Pokaż pełną wersje : Zanikajaca profesja palladyna
Ukaszek0622
24-11-2006, 00:12
Wielkim zmartwieniem nowych graczy na serverach jest bardzo mala ilosc grajacych palladynow, ludzie niekiedy szukaja po pare dni a nawet tygodni 1 palladyn ktory posiada 20+ na desert quetsa. Dlaczego CipSoft ulatwil maga gre tworzac im ruzdzki a palladynom utrudniaja poprzez znikanie spearow?? Rownie dobrze mag moze stac afk i tworzyc runy jak i palladyn skilujacy. Tylko ze problem polega na koszcie spearow i ile taki maly bezbrony palladyn musi poswiecic pieniedzy na trening :( Przechodza do sedna, dlaczego CipSoft niewymyslil baga ktorego mozna by bylo zabespieczyc przed thiefami, i spokojnie mozna by bylo dostarczyc lootbagi do dp czy Speary kupione w sklepie ?? :> Moze wtedy oplacalo by sie zbierac speary czy itemki z ziemi i kazdego by bylo stac na trening czy zakup nowego EQ. Sam z wlasnec ciekawosci Zaczolem grac palladynem i zeby wyskilowac go na 60 skilla w dystansie potrzebowalem do tego 700 spearow ktore mnie kosztowaly 7k, gdybym niemial innej postaci to niebylo by mnie stac na tak kosztowy trening. Dlaczego CipSoft niezastanowil sie nadtym co zrobil i stworzyl nierowna gre??!!
Przemyslcie temat i napiszcie cos od sibie :) Pozdro XERENA
zgadzam się z tobą!
Ja też nie moge wciąż pojąć po jakiego wała został wprowadzony ten głupi system łamania spear'ów. Nikomu to nie przeszkadzało ale nie! musieli sie do tego dopieprzyć! teraz jak popatrzy sie na erig to w top exp są sami magowie, potem rycki a palów to można znaleźć gdzieś w 40....
[...]
Ja też nie moge wciąż pojąć po jakiego wała został wprowadzony ten głupi system łamania spear'ów. [...]
Bo wczesniej palladyn z niełamiącymi się spearami ustawiał sobie bota na trening i starczały mu nawet tylko 2 speary na cały trening a teraz muszą się pilnować.
Rav Othersider
24-11-2006, 18:46
Bo wczesniej palladyn z niełamiącymi się spearami ustawiał sobie bota na trening i starczały mu nawet tylko 2 speary na cały trening a teraz muszą się pilnować.
A super, a taki sorcerer z wand'em i soul points'ami to ustawia sobie bota tak:
Rune maker
Chodzenie po blank rune do depot
Chodzenie po food do depot
Cavebot aby Slime zabijało co 10 minut
I robi runy non-stop.
A palladynem chciałem grać, ale po wydaniu 35 k na spears, do skill 60, znudziło mi się.
dzbanoln
24-11-2006, 19:06
ja latam swoim drugim charem (50+) na gobliny po kamienie dla palka ktorego zrobilem niedawno...zawsze myslalem ze skillowanie ryckiem jest Wku......ce:)
Raditz Saiya-jin
24-11-2006, 19:18
nikt wam chlopcy nie kaze skillowac... prawda jest taka ze wystarczy wbicie 40~ skilla na trollach co jest kwestia jednego-kilku dni, a potem juz mozna spokojnie expic. na 100lvlu i tak bedzie sie mialo zapewne 90~ skill i to bez straty kasy i czasu na trening.
A czy knight nie może ustawic sobie bota lub sorcerer czy druid! oni też mogą ale jakoś nic nie zrobili aby im tego utrudnić(no może i soule wprowadzili dla profesji magicznych ale to wcale tak bardzo nie utrudniło używania botów do niecnych celów...)
prawda jest taka że wspaniała profesja zanika i nic tego nie zmieni... ;)
no chyba że cipsoft coś ciekawego wymyśli np jakis ciekawy atak lub unikalną funkcje ofcuz for pal :D
A czy knight nie może ustawic sobie bota lub sorcerer czy druid!
No może knight, ale przecież chyba nie wprowadzą łamiącej się broni :P (chyba...), utrudnili tym którym się dało.
(no może i soule wprowadzili dla profesji magicznych ale to wcale tak bardzo nie utrudniło używania botów do niecnych celów...)
Tu się mylisz. Kiedyś robiło się druida na 11lvl, dawałeś mu pełno jedzenia ustawiałeś bota i robił uhy przez cały dzień. Podobnie sorc i SD.
@up
Sorc mogl od 15 lvl dopiero (wow)
Pamietam te czasy, mialem wtedy 1 chara :P
Zrobilem se pare sd i szlem na cycki :D
Ech, otoz:
wszyscy mowia ze palkiem trzeba wydawac duzo kasy na speary, stone'y itd... a jednak ja zaczelem expic jak mialem 35 (!!!111oneoneone) dista i jak sie gra?? nadal nie skillowalem od tamtego czasu, a skille zajefajnie szybko wpadaja podczas expa, wiec wedlug mnie nie ma sie czym przejmowac, z tego powodu...
btw ten temat byl walkowany tysiace razy....
cu
Ukaszek0622
25-11-2006, 10:59
Ehh.. ale ja nadal niewime dlaczego pal ktory chce skilowac musi wydawac tyle kasy, jak ty juz zdarzysz wyskilowac palla to wtedy konczy ci sie kasa i niemasz kasy juz ani na czary ani na bolty czy arrowsy i odniechcewa ci sie prosic kupli o mala porzyczke ktora i tak ci beidzebardzo cierzko splacic. A co do skilowania knightem to poszedlme sobie na port hope stanolem kolow wody wziolem 2 slimy i tak w bardzo krutkim czasie wybilem skile 80/80 przyczym wydalm tylko 1,5k na wormsy i nic pozatym
Tyle ze tibia posuwa sie w zlym kierunku. Teraz skoro pal jest poszkodowany, to zamiast pogorszyc pozostale postacie to ulepsza pallka. Gra staje sie coraz latwiejsza.
Dlaczego CipSoft ulatwil maga gre tworzac im ruzdzki a palladynom utrudniaja poprzez znikanie spearow??
