Pokaż pełną wersje : Cukierek albo psikus? XD
No wlasnie. Jakie macie psikusy dla tych, ktorzy nie daja cukierkow?
Ja wziolem jajka i papier do klopa :D:D
Jak byl taki temat, to sry ;<
Btw. 10:00 Beware, beware the halloween hare.
XD
Dr.Unknown
31-10-2006, 16:04
Sram na amerykanizacje. W Polsce człowieku żyjesz.
ja mam psikusy dla tych, którzy chcą cukierków... A jakie to już nie powiem, bo uznacie mnie za psychopatę, który nie zna się na zabawie...
ja mam psikusy dla tych, którzy chcą cukierków... A jakie to już nie powiem, bo uznacie mnie za psychopatę, który nie zna się na zabawie...
Noo poowiedz ;d
@Un cos tam
sssssuper
@Un cos tam
sssssuper
Nicki się naucz, Am cośtam, pisać -,-
A poza tym Drunk ma rację. Z Ameryki jedynymi dobrymi rzeczami są Coca-cola i McDonald.
[..] Z Ameryki jedynymi dobrymi rzeczami są Coca-cola i McDonald.
Polemizowałbym, że Pepsi :P
(...) Z Ameryki jedynymi dobrymi rzeczami są Coca-cola i McDonald(...)
Haha, to żeś mnie dobił :P
Amerykanizacji mówie NIE
Cederiel
31-10-2006, 16:59
A poza tym Drunk ma rację. Z Ameryki jedynymi dobrymi rzeczami są Coca-cola i McDonald.
Obie rzeczy niezdrowe.
Mc Donald sux >.<
Rethfing on Aldora
31-10-2006, 17:17
Święto zmarłych, a Ty z siebie i ludzi debila robisz? Gratki
Ja powybijam okna w magazynach i staszyć będe ludzi na ulicy: "cukierek, albo pokaże chuja." Bez makijażu, może taki jak mam w avatarze? Ogólnie szydze z tego święta, ale mam pretekst to molestowania Elblążan.
TehRegent
31-10-2006, 17:25
I to sie nazywa przywiazanie do tradycji kraju i narodu...
Chcesz obchodzic to poganskie i celtyckie swieto? To wy*******aj do Anglii albo Szkocji!
slawekmag
31-10-2006, 17:25
Amerykanizacji mówimy tak. Byle takiej jakby finansowej :p
Co do hallloween, to fajna sprawa, ale jakby w inny dzień było :P
spider-bialystok
31-10-2006, 17:42
Z Ameryki jedynymi dobrymi rzeczami są Coca-cola i McDonald.
Rotfl :D Ale zes przywalil ;]
Ja tego nie rozumiem po co na sile przejmowac te amerykanskie wymysly? Nie mamy wlasnej tradycji? Mamy i to o wiele lepsze niz jakies tam haloween ;\
Haloween jest fajne z jednego powodu ,większość dyskotek robi fajne party w zeszłym roku na dna był megara vs dj lee(konkretnie sam dj lee) więc ja tam lubie haloween choć nie obchodzę;d
Ghost Nieudany
31-10-2006, 18:14
Halloween = nowe fajne pierdoły w grach netowych
Tyle wystarczy.
Nie trawie tego święta... Dla mnie to jest shit.
Mówi się Dzień Wszystkich Świętych - za świeto zmarłych zostałem dzisiaj ostro pojechany przez katechetke z religi -,^
Co do Hallowen to mi tam z wora czy ludzie się w to bawią czy nie...
TehRegent
31-10-2006, 19:55
Tak Reth. Jutro jest Wszystkich Świętych. Klimat żałoby pojutrze.
Halloween to shit 8-latki ubrane w prześcieradła latają i żebrają.
Palladyn Zawisza
31-10-2006, 22:29
Ohh Panie Dr.Unknown tak na marginesie to Halloween nie wywyodzi sie z ameryki lecz z Wielkiej Brytani a dokladnije z Irlandji dlatego jak juz to srasz na irlandyzajce ... btw niestety coraz wiecej Polakow zaczyna obchodzic halloween;/
Yoh Asakura
31-10-2006, 22:34
Ja do Halloween nic nie mam, lubię połazić po domach i zbierać cukierki. A jak jakiś chytry człek nie chce się dzielić łakociami to stosuje się starą jak świat metodę - jajka w mała torebkę i rzut w okno. Chytry dwa razy traci.
