Pokaż pełną wersje : Teoria próżni
Teoria próżni - wymyślona przez Gennadija Iwanowicza Szypowa, burząca podstawy dzisiejszej fizyki. Odpowiada na wiele pytań, na które współcześni naukowcy nie znają odpowiedzi.
Jak dla mnie to bardzo interesująca teoria, ma swoje plusy i minusy. Napiszcie co o tym sądzicie.
Poniżej link do starego już materiału, ale chyba tylko ten krąży po Sieci. Innego nie udało mi się znaleźć. Miłego czytania :)
http://rozne.servis.pl/teoria.php
Czytałem to pare miesięcy temu, ciekawe.
Vanhelsen
07-11-2006, 19:01
Może byś tak streścił tą teorię jak juz zakładasz taki temat...
Proszę bardzo :)
Teoria tak zakłada, że istnieje 7 poziomów wszechświata:
# Absolutne "nic"
# Pierwotne pole wirowania (świadomości)
# Próżnia
# Plazma (cząstki elementarne)
# Gaz
# Ciecz
# Ciało stałe
Ostatnie cztery są znane naukowcą, i wszyscy potwierdzaja ich istnienie. A co dziwnego jest w próżni, której istnienie zakłada Gennadij? Otóż uważa on, że jest w niej bardzo dużo energi, której nie da się wykryć współczesnymi przyrządami. A pierwotne pole wirowania jest jescze dziwniejsze. Jest to plan na którym myśl staje się materiala, ma ona szybkość o wiele większą niż światło, prędkość myśli.
A Absolutne Nic, to jest coś czego nie pojmiemy, chodziż Genndaij opisał to wzorami. Jest to plan który pojmuje tylko pierwotna superświadomość, superistota. Czyżby nauka powoli wyjaśniaja czym jest Bóg?
Po szczegóły zapraszam do tekstu ;)
Może jezcze takie coś: Skonstruował on grzejnik, który z 1kW energi elektrycznej wytwarzał 4kW energi cieplnej. Według współczesnej nauki jest to niemożliwe. A jednak to DZIAŁA...
jeden centymetr sześcienny........hmmmmmm
Ta. Ciekawe... Ciekawi mnie najbardziej to jak nauka zdefinijuje "Boga" ; )
No wiesz, podobno nie da się tego pojąć :confused:
A tak na marginesie:
Na forum wiara.pl uznali tę teorie za herezję (przynajmniej ja tak zrozumiałem odpowiedzi userów),
a na racjonalista.pl - przenieśli dyskusje z działu "nauka" do działu "bazgroły"...
Z tego wynika, że ta teoria ma wieu przeciwników ;p
nie definiuje, to tylko propozycja ale cholernie dobra.
Shanhaevel
07-11-2006, 19:26
Bardzo ciekawe, choć bardziej filozoficzne niż naukowe.
A Absolutne Nic, to jest coś czego nie pojmiemy, chodziż Genndaij opisał to wzorami
Czyli nowy Mesjasz? ^^
Linker czemu ciebie nie ma u parapsycholi? ten temat pasuje jak ulał do Abnormala.
Vanhelsen
07-11-2006, 19:35
Ta. Ciekawe... Ciekawi mnie najbardziej to jak nauka zdefinijuje "Boga" ; )Matematyka jest takim przedmiotem, że wzorami miżna opisać wszystko co się zechce, trzeba mieć tylko czas, wiedzę i potężną wyobraźnię, szczególnie do szalonych pomysłów :P I wtedy przypadkiem wyjdzie ci jakiś banalny i genialny wzór na miarę E=mc2 ;) jak to zwykle bywa :D
Co do absolutnego nic, no nie powiem, że to trudne do pojęcia, po prostu jest to coś, w czym nie ma nic i tyle... czy to znaczy, że jestem superistotą :P
A co do grzejnika o sprawności 400%, to dlaczego z tego rozwiązania się nie korzysta w życiu?
