Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Fora główne > Poradniki > Poradniki Archiwalne

Notki

Poradniki Archiwalne Poradniki napisane przez użytkowników forum, które dotyczyły poprzednich wersji Tibii i nie są już aktualne.
Odpowiedz
 
Opcje tematu
stary 08-10-2007, 19:12   #21
Drzamich
Użytkownik Forum
 
Drzamich's Avatar
 
Data dołączenia: 08 01 2006
Lokacja: Find me if you can

Posty: 381
Domyślny

Zeskalowałbyś trochę te zdjęcia, bo przez nie trzeba przewijać w bok.
__________________
~The only and unfakeable Drzamich.

Chcesz wiedzieć ile mam lat? Skompiluj TO:
Ukryty tekst:
PHP Kod:
#include <iostream>
main(){
       
int rok_urtwoj_wiekmoj_wiek;
       
       
cout << "Podaj swoj rok urodzenia: ";
       
cin >> rok_ur;
       
cout << endl;
       
       
twoj_wiek 2007 rok_ur;
       
moj_wiek twoj_wiek 1;
       
cout << "Masz wiec " << twoj_wiek << " lat. Ja mam " << moj_wiek << ".";

Drzamich jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 08-11-2007, 21:40   #22
infermo_77
Użytkownik forum
 
Data dołączenia: 10 05 2007

Posty: 9
Stan: Początkujący
Profesja: Sorcerer
Świat: Pandoria
Poziom: 22
Skille: 15/21
Poziom mag.: 19
Domyślny

Nie mogłem znaleźć u siebie pakietu xorg-driver-fglrx. Wiec ściągnąłem
go i zainstalowałem oddzielnie. Podmieniłem wszystko należycie w sudo gedit /etc/X11/xorg.conf. I jak próbuje włączyć tibie to aby okienko mignie mi na sekundę i nic się nie dzieję. Proszę o pomoc.

Ps. Bardzo podoba mi się twoja tapeta możesz dać linka do niej?
infermo_77 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-11-2007, 20:28   #23
Snaczke Glemba
Użytkownik forum
 
Data dołączenia: 15 04 2006

Posty: 6
Domyślny Problem

Tibia chodzi fajnie nawet przy kilku programach ale mam problem.
Nie moge używać trade dodawać do Vip itp. Może mi ktoś powiedzieć ??. Jestem użytkownikiem Ubuntu 7.05 FF,
Snaczke Glemba jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-11-2007, 20:37   #24
KrEmAs KAc
Użytkownik Forum
 
KrEmAs KAc's Avatar
 
Data dołączenia: 29 05 2005
Lokacja: Nowe Miasto Lubawskie 53° 25' N 19° 35' E
Wiek: 38

Posty: 1,215
Stan: Niegrający
Świat: ¶♪&#
Poziom: 666
Skille: ↕
Poziom mag.: §§
KrEmAs KAc ma numer GG 8372892
Domyślny

Poradnik dobry nareszcie ktoś gra w Tibię na Ubuntu
Cytuj:
Tibia chodzi fajnie nawet przy kilku programach ale mam problem.
Nie moge używać trade dodawać do Vip itp. Może mi ktoś powiedzieć ??. Jestem użytkownikiem Ubuntu 7.05 FF,
czy przedtem Ci normalnie chodziło. Spróbuj zrobić reinstalkę tibi i spatchować ubuntu do najnowszej wersji.


jeszcze dają te naklejki jak zamówisz Ubuntu?? bo potrzebuję kilka takich naklejek a nie chce mi się drukować
KrEmAs KAc jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-11-2007, 20:45   #25
Snaczke Glemba
Użytkownik forum
 
Data dołączenia: 15 04 2006

Posty: 6
Domyślny

Nie wiem czy dają bo nie zamawiałem xD.