Pfff, kazdy obchodzi co mu sie zywnie podoba. Dla mnie 'Ateisty', jednak Halloween, bo jest przynajmniej wesolo, a nie stypa u rodziny po mszy na cmentarzu. I tak za duzo szarosci w tym naszym zyciu. Jednak rozumiem, ze dla ludzi wierzacych to swieto, gdzie czlowiek powinien pograzyc sie w zadumie. To wesolych swiat. ; )
@Spider~
Widzisz stary, pora nauczyc sie czytac ze zrozumieniem.
ktoś dojebał że hameryka i w ogole mamy swoje zwyczaje,a ile "świąt"zaporzyczyliśmy od innych religii,kultur?
pomyślcie
spider-bialystok
31-10-2006, 22:49
Pfff, kazdy obchodzi co mu sie zywnie podoba. Dla mnie 'Ateisty', jednak Halloween, bo jest przynajmniej wesolo, a nie stypa u rodziny po mszy na cmentarzu. I tak za duzo szarosci w tym naszym zyciu. Jednak rozumiem, ze dla ludzi wierzacych to swieto, gdzie czlowiek powinien pograzyc sie w zadumie. To wesolych swiat. ; )
A co ma uczczenie pamieci zmarlych do wiary w Boga? Mozna nie wierzyc, ale wypada wspomniec w tym dniu zmarlych (a dzien jest dobry, gdyz jest wolny od pracy). A jesli twoje zycie jest zbyt szare to wspolczuje, ale to zalezy juz tylko i wylacznie od ciebie ;]
PS. ateista z malej B)
a ja chodzilam. poza tym, ze bylo chujowo i padalo i stopy przykleily mi sie do butow. rzucalismy jajkami. dostalismy czekolade, mnostwo tanich ruskich cukierkow i 20 zlotych. w przyszlym roku nie chodze.
Halloween- dokładnie- infantylizm jednym słowem, dla innych brak szacunku dla zmarłych.
Swieto zmarłych- pokaz kto kupi wiekszy znicz, ladniej sie ubierze i zrobi bardziej smutną minę.
Szczeze mówiąc piekielnie nie lubie tego święta gdyz szacunek dla zmarłych powinien byc zawsze a nie 1 dzien w roku. Ja jutro na groby sie nie wybieram bo nie bede odstawial szopki przed grobami i pawiana... Do zmarlych z rodziny chodze co miesiąc i pamietam o nich zawsze a nie "raz w roku" debilizm :/
Zanim zaczniecie juz przesadzac z Ameryka... To powiem tylko, ze maja prawa i tyleB) .
Nie obchodze tego swieta bo jestem katolikiem i bliscy, ktorzy mi zmarli sa wazniejsi niz jakies "cukierki".
Amerykanie udowadniaja swoja plytkosc w ten sposob..
Ciesze sie, ze tego nie obchodzimy bo inaczej takie male dzieci:
-Cukierek albo psikus?
-Psikus
dddd d d d d WOJNA NA JAJKA! Za chwile ktos przychodzi z bazuka wodna i frum bo oknach ;(.
Masakra by byla tu w Polsce bo nie dosc, ze ludzie nie maja na chleb to jeszcze biednych niespodziewajacych sie ludzi ZASTRZELILIBY JAJKAMI@!21.
Bhahah aa
@edit to up
Moze niektorzy wsychodza przed groby zeby grac "debi|a", ale zrozum tylko iz niektorzy ludzie mysla o swoich bliskich poleglych i nie maja czasu posiedziec przy grobie by wspominac dawne czasy(trzeba zyc). Ja np. mam daleko pochowanych bliskich.
[..]
Ja jutro na groby sie nie wybieram bo nie bede odstawial szopki przed grobami i pawiana... Do zmarlych z rodziny chodze co miesiąc i pamietam o nich zawsze a nie "raz w roku" debilizm :/
Równie dobrze twoja dziewczyna może powiedzieć, że nie spotka się z tobą w walentynki, bo cię kocha przez cały rok, anie tylko jednego dnia...
Apropo kominka... To nie była reklama :(
Janek@, mi to nie grozi - mieszkam na 9 piętrze.
Janek@, mi to nie grozi - mieszkam na 9 piętrze.
A kto wie co te dzieciaki moga miec :D . (wyrzutnie rakiet, mysliwce f17, nie wspomne o rakietach samonaprowadzajacych, a nie wystarcza zwykle schody?)
idziecie dzis do K/kosciola?
Wczoraj właśnie z kolegą chodziliśmy na Hallowe'en 1 reklamówka słodyczy i 22 zł , a jako psikus wywalaliśmy wycieraczke do sąsiada.
OnlyM(PL)
01-11-2006, 11:39
Jebie mnie to jak walentynki, kurwa! Co za omg to wymyslil?
