows movie maker tak nie ma go*** ten program
atomek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-02-2008, 09:20   #105
Michulek
Użytkownik Forum
 
Michulek's Avatar
 
Data dołączenia: 17 10 2007
Wiek: 25

Posty: 104
Stan: Na Emeryturze
Imię: Namenq
Profesja: Druid
Świat: Luminera
Poziom: 26
Skille: 0/24
Poziom mag.: 25
Michulek ma numer GG 4743727
Domyślny

do up trza z renderowac czy cos takiego to zmniejsza "mase" mb filmu
__________________
Znamy prędkość światła około 300,000 km/s
a jaka jest prędkość mroku?
Michulek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-02-2008, 01:40   #106
atomek
Użytkownik forum
 
Data dołączenia: 27 10 2007

Posty: 8
Domyślny

dlaczego tylko jedna osoba odpisala, a autor nie

a wiesz jak dodac tlo na filmik na ktorym jest blue screen ? da rade w Vegasie?
atomek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-02-2008, 00:31   #107
Gesior
Użytkownik Forum
 
Data dołączenia: 25 01 2005
Lokacja: Grodzisk Maz.

Posty: 387
Stan: Na Emeryturze
Imię: Akatedih
Profesja: Druid
Świat: Secura
Poziom: 42
Skille: 16/23
Poziom mag.: 50
Cool

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Pajazek Pokaż post
Gesior, mam taki problem - obrabiałem takie filmiki jak ''przykładowy plik movie maker'' czy jakoś tak i wszystko było normalnie ale jak nakręciłem swój filmik na kamerze to jak przeciągnołem ten filmik na oś czasu to tylko głos słysze, obrazu nie ma

za pomoc z góry dziekuje...

Pozdro

Pajaz
Sciagnij program "VirtualDub" otworz w nim film z kamery i zobacz czy widac obraz i dzwiek. Jak widac to zapisz w jak najwyzszej jakosci i potem taki zapisany obrabiaj w Sony Vegas. Wiem, ze wiele kamer/aparatow z kamera zapisuje filmy z chorych formatach lub z bledami w zapisie. "VirtualDub" doskonale radzi sobie z wszystkimi bledami i dosc szybko je usuwa. Oblsuguje tez wiekszosc znanych standardow (o ile masz kodeki).
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez atomek Pokaż post
Gesior plz odpisz

jak zrobili w kiepskich ze na ekranie biegaly 2 albo 3 babki kiepskie, ciagle bylo to samo ujecie

przeciez nie znalezliby takich samych aktorow

@edit

aha, ruszaly sie w rozne strony, wiec jak??
Pewnie nagranie na pustym ekranie w tle i potem wstawienie, bo tak najprosciej to zrobic.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez atomek Pokaż post
ale gowno, film ma moze 2 minuty, sama muzyczka i obrazkow z 5 a zajmuje kilkadziesiat mb
w windows movie maker tak nie ma go*** ten program
Sony Vegas sluzy do porzadnej obrobki filmow. Windows movie maker jest dla idiotow. Jak ktos nie potrafi wybrac przy zapisie "kompresuj: <nazwa kodeka>" to zajmuje po 2GB/minute nawet, bo tyle zajmuje nie skompresowany obraz w najwyzszej jakosci.. jak chcesz szybko i latwo zmniejszyc ilosc miejsca zajmowanego to najpierw zapisuj w najwyzszej jakosc w Sony Vegas, a potem otwieraj w Windows Movie Maker i zapisuj ponownie do *****
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez atomek Pokaż post
dlaczego tylko jedna osoba odpisala, a autor nie

a wiesz jak dodac tlo na filmik na ktorym jest blue screen ? da rade w Vegasie?
Nie wiem czy jest to mozliwe. Ogolnie sony vegas nie ma wielu, az tak profesjonalnych opcji. Mozesz zobaczyc czy nie ma takiej opcji w "After Effects" czy jakos tak.
__________________
Kurs > Sony Vegas 7.0 < napisany przez Gesiora:
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=125885
Gesior jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-02-2008, 07:43   #108
USPM
Użytkownik forum
 
Data dołączenia: 11 01 2008

Posty: 4
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez atomek Pokaż post
Gesior plz odpisz

jak zrobili w kiepskich ze na ekranie biegaly 2 albo 3 babki kiepskie, ciagle bylo to samo ujecie

przeciez nie znalezliby takich samych aktorow

@edit

aha, ruszaly sie w rozne strony, wiec jak??