Tach chodziła mi tak cały czas ale i tak za niedługo robie porządki na dysku więc będe na nowo Ubuntu instalował . Ale mam nadzieje że juz luzon pujdzie
Snaczke Glemba jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-11-2007, 14:03   #26
Droonx
Użytkownik Forum
 
Droonx's Avatar
 
Data dołączenia: 21 09 2007

Posty: 42
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Sorcerer
Gildia: Magician
Świat: Askara
Poziom: 46
Skille: 23
Poziom mag.: 41
Domyślny

Gram w Tibię na Ubuntu już od ponad pół roku...

Tibia chodzi płynie z drobnymi wyjątkami, o które chciałbym się właśnie zapytać.

Mianowicie... W mieście, oraz przy dużym przeludnieniu na ekranie Tibia lekko się mixuje na ekranie, czyli rozmazuje podczas chodzenia jest to dość uciążliwe zwłaszcza w akcjach Pvp...

Czy wiesz może jak poradzić sobie z tym problemem ? ;p
__________________
Droonx jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-11-2007, 18:09   #27
Piciaz1213
Zbanowany
 
Data dołączenia: 23 12 2006
Lokacja: Wioska Konoha Gakure

Posty: 111
Stan: Niegrający
Domyślny

Linux jest dobrym systemem operacyjnym....Sam go mam

9/10 Czegoś brakuje



Linux jest darmo
Piciaz1213 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-11-2007, 18:42   #28
koneser
Użytkownik Forum
 
koneser's Avatar
 
Data dołączenia: 18 10 2007
Lokacja: Kazordoon

Posty: 85
Stan: Na Emeryturze
Imię: Kones'er
Profesja: Paladin
Świat: Eternia <3
Poziom: 46
Domyślny

no wiec nie jest tak kolorowo jak wam sie wydaje. Od razu zaczynam od krytyki. Zwazywszy na to ze opisales banalna instalacje banalnej dystrybucji, co pomine bo znajda sie tacy co nie potrafia tego zrobic, tobie tutaj jednakowo pochlebiam.
Natomiast jezeli chodzi o instalacje sterownikow do karty graficznej, rowniez nie pokazales sie. Zaznaczyles ptaszki obok sterownika w Gui i gotowe, zauwaz ze niektorzy maja ATI co rowniez powinienes opisac, bo sadze ze znajda sie ryzykanci i majac karte ati beda robili to co opisales czyli pod nvidie {uwierzcie sa takie przypadki}. Naprawde wielki plus za checi, wazne ze ci sie chce. Teraz kilka szczegolow, podaj jeszcze ile ta tibia ci wyciaga klatek I wtedy mozesz smialo polecac instalacje linuxa a nastepnie tibii na tym systemie. Osobiscie instalowalem tibie na moim linuxie co jest prosta rzecza, gorzej jest przypasowac sterowniki do ATI dla nowych, szczegolnie teraz kiedy ati wypuscila nowe, nie wiem czy otwarte nie pamietam, ale wiem ze poprawione i podobno 2d 3d, ogolnie akceleracja jest juz wspierana o niebo lepiej, jedynie uzytkownicy starszych kart ati beda miec problemy, waznym jeszcze szczegolem jest ze te sterowniki wspolpracuja z nowym xorgiem, natomiast xfree poszlo w zapomnienie. Ja sie w poradniki nie bawie wiec nie napisze jak grac w tibie na linuxie majac na pokladzie karte ati, kto sobie poradzil gr33tz kto nie, niech szuka. Pozdrawiam.

5/10
koneser jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-12-2007, 18:14   #29
ernaug
Użytkownik forum
 
ernaug's Avatar
 
Data dołączenia: 01 07 2007
Lokacja: Zgierz
Wiek: 27

Posty: 6
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Druid
Świat: Lunara
Poziom: 27
Poziom mag.: 35
ernaug ma numer GG 559671 ernaug ma login Tlenu k_wronski@tlen.pl
Domyślny

Ja mam ubuntu, ustawiłem sobie max 100 fps i śmiga cudownie. Lagi-brak

poradnik 10/10
ernaug jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-12-2007, 02:59   #30
Haker
Użytkownik Forum
 
