Pokaż pełną wersje : Manual - Jak uruchomić Tibię pod Linuksem?
1. Wstęp.
Wraz z pojawieniem się wersji pod Linuksa stare metody stały się zbędne.
CipSoft wypuścił 2 wersje linuksowej Tibii -- pod starszą i nowszą wersję biblioteki libc. Żeby sprawdzić, którą wersję posiadamy najprościej będzie wykonać polecenie
/lib/libc.so.*
gdzie * może przyjąć różne cyferki, zależy to od systemu. Sprawdzamy pierwszą linijkę. Jeśli widzimy, że jest w wersji 2.x to znaczy, że mamy libc6, jeśli 1.x to libc5.
2. Ściąganie.
Wchodzimy na tibia.com, do działu download i ściągamy stosowną wersję
3. Rozpakowanie i uruchamianie.
Przechodzimy do katalogu, gdzie ściągnęliśmy plik ze strony Tibii.
cd katalog_do_którego_ściągnęliśmy_Tibię
Rozpakowujemy.
tar xfz tibia-7.92-6.tgz
Jeżeli mamy wersje dla libc5 to polecenie będzie następujące
tar xfz tibia-7.92-5.tgz
Tibia rozpakuje się do katalogu "Tibia"
Przechodzimy do niego i uruchamiamy grę
cd Tibia
./Tibia
Można też utworzyć sobie prosty skrypcik startowy o treści
cd [katalog z Tibia]
./Tibia
zapisać go jako "tibia" i oznaczyć jako plik wykonywalny
chmod +x tibia
Przekopiować go do katalogu /bin (na to będziemy potrzebować praw roota).
Od tej pory będzie można uruchomić grę wpisując po prostu polecenie
tibia
4. Mapy i konfiguracja
Jeśli mamy działającą windowsową Tibię i chcemy przenieść mapy oraz ustawienia klawiszy to po prostu kopiujemy wszystkie pliki z rozszerzeniem .map oraz plik Tibia.cfg z katalogu windowsowej do katalogu linuksowej Tibii.
Dark_Rider
17-11-2006, 13:02
Zrobilem wszystko tak jak napisales a tu nic
Jakis blond i nieda sie odpalic tibi :(9
Plz help pomozcie mi to zrobic :((
Skoro jakiś błĄd, to pewnie trzeba zrobić coś, to przecież logiczne, prawda?
Tak samo, jak podanie dokładnie, jaki błąd. "Jakiś" to mało precyzyjne.
to jaką ja mam wersję jak pisze mi GNU C Library stable release version 2.3.6, by Roland McGrath et al.
Copyright (C) 2005 Free Software Foundation, Inc.
This is free software; see the source for copying conditions.
There is NO warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A
PARTICULAR PURPOSE.
Compiled by GNU CC version 3.4.4 20050721 (Red Hat 3.4.4-2).
Compiled on a Linux 2.4.20 system on 2005-11-03.
Available extensions:
GNU libio by Per Bothner
crypt add-on version 2.1 by Michael Glad and others
linuxthreads-0.10 by Xavier Leroy
The C stubs add-on version 2.1.2.
BIND-8.2.3-T5B
NIS(YP)/NIS+ NSS modules 0.19 by Thorsten Kukuk
Glibc-2.0 compatibility add-on by Cristian Gafton
GNU Libidn by Simon Josefsson
libthread_db work sponsored by Alpha Processor Inc
Thread-local storage support included.
For bug reporting instructions, please see:
<http://www.gnu.org/software/libc/bugs.html>.
i co mam zrobić bo pokazuje mi się okienko i po 1 sek gaśnie
i co mam zrobić bo pokazuje mi się okienko i po 1 sek gaśnie
Używać guzika "edytuj" zamiast pisać drugiego posta.
Czego konkretnie w zdaniu:
Sprawdzamy pierwszą linijkę. Jeśli widzimy, że jest w wersji 2.x to znaczy, że mamy libc6, jeśli 1.x to libc5.
nie rozumiesz?
X( dobra w każdym razie i tak niedziałaX(
i przez 7 lat niepogram sobie w tibie;(
Jezeli tibia otwiera Ci sie i zamyka po 1 secundzie to mozliwe ze nie masz sterownikow do karty graficznej (ja tak mialem).
Z kolei po instalacji sterownikow fglrx(radeon 9200SE) mam problemy z grafika w tibia. Zdiecie i problem jest w innym temacie http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=102910. Jak bys mial czas to zobacz czemu mam taki problem.
właśnie ja tesz mam radeon9200 i znowy wszystko wskazuje że nie pogram sobie w tibie przez 7 latX(
[Larengrarg@larengrarg Tibia]$ ./Tibia
X Error of failed request: BadMatch (invalid parameter attributes)
Major opcode of failed request: 143 (GLX)
Minor opcode of failed request: 5 (X_GLXMakeCurrent)
Serial number of failed request: 180
Current serial number in output stream: 180
Takie coś pojawia mi się, gdy próbuje odpalić Tibię przez konsole. Zainstalowałem wcześniej fglrx i sterowniki ATI do Radeona 9000. Zmieniałem również plik xorg.confg i nic. Brykam na Auroxie 12.0. Jakieś rady?
paczojaczo
26-11-2006, 23:55
Mam ten sam problem co kolega P0nury, czyli po wpisaniu
./Tibia wyskakuje mi błąd:
X Error of failed request: BadMatch (invalid parameter attributes)
Minor opcode of failed request: 5 (X_GLXMakeCurrent)
Serial number of failed request: 180
Current serial number in output stream: 180
Proszę o pomoc.
W niektórych przypadkach spaprania się grafy w Tibii pomaga ręczna kompilacja sterowników do karty graficznej [tzn. u mnie dziala :P]
A jaka masz karte graficzna i jakich sterownikow uzywasz?
paczojaczo
28-11-2006, 01:27
Moja karta graficzna to ATI Rage XL AGP co do sterowników nie instalowałem żadnych.
Kartoniarz
01-12-2006, 15:41
Żeby sprawdzić, którą wersję posiadamy najprościej będzie wykonać polecenie
/lib/libc.so.*gdzie * może przyjąć różne cyferki, zależy to od systemu. Sprawdzamy pierwszą linijkę. Jeśli widzimy, że jest w wersji 2.x to znaczy, że mamy libc6, jeśli 1.x to libc5.A jeśli pierwsza linijka mi wygląda tak:ELF X 4 P 4 :D
Massimilliano
13-12-2006, 21:57
Mam problem z nowym update tibii.