A co do grzejnika o sprawności 400%, to dlaczego z tego rozwiązania się nie korzysta w życiu?
W Japoni aktualnie sprzedawane sa wentylatory o sprawności 300%.
Wiesz, jakie straty ponieśli by producenci piecy grzewczych i takich tam?
W dodatku nie raz się zdarzyło, że wynalazca czegoś takiego ginął w niewyjaśnionych okolicznościach.
Polecam jakieś artykuły Henry'ego Moraya.
Fajna bajka, gdzie dowod?
slawekmag
07-11-2006, 19:45
Ciekawe, ciekawe i to bardzo. Nigdy żadne teoria mnie tak nie zaciekawiła. Opisuje też szybkość większą od światła. Problem zaczyna się, gdy dochodzimy do hasła, którym jest czas, i jak go wyjaśnić. Tutaj, jeśliby przekroczyć prędkość
światła działyby się albo niesamowite rzeczy, albo nie stało by się nic. BTW, nie czytałem zbyt dokładnie, więc jeś piszę głupoty to mnie poprawcie.
kamosblue
07-11-2006, 19:45
Po prostu glebiej wkraczamy w XXI wiek, oczywiscie jest to nadzwyczajne co odkryl ten rusek, ale jakos sie temu specjalnie nie dziwie w koncu kiedys ludzkosc musi przejsc na nastepne etapy nauki, w tym wypadku 3 nowe stany skupienia.
Kiedyś ludzie myśleli, że jeśli coś jest cięższe od powietrza, to latać nie może, a tu zonk?
Rabanbar
07-11-2006, 20:03
Po prostu glebiej wkraczamy w XXI wiek, oczywiscie jest to nadzwyczajne co odkryl ten rusek, ale jakos sie temu specjalnie nie dziwie w koncu kiedys ludzkosc musi przejsc na nastepne etapy nauki, w tym wypadku 3 nowe stany skupienia.Nowe stany skupienia? Chyba nie do końca o to chodzi.
kamosblue
07-11-2006, 20:15
Ja, szary, zwykly uczen gimnazjum mam prawo to okreslic jako stany skupienia, nie wnikam co to za gówno jest dokladnie. ;p
@down
Znasz cos takiego jak "supermozg"? moze on jedyny ma taki umysl zeby to pojąć? ;-)
Gdyby to była prawda, teoria znalazłaby potwierdzenie lub zainteresowanie innych fizyków.
dam glowe i jedna (prawa) noge za to, ze jak np. Einstein pokazywal pierwszy raz swoje obliczenia etc., to ktos tez tak zareagowal. Mam nadzieje ze dozyjemy czasu kiedy bedzie pewnosc czy ta teoria jest prawdziwa czy nie, mam rowniez nadzieje ze nie umrzemy z powodu jej prawdziwosci ;)
Nie zebym sie sklanial ku tej teorii ale jednak cos w niej jest, chociaz tak jak matek to ujal, mozna by rzec ze to bajka. Za kilkadziesiat~ lat moze sie okaze... ;))
Czyżby nauka powoli wyjaśniaja czym jest Bóg?
Przeciez sam tworca tej teorie powiedzial, ze nigdy tego nie pojmiemy:
Inaczej mówiąc, aby wszechświat mógł zaistnieć, trwać i rozwijać się, konieczne było świadome działanie Superistoty, którą wielu nazywa Bogiem.
[...]
Nie jesteśmy w stanie - i pewnie nigdy nie będziemy - zrozumieć tego planu czy wyobrazić go sobie, choć równania Szypowa Absolutne Nic opisują.
A "opisuje" Boga wiele rzeczy. Najprostszy przyklad: Biblia.
Wg. teorii Gennadija Iwanowicza Szypowa (zakladajac, ze to "Absolutne NIC", to Bog) Bog jest czyms niepojetym, co jest, czego (na swoj sposob) istnienie odkryla jzu nauka i co zostaje niepojete. Przeciez to samo pisze w Biblii... Nic nowego.