Quezacoatl
01-11-2006, 12:28
Święto IMO beznadziejne, jeden dzień wolny na jeżdżenie po grobach i udawanie żałoby -.-
To ja już wole Hiszpańską wersję tego święta.
Obys musial udawac -.-'
Nie da się żałować na zawołanie, jak żałujesz to cały czas o tym pamiętasz, masz to w myślach i ci przykro - a nie, że jedziesz stanąć nad grobem, pożałujesz sobie chwilę i jedziesz dalej.
OnlyM(PL)
01-11-2006, 13:03
Święto IMO beznadziejne, jeden dzień wolny na jeżdżenie po grobach i udawanie żałoby -.-
Go n Fuck urself k?
Obys musial udawac -.-'
To ja już wole Hiszpańską wersję tego święta.
No przynajmniej lepsze wspominanie zmarlych niz jakies prozne zbieranie cukierkow w dzien, ktorym powinno sie chociarz raz wspomiec swoich zmarlych...
Popieram Luthi'ego w 100%.
No przynajmniej lepsze wspominanie zmarlych niz jakies prozne zbieranie cukierkow w dzien, ktorym powinno sie chociarz raz wspomiec swoich zmarlych...
A ja to robię to na każde ich święto. Imieniny, urodziny, czy np. Boże Narodzenie. Nie mam zamiaru pokazywać sąsiadowi, że "mam większą wiązankę".
Btw. chociaż
Równie dobrze twoja dziewczyna może powiedzieć, że nie spotka się z tobą w walentynki, bo cię kocha przez cały rok, anie tylko jednego dnia...
Walentynek też nie lubię :) Nie miałbym nic przeciwko.
My, Ciebie też jebjemy.
@topic
Dziś nie padało, na szczęście. Jakby padało, to ja pitole. Z jakimiś starymi babami w autobusie jechałem, ogólnie to moja psychika już nigdy nie będzie taka, jak kiedyś ;P
Dan the Automator
01-11-2006, 16:13
Sram na amerykanizacje.
To sraj.
W Polsce człowieku żyjesz.
So fukkin' what? Myślisz, że chciałęm się tu urodzić?
wolałbyś się urodzić gdzieś w afryce albo azji i umierajac z glodu wpieprzać cokolwiek się rusza...?
A.
Nie mam nic przeciwko obchodzeniu Halloween, to, że sąsiaduje ze świętem zmarłych, nie powinno sprawiać kłopotu(chyba, że ktoś na siłę chce się doszukać wad). Ja na przykład mam powód, by zorganizować sobie miły wieczór spędzony na oglądaniu jakiegoś filmu, korzystając z następującego wolnego dnia od szkoły.
B.
Kto powiedział, że święto zmarłych ma być smutnym świętem? Czy to jest smutne, że osoby, które odeszły, wracają do nas choć na jeden dzień i żyją w naszych wspomnieniach bardziej intensywnie, niż zwykle? Zamiast machinalnie prawić wycieczki na cmentarz bez większego sensu i inspiracji, postarajmy się doszukać głębszego znaczenia...
C.
Bardzo mądra jest postawa osób, które nawet nie wysiliły się podać argumentów. Te posty wnoszą niesamowicie wiele do dyskusji, i na pewno wiele da się z nich wywnioskować!
D.
Skoro nie lubisz walentynek, to z jakiego powodu nazywasz Bogiem osobę, która je wymyśliła?
TehRegent
01-11-2006, 17:43
Stereotyp smutnego święta.
Nie wiem skąd się to wzięło...Klimat żałobny ma dzień zaduszny, a nie Wszystkich Świętych (tak..popatrzcie sobie na samą nazwe)
W tym roku chodzilem, choc nie krzyczalem 'cukierek albo psikus'. W przyszlym roku raczej nie pojde. :/
Palladyn Zawisza
01-11-2006, 20:08
Ehz co sie wypowiadasz na takie tematy . Nie musi Ci sie to podobac , niektorym sie to podoba nie ktorym nie... GOWNO CI DO TEGO
Nie bende tutaj wypowiadal sie na co sram, bo to absolutnie moja sprawa. Byle by tylko ludzie wciaz kupowali drogie nagrobki w naszym polskim stylu, bo wlasnie to glowne zrodlo dochodu mojej rodziny (powiem wam, ze Polacy naprawde wydaja na nagrobki olbrzymie sumy). Swieto zmarlych, Halloween-sa to swieta majace na celu zwiekszenie sprzedazy-pierwsze zniczy, nagrobkow i chryzantem a drugie tandetnych ozdobek i kostiumow, dyn i slodyczy. Mozecie powiedziec "ale jak to! nie jezdzic na groby 1-go listopada?!"- a czy o zmarlych nie mozna zadbac w inne dni roku? im to nie zrobi roznicy a nam moze ocalic nerwy, ktore napewno straci sie stojac w korku.