Wszystko ładnie się updatuję i na koniec pisze, że tibia się wyłączy i zaraz coś sie zrobi z patchem...
i wyskakuje taki błąd w terminalu:
patch.sh: line 16: 12386 Floating point exception./Tibia
no. i nic sie niedzieje a jak później chce znów uruchomić tibie
./Tibia
to pisze:
Floating point exception
i nic z tego nie rozumiem.
Mam wersje na linuxa Tibia 7.82
Mógłby ktoś pomóc.
Big fret
17-12-2006, 14:22
Witam, mam taki problem. Iż mam ta instrukcje jak instalować Tibie, ale mam linuxa od 5 dni i nie wiem gdzie trzeba wpisywac te komendy:(
Wersja linuxa to Mandriva linux 2007...
prosze o pomoc.
Massimilliano
18-12-2006, 01:48
w terminalu. w pasku menu/narzędzia systemowe napewno znajdziesz.
Też mam taki sam problem jak big fred... Massimilliano twoja odpowiedz jest troszke zbyt skapa jak na laikow ;]. Pogrzebalem poszukałem i nic nie potrfię znajeść zeby chocby o centymetr mnie przyblizylo do rozwiazania zagadki. Może by ktoś był taki miły i się rozpisał? Proszę o pomoc.
U mnie wszystko ok tibia smiga tylko mam jeden problem napoczatku jakos dziwne sie przycina fps jest ok chodzi nagle zwiech na 1 sec i dalej chodzi... jakas rada na to?
Ja nie wiem co mam zrobić, sciagam Tibie na kompa pod linuxa, rozpakowywuje i wszystko gra... Potem naciska na ikonke z takim mechanizmem koł, z napisem Tibia i nic się nie dzieje. Jak spamuje te klikanie to potrafie się dopatrzecz okienka "linux Tibia" albo coś w tym stylu, ale w ułamku sekundy to znika.
http://foteka.pl/min/11594.jpg
(http://foteka.pl/pokaz.php?id=11594)
Mam Linuxa Mandrivva 2007. Sciągnąłem obydwie wersje i nic. Moze ktos wie jak to rozwiazac? Czy moze dalej mam do tej gry uzywac Microsoftu?
Jestem totalnym nebiem w Linuxie.
Mam Fedora Core 6, wypakowac pliku za cholere nie moglem w trybie terminalu, moglem to zrobic dopiero trybem graficznym. Po zrobieniu tego nie moge tez zainstalowac gry - gdy wpisuje w terminalu "./Tibia" wyskakuje mi komunikat:
[root@localhost Tibia]# ./Tibia
libGL warning: 3D driver claims to not support visual 0x5b
X Error of failed request: GLXUnsupportedPrivateRequest
Minor opcode of failed request: 16 (X_GLXVendorPrivate)
Serial number of failed request: 58
Current serial number in output stream: 59
Chodzi pewnie o sterowniki do karty graficznej albo o samego OpenGL
Niestety nie wiem co moge zrobic w tej sprawie, w linuksie jestem dosc nowy, wprawdzie wyszukalem w repozytoriach wszystkie pliki, ktore mialy w nazwie MESA i zainstalowalem je, ale nie pomoglo. Ktos ma jakies pomysly?
Sir Stas
20-12-2006, 10:57
Mam linux mandiva 2006
Jak wykonuje to co tu pisze to wyswietla sie "Bład w obliczeniach zmiennoprzecinkowych" bardzo prosze o pomoc jestes zielony w tym temacie narazie sie ucze :/
mam linukxa i nie wiem jak sie to robi ale gdzie jest ten katalok bo nie wiem?:( :( :( :(
ekh jeszcze nei sciagnalem tibi na linuxa, ale musze wiedziec czy mi pojdzie mam Linuxa SUSE 10.2 pojdzie mi??prosz eo odpowiedz bardzo szybka;)
Muszę z przykrości stwierdzić, że tutaj się chyba pisze tylko swoje problemy, a odpowiedzi chyba nikt nie dostanie ;/... Szkoda.
Chciem sobie pograć w tibie pod linuxem (Mandriva 2007) ale mam problem z skonfigurowaniem sieci lan , niby wszystko ładnie podalem , pisze że kabel sieciowy jest podłączony itd. a net nie śmiga ;(
Jestem Totalnym Newbie w linuxie :baby: . Z góry dzięki za pomoc
Chciem sobie pograć w tibie pod linuxem (Mandriva 2007) ale mam problem z skonfigurowaniem sieci lan , niby wszystko ładnie podalem , pisze że kabel sieciowy jest podłączony itd. a net nie śmiga ;(
Jestem Totalnym Newbie w linuxie :baby: . Z góry dzięki za pomoc
musisz wjesc w oprogramowanie i adresy ip poprzemieniac, tez tak mialem ale kumpel mi to zrobil i net dizala ale tibia ani rusz:/;/
Dzięki z netem już sobie poradziłem na swój sposób :]
Tibia Też już mi śmiga ale nie strasznie laguje klient Mysz po ekranie chodzi jakby chciała a nie mogła (tylko w oknie z Tibią) :\
Może to chodzi o sterownik coś w stylu Direkt X pod linux?
z Góry thx za pomoc
ej mam problem ;/ gralem sobie do tej pory bez problemu w tibie az tu jakies 2 dni temu wyskakuje mi cos takiego :
Mam linux mandiva 2006
Jak wykonuje to co tu pisze to wyswietla sie "Bład w obliczeniach zmiennoprzecinkowych" bardzo prosze o pomoc jestes zielony w tym temacie narazie sie ucze :/
tez mialem taki blad i pomoglo sciagniecie innej wersji tibi (fakt powinien byc libc6 ale wyskakiwal ten blad to sciagnalem libc5 i tibia smigala jak szalona)
apropos jesli ktos sie zainteresuje ja mam pewien problem na ubuntu 6.06 stery do karty zainstalowane, pakiety z rozszerzeniami pobrane a gdy w konsoli wpisuje sciezke do odpalenia wyskakuje mi blad
error: Video surface allocation failed. (Error Code 13)
Please choose another video graphics mode.
czytalem inne tematy fora faq itp robilem wszystko tak jak tam bylo ale niestety tibia nie odpala i nie wiem czemu
Sir Stas
09-01-2007, 08:32
Po ściagnieciu i zrobieniu wg tego poradnika oraz zainstalowaniu bilblioteki meas nadal nie dziala :/ co ja mam zrobic zna sie ktos na tym?
