Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Fora główne > Poradniki > Poradniki inne, niezwiązane z Tibią

Notki

Poradniki inne, niezwiązane z Tibią Poradniki napisane przez użytkowników forum, które nie dotyczą Tibii, jednak są warte umieszczenia na stronie i przeczytania.
Odpowiedz
 
Opcje tematu
stary 25-12-2005, 12:29   #1
Grue
Użytkownik Forum
 
Grue's Avatar
 
Data dołączenia: 17 06 2005
Lokacja: Poznań - Rataje
Wiek: 35

Posty: 886
Grue ma numer GG 8009267
Domyślny Połączenie manualne - Neostrada (windows 9X)

Witam!

Do napisania tego poradnika skłoniło mnie kilka ludzików (pozdro Thristen) jak i ciągłe narzekania forumowiczów na samo rozłączenia neostrady podczas gry/pracy etc. Wszystko w tym poradniku zrobiłem sam: screeny, teksty itp. Poradnik jest przeznaczony teoretycznie do modemu Sagem-800 jednak co do innych modemów to może sie różnić tylko sposobem instalacji sterowników. Sam sposób przeprowadzenia połączenia i konfiguracji pozostaje bez zmian. Całość robiłem na Windows ME/98, na XP troszke sie to różni, ale na dole podaje pomocny link. Zaczynamy.

Poradnik dotyczy modemu Sagem-800.

1. Wchodzimy do X:\NeostradaTP\Drivers\Sagem800 i klikamy 2x setup***** (X:\ to CD-Rom)



2. Klikamy NEXT i sie sterowniki instaluja automatycznie.



3. Podłączamy modem. Zaczyna sie aktualizacja oprogramowania, co musimy cierpliwie przeczekać. Po pojawieniu sie okna, że modem został pomyślnie zainstalowany klikamy OK, następnie odłączamy i podłączamy ponownie modem (kabel USB lub przy modemie wytczka, wymagane to jest do zresetowania pamięci modemu. W razie problemów uruchamiamy ponownie system po instalacji).



4. Wchodzimy do Panelu Sterowania i Dial-Up Networking.



5. Klikamy 2x Utwórz połączenie. Nazwe komputera wpisujemy dowolną (Zośka, Telekomuna etc.). Urządzenie wybieramy USBADSL-Line0. Klikamy Dalej.



6. Tutaj nie wpisujemy numeru kierunkowego. Jako numer telefonu wpisujemy * (gwiazdka). Kod kraju wybieramy oczywiście POLSKA. Klikamy Dalej.




7. Klikamy Zakończ. Ponownie wchodzimy do Dial-Up Networking. Klikamy prawym przyciskiem myszy na naszym połączeniu (tutaj Neostrada) i wybieramy właściwości.



8. Wchodzimy na zakładke 'Wybieranie numeru' i odznaczamy "Wyłącz z powodu bezczynności" i "Rozłącz gdy połączenie może nie być potrzebne".



9. Następnie wchodzimy w zakładke 'Sieć'. Jeśli mamy zaznaczone to odznaczamy NetBEUI i Zgodny z IPX/SPX. Klikamy OK.



10. Teraz klikamy 2x na naszym połączeniu (tutaj Neostrada). Wpisujemy swój login i hasło otrzymane od TP SA. Zaznaczamy Zapisz Hasło i klikamy Połącz. Powinno bez problemów połączyć.





To już koniec. Jeśli modem nie łączy/nie wykrywa go uruchamiamy ponownie system. Czasami windows nie dogra wszystkiego i przy ponownym uruchomieniu dogrywa potrzebne pliki. Jeśli nadal nie łączy sprawdzamy "dokładnie" czy dobrze wpisaliśmy login i hasło.

Modem może być podłączony 24h potem następuje konieczne rozłączenie (reset modemu i zapis ile pobraliśmy danych etc). Mój modem przez 4 miesiące nie rozłączył sie jeszcze nigdy, lagi miałem w Tibii, ale to z winy uszkodzenia tego routera w Niemczech. Grając w Tibie mam odpalone radio internetowe (www.di.fm) i lagów niemam. Jeśli modem sie rozłączy to znak, że robią coś w TP SA, wiec niema sie co przejmować.

Prosze o komentarze pozytywne jak i negatywne. Serdecznym serdecznie dziekuje, jeśli zrobiłbyś to lepiej to zrób, albo dlaczego JESZCZE nie zrobiłeś? Dzieki i mam nadzieje, że pomogłem choć troche

Wszelkie pytania pisać w tym temacie lub PW, nie udzielam pomocy na GG wiec nie prosze nie spamować.

