zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Kontrole komputerów

Kshaq
08-11-2006, 16:36
No właśnie tak jak w tytule tematu. Był już podobny temat, ale sprawa się do końca nie wyjaśniła.

Interesuje mnie taka rzecz. Czy ci kontrolerzy naprawdę chodzą? Jaki nakaz muszą mi pokazać, żebym ich wpuścił? Jakie są kary? I czy oni chodzą po zwykłych domach czy tylko po akademikach i domach, w których są prowadzone nielegalne "fabryki płyt na czarny rynek" :D?

Proszę o sensowne odpowiedzi :D

By$iu
08-11-2006, 16:41
Stary.. chodza. Mieszkam od Ciebie 2 ulice dalej, o ile sie nie myle i po naszej ulicy juz chodzili.

slawekmag
08-11-2006, 16:43
Ja słyszałem dużo, ale się nie spotkałem. Za to miałem łatkę sprawdzającą legalność windowsa. Ale zablokować ją to nieproblem - firewall od razu blokuje

Kshaq
08-11-2006, 16:45
Bysiu... Po naszej to po mojej czy Twojej? :D

Btw. Wiem, że mieszkasz dwie ulice dalej -.-" Nawet na chacie byłem u Ciebie :p

@down
Mówiłem sensowne odpowiedzi na pytania...

Diddy
08-11-2006, 16:46
O shit !
Jak chodzą to ja mam przejebane ;)
Niesłyszałem żeby u mnie w okolicy chodzili.

Vanhelsen
08-11-2006, 17:15
Nikogo nie muszisz wpuszczać do domu jesli nie ma sondowego nakazu, wlicza się w to i Policję, chyba, że jest zagrożenie dla życia albo zgrożenie zniszczeniem dowodów (tyczy się policji a nie jakiś unnormal controlers). Choć jak już kontrole latają, to odrazu z nakazem i mundurkowymi :P. Sąsiad kumpla z klasy rok temu miał taki nalot, więc jeśli kary się nie zmieniły to wyglądają tak:
300zł - za winde
~1000zł za inne progsy (e.g: fotosklep, 3dstudio)
~300zł za gry
i 3zł za każdą mp3'jkę (nielegalną ofkors)...
Przy okazji stracisz kompa na parę ładnych tygodni/miechów? Bo nie będą ci tego sprawdzać w domu... tylko srut komp do wozu i CYA :*
/nie opieram się na żadnych poważniejszych żrodułach!/

Matek
08-11-2006, 17:16
Jezeli wpadnie policja - musisz ich wpuscic nawet jak nie maja nakazu. Proponuje zapoznac sie z polskim prawem. Jezeli wpada nie policja - to co cie to obchodzi. nawet jak ma nakaz nie musisz go wpuszczac. To twoj dom. Dlatego komornicy jak maja nakaz musza jechac z policja.

Kshaq
08-11-2006, 17:40
Aha :D Czyli muszę przygotować śrubokręt aby w miarę szybko wykręcić dysk twardy i go gdzieś schować :D

Monte
08-11-2006, 17:45
Ta. Przy okazji musisz jakieś miejsce na cd romki pirackie wykombinować. Nie trzymaj koło kompa, bo na to też zwrócą uwagę ; )

Kshaq
08-11-2006, 17:51
Ekhem mam na biurkiem... :D A wiecie ile czasu trwają takie kontrole? Chodzi o to czy oni chodzą powiedzmy w określonym miesiącu i potem przestają?

Kajulec
08-11-2006, 18:02
Nie bój dupy, bez powodu Ci na chatę nie wparują. ;)

kamosblue
08-11-2006, 18:12
Eee.. z tego co mi pewien koles mowil, to nie placi sie kar za to co sie posiada. To co sie posiada na wlasny uzytek mozna miec, ale gdy rozpowszechniamy to dla innych to juz jest karalne. W sumie to bezsensu z deczka ;p

Angel of Death
08-11-2006, 18:15
Eee.. z tego co mi pewien koles mowil, to nie placi sie kar za to co sie posiada. To co sie posiada na wlasny uzytek mozna miec, ale gdy rozpowszechniamy to dla innych to juz jest karalne. W sumie to bezsensu z deczka ;p

Aa to czyli ściąganie gier, mp3, filmów itd. z neta jest w pełni legalne i nie trzeba się obawiać kar :):) O jak dobrze że powiedziałeś o tym, już odetchnąłem z ulgą. rotfl

Nosferatu
tez wlasnie slyszalem ze nielegalne programy/mp3/cokolwiek sa legalne jesli uzywamy ich samemu, nie mamy korzysci materialnych i nie rozprowadzamy ich ale ile w tym prawdy to nie wiem

Shanhaevel
Dziwne, ale w sprawie piractwa komputerowego zdania są podzielone... Czytałem kiedyś, że jakiś tam prof. habilitowany (chyba prawa) powiedział, że posiadanie kopii na własny użytek nie jest paserstwem, za to inny twierdził, że jest...

