Pokaż pełną wersje : Dzień Niepodległości (11 listopada 1918r.)
Wkońcu nadszedł ten dzień. Wkońcu naszedło wyzwolenie. Wkońcu po 123 latach zaborów!
Odzyskaliśmy niepodległość!
Pierwsza wojna światowa zakończyła się 11 listopada 1918 r. z chwilą podpisania przez Niemcy rozejmu w lasku Compiégne pod Paryżem. Był to przełomowy moment nie tylko w dziejach całej Europy, ale i Polski.
A wszystko zawdzięczamy to mu:
http://eduseek.interklasa.pl/pictures/artykuly/a_1113/pilsudski2.gif
Bym prosił wszystkich, którzy jak będą pisać post napisał te słowa, a także je zaśpiewał nasz hymn! (Przynajmniej 1 linijkę!!)
Jeszcze Polska nie zginęła
Kiedy my żyjemy,
Co nam obca przemoc wzięła,
Szablą odbierzemy.
Marsz, marsz, Dąbrowski,
Z ziemi włoskiej do Polski
Za twoim przewodem,
Złączym się z narodem.
Marsz, marsz, Dąbrowski,
Za twoim przewodem,
Złączym się z narodem.
I myslisz ze tibia.pl to odpowiednie miejsce do zakladania takich tematow? GrAtZ 4 you, przypomina mi to temat z 1 listopada gdzie sie "zapalalo swieczki"...
"Jeszcze Polskaaa.."
Co to ma być? ;o Uświadamianie tibijczyków? O tym powinni wiedzieć już dawno, Tibia.pl to nie jest dobre miejsce na zakładanie szkółki historii Polski.
Dark Sven
11-11-2006, 09:10
To szpieg Giertycha który chce nas uświadomić o święcie o nie!
Do kościoła idź czy cuś.
Wpisujcie miasta 111
Śrem
A wszystko zawdzięczamy to mu:
Hehehe, jasne ^^
To kurwa naczy, że jesteście zjebami wiecie dlaczego?
Bo każdy normalny Polak powinien obchodzić te święto, a po waszych postach widać, że nie jesteście Patriotami.
@Nekromanta
A ty? Chuj wiesz. Wszystko zawdzięczamy to mu bo on wyzwolił nas. Widać, że się nie znasz na Histori i masz około 10 lat.X(
Bo każdy normalny Polak powinien obchodzić te święto, a po waszych postach widać, że nie jesteście Patriotami.
@Nekromanta
A ty? Chuj wiesz. Wszystko zawdzięczamy to mu bo on wyzwolił nas. Widać, że się nie znasz na Histori i masz około 10 lat.X(
Tak, jesteśmy złe szatany i nie kochamy ojczyzny! :<
Twój sposób skopiowania hymnu na znak patriotyzmu jest po prostu świetny.
gowno prawda : ] mieszkam w e-g. i bylbym niemcem : ] mam wrazenie ze byloby lepiej patrzac na to co sie dzieje w polsce... "sad but trv"
Rethfing on Aldora
11-11-2006, 09:41
Nie zawdzięczamy wszystkiego mu tylko raczej sporej ilości Polaków.
Owszem, nie obchodzę tego święta i nie jestem patriotą.
I w ogóle to głupi pomysł jest, bo mi dziś kino przez te święto zamknęli, ot!
@Down: Mhm, jak najbardziej, wtedy byłoby fajnie. Ale dziś nie jest i tyle.
kamosblue
11-11-2006, 10:05
@up
A jakby wypadalo w piątek to by było fajnie, nie?
Ja obchodze 11 listopada ze wzgledu na inna rocznice.
@Nekromanta
To podaj mi przynajmniej jeden racjonalny i odpowiednio silny argument, ze to
wlasnie Pilsudskiemu zawdzieczamy niepodleglosc, panie Profesor-Zwyczajny-Historii.
Shanhaevel
11-11-2006, 10:16
@Nekromanta
Jeśli Normalny Polak ma używać wulgaryzmów w co drugim zdaniu, nie znać ortografii i być bucem, to przykro mi- nie jestem Normalnym i Prawdziwym Polakiem. W dodatku pachniesz mi Młodzieżą Wszechpolską.
Pewnie, Piłsudski SAM rozgromił wszystkich, nie potrzebował w ogóle żołnierzy, broni, niczego...
Bym prosił wszystkich, którzy jak będą pisać post napisał te słowa, a także je zaśpiewał nasz hymn! (Przynajmniej 1 linijkę!!)
Kiedy my żyjemy,
Szablą odbierzemy.
Marsz, marsz, Dąbrowski,
Za twoim przewodem,
Złączym się z narodem.
Marsz, marsz, Dąbrowski,
Za twoim przewodem,
Złączym się z narodem.
LoL, sam całego hymnu nie znasz -.-'
Kolejny Wszechpolak-jugnd na forum?
To szpieg Giertycha który chce nas uświadomić o święcie o nie!
Do kościoła idź czy cuś.
Wpisujcie miasta 111
Śrem
Opole!!111
@top: kopiowanie hymnu w celu pokazania jakim wielkim patriotą się jest mija się z celem. Zresztą źle napisałeś, teraz się śpiewa 'z ziemi polskiej do wolski', cokolwiek by to znaczyło, bo tak Jarek zaśpiewał.
I jeśli jestem zj*bem, bo nie obchodzę tego święta, to możesz mnie za takowego uważać. Ciekawe, czy Ty jesteś takim patriotą, żeby oddawać życie za bądź co bądź abstrakcyjny twór (państwo). Ja nie zamierzam.