Loading required GL library /usr/X11R6/lib/libGL.so.1.2
Serial number of failed request: 182
Current serial number in output stream: 185
Jeżeli mamy Radeona (tymbardziej na KDE) - podstawa to instalacja sterowników ze strony ATI. Co dalej ---- odsyłam tu (chodzi oczywiście o tibie):
http://www.linux.com.pl/forum/index.php?t=msg&th=54096&start=0&rid=16580&S=e39ab49d3da29fb389c8e6768a9141b4
Oczywiście na koniec resetart.
poradniczek swietny <palce lizac> zainstalowalem ta tibie zanim zajzalem tu ale widze ze moglem osczedzic nerwow :cup:
Staszek003
14-01-2007, 17:50
tajcie tu screena jak u was wuglada folder tibii po rozpakowaniu, bo ja jestem total noob w linuxie, ale mi sie zdaje ze nie mam jakiegos pliku
Lukasz(R)
14-01-2007, 19:52
U mnie wszystko ok tibia smiga tylko mam jeden problem napoczatku jakos dziwne sie przycina fps jest ok chodzi nagle zwiech na 1 sec i dalej chodzi... jakas rada na to?
Ja mam podobny problem tylko ze ciagle sie zawiesza, a dokladniej Tibia chodzi z predkoscia 0.5-2 fps wiec to raczej malo :P
Moze ktos by mogl cos doradzic??
adrianada
19-01-2007, 17:13
GNU C Library development release version 2.4, by Roland McGrath et al.
Copyright (C) 2006 Free Software Foundation, Inc.
This is free software; see the source for copying conditions.
There is NO warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A
PARTICULAR PURPOSE.
Compiled by GNU CC version 4.1.1 20060724 (prerelease) (4.1.1-3mdk).
Compiled on a Linux 2.6.17 system on 2006-07-24.
Available extensions:
crypt add-on version 2.1 by Michael Glad and others
GNU libio by Per Bothner
NIS(YP)/NIS+ NSS modules 0.19 by Thorsten Kukuk
Native POSIX Threads Library by Ulrich Drepper et al
BIND-8.2.3-T5B
Thread-local storage support included.
For bug reporting instructions, please see:
<http://www.gnu.org/software/libc/bugs.html>.
to jaka mam sciagnac prosze powiedziec bo jestem noobem w linuksie :(
to jaka mam sciagnac prosze powiedziec bo jestem noobem w linuksie :(
Jeśli widzimy, że jest w wersji 2.x to znaczy, że mamy libc6, jeśli 1.x to libc5."
Którego słowa konkretnie nie rozumiesz?
adrianada
20-01-2007, 19:30
Z tego co wywnioskowalem to mam tibie libc 6 prawda?Jak juz dowiedzialem sie 1 to potem nie wiem jak to uruchomic twoj poradnik jest przejrzysty ale ja naprawde nie wiem co zrobic jak otworzyc terminal po porostu NOOB:(
Mam linuxa drugi dzień nie mam pojęcia co sie jak robi. mam prozbe żeb mi to ktos wytlumaczyl bo narazie prubowalem klinac na ikonke tibii ale pokazuje mi sie okienko "otwurz za pomocą" prosze o pomoc ;( ;( ;( ;( ;( ;( :(
Widzę, że prawie wszyscy wrzucają tutaj swoje problemy, i większość zostaje bez odpowiedzi.;)
To ja też swój problem wrzucę.....
+---------------------------------------------------------------
Debug Assertion 7.92
Sun Jan 21 10:13:29 2007
Linux Version info: Linux version 2.6.15-23-amd64-generic (buildd@yellow) (gcc version 4.0.3 (Ubuntu 4.0.3-1ubuntu5)) #1 SMP PREEMPT Tue May 23 13:45:47 UTC 2006
Graphic Engine: OpenGL: FBO
GL_VENDOR :
error: The Tibia client encountered a critical error and had to be stopped.
A detailed error report has been written to the error file which
you are asked to submit at your next login.
to się wyświetla w momencie próby uruchomienia Tibii
Dodam, że zainstalowałem sterowniki do mojej karty.....a i wersja linuksa to Ubuntu 6.06 pod 64-bitowego procka..
Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.
Juz mi działa,,he he heee...ale strasznie laguje...;/
mam linuxa aurox i che grac w tibie i mi wyskakuje blond
:/ i pisze tak "Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0". ponizej error: Video surface allocation failed. (Error Code 13)" ijeszcze nizej "Please choose another video graphics mode." Prosze was o pomoc. Z góry dzięki
suchyxxx
30-01-2007, 14:27
Tibvia mi chodzi pod suse 10.2 ale chodzi wolno-tnie się-jak ustawię na max klatek to wyciąga może z 20 a czasami mniej-mam stery nvidii najnowsze-instalowałem również te starsze.Kto wie czemu tak jest? I czemu w suse mam open gl not supported mimo że mam zainstalowane stery nvidii z kernelem nvidii i gry open gl chodzą?
co tam ma być dokladnie , jak to ma być wpisane ? dokladnie
tzn. jak np
co tam ma być dokladnie , jak to ma być wpisane ? dokladnie
tzn. jak np
Katalog, do którego sciągnąłeś instalkę Tibii, to przecież oczywiste. Skąd mamy wiedzieć, gdzie ją zapisałeś?
Troche samodzielnego myślenia, bez tego w Linuksie ani rusz.
cd file:///home/Desktop/tibia-7.92-5.tgz
np? no walsnie ze juz z tym kombinuje któryś tydzien i huja wymyslam
cd file:///home/Desktop/tibia-7.92-5.tgz
np? no walsnie ze juz z tym kombinuje któryś tydzien i huja wymyslam
To znak, że czas wrócić do Windowsa. Najwyraźniej Linux nie jest dla Ciebie.
To znak, że czas wrócić do Windowsa. Najwyraźniej Linux nie jest dla Ciebie.
kurde odpowiedz normalnie a nie zgrywaj wszystkowiedzącego cwaniaka -.- byś odpowiedział cos pouczającego a nie myslisz ze wszystko wiesz i rządzisz . Zaczynam sie uczyć na linuxie to chce sie skądś tego dowiedziec i chce tutaj zacząć sie dowiadywać i nauczyć czegos a nie czytać cwaniackich opini cwaniaka
kurde odpowiedz normalnie a nie zgrywaj wszystkowiedzącego cwaniaka -.- byś odpowiedział cos pouczającego a nie myslisz ze wszystko wiesz i rządzisz .