300zł - za winde
~1000zł za inne progsy (e.g: fotosklep, 3dstudio)
~300zł za gry

1000 zł za jeden? :O

kamosblue
08-11-2006, 18:16
Aa to czyli ściąganie gier, mp3 itd. filmów z neta jest w pełni legalne i nie trzeba się obawiać kar :):) O jak dobrze że powiedziałeś o tym, już odetchnąłem z ulgą. rotfl

Uzywanie programow P2P (udostepnianie swoich plikow) to juz jest karalne, bo inni moga sciagac. Jest w tym sens. ;]

Scream
08-11-2006, 18:22
Jezeli wpadnie policja - musisz ich wpuscic nawet jak nie maja nakazu. Proponuje zapoznac sie z polskim prawem. Jezeli wpada nie policja - to co cie to obchodzi. nawet jak ma nakaz nie musisz go wpuszczac. To twoj dom. Dlatego komornicy jak maja nakaz musza jechac z policja.

z kad te informacje? Bez nakazu nie musze nikogo wpuszczac, w tym policji.

Choć jak już kontrole latają, to odrazu z nakazem i mundurkowymi
a to z kad? dostanie nakazu to nie taka latwa sprawa, trzbea miec jakis konkretny powod i dowody - zaden sad nie udzielil by nakazu z powodu "bo chcemy sprawdzic czy nie ma piratow".

Glamri
08-11-2006, 18:43
Grzywna leci za każdy pojedynczy program z tego co wiem. Dzisiaj w wiadomościach widziałem jak zgarnęli kolesia, który miał (działające od 2 lat) radio internetowe. W pełni profesjonalnie wyposażone studio itd. Zamknęli go za to, że nie mial koncesji na puszczane utwory - nie czerpał z tego żadnych korzyści materialnych. Zwykły pasjonat.

Ghost Nieudany
08-11-2006, 18:49
Jezeli wpadnie policja - musisz ich wpuscic nawet jak nie maja nakazu. Proponuje zapoznac sie z polskim prawem.

Czyli jak, poprawki w prawie? Jeszcze rok temu policjant bez nakazu nie miał prawa wtargnąć do mieszkania, a za użycie siły lądował w dyscyplinarce, nawet przy znalezieniu dowodów...

Shanhaevel
08-11-2006, 18:53
O ile mi wiadomo, nakaz rewizji musi być imienny, więc masowe sprawdzanie nie wchodzi w grę.

Nosferatu
08-11-2006, 18:56
@Glamri, korzysci on moze nie czerpal ale to jednak jest rozpowszechnianie juz

Kshaq
08-11-2006, 19:13
Więc muszą mi pokazać nakaz ma mój komputer i w sumie zarzuty, za co do mnie włażą? No bo sam wiem, że kopie można posiadać na własny użytek nie rozpowszechniając jej i nie czerpiąc zysków.

A tak w ogóle to od kiedy glina może mi wejść na chatę bez nakazu. Nie ma chyba takiego prawa.

jack_O
08-11-2006, 19:17
Więc muszą mi pokazać nakaz ma mój komputer i w sumie zarzuty, za co do mnie włażą? No bo sam wiem, że kopie można posiadać na własny użytek nie rozpowszechniając jej i nie czerpiąc zysków.

A tak w ogóle to od kiedy glina może mi wejść na chatę bez nakazu. Nie ma chyba takiego prawa.

skąd takie informacje masz lol
możesz posiadać kopie oczywiście, ale musisz mieć też oryginały tych kopii
tylko wtedy jest to legalne
samo posiadanie 'piratów' jest przestępstwem

a 'glina' w sprawie kontroli kompa bez nakazu nie przyjdzie nie martw sie

Kshaq
08-11-2006, 19:33
@up
A czy ja mówię, że nie mam oryginału? :D

Vanhelsen
08-11-2006, 19:43
Tu niektórzy trochę namieszali.
Masz prawo posiadać kopię bezpieczeństwa, pod warunkiem, że posiadasz licencję na ten program (tzn, orginał).
Przykład:
z eMule dorwałem NFS Carbon - źle!
Kupiłem orginała NFS Carbon i skopiowałem go 40'ści razy, kopi nie sprzedaje/pożyczam, po prostu mam je w szufladzie i tyle - dobrze!
Tak to wygląda. Możesz też kopiować sobie mp3'jki z płyt na kompa, pod warunkiem, że posiadasz taką płytę.
Proste?

A co do nakazu, Policjan nie ma prawa ci wbić bez nakazu, nie jestem za to pewien, czy ma prawo ci wbić z nakazem, gdy nie ma osoby pełnoletniej w domu...

Linker
08-11-2006, 19:47
U mnie w mieście do kumpla weszli "mundurowi", tylko bez mundurów :) tzn. pokazali odznaki, nakaz z jego nazwiskiem, wparowali, kompa do wozu i jeden tekst - "jak coś to się skontaktujemy". I wyszli. I wrócili. I okazalo się, że za wszystko będzie 3400zł(!).

Nie wiem na jakiej podstawie wydali nakaz, ale kolega kupował płyty na allegro - wiadomo jakie...