Zresztą - co z tego, że odzyskaliśmy wolność? Potem nastąpiło 6 lat okupacji niemieckiej, 44 bodajże lata komunizmu a teraz mamy 17 rok demokracji, do której i tak nie dorośliśmy.
Btw... heil Giertych? -,-
Vanhelsen
11-11-2006, 10:40
@Celoz: uważaj, bo jesszcze wklei z wikipedii resztę...
Stwierdzenie "Był to przełomowy moment nie tylko w dziejach całej Europy, ale i Polski" jest cąłkowicie kretyńskie... bo to jest logiczne, że jak coś jest przełomowe dla Europy to i dla Polski... inaczej by wyglądało za to stwierdzenie "Był to przełomowy moment nie tylko w dziejach Polski ale i całej Europy"...
To, że nie wklejam hymnu to też moja osobista sprawa i nic tobie do tego, nie wklejam go, bo to hymn a nie jakiś wierszyk, hymn, flagę i godło się szanuje... hmm... jakie są szanse wygrania procesu przeciwko tobie za nieposzanowanie hymnu Polskiego? ;]
A na koniec, dzisiaj nie ma świeta Piłsudskiego... dzisiaj jest święto niepodległości, wolnośći naszego kraju... Piłsudski jest tylko tego symbolem...
Wy mu to tlumaczycie zbyt skomplikowanie. To trzeba wytlumaczyc bardziej lopatologicznie. Tzn. bierzesz lopate i walisz nia po lbie, az sie nauczy. A tak na serio: nie jestem patriota, Polakiem juz po czesci nie :), ale wiem co oznaczaja te trudne i 'mondre' slowa. To nie jest jakies opluwanie innych, 'tych zlych', to nie jest rasizm, ani rowniez jakas inna elitarnosc. To jest jak religia - moze nie az tak 'powazne', ale to raczej sposob myslenia, to ze jest sie patriota (albo, patrzac na religie, chrzescijaninem) nie znaczy, ze jestes jakims uber czlowiekiem. To tylko przekonanie. Slyszalem kiedys w radiu czy telewizji, jak ktos sie wypowiadal o 'zlych Polakach, ktorzy uciekli w czasie wojny z kraju'. Mowil tez, ze ci co pozostali, to wielcy patrioci i w ogole. Patrioci? A jesli ktos chcial wyjechac, a nie mogl? Patriota wbrew swej woli?
A swoja droga, Prawdziwy Polak to raczej nie ten, co uzywa (swoja droga 100% polskich i to bez ironii) 10 'ch**i' czy 'ku**' na zdanie. Co nie znaczy, ze ja uzywam, bo przeciez pisalem, ze nie czuje sie Prawdziwym Polakiem.
Pisane na szybko, troche sie pogubilem, moga byc bledy skladniowe, ale kto mi wytknie blad, nie jest patriota i Polakiem. I ma 10 lat. Na stos chama!
Gromexorek
11-11-2006, 10:48
Nie jestem patriotą... ach, co za pech ;).
pawel The Magician
11-11-2006, 10:49
[...]Wkońcu naszedło wyzwolenie.[...]
Hmm. Gdybys byl patriota szanowalbys jezyk polski. Idz sie wyladuj (na ten przyklad baranki w sciane ponoc odprezaja), a potem idz na balkon i wykrzycz hymn polski. W najgorszym przypadku tylko kaza ci sie zamknac.
Kiedy my żyjemy,
Szablą odbierzemy.
Marsz, marsz, Dąbrowski,
Za twoim przewodem,
Złączym się z narodem.
Marsz, marsz, Dąbrowski,
Za twoim przewodem,
Złączym się z narodem.
Mam już pozwolenie na pisanie posta? Tak? Okay, dzięki.
Gipcio, jeżeli chcesz się pokazać na forum, nie musisz wstawać rano, kiedy nikogo nie ma na forum i uświadamiać ludzi, co dzisiaj za święto.
Tak jak inni mówili, śmierdzisz MW.
@Nekromanta
Tak qrwa a szczególnie na forum tibia.pl. weś po prostu wyjdź.
Nie jestem patriotą... ach, co za pech ;).
I tu sie kolko zamyka...
Przez takich ty mamy taki zje*any rzad i tylko mowic, ze Polska zla. bezsens
"Jeszcze Polska nie zginęła"- Z szacunku do Hymnu nie pisze calego.
;p
P.S.
Jakby nie ci, ktorzy byli patriotami juz byscie tu na Forum nie siedzieli i pojadali krakersow na wygodnym siedonku.
Janku, ale patriotyzm wyrządził też nam, Polakom, wiele zła. Ot, choćby powstanie warszawskie. Z jednej strony wielki czyn, z drugiej głupi, bo przecież znając wcześniejsze podejście Rosjan do Polski nie powinniśmy byli na nich liczyć, że nam pomogą. I co to powstanie dało? Śmierć wielu tysięcy ludzi i zniszczenie miasta.
Btw może lepiej zacznijmy tu udawać wielkich pseudopatriotów... bo jeśli to szpieg Giertycha i mu na nas nakapuje to wprowadzą nam 3 godziny tygodniowo wychowania nacjonalis... tfu, patriotycznego.
P.S.
Jakby nie ci, ktorzy byli patriotami juz byscie tu na Forum nie siedzieli i pojadali krakersow na wygodnym siedonku.
