zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Zlikwidować gimnazja?

kaczi
28-10-2006, 18:45
W ciągu ostatnich dni pojawiło się nowe pytanie: Czy gimnazja w ogóle powinny istnieć?

Po ostatnich wydarzeniach w Gdańsku, zwiększyła się grupa przeciwników gimnazjum.

Więc zwracam się do was z takim o to pytaniem: Czy waszym zdaniem gimnazja powinny istnieć?

Według mnie, nie powinny.
Gimnazjaliści czują się za bardzo swobodni, zero dyscypliny itp.
Wymyślają różne rzeczy, myśląc, że skoro w szkole nic z tego nie robią, to policja również nic z tego nie zrobi.
I powstają młodzieńcze afery.

A waszym zdaniem?

Matek
28-10-2006, 18:49
ROTFL??

Ty naprawde myslisz,ze to co sie stalo to wina gimnazjow?

/me zalicza gleba

Lenrock
28-10-2006, 18:50
to samo jest pod koniec podstawówki.. a zamiast tych 3 lat gimnazjum to co? kopanie rowów? pf

spider-bialystok
28-10-2006, 18:50
Mi tam sie w gim podobalo, bylo przynajmniej o wiele ciekawiej niz teraz w lo.

Mehh
28-10-2006, 18:52
Ciebie zlikwidować . Gimnazja zostawić .

slawekmag
28-10-2006, 18:53
Oczywiście, że powinny istnieć. To że czują się zbyt swobodnie, to już wina szkoły. U mnie w szkole jest bardzo dobra dyscyplina i panuje miły klimat. Stosunki z nauczycielami są bardzo dobre. Jeśliby gimnazja byłyby wraz z liceami to starsi chuligani znęcali by się nad gimnazjalistami. A gimnazjum + podstawówka to isnta masakra. Moje gimnazjum jest obok liceum, ale nikt nie przechodzi z jednego do drugiego.

Ghost Nieudany
28-10-2006, 18:54
To, że w gimnazjach jest największa bandyterka to akurat jest wiadome od kilku lat.

Rzygać się chce, że zamiast wziąć gównażerię za mordę debile kombinują nad usunięciem gimnazjów, zwłaszcza, że przypadek Ani to kropla w morzu gówniarstwa.

Było myśleć jeszcze ZANIM ten oddział szkół powstał, a nie teraz, kiedy wszystko pozamiatane i w liceach za gigantyczne pieniądze powstają gimnazja.

Poza tym, metoda eliminacji problemu poprzez zniszczenie bazy to najdurniejsza z możliwości.
Jak podobny incydent parę lat później będzie miał miejsce w podstawówce, to co? Likwidujemy podstawówki?
Kibice dają sobie po mordach na meczach - zlikwidujmy stadiony, albo piłkę nożną w ogóle?

Co dwie sekundy umiera człowiek - wybijmy ludzi?

Milan ognia
28-10-2006, 18:59
Niektórzy zaczynają pojmować gimnazja jako zło. I po części mają rację. Zauważcie jednak, że teraz to dużo nie da. Za miesiąc szum ocichnie i co? I ** sto. Nie można też wszystkich gimnazjalistów brać za gówniarzy, debili i co tam jeszcze chcecie. Sam chodzę do gim. i jakoś nie znęcam się nad młodszymi, mówię "Dzień doBR(?)y" i takie tam.

NervGal
28-10-2006, 19:10
Tak, niech zlikwidują gimnazja, wypieprzą na zbity pysk połowę nauczycieli z gimnazjów, rozbudują podstawówki i niech 15-latkowie siedzą w ławkach przeznaczonych dla 7-latków. Tylko co z tego? Wtedy gnoje będą gwałcić 7-latki...

Już 6-klasiści zazwyczaj przypieprzają się do maluszków...

Rattus
28-10-2006, 19:12
Na mój gust gimnazja nie powinny w ogóle powstać.
-Wprowadzają w życie młodych ludzi spory zamęt (nagła zmiana otoczenia, przyjaciół, stres)
-Nie wprowadzają nic korzystnego. (Podzielili tylko podstawówkę na części i doprawili stresem)

Na moją opinię nie wpłynęły w żaden sposób ostatnie wydarzenia bo z całą pewnością nie było to spowodowane istnieniem gimnazjów. Jeśli nie w gimnazjum to stałoby się to w podstawówce. Ot co.

Cederiel
28-10-2006, 19:17
Lol, gdzie wy widzicie tu wine po stronie gimnazjow? Taka psychike i zachowanie maja ludzie w wieku 13-15 lat..., oczywiscie nie wszyscy. Likwidacja gimnazjow nic nie da, to samo moze sie stac na podworzu...

ripper
28-10-2006, 19:18
To nie wina instytucji, tylko idiotyzmu ludzi w wieku gimnazjalnym (tzn większości z tych ludzi). Problemem jest to, że do gimnazjum może iść każdy (tzn każdy do jakiego chce). Gdyby tak wprowadzić system punktowy już pomiędzy podstawówką a gimnazjum, to inteligenci siedzieliby razem, a debile razem. Tylko, że to by z kolei przyniosło inne problemy.

Scream
28-10-2006, 19:21
usunmy podstawowke, gimnazjum, liceum i zrobmy 14 letnie przedszkole ;]

Thero
28-10-2006, 19:28
To wina prezerwatyw jest...

Vansider
28-10-2006, 19:32
Zlikwidowanie gimnazjum nic nieda,w podstawówce bendzie 9 klas a to co sie działo w gim bendzie sie poprostu dziać w podstawówce.Nic to nieda..

eerion
28-10-2006, 19:37
Wswzyscy patrzą na to rpzez pryzmat ostantich wydarzeń..
żałosne.
Przypatrzcie się na to od strny edukacji.
Jaki był pierwotny cel gimnazjów?
Wyrównać poziom uczniów przed pójściem do liceów (cokolwiek...)
Tylko pogłębił ten problem.
Gimnazjum jest sztucznym tworem - a powstał tylko dlatego, żeby mieć podobny system szkolnictwa jak gdzieśtam.
Gdyby patrzeć na to od innej i bardziej myslącej strony - gimnazja nigdy by nie powstały, a olbrzymia kasa w nie wydana by trafiła gdzie indziej - gdzioe jest bardziej potrzebna.
Ale nic na to nie poradizmy...
PS to jest też moja teza, ale być może gimnazja też miały za cel odciążyć podstawówkę i licea - zwłaszcza podstawówkę. No i extra miejsca pracy...
Ale to juz moja teza i nie wiem ile w niej prawdy

Co do patrzenia na to od strony zajść - kompletny bezsens. Na takiej zasadzie można usunać niemal wszystko

Villemansson
28-10-2006, 19:48
Taki syf jak gimnazjum powinno byc zlikwidowane bez mrugniecia okiem. Dlaczego?? Juz spiesze z wyjasnieniami :
1. Jest to zbiór gownazeri ( odrazu przepraszam normalnych 13 -15 latkow ) w najgorszym przedziale wiekowym ( zmiany hormonalne itp ).
2 Gowniaze chcac zaszpanowac przed nowymi kolesiami itp. Odpi***alaja takie rzeczy ze glowa mala, gdyby podstawowka byla jak dawniej 8 letnia, ten problem by nie istnial, bo wszyscy po 5-6 latach znajomosci by sie znali jak lyse konie, i kazdy by wiedzial kto jaki jest i na co go stac, wiec odpie***lanie glupot tracilo by sens i byl by spokoj.

djkuter
28-10-2006, 19:56
Jak dla mnie to gimnazja nie powinny powstać. Nie ucze się nic, jestem w czasie przeleżakowania 3 lat pod kożuchem...

No i do gimnazjów mam osobisty uraz. Nie poszłem do mojej wymarzonej podstawówy (kumple itp.), ponieważ przemienili ją w gimnazjum...

Rethfing on Aldora
28-10-2006, 20:05
To nie wina instytucji, tylko idiotyzmu ludzi w wieku gimnazjalnym (tzn większości z tych ludzi). Problemem jest to, że do gimnazjum może iść każdy (tzn każdy do jakiego chce). Gdyby tak wprowadzić system punktowy już pomiędzy podstawówką a gimnazjum, to inteligenci siedzieliby razem, a debile razem. Tylko, że to by z kolei przyniosło inne problemy.

Chyba żeby wtedy wprowadzić pomysł pana Ministra Edukacji dotyczącego gimnazjów dla takich wybryków...

