Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Fora główne > Poradniki > Poradniki inne, niezwiązane z Tibią

Notki

Poradniki inne, niezwiązane z Tibią Poradniki napisane przez użytkowników forum, które nie dotyczą Tibii, jednak są warte umieszczenia na stronie i przeczytania.
Odpowiedz
 
Opcje tematu
stary 17-04-2006, 12:21   #1
Cossma
Użytkownik Forum
 
Cossma's Avatar
 
Data dołączenia: 29 08 2005
Lokacja: LG TOWN
Wiek: 30

Posty: 401
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Cossma
Profesja: Elite Knight
Poziom: 138
Skille: 94/90
Poziom mag.: 8
Domyślny Jak zrobić ze swojego PC serwer FTP?

Jak zrobić ze swojego PC serwer FTP?

--------------------------------------------------------------------------------
Zanim zacznę chciałem napisać, że piszę ten poradnik w oparciu o tutorial zamieszczony na stronie producenta (http://www.aclogic.com/) i w oparciu o własne doświadczenia zdobyte podczas korzystania z oprogramowania.

Najpierw potrzebny nam będzie program którym będzie
CesarFTP 0.99g
(kliknij na nazwe aby pobrać ze strony autora)




Poradnik ten objaśni jak szybko utworzyć serwer FTP (nie będę tłumaczyć co to FTP). Nie będziemy się zagłębiać w zaawansowane funkcje tego programu jak indywidualne konta użytkowników, hasła dostępu czy limity transferu (opcjami tymi mogą się pobawić bardziej zaawansowani użytkownicy PC'ta, a naprawdę warto). W poradniku tym opiszę jak najszybciej stworzyć najprostszy serwer FTP.
--------------------------------------------------------------------------------


KROK 1 - instalacja i pierwsze uruchomienie

Instalujemy program CesarFTP
a następnie uruchamiamy . Jeżeli robimy to pierwszy raz naszym oczom ukaże się takie okno programu:




Aby stworzyć anonimowe konto użytkownika, należy kliknąć na postać przypominającą człowieka, która na screenie jest zaznaczona czerwonym prostokątem.





KROK 2 - tworzenie anonimowego konta

Następnym oknem które zobaczymy będzie to, gdzie musimy u tworzyć anonimowe konto.




1 [Add User]
-klikamy aby stworzyć nowego użytkownika;

2 [User/Group Name] - wpisujemy nazwe uzytkownika, możecie tu wpisać cokolwiek wam się podoba;

3 [Anonymous Access] - klikamy ten przycisk aby wporowadzić ustawienie, w którym przy łączeniu się na nasz serwer ftp nie bedzie potrzeby podawania 'nazwy użytkownika" i "hasła";

4 [
File Access Rights] - i na samym końcy klikamy ten przycisk aby zarządzać plikami które będziemy udostępniać na swoim FTP;




KROK 3 - udostepnianie plików i folderów


Po kliknięciu w przycisk [File Access Rights] zobaczymy okno podzielone na kilka części:



1 - jest to okno w którym wybieramy foldery które maja być dostępne na naszym FTP, proponuję aby stworzyć na dysku twardym nowy folder i jego przeciągnąć do okna 3 (wtedy pliki które chcemy udostępniać wystarczy wkleić do tego folderu)

2 - w tym oknie mamy pokazane wszystkie pliki i foldery które są folderze zaznaczonym w oknie nr.1

3 - tu mamy wszytkie foldery które są udostępniane na serwerze

4 - ogólne informacje o danym folderze np. rozmiar

5 - tutaj zaznaczamy co użytkownik po zalogowaniu się na serwer może robić z plikami ( write-"zapisywać'', read-"odczytywać", delete-"kasować", append-"dodawać nowe"

Aby przejść do kolejnego etapu klikamy Close a w oknie dodawania użytkowników klikamy OK


Można powiedzieć że konfiguracja Serwera została zakończona, teraz wystarczy go włączyć


KROK 4 - uruchamianie serwera

Aby uruchomić serwer FTP klikasz na przycisk który na screenie jest zaznaczony czerwonym prostokątem





W opcjach domyślnych jest ustawione, że może się do nas połączyć tylko 1 user w tym samym czasie, lecz zmiana tego ustawienia nie powinna nikomu sprawić problemu kto choć trochę zna angielski i od czasu do czasu używa PC'ta.

