Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Fora główne > Poradniki > Poradniki Archiwalne

Notki

Poradniki Archiwalne Poradniki napisane przez użytkowników forum, które dotyczyły poprzednich wersji Tibii i nie są już aktualne.
Odpowiedz
 
Opcje tematu
stary 10-04-2008, 21:36   #41
Driadek
Użytkownik Forum
 
Driadek's Avatar
 
Data dołączenia: 04 08 2006

Posty: 93
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Paladin
Świat: Aurea
Domyślny

Ja już ściągam linuxa

Ale czytałem na forum dobrych programów że w ostatniej wersji Ubuntu 8.04 jest bardzo łatwa instalacja tzn jesteśmy normalnie w windowsie, wkładamy płytkę, wybieramy dysk i język i wciskamy guziczek install
A potem przy włączaniu komputera wyberamy sobie jaki system ma wystartować.
Driadek jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 10-04-2008, 21:44   #42
Makuki
Użytkownik Forum
 
Makuki's Avatar
 
Data dołączenia: 03 09 2007
Lokacja: Londyn

Posty: 297
Stan: Na Emeryturze
Profesja: Royal Paladin
Świat: Titania
Poziom: 72
Makuki ma numer GG 6548272
Domyślny

@up
To "wybieranie" systemu nazywa się GRUB. Tak właściwie jaką wersję ściągasz? Ubuntu 7.10 GB? Jak tak to możesz sobie przeczytać to: http://start.ubuntu.pl/
__________________
"Banor I praise your name.
Be with me in the battle.
Be my shield, let me be your sword.
I will honor the godly spark in my soul.
May it flourish and grow."

Makuki jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-04-2008, 22:31   #43
adams_killer
Użytkownik Forum
 
adams_killer's Avatar
 
Data dołączenia: 30 01 2005
Lokacja: Lubin

Posty: 38
Stan: Na Emeryturze
Imię: Saurax
Profesja: Knight
Świat: Nerana
Poziom: 53
Skille: 74/72
Poziom mag.: 5
Domyślny

@Mashter
Najpierw zajmijmy się 64 bitami intela, bo on nigdy do tej pory nie wupuścił 64 bitowego procesora, jedyne co to obsługuje emt-64, czyli emulacje rozkazów o długości 64 bitów. Pozwala to przedewszystkim zaadresować ponad 4 gb pamięci i właściwie raczej tylko poto to stwożono. Nie opisywałem wersji 64 bitowej gdyż 32-bitowa i tak wszędzie działa, a ja nie miałem ochoty pisać książki (pomijając fakt, że przy 64 bitach mogą być drobne dolegliwości, które nowego użytkownika przyprawią o ból głowy).

Inne dystrybucje? Czemu nie owszem nie testowałem wszystkich, bo kto ma na to czas, ale długi czas miałem slacka, mandrive, debiana, różne inne wersje ubuntu i knopixa. Mi najbardziej jednak pasuje debian razem z kde, jednak uznałem, iż nowemu userowi bardziej przypadnie ubuntu z uwagi na uproszczenia jakie posiada. Mandriwy nie lubie, miałem ją, niestety w wielu wypadkach się zawiodłem, niewiedzieć czemu często panikowało mi jądro (po podłączeniu nowej myszki pod usb "kernel panic"), możliwe, że miałem po prostu pecha, no cóż jak wyjdzie nowa odsłona to dam mandrivie jeszcze jedną szansę. Dla nowego usera liczy się wygoda i prostoa zarówno w instalacji jak i podczas pracy, dlatego uznałem, że ubuntu do tego jest najlepszy.

Napisałeś, że lepiej mieć Amaroka niż XMMS, możliwe, jednak gdy pisałem ten poradnik korzystanie z Amaroka pod gnome naubuntu było co najmniej uciążliwe. Jest kilka powodów, przedewszystkim działał niestabilnie i dosyć powoli, a XMMS to poprostu cudo jak dla mnie. Xmms jest mały, niewymaga wiele, i co najważniejsze działa! Możiwe, że jestem niedoinformowany na jego temat, ale jakoś nie słyszałem, żeby powodował jakie kolwiek problemy.

A teraz najważniejsze!
We wszystkich systemach Debiano-pochodnych zalogowanie się pod X serwerem bez zastosowana specjalnej sztuczki jest niemożliwe! Sama sztuczka niejest trudna, bo wystaczy wyłączyć xserwer, zalogować się na rota i potem go włączyć, jednak bez kombinoania w ubuntu jesteś normalnym userem (w debianie też), a do zadań administracyjnych korzystasz z sudo i podajesz swoje hasło.

