|
Notki |
Poradniki Poradniki napisane przez użytkowników forum. Podfora : Wasze propozycje poradników ; Poradniki archwialne; Poradniki nie związane z Tibią |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 05 2005
|
![]() To mój pierwszy poradnik więc proszę o wyrozumiałość w ocenie
![]() Miasteczka Tibii 1. WSTĘP Witam w moim poradniku "Miasteczka Tibii". Powstało już wiele poradników na temat miast. W mieście władze sprawuje król lub jego odpowiednik. Znajdują się w nim depo, bank, poczta - można wymienić dużo więcej. Ja w tym poradniku jednak zajmę się miasteczkami. Nie ma w nich ani temple, ani depo. COŚ jednak w nich jest. 2. PLUSY I MINUSY MIASTECZEK + mało ludzi - idealne miejsce na non-pvp (nie ma ryzyka PK), można spokojnie robić runy czy trenić na okolicznych potworkach + możliwość kupienia domku - zastępcze depo i temple (only PACC ;/) + skrzynka pocztowa (jeśli kupisz wczesniej parcel bardzo przydatna) + dużo miejsc z dobrym dostępem do wody - można łowić ryby - PK (na światach PVP) jeśli nie mamy się gdzie schronić (gildhouse, domek) ryzyko jest dość duże, sam robiąc ten poradnik straciłem życie z ich rąk: ![]() - brak depo, poczty(skrzynka jest, ale paczkę trzeba kupić w mieście), banku, temple 3. NORTHPORT 3.1 Gdzie jest Northport? ![]() Northport znajduje się na północny wschód od Carlin i na zachód od Ab'dendriel. 3.2 Mapa i opis Northport ![]() 1. Guildhall - Northport Clanhall: ![]() 2. Skrzynka pocztowa, jeśli w mieście kupimy parcel możemy go stąd wysać np. do własnego depo: ![]() 3. Rybak Bruno - można u niego kupić ryby po 5 gp: ![]() 4. Dobre miejsce do łowienia rybek: ![]() 5. Guildhall - Seawatch: ![]() 6. Domek z ogródkiem - spotkamy tu Marlene, która zna wiele tajemniczych pogłosek i Graubarta, który bardzo chce nam opowiedzieć o swoim statku: ![]() 7. Budynek explorer society (towarzystwo odkrywców) - NPC Mortimer jest reprezentantem tegoż towarzystwa ![]() ![]() Na piętrze możemy zobaczyć przeróżne pomniki, papugę i drzwi do teleportu, który przeniesie nas do podobnego budynku w Port Hope (można je otworzyć po wykonaniu explorer society questa): ![]() 8. Wejście do podziemi, znajdziemy tam np. rotwormy dobre dla skillujących knightów (szczególnie na non-pvp) można także stamtąd dojść do Demony: ![]() 4. GREENSHORE 4.1 Gdzie jest Greenshore? ![]() Greenshore znajduje się na północny zachód od Thais. 4.2 Mapa i opis Greenshore ![]() 1. Guildhall - Castle of Greenshore: ![]() 2. Guildhall - Greenshore Clanhall: ![]() 3. Farmer Tokel - sprzedaje: chleb (3 gp), ser (5 gp), ham (8 gp) oraz meat(5 gp). Ponadto jest tu zagroda, w której znajdują się owce i kury: ![]() 4. Plantacja - słonieczniki, krzaczki z porzeczką i pole zboża. ![]() 5. Ulrik - można u niego kupić: longsword (160 gp), battle hammer (350 gp), battle axe (235 gp), scale armor (260 gp), soldier helmet (110 gp) i steel shield (240 gp): ![]() 6. Skrzynka pocztowa, jeśli w mieście kupimy parcel możemy go stąd wysać np. do własnego depo: ![]() 7. Greenshore Village, Villa - ma aż 169 sqm , bardzo duża powierzchnia jak na domek (nie guildhall) dlatego pokusiłem się o wymienienie go w tym poradniku: ![]() 8. Guildhall - The Tibianic - wsapaniały statek, który jest zarazem guildhallem (warto przeczytać jago ciekawą historię artykuł "Tibianic. Od marzeń do chrztu."): ![]() Ostatnio edytowany przez Pablosso - 24-07-2007 o 12:31. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 08 2004
Lokacja: Under dark skies
Stan: Tutor
Imię: Raven Cien Gomeza
Profesja: Knight
Gildia: Maggot Corps
Poziom: 100
Skille: 90/85
|
![]() W sumie to nie wiem czy jest sens tworzenia poradnika do KAŻDEGO miasteczka w Tibii... Chociaż miejsca urokliwe, nie mają w sobie wiele ciekawych rzeczy. Senja, Northport, Greenshore oraz Stonehome mogą być spokojnie objęte w 1 poradniku, proponuje także byś darował sobie sski z KAŻDEGO domku (wystarczą guildhalle).