Descartes
02-11-2006, 08:12
Moja siostra chodziła po domach z tekstem "kasa lub cukierek".
Ja na "cukierek albo psikus" odpowiadałem "psikus" i wszyscy sobie poszli. :D
OnlyM(PL)
02-11-2006, 13:09
Ehz co sie wypowiadasz na takie tematy . Nie musi Ci sie to podobac , niektorym sie to podoba nie ktorym nie... GOWNO CI DO TEGO
I co dalej?
My, Ciebie też jebjemy.
yest Yest yesT!
@ Down No spoko
Palladyn Zawisza
02-11-2006, 16:06
[QUOTE=OnlyM(PL);1059556]I co dalej?
Ehh idz sie utop i przynies mi wode...
Cederiel
02-11-2006, 16:18
Jakby mnie jakies dziecko popsikalo czyms w drzwiach to bym go z buta..
Mc'donalds wymyślił POLSKI żyd :P
slawekmag
02-11-2006, 16:23
To sraj.
So fukkin' what? Myślisz, że chciałęm się tu urodzić?
Zgadzam się w 100%. Nie chcę tu mieszkać. Nic ciekawego. Nie ma ani pieniędzy jak w stanach, ani pięknych zabytków, ani przyrody, ani klimatu jak w np. Hiszpanii ani tradycjii oraz Historii. Wolałbym mieszkać w Hiszpanii/Grecji/Włoszech nawet jeśli by były biedniejsze.
Wracając do tematu, to Polska nie ma żadnych wyjątkowych tradycjii a Halloween mi się podoba. Może gdyby było w inny dzień (nie przed Wszystkich Świętych) to by w Polsce przyjęło się na dobre.
@up
Rotfl
@2up
Ja też :P
Nosferatu
02-11-2006, 16:46
@up co Ty krva tu odwalasz?
@topic, swieto jak kazde inne dla mnie i nie ma zneczenia ze jest obok zaduszek
@slawekmag
Serce mnie boli kiedy czytam twój tekst o Polsce. Zero historii i tradycji!? Tak!? Gdybym cie miał teraz przed sobą dostałbyś z buta między oczy!
@topic
Święta nie lubię, nie obchodzę i jeśli jakieś dzieciaki łażą to im nie otwieram. Proste. Haloween jest dla mnie jednym z najbardziej bezsensownych świąt. Ja również nie lubię niemal wszystkiego co amerykańskie. Aaaa... szkoda gadać.
spider-bialystok
02-11-2006, 16:56
Zgadzam się w 100%. Nie chcę tu mieszkać. Nic ciekawego. Nie ma ani pieniędzy jak w stanach, ani pięknych zabytków, ani przyrody, ani klimatu jak w np. Hiszpanii ani tradycjii oraz Historii. Wolałbym mieszkać w Hiszpanii/Grecji/Włoszech nawet jeśli by były biedniejsze.
Wracając do tematu, to Polska nie ma żadnych wyjątkowych tradycjii a Halloween mi się podoba. Może gdyby było w inny dzień (nie przed Wszystkich Świętych) to by w Polsce przyjęło się na dobre.
Jezeli uwazasz, ze Polska nie ma bogatej historii, tradycji, zabytkow to radze czesciej chodzic na lekcje historii. I ciesze sie, ze Polacy nie sa jeszcze na tyle zakompleksieni, zeby brac na sile wszystkie zagraniczne swieta. Jedz i mieszkaj w tej Grecji czy Hiszpanii ale jesli bedziesz na sile staral sie przypodobac dla ich kraju to nie zdziw sie, jesli uznaja cie tam za bezwartosciowego smiecia :)
slawekmag
02-11-2006, 16:57
@slawekmag
Serce mnie boli kiedy czytam twój tekst o Polsce. Zero historii i tradycji!? Tak!? Gdybym cie miał teraz przed sobą dostałbyś z buta między oczy!
@topic
Święta nie lubię, nie obchodzę i jeśli jakieś dzieciaki łażą to im nie otwieram. Proste. Haloween jest dla mnie jednym z najbardziej bezsensownych świąt. Ja również nie lubię niemal wszystkiego co amerykańskie. Aaaa... szkoda gadać.
podaj mi jakąś wyjątkową polską tradycję (coś jak corrida w hiszpanii) Historię ma, ale nie taką, jak np. Grecja. Pieniędzy też Polacy nie mają dużo :P. Czy też historyczny dorobek, jak np. Igrzyska Olimpijskie (Grecja). Lun jakiś zabytek jak wieża eifla(nie wiem jak się pisze;) ) lub statua wolności. Klikamtu fajnego też niema. Morze jest strasznie zimne. Przyrody też nie ma jakiejś wyjątkowej.