Przykro mi. Skoro przez TYDZIEŃ nie wymyśliłeś, jak zmienić katalog, mimo, że masz to podane jak na tacy w pierwszym poście tego tematu to nie widzę dla Ciebie przyszłości w używaniu tego systemu. Skoro taki banał zajmuje Ci tydzień, to nad czymkolwiek bardziej skomplikowanym spędzisz kilka miesięcy.
Wróć do Windowsa. Linuksa spróbuj za jakiś czas.
Zaczynam sie uczyć na linuxie to chce sie skądś tego dowiedziec i chce tutaj zacząć sie dowiadywać i nauczyć czegos a nie czytać cwaniackich opini cwaniaka
To jest forum o Tibii, nie o Linuksie. Są fora linuksowe, są takie serwisy, tam szukaj informacji o tym systemie.
Zacznij od newbie.linux.pl
Hetman_rox
08-02-2007, 23:05
Polin mam problem.Odpaliłem Tibię ale strasznie wolno chodzi.To nie są lagi.Poprostu wyglada to tak jakbys gre spowolnil ze 3 razy.Co robic?
Help!
Polin mam problem.Odpaliłem Tibię ale strasznie wolno chodzi.To nie są lagi.Poprostu wyglada to tak jakbys gre spowolnil ze 3 razy.Co robic?
Help!
Zainstalować sterowniki do karty graficznej.
Mam PLD 2.0
Sciagnelem obydwie wersje licb5 i 6, wypakowalem, ale podczas wlaczania, pojawia sie okno i odrazu znika, tak jest z obydwoma. A jak odpalam wersje windowswska przez wine to wyskakuje.
Cannot find file "Tibia.dat" [Error Code]
Please re-install the program.
co zrobic??
pozdro
"TibiaPlayerLinux: X Server has no OpenGL extensions"
Jako że jeszcze "raczkuję" :baby: w linux'sie, powiedzcie co mam z tym zrobić??
Linux Mandriva 2007 Free
Mój problem polega na tym, że gdy próbuje odpalić tibie nirmalnie okienko,,tibia player linux'' zamyka sie w ulamek sekundy.
Nawet skopiowalem all do katalogu ,,/bin''
jak odpalam z konsoli wyskakuje mi blad w konsoli:
,,libGL warning: 3D driver claims to not support visual 0x4b
''
I wyskakuje okienko ,,Tibla player linux'' z bledem:
,,Cannot find file "Tibia.dat'' (error code 1) Please re-instal the program.''
Dodam że mam linuxa 2 dzien i jeszcze niebardzo sie lapie co i jak.
Probowalem doinstalowac wszystko do karty mam radeona 9200se w systemie ladnie wykryty niewiem co zrobic LibGL tez doinstalowalem wszystkie z pakietów.
wiec, mam problem..
linuxa znam od 1h~ x)
robie all wg. poradnika, ale niestety nie udaje sie uruhomic tibii..
a mianowicie tak to wyglada:
TibiaPlayerLinux: X Server has no OpenGL extensions
..edited:
DZIEKI ZA (NIE)UWAGE! I ZA (NIE)POMOCNA DLON :-)
PO CZASIE SAM UPORALEM SIE Z PROBLEMEM -.-
Odświeżam.
Mam ten sam problem co pan Bartss i jakoś nie mogę się z nim uporać... Może ktoś wie co z tym fantem zrobić? :)
filobossek2
12-05-2007, 13:03
Ten poradnik jest badziewny przynajmniej dla mnie ...
Mi też na początku z tym nie szło ...
Zróbcie tak - może to poskutkuje (mi się udało:) ) :
Na pulpicie utwórzcie folder "Tibia", a później wypakujcie do niego
tibia-7.92-6.tgz lub tibia-7.92-5.tgz po wszystkim powinno to wyglądać mniej więcej tak:
http://foteka.pl/mini/d90ad78e2936eb2a1eeeec7716ae1144.jpg (http://foteka.pl/d90ad78e2936eb2a1eeeec7716ae1144)
http://foteka.pl/mini/bf7e535e48a2f92cb115aad12d94e203.jpg (http://foteka.pl/bf7e535e48a2f92cb115aad12d94e203)
Oczywiście bez plików mapy...
Sama Tibia nie wystarczy - muszą być jeszcze zainstalowane sterowniki graficzne...
Instrukcje na wersje Ubuntu 7.04 (instalacja) znajdziecie tutaj:
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Feisty
Gulikuliku
09-06-2007, 00:01
widze , że dobrze opisane:d , miałem kiedyś linuxa ale teraz już na xp śmigam:D:D
To jest forum o Tibii, nie o Linuksie. Są fora linuksowe, są takie serwisy, tam szukaj informacji o tym systemie.
Zacznij od newbie.linux.pl
Człowieku, czy Ty chcesz żeby developerzy dystrybucjii linuxa dostali zawału czy co? Na co Ty ich skazujesz?
Do odpowiedzi na temat: ludzie... mówicie ze nie znacie sie na linuxie, macie go od 2 dni... (godziny -.-) i odrazu zabieracie sie za Tibie... jeżeli przechodzicie na linuxa tylko dlatego bo uważacie ze jest to system tylko dla PRO i chcecie być tacy "PRO" to idzcie... ale jak chcecie sobie odrazu Tibie odpalic to sorry... ale ten system napewno nie jest dla was. Albo Tibia - albo nauka linuxa. Wróćcie na windowsa i nie będziecie mieć wogóle problemu z odpaleniem Tibii, będziecie zadowoleni, że możecie zmarnować kolejne kilkanaście godzin/dobę 7 dni w tygodniu przed ekranem monitorka chodząc i kalecząc język polski z dosyć dużą częstotliwością błędów na wyraz ( dot. tylko tych którzy tak robią ). Dajcie sobie spokój z linuxem i innym, ażeby nie marnowali na was czasu...
Wybaczcie za tą dosyć agresywną opinie ale nie mogłem się już z nią powstrzymać...
gdzie teraz na lunuxie cipsoft wpakowal mapy i tibia.cfg ?
gdzie teraz na lunuxie cipsoft wpakowal mapy i tibia.cfg ?
Jakbys choc troche pomyślał to byś wiedział gdzie większość programów daje swoje configi... Tibia podobnie... poszukaj w ~/.tibia
cd ~/.tibia/Automap
i masz pliki mapek
Villemansson
11-09-2007, 12:31
DLA WSZYSTKICH MAJACYCH PROBLEMY Z KARTAMI ATI
Wpisz w konsoli
glxinfo | grep direct
Jeśli wyświetli się "direct rendering: Yes", to znaczy, że masz w pełni funkcjonalny system z wykorzystaniem w pełni otwartych rozwiązań. Wypróbuj AIGLX. To świetna sprawa. Zamknij tę kartę swojej przeglądarki. No, chyba, że koniecznie potrzebujesz katować się za pomocą przekleństwa i profanacji znanej jako Xgl, albo potrzebujesz którejś z zaawansowanych funkcji, którą oferuje wyłącznie FGLRX. Albo nie masz wyjścia (karty nowsze od 9800). Czytaj dalej.