Pozdrawiam
Grue

PS. Pomocny link dla posiadaczy WinXP (dział Instalacja - modemy US
http://neostrada.info
PPS. Modem Thomson Speedtuch - http://neostrada.info/instalacja.php?id=speedtouch
__________________
<Take a look inside my head, do you see how I feel, 'cos I'm a freak dirty rocker with sex appeal, 'cos I will take your drugs, and I'll get you high, 'cos I'm a freak dirty rocker, and i'll make you fly>

-- Mitsubishi Eclipse Klub Polska --
www.eclipse.net.pl



Ostatnio edytowany przez Dwimenor - 27-02-2007 o 23:43.
Grue jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 27-02-2007, 22:54   #2
PanKracy
Użytkownik Forum
 
PanKracy's Avatar
 
Data dołączenia: 17 12 2005
Lokacja: Bełchatów
Wiek: 30

Posty: 199
Domyślny Połączenie manualne z neostradą pod WINDOWS XP

Witam!

Z racji tego, że nikt nie odpowiedział na moją prośbę napisania poradnika dotyczącego połączenia manualnego z neostradą pod systemem Windows XP, postanowiłem sam go zrobić! Na forum znajduje się już poradnik dotyczący poł. manualnego z neostradą, lecz jest on pod Windows 9x. Tak więc lecimy.

W tym poradniku opiszę jak skonfigurować system operacyjny, tak aby ten wraz ze startem systemu łączył się z internetem, a po zerwaniu połączenia samodzielnie je odnawiał.

1. Pierwszym krokiem jest odinstalowanie aplikacji dostępowej TP SA. Następnie zainstalowanie sterowników specjalnie skonfigurowanych do wydajniejszej pracy. Należy pamiętać, aby przed rozpoczęciem instalacji odłączyć modem od komputera i podłączyć dopiero po zainstalowaniu sterowników i po zażądaniu podłączenia modemu przez program. Sterowniki te znajdują się w poniższych linkach:

- do modemu Sagem 800 [email protected] - http://www.speedyshare.com/646770427.html
- do modemu Thomson SpeedTouch 330 - http://www.speedyshare.com/680508902.html

2. Drugim krokiem jest wejście do panelu sterowania.

Następnie otwieramy Połączenia sieciowe


i wybieramy Utwórz nowe połączenie


Otwiera się okno kreatora nowego połączenia. Klikamy na "Dalej", następnie wybieramy


a potem


3. W kolejnym oknie jesteśmy proszeni o podanie rodzaju połączenia internetowego. Wybieramy opcję odpowiadającą naszemu łączu


Klikamy "Dalej", tu podajemy nazwę nowego połączenia (np. "Neostrada TP" lub "Neo+") i przechodzimy dalej.

4. Teraz podajemy poszczególne parametry naszego połączenia

i przechodzimy "Dalej".

W ostatnim oknie zaznaczamy opcję

i kończymy działanie kreatora, klikając na "Zakończ".

5. W tym momencie połączenie zostało utworzone i możemy połączyć się z internetem. Jednak najpierw wejdźmy w
Panel Sterowania >
Połączenia sieciowe >
Na nowym połączeniu, które utworzyliśmy klikamy prawym przyciskiem myszy i wybieramy "Właściwości". Na zakładce "Opcje" skonfigurujmy nasze połączenie, aby Neostrada automatycznie łączyła się po rozłączeniu zaznaczając

i klikamy "OK".

6. Dodatkowo warto ustawić, aby Neostrada uruchamiała się podczas startu systemu. Przeciągnijmy więc nasze połączenie do "Autostartu"
Nie dam tu screena bo za duzo mam nawalone w starcie, ale opisze to!
Tak więc wchodzimy do Panelu sterowania, wchodzimy w Połączenia sieciowe, następnie przeciągamy nowo utworzone połączenie na pulpit, a z pulpitu do Autostartu (Start > Wszystkie programy > Autostart).

I to by było na tyle. Mam nadzieję, że mój poradnik ułatwi życie wielu ludziom.
Pozdrawiam
/PanKracy

Ostatnio edytowany przez PanKracy - 27-02-2007 o 22:57.
PanKracy jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-02-2007, 23:28   #3
Andezyt
Użytkownik Forum
 
Andezyt's Avatar
 
Data dołączenia: 07 01 2007

Posty: 44
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Andezyt
Profesja: Elite Knight
Gildia: Sparta
Świat: Danubia
Poziom: 112
Skille: 91/88
Poziom mag.: 7
Domyślny

