Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

stary 21-05-2005, 18:51   #1
Dwimenor
Born to Ban
 
Dwimenor's Avatar
 
Data dołączenia: 04 06 2004
Lokacja: inny wymiar
Wiek: 31
Wpisy bloga: 7

Posty: 2,783
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Royal Paladin
Świat: Harmonia
Poziom: 88
Skille: 87/62
Poziom mag.: 18
Dwimenor ma numer GG 7472583
Domyślny FAQ: Klient Tibii

FAQ - frequently asked questions
Często zadawane pytania na temat problemów z klientem Tibii.

P: Jak zmienić silnik graficzny (opcja engine)?
Kliknij prawym przyciskiem myszy na skrót do pliku Tibia. exe na twoim pulpicie.
Wybierz właściwości.
W polu docelowym masz coś takiego:
"E:\Tibia\Tibia. exe" (bez spacji)
Dopisz na jej końcu spację, słowo engine, kolejną spację i 0 dla DirectX 5.0, 1 dla DirectX 9.0 lub 2 dla OpenGl (np: "E:\Tibia\Tibia. exe" engine 1).(bez spacji)
Engine 0-uruchamia silnik pod DirectX 5.
Engine 1-pod DirectX9
Engine 2-pod OpenGl
Zapisz te ustawania i spróbuj włączyć klienta.

P: Podczas próby uruchomienia klienta otrzymuję następujący błąd:
Cannot find file "Tibia.spr".(Error Code 2)
Please re-install the program.
O: W głównym katalogu klienta nie ma pliku Tibia.spr - przeinstaluj klienta.

P: Używam klienta linuksowego. Podczas próby uruchomienia klienta Tibii otrzymuję następujący komunikat:

Application initialization failed: Can't find a usable init.tcl in the following directories:
/usr/lib/tcl8.4 (...)
This probably means that Tcl wasn't installed properly.
Error in startup script: invalid command name "picture"
while executing
"picture .pic"
(file "./tibia" line 455)
O: Upewnij się że masz zainstalowany pakiet TCL w wersji minimum 8.4 i że plik init.tcl jest obecny w katalogu /usr/lib/tcl8.4

P: Tibia strasznie obciąża procesor. Zużycie procesora dochodzi do 100%, z czego 95% zasobów jest zużywanych na proces Tibia. exe. Można coś na to poradzić?

O: Options => Graphics => Advanced => Adjust frame limit.
Ustaw suwak na jakieś 35-45 fps (Frames per second - klatki na sekundę). Nie potrzeba więcej. Niektórzy limitują nawet do 20fps i mówią, że nie widać różnicy. Najlepiej sprawdź sam, jaka wartośc w twoim przypadku jest tą najniższą dopuszczalną, i ustaw odrobinę więcej.
Można też spróbować inaczej(tylko użytkownicy Win XP i nowszych)
W menedżerze zadań ustaw priorytet aplikacji Tibia. exe na "poniżej normalnego"

P: Mam bardzo mało FPS, a przecież mam całkiem niezły komputer.
O: Zapewne masz Windowsa XP lub 2000. Niestety Tibia bardzo nie lubi tych windowsów, i ilość FPS na nich osiągana jest kilkanaście razy mniejsza, niż pod 9x. Możesz też spróbować uruchomić klienta na innym silniku graficznym - parametr engine)

P: Po wprowadzeniu klienta tibii 7.7(letni update 2006 16 Maja) mam problem z uruchomieniem gry/płynnością działania.Wyskakuje mi na przykład "Video surface allocation failed. Please choose another graphic mode. (Error code 13)
O: Wybież inny silnik graficzny, poprzez parametr engine.

P: Jak mogę włączyć muzykę/dźwięki w kliencie?
O: Nie możesz - klient nie ma żadnych efektów dźwiękowych - odpal Winampa :>

P: Podczas próby logowania otrzymuję następujący błąd:
Cannot connect to a login server
Error: Connection timeout.
O: Zdalny serwer zbyt długo oczekiwał na Twoją odpowiedź - prawdopodobnie masz zbyt wolne połączenie (lub zbyt obcążone - na przykład przez P2P).