Jakby nie ci zwani patriotami prawdopodobnie w wieku 21 lat stac mnie jzu by bylo na wlasny samochod. bez problemu zarobilbym kase na studia. MIalbym repre z prawdziwego zdarzeni. I co z tego, ze mowilbym innym jezykiem??
Gdyby nie patrioci na swiecie nie byloby wojen.
Z szacunkiem, dla tych ktorzy zgineli wyzwalajac Polske. Chwala im. Ja nie ejstem patriota, bo ojczyzna nic mi nie dala. Zero przywilejow i ulatwien, same obowiazki i utrudnienia. I ja mam byc za to wdzieczny?? PHI!
Pozatym - patriotyzm to nie spiewanie hymnu na forum. To to jest zwykle pozerstwo.
Patriotyzm (łac. patria = ojczyzna) – postawa szacunku, umiłowania i oddania własnej ojczyźnie oraz chęć ponoszenia dla niej ofiar. Charakteryzuje się też przedkładaniem celów ważnych dla ojczyzny nad osobistymi, a często także gotowością do poświęcenia własnego zdrowia lub życia. Patriotyzm to również umiłowanie i pielęgnowanie narodowej tradycji, kultury czy języka.
Nosferatu
11-11-2006, 12:07
Coz..... czy patrzac na nasz rzad ktory badz co badz reprezentuje Polske mozna byc partiotą? bo jak dla mnie nie.
TehRegent
11-11-2006, 12:07
Wiesz co zawdzieczamy Pilsudskiemu?
Przewrot majowy, Konstytucje kwietniowa.
A wyzwolenie zawdzieczamy jedynie wielkiej bitnosci Polakow, ot co!
Ghost Nieudany
11-11-2006, 12:20
Piłsudski wziął kraj za pysk i za to mu jestem wdzięczny, ale zakładanie takich tematów to śmiech na sali (albo przynajmniej w takim stylu, bo zamiast prowokować merytoryczną dyskusję, robi tylko flamewar).
Pomijam już fakt, że autor tematu jest zwykłym kmiotem, który gówno wie o patriotyźmie i myśli, że pierdzielenie banałów oraz akcentowanie gdzie się da, że jest się Polakiem oznacza miłość do kraju.
rotfl. ;-)
Dark Sven
11-11-2006, 12:38
Miały być miasta :<
Sozemego
11-11-2006, 12:40
11 listopada, dzien jak codzien + urodziny mojej starej o_O
Dr.Unknown
11-11-2006, 12:42
A odrodzenie Polski po PWŚ nie miało przypadkiem za zadanie rozdzielić Niemcy od Rosji? ; )
P.S: Naucz się szacunku do Hymnu.
ktos wspominal o powstaniu warszawskim... gdyby nie wybuchlo, to rosjanie mieliby problem, zeby przejac warszawe i wprowadzic komunizm/socjalizm jak kto woli : ]
pozatym... tyle sie kurwa mowi ze polacy zatrzymali sowietow nie dopuscili do tego aby sie na zachodzie rozprzestrzenili... ale co nam kurwa z tego?
jak juz mowilem wczesniej... 1. mowilbym po niemiecku 2. mialbym wieksze mozliwosci ksztalcenia - wiecej kasy za prace...
ale nie kurwa - .- znalezli sie jacys patrioci
apropos autora tematu...
patriota - osoba cechujaca sie patriotyzmem
patriotyzm - postawa szacunku, umiłowania i oddania własnej ojczyźnie oraz chęć ponoszenia dla niej ofiar.
<www.wikipedia.pl>
to teraz moja rada for u:
"chęć ponoszenia dla niej ofiar"
idz sie powies... bedziesz wisielcem za Polske!!
a pozatym... to sie modne zrobilo, a po tym temacie widac ze chcesz byc w centrum zainteresowania... ale kurwa xD nie wyszlo ci
@Nekromanta
A ty? Chuj wiesz. Wszystko zawdzięczamy to mu bo on wyzwolił nas.
Hahahahahahhaa. Z wrodzonego milosierdzia nie wysmieje cie bardziej, bo az takiej krzywdy czlowiekowi zrobic nie potrafie.
Widać, że się nie znasz na Histori i masz około 10 lat.X(
Skoro juz sie obrzucamy zarzutami, prosze cie bardzo - ty zapewne jestes Wielki Dorosly, bo ci wlosek nad ptakiem wyrosl?
@Dark_Sven :
Wroclaw!111
@up
Nie nie wierze że ludzie potrafią być aż tacy. Zapewne to jakiś trollek który chciał wywołać kłótnię pisząc patryjotyczny text bez żadnego poprawnie zbudowanego zdania. Jeżeli to nie jest prawda to nie wybaczę sobie że jestem człowiekiem xDD
@Dark~
-=Płock=-
spider-bialystok
11-11-2006, 22:20
pozatym... tyle sie kurwa mowi ze polacy zatrzymali sowietow nie dopuscili do tego aby sie na zachodzie rozprzestrzenili... ale co nam kurwa z tego?
jak juz mowilem wczesniej... 1. mowilbym po niemiecku 2. mialbym wieksze mozliwosci ksztalcenia - wiecej kasy za prace...