Jeśli natomiast wyświetli się "direct rendering: No", to oznacza brak uruchomionego przyspieszenia sprzętowego. Czas na instalację FGLRX.
Aplikacje -> Akcesoria -> Terminal.
Najpierw wyłączmy rozszerzenie Composite, którego FGLRX nie obsługuje. Bez wyłączenia tego możesz zapomnieć o przyspieszeniu sprzętowym. Wyłączymy też AIGLX.
Wydaj następujące polecenia: (oczywiście jeżeli posiadasz innego Linux'a niż Ubuntu, zamiast SUDO podajesz własną komende terminala root'a
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
Na końcu pliku wklej te wiersze:
Section "Extensions"
Option "Composite" "0"
EndSection
Section "ServerFlags"
Option "AIGLX" "off"
EndSection
Zapisz, zamknij. Teraz instalujemy sterowniki. Wydaj następujące polecenia:
sudo apt-get update
sudo apt-get install linux-restricted-modules-$(uname -r)
sudo apt-get install xorg-driver-fglrx
sudo depmod -a
sudo aticonfig --initial --overlay-type=Xv
Teraz uruchamiamy komputer ponownie. Po zalogowaniu znowu wchodzimy do terminala i wydajemy polecenie:
glxinfo | grep direct
Jeśli wyświetli się "direct rendering: Yes", to możesz się cieszyć, jeśli "direct rendering: No", to znaczy, że przyspieszenie sprzętowe nie działa. Jeśli nie działa to masz problem.
Mi wyświetla się taki bład
A wszędzie mam "Yes" Co mam zrobić??
Myśle już z tydzień, ale niewiem jak...
P.S.
Jakby co mam Ati Radeon 9100
Thrasher
20-09-2007, 13:01
Nie masz zainstalowanych sterowników GLX do tego radka. Jaką masz dystrybucje Linucha?
Pozdrawiam
@up
Rozluźnij poślady ;) Każdego systemu trzeba się nauczyć, a nie każdy równie szybko przyswaja wiedzę. Ty zapewne też nie umiałeś obsłużyć w pełni linuxa podczas waszego pierwszego kontaktu (nie mówiąc już o rozwiązywaniu problemów linuxowych). :)
Tibijczycy przerzucają się linuxa, bo ktoś im powiedział/gdzieś przeczytali, że to o wiele bezpieczniejszy system od windowsa. I ja twierdze, że takie myślenie (które akurat w przypadku tibii i keyloggerow się sprawdza) bardzo dobrze wpłynie na popularyzacje i rozpowszechnienie tego systemu.
Help!
Zainstaluj i włącz najnowszą wersję sterowników własnościowych do ATI/nVidia (w zależności której firmy masz karte). Wtedy powinno przyspieszyć. Poza tym, tibia na linuxie zwalnia, gdy odkrywasz mapkę, dobrze by było mieć już całą mapkę odkrytą.
Mam PLD 2.0
Sciagnelem obydwie wersje licb5 i 6, wypakowalem, ale podczas wlaczania, pojawia sie okno i odrazu znika, tak jest z obydwoma.
Zainstaluj i włącz własnościowe sterowniki Ati/nVidii. W przypadku Ubuntu znajdują się w 'SYSTEM --> ADMINISTRACJA --> MENADŻER STEROWNIKÓW WŁASNOŚCIOWYCH'
A jak odpalam wersje windowswska przez wine to wyskakuje.
Cannot find file "Tibia.dat" [Error Code]
Please re-install the program.
co zrobic??
pozdro
Nie po to chyba instalowałeś linuxa, żeby grać w tibie pod wine, więc odradzam to rozwiązanie.
"TibiaPlayerLinux: X Server has no OpenGL extensions"
Jako że jeszcze "raczkuję" :baby: w linux'sie, powiedzcie co mam z tym zrobić??
Poczytaj >>TEN<< (http://www.linux.com.pl/forum/index.php?t=msg&th=52714) temat.
Ja nie wiem poco wy się bawicie w jakieś dziwne kody ... ja ściągnąłem , rozpakowałem , otworzyłem , kliknąłem i zagrałem ^^
ProSorcer
29-12-2007, 00:47
Ludzie, powiedzcie po co wam Linux? Trzeba naprawde miec cos w bani namieszane, żeby z windowsa przesiadać się na linuksa (rozumiem tych co nie mają kasy na winde i nie chcą mieć pirata albo i na pirata ich nie stać). Linux jest to system operacyjny, który naprawdę wymaga 2-3 godzinek dziennie czytania przez około tydzień by sie go naprawdę dobrze nauczyć obsługiwać. A zapewne i tak po tym czasie jak przyjdzie co do większego problemu to zgłupiejecie. Zanim zaczniecie wychodzić z pytaniami, przeczytajcie dokładnie ten manual, popróbujcie, jak nie wiecie gdzie można "znaleźć" terminal to poczytajcie np. na ubuntu.pl itp. stronach związanych z obsługą danego linuxa. I bez wiedzy ogólnej na temat działania waszego komputera i zarządzania nim nie przesiadajcie się z Windowsa na Linuxa, bo przed hackami na windowsie można też się "obronić". A co do tego rozpowszechniania Linuxa to wolałbym żeby on miał już mniej userów, ale umiejących, niż więcej "psujących".
Tak w ogóle to ktoś próbował już może odpalić Tibie pod Wine ? może by to ułatwiło naszym "młodym" userom odpalenie gry...
Z kolei po instalacji sterownikow fglrx(radeon 9200SE)
U mnie z identycznym sprzętem(radeon 9200SE, Mesa 6.5.2) też nie chodzi. Na chwilę wyskakuje Tibia i zamyka;(. Mam wersję z Showerror, uruchamiam i piszę, że nie wykrył błędów;(
Ciągłe gdy jestem przy 3 punkcie to jak mam rozpakowywać
to komenda nie działa zmieniałem oczywiście tą komendę bo
powstała tibia 8.1 czy mogli byście mi pomóc.
mazi_1899
26-01-2008, 21:12
:(
Mam problem, nie odnosnie linuxa ale windowsa XP, jak sciagnolem tibie i juz ja zainstalowalem i gdy chce ja wlaczyc to wyskukuje blad i pisze to :
nVidia OpenGL Driver
Driver components mis-match. Exit is the only option.