Cipsoft chcial dobrze a wyszlo jak zawsze. Jakiekolwiek ich posuniecia w strone wyrownania szans sa nieprzemyslane i wprowadzaja imbalans w inna strone.
Tylko ze problem polega na koszcie spearow i ile taki maly bezbrony palladyn musi poswiecic pieniedzy na trening :(
Nieduzo, bo do expienia nie potrzebuje wysokich skillow, a gdy zacznie zarabiac porzadna gotowke zawsze moze dotrenic.
dlaczego CipSoft niewymyslil baga ktorego mozna by bylo zabespieczyc przed thiefami, i spokojnie mozna by bylo dostarczyc lootbagi do dp czy Speary kupione w sklepie ?? :>
bo byloby to smieszne.
Dlaczego CipSoft niezastanowil sie nadtym co zrobil i stworzyl nierowna gre??!!
popatrz wstecz na czasy w ktorych palek byl faworyzowany ( brak haste u potworkow, trening za pomoca 1 spira do znudzenia itp ), sam stwierdzisz ze ta gra z rownoscia nigdy nie miala nic wspolnego.
w bardzo krutkim czasie wybilem skile 80/80
450-500 godzin ?
podsumowujac, jesli cie bola koszty treningu to albo pomysl jak zarabiac gotowke na spiry albo zmien klase.
Mam takie wrażenie, że najlepsza profesja zmienia się co jakiś czas. Wcześniej najlepiej grało się knightem, później palkiem, teraz sorcem/druidem. Dobrze mi się wydaje (pytam ludzi, którzy trochę już grają)?
pAnoramiks
25-11-2006, 14:46
Zeby grupa 3 osob 10 razy slabszych od ciebie nie mogla cie latwo zabic.
Chyba trochę przesadziłeś...:)
3 sorców na 10 lev może zabić 100 maga? :P suma ich sd jest równa ~170 (max) o innych profesjach już nawet nie wspominam...
Może miałeś na myśli grupę 2x słabszych postaci.
Diamonic
25-11-2006, 15:05
Chyba trochę przesadziłeś...:)
3 sorców na 10 lev może zabić 100 maga? :P suma ich sd jest równa ~170 (max) o innych profesjach już nawet nie wspominam...
Może miałeś na myśli grupę 2x słabszych postaci.
To sie nazywa czytani ze zrozumieniem. _/ On napisal zeby nie bylo latwo. -.-" Elo ulica ziomy skrety _/ ;o
alkoOholik
25-11-2006, 15:28
Znów temat o biednym palku... Nie masz kasy na speary? Dobij 40 dista i idź expić wbije Ci sie skil jak byś trenował i wbije Ci sie też level. PrOsTe.
Kolos from rodos
25-11-2006, 15:46
Sprawa jest taka ze bardzo ciezko zbalansowac profesje, przed update z rozdzkami i zmiana regeneracji many przeciez to rycerze wyskoczyli do przodu niewiadomo ile, a jeszcze wczesniej gdy sredni lvl high lvl wynosil 60-70 to u paladynow wynosil on 90-100 (ne Securze pierwsze 3 osoby z 100 lvl to byli paladyni).
Prawda jest taka ze w zadnej grze nie da sie zbalansowac kazdej profesji od poczatku do konca, wazne jest zeby:
Jesli komus jest trudno na poczatku to pozniej byl coraz silniejszy.
Jesli komus jest latwo na poczatku zeby pozniej nie byl calkiem bezwartosciowy.
Zeby grupa 3 osob 10 razy slabszych od ciebie nie mogla cie latwo zabic.
Zeby 1 vs 1 przy podobnych lvl byly w miare podobne szanse.
Tu się zgodzę... nie zapominajmy że to jest gra RPG, a nie wyścig szczurów, byleby być w TOP 300... co do pallka, wg mnie jest to profesja dla bardziej doświadczonych graczy, dlatego na starcie jest troche trudniej , jednak później jest o wiele ciekawiej np wypad pallkiem na 20 lvlu na draga dla sportu :) a knightem?? tylko skille i exp, zwykła monotonia :P
Ukaszek0622
25-11-2006, 15:52
Moze dla cibie 67 dista do jest duzo, ale mnie taki efekt niezadowala, a poprzez skilowanie taki efekt moge osiagnac w 2-3 dni tylko dlaczego TO TAK DUZO KOSZTUJE????
Diamonic
25-11-2006, 16:19
Moze dla cibie 67 dista do jest duzo, ale mnie taki efekt niezadowala, a poprzez skilowanie taki efekt moge osiagnac w 2-3 dni tylko dlaczego TO TAK DUZO KOSZTUJE????
Powiem to tak: MASZ PECHA KOLEŚ! A jak uzbierać na speary nie umiesz to to wszystko wyjaśnia.
Zeby 1 vs 1 przy podobnych lvl byly w miare podobne szanse.
na przezycie czy na zabicie przecinika ? bo jakos nie widze mozliwosci zeby knight na 100 zabil dowolna klase na takim samym levelu ...
Sie mapes
25-11-2006, 17:38
@up
Chyba raczej na przezycie :P. Zreszta szkoda marudzic moze w Swiatecznym Update tak zrobia ze palady znow bedzie najlepsza profesja (ale rowniedobrze moze byc jescze gorszy :P)
GiantSpider
25-11-2006, 18:13
Glownym powodem niezbalansowania profesji jest ten kretyński exori mort, który zabiera tylko 20 many a daje obrażenia równe prawie połowie sdeka! Przeciez to istny kretynizm zeby za tak mała cenę walić po 200 na 100 lvlu za prawie każdym razem trafiając i do tego jeszcze co jedną sekundę! Dlatego wlasnie sorce/druty sa teraz lepsze. Zeby wyrownac profesje wystarczy podniesc ilosc many wymagana na strzal z exori mort. Wystarczy ze cipsoft ustawi powiedzmy 50 many zamiast 20 many i juz bedzie dobrze. Przestawienie ilosci many z 20 na 50 chyba nie zabierze cipom az tak duzo czasu? :p
Tibia jest teraz strasznie wypaczona, bo sorc i drut zabijaja kazdego potwora z exori mort szybciej i taniej niz knight z broni.
