Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Fora główne > Poradniki > Poradniki inne, niezwiązane z Tibią

Notki

Poradniki inne, niezwiązane z Tibią Poradniki napisane przez użytkowników forum, które nie dotyczą Tibii, jednak są warte umieszczenia na stronie i przeczytania.
Odpowiedz
 
Opcje tematu
stary 05-01-2007, 16:47   #101
SeRvUs
Guest
 

Posty: n/a
Domyślny Hehe

Ej Naprawde dobry Poradnik oby takich wiecej
  Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 05-01-2007, 16:49   #102
SeRvUs
Guest
 

Posty: n/a
Król

Daj jakis poradnik o otsach
  Odpowiedz z Cytatem
stary 01-02-2007, 12:50   #103
Dawisza
Guest
 

Posty: n/a
Domyślny

A moje karta ma wyjscie na S-Video 7 pinowe (7 bolców i 1 taki szeroki). Czy kable 4 pinowe beda pasowac?

Ostatnio edytowany przez Dawisza - 01-02-2007 o 12:56.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 04-02-2007, 00:28   #104
Sewix
Użytkownik forum
 
Sewix's Avatar
 
Data dołączenia: 31 01 2007
Lokacja: W Piekle

Posty: 3
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Sorcerer
Świat: Guardia
Poziom: 15
Poziom mag.: 7
Sewix ma numer GG 7561266
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Cossma Pokaż post
Poradnik ten jest dla początkujących użytkowników peceta (czyt. komputera)!!! Zawiera on opis jak podłączyć telewizor do komputera, co umożliwia:
*oglądanie filmów (DVD, DivX, itd.);
*granie w gry (np. TIBIA!!!);

1. Zaopatrzenie się w potrzebny sprzęt!!!


Aby dokonać tego łatwego procederu potrzebujemy:


*karty graficznej z wyjściem telewizyjnym (TV –OUT);
http://img391.imageshack.us/img391/818/kartagaf7ol.jpg
http://img441.imageshack.us/img441/6072/svideo0jb.jpg


*specjalna przejściówka Euro Złącze (SCART) ;
http://img391.imageshack.us/img391/5821/scart7hf.jpg



*przewód S-Video
http://img287.imageshack.us/img287/1...eokabel8jb.jpg



*rozdzielacz sygnału audio z mini jacka (wejście słuchawkowe) na 2 cinche;
http://img287.imageshack.us/img287/685/jack2ra.jpg


*telewizor 21’’ lub więcej [mniejszy się nie nadaje ponieważ większość użytkowników korzysta z monitorów 17 ”]
*tego chyba nie muszę pokazywać*



2. Podłączenie kabli do peceta i telwizora !!!

Najpierw należy wyłączyć telewizor i komputer z sieci zasilającej. Gdy to już zrobimy z tyłu obudowy naszego Peceta musimy zlokalizować kartę graficzną. Podłączamy do niej przewód S-VIDEO

http://img287.imageshack.us/img287/7010/din7cq.jpg >>>>>>> http://img287.imageshack.us/img287/716/svideo3lc.jpg


Następnie przewód ten łączymy z przejściówką SCART.
http://img287.imageshack.us/img287/1...eokabel8jb.jpg >>>>>>> http://img391.imageshack.us/img391/5821/scart7hf.jpg


Przejściówkę EURO (SCART) łączymy z telewizorem.
http://img391.imageshack.us/img391/5821/scart7hf.jpg>>> http://img287.imageshack.us/img287/3955/tv9bm.jpgTELEWIZOR


Tak oto połączyliśmy kable do przesyłania obrazu. Teraz nadszedł czas na przewody z dźwiękiem (ta część poradnika nie jest potrzebna jeśli zamierzacie odsłuchiwać dźwięk z głośników komputerowych).

Przejściówkę audio z mini jacka (wejście słuchawkowe) na 2 cinche, podpinamy także na tylniej ściance obudowy lecz tym razem pod kartę dźwiękową (zielone wyjście słuchawkowe).
A dwie końcówki cinch zgodnie kolorami także do przejścówki EURO, która jest już podpięta pod telewizor.
http://img287.imageshack.us/img287/685/jack2ra.jpg >>>> http://img391.imageshack.us/img391/5821/scart7hf.jpg

Tak zakończyliśmy część poświęconą podłączaniu urządzeń.
W kolejnej zajmiemy się ustawieniem sterowników.