Ps. Uprzedzam pytania: Tak, lubię zaczynac zdanie od "I" ;)

Kshaq
08-11-2006, 19:48
Ale dajmy na to, że płytka z oryginałem mi się połamała i ją wywaliłem razem z opakowaniem? Co wtedy? :D

Btw. Spotkałem kolegę i on mi powiedział, że jak by do niego weszli to ma zdjętą obudowę, dyski odkręcone tylko na kabelkach i jak coś dyski wyrywa chowa i mówi, że w serwisie :D

Smetana
08-11-2006, 20:03
Ale dajmy na to, że płytka z oryginałem mi się połamała i ją wywaliłem razem z opakowaniem? Co wtedy?
To wtedy masz pecha. W twoim interesie jest udowodnić, że kupiłeś oryginał. Nawet paragon imo starczy.

jack_O
08-11-2006, 20:06
To wtedy masz pecha. W twoim interesie jest udowodnić, że kupiłeś oryginał. Nawet paragon imo starczy.

na paragon to nawet tramwaj nie staje lol
jeden sobie kupi weźmie gre, drugi paragon, trzeci zdjęcie a piąty autograf = wszyscy mają oryginały

Komarek
08-11-2006, 20:13
Całe te sprawdzanie to jakaś lipa, przynajmniej jeszcze nikogo z moich znajomych nie sprawdzali (Warszawa)

Zillek Edonek
08-11-2006, 20:24
Proponuję schować dysk twardy zanim przyjdą panowie mundurowi :p

Taka fotka ;)
http://www.duzohumoru.pl/galeria_zdjec/fotki/rysunki010.jpg

Kshaq
08-11-2006, 20:33
Ja chyba jednak po zdefinowaniu mundurowych wyciągne dysk twardy i go schowam. Na pytanie gdzie jest dysk powiem, że nie mam bo się spalił i mam zamiar kupić nowy. Co mi zrobią... Nic :D

jack_O
08-11-2006, 20:40
Ja chyba jednak po zdefinowaniu mundurowych wyciągne dysk twardy i go schowam. Na pytanie gdzie jest dysk powiem, że nie mam bo się spalił i mam zamiar kupić nowy. Co mi zrobią... Nic :D

a wiesz że przychodzą na podstawie logów od dostawcy internetowego ?
powiesz że dysk sie spalił ?
-kiedy?
-2 dni temu, wyrzuciłem :D
-ale dzisiaj byłeś w internecie, jak :D

a to już utrudnianie śledztwa, też przestępstwo ale 'cięższe' od piractwa komputerowego

Kshaq
08-11-2006, 20:44
Wiesz mogę mieć dwa dyski i powiedzmy odkręciłem je przed 10 minutami i oddałem wujkowi aby usunął wirusy i co mi wtedy zrobią. Nie udowodnią, że dałem wujkowi. Jak przyjdą następnym razem będę miał nowy dysk twardy lub stary ale starannie sformatowany :D Poza tym. Moim zdaniem to jest plotka żeby nastraszyć ludzi i dla przykłady skontrolowali kilka osób z jednego miasta.

jack_O
08-11-2006, 20:47
Wiesz mogę mieć dwa dyski i powiedzmy odkręciłem je przed 10 minutami i oddałem wujkowi aby usunął wirusy i co mi wtedy zrobią. Nie udowodnią, że dałem wujkowi. Jak przyjdą następnym razem będę miał nowy dysk twardy lub stary ale starannie sformatowany :D Poza tym. Moim zdaniem to jest plotka żeby nastraszyć ludzi i dla przykłady skontrolowali kilka osób z jednego miasta.

po pierwsze primo- nie myśl że jesteś sprytniejszy od nich, po przetrzepaniu kulkuset(kilku tysięcy ???) kompów chyba zdają sobie sprawe z takich bzdurnych tłumaczeń itd. więc wątpie czy dają sie nabrać, zapytaja o adres wujka etc

po drugie primo - format dysku nic ci nie da jak zabiorą dysk na komendę do informatyka( a tak robią)

slawekmag
08-11-2006, 21:05
@up

Z tego co wiem, złapali niezbyt wiele osób.

MKM
08-11-2006, 21:10
Jak robią łapanki i wjazdy do domów, to najczęściej robią to na jakiejś podstawie, co zresztą już było powiedziane.. Ogólnie temat schodzi na "a co mi zrobią jak mnie złapią", nie ma sensu się rozpisywać.

Smetana
08-11-2006, 21:11
a wiesz że przychodzą na podstawie logów od dostawcy internetowego ?
powiesz że dysk sie spalił ?
-kiedy?
-2 dni temu, wyrzuciłem
-ale dzisiaj byłeś w internecie, jak

a to już utrudnianie śledztwa, też przestępstwo ale 'cięższe' od piractwa komputerowego
A musisz mówić że się spalił 2 dni temu? Nie możesz że przed paroma minutami i akurat wróciłeś bo wywalałeś go? I przypadkiem nie pamiętasz gdzie i do jakiego kosza?

janek@
08-11-2006, 21:11
Kupiłem orginała NFS Carbon i skopiowałem go 40'ści razy, kopi nie sprzedaje/pożyczam, po prostu mam je w szufladzie i tyle - dobrze!
Tak to wygląda. Możesz też kopiować sobie mp3'jki z płyt na kompa, pod warunkiem, że posiadasz taką płytę.
Proste?