P: Podczas próby logowania otrzymuję następujący błąd:
Cannot connect to a login server: Error while resolving the server name. For more information take a look at the FAQs in the guide section at www.tibia.com
O: Upewnij się że Twoje połączenie internetowe jest sprawne. Jeżeli tak, to spróbuj później, bądź skontaktuj się z administratorem swojej sieci i zapytaj się czy nie grzebał przy DNSach :>

P: Podczas próby zalogowania się do Tibii otrzymuję następujący komunikat:
Cannot connect to the game server.
Error: Connection refused. All login server are offline.
O: Poczekać. CipSoft wyłączył na jakiś czas Tibię.
Druga możliwość: Twój firewall blokuje port 7171 bądź samego klienta Tibii. Należy pogrzebać w opcjach i znaleźć coś takiego jak :Blokowane programy, biała/czarna lista itp.
Trzecia możliwość: Administrator pozbawił cię możliwości połączenia z serwerem Tibii - skontaktuj się z administratorem twojej sieci.

P: Podczas próby zalogowania się do Tibii otrzymuję następujący komunikat:
Cannot connect to the game server.
Error:Server is unreachable.
O: Serwer jest nieosiągalny - spróbój później.

P: Mój komputer zawiesił się/brakło prądu. Po ponownym uruchomieniu i próby zalogowanie się do Tibii pojawia się następujący błąd:
Cannot connect to the game server.
Error: Disconnected from server.
O: Serwer rozłącza Twoje połączenie - spróbuj później.

P: Podczas próby zalogowania się do Tibii otrzymuję następujący komunikat:
Cannot connect to the game server.
Error 10057
O: Twój firewall nie zezwala na połączenia klientowi Tibii, bądź administrator twojej sieci zablokowal port 7171

P: Po wybraniu postaci nic się nie dzieje - pokazuje się "Connectin to the game world please wait"
O: Podobnie jak przy "Connection timeout" - najprawdopodobniej łącze jest z byt wolne, bądź zbyt obciążone (istnieje też możliwość że to serwery są za bardzo obciążone) - spróbuj później.

P: Podczas gry zostałem rozłączony/podczas logowania pojawia się podobny błąd:
Debug Assertion
time: Wed May 25 14:14:40 2005
line: 634
module: Script
position: x=33037 y=32004 z=7
Jak temu zaradzić?
O: Musisz zalogować się na inną postać, po czym wysłać Tutorowi pełny komunikat błędu - po jakimś czasie (jeden-dwa restarty serwera) błąd powinien być naprawiony, i będziesz mógł zalogować się ponownie na swoją główną postać.

P: Po grze na serwerze testowym chcę powrócić do normalnego serwera, ale podczas logowania otrzymuję następujący błąd:
Unknown client version. Please download the current version at http://www.tibia.com.
Ale nie chcę stracić swoich hotkey'ów i map.
O:Zainstaluj starego klienta na nowego - powinno pomóc (niesprawdzone).

P: Podczas próby zalogowania się do Tibii otrzymuję następujący komunikat:
Account disabled for five minutes. Please wait.
O: Twoje konto zostało zablokowane na 5 min z powodu zbyt dużej ilości błędnych prób zalogowania.

P: IP block - Co to jest i jak temu zaradzić?
O: Ip block (na 1/2h) aktywuje się, jeżeli podczas kolejnych pięciu prób zalogowania się niepoprawnie wpiszesz acc number i/lub hasło. Jest to system przeciwdziałania hakerom. Po dostaniu IP blocka spokojnie odczekaj pół godzinny gdyż każda kolejna próba zalogowania się resetuje zegar.
Jeżeli jesteś w sieci i wszyscy mają ten sam adres IP, to server Tibii rozpoznaje was jako jeden komputer. Tak więc jeżeli ktoś z sieci notorycznie myli się z hasłem/chce zrobić na złość to wszyscy mają IP block.

P: Jeśli dostane jednym kontem bana to wszystkie konta z tego IP będą zbanowane??
O: Jeżeli dostałeś bana na konto, to nie będziesz mógł używać tego konkretnego.
Jeżeli dostałeś bana na adres IP(Your IP adress is banned) nie będziesz w ogóle grać z tego komputera.

P: Jak zalogować się na Test Server?
O: Options => NetWork => Login to test server.

P: Okno dialogowe (Deafult, Czat) zasłania mi pół ekranu i nie mogę go zmniejszyć. Co mam robić?
O: Options => Graphics => Advanced => Odznacz pozycję “Don’t strech/shrink the Map”.

P: Moja Tibia wygląda dziwnie. Wszystko jest takie ciemne, kropkowate. Można na to poradzić?
O: Options => Graphics => Advaned => Zaznacz pozycję “Show Light Effects”.
Jeśli nie możesz zaznaczyć tej opcji, bo jest nieaktywna, zainstaluj najnowsze sterowniki do karty graficznej oraz DirectX. Na niektórych starych kartach graficznych opcji tej w ogóle nie można włączyć.

