PDA

Pokaż pełną wersje : Legalność programów

adrianeczeqq
01-11-2006, 19:23
Ja mam takie pyatnie czy programy typu UOSU lub TibiCam są programami legalnymi? I czy nieaktalne wersje klienta Tibii są legalne(np.7.8,7.5)
Pytam bo ma do mnie ponoć przyjść jakaś inspekcja sprawdzająca legalność programów.

De'sH
01-11-2006, 19:25
a wymagaja licencji? nie? to nie ; ]

ale zastanow sie lepiej czy masz legalna winde, office i inny soft

adrianeczeqq
01-11-2006, 19:56
Windows i Office itp mam originalne z tym nie ma problemu. Z twojej wypowiedzi rozumiem ze nie są legalne, a Tibia? Nie słyszałem o żadnej licencji na Tibię, ale ma ją tysiące osób na świecie więc chyba jest legalna ;]

Pramus
01-11-2006, 20:09
TibiCam:
Chodzi Ci o legalnosc prawna czy stosunek CipSoftu do niego? :P Prawnie jest to legalny program. Jesli chodzi o CipSoft - nie wspieraja tworzenia tego programu, ale nie tepia go. Ich stosunek do niego jest neutralny i nie zabraniaja korzystania z niego(przynajmniej oficjalnie).
UOSU:
Ten program nie jest stworzony do Tibii. Jest to program legalny, nie narusza zadnego prawa.

Krotko mowiac, mozesz korzystac z nich z czystym sumieniem :)

@Edit
Nie zauwazylem tego tekstu o inspekcji. Rozwaliles mnie zi0m xD

Asakura
01-11-2006, 21:28
AAAAaaaa czy moja tapeta pulpitu jest legalna???????? Tak sie boje inspekcji...
Krystyna z gazowni sprawdza legalnosc softu!!! oneoneone1111

Khazid
01-11-2006, 21:43
Też słyszałem, że wkrótce będzie akcja taka jak jakiś czas temu. Będą panowie w niebieskich mundurkach chodzić po domach. Ja nie mam zamiaru ich wpuścić ;) Chyba, że będą mieli nakaz rewizji..Wtedy trzeba będzie chować dysk :)

Walekifa
01-11-2006, 22:12
Ups. :D To mi trochę skasują. Jakie są kary za posiadanie nielegalnego oprogramowania? Chodziarz szczerze mówiąc wątpię, żeby chodzili po mieszkaniach.

Tompior
01-11-2006, 22:16
Policja nie bawi sie w ludzi, ktorzy maja poprostu podrobke windowsa i sobie sciagaja piosenki emulem do wlasnego uzytku.

Oni robia najazdy na mieszkania//domy osob, ktore takie rzeczy rozprowadzaja i czerpia z tego korzysci majatkowe. Wtedy wiezienie welcome to :)

Asakura
01-11-2006, 22:17
Chodza angenci z Matrixa i szukaja Neo.... Czego sie boicie???? Przyjda - nie otwierasz. Drzwi ci nie wysadza...

Ryłek
01-11-2006, 22:19
Panowie, a faceci w czarnej Wołdze porywają Wam młodsze rodzeństwo?

MKM
01-11-2006, 22:22
Policja nie bawi sie w ludzi, ktorzy maja poprostu podrobke windowsa i sobie sciagaja piosenki emulem do wlasnego uzytku.

Oni robia najazdy na mieszkania//domy osob, ktore takie rzeczy rozprowadzaja i czerpia z tego korzysci majatkowe. Wtedy wiezienie welcome to :)

Doszły mnie słuchy, że łazi 3 inspektorów po akademikach i mają prawo przetrzepać ci dysk twardy bez żadnego nakazu (tak samo jak drogówka zatrzymuje ci autko i wkłada mandacik, również bez nakazu). I za każdą nielegalnie posiadaną przez ciebie empetrójke płacisz 3zł... co do reszty nie wiem, nie wiem też czy to prawda czy też plotka...

Asakura
01-11-2006, 22:31
@UP

Robia tak tez z mieszkaniami prywatnymi.
Tylko najpierw oddzial SWAT wywala ci drzwi z c4. Atakuja rowniez z powietrza i spod wody. Nikt nie jest bezpieczny!

adrianeczeqq
02-11-2006, 07:22
Z tego co wiem to ta inspekcja ma sprawdzać legalność sieci internetowych i przy okazji ich użytkowników, chyba będą chodzili z nakazami, ale nie wime do końca. Tata mi mówił że w Gorzycach pod Tarnobrzegiem 20 osób poszło za kratki+kara pieniężna za prowadzenie sieci internetowej nielegalnie(bez umowy/licencji). A za nielegalnego Windowsa jest chyba 2000zł kary