Do połączenia się z naszym sewrerem mozna użyć zwykłej przeglądarki internetowej, ale ja polecam wam używanie klientów FTP, jednym z nich jest Windows Commander, którego konfiguracje znajdziecie w tym poradniku

http://forum.tibia.pl//showpost.php?...22&postcount=1

Sesja: (Nazwa połaczenia)
Nazwa hosta: ftp://twoje_ip (gdzie "twoje_ip to twój numer IP)

Użytkownik: anonymous (tylko w naszym przypadku bo nie tworzyliśmy indywidualnych kont)
Hasło: zostawiasz puste (tylko w naszym przypadku bo nie tworzyliśmy indywidualnych kont)

Ostatnio edytowany przez Cossma - 17-04-2006 o 20:58.
Cossma jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 17-04-2006, 13:46   #2
k-kondzik
Użytkownik Forum
 
k-kondzik's Avatar
 
Data dołączenia: 07 07 2005
Lokacja: <brak danych>

Posty: 36
Domyślny

Cłakiem spoko artykół najlepsze jest to że to działa :O
teraz jak chce koledze wysłać coś większego to nie muszę czekać aż to hostne na rapidzie tylko daje IP i on zasysa, można powiedzieć że oszczędzam połowe czasu ;p

PS. Jak zmienić to aby w tym samym czasie mogło się połączyć kilka osób?
Bo albo jestem kompletny newbe albo tego nie można zmienić?
__________________
(zakaz podpisu od MODKÓW)
k-kondzik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-04-2006, 16:28   #3
Filthy
Zbanowany
 
Filthy's Avatar
 
Data dołączenia: 19 03 2005
Lokacja: Sanok

Posty: 455
Imię: Sephiroth
Gildia: SOLDIER
Świat: Promised Land
Wyślij wiadomość przez ICQ do Filthy Filthy ma numer GG 2652863
Domyślny

super poradnik na pewno sie przyda... proponuje od razu przeniesc do prawdziwych poradników... duży +
Filthy jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-04-2006, 17:55   #4
Cossma
Użytkownik Forum
 
Cossma's Avatar
 
Data dołączenia: 29 08 2005
Lokacja: LG TOWN
Wiek: 30

Posty: 401
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Cossma
Profesja: Elite Knight
Poziom: 138
Skille: 94/90
Poziom mag.: 8
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez k-kondzik
PS. Jak zmienić to aby w tym samym czasie mogło się połączyć kilka osób?
Bo albo jestem kompletny newbe albo tego nie można zmienić?
Settings >>> Edit Server Options
I po prawej stronie jest coś takiego jak CONNECT OPTIONS i MAX NUMBER OF USERS
Cossma jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-04-2006, 17:58   #5
szametu
Użytkownik Forum
 
szametu's Avatar
 
Data dołączenia: 08 03 2006
Lokacja: z reklamy Plusa :P

Posty: 50
Domyślny

mozna i tak


http://www.hamachi-games.net/index.php?page=35
__________________
Dla mnie myslenie jest jak orgazm ... dlatego tak zadko doznaje przyjemnosci
szametu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-04-2006, 18:45   #6
Cossma
Użytkownik Forum
 
Cossma's Avatar
 
Data dołączenia: 29 08 2005
Lokacja: LG TOWN
Wiek: 30

Posty: 401
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Cossma
Profesja: Elite Knight
Poziom: 138
Skille: 94/90
Poziom mag.: 8
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez szametu
świetne 95% screeny 5 % tekstu ( w obcym języku, a na tym forum są osoby które z językami na bakier są, nawet z polskim)
Cossma jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-04-2006, 19:25   #7
Rinnaroc
Użytkownik Forum
 