Z swapem masz rację, tylko wtedy nie miałem ochoty tłumaczyć poco tak kombinować, napisałem 2 gb ... i mam pewność, że każdemu starczy. Mając 2 gb ramu można by nawet pokusić się o zrezygnowanie ze swapa bo genralnie mając więcej ramu, mniej go potrzebujesz prawda?


Nie zaleca się posiadania windowsa na dysku z linuksem... windows choroby dostaje i umiera prubując odczytać zapisany linuksem plik tekstowy.(a moze jeszcze przez przypadej przeskanować partycję z plikami linuksa scandiskiem?) Linuks toleruje windowsa, a windows linuksa już nie. Masz rację, że da się bezbłędnie obsługiwać oba systemy, ale nie tylko niema to zbyt wielkiego sensu jak i normalnie utrudnia przystosowanie się do nowego systemu. Lepiej na początku pobyć dorobinkę sam na sam, prawda?
__________________
Die and be free from pain, or live and fight with your sorrow.
adams_killer jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-04-2008, 17:44   #44
Mashter
Użytkownik Forum
 
Mashter's Avatar
 
Data dołączenia: 14 04 2005

Posty: 43
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez adams_killer Pokaż post
@Mashter
Najpierw zajmijmy się 64 bitami intela, bo on nigdy do tej pory nie wupuścił 64 bitowego procesora, jedyne co to obsługuje emt-64, czyli emulacje rozkazów o długości 64 bitów.
Tu się niestety mylisz - Allendale czy Merom (nazwy kodowe procesorów marki Pentium Dual Core) są 64-bitowe.
Co do działania wersji 32-bitowej na 64-bitowym procesorze to bardzo bym polemizował. Ciekawi mnie jak będziesz kompilował coś gcc 32-bitowym na procesorze 64-bitowym. Jeśli nawet Ci się to uda to pozostaje kwestia słabszej wydajności.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez adams_killer
Z swapem masz rację, tylko wtedy nie miałem ochoty tłumaczyć poco tak kombinować, napisałem 2 gb ... i mam pewność, że każdemu starczy.
Napisałeś 1Gb, a nie 2gb. Ponadto 1Gb != 1GB 1Gb = 128MB, co nie stanowi zbyt wiele.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez adams_killer
Mając 2 gb ramu można by nawet pokusić się o zrezygnowanie ze swapa bo genralnie mając więcej ramu, mniej go potrzebujesz prawda?
Niekoniecznie. Mając taki sprzęt mamy prawo oczekiwać od niego więcej i mamy prawo przypuszczać, że użytkownik będzie używał bardziej wymagających aplikacji, więc przydzielanie ilości SWAPu proporcjonalnie do ilości RAMu jest całkiem sensownym rozwiązaniem.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez adams_killer
Lepiej na początku pobyć dorobinkę sam na sam, prawda?
Z tym się całkowicie zgodzę - najłatwiej wtedy przyswoić wiedzę, gdy nie mamy wyjścia - jesteśmy rzuceni na głęboką wodę
Jednak co do nietolerancji linuksa przez windowsa nie zgodzę się. Dla windowsa partycje linuksowe będą niewidoczne, a jeśli nawet w jakiś sposób je pokaże to będzie przy otwieraniu go (bez specjalnego sterownika - a są takowe pod windowsa) zapyta czy chcemy ten dysk sformatować, oczywiście odpowiadamy nie. Wydaje mi się, że jeśli już do czegoś takiego by mogło dojść to jest to jedyny mankament dwóch systemów.

Pozdrawiam Mashter
__________________
I root you...
Mashter jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-04-2008, 21:20   #45
adams_killer
Użytkownik Forum
 
adams_killer's Avatar
 
Data dołączenia: 30 01 2005
Lokacja: Lubin

Posty: 38
Stan: Na Emeryturze
Imię: Saurax
Profesja: Knight
Świat: Nerana
Poziom: 53
Skille: 74/72
Poziom mag.: 5
Domyślny

Wikipedia pisze, że Allendale występuje w procesorach od E4300 do E4600, natomiast Merom od T5300 do T7250.

Natomiast na stronie intela, można znaleść dla procesora T5300 i E4300:
Cytuj:
Supported Features:
# Dual Core
# Enhanced Intel Speedstep® Technology
# Intel® EM64T 1
# Execute Disable Bit 2
Zatem racja jest po mojej stronie, intel do tej pory niema 64-bitowego procesora przeznaczonego do domowych zastosowań.

http://processorfinder.intel.com/Det...px?sSpec=SL9WE
http://processorfinder.intel.com/Det...px?sSpec=SL9TB
Linki do strony intela z w/w procesorami.
__________________
Die and be free from pain, or live and fight with your sorrow.
adams_killer jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-04-2008, 17:47   #46
Mashter
Użytkownik Forum
 
Mashter's Avatar
 
Data dołączenia: 14 04 2005

Posty: 43
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez adams_killer Pokaż post
Wikipedia pisze, że Allendale występuje w procesorach od E4300 do E4600, natomiast Merom od T5300 do T7250.