Haker's Avatar
 
Data dołączenia: 04 10 2003
Lokacja: London
Wiek: 30

Posty: 230
Stan: Na Emeryturze
Imię: Bart Reed
Profesja: Elite Knight
Świat: Olympa
Poziom: 100
Haker ma numer GG 84729764
Domyślny

a co kiedy moja grafika stoi na intelu? 945~ co wtedy?
__________________
Każdy ma swoje priorytety...
Haker jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-12-2007, 05:36   #31
Helmen
Guest
 

Posty: n/a
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ernaug Pokaż post
Ja mam ubuntu, ustawiłem sobie max 100 fps i śmiga cudownie. Lagi-brak

poradnik 10/10
Ciekawe co mają lagi do systemu na którym grasz?? Gram raz na win raz na linuksie i naprawdę nie widzę różnicy.

Poradnik naprawdę godny polecenia, a co do linuksa to chciałbym aby producenci sprzętu wydawali w końcu sterowniki tak jak na windowsa i w tym samym czasie.

Trzeba rozpowszechniać wolne oprogramowanie.

Ostatnio edytowany przez Helmen - 09-12-2007 o 05:41.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 31-12-2007, 17:57   #32
LCK
Użytkownik forum
 
LCK's Avatar
 
Data dołączenia: 03 10 2006
Lokacja: Mysłowice
Wiek: 27

Posty: 4
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Liszov
Profesja: Druid
Świat: Eternia
Poziom: 30+
Pytanie

http://img149.imageshack.us/my.php?i...eenshotqh5.png

zbyt wiele tych sterowników to mi nie znalazło : /

wogóle chciałem sobie amaroka zainstalować z Add/Remove i pisze mi żebym odświerzył listę, odświerzam , zaznaczam ponownie amaroka i znów każą mi odświerzać itd. itd. ...

Żałuję trochę że skusiłem się na Ubuntu, miałem wcześniej do czynienia z Mandrivą i nie miałem tylu problemów, trochę irytuje mnie też fakt że 50% systemu jest po polsku a drugie 50% po ang ...

@edit

juz wszystko ok, rozwiązanie mojego problemu znalazłem na forum ubuntu.pl

Ostatnio edytowany przez LCK - 31-12-2007 o 18:37.
LCK jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-01-2008, 23:03   #33
koneser
Użytkownik Forum
 
koneser's Avatar
 
Data dołączenia: 18 10 2007
Lokacja: Kazordoon

Posty: 85
Stan: Na Emeryturze
Imię: Kones'er
Profesja: Paladin
Świat: Eternia <3
Poziom: 46
Domyślny

Helmen, zgadzam się z Tobą i powiem Ci, że już ATI wszczęło pisanie sterowników z pełną akceleracją 3d i 2d dla radeonów. Nie wiem jak stoi sprawa teraz bo obecnie jestem na windows, jednak doczytam i dam znać gdyby były jakieś świeże info dotyczące gry w tibie na ati pod pingwinem.

Tutaj coś dla tych co lubią być na czasie:
www.jakilinux.org - zawsze świeże infos

Ostatnio edytowany przez koneser - 08-01-2008 o 00:31.
koneser jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-01-2008, 20:18   #34
adammistrz
Użytkownik Forum
 
Data dołączenia: 01 02 2006

Posty: 114
Domyślny

ja mam kubuntu i jakos nie moge tibi rozpakowac
__________________
www.fasole.pl UWAGA (darmowe rzeczy min. PACC)
kiedy bedziesz robil konto wpisz ze naprowadzil cie Gestmax
Bede wdzieczny
adammistrz jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-01-2008, 22:02   #35
mazi_1899
Użytkownik forum
 
Data dołączenia: 26 01 2008

Posty: 3
Domyślny tibiaa

Mam problem, wiem ze to jest temat odnosnie linuxa ale mam wielki problem przy windowsie XP. Jak sciagnolem tibie i juz ja zainstalowalem i gdy chce ja wlaczyc to wyskukuje blad i pisze to :

nVidia OpenGL Driver
Driver components mis-match. Exit is the only option.