Prosze o pomoc
mama troche prostszy i szybszy sposob
1.sciagnac tibie pod linuxa(ja sciagnolem obojestnie ktora)
2.(nie pamietam czy byla spakowana czy nie)jak jest spakowana to ja rozpakowac gdzie sie chce
3.wejsc w menu(start),prawym myszki zaznaczyc pozycje 'gry' i wejsc w 'modyfikuj menu'
4.jak sie otworzy okno to wtedy trzeba dodac pozcje(gdzies pisze 'dodaj pozycje'czy jakos tak :))
5.po dodaniu zaznaczyc ja(z lewej strony bedzie takie menu)i w oknie dialogowym 'wykonaj polecenie'(czy jakos tak:p) i wyszukac pliku tibi(binary file chyba-taki *****) jak juz mamy to w oknie dialogowym to w nastepnym OD 'katalog roboczy' trzba dodac polecenie do katalogu tibie(np:x:\wrz\gry\tibia)(beda takie ikonki zeby wyszukac nie trzeba samemu pisac)
6.jak juz to zrobione to mozna sobie dodac ikonke (.xpm)(tak jak przy zmienianiu ikon)beda rozne typy ikon to trza zaznczyc inne ikony i nacisnac przycisk obok'przegladaj' i znalesc sobie ten pliczek:)
7.zapisac zmiany,poczekac az sie zapisza i wylaczyc to okno
8.i mozna uruchomic tibie(mi tak dziala naromalnie)
to jest troche szybsze jak sie robi,tylko duzo pisze
ps.troche dziwnie chyba napisane ale mozna zrozumiec:D:D:cup:
a jak nie to mozna zainstalowac przez cedege
:(
Mam problem, nie odnosnie linuxa ale windowsa XP, jak sciagnolem tibie i juz ja zainstalowalem i gdy chce ja wlaczyc to wyskukuje blad i pisze to :
nVidia OpenGL Driver
Driver components mis-match. Exit is the only option.
Prosze o pomoc
masz albo blad ze sterownikiem karty,albo opengl zrabany
Bardzo przydaty poradniczek :D Wiele razy probowałem odpalić tibie na linuxie i nic :baby:
Dzieki wielkie :cup:
piternet
19-04-2008, 16:18
Ehh nie działa...
wyskkuje:
http://images27.fotosik.pl/197/b9a47cb3cd2a5c7a.png (www.fotosik.pl)
HELP PLX
Mam ubuntu 7.10
Kyouraku
21-05-2008, 21:09
Wiec tak. W tym momencie jest Tibia 8.11 mam Kubunt 7.10 i mam nastepujacy problem gdy włączam Tibie gasnie mi ona po setnej sekundy. Mam zainstalowane sterowniki do karty graficznej wiec nie wiem o co chodzi
Ehh nie działa...
wyskkuje:
http://images27.fotosik.pl/197/b9a47cb3cd2a5c7a.png (www.fotosik.pl)
HELP PLX
Mam ubuntu 7.10
Po pierwsze to nie "xfz" tylko "zxf" (ale w nowszych wersjach tara to chyba nie ma znaczenia) po drugie blad wskazuje na to, ze nie ma takiego pliku.
Chciałem pograć w Tibię. Ściągnąłem najnowszego klienta gry 8.20. Zgodnie z instrukcją rozpakowałem (do katalogu domowego), próba uruchomienia w terminalu poleceniem ./Tibia kończy się (po podaniu numeru i hasła logowania do serwera) komunikatem "The Tibia Client encountered a critical error and had to be stopped. a Detailed error report has been written to the error file which you are asked to submit at your next login". Jednocześnie z katalogu z grą zniknął plik Tibia.dat (ale to nie problem, mam jego kopię). W katalogu /home znajduje się katalog ./tibia. Jest tam log z określeniem błędu przy uruchomieniu gry. Brzmi to tak:
+---------------------------------------------------------------
Debug Assertion 8.20 Paths.cpp 607
Tue Jul 8 20:05:53 2008
Linux Version: Linux version 2.6.24.5-desktop-2mnb (
[email protected]) (gcc version 4.2.3 (4.2.3-6mnb1)) #1 SMP Thu Jun 12 14:37:30 EDT 2008
Graphic Engine: OpenGL: PBuffer
GL_VENDOR : NVIDIA Corporation
GL_RENDERER : GeForce2 MX/PCI/SSE2
GL_VERSION : 1.5.8 NVIDIA 96.43.05
Last Packet Types: 032 030 000 000 000 000 000 000 000 000
Last Packet: 041 000 032 038 000 195 043 202 108 063 220 064 002 000 193 019
PlayerAppLin.cpp 836: exception occurred, reason:
PlayerAppLin.cpp 937: exception occurred, reason:
Control.cpp 1703: exception occurred (MessageType: 75 MaW: 8796778 MoW: 0), reason:
Control.cpp 1668: exception occurred (Type = 75), reason:
Paths.cpp 607: cannot rename temporary file, reason:
from '/tmp/Tibia_dat.bak' to './Tibia.dat'
----------------------------------------------------------------
Sprawdziłem. W katalogu /temp jest plik o nazwie Tibia_dat.bak i mam nawet do niego pełne uprawnienia odczyt, zapis itd.). Pomożecie? Mój system to MandrivaLinux 2008.1 Spring Free
__________________________________________________ ______________________________________________
Musiał być jakiś bug w wersji 8.20 na linuxa. Najnowsza 8.21 działa bezproblemowo
Sir Yogi
17-07-2008, 03:31
Ludzie, powiedzcie po co wam Linux? Trzeba naprawde miec cos w bani namieszane, żeby z windowsa przesiadać się na linuksa.
Hahaha nie rozmieszja mnie Linux jest dla wszystkich i nawet nie trzeba dużo cztać czasem wystarczy skorzstać z googli to wszystko. A co do grania w tibie pod pingwinem, postarm się opisać lepszy sposób na granie bez komplikacji.
1. Instlujesz starowniki grafiki (sposób instalacji znajdziesz na googlach dla wszystkich dystrybucji i kart, trzeba tylko trochę się wysilić).
2. Ściągasz clienta.
3. Wypakowujesz (najlepiej do katalogu domowego).
4. Logujesz się jako root(używasz polecenia su ewentualnie sudo), przechodzisz do katalogu z grą dzięki polecniu cd (np: cd /home/username/Tibia).