P: A jeśli nie mogę zaznaczyć "Show Light Effects"?
O: Spróbuj uruchomić Tibię na innym silniku (parametr engine)

P: Co to są Hotkeys?
O: Są to tzw Gorące klawisze. Możesz przypisać (zbindować) daną frazę pod klawisze F1 - F12. Po wciśnięciu danego F przypisany wcześniej tekst pojawi się jako wpisany z klawiatury i jest gotowy do wysłania (Enter). W „hotkey options” możesz zaznaczyć „Send automatically”, aby po wciśnięciu danego F tekst był od razu wysyłany bez konieczności zatwierdzania go enterem.

P: Jak założyć własny kanał w Tibii?
O: Musisz mieć PACC

P: Jak przesuwać przedmioty?
O: Metodą przeciągnij i upuść- tak samo jak przesuwasz ikony na pulpicie.

P: Czy używać Tibia Classic Control czy nie?
O: Jak ci wygodniej. Standardowo jest to wyłączona opcja. Najlepsze wyjście to przetestować obie. W TCC korzystasz więcej z myszy. W normalnym trybie więcej korzystasz z pomocy klawiatury.

P: Czy Tibia ściąga wirusy? Mój znajomy, który jest informatykiem mówi, że mam bardzo dużo wirusów ściągniętych przez tibie
O: NIE, oryginalny klient tibii sam w sobie nie ściąga żadnych wirusów - powiedz koledze żeby wrócił się poduczyć do szkoły.

P: Co zrobić, żeby wszyscy mnie słyszeli?
O: Wpisz #y przed wypowiedzią, albo klikasz na taki mały głośniczek po lewej od pola wpisywania.
Tak samo jeżeli wpiszesz #w przed wypowiedzą (albo dwa razy klikniesz na głośniczek) to będziesz szeptać (usłyszą cię tylko ludzie stojący bezpośrednio przy tobie)

P: Po uruchomieiu klienta Tibii wiesza mi sie komp (czasem jest to 3 sek po włączeniu a czasem kilka minut), z tym ze gram już od dłuższego czasu i nigdy wcześniej tego problemu. nie miałem.
O: Podaj więcej szczegółów - Co ostatnio instalowałeś (spróbuj to odinstalować), Jakie jest obciążenie procka/pamięci, Jeśli masz Windows 2000/XP upewnij się że masz sprawne kości pamięci - np memtestem albo GoldenMemory czy innym testerem pamięci, przetestuj też procesor, np prime95torture.



Poprzednia wersja FAQ :
Ukryty tekst:

Pytanie: Connection Timeout - Co mam zrobić?

Odpowiedź: Błąd spowodowany długim oczekiwaniem servera logującego (Login server) na twój komputer. Prawdopodobnie masz powolne łącze, bądź przeciążasz je używając jednocześnie innych programów łączących się z internetem.

P: Podczas próby logowania otrzymuję następujący błąd:
Cannot connect to a login server: Error while resolving the server name. For more information take a look at the FAQs in the guide section at www.tibia.com - Co mam zrobić?
O: Upewnij się że twoje połączenie internetowe jest sprawne. Jeżeli tak, musisz poczekać. Błąd ten nie zależy wtedy od twojego komputera, najprawdopodobniej spowodowany jest problemem z serwerami DNS, a temu niestety nie zaradzisz.

P: ERROR:Connection refused. All login server are offline. - Co mam zrobić?
O: Poczekać. CipSoft wyłączył na jakiś czas Tibię.
Druga możliwość: Twój firewall blokuje port 7171 bądź samego klienta Tibii. Należy pogrzebać w opcjach i znaleźć coś takiego jak :Blokowane programy, biała/czarna lista itp.

P: IP block - Co to jest i jak temu zaradzić?
O: Ip block (na 1/2h) aktywuje się, jeżeli podczas kolejnych pięciu prób zalogowania się niepoprawnie wpiszesz acc number i/lub hasło. Jest to system przeciwdziałania hakerom. Po dostaniu IP blocka spokojnie odczekaj pół godzinny gdyż każda kolejna próba zalogowania się resetuje zegar.
Jeżeli jesteś w sieci i wszyscy mają ten sam adres IP, to server Tibii rozpoznaje was jako jeden komputer. Tak więc jeżeli ktoś z sieci notorycznie myli się z hasłem/chce zrobić na złość to wszyscy mają IP block

P: Jak zalogować się na Test Server?
O: Options => NetWork => Login to test server.