Podaj jeden przykład.
Po za tym nie ma technoologi, a drogi to dno.
Shanhaevel
02-11-2006, 17:13
Historię ma, ale nie taką, jak np. Grecja
Znaczy jaką? Długą? Bo ciekawa przecież jest. Chyba śpisz na lekcjach historii.
jakiś zabytek jak wieża eifla
Że niby jakiś kolos? Nie ma, ale za to:
1978 - Stare Miasto w Krakowie (K)
1978 - Zabytkowa kopalnia soli w Wieliczce (K)
1979 - Obóz koncentracyjny Auschwitz-Birkenau (K)
1979 - Białowieski Park Narodowy - (wspólnie z Białorusią) (P)
1980 - Stare Miasto w Warszawie (K)
1992 - Stare Miasto w Zamościu - przykład renesansowej zabudowy miejskiej (K)
1997 - Średniowieczny zespół miejski Torunia (K)
1997 - Zamek Krzyżacki w Malborku (K)
1999 - Kalwaria Zebrzydowska: manierystyczny zespół architektoniczny i krajobrazowy oraz park pielgrzymkowy z XVII w. (K)
2001 - Kościoły Pokoju w Jaworze i Świdnicy (K)
2003 - Drewniane kościoły południowej Małopolski i Podkarpacia - Binarowa, Blizne, Dębno Podhalańskie, Haczów, Lipnica Murowana, Sękowa (K)
2004 - Park Mużakowski nad rzeką Nysą (wspólnie z Niemcami) (K)
2006 - Hala Stulecia (Hala Ludowa) we Wrocławiu (K)
Przyrody też nie ma jakiejś wyjątkowej.
A Puszcza Białowieska na przykład?
Klikamtu fajnego też niema.
Myślisz, że takiemu Hiszpanowi nie znudził się klimat Hiszpanii? Pewnie chciałby zobaczyć, jak to na wschodzie, w Polsce jest...
Pojedź sobie w góry, tam JEST klimat.
Typowy, kurde, Polak.
podaj mi jakąś wyjątkową polską tradycję (coś jak corrida w hiszpanii)
www.google.pl >polskie tradycje(albo cośw tym stylu)
Historię ma, ale nie taką, jak np. Grecja.
to jaką ty byś chciał historie ?
Pieniędzy też Polacy nie mają dużo :P.
kto ma ten ma... kto nie ma ten nie ma... myślisz że w innych krajach jest inaczej ?
Czy też historyczny dorobek, jak np. Igrzyska Olimpijskie (Grecja). Lun jakiś zabytek jak wieża eifla(nie wiem jak się pisze;) ) lub statua wolności.
phi też mi zabytki... dla mnie zabytek to jakaś naprawdę stara budowla... jakby się uprzeć to masz pałac kultury w wawie, łazienki
Klikamtu fajnego też niema. Morze jest strasznie zimne. Przyrody też nie ma jakiejś wyjątkowej.
to się wyprowadź ?;o przecież to jest normalne że pory roku się zmieniają -.-
Po za tym nie ma technoologi
a co byś chciał ? bombę atomową ? zresztą naukowców to i może mamy, ale pieniędzy nei mamy
a drogi to dno.
nie tylko u nas
Znaczy jaką? Długą? Bo ciekawa przecież jest. Chyba śpisz na lekcjach historii.
A komu się nie chce spać, słuchając o tym z kim to pokłócił się Przemysław Brodaty, a jaką głupotę wymyślił Zenon Przemądrzały? Chociażby Wielka Brytania ma o wiele ciekawszą historię, niż Polska... Pomijając to, że muszę ją poznawać i nie ma sprzeciwu, to na pewno jest to dla mnie bardziej przyjazne zajęcie.
Czarna_Mamba
02-11-2006, 17:30
A komu się nie chce spać, słuchając o tym z kim to pokłócił się Przemysław Brodaty, a jaką głupotę wymyślił Zenon Przemądrzały?
Uwierz mi, to potrafi byc interesujące.
@Topic.