A co do paladyna i knighta to mysle ze sa rowni bo knight ma lepszą obrone a paladyn ma lepszy atak. Szybkość expienia także podobna, co najwyzej z minimalnym wskazaniem na pala. (bolt zadaje wieksze obrazenia w potwory mocno opancerzone i z dobrym defem oraz wieksza sila magii) Teraz trzeba tylko pogorszyc oplacalnosc mortów i bedzie gites.
Sunspot_69
25-11-2006, 19:09
Glownym powodem niezbalansowania profesji jest ten kretyński exori mort, który zabiera tylko 20 many a daje obrażenia równe prawie połowie sdeka! Przeciez to istny kretynizm zeby za tak mała cenę walić po 200 na 100 lvlu za prawie każdym razem trafiając i do tego jeszcze co jedną sekundę! Dlatego wlasnie sorce/druty sa teraz lepsze. Zeby wyrownac profesje wystarczy podniesc ilosc many wymagana na strzal z exori mort. Wystarczy ze cipsoft ustawi powiedzmy 50 many zamiast 20 many i juz bedzie dobrze. Przestawienie ilosci many z 20 na 50 chyba nie zabierze cipom az tak duzo czasu? :p
Tibia jest teraz strasznie wypaczona, bo sorc i drut zabijaja kazdego potwora z exori mort szybciej i taniej niz knight z broni.
A co do paladyna i knighta to mysle ze sa rowni bo knight ma lepszą obrone a paladyn ma lepszy atak. Szybkość expienia także podobna, co najwyzej z minimalnym wskazaniem na pala. (bolt zadaje wieksze obrazenia w potwory mocno opancerzone i z dobrym defem oraz wieksza sila magii) Teraz trzeba tylko pogorszyc oplacalnosc mortów i bedzie gites.
Zastanów sie co ty piszesz co w ogole do tego ma exori mort. Zgadzam sie z tym ze jest silne itp ale ma zasieg 1 kratke. Watpie ze sorcowie ida na dla i stoja od niego 1 pole i wala z mortów bo szybko by im mana poszla.
2 sprawa bolt ma 30 ataku co jest rownoznaczne z two handed swordem (-) def. Czyli Knight zakladajac juz Fs-a ma wiecej ataku + shield niz pal.
Sam gram palkiem i tez uwazam ze strasznie go zpieprzyli ale Cipsoft widzi to troszke inaczej. Przykład.
Knight wali z meele 200+ za cene kupienia broni lub gdy jest na silniejszych potworkach Uh
Sorc/druid wali co prawda 2 razy wiecej z SD ale koszty tego sa duze dlatego zeby sorcowie na lev nizszych mogli expic dostali wandy. Jezeli ktos gral wczesniej pamieta jak to jest gdy 5 min lejesz Warriora z meele.
Palik natomiast idzie inna droga. Wali co prawda mniej niz knight ale + to dystans. Wali polowe mniej z magi ale przezciez ma meele. Wiec patrzac na to z neutralnej strony wychodzi na to ze palik jest najlepszy, jednak w praktyce jest inaczej.
Jak zawsze w moim stytlu nie przkeazałem tego co chciałem do konca i bedzie duzo ale :D ale w tracie mam nadzieje oswieci mnie i wiecej napisze. :D
Diamonic
25-11-2006, 19:22
Knight wali z meele 200+ za cene kupienia broni lub gdy jest na silniejszych potworkach Uh
Sorc/druid wali co prawda 2 razy wiecej z SD ale koszty tego sa duze dlatego zeby sorcowie na lev nizszych mogli expic dostali wandy. Jezeli ktos gral wczesniej pamieta jak to jest gdy 5 min lejesz Warriora z meele.
Palik natomiast idzie inna droga. Wali co prawda mniej niz knight ale + to dystans. Wali polowe mniej z magi ale przezciez ma meele. Wiec patrzac na to z neutralnej strony wychodzi na to ze palik jest najlepszy, jednak w praktyce jest inaczej.
Jak walnie te 200+ raz w tygodniu bede w stanie ci pogratulowac, scrednia hitow 50 knighta ze skillami po 80 nie przekroczy 50, d lance, f axe, bs czy inne, nie ma to za bardzo znaczenia, pal to inna sprawa, moze jego srednia tez wyniesie 50-60 ale on bedzie trafial prawie za kazdym razem, a knight co 2-3 rundy. Zreszta kto ci kiedys kazal isc sorcem na warriora? :| Na rotach sie siedzialo z wh.
Sunspot_69
25-11-2006, 19:56
Jak walnie te 200+ raz w tygodniu bede w stanie ci pogratulowac, scrednia hitow 50 knighta ze skillami po 80 nie przekroczy 50, d lance, f axe, bs czy inne, nie ma to za bardzo znaczenia, pal to inna sprawa, moze jego srednia tez wyniesie 50-60 ale on bedzie trafial prawie za kazdym razem, a knight co 2-3 rundy. Zreszta kto ci kiedys kazal isc sorcem na warriora? :| Na rotach sie siedzialo z wh.
Po prawej sa takie znaczki i oznaczaja full atak / balance / defensive i jak zaznaczysz to czerwone moze lepiej bedzie. Grałem knightem na 49 lev skille mial po 88 i siedzac 2-4h na expie widziałem dosyc czesto te hity. Zgadzam sie ze wali rzadziej ale konkretniej, a paladynem majac teraz 94 dysta moj best nie przkracza 180.
2 sprawa to ze napisałem ze sorcem jest cos ciezko ubic np: z serpenta to byl przykład, nie kazdy to co napisze musial zrobic w przesłosci. Pozatym wiele osob nie znało fibuli gdzie mogli chodziz z WH na roty dlatego tez siedzieli na Foldzie/zamku kolo ab/ amazon campie.
GiantSpider
25-11-2006, 20:10
Zastanów sie co ty piszesz co w ogole do tego ma exori mort. Zgadzam sie z tym ze jest silne itp ale ma zasieg 1 kratke. Watpie ze sorcowie ida na dla i stoja od niego 1 pole i wala z mortów bo szybko by im mana poszla.
2 sprawa bolt ma 30 ataku co jest rownoznaczne z two handed swordem (-) def. Czyli Knight zakladajac juz Fs-a ma wiecej ataku + shield niz pal.