Rinnaroc's Avatar
 
Data dołączenia: 04 11 2005
Wiek: 26

Posty: 233
Stan: Na emeryturze
Rinnaroc ma numer GG 4143112
Domyślny

Ogólnie dobrze, tylko
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Cossma
ogulne
-> mały bład Poradnik na pewno się przyda
__________________
Rinnaroc jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-04-2006, 17:50   #8
Raynold
eX Moderator
 
Raynold's Avatar
 
Data dołączenia: 13 10 2003
Lokacja: Tychy
Wiek: 34

Posty: 1,813
Stan: Niegrający
Szczęśliwy

Skoro już powstał taki poradnik, to dobrze dorzucić coś więcej

Ponieważ dużo ludzi używa WindowsXP, to przedstawię, jak można też wykorzystać wszystkie możliwości naszego systemu.

1. Wkładamy płytkę WinXP do stacji, uruchamiamy [b]Panel Sterowania[b] -> Dodaj/Usuń programy -> Dodaj/Usuń składniki systemu Windows


2. W okienku, które się pojawiło wybieramy Internetowe usługi informacyjne (IIS), dalej szczegóły i zaznaczamy opcję Usługa FTP


3. Po zainstalowaniu wszystkiego przechodzimy do Panel sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Usługi internetowe (można też tam dojść w ostatnim kroku wybierając Zarządzanie komputerem.


4. Znajdujemy Internetowe usługi informacyjne -> Witryny FTP i dalej naszą usługę FTP (można nazwać dowolnie)


5. Po kliknięciu na Właściwości pojawi nam się okienko, gdzie możemy ustalić katalog domowy, gdzie będą mogli się logować użytkownicy. Zapamiętajmy, żeby ustawić także Zapisz, jeśli chcemy, żeby mogli oni zapisywać jakieś pliki u nas na komputerze.


6. Jeśli chcemy stworzyć nowych użytkowników, to wystarczy przejść do Panel sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Zarządzanie komputerem -> Narzędzia systemowe -> Użytkownicy i grupy lokalne -> Użytkownicy i tam możemy tworzyć spersonalizowane konta dla kogo chcemy albo po prostu zrobić jednego użytkownika dla wielu osób

7. Jeśli chcemy ustawić dla nich uprawnienia, to bardzo łatwo można to zrobić. Kto nie administruje systemu zbyt wiele, to podpowiem: Klikamy na folder, który ustawiliśmy jako -> Właściwości -> Zabezpieczenia i tam możemy bardzo zaawansowane rzeczy robić - zabawę zostawiam zainteresowanym


Myślę, że dobrze jest znać jakieś alternatywne podejście

Autorowi gratuluję fajnie napisanego, przejrzystego poradnika.
__________________
Emerytura... Dzięki za wszystko.
Raynold jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-04-2006, 21:26   #9
szametu
Użytkownik Forum
 
szametu's Avatar
 
Data dołączenia: 08 03 2006
Lokacja: z reklamy Plusa :P

Posty: 50
Domyślny

warto dodac jedno. jak na soft do ftp, systemowy jest dziurawy jak durszlak. wystarczy sobie poczytac biuletyn mikrosoftu, aby nie bylo w ciagu miesiaca nowej informacji o wykrytej "niewielkiej" dziurze w oprogramowaniu.

ozywiscie jest jakies rozwiazanie jak aktualizaje. ale plx ... kozsyta ktos z tego ? czesciej sie oplaca robic porzadnego formata. a co do serwerow ftp, jak ktos chce zrobic i mysle ze kliknie pare razy i ma, to moze niech sobie podaruje i zasiadzie do pasjansa ?
__________________
Dla mnie myslenie jest jak orgazm ... dlatego tak zadko doznaje przyjemnosci
szametu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-04-2006, 00:08   #10
DR.UTi
Użytkownik Forum
 
DR.UTi's Avatar
 
Data dołączenia: 19 09 2004
Lokacja: Kraków
Wiek: 28

Posty: 409
Stan: Na Emeryturze
Profesja: Royal Paladin
Świat: Isara
DR.UTi ma numer GG 4790821
Pytanie

Hmmm, ciekawie i przejrzyście napisane. Duży +

Przy okazji, wypróbowałem, i u siebie gdy wchodze na server przez przeglądarke jest wporządku, jednak innym, pisze, że strona nie istnieje. Może mnie ktoś tutaj dokładniej poinstruować?