Natomiast na stronie intela, można znaleść dla procesora T5300 i E4300:


Zatem racja jest po mojej stronie, intel do tej pory niema 64-bitowego procesora przeznaczonego do domowych zastosowań.

http://processorfinder.intel.com/Det...px?sSpec=SL9WE
http://processorfinder.intel.com/Det...px?sSpec=SL9TB
Linki do strony intela z w/w procesorami.
Niestety nie można poczytać stron z podanych linków, cały czas jest "service busy". Tak czy inaczej, intel ma obsługę 32b w tych swoich "64-bitowych" procesorach, co nie zmienia faktu, że warto spróbować możliwości 64b, jeśli takowe daje.

Pozdrawiam Mashter
__________________
I root you...
Mashter jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-04-2008, 21:46   #47
adams_killer
Użytkownik Forum
 
adams_killer's Avatar
 
Data dołączenia: 30 01 2005
Lokacja: Lubin

Posty: 38
Stan: Na Emeryturze
Imię: Saurax
Profesja: Knight
Świat: Nerana
Poziom: 53
Skille: 74/72
Poziom mag.: 5
Domyślny

No właśnie nie warto.... emulowane 64 bity działają wolniej niż normalne 64, a nawet wolniej niż 32, pozatym kombinatoryka z flashem (którego niema pod 64). A 64-bitowy procek działa pod 32 tak samo jak 32 bitowy odpowiednik tego procesora.
__________________
Die and be free from pain, or live and fight with your sorrow.
adams_killer jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-04-2008, 20:13   #48
piternet
Frequenter
 
piternet's Avatar
 
Data dołączenia: 01 01 2007
Lokacja: Radom
Wpisy bloga: 9

Posty: 673
Stan: Na Emeryturze
piternet ma numer GG 8247274
Domyślny

Wszystko pięknie
Piszę ten post z linuxa
Ale nie da się tibii włączyć ;/
Aha chyba dlatego, że nie mam sterów...
A znajdź se stery do Radeon Mobility M6 LY
Może ktoś wie skąd ściągnąć?
PROSZĘ
P.S.
Mam ubuntu 7.10 grymaśny gąsiorek
__________________
Masz kartę kredytową/debetową lub konto na Paypalu? Chcesz za darmo dostać iPhona, Xboxa, PS 3 czy najnowszą Nokię?
KLIKNIJ TUTAJ!
To nic nie kosztuje, a działa! Strona jest wypłacalna!
Wszystko o gildiach
Wszystko o staminie

piternet jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-04-2008, 15:08   #49
Mashter
Użytkownik Forum
 
Mashter's Avatar
 
Data dołączenia: 14 04 2005

Posty: 43
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez adams_killer Pokaż post
A 64-bitowy procek działa pod 32 tak samo jak 32 bitowy odpowiednik tego procesora.
Jeśli obsługuje polecenia 32b... A to tylko kwestia zachowania zgodności wstecznej, która prędzej czy później zostanie wycofana.
__________________
I root you...
Mashter jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-05-2008, 18:06   #50
Kyouraku
Użytkownik forum
 
Kyouraku's Avatar
 
Data dołączenia: 30 04 2008
Lokacja: Jelenia Góra
Wiek: 27

Posty: 7
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Quincy Kyo
Profesja: Paladin
Świat: Kyra
Poziom: 27
Skille: 80/69
Poziom mag.: 11
Kyouraku ma numer GG 8090621 Kyouraku ma login Tlenu deathwish1@o2.pl Send a message via Skype™ to Kyouraku
Domyślny

Witam. Mam Linuxa Kubuntu 7.10 I GeForce 7300 GS. Rozpakowalem Tibie, sterowniki sa zainstalowane przez Envy. Tibia wlacza sie na setna sekundy i widze tylko Tibia Linux Client a pozniej sie wylacza. prosze o pomoc
Kyouraku jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-06-2008, 22:44   #51
Driadek
Użytkownik Forum
 
Driadek's Avatar
 
Data dołączenia: 04 08 2006

Posty: 93
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Paladin
Świat: Aurea
Domyślny

A jeśli ktoś ma starszy komputer to polecam Xubuntu. To jest Ubuntu tylko z innym silnikiem graficznym.
Driadek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-06-2008, 23:19   #52
Depeszowiec92
Użytkownik Forum
 