Prosze o pomoc
mazi_1899 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-01-2008, 00:11   #36
magan galiak
Użytkownik forum
 
Data dołączenia: 05 10 2005
Lokacja: Mroczna Puszcza

Posty: 5
Stan: Początkujący
Profesja: Druid
Świat: Zanera
Poziom: 13
Skille: 17/20
Poziom mag.: 13
Domyślny

WTF?
Zrobiłem wszystko tak jak kazałeś, ale plik xorg.conf u mnie wygląda tak:
Section "Files"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "pl"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Protocol" "ImPS/2"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
Option "Emulate3Buttons" "true"
EndSection

Section "InputDevice"
Driver "wacom"
Identifier "stylus"
Option "Device" "/dev/input/wacom"
Option "Type" "stylus"
Option "ForceDevice" "ISDV4" # Tablet PC ONLY
EndSection

Section "InputDevice"
Driver "wacom"
Identifier "eraser"
Option "Device" "/dev/input/wacom"
Option "Type" "eraser"
Option "ForceDevice" "ISDV4" # Tablet PC ONLY
EndSection

Section "InputDevice"
Driver "wacom"
Identifier "cursor"
Option "Device" "/dev/input/wacom"
Option "Type" "cursor"
Option "ForceDevice" "ISDV4" # Tablet PC ONLY
EndSection

Section "Device"
Identifier "ATI Technologies Inc RV280 [Radeon 9200]"
Driver "ati"
BusID "PCI:2:0:0"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "SyncMaster"
Option "DPMS"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "ATI Technologies Inc RV280 [Radeon 9200]"
Monitor "SyncMaster"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "720x400" "640x480"
EndSubSection
EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
Screen "Default Screen"
InputDevice "Generic Keyboard"
InputDevice "Configured Mouse"

# Uncomment if you have a wacom tablet
# InputDevice "stylus" "SendCoreEvents"
# InputDevice "cursor" "SendCoreEvents"
# InputDevice "eraser" "SendCoreEvents"
EndSection

Brakuje mi kilku wpisów...
magan galiak jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-04-2008, 21:15   #37
adams_killer
Użytkownik Forum
 
adams_killer's Avatar
 
Data dołączenia: 30 01 2005
Lokacja: Lubin

Posty: 38
Stan: Na Emeryturze
Imię: Saurax
Profesja: Knight
Świat: Nerana
Poziom: 53
Skille: 74/72
Poziom mag.: 5
Domyślny

Nie gram już w tibie od dawna, a ostatni post jest sprzed 3 miesięcy, ale dodam malutką wskazówkę dla nowych.

W nowej wersji ubuntu zostało zmodyfikowane, zmiany objeły instalacje karty graficznej. Oczywiscie osoby które chcą mogą instalować je dalej za pomocą skryptu z nvidia.com, osoby które natomiast chcą zrobić to łatwo muszą dalej ściągnąć sterownik tak jak pisałem. Różni się natomiast sposób jego instalacji... został on uproszczony do kliknięcia w zakładce administracja na Menadżer sterowników własnościowych i skorzystanie z opcji włącz... system wszystko zrobi za nas. Działa w przypadku ati i nvidia.

W NAJNOWSZEJ WERSJU UBUNTU NIE NALEŻY MODYFIKOWAĆ PLIKU XORG.CONF

Ktoś pytał ile fps miałem... ja na moim geforce 4 ti miałem przyzwoite 80 fps (na najnowszym sterowniku, w ubuntu 7.04)
__________________
Die and be free from pain, or live and fight with your sorrow.
adams_killer jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-04-2008, 23:03   #38
Ozumi
Użytkownik Forum
 
Data dołączenia: 18 10 2006

Posty: 85
Stan: Niegrający
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Ktoz to wie
Świat: Nowy pvp
Poziom: 100
Skille: 16/25
Poziom mag.: 70
Domyślny

Hmmm... Od dawna mam zamiar przesiasc sie na linuxa bo chce dosyc dobrze poznac ten system. Jaka odmiane powinienem wybrac? Mam kompa z 8 lat. Potrafie naprawde sporo na nim zrobic. Jestem w klasie mat-inf w liceum.
Sprawdzalem na jakilinux.org i wyszlo mi:

1. Fedora
2. Gentoo Linux
3. openSUSE
4. Mandriva Linux
5. Ubuntu Linux

Zgadzacie sie?