Do łączenia z neostradą polecam program Auto Connect. Świetna rzecz. Oprócz tego że łączy nas automatycznie po starcie mamy jeszcze kilka ciekawych statystyk odnoście ściągniętych danych, czasu połączeń itp
Andezyt jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-04-2007, 11:26   #4
Atlantish
Guest
 

Posty: n/a
Domyślny

Grue ja mam 98, i ja to zrobiłem tak: NORMALNIE zainstalowałem neostrade tp, a później ją odinstalowałem i mam wszystko jak ty tylko nie trzeba się męczyć że coś się zj***e myśle że na XP też tak bedzie (tego)
  Odpowiedz z Cytatem
stary 16-04-2007, 20:53   #5
Kellerman
Użytkownik Forum
 
Kellerman's Avatar
 
Data dołączenia: 12 04 2007
Lokacja: New York
Wpisy bloga: 1

Posty: 267
Stan: Na Emeryturze
Imię: John Doe
Profesja: Elite Knight
Świat: Antica
Poziom: 79
Skille: -,.,-
Poziom mag.: 7
Kellerman ma numer GG 5857403
Domyślny

Oo nawet ok ;d ale mi i tak nie działa xD
__________________
Kod:
"We francuskim ruchu oporu patrzenie na pluton egzekucyjny uważano za honor, a największym męstwem był uśmiech w momencie strzału"

Zabiłem twojego brata a może pomogłem rozbić twoje małżeństwo?nie ważne co zrobiłem napisz mi notkę

JAK WIDZĘ RIPPERA TO MNIE ŻAL ZŻERA.
Kellerman jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-05-2007, 22:26   #6
Kamik47
Użytkownik Forum
 
Data dołączenia: 24 03 2006
Lokacja: Venore

Posty: 60
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Elite Knight
Gildia: Sprawdź
Świat: Nebula
Poziom: 89
Skille: Sprawdź
Poziom mag.: 5
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Andezyt Pokaż post
Do łączenia z neostradą polecam program Auto Connect. Świetna rzecz. Oprócz tego że łączy nas automatycznie po starcie mamy jeszcze kilka ciekawych statystyk odnoście ściągniętych danych, czasu połączeń itp
Nie polecam, bo autoconnect to najczesczy powod ze neo rozlacza;]
Kamik47 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-05-2007, 12:32   #7
starysiad
Użytkownik Forum
 
starysiad's Avatar
 
Data dołączenia: 22 06 2006
Lokacja: Kraków
Wiek: 34

Posty: 70
Domyślny

witam
mozecie podac link do tej strony ze strerwonikiem do sagema (tzn o ktorym dokladnie chodzi) bo nie wiem co zamiast "*" (http://www.***********.com/646770427.html ) wpisac
starysiad jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-06-2007, 14:50   #8
grandu
Użytkownik Forum
 
grandu's Avatar
 
Data dołączenia: 08 04 2007
Lokacja: Wawa

Posty: 28
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Grandril
Profesja: Elite Knight
Gildia: Rosicrucians
Świat: Eternia
Poziom: 100
Poziom mag.: 7
Domyślny

Hehe.. Ja mam straszne kłopoty z neo co chwile mi pada.. mi ten poradnik nic nie pomoze bo ja mam modem ZXDSL 852
grandu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-06-2007, 18:30   #9
Technick
Użytkownik Forum
 
Technick's Avatar
 
Data dołączenia: 28 03 2006

Posty: 164
Domyślny

A ja mam takie pytanko...
Można to zastosować pod LiveBox?
Technick jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-06-2007, 12:57   #10
Othen
Użytkownik Forum
 
Othen's Avatar
 
Data dołączenia: 30 04 2007
Lokacja: Lublin

Posty: 83
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Elite Knight
Świat: Refugia
Poziom: 161
Skille: 91/87
Poziom mag.: 8
Domyślny

witam!! tez mam problem z neo i to bardzo duzy dzienie nawet 5 razy sie rozloczy slyszalem ze wymiana modemu pomorze (mam sagema 800) POMOCY !!!!
Othen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-06-2007, 16:43   #11
Gesior
Użytkownik Forum
 
Data dołączenia: 25 01 2005
Lokacja: Grodzisk Maz.