Boozy'woozy
02-11-2006, 07:35
1. Akademiki to nie domy prywatne.
2. Jesli komputer nie jest twoj maja prawo go sprawdzic jesli wlasciciel komputera wydal na to pozwolenie.
3. NIE MAJA PRAWA sprawdzac co masz swoim na komputerze bez twojego pozwolenia albo nakazu na ten konkretnie komputer!!! Przeciez komputer to nie tylko skladnica MP3 ale i danych osobowych, numerow kart kredytowych i twojej pracy ktora moze byc poufna w najlepszym wypadku.
4. Jesli znajda nielegalna muzyke na twoim komputerze to zdaje sie kara wynosi 15k+ zl z mozliwoscia jakiegos tam wiezienia a nie 3 zl od utworu :)
15 tysiecy? oz kurde;p
Ale to jest bezsensu jak maja niby sprawdzac czy plyty oryginalne czy cos to po co sa wogole przegrywarki

Kajulec
02-11-2006, 08:16
Przegrywarki (a właściwie to nagrywarki) są po to, żebyś mógł zapisać swoje zdjęcia z urodzin, wesela; prace pisemne, grafiki; kopie zapasowe płyt oryginalnych. ;)

joey
02-11-2006, 08:18
[dres mode]Ja już jednego psa w domu mam. Mój pies nie lubi innych psów, więc nie wpuści żadnego[/dres mode]

Mi to zwisa, pójdze siedzieć, to przynajmniej nie będe do szkoły musiał chodzić.

ripper
02-11-2006, 08:29
Ciebie raczej nikt nie posadzi. Chyba, że to Ty podpisywałeś umowę przy kupnie komputera itd.

Vil
02-11-2006, 10:20
bedzie sympatycznie, 1/4 narodu wyjedzie do GB, nastepna 1/4 pojdzie za kratki za mp3, zostanie 1/4 uczciwych i 1/4 moherow ..

czekam na rportaz oceniajacy sciagalnosc 15k zlotych za mp3 od studentow.

Olorion.
02-11-2006, 10:43
1. Akademiki to nie domy prywatne.
2. Jesli komputer nie jest twoj maja prawo go sprawdzic jesli wlasciciel komputera wydal na to pozwolenie.
3. NIE MAJA PRAWA sprawdzac co masz swoim na komputerze bez twojego pozwolenia albo nakazu na ten konkretnie komputer!!! Przeciez komputer to nie tylko skladnica MP3 ale i danych osobowych, numerow kart kredytowych i twojej pracy ktora moze byc poufna w najlepszym wypadku.
4. Jesli znajda nielegalna muzyke na twoim komputerze to zdaje sie kara wynosi 15k+ zl z mozliwoscia jakiegos tam wiezienia a nie 3 zl od utworu :)

ja bym gorzej wyszedl na "3zl od utworu" ;\

Walekifa
02-11-2006, 12:28
@ UP

Mp3 Cutter / Joiner i z 10 gb muzki robisz 20 mp-trójek :p wyjdziesz taniej.

Olorion.
02-11-2006, 12:38
@ UP

Mp3 Cutter / Jointer i z 10 gb muzki robisz 20 mp-trójek :p wyjdziesz taniej.

:P ale i tak bedzie 15k do zaplacenia

Dr. Omader
02-11-2006, 12:46
Nie słyszałem o żadnej licencji na Tibię, ale ma ją tysiące osób na świecie więc chyba jest legalna ;]

ROTFL!!!!!
Przemlicze fakt ze jak instalowales tibie to ci wyskoczyla licencja, ktora potem potwierdziles, ze przeczytales i ze sie z nia zgadzasz...

Kshaq
02-11-2006, 12:55
Przecież to jest bezsens. Połowa mojej klasy ma windowsa od kumpla (nie wiem po co im pożyczał, zresztą i tak miał przegrywanego). Mi tam mogą jedynie mp3 posprawdzać :D Ale czy to jest normalne. Wchodzi Ci na chate patrzy co masz źle na kompie i daje kare. Oni powinni zacząć od siebie, bo na pewno połowa z nich ma nielegalne rzeczy na kompie...

Polinik
02-11-2006, 13:36
"Legalność" programów jest określana przez to, czy używasz ich zgodnie z licencją.
Możesz mieć legalnie kupionego Windowsa, Office i co tam jeszcze. Instalując je zgadzasz się przestrzegać licencji na jakiej zostały Ci użyczone. Jeśli łamiesz których z punktów licencji, to daje to podstawy do nałożenia kary. Więc po prostu poczytaj ich licencje i sprawdź, czy nie łamiesz jej postanowień.