A tak na marginesie:
Na forum wiara.pl uznali tę teorie za herezję (przynajmniej ja tak zrozumiałem odpowiedzi userów),
a na racjonalista.pl - przenieśli dyskusje z działu "nauka" do działu "bazgroły"...
Z tego wynika, że ta teoria ma wieu przeciwników ;p
Z tego wynika, ze czlowiek tak na prawde nie chce dazyc do odkrywania, badania, szukania odpowiedzi na rozne pytania: "Jest dobrze tak, jak jest? To po co kombinowac. Lepiej grzac tylek na starych smieciach"
Czyli nowy Mesjasz? ^^
Czyli Bog w Trojcy przenajswietszy, stary, ten sam, tyle ze w koncu odkryty przez nauke.
Linker czemu ciebie nie ma u parapsycholi?
Bo tu jest mowa, jakby na to nie patrzec, o fizyce, a nie parapsychologii??
Jak sam Gennadij przyznal - danie takiej "technologii" ludzia, to zaglada wszechswiata.
A w polsce reklamuja proszki do prania o skutecznosci 1000^n% ;)
Dowody zawsze przychodza po postawionej tezie. A, jak mozesz przeczytac w artykule, naukowcy z calego swiata "badaja to", wiec dowody albo beda, albo calkowite obalenie tezy (istnieje takze opcja, ze sprawa zniknie i zostanie zapomniana).
Moim zdaniem do ~2010 roku ta teoria będzie już potwierdzona lub obalona. Na pewno w tym czasie powstanie kilka nowych jednak w tej teorii jest coś co przyciąga uwagę.
Vanhelsen
07-11-2006, 21:28
Wiesz, jakie straty ponieśli by producenci piecy grzewczych i takich tam?
W dodatku nie raz się zdarzyło, że wynalazca czegoś takiego ginął w niewyjaśnionych okolicznościach. E.g: samochody na prąd, wodór itp, znane już są od paru lat, działają i cacy. Czemu nie są produkowane? Bo ropa = kasa i nikt nie zaprzepaści takiej kasy... Inny przykład: OLED: też znany od dawna, wykorzystywany w niektórych mp3'kach ale mimo możliwości użycia go do produkcji monitorów na razie niec z tego nie ma. Why? Bo nie po to wydano kupę kasy na technologię LCD by po paru latach przejść, bez zysków na OLEDy. Jak sam Gennadij przyznal - danie takiej "technologii" ludzia, to zaglada wszechswiata.Jaka zagłada? To, że zaoszczędzimy kupę kasy na energii? To, że moglibyśmy polepszyć stan środowiska? No nie mów mi, że ten grzejnik jest straszniejszy od atomówki Einsteina...
W tych trzech przykładach kasa stoi nad rozwojem technologicznym... no może po za tym trzecim bo mu nie ufam i tyle... Przecierz o OLED i samochodach wodorowych/elektrycznych słychać już od dawna i SŁYCHAĆ a o tym słyszę po raz pierwszy... o wentylatorze... może te 3oo% dotyczyły innej własności? ;)
Teorie pojawiają się i upadają, a nam, jako, że gów.o o tym wiemy, nie pozostaje nic jak przyglądać się wojowaniu jednych fizyków z drugimi... chyba, że nas przypadkiem olśni :P
Krzesław
07-11-2006, 22:27
Putin pewnie daje na te badania kupę kasy, żeby w przyszłości Rosja była światowym hegemonem, a nie kolosem na glinianych nogach. ;)
$corcerer
07-11-2006, 23:04
Może jezcze takie coś: Skonstruował on grzejnik, który z 1kW energi elektrycznej wytwarzał 4kW energi cieplnej. Według współczesnej nauki jest to niemożliwe. A jednak to DZIAŁA...To sie nazywa Perpetuum Mobile i za cos takiego bylby wyniesiony pod niebiosa. A jako ze nie jest, to smierdzi z daleka.