Posty: 387
Stan: Na Emeryturze
Imię: Akatedih
Profesja: Druid
Świat: Secura
Poziom: 42
Skille: 16/23
Poziom mag.: 50
Cool

To, ze pada Ci polaczenie to nie zawsze wina modemu. Mozesz miec problemy z linia od TP (za szybkie lacze na za slabym kablu). Wtedy nie mozesz juz nic zrobic. Chyba, ze konczy Ci sie umowa z TP i zmienisz opcje na wolniejsze lacze. Nie wiem jak na modemie sie spawdza jakosc lacza (ja mam router [z zakladka pokazujaca jakosc lacza do TP] - 24/doba dziala i nie musze nic klikac po starcie windows'a zeby sie polaczyc, bo odrazu mam neta, a lacze sie restartuje co 24 godziny o 3 w nocy). Jak masz zamiar wymieniac modem od TP to najlepiej kup odrazu router z switchem na allegro. Najtansze juz po 70 zl sa, a te najlepsze po 178 zl (kablowe, radiowe sa drozsze).
__________________
Kurs > Sony Vegas 7.0 < napisany przez Gesiora:
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=125885
Gesior jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-06-2007, 23:08   #12
cichaczek
Użytkownik forum
 
Data dołączenia: 21 12 2006

Posty: 4
Domyślny

Ja mialem kiedys podobny problem. Neo rozlaczala sie co jakies 10, 20 min no czasem troche dluzej pochodzila, ale o graniu w tibie palkiem i tak moglem zapomniec Za zegnalem ten problem kupujac nowe wejscia USB 2.0 i problem znikl. Czytalem duzo poradnikow o Neo ale zaden nie pomogl dopiero wymiana USB. Polecam pozyczyc od jakiegos kumpla wejscie USB i sprawdzic. Nie zaszkodzi, a moze tylko pomuc
cichaczek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-06-2007, 02:11   #13
bartii10
Użytkownik Forum
 
bartii10's Avatar
 
Data dołączenia: 06 05 2006
Lokacja: Kraków
Wiek: 33

Posty: 396
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Bartholdi
Profesja: Elder Druid
Świat: Astera
Poziom: 95
Skille: --/26
Poziom mag.: 64
Domyślny

moj koleg ma z tym prolem, zreszta nie jeden. trzeba poprostu zadzownic do neostrady i pogadac z technikami, zeby cos z tym zrobili, wszyskto da sie zrobic skoro u niektoryhc dizala dobrze! ludzie placicie za dostep do stalego internetu! a nie do internetu z przerwami.
bartii10 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-06-2007, 15:57   #14
Arman
Użytkownik forum
 
Data dołączenia: 21 06 2007
Lokacja: W Pipie

Posty: 4
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Knight
Gildia: Nie pamietam
Świat: Galana
Poziom: 18
Skille: 47/45
Poziom mag.: 3
Arman ma numer GG 4503306
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez grandu Pokaż post
Hehe.. Ja mam straszne kłopoty z neo co chwile mi pada.. mi ten poradnik nic nie pomoze bo ja mam modem ZXDSL 852
Mam ten sam model i mnie huj strzela bo mi sie rozlancza jak gdzies expie i czesto lvl trace .... Co mam Zrobic ?!;/
Arman jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-06-2007, 18:14   #15
Def
Użytkownik Forum
 
Data dołączenia: 16 04 2006

Posty: 34
Stan: Aktywny gracz
Profesja: Royal Paladin
Świat: Kyra
Domyślny

elo mam modem [email protected] 800. Naprawde maxymalnie mnie on denerwuje! 2 miesiace dziala w porzadku tzn rozlacza sie minimum po 10 godzinach pracy a czasem jak go strzeli to rozlacza sie po 10 minutach (akurat teraz tak mam). Technicy od lini byli u mnie 11 razy i nic nie wykryli. Co mam zrobic? jak mam temu zaradzic? czy to wina kompa? prosze o odpowiedz. z gory thc pozdr
__________________
Pozdro!
Def jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-07-2007, 11:17   #16
Zuuzi
Guest
 

Posty: n/a
Evul ^^Neo sux

Powiem tak:dzieci neostrady lubiom kupować blesy
i tyle by tego było!

Ostatnio edytowany przez Zuuzi - 01-07-2007 o 11:17. Powód: neo sux
  Odpowiedz z Cytatem
stary 02-07-2007, 19:50   #17
eoth666
Użytkownik forum
 
Data dołączenia: 06 05 2007
Lokacja: Rybnik

Posty: 4
Stan: Aktywny Gracz
Imię: eoth boma
Profesja: Paladin
Gildia: brak
Świat: Kyra
Poziom: 11
Skille: 44/16
Poziom mag.: 4
eoth666 ma numer GG 9924373
Domyślny pomocy z neo 512

witam!

od poczatku zainstalowania neostrady 512 gd chcę wejść na stronę www.tibia.com wyskakuje blad nei mozna wyswietlic serwera.
Próbowalem przez wszystkie przegladarki www i nic. ;/
proszę o pomoc podaje gg i emaila
9924373
[email protected]