I sie potem zdziwisz, ze zaplacisz 4000zl... A jezeli ktos sprzedaje/pozycza kopie to jest jeszcze wieksza kara. Inaczej z pozyczaniem orginalu.

Nie wolno WOGOLE kopiowac dyskow z prawami autorskimi BEZ ZGODY AUTORA. ehh kolego nie czytales prawa autorskiego. Mojego kolege z gdanska az zapluli komentarzami typu "kopie, CD RW, porgramy bez licencji..." i skonczylo sie na tym, ze zaplacil za wszystko jakies 2000-3000 zl. ;/

A mam takie pytanko..
Czy zaplace za zepsuty CD-RW??? Bo mi nie chodzi.

P.S.
U mie jeszcze nie byli ;p.

TehRegent
08-11-2006, 21:14
Przezyc mozna latwo. Masz takie urzadzenie jak judasz. Gdy zobaczysz mundurowego najlepeij nie otwierac albo niech otworzy mama i gdy sie dowie o co chodzi zawsze mowi, ze w odmu nie ma komputera ;)

Btw. Przewaznie chodza bez nakazu bo mysla, ze mundurowego wszyscy wpuszcza =p

Scream
08-11-2006, 21:19
I sie potem zdziwisz, ze zaplacisz 4000zl... A jezeli ktos sprzedaje/pozycza kopie to jest jeszcze wieksza kara. Inaczej z pozyczaniem orginalu.

Nie wolno WOGOLE kopiowac dyskow z prawami autorskimi BEZ ZGODY AUTORA. ehh kolego nie czytales prawa autorskiego. Mojego kolege z gdanska az zapluli komentarzami typu "kopie, CD RW, porgramy bez licencji..." i skonczylo sie na tym, ze zaplacil za wszystko jakies 2000-3000 zl. ;/

A mam takie pytanko..
Czy zaplace za zepsuty CD-RW??? Bo mi nie chodzi.

P.S.
U mie jeszcze nie byli ;p.

kopiowanie oryginalnych kopi na swoj uzytek jest prawnie dozwolone, jesli tylko posiadamy dowod posiadania oryginalu. to tak, jak bys kupil w internecie e-booka, a pozniej wydrukowal go sobie zeby moc. np. czytac w autobusie. nie ma w tym nic nielegalnego.

Lasooch
08-11-2006, 21:24
Ale można mieć tylko 1 (JEDNĄ) kopię zapasową.

Swoją drogą chyba to jest ten sposób na załatanie dziury budżetowej i zdobycie kasy na 3 mln mieszkań. Przecież w Polsce nawet 0,01% osób posiadających komputer nie ma SAMYCH legalnych kopii...

Swoją drogą za Millera ustawy drukowano za pomocą pirackich Windowsów. Nie wiem, jak jest teraz, ale niech się już nawet nie kompromitują zwalczając piractwo w ten sposób. Posłów pewnie kontrolować nie będą. Tzn. będą... posłów opozycji -,-

down: 2? To dwie. Myślałem, że jedną ;)

Matek
08-11-2006, 21:33
@Scream i Ghost:

Policjant ma prawo dokonac przeszukania domu jezeli istniej obawa, ze podczas zalatwiania nakazu dowody winy zostana zniszczone. Niewatpliwie w ciagu 24h mozesz skasowac dane z dysku komputera w takisposob, zeby ich odzyskanie bylo zbyt drogie dla policji. W przypadku, gdy policja przeszuka mieszkanie bez nakazu musi taki dostarczyc w ciagu 7 dni roboczych liczac. tak jest napewno od 2 lat.

Potwierdzenie:

Art 220

§ 1. Przeszukania może dokonać prokurator albo na polecenie sądu lub prokuratora Policja, a w wypadkach wskazanych w ustawie - także inny organ.
§ 2. Postanowienie sądu lub prokuratora należy okazać osobie, u której przeszukanie ma być przeprowadzone.
§ 3. W wypadkach nie cierpiących zwłoki, jeżeli postanowienie sądu lub prokuratora nie mogło zostać wydane, organ dokonujący przeszukania okazuje nakaz kierownika swojej jednostki lub legitymację służbową, a następnie zwraca się niezwłocznie do sądu lub prokuratora o zatwierdzenie przeszukania. Postanowienie sądu lub prokuratora w przedmiocie zatwierdzenia należy doręczyć osobie, u której dokonano przeszukania, w terminie 7 dni od daty czynności na zgłoszone do protokołu żądanie tej osoby. O prawie zgłoszenia żądania należy ją pouczyć.

Aktualny kodeks postepowania mozna znalezc na www.lex.pl

Moze dokonac przeszukania nawet wtedy, gdy nie ma osoby pelnoletniej w domu - wzywa wtedy pelnoletniego sasiada.

@kopia bezpieczenstwa: kazdy posiadacz orginalnej wersji moze zrobic maksymalnie 2 kopie bezpieczenstwa (kopia to takze zgranie mp3 na dysk i np na playerka. Wiecej to piractwo.