Sam gram palkiem i tez uwazam ze strasznie go zpieprzyli ale Cipsoft widzi to troszke inaczej. Przykład.
A co do dragon lordow: zgadzam sie tutaj ze knight moze na nich expic na nizszym lvlu niz sorc ale sorc wcale nie musi chodzic na dragon lordy poniewaz na zwyklych dragonach expi duuuzo szybciej i taniej niz knight na lordach. W ogole na lordach ponizej 150 lev sie nie oplaca, lepiej bic zwykle. A od 150 sorc rowniez moze bic lordy, stojac 1 kratke od niego. :)
Jak zawsze w moim stytlu nie przkeazałem tego co chciałem do konca i bedzie duzo ale :D ale w tracie mam nadzieje oswieci mnie i wiecej napisze. :D
Wlasnie ze 50+ sorce expia na dragonach (zwyklych) z exori vis stojac 1 kratke od smoka i wychodzi im taniej i oplacalniej niz knightom na tych samych dragonach z broni lub tym bardziej na dragon lordach, pomijajac juz oczywistosc ze sorc szybciej ubije czyli szybszy exp. I 25 shielda na full def daje wiecej niz 80 na full ataku, na guardach sorcem z 25 na full def obrywam za mniej niz knightem na 80 z full atak i do tego jeszcze knight do 100 lvl musi uzywac broni dwurecznej czyli schodzi duuuzo wiecej hp niz magowi.
A co do dragon lordow to zgadzam sie z opinia ze knight moze na nich expic na mniejszym lvlu niz sorc, ale i tak wyciaga mniej expa i kasy niz sorc na zwyklych dragonach. Do 150 lvl na dl knight i sorc maja przewaznie waste, zarobek ma tylko paladyn. A od 150 lvl sorc moze juz expic na dl stojac 1 kratke od niego i bijac z vis. :)
Po prawej sa takie znaczki i oznaczaja full atak / balance / defensive i jak zaznaczysz to czerwone moze lepiej bedzie. Grałem knightem na 49 lev skille mial po 88 i siedzac 2-4h na expie widziałem dosyc czesto te hity. Zgadzam sie ze wali rzadziej ale konkretniej, a paladynem majac teraz 94 dysta moj best nie przkracza 180.
Ależ ty mądry... Lepiej uderzyc 2 razy za 100 czy raz za 150 a drugi raz w ogole nie trafic?
Srednia paladyna jest duzo wyzsza. Np w demona hlvl pal ma hity po 100. A knight? Chmurka, chmurka, armor, armor, 17 itd. Zgadnij kto lepszy? -.-
Knight wali mocniej od pala na potworach klasy rotwuurmow, szkrabów, slajmów i jeszcze jakis tam bandytow. A na powaznych potworach typu drag, gs, demon, wrl itd pal ma srednia o niebo wyzsza.
Alez ty madry... Lepiej sam sie zastanow co piszesz bo wiekszych glupot juz dawno nie widzialem. Co z tego ze bolt ma 30 ataku a fs ma 35 skoro boltem zabijesz demona, gs, draga, wrl, necro, vampa, dsa itd itd itd a fsem mozesz co najwyzej zabic sobie guarda? Bolt ma dużo wyższe ŚREDNIE obrazenia jak jakakolwiek bron z wylaczeniem ice rapiera.
A co do shielda to knight i tak traci wiecej hp bo stoi obok potwora. I leczy sie drozej bo exura vita lepsza niz uh.
Za cene kupienia broni to ty nie zabijesz nawet elfa scouta bo i tam ida uhy/manasy. Zastanow sie co piszesz.
Knight wali po 200+ ale w potwory ktore nie maja prawnie zadnej obrony jak slime, beholder. W demona knight wali po 0 (slownie: "zero"). Porownaj to z uderzeniami pala.
Sorc z sd wali 5-10 razy mocniej niz knight z melee, a na 200+ nawet 15 razy. Knight nigdy nie przekracza 300 hp w melee, taifun devilry swoim sdekiem podchodzi pod 1000. SD nie sluzy do expienia, od tego jest exori mort. Z exori mort sorc bije 2 razy szybciej i 3-4 razy mocniej za cene 11 gp na strzal. To bardzo tanio i szybsze zabijanie sprawia ze to sorc mniej traci.
Sunspot_69
26-11-2006, 00:54
Zgadzam sie ze wali z visów ale nie na 50 lev. Obecnie moich 2 kumpli sorców od 68 i 65 do 75 expia na dragach i idzie im ok. 10 bp manasów na 1 lev wiec nie wiem czy to jest taka mała strata
Moze zagraj z ludzmi ktorzy maja lepsze skille niz 70 /70 i zobaczysz jak to jest naprawde. Bedac na DL z knightem skille 92/90 i ja obecnie 94 dostaje exp ok. 1000 on 1100 czyli wiecej. Chyba za duzo naogladales sie filmików na ktorych to biegnie 200 pal i wali po 200 z boltów albo jak tajfun posuwa po 1000 z sd. Ja nie mowie o 200 lev bo to juz odmnienna historia. 3/4 osob skonczy grac w tibie nim dojdzie do tego lev.
"Knight wali mocniej od pala na potworach klasy rotwuurmow, szkrabów, slajmów i jeszcze jakis tam bandytow. A na powaznych potworach typu drag, gs, demon, wrl itd pal ma srednia o niebo wyzsza. "
Mówisz ze ja pisze glupoty Hmmm z tego co kojarze to nie jest trudno wbic sie w rotworma za 65 albo w bandyte za 110, a sam osobisice nie znam zandego knighta ktory expi solo na gs lub demony chyba ze ktos lubi waste
Za cene kupienia broni to ty nie zabijesz nawet elfa scouta bo i tam ida uhy/manasy. Zastanow sie co piszesz.
Knight wali po 200+ ale w potwory ktore nie maja prawnie zadnej obrony jak slime, beholder. W demona knight wali po 0 (slownie: "zero"). Porownaj to z uderzeniami pala.
Sorc z sd wali 5-10 razy mocniej niz knight z melee, a na 200+ nawet 15 razy. Knight nigdy nie przekracza 300 hp w melee, taifun devilry swoim sdekiem podchodzi pod 1000. SD nie sluzy do expienia, od tego jest exori mort. Z exori mort sorc bije 2 razy szybciej i 3-4 razy mocniej za cene 11 gp na strzal. To bardzo tanio i szybsze zabijanie sprawia ze to sorc mniej traci.