To sie nazywa Perpetuum Mobile i za cos takiego bylby wyniesiony pod niebiosa. A jako ze nie jest, to smierdzi z daleka.
Śmierdzi, śmierdzi. Tylko roznie dla roznych osob. Bo pomysl, jakby takie Perpetuum mobile wsadzic do uzytku codziennego, to wkótce caly sprzet agd/rtv stalby sie tym samym. Co za tym idzie zapotrzebowanie na energie by spadlo. Wiesz ilu gigantom to nie na reke? To bylby taki krok dla ludzkosci, jak znalezienie zastosowania dla ognia. Po tym perpetuum mobile poszlyby nastepne, nowe wynalazki. Swiat by sie zmienil, a dla niektorych jest dobrze tak, jak jest. Zakladajac oczywiscie, ze taki grzejnik istnieje...
prawom fizyki zaprzeczył tylko jeden człowiek(znaczy wielu ich było,ale na to jest dowód)Bramka Carlosa w meczu z Francją bodajże w 1997roku(nie jestem pewien)tor lotu piłki tak diametralnie się zmienił(trzeba to i tak obejrzeć;))
a cóż to raczej bajka,która MOżE w przyszłości stanie się prawdą
No wiecie, to tak jak z Einsteinem, jak ktoś już wyżej napisał. Naukowcy twierdzą, że nie ma planu myśli (pola torsyjnego), ponieważ nie do stię tego zobaczyć, dotknąć, poczuc obecności (chociaż zapewne się da... jestem zagożałym fanem parapsycholigii :)) a nawet wykryć urządzeniami. To taki średniowieczny pogląd: Czego nie widać to tego nie ma. Powietrza nie widać. Fal radiowych nie widać itp. A istnienie takiego pola wytłumaczałoby wszystkie "dziwne" zjawiska, np. telekinezę, telepatię, jasnowidzenie (no jak myśl porusza się szybciej od światła...), "leczenie dłońmi" i inne.
Pozatym ostatni akapit tekstu jest bardzo optymistyczny:
Stała kosmologiczna - ukryta energia próżni
W swoim czasie Albert Einstein próbował odpowiedzieć na pytanie, czy wszechświat jest statyczny (tzn. ani się nie rozszerza, ani nie zbiega, tylko trwa w niezmienionym stanie). Po obliczeniu ilości istniejącej energii doszedł do wniosku, że aby wszechświat był statyczny - a wierzył, że tak jest - musi istnieć niewiarygodnie dużo niewidzialnej i niewykrywalnej, jak do tej pory, energii pustej przestrzeni. Nazwał ją stałą kosmologiczną. Potem udowodniono, że wszechświat rozpoczął się od wybuchu i nadal się rozszerza. Einstein, choć niechętnie, uznał racje kolegów po fachu i zrezygnował z idei wszechświata statycznego. Przyznał też, że jego wspaniały twór - stała kosmologiczna - jest jego największą pomyłką.
Jednak ostatnio naukowcy dochodzą do wniosku, że aby wszechświat w ogóle istniał, musi gdzieś być ukryta kolosalna ilość energii. Stała kosmologiczna, czyli ujemna energia pustej przestrzeni, wróciła do łask. Oznacza to, że w każdym centymetrze sześciennym przestrzeni wiruje ogromna ilość dziwnej energii - niewidzialnej, nie dającej się zbadać przyrządami naukowymi, ale jednak realnej, gdyż bez niej nic by nie istniało...
Czyż nie to samo twierdzi Szypow?
//Edit:
Znowu ten grzejnik. Nie pokażą go światu, bo burzy podstawy dzisiejszej fizyki. Sprawność 400% jest względna. Tak naprawdę grzejnik czerpię energię z pola torsyjnego, ale to juz inna sprawa, skoro w 1cm^3 próżni jest tyle energii, że ludzkości starczyłoby na parę ładnych lat...