MóWISZ I MASZ KOLEGO.

http://www.youtube.com/watch?v=-L9uxULPiiY
USPM jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-02-2008, 07:47   #109
USPM
Użytkownik forum
 
Data dołączenia: 11 01 2008

Posty: 4
Domyślny

Ja natomiast mam taki problem:

Którego efektu urzuc by uzyskać czarno biały obraz wyglądjący jak narysowany..tylko czarne linije...taki teledyskoey motyw.

Bede wdzieczny jak ktos mi pomoze.
Pozdrawiam
USPM jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-02-2008, 14:07   #110
Arise1337
Guest
 

Posty: n/a
Domyślny

mam taki problem zrobilem film i jak dodaje muzyke poprostu jej nie slychac ....
  Odpowiedz z Cytatem
stary 22-02-2008, 00:26   #111
Felixian
Użytkownik forum
 
Felixian's Avatar
 
Data dołączenia: 27 04 2007

Posty: 12
Domyślny

Czym najlepiej nagrac filmik ? Frapsem zapewne ?

I jak ustawic frapsa... ?

Bo ja nagrywam frapsem a potem jak zoomuje w vegasie bo strasznie brzydko to wyglada ;\
Felixian jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-02-2008, 17:45   #112
Skrzat
Użytkownik Forum
 
Skrzat's Avatar
 
Data dołączenia: 29 05 2004
Lokacja: New Jersey
Wiek: 26

Posty: 532
Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Felixian Pokaż post
Czym najlepiej nagrac filmik ? Frapsem zapewne ?

I jak ustawic frapsa... ?

Bo ja nagrywam frapsem a potem jak zoomuje w vegasie bo strasznie brzydko to wyglada ;\
Wyprobowalem

SnagIt
HyperCam
Fraps

Osobiscie polecam SnagIt, najlatwiej, i najmniej klopotu bylo.
Skrzat jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-02-2008, 07:57   #113
Felixian
Użytkownik forum
 
Felixian's Avatar
 
Data dołączenia: 27 04 2007

Posty: 12
Domyślny

Skrzat~ Zaciągnąłem ten program który mówiłeś, ale jak daje żeby mi nagrywało całe okienko gry to klatki strasznie spadają ;\ Jest jakiś sposób na to ?
Felixian jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-02-2008, 12:53   #114
Mittsu
Guest
 

Posty: n/a
Domyślny

Witam

Ja załatwiłem sobie HyperCam'a 2, ale moje nagrania w tym programie wyglądają fatalnie (pikseloza, ciągle coś miga i haczy), nie znam się na konwersji, więc nie wiem czy po konwersji to będzie wyglądało lepiej? Jeżeli nie powinno to tak wyglądać to jak powinienem skonfigurować HyperCam'a?


http://uk.youtube.com/watch?v=Tmi3dUFXCoQ

Gra którą nagrywam jest w rozdzielczości 640x480, i taką też rozdzielczość ustawiłem w opcjach HyperCam'a (próbowałem z wyższą rozdzielczością, pikseloza znika ale haczy dużo bardziej, jakby było z 10 FPS)


btw, istnieje możliwość skontaktowania sie z autorem tematu przez gg, bo obawiam się że będę miał więcej pytań w przyszłości

Ostatnio edytowany przez Mittsu - 23-02-2008 o 12:55.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 24-02-2008, 03:36   #115
Gesior
Użytkownik Forum
 
Data dołączenia: 25 01 2005
Lokacja: Grodzisk Maz.