Tak jak pisalem odlegal przyszlosc ale tu sie zgodze
Ja nie mam takiego problemu :P Bo zaczołem grać palem juz po update, wcześniej grałem tylko magami i drutami. Mnie tam odpowiada. Ceny spearów wcale nie są takie drogie, ale ja mam drugiego chara :/
GiantSpider
26-11-2006, 11:08
Zgadzam sie ze wali z visów ale nie na 50 lev. Obecnie moich 2 kumpli sorców od 68 i 65 do 75 expia na dragach i idzie im ok. 10 bp manasów na 1 lev wiec nie wiem czy to jest taka mała strata
To dlaczego ja z visów na 50 lvlu magiem z 45 mlvl (czyli slaby) expie na dragach szybciej i OPLACALNIEJ niz moj kumpel 53 lvl knight ze skilami 87/86 (czyli wysokimi)? Cala filozofia polega na tym zeby umiec trafiac z visa i leczyc sie w odpowiednim momencie. (nie na red hp)
Obecnie moich 2 kumpli sorców od 68 i 65 do 75 expia na dragach i idzie im ok. 10 bp manasów na 1 lev wiec nie wiem czy to jest taka mała strata
Sorcowi idzie na draga kilka manasow a knightowi kilka uhow. Co jest tansze: uh czy manas?
Moze zagraj z ludzmi ktorzy maja lepsze skille niz 70 /70 i zobaczysz jak to jest naprawde. Bedac na DL z knightem skille 92/90 i ja obecnie 94 dostaje exp ok. 1000 on 1100 czyli wiecej. Chyba za duzo naogladales sie filmików na ktorych to biegnie 200 pal i wali po 200 z boltów albo jak tajfun posuwa po 1000 z sd. Ja nie mowie o 200 lev bo to juz odmnienna historia. 3/4 osob skonczy grac w tibie nim dojdzie do tego lev.
Ogladalem filmy z EO i jego uderzenia z broni sa po prostu zalosne jak na jego poziom. Oczywiscie moze walic z explo i exori ale to mniej oplacalne niz morty/visy. A skille 90/90 to prawie 1000 godzin skillowania. Przez ten czas magiem wbijesz 80 lev bez problemu czyli mag znowu jest lepszy bo 80 lvl i 50-60 mlvl wali z vis duzo mocniej niz knight 90/90 z broni i do tego wiekszy lvl czyli exp mniej kosztuje.
Mówisz ze ja pisze glupoty Hmmm z tego co kojarze to nie jest trudno wbic sie w rotworma za 65 albo w bandyte za 110, a sam osobisice nie znam zandego knighta ktory expi solo na gs lub demony chyba ze ktos lubi waste
Bah.
To dlaczego paladyni expia na gsach a hlvl sorce na demonach? Bo sie nie oplaca? -,-
Czy knightem na 100+ bicie szlajmow, bandytow, szkrabow, beholdów, czerwonych robakow i innego scierwa ponizej 200 expa jest ciekawe? Imho nie.
Tak jak pisalem odlegal przyszlosc ale tu sie zgodze
No bo knight to niestety postac ktora dorownuje innym klasom tylko do 70 lvl. Jak chcesz osiagnac cos wiecej - graj sorcem. I nie gadajcie ze knightem tez sie da "bo EO ma prawie 300 lvl", przeciez EO gra w tibie prawie od 4 lat, a taki taifun devilry w 2 lata zrobil prawie taki sam lvl, czyli roznica miedzy predkoscia expa knighta i sorca jest gigantyczna, kolosalna przewaga sorca. Ja nie mowie oczywiscie ze knightem sie nie da grac na wysokim lvlu ale jest to o wiele bardziej czasochlonne niz sorcem. Trzeba srac i żygać przed monitorem zeby osiagnac knightem tyle samo co sorc grajac sobie po 2-3 godziny dziennie. (czyli jak normalny czlowiek bez nalogu), a knight musi grac 4-5 zeby osiagnac taki sam poziom.
@Knight
Tak naprawde jedynymi atutami knighta w porownania z innymi klasami (zwlaszcza magicznymi) jest jego ilosc zycia i capa. Knight deda o wiele rzadziej niz sorce. Sorce nawet na wysokim lvlu (200+) czesto padaja podczas normalnego expienia bo expiac na wrl, demonach, behe maja czesto mniej hp niz wynosi maksymalne combo potwora, wiec moment nieuwagi i ded, takze kazdy freez/lag/kick sorcem to duza szansa deda nawet na potworze klasy zerka, beho. Tutaj rzeczywiscie widze przewage knighta. Sorc expi szybciej i OPLACALNIEJ (przestancie juz gadac ze knight expi taniej bo to nieprawda, uhy sa bardzo drogie a knightowi idzie ich masa na potworach 700+ i sorc na manasach duuuzo lepiej wychodzi) ale z duzym wiekszym ryzykiem i musi miec lepszy internet niz knight. I na hlvl czesto traci 100k po dedzie za aol+blessy. Ale z drugiej strony sorc po dedzie musi odrabiac tylko exp bo mlvl idzie wraz z lvlem i nie trzeba go osobno trenowac. A knight musi odrabiac zarowno skille jak i mlvl wiec trudno powiedziec kto ma w koncu lepiej. Drugi atut - ilosc capa powoduje ze knight sam moze sie zaopatrzyc w uhy (kupic w sklepie) oraz w razie potrzeby inne runy i dlugo przebywac na expowisku, jak sie zaopatrzony do full to nawet na 10 h wystarcza. A sorc musi chodzic do depo, targac backpacki manasow po ziemi lub prosic o to kolege co jest duzo bardziej uciazliwe. Knight expi bardziej komfortowe mimo ze wolniej i drozej niz sorc.
To sa wlasnie te jedyne atuty knighta: male ryzyko smierci oraz duza ilosc capa. Oplacalnosc expienia jest atutem knighta tylko do 50 lvl, pozniej jak wszystkie profesje expia na potworach ktore wymagaja zuzycia uh to knight expi najmniej oplacalnie.