PS. Jak się dostać do jakiejś grupy publicznej (np. Abnormal)? Chętnie bym się zapisał :]
Znowu ten grzejnik. Nie pokażą go światu, bo burzy podstawy dzisiejszej fizyki.
Najsmieszniejsze zdanie jakie przeczytalem w tym temacie. Zadnych podstaw fizyki nie burzy bo go poprostu nie ma. Z 1kW nie wytworzysz 4kW - I NA TO JEST DOWOD.
Powietrza nie widać. Fal radiowych nie widać itp.
Powietrze odczuwasz - stawia ci opor. Fale radiowe powoduja czasami bol glowy. A te pole torsyjne? Powoduje telekineze?? ROTFL??
A dla wszystkich fanow teorii spiskowej:
Szypowa wymyslili komunisci rosyjscy, zeby pokazac innym panstwa jacy sa inteligentni i jacy pomyslowi. Stworzyli mega super grzejnik, ktorego niestety nie pokaza bo bylby zagrozeniem dla bezpieczenstwa ich kraju...
A nie zastanawia was, dlaczego na swiatowym google nie ma zadnego profesjonalnego artykulu na jego temat...? (TAK, wiem - spisek fizykow calego swiata!!!)
Angel of Death
08-11-2006, 10:16
prawom fizyki zaprzeczył tylko jeden człowiek(znaczy wielu ich było,ale na to jest dowód)Bramka Carlosa w meczu z Francją bodajże w 1997roku(nie jestem pewien)tor lotu piłki tak diametralnie się zmienił(trzeba to i tak obejrzeć;))
Ten gol tutaj -> http://youtube.com/watch?v=Vi2zjG_d6oQ
A teoria to też myśle że raczej jakaś bajka, jeśli jest jak Matek mówi że nie ma jakiegoś profesjonalnego artykułu o tym ...
Gdyby to była jednak prawda, to bardzo ciekawa teoria :>
Jak sam Gennadij przyznal - danie takiej "technologii" ludzia, to zaglada wszechswiata.
Troszkę inaczej. Gennadij chce dać tą technologie ludziom, ale nauka nie chce jej zaakceptować gdyż to zagłada dla świata.
Dlaczego oficjalna nauka nie chce uznać teorii próżni? Być może dlatego, że jeśli jest prawdziwa, to jej powszechne zastosowanie może przynieść światu rewolucję technologiczną albo... zagładę.
Nie zmienia to sensu twojej wypowiedzi, ale trzymajmy się faktów.
Vanhelsen
08-11-2006, 12:53
Właśnie, trzymajmy się faktów! Każdy fizyk powie ci, że nie istnieje silnik o sprawności 100%, nie licząc teori, tym bardziej by była sprawność 400%! Przecierz raz odpalony grzejnik nakręcał by się sam z siebie! 1kW -> 4kW z czego 3 idzie na grzanie a jeden na ponowne "naładowanie" silnika... i tak w kółko, perpetum mobile? Każda teoria, do czasu aż nie zostanie udowodniona, może być włożona między bajki...
No tak, NARAZIE tę teorię można włożyć między bajki, mimo iż jest ona niezwylke ciekawa.
Matek: A czy wiesz, że policja korzysta z pomocy jasnowidzów? Nie miałeś nigdy Deja Vu? (Hmm... chyba zły przykład, ale wiecie o co chodzi :)) Napewo odczuwasz pole torsyjne - tylko nie zwracasz na to uwagi... Tak samo jak z tym bólem głowy od fal radiowych: czy głowa odrazu mocno boli? A może jesteś pewny, że to od czegoś innego? Czy jak masz migrenę to myślisz, że to przez falę radiowe? A pozatym polacam Ci: http://racjonalista.pl ;)
A co do zaprzeczania tej teorii: jak byś był powiedzmy naukowcem, który przez 30 lat wygłasza na wykładach co innego, cały świat używa tych samych "uniwersalnych" praw fizyki, to nagle przez jednego człowieka wszystko zostałoby zmienione?