A moze jeszcze chcesz zeby panstwo placilo ci za to, ze sie laskawie urodziles? Zastanow sie i pomysl, ile jest miejsc w porawnaniu z ktorymi Polska jest rajem (jak to brzmi!). Nie wiem jak inni ale ja nie chcialbym mowic teraz po niemiecku, uczyc sie na historii o potedze III Rzeszy itp. Ja sie ciesze z tego, ze jestem Polakiem pomimo, ze ten narod ma wiele wad i od lat jest taki jaki jest. Nie oddalbym zycia za ojczyzne, ale patriotyzm mozna wyrazac w czasie pokoju bez takiej ofiary. Moze nie mieszcze sie w definicji patrioty, ale ciesze sie, ze jestem Polakiem i mowie po polsku, nawet jesli bede zyc poza krajem.
Co prawda ten temat nie pasuje do tego forum, aczkolwiek ja osobiście uważam się za patriotę. Takie posty jak Matka mnie denerwują. Nie każdy kraj jest bogaty itd. "Nie myśl co kraj może zrobić dla Ciebie , pomyśl co ty możesz zrobić dla Niego". Gdyby Polacy byli patriotami(głównie politycy) to by nie kradli gdzie się da itd.A co za tym idzie nasza gospodarka byłaby o wiele lepsza i blablabla...
ktos wspominal o powstaniu warszawskim... gdyby nie wybuchlo, to rosjanie mieliby problem, zeby przejac warszawe i wprowadzic komunizm/socjalizm jak kto woli : ]
Jakby PW zakończyło się zwycięsko, wtedy Rosjanie nie mogliby przejąć Warszawy, bo ta by była pod panowaniem Polaków. Jakby mieszkańcy Warszawy nie podnieśli się do boju, wtedy Rosjanie by przejęli bez problemu Warszawę i wprowadzili komunizm. A dlaczego? Bo gdyby to Sowieci wygonili Niemców z Warszawy, to by mówili, że to dzięki nim stolica jest wolna.
To, że w całej Europie nie zapanował komunizm? Że obroniliśmy własne państwo? Gdyby Sowieci rozprzestrzenili swoją komunistyczną rewolucję na całą Europie, nie mógłbyś teraz mówić, że Niemcy mają więcej kasy itp.
[/quote[
Jak tak bardzo Ci zależy żeby mówić po Niemiecku i nie czujesz żadnego powiązania z Polską to wyjedź stad jak najszybciej. Tak będzie lepiej dla wszystkich.
[quote] ale nie kurwa - .- znalezli sie jacys patrioci Że przyszło mi żyć w czasach, kiedy patrioci są dziwnym zjawiskiem....
to teraz moja rada for u:
a pozatym... to sie modne zrobilo, a po tym temacie widac ze chcesz byc w centrum zainteresowania... ale kurwa xD nie wyszlo ci Może to dla Ciebie by było idiotyczne, ale gdyby teraz wybuchła wojna walczyłbym za Polskę, bo czuje z nią powiązanie emocjonalne. I nie, nie mam zamiaru wyjeżdżać z Polski.
Teraz chyba modna jest postawa antyPolska, antypatriotyczna. Wszystko co Polskie jest złe, zaś zachód jest cool...
Dark Sven
11-11-2006, 22:52
xD
Na tym forum wystarczy rzucić kość a użytkownicy sami się zeżrą xD
Tak btw. Pars, spider i inni
Wiecie, ktoś może mieć inne od was poglądy na hama ich nie zmienicie. Wy czujecie się POLAKAMI* i źle by wam było pod niemieckim butem, a jemu na odwrót. Wiem wkurzające jest takie gadaje ale cóż... o gustach się nie dyskutuje <---Czy to przysłowie tu pasuje ~~?
Dlaczego dużymi? Nigdy nie wiem czy p czy P więc całośc pisze dużymi xD
A moze jeszcze chcesz zeby panstwo placilo ci za to, ze sie laskawie urodziles?
Teraz płacą i nazywa się to becikowe :P
Zastanow sie i pomysl, ile jest miejsc w porawnaniu z ktorymi Polska jest rajem (jak to brzmi!).
Ładnie brzmi, ale teraz pomyśl, ile jest krajów, które mają lepiej niż w Polsce. Normalny człowiek powinien porównywać się do tych lepszych, nie gorszych, w tym przypadku chodzi o gospodarkę.
Nie wiem jak inni ale ja nie chcialbym mowic teraz po niemiecku, uczyc sie na historii o potedze III Rzeszy itp
Ja bym chciał i to bardzo, poza tym chciał bym znać angielski hiszpański włoski itd. Rzeczywiście III Rzesza była potężna i warto się o tym pouczyć, bo to pewien kawał historii.
Również cieszę się, że jestem Polakiem, że mieszkam w tym kraju i jakoś tu wegetuję. Chwała ludziom, którzy walczyli o tą naszą Polskę. Dzięki nim, doszło do jako takiej demokracji. Jeszcze Polska nie zgineła... amen.
@do autora tematu
Głupek -,-
@Dark~
-Przemyśl-
Arrivald
11-11-2006, 23:14
Cytowanie fragmentow hymnu i pozowanie przed innymi uzytkownikami forum to pomysl strasznie idiotyczny. Ale jeszcze glupsze jest mowienie ze nasi przodkowie mogli nie walczyc o niepodleglosc i nie przejmowac sie Polska. Jaka w tym logika? Gdyby kazde panstwo podporzadkowalo sie jednemu tyranowi to swiat zamienilby sie w jedno wielkie komunistyczne gowno.
Quezacoatl
11-11-2006, 23:18
A moze jeszcze chcesz zeby panstwo placilo ci za to, ze sie laskawie urodziles?
Przecież płaci... ^.- choć nie tobie a rodzicom.