5. Wklepujesz chmod +x StartTibia.sh.
6. Teraz tylko wejść do katalogu z grą kliknąć 2x StarTibia.sh i kliknąć uruchom (nie wiem jak wygląda to w środowisku KDE jednak w gnome napewno pojawi się coś takiego).
7. GRASZ! bez problemów, wszystkie pliki tzn cfg i mapy są w /home/username/.Tibia
A więc jak widać nic trudnego.
P.S.
W razie jakich kolwiek pytań pisz.
Pozdrawiam. :)
4. Logujesz się jako root(używasz polecenia su ewentualnie sudo), przechodzisz do katalogu z grą dzięki polecniu cd (np: cd /home/username/Tibia).
Po co jako root?
A poza tym "su" jest niezalecane. Jak już to powinno używać się "su -".
Sir Yogi
17-07-2008, 10:10
mniejsza o to czy używasz su czy sudo ja używam su bo mi wygodniej, z resztą jeżeli nie będziesz miał uprawnień to nie wykonasz chmod +x
Thadenatris
06-09-2008, 12:13
Witam ja mam problem z opdaleniem tibi na ubuntu a oto co sie dzieje gdy odpalam wersje linuxowa:
kropa@kropa-desktop:~$ cd /home/kropa/Tibia
kropa@kropa-desktop:~/Tibia$ ./Tibia
Major opcode of failed request: 159 (GLX)
kropa@kropa-desktop:~/Tibia$
a gdy odpale przez wine to niemam light efects i pisze takie cos:
kropa@kropa-desktop:~/.wine/drive_c/Tibia$ wine Tibia
ALSA lib pcm_dmix.c:874:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave
fixme:win:EnumDisplayDevicesW ((null),0,0x32e778,0x00000000), stub!
fixme:d3d:WineD3D_ChoosePixelFormat Add OpenGL context recreation support to SetDepthStencilSurface
err:d3d:WineD3D_ChoosePixelFormat Can't find a suitable iPixelFormat
fixme:d3d:WineD3D_ChoosePixelFormat Add OpenGL context recreation support to SetDepthStencilSurface
err:d3d7:IDirect3DImpl_7_CreateDevice The application wants to create a Direct3D device, but non-opengl surfaces are set in the registry. Please set the surface implementation to opengl or autodetection to allow 3D rendering
kropa@kropa-desktop:~/.wine/drive_c/Tibia$
mam karte intel 82815 GC
Tak wyglada moj fragment xorga:
ection "Device"
Identifier "Intel Corporation 82815 CGC [Chipset Graphics Controller]"
Driver "i810"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "Intel Corporation 82815 CGC [Chipset Graphics Controller]"
Monitor "Monitor0"
DefaultDepth 16
Option "no_accel"
SubSection "Display"
Depth 16
Modes "1024x768"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1024x768"
EndSubSection
EndSection
Section "Module"
Load "glx"
Load "GLcore"
Load "dri"
Load "v4l"
EndSection
Section "dri"
mode 0666
EndSection
to po wpsianiu komendy:
kropa@kropa-desktop:~/Tibia$ glxinfo
name of display: :0.0
display: :0 screen: 0
direct rendering: Yes
server glx vendor string: SGI
server glx version string: 1.2
server glx extensions:
GLX_ARB_multisample, GLX_EXT_import_context, GLX_EXT_texture_from_pixmap,
GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_OML_swap_method,
GLX_SGIS_multisample, GLX_SGIX_fbconfig, GLX_SGIX_visual_select_group
client glx vendor string: SGI
client glx version string: 1.4
client glx extensions:
GLX_ARB_get_proc_address, GLX_ARB_multisample, GLX_EXT_import_context,
GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_MESA_allocate_memory,
GLX_MESA_copy_sub_buffer, GLX_MESA_swap_control,
GLX_MESA_swap_frame_usage, GLX_OML_swap_method, GLX_OML_sync_control,
GLX_SGI_make_current_read, GLX_SGI_swap_control, GLX_SGI_video_sync,
GLX_SGIS_multisample, GLX_SGIX_fbconfig, GLX_SGIX_pbuffer,
GLX_SGIX_visual_select_group, GLX_EXT_texture_from_pixmap
GLX version: 1.2
GLX extensions:
GLX_ARB_get_proc_address, GLX_ARB_multisample, GLX_EXT_import_context,
GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_OML_swap_method,
GLX_SGIS_multisample, GLX_SGIX_fbconfig, GLX_SGIX_visual_select_group
OpenGL vendor string: Keith Whitwell
OpenGL renderer string: Mesa DRI i815 20050821 x86/MMX/SSE
OpenGL version string: 1.2 Mesa 7.0.3-rc2
OpenGL extensions:
GL_ARB_imaging, GL_ARB_multisample, GL_ARB_multitexture,
GL_ARB_texture_compression, GL_ARB_texture_env_add,
GL_ARB_texture_env_combine, GL_ARB_texture_env_crossbar,
GL_ARB_texture_mirrored_repeat, GL_ARB_texture_rectangle,
GL_ARB_transpose_matrix, GL_ARB_vertex_buffer_object, GL_ARB_window_pos,
GL_EXT_abgr, GL_EXT_bgra, GL_EXT_blend_color, GL_EXT_blend_minmax,
GL_EXT_blend_subtract, GL_EXT_clip_volume_hint,
GL_EXT_compiled_vertex_array, GL_EXT_convolution, GL_EXT_copy_texture,
GL_EXT_draw_range_elements, GL_EXT_histogram, GL_EXT_packed_pixels,
GL_EXT_polygon_offset, GL_EXT_rescale_normal,
GL_EXT_separate_specular_color, GL_EXT_stencil_wrap, GL_EXT_subtexture,
GL_EXT_texture, GL_EXT_texture3D, GL_EXT_texture_edge_clamp,
GL_EXT_texture_env_add, GL_EXT_texture_env_combine,
GL_EXT_texture_lod_bias, GL_EXT_texture_object, GL_EXT_texture_rectangle,
GL_EXT_vertex_array, GL_APPLE_packed_pixels, GL_IBM_rasterpos_clip,
GL_IBM_texture_mirrored_repeat, GL_MESA_ycbcr_texture, GL_MESA_window_pos,
GL_NV_blend_square, GL_NV_light_max_exponent, GL_NV_texture_rectangle,
GL_NV_texgen_reflection, GL_OES_read_format, GL_SGI_color_matrix,