P: Okno dialogowe (Deafult, Czat) zasłania mi pół ekranu i nie mogę go zmniejszyć. Co mam robić?
O: Options => Graphics => Advanced => Odznacz pozycję “Don’t strech/shrink the Map”.

P: Tibia strasznie obciąża procesor. Zużycie procesora dochodzi do 100%, z czego 95% zasobów jest zużywanych na proces Tibia. exe. Można coś na to poradzić?
O: Options => Graphics => Advanced => Adjust frame limit.
Ustaw suwak na jakieś 35-45 fps (Frames per second - klatki na sekundę). Nie potrzeba więcej. Niektórzy limitują nawet do 20fps i mówią, że nie widać różnicy. Najlepiej sprawdź sam, jaka wartośc w twoim przypadku jest tą najniższą dopuszczalną, i ustaw odrobinę więcej.
Można też spróbować inaczej(tylko użytkownicy Win XP i nowszysch)
W menedżerze zadań ustaw piorytet aplikacji Tibia. exe na "poniżej normalnego"


P: Moja Tibia wygląda dziwnie. Wszystko jest takie ciemne, kropkowate. Można na to poradzić?
O: Options => Graphics => Advaned => Zaznacz pozycję “Show Light Effects”.
Jeśli nie możesz zaznaczyć tej opcji, bo jest nieaktywna, zainstaluj najnowsze sterowniki do karty graficznej oraz DirectX. Na niektórych starych kartach graficznych opcji tej wogóle nie można włączyć.

P: Co to są Hotkeys?
O: Są to tzw Gorące klawisze. Możesz przypisać (zbindować) daną frazę pod klawisze F1 - F12. Po wciśnięciu danego F przypisany wcześniej tekst pojawi się jako wpisany z klawiatury i jest gotowy do wysłania (Enter). W „hotkey options” możesz zaznaczyć „Send automatically”, aby po wciśnięciu danego F tekst był od razu wysyłany bez konieczności zatwierdzania go enterem.

P: Jak przesuwać przedmioty?
O: Metodą złap i puść (drag & drop). Tak samo jak przesuwasz ikony na pulpicie.


P: Czy używać Tibia Classic Control czy nie?
O: Jak ci wygodniej. Standardowo jest to wyłączona opcja. Najlepsze wyjście to przetestować obie. W TCC korzystasz więcej z myszy. W normalnym trybie więcej korzystasz z pomocy klawiatury.


P: Mam bardzo mało FPS, a przecież mam całkiem niezły komputer.
O: Zapewne masz Windowsa XP lub 2000. Niestety Tibia bardzo nie lubi tych windowsów, i ilość FPS na nich osiągana jest kilkanaście razy mniejsza, niż pod 9x.

P: Jeśli dostane jednym kontem bana to wszystkie konta z tego IP będą zbanowane??
O: Jeżeli dostałeś bana na konto, to nie będziesz mógł używać tego konkretnego.
Jeżeli dostałeś bana na adres IP(Your IP adress is banned) nie będziesz w ogóle grać z tego komputera.

P: Czy Tibia ściąga wirusy? Mój znajomy, który jest informatykiem mówi, że mam bardzo dużo wirusów ściągniętych przez tibie
O: Twój znajomy chyba nie widzi prawdziwej przyczyny takiej ilości wirusów u ciebie. Oryginalny klient tibii łączy się jedynie z serverami cipsoftu i nie ściąga innych danych oprócz tych dotyczących gry.

P: Co zrobić, żeby wszyscy mnie słyszeli?
O: Wpisz #y przed wypowiedzią, albo klikasz na taki mały głośniczek po lewej od pola wpisywania.
Tak samo jeżeli wpiszesz #w przed wypowiedzą (albo dwa razy klikniesz na głośniczek) to będziesz szeptać (usłyszą cię tylko ludzie stojący bezpośrednio przy tobie)

P: Po wprowadzeniu klienta tibii 7.7(letni update 2006 16 Maja) mam problem z uruchomniem gry/płynnością działania.Wyskakuje mi na przykład "Video surface allocation failed. Please choose another graphic mode. (Error code 13)
O: Problem wynika z twoich sterowników oraz programu DirectX/OpenGL.
W zależności od problemu:
Tibia strasznie powoli mi działa. Mam bardzo małą liczbę FPS(frams per second).
-Wejdź w opcie(options), następnie w okno ustawień grafiki(Graphics) i na końcu w zaawansowane ustawienia(Advanced).
Na samej górze będziesz miał 3 przyciski podpisane jako:
DirectX5 , DirectX9 , OpenGL. Wciskając któryś z nich, zmienisz silnik graficzy obsługujący grę. Wypróbuj wszystkie i porównaj uzyskiwane wyniki.