@down Joke? Hmm.. Jak dla mnie to zwyczajne pytanie. Nie wiem co w tym takiego smiesznego widzisz.
2- wlasnie nie interesuje mnie system kliknij-zapomnij.
3-tak. masz racje. nigdy nie mialem linuxa

Ostatnio edytowany przez Ozumi - 09-04-2008 o 06:49.
Ozumi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-04-2008, 23:13   #39
adams_killer
Użytkownik Forum
 
adams_killer's Avatar
 
Data dołączenia: 30 01 2005
Lokacja: Lubin

Posty: 38
Stan: Na Emeryturze
Imię: Saurax
Profesja: Knight
Świat: Nerana
Poziom: 53
Skille: 74/72
Poziom mag.: 5
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ozumi Pokaż post
Hmmm... Od dawna mam zamiar przesiasc sie na linuxa bo chce dosyc dobrze poznac ten system. Jaka odmiane powinienem wybrac? Mam kompa z 8 lat. Potrafie naprawde sporo na nim zrobic. Jestem w klasie mat-inf w liceum.
Sprawdzalem na jakilinux.org i wyszlo mi:

1. Fedora
2. Gentoo Linux
3. openSUSE
4. Mandriva Linux
5. Ubuntu Linux

Zgadzacie sie?
To byl chyba jakis joke czy cos....
Sądze, że nigdy nie miałeś linuksa... i to niejest tak do końca system typu kliknij-zapomnij.
Osobiście polecał bym ci systemy w kolejności:
-Ubuntu
-Mandriva
-Debian (wg mnie naj naj lepszy.... ale nie jest aż taki prosty w obsłudze)
- i na końcu cała reszta.... możesz się pokusić nawet o Arch (ale do niego bez minimalnej wiedzy o linuksie nie radzę się zabierać)


Możliwe, że teraz sytułacja wygląda inaczej pośród linuksów, ale ja od zawsze byłem za debianem.... dlamnie on najlepszy jest i już. No i debian ma własny gang
__________________
Die and be free from pain, or live and fight with your sorrow.

Ostatnio edytowany przez adams_killer - 07-04-2008 o 23:19.
adams_killer jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-04-2008, 19:14   #40
Mashter
Użytkownik Forum
 
Mashter's Avatar
 
Data dołączenia: 14 04 2005

Posty: 43
Domyślny

Witam,
pozwolę się odnieść do Twojego poradnika.
Mam co do niego kilka uwag, począwszy od zarzutów stylistycznych, przez merytoryczne, na braku obiektywizmu kończąc.

Postaram się zachować porządek mojej argumentacji zgodny z tokiem Twojego poradnika, a więc zaczynamy od początku:
Bycie pewnym swojego bezpieczeństwa jest największym niebezpieczeństwem - czytając Twoje wypowiedzi na temat windowsa i jego krytyki względem linuksa (mało konstruktywnej, wykorzystującej jedynie slogany) można odnieść wrażenie, że właśnie takie masz podejście.
"Pierwsze kroki" - pomijam wybór dystrybucji, bo to sprawa subiektywna, jednak ubuntu faktycznie nie jest najgorszym wyborem dla użytkowników niedoświadczonych w środowisku unixowym. Jeśli kierujesz poradnik do właśnie takich użytkowników powinieneś uwzględnić taki "drobny szczególik" jakim jest architektura, na której instalujemy dystrybucję - ogromne znaczenie ma czy jest to system 32-bitowy czy 64, o czym Ty, jako obyty z systemami informatycznymi powinieneś doskonale wiedzieć. Pominąłbym tę uwagę, gdyby nie ostatnio dość duża popularność procesorów Dual Core intela, które są 64-bitowe.
Następna sprawa to system plików - nie wytłumaczyłeś dlaczego ntfs "odpada", ponadto powinieneś polecić jakiś system plików. Może reiser? Dobrze byłoby opisać wady i zalety przynajmniej kilku FSów, tak by użytkownik mógł sobie wybrać. ReiserFS jest szybszy od standardowego EXT`a, więc dlaczego właśnie jego nie wybrać? Ponadto ma dobry system journalingu (rejestracji transakcji na dysku), co jest wyjątkowo ważne w przypadku padu zasilania, gdy na dysku wykonywane są operacje - tak byśmy nie stracili danych.