Obrzucanie domów jajkami i wyrządzanie innych szkód uważam za chamstwo. Ogólnie przebieranie się i łażenie po domach jakoś nie bardzo mnie kręci. Może dlatego, że mam opinię osoby, która nie musi się przebierać aby być czarownicą.
podaj mi jakąś wyjątkową polską tradycję (coś jak corrida w hiszpanii) Historię ma, ale nie taką, jak np. Grecja. Pieniędzy też Polacy nie mają dużo :P. Czy też historyczny dorobek, jak np. Igrzyska Olimpijskie (Grecja). Lun jakiś zabytek jak wieża eifla(nie wiem jak się pisze;) ) lub statua wolności. Klikamtu fajnego też niema. Morze jest strasznie zimne. Przyrody też nie ma jakiejś wyjątkowej.
Podaj jeden przykład.
Zabytki prosze bardzo:
1:Bursztynowa Czarna Madonna
2:Gniezno
3:Ratusz w Zamosciu
4:Zamek na Wawelu
5:Cmentarz żydowski na Kazimierzu
6:Kopalnia soli w Wieliczce
7:Pomnik F. Chopina w Łazienkach
8:Rynek w Zamościu
9:Zamek krzyżacki w Malborku
10:Gdańsk - Żuraw nad Motławą
11:Ratusz we Wrocławiu
i jest tego jeszcze jeszcze wiecej...
Natura? Klimat jest bardzo dobry, a moze nawet i najlepszy? nawet nie wiesz ile Hiszpanow czy Turkow zazdrosci nam takiego kilmatu.. (masz snieg, lato, jesien, wiosne czego trzeba do szczescia?) Przyroda? A tak sie sklada, ze my mamy poprostu wszysko jak na nasz klimat... gory karpaty, moze Baltyckie, Jeziora Mazurkie (np. Jeziorak najwieksze jezioro rynnowe w Europie), cudowny zapach farmy o poradnku :D lasy, lasy, pola nie pola, Rzeki nie rzeki ... itd itp
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/ba/Ostry_Rohac.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8b/Mogielica32410.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/eb/Bucegi_Mountains.jpg/800px-Bucegi_Mountains.jpg
popartz na http://pl.wikipedia.org/wiki/Jeziora_Polski < ile jest jezior w polsce. Juz nie bede zdjec dawal bo zasmiece XD.
Polska historia jest ooo wiele lepsza od jakiejs tam Amerykanskiej..
Bo my zawsze w naszej hist. nie bylismy zbyt jakby to powiedziec nieprzyjazni? A tacy Ameryklanie to co? Maja sie podniecac, ze skazili atomowka tysiace km2? -.- i walczyli o rope w Iraku?
Jezeli choc raz bys byl na lekcji hist. w Angli tobys az zdechl z nudow. (ksiaze karol wielki wilk rozwalil studnie.. )
Co do drog. Jak ci sie nie podoba to moze <poduszkowiec>? (kosztuje tyle samo co samochod no prawie ;p)
P.S
Nie lubie Hallowen jak i kazdego swiete zwiazanego z Ameryka... A dzieci lazace po domach i strzelajace jajkami (bo kto da jak nic tu nie ma?;/) to szczyt.
Cederiel
02-11-2006, 19:30
A komu się nie chce spać, słuchając o tym z kim to pokłócił się Przemysław Brodaty, a jaką głupotę wymyślił Zenon Przemądrzały? Chociażby Wielka Brytania ma o wiele ciekawszą historię, niż Polska... Pomijając to, że muszę ją poznawać i nie ma sprzeciwu, to na pewno jest to dla mnie bardziej przyjazne zajęcie.
Lol, m.in. przez te glupoty dzis zyjesz w Rzeczypospolitej Polskie, a nie na Litwie czy Niemczech, albo w ogóle zyjesz...
No tak. wszyscy tego swieta nie nawidzą bo jak to mozna w dzien porzed swietem zmarlych. A jak znam zycie to polowa z was nawet na cmetarz nie poszla :P
ja tam rok temu chodziłam na Halloween, i nic nikomu nie robilam bo wszyscy dawali cukierków. Tylko jedna gosciówa chciała kumpeli włosy wyrwac :P
A co do amerykanizacji - nawet gdybysmy chceli to mozemy o tym pomazyc ^^
Może jestem nieobiektywny bo historia jest moją największą i właściwie jedyną życiową pasją ale uważam cię za ignoranta. Polska historia jest niezwykle barwna i napawa mnie dumą. Prawdopodobnie nie jesteś sobie w stanie wyobrazić co czyję czytając opisy wiktorii wiedeńskiej czy kampanii Batorego. Eeee... Nie będę się rozpisywał bo niektórzy ludzie po prostu nie są w stanie pojąć pewnych rzeczy...
Bogata historia Grecji. Tyle, że grecy, sami w sobie, są troche zacofani, zabobonii. Poza tym jednego jestem pewien - my historię mamy lepszą ;)
Przynajmniej więcej zwrotów akcji :))
podaj mi jakąś wyjątkową polską tradycję (coś jak corrida w hiszpanii)
Słowiańskich jest cała masa, podobnie jak chrześcijańskich.