Nadal mam mało fps, mimo próby zmiany silnika
Zainstaluj najnowsze sterowniki do twojej karty graficznej oraz najnowszą wersję DirectX
Download:
DirectX -z strony Microsoft.
DirectX9.0c -mirror
Sterowniki do kart Nvidia
Sterowniki do kart ATI Z górnego panelu wybierz "Drivers & Softwere".
Sterowniki do innych kart graficznych
Pamiętaj, żeby instalować najpierw sterowniki do karty graficznej a następnie DirectX

Podczas uruchamiania klienta Tibii, wyskakuje mi jeden z tych błędów:
-The Tibia client encountered a critical error and had to be stoped
-Video surface allocation failed. (Error code 13)
Please choose another video graphics mode.
Co mam robić?

Kliknij prawym przyciskiem myszy na skrót do pliku Tibia. exe na twoim pulpicie.
Wybierz właściwości.
W polu docelowym masz coś takiego:
"E:\Tibia\Tibia. exe"(bez spacji)
Dopisz na jej końcu spację, słowo engine, kolejną spację i 0 dla DirectX 5.0, 1 dla DirectX 9.0 lub 2 dla OpenGl (np: "E:\Tibia\Tibia. exe" engine 1). (bez spacji)
Engine 0-uruchamia silnik pod DirectX 5.
Engine 1-pod DirectX9
Engine 2-pod OpenGl
Zapisz te ustawania i spróbuj włączyć klienta. Wypróbuj wszystkie możliwośći.
Jeżeli dalej nic nie działa, spróbuj wykonać polecenia opisane w poprzednim punkcie(tak, te z instalacją sterowników itp).

Jeżeli korzystałeś z auto-update, ściągnij najnowszą wersję klienta z strony Tibia.com(Klik!


Widzisz błąd? Nieścisłość? Literówkę? Wyślij PW do autora powyższego tekstu. Zacytuj pytanie i odpowiedź do którego się odnosisz,rzeczowo mówiąc co jest nie tak. Staraj się wyróżniać literówki poprzez pogrubienie bądź zmianę koloru czcionki

Od $cora: Przepisane - wszystke błędu zgłaszać proszę chwilowo do mnie.
__________________
Poniższe zdanie jest fałszywe
Powyższe zdanie jest prawdziwe.

Ostatnio edytowany przez Dwimenor - 29-11-2007 o 18:55.
Dwimenor jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 02-03-2007, 22:16   #2
Jozzi
Użytkownik Forum
 
Jozzi's Avatar
 
Data dołączenia: 26 10 2006
Lokacja: Kraków

Posty: 28
Profesja: Royal Paladin
Świat: Harmonia
Poziom: 205
Skille: 101/75
Poziom mag.: 25
Domyślny

Wiec mam problem apropo tych kickow. Mam antywirusa avg i tam jest cos takiego jak avg-control center. Z niektorych opinii wynika, że jak gram w tibie i on jest wlaczony to szansa na kicki sie zwieksza, jednak ktos napisal ze prawdopodobnie te kicki sa wywolane wirusami i musze miec jakiegos antywirusa. Prosze o odpowiedz!
Jozzi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-03-2007, 01:23   #3
RaHak
Użytkownik Forum
 
RaHak's Avatar
 
Data dołączenia: 10 03 2006
Lokacja: Warszawa
Wiek: 25

Posty: 105
Stan: Na Emeryturze
Profesja: Elite Knight
Świat: Danubia
RaHak ma numer GG 1939845 Send a message via Skype™ to RaHak
Domyślny

Kicki w grze spowodowane są, krótkimi przerwami w połączeniu internet<-->twój komputer. Anty wir raczej nie ma nic wspólnego z kickami (on może zablokować możliwość korzystania z tibi bo uzna ten program za ,,szkodzący twojej maszynie'' ale to inna bajka); no chyba, że ten wirusek uwił se gniazdko w twoim kompie i jego właściciel regularnie będzie bebeszył twojego kompa to może powodować ,,spięcia'' w połączeniu (np. Koń Trojański typu matrix).
__________________
Emeryturka i basta
RaHak jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-03-2007, 01:55   #4
Duch Niespokojny
Moderator
 