Smetana
28-10-2006, 20:07
Chodziłem 3 lata do gima. Moje wnioski:
-pełno dresów i innej gównażerii co zatruwa życie
-poziom nauki zero, nic nie musiałem robić, nie przyzwyczaiłem się do pracy ani nauki i teraz cierpię w liceum :/

Rethfing on Aldora
28-10-2006, 20:09
-poziom nauki zero, nic nie musiałem robić, nie przyzwyczaiłem się do pracy ani nauki i teraz cierpię w liceum :/

Dokładnie to samo mam ja... Oceny z matematyki: 1, 2 (!!!!!!), 1, 1.

AGENT7
28-10-2006, 20:10
Rozwalic Wszystko Lepiej Chyba Bylo Jak Bylo 8 Klas PodstawÓwki!!!x( X( X( X(

Thimburd
28-10-2006, 20:10
Likwidacja gimnazjów nieczego nie zmieni, może być nawet gorzej. Spójrzcie - w podstawówce tworzy się paczka nakręcających się kumpli, którzy w wieku 13-15 lat (okres głupoty młodzieńczej) poprostu robią rzeczy gorsze niż nowo poznani ludzie w gimnazjum (bo zwykle klasa z podst. się rozbija, czyli zawiązywane są nowe znajomości). Chociaż mim to to, sieczka i guanabana się zdarzają, a raczej są na porządku dziennym - każdy o tym wie. Pozatym czemu wszyscy patrzą na to przez pryzmat ostatnich wydarzeń, które zostały zupełnie bez żadnego powodu medialną aferą i wielkim tematem (chyba nie mieli o czym gadać)? To prawda, że w gimnazjum nadal trafiają się ludzie odpowiedzialni z dresami w jednym otoczeniu, bo do gimnazjum pójść może każdy (potem w liceum jest inaczej, bo dresy idą do syfu, a ci najlepsi do dobrego liceum i jest burda w syfie a w dobrym liceum jest spokojnie). IMO nic nie zmieniać, raczej zaostrzyć kary, wziąść nauczycieli/psychologów i rodziców ("nie, moje dziecko nie mogło zgwałcić tych 14 sześciolatków, to niemożliwe!") na ostrze noża i powiedzieć, że jak są problemy z dziecmi to trzeba im pomóc, bo potem po ulicach biegają psychole z palnikami.

djkuter
28-10-2006, 20:15
-pełno dresów i innej gównażerii co zatruwa życie
U mnie gimnazja to wylęgarnia punków... Ale co miasto to subkultura, na jaką zasługuję
Powiem Ci, że nawet niektórzy się cofają pod względem intelektualnym...

Keel
28-10-2006, 20:16

Signed....