Nie wiem jak inni ale ja nie chcialbym mowic teraz po niemiecku, uczyc sie na historii o potedze III Rzeszy itp.
Racja, zdecydowanie ciekawsze są codzienne wykłady o tym jak Polska
zatriumfowała w bitwie pod Grunwaldem... (pierwszy i ostatni raz)
Ja sie ciesze z tego, ze jestem Polakiem pomimo, ze ten narod ma wiele wad i od lat jest taki jaki jest.
Najpopularniejsze stereotypowe wady polaków: pijaństwo, bojowość, zaczepność, brak tolerancji... każdy ma inne ;)
Nie oddalbym zycia za ojczyzne,
Nie musisz, "ojczyzna" sama weźmie...
ale patriotyzm mozna wyrazac w czasie pokoju bez takiej ofiary.
Jak kto woli.
Moze nie mieszcze sie w definicji patrioty, ale ciesze sie, ze jestem Polakiem i mowie po polsku, nawet jesli bede zyc poza krajem.
Stosunek większości młodych polaków do ojczystego kraju - "Tak, jasne że cie lubię, ale teraz muszę wyjechać zagranicę..."
Cytowanie fragmentow hymnu i pozowanie przed innymi uzytkownikami forum to pomysl strasznie idiotyczny. Ale jeszcze glupsze jest mowienie ze nasi przodkowie mogli nie walczyc o niepodleglosc i nie przejmowac sie Polska. Jaka w tym logika? Gdyby kazde panstwo podporzadkowalo sie jednemu tyranowi to swiat zamienilby sie w jedno wielkie komunistyczne gowno.
Właśnie, a teraz nie jest tylko "jednym komunistycznym gównem", tylko wspaniałym "zlepkiem demokratyczno-republikańsko-komunistyczno-totalitarno-anarchistyczno-kapitalistycznego gówna", jakie szczęście... :p
Pewnie, Piłsudski SAM rozgromił wszystkich, nie potrzebował w ogóle żołnierzy, broni, niczego...
Chuck Norris powah!
Moze teraz Polakow sie nie uwaza za tolerantow, ale w 1573 r. uchwalila pierwszy w Eu akt tolerancji wyznaniowaej, a to tez sie liczy ^^.
Jasne, że się liczy. Jakby na to nie patrzeć już od dawna w Polsce uchwalano różne rzeczy, np. taką konstytucję, która między innymi mówi, że nie dozwolone są: zabójstwa, kradzieże, molestowanie, łamanie przepisów kodeksu drogowego, prześladowanie... etc. etc.
Nie myl ustaw z mentalnością ludzi.
Taak gdyby nie patrioci nie bylo by tu nas w wspolnej bez powaznych wad historii. (nasza historia jest chyba najbielsza w Eu poczynajac od 90 lat)
Jakby nie patrioci (nasi rodzice) w latach 80 napewno by wybuchla 3 wojna swiatowa miedzy dwoma stronami kurtyny.(i gdzie tu mowic o pokoju)
Patrioci to zadkie zjawisko w tych czasach... Mowiac krotko nie wiem co by sie stalo gdyby nie patrioci w XIV w. Moglo by tu nas nie byc, moglibysmy zyc w komunie lub spodziewajac sie najgorszego... nawalali bysmy sie z niemcami za komuche....
Ludzie zawsze osadzaja sceptycznie tego czego nie rozumia. Radze obejrzyc Film z biografia Jana Pawla II, a zobaczycie za co ludzie umierali i mam nadzieje, ze to docenicie.
P.S.
Nikt nikomu nic nieda.. i gdyby kazdy tak myslal, panstwo by sie zrujnowalo i wrocilibysmy to czasow kamienia lupanego.
Jak tu w tym wypadku mowic o solidarnym panstwie? My razem budujemy nasz kraj i to od nas zalezy JAKI ON JEST.
@editto up
Moze teraz Polakow sie nie uwaza za tolerantow, ale w 1573 r. uchwalila pierwszy w Eu akt tolerancji wyznaniowaej, a to tez sie liczy ^^.
Gipcio-Wydaje mi sie, ze hymn narodowy jest czyms wiecej niz tekstem ktorego mozna uzywac do tworzenia glupkowatych łańcuszków.
No nie moge, k*a...
Racja, zdecydowanie ciekawsze są codzienne wykłady o tym jak Polska
zatriumfowała w bitwie pod Grunwaldem... (pierwszy i ostatni raz)
Albo jestes totalnym ignorantem historycznym, albo totalnym idiota. Tak czy inaczej, zblazniles sie tym 'pierwszym i ostatnim'.
Najpopularniejsze stereotypowe wady polaków: pijaństwo, bojowość, [ciach]
A wyjasnij mi, od ktorej strony bojowosc (BOJOWOSC, podkreslam) jest wada... bo ja prosty czlowiek i chyba nie ponialem...
Stosunek większości młodych polaków do ojczystego kraju - "Tak, jasne że cie lubię, ale teraz muszę wyjechać zagranicę..."
No popatrz, a ja jestem z pochodzenia Obodrytą. W zyciu nie widzialem Heimatlandu i z punktu widzenia pochodzenia mieszkam za granica. Jestem odpowiednikiem stereotypowego Polaka? =o
Właśnie, a teraz nie jest tylko "jednym komunistycznym gównem", tylko wspaniałym "zlepkiem demokratyczno-republikańsko-komunistyczno-totalitarno-anarchistyczno-kapitalistycznego gówna", jakie szczęście... :p
Zaloze sie, ze z tego calego zlepku rozumiesz tylko dwa slowa - zlepkiem i gowna.