Duch Niespokojny's Avatar
 
Data dołączenia: 10 09 2005
Wiek: 98

Posty: 2,345
Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Jeżeli antywirus ma włączoną opcję automatycznej aktualizacji, to w jej trakcie mogą wystąpić problemy z połączeniem, identycznie jak przy ściąganiu plików (bo tym jest wszakże aktualizacja antywirusa).
Duch Niespokojny jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-03-2007, 11:52   #5
Jozzi
Użytkownik Forum
 
Jozzi's Avatar
 
Data dołączenia: 26 10 2006
Lokacja: Kraków

Posty: 28
Profesja: Royal Paladin
Świat: Harmonia
Poziom: 205
Skille: 101/75
Poziom mag.: 25
Domyślny

Więc wszedłem w to "Virus Valut" i okazało się, iż mam troche koni trojańskich, ale chyba żaden nie jest typu matrix tylko jakies clicer i dialer, niestety nieda sie tego wyleczyc bo chyba sa zablokowane, antywirus aktualizuje sie automatycznie, lecz mozna zrobic to takze recznie, niemniej jednak obciaza procesor, ale boje sie go wylaczac, zeby nie spowodowac jeszcze wiekszego nagromadzenia robactwa na moim kompie, wiem ze tibia nie sciaga wirusow. Ja juz sam nie wiem czy go uruchamiac, czy tez nie.
Jozzi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-03-2007, 13:59   #6
RaHak
Użytkownik Forum
 
RaHak's Avatar
 
Data dołączenia: 10 03 2006
Lokacja: Warszawa
Wiek: 25

Posty: 105
Stan: Na Emeryturze
Profesja: Elite Knight
Świat: Danubia
RaHak ma numer GG 1939845 Send a message via Skype™ to RaHak
Domyślny

Jak chcesz wyłączyć anty wira to wyłącz połączenie z siecią. Zlokalizuj ścieżkę do wirusa (anty wir jak nakryje to pokazuje znaleziono wirusa w C:\Programy\Gry itd.) I spróbuj usunąć ręcznie. A jak to nic nie do to zrób se format.
__________________
Emeryturka i basta
RaHak jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-03-2007, 19:17   #7
Shinjix
Master Alucard
 
Shinjix's Avatar
 
Data dołączenia: 27 09 2004
Lokacja: www.tibiaspy.com

Posty: 2,722
Imię: Yatiru
Profesja: Elite Knight
Gildia: Dreamers
Świat: Secura
Shinjix ma numer GG 4032930
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Jozzi Pokaż post
Więc wszedłem w to "Virus Valut" i okazało się, iż mam troche koni trojańskich, ale chyba żaden nie jest typu matrix tylko jakies clicer i dialer, niestety nieda sie tego wyleczyc bo chyba sa zablokowane, antywirus aktualizuje sie automatycznie, lecz mozna zrobic to takze recznie, niemniej jednak obciaza procesor, ale boje sie go wylaczac, zeby nie spowodowac jeszcze wiekszego nagromadzenia robactwa na moim kompie, wiem ze tibia nie sciaga wirusow. Ja juz sam nie wiem czy go uruchamiac, czy tez nie.
Uruchom komputer w trybie awaryjnym, zrob skan systemu antywirusem i jakims antyspy'em. Wszystkie znalezione wirusy usun. Sprawdz (uruchamiajac "msconfig" przez "Uruchom" w menu start) w zakladce uruchamianie, czy podczas startu systemu wlacza sie jakis wirus. Jesli tak, to odznacz haczyk przy nim. To powinno wystarczyc.
__________________
A Mind is a Terrible Thing to Waste...
†††
In the name of God, impure souls of the living dead shall be banished into eternal damnation. Amen.
†††

I am the pure flame that burns
I am Sirius son
I am the infinite space
I am the most conquering One
Shinjix jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-04-2007, 23:33   #8
Eshil
Guest
 

Posty: n/a
Problem Klinet Tibi pomocy!!!!