Depeszowiec92's Avatar
 
Data dołączenia: 27 05 2007
Lokacja: Szczecin
Wiek: 25

Posty: 199
Profesja: Knight
Domyślny

Jak wam tibia nie łazi zainstalujcie Wine, miałem tak zainstalowałem i pomogło ^^


Jak wam nie łazi trade, vipy itd w ustawieniach wybierzcie opcje full screen

Ostatnio edytowany przez Depeszowiec92 - 05-06-2008 o 23:22.
Depeszowiec92 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-06-2008, 21:09   #53
rasialdo1
Użytkownik Forum
 
Data dołączenia: 06 06 2008

Posty: 91
Domyślny

Bardzo fajny poradnik polecam!
rasialdo1 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-10-2009, 19:57   #54
jerrry
Użytkownik Forum
 
jerrry's Avatar
 
Data dołączenia: 28 12 2006
Lokacja: L-ny
Wiek: 28

Posty: 903
Stan: Na Emeryturze
Profesja: Elite Knight
Świat: Danubia
Poziom: xx
Skille: xx
Poziom mag.: 69
jerrry ma numer GG 4122889
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez doken Pokaż post
Witam,
odrazu mówie sory za odkopanie ale mam pytania.
Jako że miałem hacka chce sie przenieść na linuxa ale niechce usuwać windowsa mam pytanie czy da sie zainstalować linuxa na pendrive/karte pamięci podpinaną pod usb przez adapter i czy by wystarczyła kasrta 4gb czy musze sie postarac o jakiś dysk. Linux był by mi potrzebny jedynie do tibii i nic więcej bym nie instalował ile gdzieś taki linux z tibią by zajmował miejsca?
znajdź po prostu wersje na boot, i będziesz mógł odpalić linuxa z poziomu dvd-romu.
__________________
jerrry jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-04-2010, 04:27   #55
$Kosinho$
Użytkownik Forum
 
$Kosinho$'s Avatar
 
Data dołączenia: 25 09 2009
Lokacja: Bełchatów
Wiek: 28

Posty: 26
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Master Sorcerer
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez jerrry Pokaż post
znajdź po prostu wersje na boot, i będziesz mógł odpalić linuxa z poziomu dvd-romu.
Ta "wersja na boot" o której mówisz nazywa się Live CD i jest nią każda płytka z Ubuntu (z innymi dystrybucjami nie miałem styczności). Nie opłaca się grać na samym Live CD. System działa wolno, wszelkie zmiany jakie zaprowadzisz w tak zamontowanym systemie są zapisywane na pamięci RAM. Po zresetowaniu kompa musimy ponownie poczekać z 5 minut aż się załaduję system z Live CD, skonfigurować połączenie internetowe, ściągnąć sterowniki do karty graficznej, zainstalować tibie i dopiero odpalić klienta. Cała operacja trwa 10-15 minut. I należałoby ją powtarzać przy każdym odpalaniu systemu. Jeżeli dodamy fakt, że tibia przy Live CD osiąga maksymalnie 10-15 fps, jest to rozwiązanie głupie i pozbawione sensu.
Zainstaluj Linuxa na dysku obok Windowsa. Jest to najwygodniejsze rozwiązanie.
Pamiętaj I niech nie przejdzie Ci przez głowę aby usuwać Linuxa z poziomu Windowsa... usuniesz Linuxa i przy okazji GRUB'a -linux loadera, który przy instalacji Linuxa zastępuję tego Windowsowego.
Jeżeli jednak nie spodoba Ci się system Linux -usuń go z poziomu Windows, ale tylko pod warunkiem jeżeli masz płytkę instalacyjną swojego systemu lub ukrytą partycję Recovery. A WinLoadera przywracamy w wierszu poleceń (uruchamiamy go z płytki Windowsa lub przy użyciu pewnej kombinacji klawiszy podczas uruchamiania się komputera która wywoła menu przywracania systemu -pkt "Napraw komputer". W konsoli wpisujemy...
/FIXMBR
/FIXBOOT
W nowszych niż XP systemach Windows taka operacja nie jest potrzebna, bo Vista czy Win7 instaluję winloadera z poziomu instalatora. XP'ki mają z tym problem, nie wspominając o Win98 czy ME
$Kosinho$ jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz


Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)
 
Opcje tematu

Zasady postowania
Nie możesz dodawać tematów
Nie możesz odpowiadać
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Kod jest Włączone
UśmieszkiWłączone
[IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
Przejdź do forum


Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 04:23.


Powered by vBulletin 3