@Kary: Karane jest nie tyle posiadanie nielegalnego oprogramowania co jego rozprzestrzenianie. Niestety, sieci p2p sa tak zrobione ze w jednym czasie pobierasz i udostepniasz.

Jeszcze jakies pytania do przyszlego audytora legalnosci oprogramowania?

Karrith
08-11-2006, 21:42
kichakichakicha

Dirty Sanchez
08-11-2006, 22:00
wiem ze cos takiego było
ze jak masz internet to ci mogą wparować na chate

ale to mało prawdopodobne, chyba ze maja jakieś podstawy co do tego ze czerpiesz z tego korzyści itp.

równie dobrze jak przyjdą moge powiedziec że nie ma rodziców i nie moge odtwierać

no chyba drzwi mi nie bedą mi wyważać :D

Ps. najlepiej trzymać dysk w kieszeni :) i jak coś to przez okno :P

Kshaq
08-11-2006, 22:22
Matek, więc jeśli mam na kompie DC++ to mogą mnie ukarać za ten program? No w sumie tak, bo trzeba coś dać do ściągnięcia... No, ale za nielegalne oprogramowanie raczej też się płaci tylko interesuje mnie teraz to, czy np. jeśli mam na komputerze folder z instalkami i oni tam znajdą jakiś program z neta ściągnięty, ale nie zainstalowany dostane za niego karę. I czy jeśli mam zainstalowany jakiś program to oni będą dochodzić czy mam oryginał tego programu czy sami mogą to sprawdzić.

Vanhelsen
08-11-2006, 22:52
Wiesz mogę mieć dwa dyski i powiedzmy odkręciłem je przed 10 minutami i oddałem wujkowi aby usunął wirusy i co mi wtedy zrobią. Nie udowodnią, że dałem wujkowi. Jak przyjdą następnym razem będę miał nowy dysk twardy lub stary ale starannie sformatowany :D Poza tym. Moim zdaniem to jest plotka żeby nastraszyć ludzi i dla przykłady skontrolowali kilka osób z jednego miasta.Tyle, że dane można odzyskać po "zwykłym" formatowaniu z płytki windy...Nie wolno WOGOLE kopiowac dyskow z prawami autorskimi BEZ ZGODY AUTORA. ehh kolego nie czytales prawa autorskiego. Mojego kolege z gdanska az zapluli komentarzami typu "kopie, CD RW, porgramy bez licencji..." i skonczylo sie na tym, ze zaplacil za wszystko jakies 2000-3000 zl. ;/Prawa autorskie mają pewne uchybienia, niedawno było na tym nawet na onecie, kupiłeś grę, masz na nią licencję i możesz zrobić n kopi bezpieczeństwa dla własnego użytku, na wypadek uszkodzenia orginalnej płyty...o ile dobrze pamietam to dzieki firmie apple mozna kupowac mp3(dzieki temu caly koncern iPodowy dziala), wiec czy wytlumaczenie, ze wszystkie mp3 na dysku zostaly kupione, bedzie uznane za nieprawdziwe?PLiki zakupywane przez rozmaite portale (np: iTunes) mają specjalny certyfikat, często blokuje on dodatkowo możliwość kopiowania.

@Kshaq: Co do instalki, posiadając piracką płytę windowsa XP w domu a korzystając tylko z Linuxa czy nadal 'piracisz"?...
Co do zainstalowanego oprogramowania, musisz udowodnić posiadanie orginału (99%)

Kshaq
08-11-2006, 23:04
@up
Ee no... Zależy w jakim sensie... Jeśli tą instalke rozpowszechniam to raczej tak, a jeśli nie no to w sumie nie, ale w końcu pirat to pirat...

Oxygane
08-11-2006, 23:56
Wszystkie panikujące tutaj osoby niejako przyznają sie do posiadania nielegalnego oprogramowania, to teraz wystarczy zeby mundurowi poprosil droma o wasze adresy ip, na podstawie ktorych ustalą sobie gdzie mieszkacie i już mają podstawe do zlozenia wizyty ;) Milej dyskusji.

kamosblue
09-11-2006, 08:14
Jakieś 99% Polaków z dostępem do Internetu, ma coś nielegalnego Oxyś.

Kshaq
09-11-2006, 08:53
Ekhem oxyś ja nie panikuje tylko mój kolega. Ma ps nielegalnego i myśli ile zapłaci, więc prosił mnie ogólnie o taki temat.

Poza tym warto wiedzieć jakie mamy prawa jakby mundurowi wpadli i za co możemy ponieść kary co nie?

adrianeczeqq
09-11-2006, 20:28
Odnośnie tego kto co ma legalne to myślę że 99% polaków ma cos nielegalnego(ten 1% to ci których już sprawdzili) a około 60-70% ma nielagalny Windows.
Odnośnie kontroli to są one na podkarpaciu wczoraj zawitały do mojego miasteczka-Przeworsk- i jest dość głośno o tym, jednak trzeba uważać na piratów, którzy podają się za tych kontrolerów. Z tego co wiem to sprawdzają oni sieci internetowe i ich użytkowaników.