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Cossma
Jak sama nazwa wskazuje CesarFTP i tworzy on serwer FTP dlatego adres jest taki:
ftp://przykladowy-numer-ip
ftp://83.49.62.12 <<<PRZYKŁAD

A jeśli twoi znajomi wpiszą www.83.49.62.12 to oczywiste, że nic nie znajdą


PS. Do łączenia się z ftp polecam używać klientów a nie przeglądarek
Nie buj się, ja o tym doskonale wiem, i znajomi też nie są debilami. WSZYSTKO jest robione prawidłowo, jednakże server nie działa dla innych.

Ostatnio edytowany przez DR.UTi - 22-04-2006 o 16:50.
DR.UTi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-04-2006, 00:54   #11
Cossma
Użytkownik Forum
 
Cossma's Avatar
 
Data dołączenia: 29 08 2005
Lokacja: LG TOWN
Wiek: 30

Posty: 401
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Cossma
Profesja: Elite Knight
Poziom: 138
Skille: 94/90
Poziom mag.: 8
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez DR.UTi
Hmmm, ciekawie i przejrzyście napisane. Duży +

Przy okazji, wypróbowałem, i u siebie gdy wchodze na server przez przeglądarke jest wporządku, jednak innym, pisze, że strona nie istnieje. Może mnie ktoś tutaj dokładniej poinstruować?

Jak sama nazwa wskazuje CesarFTP i tworzy on serwer FTP dlatego adres jest taki:
ftp://przykladowy-numer-ip
ftp://83.49.62.12 <<<PRZYKŁAD

A jeśli twoi znajomi wpiszą www.83.49.62.12 to oczywiste, że nic nie znajdą


PS. Do łączenia się z ftp polecam używać klientów a nie przeglądarek
Cossma jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-04-2006, 15:43   #12
Demokles
Użytkownik Forum
 
Demokles's Avatar
 
Data dołączenia: 20 02 2005

Posty: 172
Domyślny

Hmm.. chyba lepszy w tym przypadku byłby Webserv, dzięki dołączonemu narzędziu DUC (no-ip.info) użytkownicy neostrady (zmienne ip) nie muszą za każdym razem podawać nowego IP, tylko zarejestrować stały dns..
Demokles jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-04-2006, 18:47   #13
CaldO
Użytkownik Forum
 
CaldO's Avatar
 
Data dołączenia: 25 07 2005
Lokacja: Susz
Wiek: 33

Posty: 126
Stan: Niegrający
Profesja: Knight
Świat: Eternia
Domyślny

a to działa na wewnętrznym IP ? :>
__________________
CaldO jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-04-2009, 14:38   #14
UNI3
Guest
 

Posty: n/a
Domyślny

działa znakomicie dzieki wielkie
  Odpowiedz z Cytatem
stary 22-06-2010, 21:01   #15
gutek1313
Guest
 

Posty: n/a
Żarówka a

dzięki za opisanie ,dobry temacik jak wrócę z nocki to w domu napewno popróbuje czy to działa.POZDRAWIAM

a niema może spolszczczonej wersji CESAR FTP- jak tak to prosze o link.dziękuję

Ostatnio edytowany przez gutek1313 - 22-06-2010 o 21:03. Powód: dopisek
  Odpowiedz z Cytatem
stary 08-11-2013, 19:53   #16
sitnicki
Guest
 

Posty: n/a
Domyślny

Polecam Filezilla Server

https://filezilla-project.org/download.php?type=server
  Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz


Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)
 
Opcje tematu

Zasady postowania
Nie możesz dodawać tematów
Nie możesz odpowiadać
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Kod jest Włączone
UśmieszkiWłączone
[IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
Przejdź do forum


Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 01:47.


Powered by vBulletin 3