Posty: 387
Stan: Na Emeryturze
Imię: Akatedih
Profesja: Druid
Świat: Secura
Poziom: 42
Skille: 16/23
Poziom mag.: 50
Żarówka

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Felixian Pokaż post
Czym najlepiej nagrac filmik ? Frapsem zapewne ?
I jak ustawic frapsa... ?
Bo ja nagrywam frapsem a potem jak zoomuje w vegasie bo strasznie brzydko to wyglada ;\
Z Tibii (gdzie krecisz tylko kawalek ekranu) polecam "HyperCam2", z gier pelno ekranowych polecam nagrywac Frapsem
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Felixian Pokaż post
Skrzat~ Zaciągnąłem ten program który mówiłeś, ale jak daje żeby mi nagrywało całe okienko gry to klatki strasznie spadają ;\ Jest jakiś sposób na to ?
Zmienic kompa na lepszego, a tak na serio to poprobuj zmian kodeka do zapisu. Jak chcesz, zeby podczas zoomowania w miare wygladalo to musisz uzywac "bez kompresji" lub "Uncompressed" kodeka.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mittsu Pokaż post
Witam
Ja załatwiłem sobie HyperCam'a 2, ale moje nagrania w tym programie wyglądają fatalnie (pikseloza, ciągle coś miga i haczy), nie znam się na konwersji, więc nie wiem czy po konwersji to będzie wyglądało lepiej? Jeżeli nie powinno to tak wyglądać to jak powinienem skonfigurować HyperCam'a?
http://uk.youtube.com/watch?v=Tmi3dUFXCoQ

Gra którą nagrywam jest w rozdzielczości 640x480, i taką też rozdzielczość ustawiłem w opcjach HyperCam'a (próbowałem z wyższą rozdzielczością, pikseloza znika ale haczy dużo bardziej, jakby było z 10 FPS)
btw, istnieje możliwość skontaktowania sie z autorem tematu przez gg, bo obawiam się że będę miał więcej pytań w przyszłości
Tak jak pisalem wyzej. Ustaw bez kompresji, a jesli chcesz nagrywac z Soldata (pelny ekran) to poprobuj jak wychodzi z programem "Fraps".
GG 2558115
__________________
Kurs > Sony Vegas 7.0 < napisany przez Gesiora:
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=125885
Gesior jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-02-2008, 15:06   #116
Arka_Sath_Wielki
Użytkownik Forum
 
Arka_Sath_Wielki's Avatar
 
Data dołączenia: 23 12 2006
Lokacja: Bdg
Wiek: 24

Posty: 971
Stan: Na Emeryturze
Arka_Sath_Wielki ma numer GG 8017890 Send a message via Skype™ to Arka_Sath_Wielki
Domyślny

A jest jakiś program na licencji freevare, który po prostu umożliwia nam nagrywanie tego co się dzieje na ekranie ??
__________________
23-12-2006 <-> 09.07.10 dzięki za wszystko.
Arka_Sath_Wielki jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-02-2008, 14:30   #117
Gesior
Użytkownik Forum
 
Data dołączenia: 25 01 2005
Lokacja: Grodzisk Maz.

Posty: 387
Stan: Na Emeryturze
Imię: Akatedih
Profesja: Druid
Świat: Secura
Poziom: 42
Skille: 16/23
Poziom mag.: 50
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Arka_Sath_Wielki Pokaż post
A jest jakiś program na licencji freevare, który po prostu umożliwia nam nagrywanie tego co się dzieje na ekranie ??
Sa takie programy, ale nie warto nawet ich szukac, bo albo nagrywaja filmy w bardzo niskiej jakosci albo kreca po 5 klatek na sekunde na wypasionych kompach... polecam HyperCam2, bo w nim jedynym ograniczeniem jest napis na gorzenagranego filmu ktory mozna latwo usunac.
__________________
Kurs > Sony Vegas 7.0 < napisany przez Gesiora:
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=125885
Gesior jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-02-2008, 21:32   #118
Skrzat
Użytkownik Forum
 
Skrzat's Avatar
 
Data dołączenia: 29 05 2004
Lokacja: New Jersey
Wiek: 26

Posty: 532
Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gesior Pokaż post
Sa takie programy, ale nie warto nawet ich szukac, bo albo nagrywaja filmy w bardzo niskiej jakosci albo kreca po 5 klatek na sekunde na wypasionych kompach... polecam HyperCam2, bo w nim jedynym ograniczeniem jest napis na gorzenagranego filmu ktory mozna latwo usunac.