Avrerk
28-10-2006, 21:14
Dobry byl system 8 letni.
<1rok mnie nauki>
A takto spiepszyli sprawe.

~~~~~~&&&&*****GRAAAAAAATZ >.<******&&&&~~~~~~~~

Choc po przeczytaniu posta Thimburd'a, mam watpliwosci ;|

Pramus
28-10-2006, 21:28
Ja uwazam, ze Gimnazja to idiotyczny pomysl. Dlaczego? - Gimnazja miały wyrównywać poziom nauki młodzieży, ktora skonczyla SP. I co? NIE ma wyrownywania poziomu, w wrecz przeciwnie. Np. u mnie w szkole klasa jest dzielona na "bardziej" i "mniej" zaawansowana pod wzgledem znajomosci jezykow obcych.

@Kaczi
rozwaliles mnie z tym samobojstwem.. Co do tego ma gim?

-_Husky_-
28-10-2006, 21:34
<gleba> ten gierych (specjalnie z malej litery ja go nie szanuje :P) nie ma mozgu a gdyby on to tak chodzil do szkoly 1-8 klas omg ... haha :D
"Gier... Ty.. Ch..."

Hieyan
28-10-2006, 21:35
Np. u mnie w szkole klasa jest dzielona na "bardziej" i "mniej" zaawansowana pod wzgledem znajomosci jezykow obcych.

U nas jest tak samo - wynika to jednak z tego, iż w podstawówce jedne klasy uczyły się angielskiego, inne niemieckiego. Tutaj nic dziwnego nie widze. Tylko lepiej byłoby sprawdzić rzeczywisty językowy poziom uczniów, a nie segregować ich wg. tego, czy uczyli się w szkole.

Drzamich
28-10-2006, 21:38
Dobry byl system 8 letni.
<1rok mniej nauki>

W systemie ośmioletnim liceum było 4-letnie więc nauki było tyle samo.
Jestem za usunięciem gimnazjów.
Myślę, że podczas kadencji obecnego Ministra Edukacji Narodowej to się stanie.
Nie chcę się chwalić, ale przewidywałem to od początku.

@- Husky -: Wyjdź.

Rattus
28-10-2006, 21:42
Ja to mam dopiero kino! Niestety chodzę do gimnazjum integracyjnego( przy mojej dawnej szkole podstawowej tyle, że w SP moja klasa była zdrowa) i można dostać normalnie pierdolca. Rozumiem, że integracja itp. ale tu chodzą nie tylko ludzie zdrowi i niepełnosprawni ale także rasowe debile, które dostały się (próg punktowy nie jest mały) tylko dlatego, że mają powiedzmy zaświadczenie o dysleksji. Przykładem może być mój "kolega" z podstawówki, który był absolutnie najgorszym uczniem i żeby mu coś wytłumaczyć trzeba było naprawdę się natrudzić. Miał co prawda 6 z historii ale to tylko dlatego, że nie mogąc wytrzymać żałosnego poziomu poświęcałem mnóstwo czasu na uczenie go mojej ulubionej dziedziny. I kiedy zobaczyłem listę przyjętych do gimnazjum to myślałem, że mi się mózg rozpier.... Potem okazało się, że przyjęli go bo dał papiery o zaburzeniach osobowości.(Fakt, czasem nie chciał odpowiadać nauczycielowi "bo się wstydził" ale jak tylko wyszedł z klasy, zaczynał gadać jak najęty (pomijając to, że pierdzielił głupoty)
Wniosek z tego; Gimnazja wręcz jeszcze bardziej różnicują poziom.

djkuter
28-10-2006, 22:01
<gleba> ten gierych (specjalnie z malej litery ja go nie szanuje :P) nie ma mozgu a gdyby on to tak chodzil do szkoly 1-8 klas omg ... haha :D
"Gier... Ty.. Ch..."

1. Pisz z przecinkami, polskimi znakami, pełnymi zdaniami bo nie można się rozczytać.
2. Masz swoją drogą oryginalne poczucie humoru
3. Minister Edukacji chodził do 8-klasowej podstawówki, więc nie gdybaj...
4. Każdy człowiek zasługuję na jakiś tam szacunek, bo jest człowiekie.

Vekegi
28-10-2006, 22:21
Ciebie zlikwidować

Sam się zlikwiduj :s

Bardzo mi było żal, że opuszczam podstawówke i klase, choć ludzi ze starej klasy widze codziennie, bo gimnazjum jest obok, ale hmm, ciesze się, bo poznałem świetnych ludzi i twierdze, że wole tą klase niż poprzednią, czy zlikwidować gimnazja? nie wiem.

Pramus
28-10-2006, 22:37
U nas jest tak samo - wynika to jednak z tego, iż w podstawówce jedne klasy uczyły się angielskiego, inne niemieckiego. Tutaj nic dziwnego nie widze. Tylko lepiej byłoby sprawdzić rzeczywisty językowy poziom uczniów, a nie segregować ich wg. tego, czy uczyli się w szkole...

@topic
Śmieszny temat ;]

Wlasnie nie... Moja klasa sklada sie wylacznie z osob, ktore uczyly sie angielskiego w SP. Na poczatku 1 klasy zrobili nam test i podzielili nas na lepszych i gorszych...

Yoh Asakura
28-10-2006, 22:40
Kto się założy, że za kilka dni wyjdzie na jaw, że owi 'molestatorzy' byli "uzależnieni" od gier komputerowych i że się okaże, że to znowu wina tych szatańskich narzędzi zła ?

Rattus
28-10-2006, 22:42
Od tego jest już inny temat. Ale mimo wszystko na 90% tak stwierdzą.

Cederiel
28-10-2006, 22:58
Kto się założy, że za kilka dni wyjdzie na jaw, że owi 'molestatorzy' byli "uzależnieni" od gier komputerowych i że się okaże, że to znowu wina tych szatańskich narzędzi zła ?

Nie no, w tym kierunku raczej to nie pojdzie ;] Ale smiesznie by bylo ;)

kaczi
28-10-2006, 23:11

A co masz do mnie? OoO

I wspominam:
O tym samobójstwie to nie ja wymyśliłem, tylko media. Bo ogólnie w dupie mam co się stało w Gdańsku. I nie ja porównuje zlikwidowanie gimnazja do tego samobójstwa.

Lecz nawet pani kurator mi mówi, że zlikwidowanie gimnazjum nie przejdzie, bo rząd nie lubi przyznawać się do błędów.

Btw, większość głosujących na 'nie' to ludzie, z gimnazjów. Zobaczycie, jaki to jest syf, gdy z niego wyjdziecie.

Asakura
28-10-2006, 23:13
Lol, lol i jeszcze raz lol. I co da ta likwidacja? W wielu szkolach gimnazja sa nad podstawowkami, co daje taki sam efekt, jak to wasze wymazone wlaczenie gimnazjow do szkol podstawowych.

Ghost Nieudany
28-10-2006, 23:16
Po dłuższym przemyśleniu całej sprawy, to w sumie nie jest to takie durne.
Może bandytyzm się zmniejszy, bo generalnie wierzę w dobre intencje Partii.

Generalnie więc ja, Lech, jestem za.

Walekifa
28-10-2006, 23:17

O tym nam mówiła pani Katechetka ;) z która prowadziliśmy zażartą wojnę przez całą lekcję. :S

A Likwidacje gimnazjum.. SUX. To nie rodzaj szkoły odpowiada za czyny,lecz głupi wiek uczniów,no i oczywiście sami oni. 9 klasowa podstawówka niczego by nie zmieniła,nękane były by tylko małe dzieci. A to że kiedyś było lepiej,kiedy nie było szkół gimnazjalnych mnie nie obchodzi... Czasy się zmieniają,wraz z ludźmi.

Baron Kaldrick
28-10-2006, 23:17
Partia Rządzi, Partia Radzi, Partia Nigdy Cię Nie Zdradzi!

Wszem i wobec ogłaszam iż ja, Jarosław, w pełni zgadzam się z bratem mym, Lechem. Jestem za.

Oxygane
28-10-2006, 23:18
A ja, Andrzej, z kolei w stu procentach popieram zdanie pana premiera.

Ryłek
28-10-2006, 23:19
Ja, Roman, jestem za.
Osobiście się tym zajmę i już niedługo powrócimy do systemu 8 i 4. Posłuży to interesowi naszej Partii oraz ograniczy przemoc.

kaczi
28-10-2006, 23:21
Gdzie ja jestem...

Rethfing on Aldora
28-10-2006, 23:22
Spisek!! Uciekamy z kraju!

Walekifa
28-10-2006, 23:28
O.o Wtf ?? Rotfl.

@ DOWN

Wszystko zależy od tego,gdzie chodzisz.

Jeżeli olałeś podstawówkę,to siedzisz z dresami.

Ale jest masa gimnazjów,gdzie palcem na ciebie nie kiwną.

Np. kolega za coś,za co w mojej szkole by go zabili,u siebie w jednej z lebszych szkół dostał tylko z bara.

Ja się ciesze z gimnazjum,poznałem nowych ludzi,dużo nowych kontaktów.

Arrivald
28-10-2006, 23:34
Gimnazjum to najgorszy wynalazek ostatnich czasow :/ Osobiscie podobalo mi sie rozwiazanie z 8-letnia podstawowka. Gimnazjum nieodparcie kojarzy mi sie ze straconym czasem, kupa idiotow i dresami.

Hieyan
28-10-2006, 23:35
Solidaryzujmy się! Precz gimnazjom!

Oxygane
28-10-2006, 23:38
8/4 rox, chociaż najlepiej byłoby samo 8, ja tak mam i jestem wiceministrem!

Dan the Automator
28-10-2006, 23:40
Popieram pana Giertycha, gimnazja to wymysł lewackich kryptogejów...i pedofili oczywiście.

Ryłek
28-10-2006, 23:42