3. Konfiguracja systemu.

Ustawienia dla kart graficznych ATI

Prawym przyciskiem myszy klikamy na
Pulpit ---->Właściwości--->Ustawienia----> Zaawansowane

http://img208.imageshack.us/img208/8295/ati5yy.jpg

Pojawi się nam takie (lub bardzo podobne) okno gdzie należy uaktywnić telewizor klikając tak jak na rysunku i potwierdzić przyciskiem OK.


Ustawienia dla kart graficznych NVIDIA

Prawym przyciskiem myszy klikamy na
Pulpit ---->Właściwości--->Ustawienia----> Zaawansowane
http://img208.imageshack.us/img208/2616/nvidia9nx.gif

Następnie wszystko zaznaczamy tak jak na rysunku (prościej już nie mogłem )


Teraz możecie oglądać to samo na telewizorze i na monitorze komputera.

Miłego grania w Tibię na telewizorku

Czy dziala to na karty RADEON??
Sewix jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-02-2007, 08:47   #105
Kazik2
Guest
 

Posty: n/a
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Sewix Pokaż post
Czy dziala to na karty RADEON??
Tak na readeonie tez ci pójdzie. Własnie do karty Radeon masz sterowniki ATi Chyba Ati produkuje karty Radeon
  Odpowiedz z Cytatem
stary 02-03-2007, 21:15   #106
Psykacz
Guest
 

Posty: n/a
Domyślny

Myślę, że doskonały poradnik... Bardzo dużo zdjęć i myślę że włożyłeś w to dużo pracy i z tego też się cieszę. pod 70% ludzi krzyczy "screeny plax" i dobrze, że i o tym pomyślałeś... Gratulacje dla Ciebie ^^
  Odpowiedz z Cytatem
stary 03-03-2007, 16:19   #107
Albin
Użytkownik Forum
 
Data dołączenia: 03 03 2007

Posty: 32
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Elite Knight
Świat: Honera
Domyślny

mam takie pytanie da sie jakos ustawic zeby obraz byl i na TV i na monitorze kompa?
Albin jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-03-2007, 19:22   #108
Meril 9
Zbanowany
 
Meril 9's Avatar
 
Data dołączenia: 09 07 2005
Lokacja: Szczodre City
Wiek: 28

Posty: 91
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Royal Paladin
Świat: Harmonia
Poziom: 92
Skille: 89/xx
Poziom mag.: 19
Meril 9 ma numer GG 6639248
Domyślny :)

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Trener Pokaż post
Poradnik ładnie napisany

Dużo zdjęć oraz ładny opis.

Przyda się "młodszym"
nom mlodszym sie przyda na kompie lepie
Meril 9 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-03-2007, 10:19   #109
ErAgOg
Użytkownik Forum
 
ErAgOg's Avatar
 
Data dołączenia: 06 09 2006
Lokacja: . . .okolice Szczecina Ilość postów: 8
Wpisy bloga: 21

Posty: 881
Stan: Początkujący
Profesja: Rookstayer
Gildia: Mayhem
Świat: Silvera
Poziom: 40~
Skille: 100/200
Poziom mag.: 1
ErAgOg ma numer GG 7360116
Domyślny Pomush dzieciom

@EDIT usunąć plx
__________________

Ostatnio edytowany przez ErAgOg - 17-03-2008 o 18:48.
ErAgOg jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-03-2007, 12:33   #110
Kamil1000
Zbanowany
 
Data dołączenia: 23 03 2006
Lokacja: Polkowice

Posty: 311
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Knight
Świat: Secura
Poziom: 18
Skille: 36/28
Poziom mag.: 1
Kamil1000 ma numer GG 8012889 Kamil1000 ma login Tlenu pucca72@tlen.pl Send a message via Skype™ to Kamil1000
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Cossma Pokaż post
Poradnik ten jest dla początkujących użytkowników peceta (czyt. komputera)!!! Zawiera on opis jak podłączyć telewizor do komputera, co umożliwia:
*oglądanie filmów (DVD, DivX, itd.);
*granie w gry (np. TIBIA!!!);

1. Zaopatrzenie się w potrzebny sprzęt!!!


Aby dokonać tego łatwego procederu potrzebujemy:


*karty graficznej z wyjściem telewizyjnym (TV –OUT);
http://img391.imageshack.us/img391/818/kartagaf7ol.jpg
http://img441.imageshack.us/img441/6072/svideo0jb.jpg


*specjalna przejściówka Euro Złącze (SCART) ;
http://img391.imageshack.us/img391/5821/scart7hf.jpg



*przewód S-Video
http://img287.imageshack.us/img287/1...eokabel8jb.jpg



*rozdzielacz sygnału audio z mini jacka (wejście słuchawkowe) na 2 cinche;
http://img287.imageshack.us/img287/685/jack2ra.jpg


*telewizor 21’’ lub więcej [mniejszy się nie nadaje ponieważ większość użytkowników korzysta z monitorów 17 ”]
*tego chyba nie muszę pokazywać*



2. Podłączenie kabli do peceta i telwizora !!!

Najpierw należy wyłączyć telewizor i komputer z sieci zasilającej. Gdy to już zrobimy z tyłu obudowy naszego Peceta musimy zlokalizować kartę graficzną. Podłączamy do niej przewód S-VIDEO

http://img287.imageshack.us/img287/7010/din7cq.jpg >>>>>>> http://img287.imageshack.us/img287/716/svideo3lc.jpg


Następnie przewód ten łączymy z przejściówką SCART.
http://img287.imageshack.us/img287/1...eokabel8jb.jpg >>>>>>> http://img391.imageshack.us/img391/5821/scart7hf.jpg


Przejściówkę EURO (SCART) łączymy z telewizorem.
http://img391.imageshack.us/img391/5821/scart7hf.jpg>>> http://img287.imageshack.us/img287/3955/tv9bm.jpgTELEWIZOR


Tak oto połączyliśmy kable do przesyłania obrazu. Teraz nadszedł czas na przewody z dźwiękiem (ta część poradnika nie jest potrzebna jeśli zamierzacie odsłuchiwać dźwięk z głośników komputerowych).

Przejściówkę audio z mini jacka (wejście słuchawkowe) na 2 cinche, podpinamy także na tylniej ściance obudowy lecz tym razem pod kartę dźwiękową (zielone wyjście słuchawkowe).
A dwie końcówki cinch zgodnie kolorami także do przejścówki EURO, która jest już podpięta pod telewizor.
http://img287.imageshack.us/img287/685/jack2ra.jpg >>>> http://img391.imageshack.us/img391/5821/scart7hf.jpg

Tak zakończyliśmy część poświęconą podłączaniu urządzeń.
W kolejnej zajmiemy się ustawieniem sterowników.


3. Konfiguracja systemu.

Ustawienia dla kart graficznych ATI

Prawym przyciskiem myszy klikamy na
Pulpit ---->Właściwości--->Ustawienia----> Zaawansowane

http://img208.imageshack.us/img208/8295/ati5yy.jpg

Pojawi się nam takie (lub bardzo podobne) okno gdzie należy uaktywnić telewizor klikając tak jak na rysunku i potwierdzić przyciskiem OK.


Ustawienia dla kart graficznych NVIDIA

Prawym przyciskiem myszy klikamy na
Pulpit ---->Właściwości--->Ustawienia----> Zaawansowane
http://img208.imageshack.us/img208/2616/nvidia9nx.gif

Następnie wszystko zaznaczamy tak jak na rysunku (prościej już nie mogłem )


Teraz możecie oglądać to samo na telewizorze i na monitorze komputera.

Miłego grania w Tibię na telewizorku
ja znam prostszą metodę:
wystarczy kupić przejściówkę z HDMI na DVI oraz kabel HDMI
następnie wpinamy jeden koniec kabla do wejścia HDMI w telewizorze, a drugi do przejściówki, a przejściówkę do gniazda DVI w karcie graficznej
i to wszystko, prawda że proste
Kamil1000 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-03-2007, 17:45   #111
kotleciak
Guest
 

Posty: n/a
Domyślny

oczywiscie mam problem... w karcie graficznej mam wyjscie VID-OUT(takie jak pokazane na zdjeciu) a wy pokazujecie kabel z dwiema koncówkami s-video (watpie zeby weszlo w ta karte graficzna co zdjecie daliscie) i sie zastanawiam jak podlaczyc kompa do tv jesli niemam TV-OUT tylko VID-OUT lub jak podlaczyc kompa do tv przez wyjscie typu DVI(również jest na zdjęciu.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 30-04-2007, 00:14   #112
Emsik
Użytkownik forum
 