Boozy'woozy
10-11-2006, 16:25
Jezeli juz mi wejda na chate to chyba wyjebe kompa przez okno. Bo dajmy zaplace takie 3tys, a moj komp wart 2tys;]

Badzo
10-11-2006, 16:35
Jeszcze jakies pytania do przyszlego audytora legalnosci oprogramowania?

Tak. Była mowa o jakichś 15000zł. O co kaman?

Zillek Edonek
10-11-2006, 23:36
@Up

O to, że tak średnio większość z nas (przynajmniej tak ktośtam twierdził)
Ma tyle Mp3 i gier ( chyba tamtej osobie chodziło o to , że za każdą nielegalną Mp3 musisz zapłacić tyle, co za oryginał). I (według tamtej osoby) misielibyśmy zapłacić po 15 tys.

Squaess'me
11-11-2006, 11:19
za mp3 podobno 3 zl lub 50 gr, nie wiem dokladnie

poza tym - masz photoshopa - oryginal prawie 3 tys i cala reszta leci

Kajusz931
11-11-2006, 12:31
dupa, kiedyś mieszkałem w Świnoujściu (na paderwskiego :p) i nie słyszałem żeby, kogoś sprawdzali, z resztą w Gdańsku tez nie ...

Jak sprawdzają to mam przerąbane bo mam około 10gb gier i muzyki ściągniętych no i oczywiście nielegalny Windows .. ale tu chyba w Szkocji nie sprawdzają :p

Zillek Edonek
11-11-2006, 12:34
@Up

W Szkocji? Wygodny ten twój kilt? :D

2x@Up
3 zł za Mp3. I zależy od wersji Photoshopa , bo niektóre kosztują 1 tys.

Explorer of Hell
13-11-2006, 15:38
Poco im otwierac -.-
Zobaczysz , ze paly to nie otwierasz i koniec.
Ja za nielegalne programy zaplacil bym okolo 5k zl , ale jakos sie nieboje 8o
Przyjda to powiem ze bez nakazu niewpuszcze i HWDP :king:

Khazar
13-11-2006, 16:13
Co do najazdów to jest jedna wielka bujda o tym, że Policja zaczęła robić masowe "naloty" na domy na podkarpaciu. W internecie na jakiejś oficjalnej witrynie Komendy Głównej bodajże jest o tym napisane (osobiście nie sprawdzałem - dane od kolegi, który to znalazł). Wszystkie te naloty to sprawka ludzi podszywających sie pod służby mundurowe liczących na łatwy zarobek. Akcje tego typu są niezwykle rzadkie i mają miejsce po długotrwałym gromadzeniu dowodów świadczących o winie danej osoby / firmy.

Drzamich
13-11-2006, 17:55
Czyli jak, poprawki w prawie? Jeszcze rok temu policjant bez nakazu nie miał prawa wtargnąć do mieszkania, a za użycie siły lądował w dyscyplinarce, nawet przy znalezieniu dowodów...
Rok temu była jeszcze III RP, teraz jest IV :p
Btw. tak naprawdę to zamiast łapać jakichś dilerów narkotyków to czyhają na uczciwych ludzi, którzy tylko chcieli sobie w coś pograć nie wyrządzając szkody innym

Karrith
13-11-2006, 18:01
kichakichakicha

Pirus
13-11-2006, 18:26
niech się pałują pały :D <rotfl>
tak serio serio to nie mam nic na sumieniu...wcale...:evul: :evul: :evul:

Vanhelsen
13-11-2006, 18:58
tak, rzeczywiscie bo taki diler, ktore sprzedaje paru osobom troche trawy jest strasznym przestepca, w porownaniu do goscia ktory prawie zamorduje za komorke albo za pare zl.Ani jeden ani drugi nie jest lepszy więc wiesz...

@Explorer of Hell: dużo gada, mało zrobi gdy przyjdzie co do czego?...

Karrith
13-11-2006, 19:31
kichakichakicha

Hemp Gru
14-11-2006, 22:16
Nie Ma Rzadnych Kontroli Prywatnych KomputerÓw Jezzzzzzzzzzzu

Vanhelsen
14-11-2006, 22:33
@up
oj, jest.
diler nie kaze ci palic na sile trawy, albo wciagac fety-to ty decydujesz co zrobisz ze swoim zyciem, a w drugim przypadku tak nie jest.jeden łamie prawo handlując, drugi łamie prawo kradnąc... o to mi chodziło... czy twoim zdaniem jedno łamanie prawa jest mniej złe od innego?! W tej kwesti trzeba sprawę stawiać jasno, albo łamiesz prawo albo nie, a nie na zasadzi "ale on łamie je bardziej!!!1 buuuu ;("...