8/4 rox, chociaż najlepiej byłoby samo 8, ja tak mam i jestem wiceministrem!
Deklarujemy też, że Samoobrona i LPR nadal są jednym ciałem i razem, wraz z PiSem tworzymy Partię i koalicję!

Rattus
28-10-2006, 23:42
Cóż to!? Zawiązujecie koalicje bez zgody wielebnego ojca dyktatora!? Świętokradztwo!

Scream
28-10-2006, 23:43
Cala ta sprawa jest spiskiem grupy trzymajacej wladze. Kaczynski zwolnil klase wczesniej do domu, podstawil swoich zolniezy i kazal im zgwalcic jednego. Mowie wam, tak wlasnie bylo.

OnlyM(PL)
28-10-2006, 23:44
Jesli chodzi o mnie to Mam wy*****ste *****ki w oczach = *
Tak, tak Przewodniczacy Lepper ma racje!

Ghost Nieudany
28-10-2006, 23:46
Generalnie, cały ten cyrk wokół zmiany gimnazjów to tak naprawdę pic na wodę - prace są w toku od przynajmniej pół roku, ich wybuch to tylko nakręcanie młyna lewackiej opozycji, na czele z tym idiotą Tuskiem, który jeszcze sam kopie sobie dołki, krzycząc na dziennikarzy.

Scream
28-10-2006, 23:48
kto mi powie za co tym razem mam pern bana na #tibia.pl dostanie loda od oxiego.

Aragorn077
28-10-2006, 23:50
Wedlug mnie powinna byc 1 szkola a nie podzial na podstawowke gimnazjum i liceum.

Oxygane
28-10-2006, 23:53
kto mi powie za co tym razem mam pern bana na #tibia.pl dostanie loda od oxiego.

Mozgiem ban bog nie obdarzyl?

kaczi
28-10-2006, 23:54
Andrzej jak zwykle cham, gbur i Samoobrona.

Ghost Nieudany
28-10-2006, 23:55
Andrzej, spokojnie, bo jeszcze Jarek znowu się zdenerwuje i o warcholstwo cię zacznie posądzać względem elektoratu.

Rattus
28-10-2006, 23:56
Spokojnie moje dzieci! Słuchajcie się mnie a zapanuje zgoda i dobrobyt!

Dan the Automator
Mozgiem ban bog nie obdarzyl?

Panie Lepper, proszę nie zapominać, ze kiedy wspominamy o Przenajświętszym Bogu w Trójcy Jedynej Prawidzwym, piszemy jak największą literą.

Oxygane
Moze i jestem samoobrona, ale czy to zle? Jak brakuje popracia to do kogo sie leci? Do mnie!

OnlyM(PL)
28-10-2006, 23:57
Andrzej jak zwykle cham, gbur i Samoobrona.
Odczep sie od przewodniczacego! okej?

Aragorn077
28-10-2006, 23:57
o licho widze ze tibia w IV RP jest na porzadku dziennym. Nawet rydz jest z nami :D Chwala radiu maryja ! Chwala tv trwam !

Cafe
28-10-2006, 23:58
Za rzadow PSL doszło do ponad 4,7% wzrostu KBP, co daje największe wyniki w calej dotychczasowej historii Wolnej Polski!

Walekifa
28-10-2006, 23:58
Wedlug mnie powinna byc 1 szkola a nie podzial na podstawowke gimnazjum i liceum.

Ma sie rozumieć że 80 klasowa? I dzieci idące do I kl. muszą już wybrać,na jaki kierunek chcą kontynułować w X kl?

Zapraszamy do szkoły! Nasza jest profilowana! zapisz sie do jednej z klas!

1a-środowiskowo-rolniczy,

1b-kulturalno-artystyczny,

1c-społeczno-usługowy,

1d-techniczno-technologiczny

1e-Samochodowe

1f-Transport i kolejarstwo

1g-medycyna i biologia

1h-geografia i botanika

1i-geograficzna z uwzględnieniem geologii.

1j........................................

I tak dalej.

Cederiel
29-10-2006, 00:02
Od kiedy mamy sejm na forum?:/

Yoh Asakura
29-10-2006, 00:02
A gdzie szanowny poseł Kurski ja się pytam ?

Rohen
29-10-2006, 00:04
Tak tak niech palą się gimnazja z tym grzybem... wróć! Rydzykiem :).

Aragorn077
29-10-2006, 00:04
Kurde co to za mania tych burasow politykow ?? Albo to moze prawdziwi politycy sa i po prostu graja nalogowo w tibie...

Ghost Nieudany
29-10-2006, 00:06
A gdzie szanowny poseł Kurski ja się pytam ?

No cóż, buldog też ma prawo się wysikać, niekoniecznie na PO...

Rattus
29-10-2006, 00:07
2xup
Osobiście nakazałem im to w celu uspokojenia, wyciszenia i oczyszczenia umysłów (czyt. wyprania mózgów do końca)

Hieyan
29-10-2006, 00:12
Kurde co to za mania tych burasow politykow ?? Albo to moze prawdziwi politycy sa i po prostu graja nalogowo w tibie...

Pan nie wie, że szanowny Pan Prezydent jest knajtem i wali z aksa, a jego brat, jest druidem i wali z ruszczki?!

Baron Kaldrick
29-10-2006, 00:13
Informuję, że poseł "Buldog" Kurski nie został zaproszony na posiedzenie.
Podpisano,
Ja, Jarosław.

Adi Pro Knight
29-10-2006, 00:14
Glosowalem na Nie.
Nie dlatego ze jacys tam ludzie sa czy cos. W ogole czym jest gimnazjum? Jakas durna szkółka pomiedzy podstawowa a szkola srednia. Ktos mi mowil ze obcokrajowcy sie dziwia, po co jakies gimnazjum... Ze gdzie indziej jest tak ze szkola srednia ma 4 lata a nie 3 co daje wiecej czasu na nauke do matury ktora niema co ukrywac jest bardzo wazna.
Za bardzo niewiem jak jest w innych krajach czy jest czy niema gimnazjum ale mowil mi ktos ze nie.
Jesli ktos wczesniej mowil o tym to sorki, nie czytalem calego tematu.

ps-to tylko moje zdanie macie prawo sie z nim nie zgadzac

pozdrawia adi~

ripper
29-10-2006, 00:22
@#tibia.pl
own3d.

Ksyzu
29-10-2006, 02:50
Spalić gimnazja ...
Chodziłem ...
Widziaałem ...
i miałem dosyć tego shitu !!!
To jest jedyny ich pomysl ktory zasluguje na moje uznanie.
Kiedys bylo dobrze 8 klas pods. potem szkola srednia
A tutaj w Gim. samowolka ... :/
o nie nie !

Adner
29-10-2006, 08:47
A z tego tematu zrobił się śmietnik przez kilkanaście durnych postów o niebieskich migdałach-.-

Gimnazja mnie osobiście w niczym nie przeszkadzają, bardziej swoboda panująca ogólnie w większości szkół. Ja chodzę do gimnazjum połączonego(dosłownie) z podstawówką - w większości ci sami nauczyciele, te same klasy - i... Na korytarzach, gdzie okazjonalnie mam zajęcia, a gdzie ma podstawówka, po wyjściu z "naszej" części szkoły nie da się wytrzymać. Bachory wrzeszczą, biegają i Bóg raczy wiedzieć co robią. Nie da się tego porównać do tego, co się dzieje w części budynku, gdzie jest gimnazjum - cisza i spokój, a nauczycieli na korytarzach nigdzie nie ma. Nie wiem, co ze sobą bym zrobił, jakbym miał częściej przebywać w obecności tych wstrętnych, wrzeszczących tłumów:P

Asakura
29-10-2006, 12:28
I na dodatek te dzieciaki smierdza. U mnie w podstawowce wali, ze nie da sie przezyc...

pawel The Magician
29-10-2006, 14:08
Wprowadzenie gimnazjow bylo bledem. Kosztem przedluzenia nauki podstawowej (bo jak to inaczej nazwac?), skrocono liceum o 1 rok! To jest naprawde duzo! Nie idzie w 3 lata opanowac material z 4 lat. Nauczyciele jeszcze troche i zaczna na rzesach stawac. Powinno sie wrocic do starego systemu 8 klas podstawowki i 4 szkoly sredniej (5 technikum). Z tych 3 lat w LO mam niecale 4 semestry (swieta i inne a potem 3 klasa to tylko pierwszy semestr).

PrZ'eMo
29-10-2006, 16:19
Gimnazja powinni zostawić , bo w gimnazjum są największe jajca!!!!!!!!!!!!

Rattus
29-10-2006, 16:22
@up
Zauważ, że dyskutujemu tu o tym czy gimnazja z praktycznego względu maja racje bytu! Wydaje mi się, że gimnazjum na oczy jeszcze nie widziałeś, (no możę na filmach, stąd twoja opinia) ponieważ chodzisz zapewne do zerówki:baby:

Pani K.
29-10-2006, 16:25
Powinno się zlikwidować gimnazja. Po co stresować uczniów dodatkowym egzaminem? (zagłosowałam za pozostawieniem, bo spojrzałam na tytuł tematu, nie sondy, cóż, bywa). Poza tym w czteroletnim liceum są starsi/ładniejsi chłopcy.

Abbondanzieri
29-10-2006, 16:32
Nie mam zdania, Dla mnie bylo tam zajebiscie lajtowo, w ogole łatwo, ale wymienie jeden z minusów nie przygotowują do szkół średnich, Dobrze ze jestem juz w 2 Klasie Ogólniaka ;D, Ale są slabe i mocne strony gimnazjum :P

Parys
29-10-2006, 16:36
Hmm, usuwać coś, co niedawno powstało? IMHO bez sensu. Przecież zachowanie nie zależy od szkoły, tylko od ludzi.

spider-bialystok
29-10-2006, 16:39