Mam Win98 tibia wczesniej dzialala mi na tym systemi ale jakis cudem po formacie jak wlanczam Tibie wyskakuje mi taki blad :
"Program wykona nieprawidowa operace i nastapi jego zamkniecie.Jesli problem bedzie sie powtarzal, skontaktuj sie ze sprzedawca."
Ponizej mozna kliknoc przycisk Szczegoly kliknolem i tam tak pisze:

TIBIA spowodował błąd: nieprawidłowa strona w
module <nieznany> przy 0000:00000001.
Rejestry:
EAX=00000000 CS=019f EIP=00000001 EFLGS=00010246
EBX=8170ca64 SS=01a7 ESP=0099edac EBP=0099edc4
ECX=0099edc0 DS=01a7 ESI=6919dbf4 FS=5e37
EDX=8171fc6c ES=01a7 EDI=69000000 GS=0000
Bajtów w CS:EIP:
00 00 00 65 04 70 00 16 00 ff 09 65 04 70 00 65
Stos:
6900bb87 00000000 0099edc0 69004c78 00000000 ffe78e45 0099ede0 6900c6cf 690105ad 69008b02 00000000 69000000 69008a25 0099efa8 bff7ddd6 69000000

prosze pomurzcie nie wiem oc co w tym chodzi
  Odpowiedz z Cytatem
stary 14-04-2007, 14:26   #9
Dwimenor
Born to Ban
 
Dwimenor's Avatar
 
Data dołączenia: 04 06 2004
Lokacja: inny wymiar
Wiek: 31
Wpisy bloga: 7

Posty: 2,783
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Royal Paladin
Świat: Harmonia
Poziom: 88
Skille: 87/62
Poziom mag.: 18
Dwimenor ma numer GG 7472583
Domyślny

@up
Spróbuj przeinstalować klienta do innego katalogu/na inną partycję. Nie wiem, czy w przypadku tibii to pomoże, ale przy innych programach/grach pomaga.
__________________
Poniższe zdanie jest fałszywe
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Dwimenor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-05-2007, 16:08   #10
Valisha
Użytkownik Forum
 
Valisha's Avatar
 
Data dołączenia: 29 04 2007
Lokacja: Łódź
Wiek: 26

Posty: 186
Świat: Aurea/Candia
Domyślny connection timeout

Mam pyt.: czy "connection timeout" to dotyczy logowania sie na dowolne acc na kompie? Bo wlasnie jak sie próbuje zalogować na jedno konto to mi wyskakuje, a na drugim nie Da sie coś z tym zrobić?
Valisha jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-05-2007, 16:55   #11
RaHak
Użytkownik Forum
 
RaHak's Avatar
 
Data dołączenia: 10 03 2006
Lokacja: Warszawa
Wiek: 25

Posty: 105
Stan: Na Emeryturze
Profesja: Elite Knight
Świat: Danubia
RaHak ma numer GG 1939845 Send a message via Skype™ to RaHak
Domyślny

Connection timeout dotyczy twojego komputera (a dokładniej połączenia). Więc konto nie za bardzo ma znaczenie. Próbuj tym pierwszym kontem aż do skutku.
__________________
Emeryturka i basta
RaHak jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-05-2007, 15:37   #12
Xynox
Guest
 

Posty: n/a
Domyślny FPS w oknie gry

Witam wszystkich ! Otóż mam pytanie. Dawno nie grałem w Tibię, ponieważ miałem długą przerwę od gry i zapomniałem jaką kombinację klawiszy przyciskało się, by pokazała się ilość fps w lewym górnym rogu okna gry, bardzo proszę o pomoc ! Z góry dziękuję.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 06-05-2007, 16:30   #13
Vansider
Zbanowany
 
Vansider's Avatar
 
Data dołączenia: 04 10 2006

Posty: 458
Domyślny

Podczas próby logowania otrzymuję następujący błąd:
Cannot connect to a login server: Error while resolving the server name. For more information take a look at the FAQs in the guide section at www.tibia.com
Mój internet jest sprawny,mam taki problem gdy loguje sie do tibi wyskakuje mi lista postaci a gdy chce sie zalogowac to nie moge.Gram u kuzyna,ale on juz wyjechał,mówił mi że trzeba skonfigurowac adresi Ip i te DNS.Powiedzial mi co wpisac i dzialalo.Może mi ktos pomóc? ;p
Vansider jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-07-2007, 10:26   #14
Guli92
Guest
 

Posty: n/a
Domyślny

Mam blad typu Conection time out psize ze to przez internet lecz wszyskie inne servy chodza normalnie albo jakies p2p co to ;p plx help
  Odpowiedz z Cytatem
stary 16-07-2007, 20:36   #15
Xetasi
Użytkownik Forum
 
Xetasi's Avatar
 
Data dołączenia: 08 01 2006
Lokacja: MMz

Posty: 212
Stan: Niegrający
Profesja: Knight
Domyślny

Ile macie średnio FPS? Ja mam winde 98 i mam 20 max, z nowym directX i sterownikami...
__________________
retired
Xetasi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-07-2007, 20:52   #16
Rybzor
CS Tibia.pl Team
 