No i tradycyjne - jak Ci sie w ojczyznie nie podoba, droga wolna. Tym bardziej, ze przeczysz sam sobie. Z jednej strony narzekasz, ze jacy ci Polacy niewdziecznicy i nie-patrioci, bo wyjezdzaja za granice, z drugiej piszesz o "ojczyznie". A o autoironie Cie nie posadzam, bos na to za glupi.
Quezacoatl
12-11-2006, 14:18
Albo jestes totalnym ignorantem historycznym, albo totalnym idiota. Tak czy inaczej, zblazniles sie tym 'pierwszym i ostatnim'.
Eh, zero wyczucia. Jasne, że to nie było jedyne zwycięstwo wojsk naszego kraju -.- nie myślisz chyba że mój post ma znaczenie dosłowne.
A wyjasnij mi, od ktorej strony bojowosc (BOJOWOSC, podkreslam) jest wada... bo ja prosty czlowiek i chyba nie ponialem...
Chodzi mi raczej o bycie skorym do walki o byle pierdołę. (por. burdy w barach o piwo itp.) PS "poniać" to tylko ja mogę, bom głupi. (podobno)
No popatrz, a ja jestem z pochodzenia Obodrytą. W zyciu nie widzialem Heimatlandu i z punktu widzenia pochodzenia mieszkam za granica. Jestem odpowiednikiem stereotypowego Polaka? =o
Jesteś tym za kogo się uważasz, i mnie to szczerze mówiąc mało obchodzi ;)
Zaloze sie, ze z tego calego zlepku rozumiesz tylko dwa slowa - zlepkiem i gowna.
Miałem dobry humor i napisałem coś śmiesznego a tu takie riposty... Po prostu naświetlam metaforą to czy ktoś woli wspólny świat o dość niskim standardzie życia, czy zróżnicowany, w którym część jest biedna, a część bogata.
No i tradycyjne - jak Ci sie w ojczyznie nie podoba, droga wolna. Tym bardziej, ze przeczysz sam sobie. Z jednej strony narzekasz, ze jacy ci Polacy niewdziecznicy i nie-patrioci, bo wyjezdzaja za granice, z drugiej piszesz o "ojczyznie".
Ano wolna i zamierzam wyjechać. A przy okazji ten post miał mało wspólnego z moim stanowiskiem w tej sprawie. Głównie starałem się podać kilka kolejnych wątłych tematów do dysputy. (Ale skąd miałbyś to wiedzieć, skoro nie napisałem tego nie wyjaśniłem, no nie?)
A o autoironie Cie nie posadzam, bos na to za glupi.
Ja "posądzam" cię pod każdym kątem, badając jakie wydźwięki mają twoje wypowiedzi, żeby nie było nieporozumień. Jeżeli sam uważasz, że nie warto się zastanawiać nad tym co ktoś tak naprawdę miał na myśli, to nie wróżę ci świetlanej przyszłości... Założenie, że każdy oprócz ciebie jest idiotą bardziej podpada pod egoizm czy ignorancję, czyż nie?
@Down
Ok, co tylko chcesz. Skończmy ten offtop bo do niczego nie prowadzi.
Eh, zero wyczucia. Jasne, że to nie było jedyne zwycięstwo wojsk naszego kraju -.- nie myślisz chyba że mój post ma znaczenie dosłowne.
Mysle, ze wiekszosc tak pomyslala. Bo i inaczej tego sie raczej odebrac nie da.
Chodzi mi raczej o bycie skorym do walki o byle pierdołę. (por. burdy w barach o piwo itp.) PS "poniać" to tylko ja mogę, bom głupi. (podobno)
bojowy
1. «związany z walką zbrojną» (za SJP)
No tak. Burdy o piwo w barach to jak najbardziej bojowosc... na maczety, sztachety, kufle i krzesla.
Jesteś tym za kogo się uważasz, i mnie to szczerze mówiąc mało obchodzi ;)
To jestem Twoim bogiem i idolem, bo za takiego sie uwazam. Postaw mi pomnik i dwie swiatynie W TEJ CHWILI.
Miałem dobry humor i napisałem coś śmiesznego a tu takie riposty... Po prostu naświetlam metaforą to czy ktoś woli wspólny świat o dość niskim standardzie życia, czy zróżnicowany, w którym część jest biedna, a część bogata.
Najwyrazniej to nie bylo ani smieszne, ani metaforyczne. Ot, belkot.
Głównie starałem się podać kilka kolejnych wątłych tematów do dysputy. Mowi samo przez sie.
Ja "posądzam" cię pod każdym kątem, badając jakie wydźwięki mają twoje wypowiedzi, żeby nie było nieporozumień. Jeżeli sam uważasz, że nie warto się zastanawiać nad tym co ktoś tak naprawdę miał na myśli, to nie wróżę ci świetlanej przyszłości...
Uwazam, ze forum nie jest miejscem od zastanawiania sie, co autor mial na mysli. Forum jest od wymiany pogladow. A to, ze nie umiesz przekazac swoich mysli, to tylko i wylacznie Twoj problem. Ja odnosze sie do tego, co jest napisane.
Założenie, że każdy oprócz ciebie jest idiotą bardziej podpada pod egoizm czy ignorancję, czyż nie?
Nie wiem, co wspolnego ma fakt, ze jestes idiota, z czyjakolwiek ignorancja. Poza Twoja, oczywiscie.