Powinno się zlikwidować gimnazja. Po co stresować uczniów dodatkowym egzaminem?
W tym wieku trzeba sie juz powoli przyzwyczajac do tego. Poza tym nie wiem jak innych,ale mnie ten egzamin nie stresowal :P
Zazdroszcze tym, ktorzy maja jeszcze gim przed soba ;/

Nosferatu
29-10-2006, 16:52
imho gimnazja powinny zostac, nie wydaje mi sie zeby zachowanie debili zalezalo od poziomu szkoly

JMJ
29-10-2006, 16:54
Hmm, usuwać coś, co niedawno powstało? IMHO bez sensu. Przecież zachowanie nie zależy od szkoły, tylko od ludzi.

Bardzo madra opinia ;]

To jak bedziemy nazywac szkole: czy gimnazjum czy podstawowka, nie ma az takeigo znaczenia z punktu widzenia wychowawczego(inaczej z pkt widzenia dydaktycznego). Istotne jest jak sie bedzie pracowac z mlodzieza w tzw. trudnym wieku, czyli mniej wiecej od 13-16 lat.Moim zdaniem gimnazja powinny pozostac, nasz kraj nie stac na zmiany systemu szkolnictwa co kilka lat a co za tym idze ogromne koszty. Nalezy zmienic system wychowania w szkolach.
Co z tego ze bedziemy zmieniac nazwy szkol skoro problemy w niej (ludzie) pozostana...

Stożek
29-10-2006, 16:57
Zamysl bym dobry. Tylko juz w praktyce gimnazja sa naprawde dosyc sporym problemem-zdaza sie, ze do jednej szkoly chodza ludzie maksymalnie malo dojzali i prawie dorosli a nawet czasami zdazaja sie przypadki gdzie z 14-to latkiami uczeszcza do jednej klasy 19-to latek.

kaczi
29-10-2006, 17:14
gdzie z 14-to latkiami uczeszcza do jednej klasy 19-to latek.

Po 18 roku życia wylatujesz.

Zummer
29-10-2006, 17:17
Zostawić i tyle. To że nauczyiele nie pilnują uczniów to nie gimnazja wina.
W gimnazjum napewno jest lepiej niż w pedałówie.

templeoflight
29-10-2006, 20:10
Tak! Zlikwidować szkoły, będziecie mogli 24/h siedzieć przed kompem i grać w Tibie! :)

kaczi
29-10-2006, 20:14
Tak! Zlikwidować szkoły, będziecie mogli 24/h siedzieć przed kompem i grać w Tibie! :)

A ktoś tu takie coś napisał, aby szkoły zlikwidować?

djkuter
29-10-2006, 20:37
Cicho, ciemny lud to kupi...

ada1090
29-10-2006, 20:45
Jak dla mnie gimnazjum to strata czasu. Przekonałam się o tym na własnej skórze niedość, że idąc do liceum miałam bardzo duże zaległości chodz moja średnia to 5.4, to nadodatek w ciągu 3 lat liceum trzeba przerobić materiał na który kiedyś mieliśmy 4 lata. I dopuki nasz kochany rząd nie zmieni nauczycieli uczących tylko dlatego żeby dorobić do emerytury to nasza oświata zejdzie na psy:) Takie jest moje zdania, a kto się z tym nie zgadza niech przejrzy na oczy8o

Dr.Unknown
29-10-2006, 20:47
Trochę spaprałeś sonde. Pytanie w temacie brzmi "Zlikwidować gimazja?", więc nastawiony na to kliknąłem w sondzie "tak", a dopiero po chwili zorientowałem się, że pytanie sądy to "Czy gimnazja powinny istnieć"...

kaczi
29-10-2006, 20:50
Trochę spaprałeś sonde. Pytanie w temacie brzmi "Zlikwidować gimazja?", więc nastawiony na to kliknąłem w sondzie "tak", a dopiero po chwili zorientowałem się, że pytanie sądy to "Czy gimnazja powinny istnieć"...

Wiem, dopiero potem się tak nad tym zastanowiłem.
Ale w szkole ucza, aby czytać pytania ;)

joey
29-10-2006, 21:01
Niech zostaną. U mnie w gimnazjum to jest o niebo lepsze zachowanie niż w podstawówce, i jak ktoś wspomniał, te dzieciaki sie nie myją (niektórzy gimnazjaliści też, pozdro666 Oli-Baba). Pozatym, w gimnazjum jest super.

Nikast Shynix
29-10-2006, 21:37
Ja osobiście od dwóch miesięcy chodzę do gimnazjum, ale mam wrażenie, że rok, jak nie dwa lata, z tych trzech to nie będzie dalsza nauka, tylko wyrównywanie poziomu uczniów, więc będzie tak, że niektóry się przez całe gimnazjum nic nowego nie nauczą, bo mieli to już w podstawówce.
Po drugie: wszyscy piszą, że to nie o szkołę chodzi... Ale w mózgach takich niezrównoważonych (delikatnie mówiąc) osób, które idą do gimnazjów rodzi się myśl (myśl 8o szacun...) "Ja to już nie jestem w podstawówce, tylko w gimnazjum i jestem master". Czują się przez to doroślejsi, myślą, że są bardziej bezkarni, że więcej im wolno... A jak rodzice mi opowiadali, jak to było, kiedy w podstawówce była zgrana paczka osób od V do VIII klasy, a potem się szło do liceum i się było cicho jak mysz kościelna, żeby nie oberwać... "Co to ci licealiści wyprawiali z nowymi, to aż chłopacy płakali... Dziewczyn nie ruszali" - jak to pani w podstawówce powiedziała...
Więc i tak źle i tak niedobrze... Żeby coś polepszyć, to potrzebaby radyklanych zmian, które niestety raczej nie nastąpią przez następne 3 lata. No chyba, że będzie jakiś rozłam koalicji i na ministra edukacji wezmą kogoś lepszego, np. Marcinkiewicza... On byłby lepszy na tej posadzie, bo on chociaż by nauczycielem i coś tam na temat nauczania wie.
Ale co by trzeba było zmienić... No tutaj to zmiany wykraczałyby poza władzę ministra edukacji. Po pierwsze - zmienić system więzienny - po co te wszystkie podatki idą na więźniów. Część z nich siedzi tam tylko dlatego, bo popełnili przestępstwo, aby trafić do więzienia i za friko dostawać posiłki trzy razy dziennie. Sam by musiał na siebie zapracować. No i wtedy podatki posżłyby na szkolnictwo. Nauczyciele dostawaliby więcej pieniędzy, ale wymaganoby od nich więcej. Musieliby utrzymywać dyscyplinę w szkole. Nie dadzą rady - na bruk, jak w sparcie. Potem ustalić jednolity program nauczania. Wtedy wyrównywanie poziomu w gimnazjum byłoby niepotrzebne. Teraz istnieją dziesiątki różnych podręczników i z tym jest tylko problem, np. ktoś nie ma za dużo pieniędzy i nie chce dwa razy wydawać pieniędzy na podręczniki, bo ma na przykład dwoje dzieci w róznyw wieku, powiedzmy z trzyletnią różnicą; ale młodszemu dziecku przypadnie inny nauczyciel, który zarządzi inny podręcznik, więc tamten się już nie przyda. Dwa razy trzeba wydać pieniądze, a w obu ksiązkach materiał jest praktycznie ten sam.
Bo ujednoliceniu programu nauczania, możnaby zlikwidować gimnazja i przywrócić system 8/4. Dyscyplina w liceum by była, więc nie byłoby problemów takiego typu jak opisałem wcześniej.

No i z systemem 6/3/3 jest jeszcze problem z ćwiartkami w liceum... Póltora miesiąca szkoły, a licealiści sobie ćwiartki robią... Masakra... Moja siostra jest teraz w tym wieku i już chyba dwa razy była na ćwiartkach swoich koleżanek w tym roku szkolnym... 2 = 1/4 * 3 * 10... brawo... Matematyka się kłania...

P.S. Ale się rozpisałem...

djkuter
29-10-2006, 21:38
te dzieciaki sie nie myją (niektórzy gimnazjaliści też, pozdro666 Oli-Baba).

Popieram, w mnie w klasie jest grono syfków... Normamnie poznaj wszytkie zapachy polskiego potu itp.

Pani K.
29-10-2006, 21:44
a jaki zwiazek ma to wszystko z myciem sie? 'jak zostawia gimnazja to moze oskrobie/ umyje uszy'?

kaczi
29-10-2006, 21:54
Najlepsze w liceum są półmetki ;)

M@rcin
29-10-2006, 21:57
Teraz likiwdowanie tego wytworu nie ma najmniejszego sensu, trzeba było pomyśleć zanim się je tworzyło ( to było za rządów SLD ?) -.-
@down dz coś czułem ze do jebany zydokomuch buzek ;p

djkuter
29-10-2006, 22:04
Teraz likiwdowanie tego wytworu nie ma najmniejszego sensu, trzeba było pomyśleć zanim się je tworzyło ( to było za rządów SLD ?) -.-
1999 rok, AWS-UW

joey
29-10-2006, 22:11
a jaki zwiazek ma to wszystko z myciem sie? 'jak zostawia gimnazja to moze oskrobie/ umyje uszy'?

Fajnie by było, jakby te syfy sie chociaż raz na tydzień myły i prały ciuchy, taki Olibejbi to tylko na wielkanoc, wsadzają go do pralki i jazda. Pozatym, to nie ma żadnego związku, ale też jest BARDZO ważne. Ludzie, myjcie się. Proszę!

@down
I nie straciłeś kolegów?:)