Rybzor's Avatar
 
Data dołączenia: 06 09 1970
Lokacja: Gliwice
Wiek: 27
Wpisy bloga: 1

Posty: 8,451
Stan: Początkujący
Adres Jabbera do Rybzor
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Xetasi Pokaż post
Ile macie średnio FPS? Ja mam winde 98 i mam 20 max, z nowym directX i sterownikami...
Ustawiam sobie w granicach 30, ale mógłbym mieć więcej. Może jednak nie są to najnowsze sterowniki, albo optymalne. Nie zawsze najnowsze znaczy najlepsze
Rybzor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-07-2007, 22:30   #17
cieju04
Użytkownik Forum
 
Data dołączenia: 20 03 2007
Lokacja: Tereny PACC

Posty: 74
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Royal Paladin
Domyślny

MAM problem , od 3 dni mam takie jakby lagi choć nie wiem jak to sie nazywa, np chodzę sobie po tombie i nagle na 5 sekund (czy tam mniej ) mnie zatrzymuje, tak jakby sie komputer zawiesił, i po tych 5 sekundach jest normalnie, i tak co kilka minut. Denerwuje mnie bo nie mogę expic w moich ulubionych miejscach czyli d lair i poh :S, an vampy też nie pójdę bo dobiega do mnie. Co mam zrobić? To już staję się męczące, a chciałbym expic na dragach/gsach/vampach. Myslałen, że po save server coś się poprawi ale nic. Myślałem, żę może to przez jakiś progr. np spybot, usónołem i nadal nic, to samo. Proszę doradźcie mi coś
cieju04 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-07-2007, 21:40   #18
DragonShade
Guest
 

Posty: n/a
Domyślny

Podczas logowania pojawia mi się taki oto błąd :
Cannot connect to a login server
Error: Could not resolve server name (11004)
For more information (...)

Co mam zrobić?
  Odpowiedz z Cytatem
stary 05-08-2007, 16:22   #19
nokija
Guest
 

Posty: n/a
Domyślny Problem

mam taki sam problem jak to Error while resolving the server name... cos tma cos tam. Tlyo ze ja ani zadne administratory (ja jestem administrattorem wlasnej sieci) nie grzebały w DNSach ani a połączenie jest sprawne ale bardzo dużo gralem na test server może to dlatego( na otsach )
  Odpowiedz z Cytatem
stary 05-08-2007, 21:45   #20
Rybzor
CS Tibia.pl Team
 
Rybzor's Avatar
 
Data dołączenia: 06 09 1970
Lokacja: Gliwice
Wiek: 27
Wpisy bloga: 1

Posty: 8,451
Stan: Początkujący
Adres Jabbera do Rybzor
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez cieju04 Pokaż post
MAM problem , od 3 dni mam takie jakby lagi choć nie wiem jak to sie nazywa, np chodzę sobie po tombie i nagle na 5 sekund (czy tam mniej ) mnie zatrzymuje, tak jakby sie komputer zawiesił, i po tych 5 sekundach jest normalnie, i tak co kilka minut. Denerwuje mnie bo nie mogę expic w moich ulubionych miejscach czyli d lair i poh :S, an vampy też nie pójdę bo dobiega do mnie. Co mam zrobić? To już staję się męczące, a chciałbym expic na dragach/gsach/vampach. Myslałen, że po save server coś się poprawi ale nic. Myślałem, żę może to przez jakiś progr. np spybot, usónołem i nadal nic, to samo. Proszę doradźcie mi coś
Sprawdź sobie połączenie z serwerem, ping, zdiagnozuj problem, popytaj się na forum o tematyce sieci, czy coś? my nie jesteśmy jasnowidzami.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez DragonShade Pokaż post
Podczas logowania pojawia mi się taki oto błąd :
Cannot connect to a login server
Error: Could not resolve server name (11004)
For more information (...)

Co mam zrobić?
Taki chwilowy błąd, mija po czasie.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez nokija Pokaż post
mam taki sam problem jak to Error while resolving the server name... cos tma cos tam. Tlyo ze ja ani zadne administratory (ja jestem administrattorem wlasnej sieci) nie grzebały w DNSach ani a połączenie jest sprawne ale bardzo dużo gralem na test server może to dlatego( na otsach )
j/w
Rybzor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz


Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)
 
Opcje tematu

Zasady postowania
Nie możesz dodawać tematów
Nie możesz odpowiadać
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Kod jest Włączone
UśmieszkiWłączone
[IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
Przejdź do forum


Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 22:58.


Powered by vBulletin 3