Adner
15-11-2006, 07:18
jeden łamie prawo handlując, drugi łamie prawo kradnąc... o to mi chodziło... czy twoim zdaniem jedno łamanie prawa jest mniej złe od innego?! W tej kwesti trzeba sprawę stawiać jasno, albo łamiesz prawo albo nie, a nie na zasadzi "ale on łamie je bardziej!!!1 buuuu ;("...
Oczywiście, że jest różnica, na przykład pomiędzy chodzeniem po złej stronie drogi, a zabójstwem, a obie czynności są łamaniem prawa;)

ripper
15-11-2006, 08:40
Wieszokowi chodziło chyba o to, że jeśli łamiesz prawo to je łamiesz i już. Nie ma znaczenia jak. Oczywiście jest różna szkodliwość społeczna czynu, niezaprzeczalnie i bezapelacyjnie.

Walekifa
28-11-2006, 13:44
Taka ciekawostka: Wzięli się za pirackie serwery do L2. Dla przykładu :

www.l2extreme.com Czy kara nie jest oby na pewno za wysoka? O.o

Shanhaevel
28-11-2006, 16:08
@up
O_o To mają przewalone...

Czytałem, że sam NCSoft nie chce zwalczać serwerów L2, traktuje je jako reklamę... Ciekawe.

emilok
28-11-2006, 16:27
Zawsze lepsze to od tego (http://www.idg.pl/news/102933.html).
vide linage2 i FBI

slawekmag
28-11-2006, 16:37
OMG. O mało z krzesła nie spadłem

Walekifa
28-11-2006, 18:13
Kurwa.. i jak tu nie mówić H.W.D.P? Za morderstwo ludzie dostają po 12-20 lat a za głupie płyty koleś dostał dożywocie........

Vanhelsen
28-11-2006, 18:18
@up: nie mieszaj wyroków z polski z tymi z Chin... Tam skazano kolesia za kradzież ropy na stryczek... To są dwa różne systemy karne więc wiesz...

PiXik
29-11-2006, 11:42
http://wiadomosci.onet.pl/1441519,18,item.html
polecam artykuł dla niedowiarków,oczywiście to że skontrolują Twój komputer jest mało prawdopodobne, ale jednak istnieje

Angel of Death
29-11-2006, 13:20
Kurwa.. i jak tu nie mówić H.W.D.P? Za morderstwo ludzie dostają po 12-20 lat a za głupie płyty koleś dostał dożywocie........

@up: nie mieszaj wyroków z polski z tymi z Chin... Tam skazano kolesia za kradzież ropy na stryczek... To są dwa różne systemy karne więc wiesz...

Dodając do tego co Wieszok napisał ..

Przeciez k***a policja nie wydaje wyroków tylko sąd, na podstawie prawa jakie obowiązuje w państwie więc zastanów się co mówisz.

Squaess'me
29-11-2006, 14:02
mysle, ze wykrzykujac HWDP chodzi ogolnie o organy rzadowe ;)
tj. m.in. prokuratura, sady, policja. tylko, ze policja, jako jest, ze sie tak wyraze jednostka pierwszego kontaktu - to na niej skupia sie ta cala, zreszta bezsensowna, propaganda jesli mozna to tak nazwac.

Walekifa
29-11-2006, 15:39
Dodając do tego co Wieszok napisał ..

Przeciez k***a policja nie wydaje wyroków tylko sąd, na podstawie prawa jakie obowiązuje w państwie więc zastanów się co mówisz.

Hmm .Myślisz sobie że chodzi tutaj o drogówkę?.. Nie! :O Chodzi o cały system...

"Ukradniesz dwie gruszki,i wyłapiesz więcej.Niesprawiedliwość aż opadają ręce"

@ DOWN

Nie nie nie.tylko nie bierz mnie za różowego gangsta dzieciaka.. Ja tak wcale nie myślę.

Vanhelsen
29-11-2006, 17:08
Hmm .Myślisz sobie że chodzi tutaj o drogówkę?.. Nie! :O Chodzi o cały system...

"Ukradniesz dwie gruszki,i wyłapiesz więcej.Niesprawiedliwość aż opadają ręce"14'ście lat - wiek olewania systemu... peace & love my friend.... -.-''
Jaki system?! ke? Ok, w polsce z organami prawnymi nie jest idealnie, ale co było by lepsze?
Free for all?! Róbta co chceta.... Po to jest prawo, by je przestrzegać, i nic do tego, co za jest złamanie dostaniesz. Najlepszym wyjściem było by wprowadzenie prawa jakie było w państwach skandynawskich n'lat temu. Kradzież? Utniemy ci łapę... Przegięcie? Nie! Teraz tam możesz zostawić samochód z kluczykami w stacyjce i na chodzie w środku miasta a nikt go nie ukradnie... chyba, że jakiś turysta... W polskich korzeniach jest taka typowa sarmacka postawa, niech będzie sobie prawo, ale ja i tak jestem ponad nim -.-''
czepiasz się, że za kradzież dostałeś więcej niż za morderstwo?! Trzeba było nie kraść...