Smetana
29-10-2006, 22:22
BTW mój rekord w niemyciu się to trochę ponad 2 tyg. Właśnie w gimnazjum go ustanowiłem :D.

Fiszbin
29-10-2006, 22:42
Zamiast gimnazjów wprowadzimy ośrodki szkoleniowe Młodzieży Wszechpolskiej. Tam jest wszystko to co młodemu człowiekowi do dobrego wychowania potrzebne.

Rooker666
29-10-2006, 23:02
W moim życiu niezadobrze wspominam czasy gimnazjum.masa wyrośnietych dzieciaków z patologicznych rodzin którzy zazwyczaj wyłudzali pieniądze od słabszych uczniów na lekcjach wyzywali nauczycieli itp.dlatego jestem za zlikwidowaniem gimnazjum

janek@
29-10-2006, 23:07
Moim zdaniem zlikwidowanie gimnazjum to dobry pomysl(ale szkoda, ze amerykanie nam wykradli rope;<)

Ludzie w 13-16 roku zycia przechodza wazna zmiane w stylu zycia i obciazanie ich psychiki dodatkowym stresem tzw. zmiana przyjaciol jest najgorszym zjawiskiem. Poprostu czlowiek sie lamie psychicznie.

A zreszta co ja tu mowie u "nas" to i tak za puzno na gim. Bo caly kraj jest rozwalony:D :D :D .

P.S.
Jam zem se WOJNE SWITOWA WYPOWIEM!

@to down
Mi chodzi o 13-16 rok zycia. A z reszta cala te gim. jest do bani. Nie ma swoich, a i moga sie trafic glupsi. To zalezy jak ten ktos to przechodzi, ale zdecydowanie chodzenie 6 lat z ta sama klasa, a nstepnie zmienienie przyjaciol to taki swoj stres.

@to don again
Po pierwsze primo: Dla mie zmiana klasy to normalka ^^.(ehh)
Mi chodzilo raczej i zmiany charakteru itp.
A z reszta likwidowanie gim. poszlo by na reke ministrowi. Przeciez koszty na remont, monitoring bylyby nizsze ;p.

Ashlon
29-10-2006, 23:36
Ludzie w 13-16 roku zycia przechodza wazna zmiane w stylu zycia i obciazanie ich psychiki dodatkowym stresem tzw. zmiana przyjaciol jest najgorszym zjawiskiem. Poprostu czlowiek sie lamie psychicznie.

Pfff. Ja jakos nie mialem takiego stresu, zarowno przed gimnazjum, jak i liceum. Sorry, ale jesli przyjscie do nowej klasy to "zlamanie psychiczne'', to takiego czlowieka w ogole nie powinno sie posylac do normalnej szkoly.

Volshio
30-10-2006, 00:38
Najmłodsi w tej 8-letniej szkole będą niezle pomiatani przez starszych uczniów

Gallar
30-10-2006, 07:06

Rotfl. No popatrz, bo jak ja jakiś czas temu do gimnazjum poszedłem (nvm jaki), to nie dość że nie miałem stresu - to się cieszyłem że zostawiam moją kochaną klase, która w 3/4 składała się idiotów ;
Do tego w gim. poznałem taaakich ludzi, z którymi kontakty jak narazie utrzymuje - i chciałbym utrzymywać je jeszcze długi, długi czas.
I nie uogólniaj, ffs. To ze Ty miałeś jakies stresy, nie stresy związane ze zmianą przyjaciół to jeszcze nie powód zeby likwidować gimnazja ; )

Rayza
30-10-2006, 15:57
Ja Tam lubie moje Gimnazju.
Mam fajnych kumpli Fajnych Nauczycielów Itp.Wszystko jest bd.fajne;)
9 lat w Pods.To Tragedia Belf.Który cie nielubi pogorszy stan W 7-9Klasie[Teraz 1-3 gimn,]A w gimnazjum masz Czystą kartke.I jest ok.:)

Lord Wardi
30-10-2006, 16:15
Tak!
Gimnazja powinny istnieć, ja bym nie wytrzymał z 1-szo klasistami...

Ghost Nieudany
30-10-2006, 17:10

Jak ktoś ma "przyjaciół" tylko w szkole, to to naprawdę nie jest nasz problem, że jest nerdem.
Dowodem słabości psychicznej jest to, że ludzie doprowadzają do utraty dawnych kontaktów i ograniczają się tylko do szkoły, nie, że tworzą nowe.

@ankieta
Kurna, zaznaczyłem "Nie" zamiast "Tak".

Smetana
30-10-2006, 17:17
Dowodem słabości psychicznej jest to, że ludzie doprowadzają do utraty dawnych kontaktów i ograniczają się tylko do szkoły, nie, że tworzą nowe.
Ej no sorry ale nie widzę tu związku ze słabą psychiką. Słaba psychika to wysoka podatność na załamania itp. A zawieranie kontaktów to raczej towarzyskość.

spider-bialystok
30-10-2006, 17:18
http://wiadomosci.onet.pl/1425746,11,item.html - przeczytajcie to :)
Dziekuje Bogu, ze ja jeszcze zalapalem sie na normalne gimnazjum. Jesli to wejdzie Polska cofnie sie do sredniowiecza :D

Ghost Nieudany
30-10-2006, 17:20
@Smetana
Raczej ciężko mi wierzyć w silną psychikę i wolę u człowieka, którego łamie perspektywa nowych ludzi i dlatego zrywa kontakty ze starymi przyjaciółmi (a w ogóle to kontaktuje się z nimi tylko w szkole).

@spider-bialystok
A ponoć Gejtych antyhomo jest - się chłopcy posuwać w kiblach będą albo na przerwach za gablotą, bo żeby się zakochać, będą musieli szukać gimnazjum z samymi laskami, do którego zaś nie wejdą.

Czarna_Mamba
30-10-2006, 17:28
Ja tam wolę aby gimnazja istniały. Przyda mi się zmiana starych twarzy na nowe. I czy to naprawdę wina gimnazjów? To rodzina w końcu powinna zajmować się wychowaniem, a szkoła nauką i na szkołę błędów wychowania zwalać nie można. A co do podzielenia gimnazjów, tego się boję najbardziej. Musiałabym przeżyć 3 lata w słuchaniu o nowościach na myscene. Oczywiście, to scenariusz najgorszy, ale patrząc na moją klase, całkiem możliwy. Średniowiecze by było i tyle.

Rycerz Damissimo
30-10-2006, 17:34
Według mnie gimnazja powinny dalej istnieć.

Ponieważ załóżmy że będzie jak dawniej 8 klas, to wtedy już nie będzie że trzecia klasa gimnazjum bije pierwszą gimnazjum, tylko ósma klasa bije pierwszą.

Więc bez gimnazjuw sprawa nie ulegnie polepszeniu, a wręcz przeciwnie, pogorszeniu.

Volshio
30-10-2006, 17:48
Co temu Giertychowi wogule nie pasi w Gimnazjach Doj**** sie do nich

Wiedźmin
30-10-2006, 18:21
up@ Na coś winę zwalić trzeba, nie ma na co - to na gimnazjum :)

top@
Lepiej żeby były (nikt nie podał sensownego powodu by ich nie było).

Uther92
30-10-2006, 18:28
Gimnazja mogą być, tylko trzeba wprowadzić jakieś sensowne propozycje zmian, by były bezpieczniejsze.No ale niech nie będą to więzienia.W moim gimnazjum już są kamery i od czasu do czasu jest jakaś wizyta policji czy straży miejskiej pilnującej porządku na przerwach bo tak się akurat złożyło, że do mojego gim chodzą największe "szumowiny" w mieście, przez co czujemy się jak w więzieniu, albo zakładzie poprawczym i czy przez kilku idiotów mają cierpieć Bogu ducha winni uczniowie ??

Ghost Nieudany
30-10-2006, 18:38
czy przez kilku idiotów mają cierpieć Bogu ducha winni uczniowie ??

Takie życie - za czyny jednej osoby po dupie zbiera też jego otoczenie, nic nowego.
Ale w sumie, to jeśli nie masz nic do ukrycia ani nie jesteś głupim gówniarzem, to prawdę mówiąc takie kontrole nie powinny ci robić różnicy.

Uther92
30-10-2006, 18:43
Ale w sumie, to jeśli nie masz nic do ukrycia ani nie jesteś głupim gówniarzem, to prawdę mówiąc takie kontrole nie powinny ci robić różnicy.
No wiesz jeżeli wchodząc do szkoły z butelką koli gość sprawdza co w niej jest to już trochę chore.Na szczęście takie kontrole rzadko mają miejsce ale to denerwujące, ale jeżeli to ma być dowodem, że ktoś dba o bezpieczeństwo to trzeba się na to zgodzić.

Ghost Nieudany
30-10-2006, 18:48
No wiesz jeżeli wchodząc do szkoły z butelką koli gość sprawdza co w niej jest to już trochę chore.

Ciesz się, że W OGÓLE pozwalają ci wnosić jakieś napoje z zewnątrz, na koncertach chociażby wszelkie butelki trzeba zostawić.

ripper
30-10-2006, 18:53
Na Mystic Festivalu w 2005 pozwalali wnosić oryginalnie zapakowane napoje bezalkoholowe. Ale to nie jest reguła, raczej wyjątek.

Xzonixek
30-10-2006, 18:58
Wg mnie, by nie bito pierwszaków (podstawówka 8 klas) bo by im poprostu sie nie chcialo bic 1-1.2 metrowych konusów:P Jak ja w 3 gimn znudziłem sie zastraszaniem 1szej klasy która czasami jest odemnie o 30-50 cm nizsza:P (jestem w 3 gimn). Już se wyobrażam jakbym mial straszyc 8 latków aby dostać się do szkolnego sklepiku:P