Data dołączenia: 05 04 2007

Posty: 17
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Warmendes Pokaż post
Wiesz co wszystko jest ok oprócz tego że obraz na TV jest czarno-biały!
ale ty masz czarno-biały telewizor powiedz że tak !?
Emsik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-05-2007, 21:02   #113
heardalis
Guest
 

Posty: n/a
Domyślny

Nie wiedzialem gdzie o to zapytac wiec pisze tutaj.
A mianowicie kupilem dzisiaj nowy monitor panoramiczny hyundaia 22 cale i wszystko ladnie chodzi procz TIBI, a mianowicie gdy ja wlanczam bardzo sie zacina na tym ponitorze, po kilku probach doszedlem do tego ze jesli w opcjach graficznych zmienie z opengl na direct5 na direct9 nie moge, to zaczyna normalnie dzialac tyle ze po wylaczeniu i ponownym wlaczeniu dalej ustawiony jest opengl i dalej zacina, co zrobic? prosze o pomoc
  Odpowiedz z Cytatem
stary 07-06-2007, 14:55   #114
Treyem
Użytkownik forum
 
Data dołączenia: 06 06 2007
Lokacja: Bogatynia

Posty: 12
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Elite Trey
Profesja: Knight
Świat: Elera
Poziom: 45
Skille: 80/80
Domyślny Super

Nom poradnik nawet spoko ja już próbuje to robić xD
Treyem jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-06-2007, 22:21   #115
balamuta
Użytkownik forum
 
balamuta's Avatar
 
Data dołączenia: 28 04 2007

Posty: 9
Imię: OTS
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: OTS
Świat: OTS
Poziom: OTS
Skille: OTS
balamuta ma numer GG 9543557
Domyślny

Ja to widzialem u kolegi dawno juz Fajne to jest ja se ogladam telewizje a muj brat z moim kolegom przy kompie i sie przelanczam program i ogladam jka se expi ;]
balamuta jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-06-2007, 22:23   #116
balamuta
Użytkownik forum
 
balamuta's Avatar
 
Data dołączenia: 28 04 2007

Posty: 9
Imię: OTS
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: OTS
Świat: OTS
Poziom: OTS
Skille: OTS
balamuta ma numer GG 9543557
Domyślny

Ja to widzialem u kolegi dawno juz Fajne to jest ja se ogladam telewizje a muj brat z moim kolegom przy kompie i se przelanczam program i ogladam jak se expi
balamuta jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-06-2007, 15:17   #117
Mru
Użytkownik Forum
 
Mru's Avatar
 
Data dołączenia: 20 05 2007

Posty: 39
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Paladin
Poziom: 24
Skille: 6x/5x
Poziom mag.: 7
Mru ma numer GG 5609928
Smutny

Obraz jest nie wyraźny i nie gadajcie że mam peceta lub tv do du*y bo są nowe obydwa.
Mru jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-06-2007, 12:41   #118
DruidWielki
Użytkownik forum
 
DruidWielki's Avatar
 
Data dołączenia: 23 12 2006

Posty: 17
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Paladin
Świat: Grimera
Poziom: 34
Skille: 70/56
Poziom mag.: 11
Domyślny Ja mam lepiej

Jak kumple przychodza to odpalam rzutnik multimedialny i mam kolorowy obraz wielkosci 3m x3m wiec wszystko spoko widac
DruidWielki jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-06-2007, 17:04   #119
Arrathel
Guest
 

Posty: n/a
Domyślny

Bardzo dobry poradniczek, akurat dostałem nowego kompa i była świetna okazja żeby wytestować!
Telewizor (LCD 32') się spisuje!
Dzięki temu poradnikowi świat w moich oczach jest całkiem inny!
Komple zamiast iść do kina przynoszą filmy do mnie na chatę
Pozdro!
  Odpowiedz z Cytatem
stary 14-07-2007, 13:18   #120
wowel
Guest
 

Posty: n/a
Domyślny

Chyba coś takie zrobie z moją plazmą
  Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz


Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)
 
Opcje tematu

Zasady postowania
Nie możesz dodawać tematów
Nie możesz odpowiadać
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Kod jest Włączone
UśmieszkiWłączone
[IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
Przejdź do forum


Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 02:57.


Powered by vBulletin 3