Co do biosa to F2 bądź DEL to nie jedyne klawisze stosowane do wejścia do setupu. Równie często spotkamy TAB lub F1, czy F12, ale to akurat szczegół.

Podział dysku na partycje - dlaczego nakazujesz użytkownikowi swap o wielkości 1Gb? Nie uważasz, że 128MB to ciut za mało? Wg mnie dobra jest zasada ilość RAMu x2, także dla 512MB RAMu przydzielamy 1024MB SWAPu = 1GB.

Dalej w tym "kroku", po raz kolejny przejawiasz zbytnią pewność siebie
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez adams_killer
po zweryfikowaniu ich (lub też nie, bo poco to komu)
Zanim przejdziemy do omawiania logowaniem do systemu warto byłoby wspomnieć, że nie należy logować się z roota (nie wiem czy ubuntu domyślnie wpuszcza na Xy z roota czy nie, nie używam tej dystrybucji), co nie zmienia faktu, że należałoby użytkowników (dla ich własnego bezpieczeństwa poinstruować, że należy stworzyć sobie konto do "codziennego używania", a z roota korzystać tylko w uzasadnionych przypadkach, gdy jest to koniecznie). Sam osobiście odniosłem wrażenie, że Ty wpuszczasz użytkownika na gnome`a z roota, co jest fatalnym rozwiązaniem (powód? Względy bezpieczeństwa, o które przecież tak bardzo dbasz).

Dalej - karta grafiki, tak jak już było to powiedziane - opisujesz tylko instalację sterowników dla karty spod znaku nVidia (i względnie dla ati również), specjalnie bez rozpatrywania innych możliwości, tak jakby zapominając o użytkownikach inteli (dość popularne mimo wszystko chipsety) i innych kart graficznych. W tym punkcie od razu ustosunkuję się do Twojej dość agresywnej wypowiedzi co do osiągów graficznych na linkusie. Zapomniałeś, bądź nawet nigdy nie próbowałeś instalacji i obsługi lepszej grafiki na kartach ATI przy tych badziewnych sterownikach, stąd pewnie nie wiesz jaka to "miła zabawa" i jakie wyniki osiągamy na tych "monstrach".

Co do konfiguracji to nie rozumiem dlaczego odgórnie (dla wszystkich typów kart graficznych) chcesz zrezygnować z direct renderingu (dri), który jest wyjątkowo przydatną opcją. Rozumiem, że mogą być problemy na kartach ATI, ale nie rozumiem dlaczego nakazujesz wszystkim wyłączyć DRI, nawet nie tłumacząc do czego ta opcja służy.

Co do odtwarzacza muzyki, jeśli mówimy o bezpieczeństwie wybrałeś trochę niefortunnie, gdyż xmms do najbezpieczniejszych i najpewniejszych nie należy. Prędzej polecałbym tu amaroka, który jest również podobny do winampa, a do tego stale, dość szybko rozwijany, ma wiele funkcjonalności, a do tego jest pełny wtyczek i dodatków, ponadto bardzo ładnie zintegrowany z systemem.

Windows i linux na jednym komputerze.
Nie rozumiem dlaczego mówisz, że nie jest zalecane posiadanie dwóch systemów na jednym sprzęcie na raz. Nie ma żadnych przeciwwskazań do posiadania dwóch systemów - nie kolidują z sobą zupełnie, wszystko zależy od dobrej konfiguracji bootloadera.