No więc nawet gdyby (może jest, a może nie) ta teoria nie była prawdą: Nawet jakby ktoś inny wymyślił poprawną, potwierdzoną dowodami teorię, to wszyscy by to "ot tak" uznali?
A pozatym każdy kraj ma swoje tajemnice... Coś jak "niewidzalne samoloty", których produkcję ukrywało USA.
No, ale się rozpisałem :)
Nie sądzę, by to była prawda. Czytałem o tym dawno temu na forum paranormalne.forall.pl. Dla mnie ten temat nadaje sie do szufladki z napisem 'bzdura' :/.
E.g: samochody na prąd, wodór itp, znane już są od paru lat, działają i cacy. Czemu nie są produkowane? Bo ropa = kasa i nikt nie zaprzepaści takiej kasy...
No bez przesady. Sa na razie w fazie testow, a nie wydaje mi sie, zeby bylo sens wpuszczac na rynek cos, co nie jest jeszcze sprawdzone. Amerykanie bomby atomowej tez nie uzyli od razu.
Inny przykład: OLED: też znany od dawna, wykorzystywany w niektórych mp3'kach ale mimo możliwości użycia go do produkcji monitorów na razie niec z tego nie ma. Why? Bo nie po to wydano kupę kasy na technologię LCD by po paru latach przejść, bez zysków na OLEDy.
A tu masz racje ;)
Wedlug mnie sprawa jest przegadana - ja stworzylem komputer, ktory po kopnieciu wytworzy energie, ktora napedzi mi cale mieszkanie do konca zycia oraz opisalem (we wzorach!) caly nasz mozg. Tylko nikomu tego nie pokaze, bo bedzie koniec swiata.
Vanhelsen
08-11-2006, 17:22
Napewo odczuwasz pole torsyjneJa odczuwam... i to mocno, szczególnie, gdy jadę dłuższą trasę autobusem :PNo bez przesady. Sa na razie w fazie testow, a nie wydaje mi sie, zeby bylo sens wpuszczac na rynek cos, co nie jest jeszcze sprawdzone. Amerykanie bomby atomowej tez nie uzyli od razu.
[...]Hybrydy benzynowo-elektryczne (chyba) są już produkowane (99%), w fazie testów jest hybryda deaselowo-elektryczna. Co do samochodów czysto elektrycznych, są pojedyncze sztuki, co do wodorowych, pewnie już też ale tu stawiam tak z 75%, wiem za to, że są pojedyncze sztuki ogniw wodorowych do m.in. notebooków starczące na XYZ lat i jeszcze więcej :P
Minęło XYZ lat od śmierci Kopernika zanim uznano jego teorię budowy układu słonecznego, a więc nie można wykluczać tej teori, trzeba poczekać aż technika (opuźniana przez chęć zysku) nam to w jakiś sposób, chociarz częściowo, udowodni.
w koncu kiedys ludzkosc musi przejsc na nastepne etapy nauki, w tym wypadku 3 nowe stany skupienia.
spoko nie prędko to nastąpi bo naukowcy są za bardzo ograniczeni O_o
No bez przesady. Sa na razie w fazie testow, a nie wydaje mi sie, zeby bylo sens wpuszczac na rynek cos, co nie jest jeszcze sprawdzone. Amerykanie bomby atomowej tez nie uzyli od razu.