Tompior
30-11-2006, 17:26
Co do konfiskowania:

Moga zabrac ci kompa, nalozyc rozne kary itp ale nie placi sie 3zl za kazda mp3 ;P

Vanhelsen
30-11-2006, 21:14
Co do konfiskowania:

Moga zabrac ci kompa, nalozyc rozne kary itp ale nie placi sie 3zl za kazda mp3 ;PPłacisz za każde naruszenie praw autorskich z osobna. Oczywiście po tym jak ci zarekwirują kompa i sprawdzą jakie p0rny na nim masz ;] potem rachuneczek leci i jak za większe programy masz wysze kwoty (po parę kafki/stów) to mp3'jki liczą się po ~3zł... (średnio płyta kosztuje 45zł i posiada 15 utworów = 45/15=3 + "gratisy" dla władzy)

Zizevolo
30-11-2006, 21:54
Tu niektórzy trochę namieszali.
Masz prawo posiadać kopię bezpieczeństwa, pod warunkiem, że posiadasz licencję na ten program (tzn, orginał).
Przykład:
z eMule dorwałem NFS Carbon - źle!
Kupiłem orginała NFS Carbon i skopiowałem go 40'ści razy, kopi nie sprzedaje/pożyczam, po prostu mam je w szufladzie i tyle - dobrze!.
i tym sposobem naruszyles prawo 39 razy

MOZNA POSIADC TYLKO 1 KPIE ORYGINALU

wiesz ze przychodza z logami od dostawcow internetwych
to jak przyjda to powiedz im ze moga sobie je wsadzic;p logi internetowe nie sa dowodem na to ze udsteniaz muzyke filmy itp moga swiadczyc tylko o tym ze generujesz ruch w sieci o tym jakie odwiedzasz strony itp same nazwy plikow ktore wychdza nei sa dowodem jako ze nazwa pliku moze jedynie sugerowac o czyms czym nie jest

i do innych juz mi sie nie chce cytowac rozbych bzdur bo jakos mi wklejanie nie idzie

Swego czasu jak mozna blo odliczyc zakup kompa od podatku to mozna bylo sie spdziewac najazdu olicji bez nakazu najczesciej nakaz zdobywali w 48h po tym jak nei zostali wpuszczeni

innym powodem byli "uprzejmi sasiedzi"

zabrac sprzetu nei moga ot tak sobie.
1. Musza znalezc dowod ze naruszasz prawa autorskie
2. musza zostawic pokwitwanie
3. musza nauczyc sie definicji na temat roznych rodzaji licencji
4. powinni ponzac zasade dzialania linuksa

nie chce mi sie pisac ale maja ciezko praujac na chleb docencie to bo nei wiadomo co kog w zyciu czeka

Tompior
30-11-2006, 23:11
Płacisz za każde naruszenie praw autorskich z osobna. Oczywiście po tym jak ci zarekwirują kompa i sprawdzą jakie p0rny na nim masz ;] potem rachuneczek leci i jak za większe programy masz wysze kwoty (po parę kafki/stów) to mp3'jki liczą się po ~3zł... (średnio płyta kosztuje 45zł i posiada 15 utworów = 45/15=3 + "gratisy" dla władzy)

No chyba tak nie jest ;0
Kara polega na tym aby byla wieksza niz normalny koszt.
A wogole skad masz takie info ze za mp3 placi sie 3zl?? Masz jakis link do regulaminu policji?:)

Vanhelsen
01-12-2006, 01:38
No chyba tak nie jest ;0
Kara polega na tym aby byla wieksza niz normalny koszt.
A wogole skad masz takie info ze za mp3 placi sie 3zl?? Masz jakis link do regulaminu policji?:)A co ma do tego wielkość kary... w MPK przebicie masz x50 a jakoś nie stoi to na przeszkodzie jazdy na gapę ;]
A co do źródła, gdzieś wyżej już pisałem, znajomy miał takowy wjazd...

Matek
01-12-2006, 13:31
A co ma do tego wielkość kary... w MPK przebicie masz x50 a jakoś nie stoi to na przeszkodzie jazdy na gapę ;]
A co do źródła, gdzieś wyżej już pisałem, znajomy miał takowy wjazd...

3zl za mp3 to pospolita plotka - to po pierwsze. Po drugie - policja moze ukarac mandatem za popelnienie wykroczenia, od karania za prestepstwo jest sad. Po trzecie - oskarzycielem w tym przypadku jest strona poszkodowana (produucent np) - i to tak naprawde od niego zalezy jakiego odszkodowania zarzada (tak, nie ma czegos takiego jak 3zl za mp3). Po czwarte - niech ktos mi znajdzie ten bzdurny dokument ktory twierdzi, ze jedna nielegalna mp3 jest warta 3zl.

MOZNA POSIADC TYLKO 1 KPIE ORYGINALU

Dwie kopie + orginal+DOWOD ZAKUPU. W przypadku kiedy zniszczysz orginalny nosnik i nie masz dowodu zakupu - kopia jest nielegalna.

1. Musza znalezc dowod ze naruszasz prawa autorskie
2. musza zostawic pokwitwanie
3. musza nauczyc sie definicji na temat roznych rodzaji licencji
4. powinni ponzac zasade dzialania linuksa

a to w policji nie ma wykwalifikowanych informatykow? LOL? Pozatym maja specjalne programy audytujace, ktore caly twoj dysk przeleca w 15 minut i wszystko podziela na typy licencji, typyu plikow itp. I op co powinni znac zasady dzialania lina?