Pieniędzy też Polacy nie mają dużo .
Więcej niż na wschodzie.
Klikamtu fajnego też niema.
Umiarkowany jest :) Czyli najlepszy.
Morze jest strasznie zimne. Przyrody też nie ma jakiejś wyjątkowej.
A te wszystkie parki narodowe? Byłeś chociaż w jednym? Odwiedziłeś jakieś tereny warte uwagi? Czy Ty w ogóle wyjechałeś ze swojego miasta kiedyś?
Cudze chwalicie, swojego nie znacie. Nie mówię, że w Polsce jest bosko, bo tak nie jest. Jest źle. Ale nikt nie może zarzucić, że nie mamy bogatej historii, kultury czy tradycjii!
Co do historii rozwijając jeszcze temat, do wypowiedzi Adnera.
Mnie się nie chce spać. Nie jestem jakimś orłem z historii, mam inne hobby oraz pasje. Ale historia jest ciekawa, jeżeli jest dobrze wykładana. Nigdy się do niej nie przykładałem jako do przedmiotu, chociaż orientuje się co się działo ;) Polecam poczytać jakieś książki, w których oprócz suchych faktów, jest jeszcze otoczka fabularna. Fajnie się czyta i na dodatek się uczysz ;)
Podaj jeden przykład.
Z tym ostatnim sie nie zgodzę, drogi stają sie coraz lepsze. Kiedy ostatnio byłeś w trasie? -.- Bynajmniej nie po polnej drodze.
TehRegent
02-11-2006, 22:41
Polska nie ma historii? ROtfl...!!!! :D
Polska ma jedna z najciekawszych historii. Pelna wojen, zwrotow akcji oraz posiwecenia. ALe oczywisicie masz w dupie tych, ktorzy walczyli o to zebys zyl w wolnym kraju? Wolalbys byc szwabem, hiszpanem czy kims innym byle nie Polakiem? Wstyd...
Polska nie ma tradycji? Rotfl...!!! :D
Jest kupa tradycji...tak wiele, ze nawet jest o nich encyklopedia. Wystarczy poszukac.
Nie ma natury? Rotfl!!!...:D
Tak jak wyzej...PN same sie nie rodza.
Skad Ci ludzie sie biora :(
King Mati
03-11-2006, 06:18
Co ma wspulnego hallowen z swietem zmarlych...?
NIC
Hrabia_Citizen
03-11-2006, 14:32
1szy i 2gi listopada od początku naszej dumnej bo polskiej historii były obchodzone na najróżniejsze sposoby. Kiedyś były to "Dziady" jeszcze niezbyt dawno wszyscy chodzili na groby, palili znicze, zanurzali się w modlitwie. Panowała atmosfera miłości, która miała dawać wszystkim zmarłym pewność, że ktoś o nich pamięta. Nie ważne w jaki sposób obchodzono owe dwa dni, zawsze było jedno przesłanie, "pamiętać, zachować i kochać" Teraz głównie w szkołach weszła moda na "halloween". Uważam, że pasuje to do naszej historii jak pięść do oka. Nauczyciele, szczególnie ci młodzi teraz amerykanizują nasz kwiat młodzieży, niezrozumiałym dla mnie jest to, że zamiast pójść na np. grób babci, przeciętny nastolatek idzie robić z siebie debila w stroju z prześcieradła do sąsiadów aby żebrać o słodycze. Ci, którzy tak robią są powierzhowni, puści lub po prostu głupi.
Squaess'me
03-11-2006, 17:29
sorry, ze z poczatku topa, ale musialem odpisac :<
Człowieku!
alfabet masz lacinski,
ustroj masz grecki,
pizze masz wloska,
i przypuszczenie - samochod japonski,
ile mam jeszcze przykladow przytoczyc?
nawet teraz piszesz z amerykanskiego lub azjatyckiego komputera.
nie ma co sie napinac z tym calym nacjonalizmem. w calej historii kraju przez nasze terytorium przetoczylo sie tyle narodow, ze juz nie mamy nawet wlasnych narodowych rysów.
Hrabia_Citizen
03-11-2006, 17:32
Śmieszny jesteś, nawet bardzo. My Polacy takich obywateli w kraju nie potrzebujemy, co więcej, nie chcemy ich. Możesz się wyprowadzić gdzieś daleko i wszyscy będą szczęśliwi, łącznie z tobą.