Ghost Nieudany
12-11-2006, 15:03
Z tego, że teraz możesz opowiadać, jak to w Niemczech jest lepiej i kląć na swój cholerny kraj.
Gdyby Ruscy rozprzestrzenili się na całą Europę, ty i twoi kochani Niemcy mieszkaliby w ZSRR i własnych Jaruzelskich.
To jedź do Niemiec, mów po niemiecku, miej większe możliwości kształcenia.
Rzygam takimi ludźmi jak ty, każdy psioczy, że mu źle, ale żaden nie ma odwagi postawić na swoim. Ale ty masz szesnaście lat, nie dorosłeś ani do żadnych poważnych decyzji, ani do wyjazdu poza miasteczko.
Założę się, że jak czytają takie pierdoły w twoim wykonaniu, chcą się już nigdy nie znaleźć.
a pozatym... to sie modne zrobilo, a po tym temacie widac ze chcesz byc w centrum zainteresowania... ale kurwa xD nie wyszlo ci
Dobra, synu, nie rób z siebie błazna i zjeżdżaj do Niemiec, a nie rób pierdolnika z forum w śmiesznych tematach.
Szpiegów Giertycha tu, niestety, nie ma, bo jakoś nikt nie wspomniał o postaci Romana Dmowskiego, któremu niepodległość zawdzięczamy w nie mniejszym, a może i większym stopniu niż Piłsudskiemu.
1. PilsudSkiemu.
2. A co niby Dmowski zrobil dla niepodleglosci Polski?
1. PilsudSkiemu.
2. A co niby Dmowski zrobil dla niepodleglosci Polski?
1. Dziękuję.
2. A to akurat powinieneś wynieść z lekcji historii. Choć niestety w szkole ten temat traktowany jest pobieżnie. Ja o Dmowskim uczyłem się dużo, bo startowałem w konkursie wiedzy o nim. W Internecie znajdziesz dużo informacji, jak będziesz chciał, to sam znajdziesz odpowiedź.
Ad 2. Nie, ja mam zamiar udowodnic Ci kompletna ignorancje tematu. Co chyba wlasnie uczynilem, bo sprowadziles rozmowe do 'tego jest pelno w internecie, jak bedziesz chcial, to sam znajdziesz'.
Tak wiec, mission complete, kolejny idiota wystawiony pod pregierz =)
Cieszę się, że poprawiłem Ci humor. Obawiam się, że to jednak Ty jesteś ignorantem, nie ja, jednak nie muszę Ci tego udowadniać, żeby poczuć się dobrze.
Twoj problem. Fakty sa takie, ze Dmowski dla odzyskania niepodleglosci nie zrobil nic.
TehRegent
13-11-2006, 17:54
@slay
Byc moze chodzilo mu o ustabilizowanie w jakims stopniu rzadu polskiego po odzyskaniu niepodleglosci?
@Litawor
Dmowski zrobil duzo dla polskiego ruchu nacjonalistycznego. Ba! Byl jego ojcem.
@Nekromanta
jesteś totalnym idiotą !!! jesteś patriotą i obrażasz innych ??? brawo... typowy wszechpolak...
nie jestem patriotą i czasami wręcz wstydzę się bycia polakiem zwłaszcza jak reprezentują nas takie śmieće (wiem że pisze się śmiecie:] ) jak ty !!! zamknij swoją jadaczkę i do piaskownicy albo na paradę równości !!!
aha... a Piłsudski sam się nie bił przeciwko tysiącom ruskich i innych wirzutków więc... n/c
@slay
Byc moze chodzilo mu o ustabilizowanie w jakims stopniu rzadu polskiego po odzyskaniu niepodleglosci?
To tak samo, jak bym powiedzial, ze faszyzm w Hiszpanii zawdzieczamy Franco dlatego, ze zreformowal on gospodarke po objeciu wladzy.
Gdyby nie współpraca Dmowskiego z Ententą i jego zabiegi dla odzyskania niepodległości na arenie międzynarodowej nie byłoby dzisiaj żadnej Polski. Piłsudski stawiał na Niemcy i Austrię, błędnie.
Jakie znow zabiegi? Jaka wspolpraca z Ententa? DMOWSKIEGO?!
Dmowski chcial odzyskac niepodleglosc z pomoca Rosji. Takowoz blednie.
A sprawa niepodleglosciowa wazyla sie na kongresie w Paryzu i na dobra sprawe Polacy nie mieli tam nic do gadania. Przyjeli to, co dal im George, bo Clemenceau juz byl zdecydowanie za stary.
No tak... więc Rosja i Ententa nie mają według Ciebie nic wspólnego? Popisuj się dalej swoją wiedzą [ironia]. A na wspomnianym przez Ciebie kongresie kto występował w imieniu Polski? Może przypadkiem Dmowski? W dużej mierze udało mu się przekonać do swojej wizji granic Polski pozostałe państwa z pomocą Francji, która była Polsce przychylna dzięki jego wcześniejszym zabiegom. Przez niemal całą wojnę podróżował po krajach Zachodu zjednując je Polakom. Dmowski był politykiem, zaś Piłsudski dowódcą wojskowym, który polityką zajmował się niejako przy okazji. Niestety, w Polsce bardziej ceni się powstania i przelew krwi niż politykę. Nie odmawiam tu znaczenia Piłsudskiemu, po prostu Dmowski zasługuje 11 listopada na nie mniejszą uwagę, czemu nie zaprzeczyłby żaden szanujący się historyk... no, może oprócz Ciebie, bo Ty przeczytałeś swój podręcznik (i to niezbyt dokładnie) i uważasz, że pozjadałeś wszystkie rozumy.