U nas w szkole jest takie coś jak 'fajt area' i tam się tluczemy- za szkoła, szkola posiada kamery w tym miejscu i co jest najsmieszniejsze? Są wyłączone bo obraz z kamer prowadzi do pokoju woźnych, a monitor jak zawsze ciemny:D

Jestem na pomysłem NASZEGO Ministra Edukacji Narodowej- Romana Giertycha.

Aff i bym zapomniał że nauczyciele też huja mogą wychować swoich podopiecznych, powinni ich inaczej kształcic (nauczycieli)...

Ghost Nieudany
30-10-2006, 18:59
"Nie będzie zmian w strukturze szkół i likwidacji gimnazjów" - zapowiedział wicepremier, minister edukacji Roman Giertych, po spotkaniu z kuratorami i ekspertami z dziedziny psychologii i pedagogiki.

No i koniec dyskusji, żadnych damskich/męskich szkół ani 8+4.

http://wiadomosci.onet.pl/1425997,11,item.html

OnlyM(PL)
30-10-2006, 19:07
No i tak ma byc. Konkretnie.

Chesterkaa
31-10-2006, 13:15
ROTFL??

/me zalicza gleba

No przeciez ze -.- niewyobrazam sobie takiej sytuacji zeby jakas kolezanke probowali zgwalcic i bym nie zareagowala... nie boje sie chlopakow.
glupie dzieciaki.ostatnio bili kumpla z klasy po szkole 1 na 15... no to odrazu wrocilam sie do szkoly i z pyskiem do nauczycielki co sie dzieje w tej szkole ze nie potrafia upilnowac nawet dzieciakow chociaz juz wczesniej byly sygnaly ze go bija ! i nie czuje sie z tego powodu jak konfidentka... glupota ludzka nie zna granic !
gimnazja nie powinny istniec. najglupszy wiek... a pozatym dodatkowy rok budy i dodatkowe testy i stres czy sie dostalo do dobrego gim w miescie... po co to wszystko ?

Helixaw
31-10-2006, 16:00
[..]
Lepiej żeby były (nikt nie podał sensownego powodu by ich nie było).

1. Zmiana środowiska, dzieciaki chcą być kól przed nowymi znajomymi, chcą zakozaczyć i przez to robią różne dziwne rzeczy...
2. W gimnazjach niczego się praktycznie nie naucza. Pierwszy rok są fory, trezci rok same powtórki do wielkiego egzaminu...
3. Dodatkowe wydatki skarbu państwa na wposażenie...
4. Stres u mniej odporych dzieci związany ze zmianą środowiska, a później z egzaminem...
5. 13-16lat=najgłupszy wiek

I nie mówcie, że gadam głupoty bo wiem jak było w podstawówce za czasów 8latki, a jak się ludzie zachowywali w gimnazjum...
Btw. u mnie w klasie też była akcja podobna do tej z afery... Z tym, że bez rozbierania i nagrywania...

@edit:
a mniejsza już z tym editem :P

Gromexorek
02-11-2006, 10:29
ROTFL??

*Matek zalicza gleba

No a nie? Może mi powiesz, że przed reformą też były takie akcje?

@topic:

Gimnazja NIE POWINNY ISTNIEĆ. Przez pomyłke zagłosowałem na tak, bo nie przeczytałem pytania, myślałem, że brzmi ono Zlikwidować gimnazja? Przed reformą tego nie było! No ludzie! Czy było więcej samobójstw wśród dzieci? Słyszeliście o czymś takim? NIE! Szkoły podzielone na te dla chłopców i dziewczynek to nie jest dobry pomysł. Ale osiem lat podstawówki, cztery liceum to jest dobry pomysł.

spider-bialystok
02-11-2006, 10:53
Gimnazja NIE POWINNY ISTNIEĆ. Przez pomyłke zagłosowałem na tak, bo nie przeczytałem pytania, myślałem, że brzmi ono Przed reformą tego nie było! No ludzie! Czy było więcej samobójstw wśród dzieci? Słyszeliście o czymś takim? NIE! Szkoły podzielone na te dla chłopców i dziewczynek to nie jest dobry pomysł. Ale osiem lat podstawówki, cztery liceum to jest dobry pomysł.
Buehehe ale argument... Gdyby ta szkola to nie bylo gimnazjum tylko podstawowka, a oni nie byliby w 2 tylko w 8 klasie to myslisz, ze byliby innymi ludzmi? Poza tym przed reforma byly troche inne czasy..
Dla mnie gimnazjum to byly po prostu 3 lata swietnej zabawy... Szkoda, ze to juz przeszlosc ;\

Shubik
05-11-2006, 15:06
tak.... moim zdaniem powinno zlokwidowac gimnazja...
w tym roku przyeszedlem do gimnazjum i stwierdzam ze jest okropnie. jak mlodszy nie ma "plecow"(starszych komplu ktorzy go obronia) jest nikim w tego typu osrodku(gimnazum)...:/ sarsi uczniowie(o ile mozna ich tak nazwac...) wywalaja mlodszych z kolejek w sklepiku, nastraszaja ich, itd...

spider-bialystok
05-11-2006, 15:12
w tym roku przyeszedlem do gimnazjum i stwierdzam ze jest okropnie. jak mlodszy nie ma "plecow"(starszych komplu ktorzy go obronia) jest nikim w tego typu osrodku(gimnazum)...:/ sarsi uczniowie(o ile mozna ich tak nazwac...) wywalaja mlodszych z kolejek w sklepiku, nastraszaja ich, itd...
Ja poszedlem do gimnazjum na innym osiedlu, na drugim koncu miasta. Nie znalem tam nikogo, ale jakos szybko poznalem wiele osob w szkole, nikt mnie nigdy nie straszyl. Wniosek? Wszystko zalezy od twojego podejscia:) Jesli bedziesz sie czul jak ofiara to nia bedziesz.

Gromexorek
05-11-2006, 18:46
(...)Poza tym przed reforma byly troche inne czasy..(...)

No właśnie... ja przynajmniej nie słyszałem o pobiciu nauczyciela czy założenia mu kosza na śmieci na głowę... ludzie, to jest paranoja! Teraz dzieciom, które idą do gimnazjum wydaje się, że są super dorosłe i wszystko mogą...

Tompior
05-11-2006, 23:45
Hm.... Po co ktos stworzyl gimnazjum?? Tego nie wie nikt...
Lecimy z programem nauczania szkoly podstawowej i nagle ciach... przechodzimy do gimnazjum z innym programem i innymi wymaganiami. Wtedy czujemy sie doroslejsi bo nie jestesmy z podstawowki tylko z gimnazjum. A tu nagle pyk 3 lata minely i juz do liceum... Znowu inne wymagania i program. Gimnazjow nie powinno wogole byc i ten kto je wymyslil byl glupi :P

Gromexorek
07-11-2006, 13:45
Hm.... Po co ktos stworzyl gimnazjum?? Tego nie wie nikt...
Lecimy z programem nauczania szkoly podstawowej i nagle ciach... przechodzimy do gimnazjum z innym programem i innymi wymaganiami. Wtedy czujemy sie doroslejsi bo nie jestesmy z podstawowki tylko z gimnazjum. A tu nagle pyk 3 lata minely i juz do liceum... Znowu inne wymagania i program. Gimnazjow nie powinno wogole byc i ten kto je wymyslil byl glupi :P

W zasadzie program w gimnazjum jest ten sam co w podstawówce. ;)

Malutka14
09-11-2006, 16:47
Jasne, że gimnazja powinny istnieć, ale może tylko dla tych co chcą sie uczyć, i żeby byly lepiej pilnowane. Niekturzy chodza do szkoły tylko po to żeby sie wygłupiaća uczyć sie tam nie zamierzają, a inny naprawde maja postanowienia, chcą Kimś zostać w przyszłosci. A szkoła jest przedewszystkim bo to żeby uczyć. Więc uważam ze gimnazja powwiny być tak jak liceum, kto chce to chodzi a kto nie to nie, chociaż tez niewiem czy to dobre, bo wtedy co by robil
ci co niechodzą to gimnazjum...

Tehshiat
09-11-2006, 17:51
Likwidacja gimnazjów byłaby ucieczka od problemu. Dobrze prawi na 1szej stronie Ghost, bo wlasnie co bedzie jesli za kilka/nascie lat powtorza sie te historie w podstawowce? A jestem pewien ze tak bedzie. Problem sam sie nie rozwiaze, uciekac od niego tez nie sposob.
U mnie w gimnazjum na kazdym kroku jest kamera, na zawnetrz szkoly jest kolo 6. Powstaly z mysla bezpiecznej szkoly, mysle ze takie rozwiazanie jest duzo lepsze anizeli rozwiazywanie gimnazjow. Tylko ze teraz niemam jak wyjsc na papierosa ;>

Rooker666
10-01-2007, 15:29
Przeczytajcie to :
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,wid,8682119,wiadomosc.html

Czekam jak to dalej się potoczy

slawekmag
10-01-2007, 16:01
To powinno częściowo lub całkowicie wyjaśnić sprawę, chociaż nie wiadomo czy wszystko zostało nagrane. Szczerzę mówiąc to odzyskiwanie zajęło okropnie długo.

Korektor
10-01-2007, 17:00
@up,
Podejżanie za długo raczej,

@Malutka14,