A tu masz racje ;)
Wedlug mnie sprawa jest przegadana - ja stworzylem komputer, ktory po kopnieciu wytworzy energie, ktora napedzi mi cale mieszkanie do konca zycia oraz opisalem (we wzorach!) caly nasz mozg. Tylko nikomu tego nie pokaze, bo bedzie koniec swiata.
hybrydy, wszystkie te wodoro- i prądo- napędzane pojazdy wcale nie są w fazie testów, działają i to całkiem nieźle ale założenia do których dążyli konstruktorzy tych pojazdów (czyli ekologiczność, energooszczędność) spełniono są tylko w połowie
np przyjazny środowisku samochód akumulatorowy 12 V doładowywany jest prądem oczywście jakże przyjaznym atmosferze ale pobieranym ze smrodzącej elektrowni węglowej
a co tej energii z kopa to może przedobrzyłeś ale ze szklanki wody destylowanej można pozyskać energię żeby zasilić NY na kilka miesiący :)
Śmierdzi, śmierdzi. Tylko roznie dla roznych osob. Bo pomysl, jakby takie Perpetuum mobile wsadzic do uzytku codziennego, to wkótce caly sprzet agd/rtv stalby sie tym samym. Co za tym idzie zapotrzebowanie na energie by spadlo. Wiesz ilu gigantom to nie na reke? To bylby taki krok dla ludzkosci, jak znalezienie zastosowania dla ognia. Po tym perpetuum mobile poszlyby nastepne, nowe wynalazki. Swiat by sie zmienil, a dla niektorych jest dobrze tak, jak jest. Zakladajac oczywiscie, ze taki grzejnik istnieje...
Perpetum Mobile hahaha
ktokolwiek uczy sie w szkole fizyki, na poziomie gimnazjum po usłyszeniu Perpetum Mobile musi sie zaśmiać
taka maszyna przeczy wszystkim podstawowym prawom fizyki, i aby coś takiego mogło faktycznie działać to musiały by być zachwiane wszystkie te prawa które regulowały wszystkim co działo sie do dziś na świecie
w polu grawitacyjnym gdzie działają wszystkie te prawa jak tarcie, sprężystość itd nie jest to po prostu możliwe nawet teoretycznie (to tak jakby sprawdzić czy czas płynie jednostajnie)
to do tematu z dowcipami
-podstawowe prawa aerodynamiki ;)
I wtedy przypadkiem wyjdzie ci jakiś banalny i genialny wzór na miarę E=mc2 ;) jak to zwykle bywa :D
nad jego banalnością bym spekulował
Teoria próżni - wymyślona przez Gennadija Iwanowicza Szypowa, burząca podstawy dzisiejszej fizyki. Odpowiada na wiele pytań, na które współcześni naukowcy nie znają odpowiedzi.
Jak dla mnie to bardzo interesująca teoria, ma swoje plusy i minusy. Napiszcie co o tym sądzicie.
Poniżej link do starego już materiału, ale chyba tylko ten krąży po Sieci. Innego nie udało mi się znaleźć. Miłego czytania :)
http://rozne.servis.pl/teoria.php
ta, jak to media robią z igły widły a laicy to jeszcze rozdmuchują
ten Iwanowicz to był wykładowca na jakimś uniwerku w rosju, wywalony za szerzenie swoich co najmniej irracjonalnych teorii jak np ta powyżej, skoro był wykładowcą fizyki to musiał wykładać coś na temat zasady zachowania energii, jedna z tych zasad na których bazuje bardziej rozbudowana fizyka po mechanike kwantową. a teoria próżni w 100 % przeczy tej zasadzie. mimo to szerzył swoją 'teorie' wśród ducha Bogu winnym studentom i więc został z uczelni wydalony dyscyplinarnie
stwierdzenie naukowiec przy jego nazwisku w róznych encyklopediach myśle że można by napisać tak : "naukowiec (sic!) "
A tak na marginesie:
myślę że herezje i bazgroły to bardzo dobre określenie na tą teorię :D
Shanhaevel
08-11-2006, 18:20
Hybrydy bENzynowo-elektryczne (chyba) są już produkowane (99%)
Lexus Hybrid plax?
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.