Hypercam i tibia za bardzo z soba nie wspolpracuja, najlepiej nagrac cos tibia cam, i pozniej probowac roznymi programami to nagrac. Jak juz mowilem, dla mnie snagit byl najlepszy. Do gier takich jak cs, ktore uruchamia sie normalnie, najlepszy bedzie fraps.

Jezeli chodzi o pelne wersje programow, na forach warezowych mozna sciagnac, 2 min szukania i masz pelna wersje bez kolpotow.
Skrzat jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-03-2008, 00:39   #119
atomek
Użytkownik forum
 
Data dołączenia: 27 10 2007

Posty: 8
Domyślny

Cytuj:
3. Efekty - czyli to za co wszyscy lubią filmy z Sony Vegas.
Taki maly obrazek umiem juz dodawac, zmniejszac, ale nie rozumiem tego:

0:00:00 sec - bez zbliżenia (parametr nie ruszany)

itd. z tymi zerami itp. :/ nic nie rozumiem o co w tym chodzi

Cytuj:
3.6 Przeźroczyste zdjęcia na filmie (ramki i inne fajne rzeczy).
Tego jak na razie rowniez nie umiem Czy naprawde nie mozna w paint? musi byc ten gimp?? Bo ja w paint zrobilem cos takiego (na szybko wiec slabe): http://img301.imageshack.us/img301/213/ramka1gs8.png wiem, ze zle ;/ to na 100% nie to;/ czyli musze ten gimp sciagnac??

Cytuj:
"Opcje renderowania - Video"
filmik ktory powinien miec 24 sekundy, to po zapisaniu mial rowno minute :O (czemu minute? ) zajmowal 1,6 GB i... zamiast obrazu byl czarny ekran, leciala tylko muzyczka :/ czy to moze przez to, ze warstwa jedna byla pusta? To bylo tak:

1 warstwa - byl obrazek (np. vip list co pisales), ale go usunalem, więc byla pusta...
2 warstwa - obraz z filmiku
3 warstwa - muzyka

to przez to po zapisaniu byl czarny obraz? jak tak, to ok... a jak nie, to dlaczego czarny ekran? Filmik bez kompresji,ustawilem tam na "none" w field order itp. bo chcialem sprawdzic.

Cytuj:
Ja używam VirtualDub 1.6.17.0
a Total Video Converter lub Allok QuickTime to AVI MPEG DVD Converter wiesz moze czy zmniejsza rozmiar? Ja uzywam czesciej tego drugiego i filmiki z youtube w .flv zamieniam np. na avi, ale nie wiem czy zmniejsza rozmiar

na razie zmniejszam w windows movie maker, ale wolalbym, aby zapisywalo w .avi :/

Cytuj:
Polecam "Microsoft MPEG-4 Video Codec V3" z pakietu kodeków "K-lite" najnowszego (do pobrania >w google<). Okolo 30MB/minuta, a jakość naprawde powalająca.
za duzo mb ;/ i nie wiem co robić

@topic

poradnik super, wlasnie caly skonczylem czytac

Ostatnio edytowany przez atomek - 05-03-2008 o 01:22.
atomek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-04-2008, 13:54   #120
Anemooo
Guest
 

Posty: n/a
Domyślny

Mam problem zrobilem all co pisało ale niestety nieche mi sie na youtuba sie conwertowac ;/ pisze takie cos
Błąd (nie można skonwertować filmu wideo)
Surowy plik: Elothcom.avi
Co nie tak robielm ??
All zrobielm np z Virtua...
PLX O POMOC :S
  Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz


Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)
 
Opcje tematu

Zasady postowania
Nie możesz dodawać tematów
Nie możesz odpowiadać
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Kod jest Włączone
UśmieszkiWłączone
[IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
Przejdź do forum


Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 16:51.


Powered by vBulletin 3