Generalnie należałoby wspomnieć również o słabej kompozycji i stylu wypowiedzi, który powinien być na wysokim poziomie gdy piszemy poradnik, ale pomijam tę kwestię, gdyż starałem się skupić na wartości merytorycznej artykułu, z którą nawiązałem polemikę.

Pozdrawiam Mashter

PS Liczę na konstruktywną, merytoryczną dyskusję, nie życzę sobie "hejterzenia".

PS2

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ozumi Pokaż post
Hmmm... Od dawna mam zamiar przesiasc sie na linuxa bo chce dosyc dobrze poznac ten system. Jaka odmiane powinienem wybrac? Mam kompa z 8 lat. Potrafie naprawde sporo na nim zrobic. Jestem w klasie mat-inf w liceum.
Sprawdzalem na jakilinux.org i wyszlo mi:

1. Fedora
2. Gentoo Linux
3. openSUSE
4. Mandriva Linux
5. Ubuntu Linux

Zgadzacie sie?

@down Joke? Hmm.. Jak dla mnie to zwyczajne pytanie. Nie wiem co w tym takiego smiesznego widzisz.
2- wlasnie nie interesuje mnie system kliknij-zapomnij.
3-tak. masz racje. nigdy nie mialem linuxa
Mówi się, że gentoo jest trudnym systemem. Co prawda nie ma może takiej prostej instalacji jak ubuntu, czy inna fedora, jednak jest chyba najwygodniejszą w użytkowaniu mi znaną dystrybucją, choć wymaga trochę dociekliwości i wgłębienia się w ten system, jednak nie jest to nic nadzwyczajnego.
Adams_killer podejrzewam nawet nie spróbował innych dystrybucji, a krytykuje i wyśmiewa, bo zapewne nasłuchał się opinii o różnych dystrybucjach i teraz powiela te stereotypy.
Po krótce może opiszę systemy, które jakilinux.org Ci zasugerował:
Fedora - większość konfiguracji jest dostępna przez konfiguratory graficzne, dość wygodne rozwiązanie, jednak raczej dla osób mnie dociekliwych
Gentoo linux - wszystko w pełni konfigurowalne, system idealny wręcz dla osób które lubią "pogrzebać", jednak gdy wszystko jest ustawione jest to chyba najwygodniejsza dystrybucja - a to wszystko za sprawą chyba jednego z najlepszych systemów zarządzania pakietami - portage`owi. Jest to bardzo elastyczna dystrybucja, która pozwala dostosować system do swoich, a także sprzętowych potrzeb. Instalacja i pierwsza konfiguracja jednak nie jest tak prosta i szybka jak w przypadku systemów - automatów, typu ubuntu.
openSUSE - ciekawa propozycja, nie jest aż taki trudny w konfiguracji, a jednak uważany za stabilny i elastyczny, porządny system
Mandriva - najkrócej można go przedstawić jako "plastusiowa" dystrybucja, tzn. jej wizerunek jest kreowany jako systemu najprostszego, gdzie wszystko zrobią za Ciebie automatyczne konfiguratory, jednak nie zawsze jest to najlepsze rozwiązanie i nie zawsze się to sprawdza, generalnie nie polecam, gdyż są lepsze alternatywy wśród systemów prostych do instalacji i konfiguracji.
Ubuntu - dość ciekawa dystrybucja, powiedziałbym, że dobre rozwiązanie zamiast Mandrivy - łatwa i przyjemna dystrybucja, jednak nie daje nam takich możliwości jak choćby z tu zasugerowanych Gentoo czy SuSe.
__________________
I root you...

Ostatnio edytowany przez Mashter - 10-04-2008 o 20:05. Powód: Odpowiedź na post wyżej, nie chciałem dublować posta.
Mashter jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz


Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)
 
Opcje tematu

Zasady postowania
Nie możesz dodawać tematów
Nie możesz odpowiadać
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Kod jest Włączone
UśmieszkiWłączone
[IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
Przejdź do forum


Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 02:44.


Powered by vBulletin 3