Quezacoatl
13-11-2006, 22:08
Panowie, panowie!
To nie temat na takie kłótnie i na "wystawianie idiotów pod pregierz"
Temu, że Dmowski w swój sposób przyczynił się do tego wszystkiego, nie można zaprzeczyć.
To tak jak rozwodzić się nad tym, czy Maria Magdalena była rozpustnicą, czy nie -.-
BTW
Piłsudski pełnił głównie funkcję reprezentatywną, więc reprezentował wolność, walkę o niepodległość itp. IMO jego zasługi są przekoloryzowane. Tak jak w przypadku kilku innych postaci historycznych, został on do pewnego stopnia poddany gloryfikacji. Ale nie będę się włączał w ta dyskusję bo Slay zaraz sypnie kontrargumentami z rękawa.
@Litawor: Nie zrozumiales przeslania. Ze Rosja i Ententa maja duzo wspolnego, to jest poza wszelka dyskusja. Natomiast koncepcja odzyskania niepodleglosci Dmowskiego byla jak najbardziej bledna. I to napisalem. Nie moja wina, ze nadinterpretujesz.
Co do kongresu, oczywiscie, byl Dmowski, co nie zmienia faktu, ze do gadania mial mniej niz nawet Clemenceau. Czyli pelne, okraglutkie ZERO.
A w Polsce ceni sie to, co skuteczne. Dmowski gadaniem i wyjazdem do Wersalu nie zdzialal nic, a Pilsudski walka i owszem.
W swoim poście napisałeś, że Dmowski nie współpracował z Ententą, co jest nieprawdą. Nie wiem też, skąd wynika Twoja ocena jego działań, bo na pewno nie podzielają jej historycy. Jednak dalsze spieranie się nie ma sensu, bo raczej niczego sobie w ten sposób nie udowodnimy.
Bo dalej uwazam, ze nie wspolpracowal. Wyprowadz mnie z bledu jakimis przykladami, jesli sie myle.
A czy nie podzielaja historycy? Znam co najmniej trzech, i to "raczej" szanujacych sie, ktorzy oceniaja Dmowskiego bardzo podobnie. No ale pewnie oni sie nie znaja...
Nie rozumiem, jakie przykłady mógłbym Ci podać. Po prostu Dmowski, współpracując z Rosją, współpracował z Ententą. Po przejęciu w Rosji władzy przez bolszewików odciął się od niej, nie zawieszając współpracy z Ententą, bo uważał, że tylko jej zwycięstwo może zapewnić Polsce niepodległość. Nie zaprzeczysz też chyba, że na Zachodzie działał bardzo prężnie. Jeżeli to Ci nie wystarczy, to mogę tylko poszukać biografii Dmowskiego, którą chyba gdzieś jeszcze mam, i polecić Ci przeczytanie jej.
Ja tylko dodam od siebie (ale oczywiscie podkreslam, ze moge sie mylic, ze nie jestem nadczlowiekiem, ze to nie sa 100% pewne informacje; flame'a nie lubie), ze tak naprawde w odzyskaniu niepodleglosci nie pomogla walka zbrojna w takim stopniu, w jakim to przedstawiaja. W wojnie, jak we wszystkim, duza role odgrywaja pieniadze. Co komu po stu tysiecznej armii uzbrojonej w byle flinty, gdy naprzeciw wyjdzie chocby kilka dywizji swietnie wyszkolonych i uzbrojonych zolnierzy (dzieki czemu tak uzbrojonych? A? Dzieki kasie!)? Bylo kilka powstan, prawie wszystkie stlumione (niektore wlasnie przez kilka pulkow zolnierzy...), wszyscy pamietaja (bodajze) wielkopolskie. Ponoc wygrane. A tak naprawde to Niemcy juz czuli, ze sie wojna konczy, wiec zaczeli wracac...
Rzecz kolejna: wszyscy psiocza na kraj, ze zawsze taki slaby, ze nic nie osiagnal. Przez pewien czas Polska byla NAJPOTEZNIEJSZYM (gospodarka) krajem Europy (w sredniowieczu), ale przez jednego krola (nie pamietam ktorego) rozpadla sie - krol poswiecil sie prywatnej wojnie ze Szwecja, bo chcial, uwaga, tytul krola Szwecji (ktory mu sie zreszta formalnie nalezal). Szwecja zdobyla inflanty, a szwedzki krol powiedzial, ze wycofa swoje wojska, gdy polski krol wyrzeknie sie szwedzkiego tytulu. A ten... hm, kretyn, uniosl sie duma i dalej toczyl wojne. Zniszczyl cala potezna gospodarke Polski...
To samo mozna powiedziec o Pilsudskim (errm, jak blednie zapisalem, bluzgajcie). Nie kwestionuje tego, co zrobil dla narodu, ale w kazdym razie tez troche zaszkodzil. Akurat nie pamietam juz o co chodzilo, ale to bylo wlasnie cos podobnego do tego 'niewlasciwego obstawiania'. Nikt nie jest zupelnie swiety i bezbledny, on tez nie byl. Zbyt go 'wybielili'.
I tymi slowami (ale pamietajcie, to NIE MUSZA byc pewne informacje, chociaz sam mam taka nadzieje, nie probuje nikogo oszukac) chcialbym zakonczyc temat. Niech ktos go zamknie, ewentualnie niech inni tu nie zagladaja.
Killmi uahade.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.