Ci, którzy chcą się uczyć idą do dobrych szkół, blokersi i żule zazwyczaj chodzą do rejonówki tyko dlatego, że im kurator kazał. Jednak niestety jest w miarę duży odstetek społeczności głównie gimnazjalnej, która ma ambicje itp. i albo za późno złożyli papiery albo po prostu nie wybrała innej szkoły. Szkoły elitarne też mają swoje duże minusy, ale przynajmniej nikt Cię nie opluje na korytarzu. Na mnie na szczęście nie plulu by zawsze byłem trochę wyrośnięty.

Jeśli chodzi o samą likwidację gimnazjów to faktycznie byłaby to ucieczka od problemu, ale ta ucieczka by owy problem rozwiązała. Uważam, że podstawówka powinna trwać 9 lat, bo wtedy ludziom nie odwali palma, gdy dostaną się do gimnazjum, a sami nauczyciele będą mieli łatwiejszą sytuację, bo nie powinno być większych problemów z zachowaniem uczniów.

Teraz pozostaje jeszcze kwestja taka:
Otóż są jeszcze menele, żule itd., którzy są czasami już młodocianymi przestępcami. Im na prawdę to "zwisa", gdzie będą chodzić do szkoły a odseparowanie ich wpłynie znacznie na poprawę warunków edukacji. Zastanówcie się, jak wspaniale by było, gdyby do Waszej klasy nie chodził żaden lubiący potyczki plujący na wszystko żul? Wszyscy normalni mogliby w spokoju zająć się sobą.

Pani K.
10-01-2007, 17:22
Jeśli chodzi o samą likwidację gimnazjów to faktycznie byłaby to ucieczka od problemu, ale ta ucieczka by owy problem rozwiązała. Uważam, że podstawówka powinna trwać 9 lat, bo wtedy ludziom nie odwali palma, gdy dostaną się do gimnazjum, a sami nauczyciele będą mieli łatwiejszą sytuację, bo nie powinno być większych problemów z zachowaniem uczniów.

A jeśli odwali im palma i będą wyżywali się na dzieciakach młodszych od siebie o 8 lat? To nie za duża różnica wieku? A nie wierzę, żeby obecność nauczycieli rozwiązała ten problem. Jeśli tak myślisz, to chyba nie chodziłeś nigdy do szkoły.

spider-bialystok
10-01-2007, 17:35
I dojdzie do gnebienia 7 latkow...

Zastanówcie się, jak wspaniale by było, gdyby do Waszej klasy nie chodził żaden lubiący potyczki plujący na wszystko żul? Wszyscy normalni mogliby w spokoju zająć się sobą.
Obecnie chodze do baaardzo spokojnego LO (w klasie 29 dziewczyn) i jest tak nudno, ze przenosze sie po semestrze do innej szkoly. Dla porownania w gim w klasie mialem 3 hools'ow (siedzieli w areszcie w 3 klasie), szkola raczej spokojna nie byla lecz wspominam ja bardzo milo:)
Wniosek? Spokojne zycie jest nudne ;]

Ashlon
10-01-2007, 17:36

To jest wina nauczycieli, ktorzy nie pilnuja uczniow. Tak samo moze byc w zawodowce czy liceum - czy to tez argument, zeby te placowki zlikwidowac? Bzdura.

Nie mowcie tez, ze zmiana srodowiska/egzaminy zmieniaja dobrego, przykladnego ucznia w idiote, ktory bije kolegow. Po prostu dziecko jest za bardzo rozpuszczone, powinno dostac za pierwszy taki wybryk ostro w dupe (od rodzicow) i skonczyloby sie. Tak samo powinno byc dla tych ''chlopcow'' od Ani - posadzic takich do poprawczaka (a pozniej do wiezienia) na 25 lat, to by sie reszta nauczyla.

Korektor
10-01-2007, 17:38
Jeśli wyselekcjonuje się potencjalnych meneli w miarę wcześnie, i jeśli nie będą chcieli sobie pomóc to zostaną wykopani do szkoły, gdzie się nauczą życia. Oni są kozakami wobec słabszych. Normalną młodzież można edukować bez złych "autorytetów". W takim przypadku raczej nie będzie gnębienia młodszych. Pozatym dałoby to szansę przetrwania dla pustych i często wiejskich szkół.

Rav Othersider
10-01-2007, 21:38
Gimnazja należy zlikwidować.

Shein Silvershadow
10-01-2007, 22:06
I dojdzie do gnebienia 7 latkow...

Obecnie chodze do baaardzo spokojnego LO (w klasie 29 dziewczyn) i jest tak nudno, ze przenosze sie po semestrze do innej szkoly. Dla porownania w gim w klasie mialem 3 hools'ow (siedzieli w areszcie w 3 klasie), szkola raczej spokojna nie byla lecz wspominam ja bardzo milo:)
Wniosek? Spokojne zycie jest nudne ;]

Które liceum? Za rok się zastanawiam nad rekrutacją i szukam spokojnych szkół!

__
Gimnazja przygotowują młodzież do liceów, są takim "przejściem". Mnie się podoba.

spider-bialystok
10-01-2007, 22:10
Które liceum? Za rok się zastanawiam nad rekrutacją i szukam spokojnych szkół!
X lo w bstoku. Czasami trzeba uwazac zeby nie usnac na lekcji.

Smetana
10-01-2007, 22:26
Czasami trzeba uwazac zeby nie usnac na lekcji.
A to raczej cecha większości szkół, twoje LO nie jest w tym wyjątkowe ;).

spider-bialystok
10-01-2007, 22:45
A to raczej cecha większości szkół, twoje LO nie jest w tym wyjątkowe ;).
Aj tam, w gimnazjum na lekcjach dzialo sie tyle, ze nie bylo mowy o nudzeniu sie, nie mowiac o zasypianiu ;)

Smetana
10-01-2007, 22:49
Gimnazjum już nie pamiętam, ale w lo jest ostra nuda :P.

Vasth
10-01-2007, 23:51
Ciebie usuniemy :o

Mjetas
10-01-2007, 23:56
Czyli jak usuniemy gimnazja to młodzież w wieku 14-16 lat nie będzie chodzić do szkoły, bo Twoim zdaniem na 100% nie będzie już molestowania etc.?

Spalić powinniśmy kodeks, w którym są wszystkie prawa i zasady dotyczące systemu nauczania. Spalić i napisać na nowo, bo to że siedzi się w szkole 7 godzin po to by sobie posiedzieć i napisać czasem jakiś sprawdzian, a cały materiał trzeba i tak robić w domu to jest gówna warte.

Luki_azura
11-01-2007, 10:53
No fajnie by było jak kiedyś było tyko od 1 do 8 klasy ;D

Rooker666
11-01-2007, 13:37
kolejna wiadomość
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,wid,8683231,wiadomosc.html?P%5Bpage%5D=2]
komentarz :
Uważam że ci ludzie mądrzw mówią ponieważ dziewczyna po 1 incydencie napewno by się nie powiesiła musiała mieć duże problemy psychiczne.
nie będe bronił uczniów bo sami zawinili ale żeby odrazu uważać ich za najgorszych bandytów to już przesada.ale powiedzmy szczerze napewno każdemu zdarzyło się zaczepiać koleżanki więc takie zachowania często się zdarzają w gimnazjach i będa się zdarzały ale raczej dziewczyny się takim czymś zabardzo nie przejmują.

spider-bialystok
11-01-2007, 16:38
.ale powiedzmy szczerze napewno każdemu zdarzyło się zaczepiać koleżanki więc takie zachowania często się zdarzają w gimnazjach i będa się zdarzały ale raczej dziewczyny się takim czymś zabardzo nie przejmują.
Miedzy tym co oni zrobili, a zaczepianiem kolezanek jest wielka roznica. Oni zachowali sie jak najgorsi przestepcy, pomimo ze maja zaledwie 14 lat. Jesli teraz byliby potraktowani lagodnie, to co im strzeli do glowy za 10 lat?
A ta pikieta w ich obronie - poprostu farsa. Moze niedlugo beda pikiety w obronie masowych mordercow i gwalcicieli?

Korektor
11-01-2007, 16:53
Prawdą jest, że nie znamy dokładnie sytuacji. Informatycy odzyskali film z nagraniem tego zdarzenia, sąd zadecyduje o ich losie zapewne na jego podstawie. Samo traktowanie aktów seksualnych nawet takich jest dla ludzi w ich wieku nie tylko zabawą, w ten sposób mogą też rozładować napięcie seksualne. Jednak postąpili bardzo źle doprowadzając do takiej sytuacji. Nie ważne w jakim wieku jest przestępca, molestowanie to zawsze molestowanie. Powinni za nie odpowiedzieć. Można dodać zarzut nieumyślnego spowodowania śmierci jeśli biegli sądowi stwierdzą, że na pewno samobójstwo było związane z sytuacją ze szkoły. Należy ich przykładnie ukarać, może następnym razem ktoś się zastanowi.

Articuno
12-01-2007, 16:41
Czy zlikwidować ?? Nie wiem, mi jest dobrze, ale mogło być jeszcze lepiej(?)

Co do tej "Ani" to tym sprawcom jaja pourywać, a nie ich bronić ! Myślę, że tylko ten czyn spowodal jej samobójstwo. Co do nauczyciela. Fajnie jest, gdy czasami wychodzi xD Ale na poważnie ejst też winny...