Atuty sorca:
-szybkosc expa
-oplacalnosc expa
Atuty knighta:
-male ryzyko smierci
-wygoda expa
Jest remis? Jest, wiec sie juz nie czepiajcie. A ja preferuje sorca bo wole expic szybciej i oplacalniej niz bezpieczniej i wygodniej.
Po prostu musialem obalic kilka mitow jakie krazyly po forum np taki ze "knight expi oplacalniej" co jest prawda tylko do 50 lvla bo pozniej na uhach wychodzi gorzej niz inne profesje na manasach oraz taki mit ze "knight wali po 200" co tez jest prawda tylko na potworach klasy beholdera lub slabszych, na demonach hity sa bardzo malutkie, na wrl gorzej niz pal z boltow.
Ukaszek0622
26-11-2006, 11:34
Mam aktualnie 58 skilla palkiem i 15 lvl. Kupilem wczoraj 900 spearsow i zobaczymy czy skilanie palkiem nie jest takie drogie i do ilu skilla dolece na tym spirach. Przypominajac na wyskilenie knighta na skile 80/80 kosztowalo mnie to tylko 1500 wormsow i nic wiecej.
GiantSpider
26-11-2006, 11:50
Mam aktualnie 58 skilla palkiem i 15 lvl. Kupilem wczoraj 900 spearsow i zobaczymy czy skilanie palkiem nie jest takie drogie i do ilu skilla dolece na tym spirach. Przypominajac na wyskilenie knighta na skile 80/80 kosztowalo mnie to tylko 1500 wormsow i nic wiecej.
Skillowanie do 80/80 knightem kosztowalo cie kupę czasu i jeszcze większa kupę cierpliwosci. Przypominam ze czas też kosztuje.
maszter321
26-11-2006, 13:42
No bo knight to niestety postac ktora dorownuje innym klasom tylko do 70 lvl. Jak chcesz osiagnac cos wiecej - graj sorcem. I nie gadajcie ze knightem tez sie da "bo EO ma prawie 300 lvl", przeciez EO gra w tibie prawie od 4 lat, a taki taifun devilry w 2 lata zrobil prawie taki sam lvl, czyli roznica miedzy predkoscia expa knighta i sorca jest gigantyczna
tylko spojrz na to z innej strony, knight nie moze sobie zrobic skilli za pomoca manasow tak jak sorc mlvl. tak wiec jest mu duuzo trudniej i to normalne ze musi grac dluzej. a ze to jest jego wada to trudno, wybor nalezy do ludzi ktorzy wybieraja ta prof.
Pzdr.
Diamonic
26-11-2006, 14:05
tylko spojrz na to z innej strony, knight nie moze sobie zrobic skilli za pomoca manasow tak jak sorc mlvl. tak wiec jest mu duuzo trudniej i to normalne ze musi grac dluzej. a ze to jest jego wada to trudno, wybor nalezy do ludzi ktorzy wybieraja ta prof.
Pzdr.
Kiedys knightem ni gralo sie tak trudno jak dzisiaj wiec nie ~~~~~~~.
GiantSpider
26-11-2006, 15:54
Pzdr.
No ale tak na chłopski rozum to chyba lepiej zrobic 300 lvl w 2 lata niz w 4 lata? Lepiej grac 4 lata i miec 300 lvl czy grac 2 lata i miec taki lvl?
Kiedys knightem ni gralo sie tak trudno jak dzisiaj wiec nie ~~~~~~~.
Knightem gralo sie tak samo, tylko sorcem duzo trudniej. Teraz sorc to jest taki banał ze aż głowa boli. Nie dosc ze ta profesja ma najwieksze hity, pokonuje najlepsze potwory, najszybciej i najoplacalniej expi to do tego jeszcze doszlo to ze jest najłatwiejsza! -.-
Dawniej profesje byly zbalansowane bo sorc musial latac z wh na roty do 50 lvl a knight w tym czasie skillowac. Jeden sie nudzil i drugi sie nudzil, jeden tracil czas i drugi tracil czas. A teraz knight musi skillowac a sorc bierze wanda i idzie na guardy expic -.- Jesli chodzi o knighta to przez ostatnie 3 lata nic sie nie zmienilo, jesli chodzi o sorca to dostał różdzki, szybszą manę, nowe opłacalne czary spontaniczne do expienia i solowania, nowe expowisko (wiekszosc nowych expowisk jest robiona bardziej pod magów niz rycerzy). O ile dobrze pamietam to kiedys nie bylo w ogole czarow typu exori vis/mort/flam a teraz wlasnie z tych czarow sorc ownuje knighta w expieniu. Do 50 lvl sorc musial latac z wh po rotach bo na lepszych mu sie nie oplacalo. (knight w tym czasie skillowal i bylo sprawiedliwie) Expowiska byly bardziej pod knighta, np duzo ludzi expilo na of ktore jest dobre dla knighta, nie bylo tombow ktore preferuje magow itd. Kiedys UE kosztowalo 1,6k, strzal z exori vis/mort 40 gp a teraz ue 660 gp, strzal z exori vis/mort 11 gp. itd itd. Mozna by bylo dlugo wymieniac. W kazdym badz razie w momencie kiedy profesje wybieral eternal oblivion knight na pewno nie byl gorszy od sorca. (glownym argumentem noobow jest to ze najwyzszy lvl w tibii to knight czyli to najlepsza profesja a to gowno prawda bo jak EO wybieral profesje 4 lata temu to sie calkiem inaczej gralo, zaloze sie ze jakby mial teraz wybierac to by gral sorcem)
maszter321
26-11-2006, 16:22
No ale tak na chłopski rozum to chyba lepiej zrobic 300 lvl w 2 lata niz w 4 lata? Lepiej grac 4 lata i miec 300 lvl czy grac 2 lata i miec taki lvl?
dlatego napisalem ze wybor nalezy do ludzi ktorym chce sie grac knightem :)
jak EO wybieral profesje 4 lata temu to sie calkiem inaczej gralo, zaloze sie ze jakby mial teraz wybierac to by gral sorcem)
pewnym nigdy byc nie mozesz :p
P.S
Wiekszosc ludzi ktora mowi ze knight jest be a sorc roxior biora pod uwage tylko dmg zadawanych ciosow. wezcie pod uwage ryzyko deda w przypadku laga/freeza
Sorcowi idzie na draga kilka manasow a knightowi kilka uhow. Co jest tansze: uh czy manas?