(a gdy wyskakoje wam blad hot port generic czy jakos tak dzwoncie pod 0 800 102 102 (darmoa infolinia) tam dostaniecie link na ktory trzeba wejsc i pobrac ewtyczki ktore pomoga )
eoth666 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-07-2007, 02:48   #18
Durtalion
Guest
 

Posty: n/a
Domyślny

Witam!
Znalazlem wlasnie nowy sposub na rozlanczanie sie neo, znaczy powiedizal mi to mily pan w sluchawce
Mianowice :
Wchodzimy w własciwości "Mój Komputer", nastepnie w karte sprzęt--->Menedzer urzadzen. nastepnie szukamy gałęzi o nazwie "Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej". Rozwijamy.Powinno byc tam 2 lub wiecej "Główny koncentrator USB". Wchodzimy do kazdego w karte "Zarządzanie energia" I powinno byc tam zaznaczone ptaszkiem zdanie "Zezwalaj komputerowi na wylaczanie urzadzenia w celu oszczedzania energi" odznaczamy to w kazdym "Głowny koncentertor USB". Chyba ze wiesz w ktorym gniezdzie jest podlaczony modem
Jedynym negatywem jest to ze komp rzre wiecej energi
To powinno pomoc tym ktorym rozlacza sie modem w ranicach 1h Po zrobieniu tego modem dziala nawet po 12h bezprzerwy
Zycze malo lagow i rozlaczen

P.S.
Prosilbym modka zeby wrzucic te info na pierwsza strone, bo mysle ze napewno bardziej pomoze to niz instalowanie samego modemu
SS moze pozniej wstawie
Pozdro
  Odpowiedz z Cytatem
stary 06-07-2007, 20:07   #19
Blood Angel
Użytkownik Forum
 
Blood Angel's Avatar
 
Data dołączenia: 06 11 2005
Lokacja: Mława

Posty: 44
Stan: Na Emeryturze
Profesja: Elite Knight
Świat: Xerena
Blood Angel ma numer GG 7998390
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Durtalion Pokaż post
Witam!
Znalazlem wlasnie nowy sposub na rozlanczanie sie neo, znaczy powiedizal mi to mily pan w sluchawce
Mianowice :
Wchodzimy w własciwości "Mój Komputer", nastepnie w karte sprzęt--->Menedzer urzadzen. nastepnie szukamy gałęzi o nazwie "Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej". Rozwijamy.Powinno byc tam 2 lub wiecej "Główny koncentrator USB". Wchodzimy do kazdego w karte "Zarządzanie energia" I powinno byc tam zaznaczone ptaszkiem zdanie "Zezwalaj komputerowi na wylaczanie urzadzenia w celu oszczedzania energi" odznaczamy to w kazdym "Głowny koncentertor USB". Chyba ze wiesz w ktorym gniezdzie jest podlaczony modem
Jedynym negatywem jest to ze komp rzre wiecej energi
To powinno pomoc tym ktorym rozlacza sie modem w ranicach 1h Po zrobieniu tego modem dziala nawet po 12h bezprzerwy
Zycze malo lagow i rozlaczen

P.S.
Prosilbym modka zeby wrzucic te info na pierwsza strone, bo mysle ze napewno bardziej pomoze to niz instalowanie samego modemu
SS moze pozniej wstawie
Pozdro
I gó**o to daje i tak sie rozlacza i tak po 2,5h czyli nic to nie daje =]
__________________
Używaj słownika ortograficznego oraz opcji "szukaj", miej serce dla innych użytkowników i nie pisz głupich postów.
Blood Angel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-07-2007, 20:52   #20
Laster
Użytkownik Forum
 
Laster's Avatar
 
Data dołączenia: 19 06 2006
Lokacja: Stanowice

Posty: 50
Profesja: Druid
Świat: secura
Poziom: 41
Domyślny

2 up jak też tak zrobiłem bo przeczytałem to w tej książecce z neo ale napawde to nic nie da, rozłacza sie nadal, ale teraz gdy padłem wkurzyłem sie i kupiłem na allegro router pentagram cerbeus za 119zł i mam nadzieje że od teraz wszytko bedzie ok ,a jak nie to gdy tylko skaczy sie umowa zrywam ja i zmieniam na radiowe
__________________



Best solo: Dragon
Best team: Hydra

lepiej byc biednym i lubianym, niz bogatym i huntowanym
Laster jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz


Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)
 
Opcje tematu

Zasady postowania
Nie możesz dodawać tematów
Nie możesz odpowiadać
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Kod jest Włączone
UśmieszkiWłączone
[IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
Przejdź do forum


Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 23:35.


Powered by vBulletin 3