Squaess'me
03-11-2006, 17:40
masz prawo do takich opinii.
wyrzuć teraz matkę z domu, bo jest blondynką. nie wiadomo kim ona jest. niemką? skandynawką?
wyrzuć ojca, bo jest rudy - to pewnie ten cholerny anglik.
wyrzuć jeszcze telewizor, bo był robiony żółtymi rękoma, blee.
wszystko, co chciałem powiedziec, pa :)
edit:
o, kurcze. popatrz jak to sie zlozylo. Bogoria, którą chwalisz się była pod zaborem rosyjskim. wiesz co to znaczy? :< nie przezyjesz tego: zostales zmieszany z ruskimi! :<
Hrabia_Citizen
03-11-2006, 17:43
My Ciebie tu nie trzymamy. Sam zdecydowałeś, że nasz naród jest pod innymi, słowem nie czujesz się Polakiem, a właśnie dla Polaków Polska istnieje.
Squaess'me
03-11-2006, 17:55
nie powiedzialem, ze nasz narod jest pod innymi. na nasze tradycje, zreszta jakze piekne, skladaja sie wlasnie te wszystkie najazdy i pozostale atrakcje.
a do nacjonalizmu podchodzic z dystansem. takie myslenie wlasnie kierowało hitlerem i resztą inteligentów: mordowano żydów, polaków i całą niewygodną resztę. jestem też pewien, że wszyscy z tego forum - bez wyjątków uczą się przynajmniej jednego obcego języka, przynajmniej połowa nie ma wzorowych ocen z polskiego i historii. no co to za robota panowie? zostajemy w polsce, to nasz kraj, po co nam cała reszta?
Hrabia_Citizen
03-11-2006, 17:57
Za kilka lat pogadamy, na razie plączesz się w zeznaniach.
spider-bialystok
03-11-2006, 19:44
sorry, ze z poczatku topa, ale musialem odpisac :<
Człowieku!
alfabet masz lacinski,
ustroj masz grecki,
pizze masz wloska,
nie ma co sie napinac z tym calym nacjonalizmem. w calej historii kraju przez nasze terytorium przetoczylo sie tyle narodow, ze juz nie mamy nawet wlasnych narodowych rysów.
Ale co to ma wspolnego z amerykanizacja? ;] To zupelnie co innego. I niechec dla amerykanizacji to nie jest zaden nacjonalistyczny odruch. To poprostu sprzeciw wprowadzaniu na sile kultury(?) amerkanskiej.
@Hrabia_Citizen
Po 1. to mow za siebie, a po drugie 2. smierdzisz nacjonalizmem.
Hrabia_Citizen
03-11-2006, 19:53
1. Nie jestem nacjonalistą.
2. Nie jestem gejem. (wcześniej mi to zarzucano)
3. Jeśli nie chce być Polakiem, to my go tutaj na siłę nie trzymamy.
4. Jeśli kogoś obraziłem swoimi poglądami to przepraszam.
$corcerer
04-11-2006, 00:30
Człowieku!
alfabet masz lacinski,
ustroj masz grecki,
pizze masz wloska,
A geny masz malpie, wiec spadaj na drzewo, bo, jak z tego wynika, tam twoje miejsce?
MSPANC
@to up
Jak on ma spadac na drzewo to my tez? XD
Duzo rzeczy jest z innych krajow, ale zyjemy na naszym terytorium i na naszej ojczystej ziemi. Wiec nie ma sensu gadac, ze Polska jest obca. end
A ja i tak jestem przeciw hallowen. Nawet jakby ludzie chodzili do cmentarza tylko poto zeby zapalic znicz, ale przynajmniej zapalil;p.
Dan the Automator
04-11-2006, 12:05
My Ciebie tu nie trzymamy. Sam zdecydowałeś, że nasz naród jest pod innymi, słowem nie czujesz się Polakiem, a właśnie dla Polaków Polska istnieje.
ROTFL! Get a life, synku ;-)
Squaess'me
04-11-2006, 12:11
A geny masz malpie, wiec spadaj na drzewo, bo, jak z tego wynika, tam twoje miejsce?
MSPANC
nie, spadnę na embrion albo lepiej - cząsteczkę, jeśli już chcesz tak to wyolbrzymiać (:
Ghost Nieudany
04-11-2006, 13:01
a właśnie dla Polaków Polska istnieje
Ta, a ziemia dla ziemniaków, marchew i seler na Madagaskar. ;-))))))))))))))))))))))))))))))))))
$corcerer
05-11-2006, 02:08
Ta, a ziemia dla ziemniaków, marchew i seler na Madagaskar. ;-))))))))))))))))))))))))))))))))))
pasta do zebow, szkola do dupy.
pasta do zebow, szkola do dupy.
Rowy dla rowerzystow.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.