Niezdarnie tańczyć na granicy zła I nawet stoczyć się na samo dno Czasami wolę to niż czułość waszych obcych rąk Posiadam wiarę w niemożliwą moc Potrafię, jeśli chcę rozświetlić mrok Mogę poruszyć was na kilka chwil Tylko zrozumcie, kiedy zechcę znowu sobą być |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 01 02 2006
Lokacja: Zabrze
Stan: Aktywny gracz
Imię: Lucyfer Rip
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Chimera
![]() |
![]() Bardzo fajny poradnik, bardzo mi sie przyda
![]() O co chodzi z tym zastepczym DEPO i TEmple ? Mam PACC ale niewiem o co w tym chodzi. Czy są takie maisteczka na terenach PACC ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 23 06 2005
Lokacja: Toruń
![]() |
![]() Wykonanie bez zastrzeżeń, ale poradnik jest nieprzydatny, bo mało osoób odwiedza Northport. Tak samo nieprzydatne jest opisywanie każdego domku z kolei.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
pokrzywa
Data dołączenia: 24 06 2004
Lokacja: malopolska
Stan: Niegrający
Imię: Lobo Destrojer
Gildia: Messangers of Chaos
Świat: Solera
Poziom: 111
Skille: 94/92
Poziom mag.: 7
![]() ![]() |
![]() Cytuj:
![]() Depo : to znaczy ze jak masz pacca i wykupiony domek, to wrazie zapchania plecaka badz cap'a mozesz itemki wywalic do jakiejs skrzyni w domku czy gdziekolwiek |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 24 08 2005
Lokacja: Ilawa
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Thran~
Profesja: Elder Druid
Świat: Julera
Poziom: 80
Poziom mag.: 60
|
![]() Jak namnie niepotrzebny poradnik w tym miescia sa z 3 ciekawsze miejsca inne to domki albo gh
Ostatnio edytowany przez Asthan - 09-02-2006 o 11:08. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
|
![]() UWAGA Nazwa tematu brzmi "Miasteczka Tibii - Northport", ponieważ początkowo planowałem poradnik tylko o Norhtport. Proszę jakiegos modka o zmianę nazwy tematu na "Miasteczka Tibii".
Pozwoliłem sobie odswieżyć temat, bo jest to dla mnie dość ważne. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 08 2004
Lokacja: Under dark skies
Stan: Tutor
Imię: Raven Cien Gomeza
Gildia: Maggot Corps
Poziom: 100
Skille: 90/85
|
![]() Teraz ładnie, ale może zrobiłbyś także miasteczka na wyspach? One także nie mają dp i temple a kryją wiele tajemnic
![]() -Stonehome -Senja -Fibula -Cormaya ![]()
Niezdarnie tańczyć na granicy zła I nawet stoczyć się na samo dno Czasami wolę to niż czułość waszych obcych rąk Posiadam wiarę w niemożliwą moc Potrafię, jeśli chcę rozświetlić mrok Mogę poruszyć was na kilka chwil Tylko zrozumcie, kiedy zechcę znowu sobą być |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Użytkownik Forum
|
![]() Zrobiłem poradnik o Senji, ale niewiadomo dlaczego straciłem go. Nie zadbałem o kopię więc teraz nic nie mam
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 28 07 2005
Lokacja: Raszyn
Stan: Na Emeryturze
Imię: Karmazynowa Mysz
Profesja: Rookstayer
Świat: Malvera
Poziom: 32
Skille: 21/27
![]() |
![]() Hmm.... Uważam że poradnik jest ciekawy i że warto go dalej rozwijać.
![]() |
#12 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 06 02 2006
Lokacja: żeszuw
Stan: Aktywny gracz
Imię: Pawo-mag
Profesja: Druid
Gildia: wariors of doom
Świat: aldora
Poziom: 27
Skille: 16/21
Poziom mag.: 29
|
![]() dosc fajny poradnik sam mam pokuj w GH (northport) fajnowe miasteczko (wies) ale chyba niema sensu tego dodawac do poradnikow
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
|
![]() Póki co nie mam za bardzo czasu i nie będę nic dodawał przez najbliższy tydzień. Proszę jednak o nieusuwanie tego poradnika, bo później będę dalej dodwała miasteczka.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Guest
|
![]() NIE MIASTECZKA TYLKO WSIE ;p
a tak pozatym to nawet neiwiedziałem że mozna w gren shorn kupić soldier helmet a i tak po co mi to ;p |
![]() |
![]() |
#16 |
Użytkownik Forum
|
![]() Widzę, że temat został dodany do poradników z czego się oczywiście bardzo cieszę. Niestety do robienia kolejnych miasteczek za bardzo nie mam czasu. Nawet jak mam tą 1h żeby lognąć się na Tibie, to co najwyżej pare k expa ubiję i tyle, a nie zdążę iść np. na Fibule, zrobić screeny i wszystko opisać. Nie mówię, że kończę z poradnikiem, ale w najbliższym czasie nic nie dodam.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 28 10 2005
Lokacja: K-g
|
![]() "Northport znajduje się na północny wschód od Carlin i na wschód od Ab'dendriel."
bardziej na północny-zachód ![]() może się komuś przedać poradnik ![]() fanie napisany, wszystkie miejsca ładnie opisane ![]()
![]() |
#18 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 02 2006
Lokacja: Francja>Paryz
Imię: Neon Corn
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Aurea
|
![]() Cytuj:
![]() Jest to bardzo ciekawe miasteczko. Bardzo dobre schronienie przed PK ![]() ~PoZdRo~
Dzisiaj, 17:19 #425 xBardolekx ok panowie to ja zapominam o carlin.pl.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Ostatnio edytowany przez Pablosso - 23-03-2006 o 14:31. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 02 2006
Lokacja: Śląsk
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Master of Thunders
Profesja: Druid
Świat: Eternia
Poziom: 21
Skille: 17/20
Poziom mag.: 30
![]() |
![]() a napisalby ktos cos na temat stone golemow i jak sie tam dostac?
slyszalem ze spory resp jest pod greenshore |
![]() |
![]() |