Należy też pamiętać, że knight może zabrać ze sobą druida na ~50 lvl i wtedy leczenie go wychodzi tanio, a np. na DL/hydrach druid robi DS'y i ma exp + mlvl (co jest dla niego opłacalne) a knight atakuje ostatni i ma exp + mniejszy waste na leczenie. Tak więc gdy CIPsoft ulepszył druida ulepszył także knighta.
Pozdrawiam,
Lubo.
Diamonic
26-11-2006, 17:20
Należy też pamiętać, że knight może zabrać ze sobą druida na ~50 lvl i wtedy leczenie go wychodzi tanio, a np. na DL/hydrach druid robi DS'y i ma exp + mlvl (co jest dla niego opłacalne) a knight atakuje ostatni i ma exp + mniejszy waste na leczenie. Tak więc gdy CIPsoft ulepszył druida ulepszył także knighta.
Pozdrawiam,
Lubo.
Tya, knight na expie na dragach na pewno targa za soba 50 druida zeby go siowal.
A nie? Podam Ci przykład, nie 50 lvl, a 70+ ed - Titiof. A name tego gościa, którego siora ten druid to Tiases, zobacz sobie jego comment.
Pallem niema sensu skillować.
GiantSpider
26-11-2006, 19:36
pewnym nigdy byc nie mozesz
..........
Nie potrafisz zrozumiec tego ze kiedys tibia wyglada inaczej i gra sorcem byla duzo mniej oplacalna? Kiedys po prostu knight byl przynajmniej rownorzędną, a moze i nawet lepsza profesją od sorca. Teraz w wyniku zje*anych updatów sorc jest kilka razy mocniejszy od knighta. Knight jest obecnie dokladnie taki sam jak byl 4 lata temu czyli w czasie kiedy EO wybieral profe. Sorc natomiast poczynil ogromne postepy: dostał nowe czary, różdzki, szybsza mane, potwory do expienia, tansze manasy, runy w sklepach. Knight z natury NIE jest slabsza profesja od sorca, a jedynie koncentruje sie na innych umiejetnosciach. Cipsoft tak naprawde wypaczył balans profesji w Tibii chcąc walczyc z cheaterami, ponieważ jak dał soule sorcom i drutom to musial jednoczesnie umozliwic im expienie z rozdzek a jak musial umozliwic expienie z rozdzek to musial takze dac szybsza mane. Ciag przyczynowo-skutkowy. Cipsoft wygrał z cheaterami, ale niestety kosztem balansu profesji.
P.S
Wiekszosc ludzi ktora mowi ze knight jest be a sorc roxior biora pod uwage tylko dmg zadawanych ciosow. wezcie pod uwage ryzyko deda w przypadku laga/freeza
No ok, ja rozumiem ze sorc jest bardziej narazony na deda wiec powinien walic troche mocniej. Ale absurdem jest ze sorc na 200+ uderza po 3-4 razy mocniej niz knight z broni. To juz jest wypaczenie. Jak narazie to niestety prawda jest taka ze profesje nie sa zbalansowane i magowie (sorc/drut) przewazaja nad fizykami (knight/pal) w wiekszoni aspektow gry. Ale jak juz powiedzialem jest to wina updatów cipsoftu ktory mialy na celu walke z cheaterami a okazaly sie totalna klapa i obaliły pięknie funkcjonujacy niegdyś balans profesji w tibii.
Pozdrawiam,
Lubo.
Nalezy pamietac o tym ze jak druid leczy knighta za pomoca exura sio to jest jego loot bo wtedy nie expi. Nalezy pamietac o tym ze mlvl rosnie zawsze przy expieniu, a im wiecej uzywamy manasow bez mana shielda tym lepiej rosnie. Nalezy pamietac o tym ze exp z summonami sux. Nalezy pamietac o tym ze ds zostanie zabity przez dl w gora 10 sekund i trzeba stawiac nowego. Nalezy pamietac o tym ze summony sa wolne i chodza tylko po 1 poziomie.
Zrozum ze normalne PG polega teraz na walce solo a nie w druzynie. Twoj styl gry nie jest ani dobrym expem ani dobrym lootem. Mozna isc na slabsze potworki ale bic samemu i wtedy wyjdzie zarowno pod wzgledem expa jak i loota i nie trzeba czekac na drugą osobę.
Nie mam zamiaru sie z nikim klocic o to czy tibia jest gra druzynowa czy nie. Moim zdaniem nie jest bo w przeciwienstwie do wielu innych rpg kazda profesja jest tutaj samowystarczalna. Oczywiscie hunty z przyjaciolmi dostarczaja wiecej przyjemność ale mi chodzi konkretnie o szybkie zdobywanie kolejnych poziomow. Bawic to sie mozna tez na rooku. (przyklad - sunrise)
Po prostu nie oplaca sie isc na dragony zeby miec 30k/h i 2k zarobku skoro mozna isc na tomby i miec 50k/h i 1k zarobku. Czaisz?
A nie? Podam Ci przykład, nie 50 lvl, a 70+ ed - Titiof. A name tego gościa, którego siora ten druid to Tiases, zobacz sobie jego comment.
No to jest loot druida bo zaden normalny gracz nie bedzie tracil czasu na leczenie kogos za darmo. A jak druida to raczej waste dla knighta (co najwyzej wyjdzie na 0 jesli swiat jest mlody i dragon shield chodzi po 10k :)) i sie nie oplaca. Lepiej jakby sobie poszedl poexpic np na elfach.
giertychowiec
26-11-2006, 21:05
wlasnie dzisiaj zrobilem se palka i nie wiem jak nim grac czy skilowac do 40 skila i expic czy do 50 skila i isc expic??:( i na czym expic bo mialem juz kiedys palka ale niewiedzialem gdzie expic...:(
sorka,wiem ze to nie jest do tego tematu ale napiscie plz,,
moim zdaniem pall nie jest wcale taki zly.:) Trzeba tez porównac ze palek wali na dystans kilku kratek, a sorc i druid moga najwiecej na 3 czy 4 kratki;pA knait wogle co np. dragon bedzie mu spore hity sprzedawal a pallek moze polowe jego hitów uniknac.