GL_SGI_color_table, GL_SGIS_generate_mipmap, GL_SGIS_texture_edge_clamp,
GL_SGIS_texture_lod
visual x bf lv rg d st colorbuffer ax dp st accumbuffer ms cav
id dep cl sp sz l ci b ro r g b a bf th cl r g b a ns b eat
----------------------------------------------------------------------
0x23 16 tc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 16 0 0 0 0 0 0 0 None
0x24 16 tc 0 16 0 r . . 5 6 5 0 0 16 0 0 0 0 0 0 0 None
0x25 16 tc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 16 8 0 0 0 0 0 0 Slow
0x26 16 tc 0 16 0 r . . 5 6 5 0 0 16 8 0 0 0 0 0 0 Slow
0x27 16 tc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 16 0 16 16 16 0 0 0 Slow
0x28 16 tc 0 16 0 r . . 5 6 5 0 0 16 0 16 16 16 0 0 0 Slow
0x29 16 tc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 16 8 16 16 16 0 0 0 Slow
0x2a 16 tc 0 16 0 r . . 5 6 5 0 0 16 8 16 16 16 0 0 0 Slow
0x2b 16 dc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 16 0 0 0 0 0 0 0 None
0x2c 16 dc 0 16 0 r . . 5 6 5 0 0 16 0 0 0 0 0 0 0 None
0x2d 16 dc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 16 8 0 0 0 0 0 0 Slow
0x2e 16 dc 0 16 0 r . . 5 6 5 0 0 16 8 0 0 0 0 0 0 Slow
0x2f 16 dc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 16 0 16 16 16 0 0 0 Slow
0x30 16 dc 0 16 0 r . . 5 6 5 0 0 16 0 16 16 16 0 0 0 Slow
0x31 16 dc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 16 8 16 16 16 0 0 0 Slow
0x32 16 dc 0 16 0 r . . 5 6 5 0 0 16 8 16 16 16 0 0 0 Slow
0x4c 32 tc 0 32 0 r . . 8 8 8 8 0 0 0 0 0 0 0 0 0 Ncon
kropa@kropa-desktop:~/Tibia$
Ktos wie jak mi pomoc :/ ?
Thadenatris
07-09-2008, 18:39
Super extra ,............................
Kamisiek
15-09-2008, 22:54
Identifier "Intel Corporation 82815 CGC [Chipset Graphics Controller]"
direct rendering: Yes
Karty Intela, jak by to powiedzieć.. Nie bardzo sobie radzą z OpenGL'em, więc mimo iż sterowniki masz poprawnie skonfigurowane(zainstalowane) to Tibia nie zadziała (przynajmniej nie znam nikogo, kto by uruchomił na tej karcie) a gry takie jak Quake mogą się zwyczajnie zacinać.
mam problem z socket error # 10060 wyskakuje mi to za kazdym razem jak uruchamiam tibie i nie wiem co to jest prosze o szybka odpowiedz!.
dziekuje z gory
Dzięki wszystko się udało :)
mam pytanie pewnie wyjdę na blondynkę ale co tam
A wiec mam Ubuntu i chciałam zainstalować tibie. ściągnęłam ja, wszystko ładnie się włącza, jednak gdy chce sie zalogować i wpisuje login i hasło wyskakuje mi wiafomość, ze źle coś podałam. Co najciekawsze myślałam, że sie pomyliłam, ale na Windowsie wszytko jest ok, a tutaj nie działają rózniez konta moich znajomych. Czy może ktoś wie czemu?
KrEmAs KAc
09-04-2009, 15:43
mam pytanie pewnie wyjdę na blondynkę ale co tam
A wiec mam Ubuntu i chciałam zainstalować tibie. ściągnęłam ja, wszystko ładnie się włącza, jednak gdy chce sie zalogować i wpisuje login i hasło wyskakuje mi wiafomość, ze źle coś podałam. Co najciekawsze myślałam, że sie pomyliłam, ale na Windowsie wszytko jest ok, a tutaj nie działają rózniez konta moich znajomych. Czy może ktoś wie czemu?
firewall??
spatchuj system do max ver
wyłącz anty virusa
zobacz czy na ubuntu kumpli działa
poszukaj na forum ubuntu w zakładce o grach sieciowych tam Ci napiszą jakimi komendami odblokujesz porty
poradnik spoko;)
Przez miesiąc to już mogła to rozwiązać albo olać ;p
Dziwne, to chyba ostatni error jakiego bym się spodziewał. Coś musi powodować, że wpisywane znaki są inne niż by się wydawało. (np CapsLock, zła strona kodowa etc.)
Spróbuj wpisać passy do gedita czy kwrite'a i skopiować.
No to kolejny problem... chodzi tu o tibie 8.42, spróbuje tak wytłumacz jak najdokładniej. A i mam Aurox Lunux 11.0.
1. Po tym jak ściągne Tibie na linuxa z Tibia.com, wypakowuje to na pulpit do folderu "Tibia".
2. Wypakowuje to (jak by co to na pewno wypakowałem) .
3. Uruchamiam Terminal lub Terminal Administratora (Start>Narzędzi Systemowe>Terminal/Terminal Systemowy)
4. Wprowadzam komendę:
cd /home/janek4/Desktop/Tibia
I mnie przenosi do tego folderu (w terminalu).
5. Wpisuje:
./Tibia
6. Po tym jak to wpiszę, to nic się nie dzieję tylko piszę w terminalu:
./Tibia: /usr/lib/libstdc++.so.6: version `GLIBCXX_3.4.9' not found (required by ./Tibia)
No i właśnie proszę o pomoc co to znaczy i co mam zrobić żeby mi się uruchomiło, z góry dziękuje.
Pozdrawiam :) .
Dwimenor
04-06-2009, 16:37
1. Po co uruchamiać tibię z uprawnieniami roota?
2. W folderze z Tibią masz plik StartTibia.sh - uruchom go. Ten skrypcik doczyta odpowiednie biblioteki których możesz nie mieć w systemie.
Albo doinstaluj brakującą biblitekę. Nie wiem jaki Aurox ma system zarządzania pakietami/oprogramowaniem, ale pewnie masz jakiś graficzny menadżer do tego. Wpisz tam w szukajkę libstdc++ i porównaj wyniki z tym co ci w terminalu wypluło.
Jak uruchamiam te StartTibia.sh też to się pokazuje.
PS. A kiedy to wpisać, te libstdc++, wpisuje w terminalu i nic.
PS2. Jak te biblioteki zainstalować? Znalazłem je wypakowałem i co dalej?
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.