Przykład: moja uczelnia oferuje dla studentów darmowe licencje na oprogramowanie Microsoftu (w ramach programu MSDNAA). Jednak dostaje się je na innej licencji, niż te kupione w sklepie. Np. Windows XP SP2 na tej licencji mogę używać tylko do celów edukacyjnych. Instalując jakąś grę, coby pograć, WinAmpa, żeby posłuchać muzyki czy SubEdita do oglądania filmów, łamię umowę licencyjną i ewentualna kontrola mogłaby mnie za to ukarać.

Vil
02-11-2006, 14:05
Np. Windows XP SP2 na tej licencji mogę używać tylko do celów edukacyjnych. Instalując jakąś grę, coby pograć, WinAmpa, żeby posłuchać muzyki czy SubEdita do oglądania filmów, łamię umowę licencyjną i ewentualna kontrola mogłaby mnie za to ukarać.

a to jest juz smieszne.

@Kshaq:

zyjemy w kraju, gdzie na kazdym kroku widac bezsilnosc sluzb w wykonywaniu powierzonego im zadania. To m.in dlatego ludzie laduja z siekiera w plecach, kradzieze samochodow sa na porzadku dziennym, bandy skurczybykow na stolkach wysysaja miliony, policja dostaje wpier*** w autobusach, ale za to chwali sie 100% skutecznoscia zatrzyman pijanych rowerzystow, nieletnich jezdzacych pociagami na legitce brata tudziez emerytow kradnacych batoniki w tesco. Wszystko byle poszlo latwo i mozna bylo zebrac pkty za aktywnosc.

poza tym policz sobie: 15k na osobe to przy ledwie 10k zatrzymanych juz sa grube miliony, to jest najlepszy pomysl wladz na wyssanie kasy od czasu akcyzy na benzyne ( aka 40% ceny paliwa to paliwo a reszta to dodatki ). Dwugodzinny spacer po porzadnym akademiku i juz pare milionow w kieszeni.

Shanhaevel
02-11-2006, 15:24
Chcę tylko dodać, że wspomniane "naloty" to nieco przejaskrawiona sprawa. Policja ładowała się z nakazami rewizji tylko do największych rozporowadzaczy nielegalnego softu, nie myślcie, że jadą sobie palcem po planie miasta i wybierają co popadnie... Gdyby mieli chodzić od domu do domu to musieliby chyba załatwić sobie dla każdego imienny (!) nakaz rewizji, a i żeby zdobyć nakaz, trzeba mieć jakieś podejrzenia lub dowody na każdego...

@down
Może był piratem, a ty nie wiedziałeś? :P Chociaż pewnie i takie przypadki się zdarzają.

Vil
02-11-2006, 15:28
nie myślcie, że jadą sobie palcem po planie miasta i wybierają co popadnie...

odkad znajomemu zrobili wjazd na chate podchodze do tego z troche wieksza ostroznoscia ;p

Dr.Unknown
02-11-2006, 15:36
Straszenie mundurowymi z jajogłowym, podającymi się za ankieterów, a którzy po wpuszczeniu do domu rzucają się na twój dysk pojawiały się juz dobre 2 lata temu, odebrane zostały z równą paniką, a przysłowiowe gówno się stało.

Abbondanzieri
02-11-2006, 16:20
Ja mam takie pyatnie czy programy typu UOSU lub TibiCam są programami legalnymi? I czy nieaktalne wersje klienta Tibii są legalne(np.7.8,7.5)
Pytam bo ma do mnie ponoć przyjść jakaś inspekcja sprawdzająca legalność programów.

Wlasnie Tibia ma licencje ktora akceptujesz na poczatku, ale z tym to lajtowo :P lepiej schowaj Windowsy inne rzeczy Microsoftu i innych komercyjnych firm ktore musze miec licencje :P, A nie mysl teraz o takich lajtowych programach :P, Nie zapomnij o mp3 na kompie tez za to jest kara :P

Vil
02-11-2006, 16:51
Tu nawet nie chodzi o to czy sobie radza i czy moga sobie poradzic ( w co watpie ) tylko ze odbieraja medale za skutecznosc w zwalczaniu przestepczosci zgarniajac dzieciaki z gramem palenia tudziez pseudopiratow z paroma plytkami a trzymajac sie z daleka od fundamentalnych problemow ( samochoty, rozboje, lyse bydlo pomeczowe ) coby nie dostac wpier***. Statystyki sa zadowolone, a u nas dalej jak dawniej.

skorzystam jeszcze i zapytam sie kogos kompetentnego jak sie to ma do legalnych mp3 sciagnietych chociazby z http://music.download.com/ i niby w jaki sposob odroznia mp3 z emula od legalnych ?