Nie wiem moze sie myle bo najgozej gram palkiem no ale z mojego punktu widzenia;p
alkoOholik
26-11-2006, 21:16
@up
Dobij 40 albo 35 dista na trolach (ile wolisz), i idź expić na Ghostland (szkielety i ghule). Robiąc tam byle jaki bagloot z tego shitu co leci (viking helmet, mace itd.) + kasa z Szkieletów i Ghouli zwróci Ci się napewno. Nic trudnego =).
GiantSpider
26-11-2006, 21:19
wlasnie dzisiaj zrobilem se palka i nie wiem jak nim grac czy skilowac do 40 skila i expic czy do 50 skila i isc expic??:( i na czym expic bo mialem juz kiedys palka ale niewiedzialem gdzie expic...:(
sorka,wiem ze to nie jest do tego tematu ale napiscie plz,,
moim zdaniem pall nie jest wcale taki zly.:) Trzeba tez porównac ze palek wali na dystans kilku kratek, a sorc i druid moga najwiecej na 3 czy 4 kratki;pA knait wogle co np. dragon bedzie mu spore hity sprzedawal a pallek moze polowe jego hitów uniknac.
Nie wiem moze sie myle bo najgozej gram palkiem no ale z mojego punktu widzenia;p
Sorc expi w zwarciu podobnie jak knight, pal jest jedyna profesja walczącą na dystans. Ale to nie oznacza ze jest lepszy od sorca poniewaz sorc zadaje 3-4 razy wieksze obrazenia i taniej sie leczy. Pal jak naloży tarcze to jest prawie nie do przejscia dla knighta, bez tarczy z przyzwoitym armorem (plate+) tez dostaje niewielkie obrazenia po 30-40 bo bron knighta w pvp sux. Pal jest dobry tylko jak nie ma lagow. Na lagach moze pasc nawet od jednego guarda a sorc bierze 2 na klate i szybciej zabije zanim go zjada do red.
Raczej nie uniknie. Ataku z trąby (wave) każdy stara się uniknąć, atakiem z gfb zawsze trafia (jakieś 4/5 hitów zadawanych przez smoka w walce), więc pal uniknie tylko słabych pazurków smoka.
Sorc expi w zwarciu podobnie jak knight
I tu jest błąd Cipsoftu. Rozumiem różdżki i visy, ale to nie powinno zrobić z maga super-silnego knighta z małą liczbą hp. Wolałem czasy, gdy mag bił głównie runami.
Na lagach moze pasc nawet od jednego guarda a sorc bierze 2 na klate i szybciej zabije zanim go zjada do red.
Więcej dymków będzie na maga, ale ileśtam hp więcej pal ma. Rozumiem, że palowi hp się skończy szybciej (2/3 hitów mag sparuje), ale jak wywali Cie z gry na guardzie, to zdaje mi się, że kusza wali mocniej od różdżki.
Nalezy pamietac o tym ze jak druid leczy knighta za pomoca exura sio to jest jego loot bo wtedy nie expi. Nalezy pamietac o tym ze mlvl rosnie zawsze przy expieniu, a im wiecej uzywamy manasow bez mana shielda tym lepiej rosnie. Nalezy pamietac o tym ze exp z summonami sux. Nalezy pamietac o tym ze ds zostanie zabity przez dl w gora 10 sekund i trzeba stawiac nowego. Nalezy pamietac o tym ze summony sa wolne i chodza tylko po 1 poziomie.
Zrozum ze normalne PG polega teraz na walce solo a nie w druzynie. Twoj styl gry nie jest ani dobrym expem ani dobrym lootem. Mozna isc na slabsze potworki ale bic samemu i wtedy wyjdzie zarowno pod wzgledem expa jak i loota i nie trzeba czekac na drugą osobę.
Nie mam zamiaru sie z nikim klocic o to czy tibia jest gra druzynowa czy nie. Moim zdaniem nie jest bo w przeciwienstwie do wielu innych rpg kazda profesja jest tutaj samowystarczalna. Oczywiscie hunty z przyjaciolmi dostarczaja wiecej przyjemność ale mi chodzi konkretnie o szybkie zdobywanie kolejnych poziomow. Bawic to sie mozna tez na rooku. (przyklad - sunrise)
Po prostu nie oplaca sie isc na dragony zeby miec 30k/h i 2k zarobku skoro mozna isc na tomby i miec 50k/h i 1k zarobku. Czaisz?
No to jest loot druida bo zaden normalny gracz nie bedzie tracil czasu na leczenie kogos za darmo. A jak druida to raczej waste dla knighta (co najwyzej wyjdzie na 0 jesli swiat jest mlody i dragon shield chodzi po 10k :)) i sie nie oplaca. Lepiej jakby sobie poszedl poexpic np na elfach.
Nie mam knighta ani druida. DSy sa po to zeby zdjąć shield monsterowi, DS'y sa wolne? ok sa wolne, no to postaw zerka na dl'u zeby Ci zdjal shield skoro taki madry jestes. DS padnie w 10 sec, 10 sec = 5 tur, wiec 5x musi go hitnac, knight ma spell exeta res, a druid mas healing, wiec moze go uleczyć. Pozatym są jeszcze takie runy jak Intense Healing, więc DSy mozna uleczyc. Expa duzo nie bedzie, ale przeciez nie chodzi tu o exp, bo gdyby o exp chodzilo to by druid poszedl sam huncic dragi albo cos innego, DS'y maja tylko zdjac shielding danego monstera.
Pozatym 1 UH = 150 gp; dobry druid leczy troche mniej albo tak samo ile knight jesli sie UHnie. powiedzmy ze mf daje srednio 100 mp, wiec co bardziej sie oplaca uzyć? Gdyby knight używał UHów to by wyszło taniej wg. Ciebie? Pomysl jak by knight zabijal hydry sam a jak z pomoca 2x DS... i dopiero pozniej postuj.
A i jeszcze jedno, gdy spadnie knightowi jakis loot, to musi go sprzedac, a tak daje go poprostu druidowi (wyłączając możliwość sprzedawania tego itema u djina).
I tu jest błąd Cipsoftu. Rozumiem różdżki i visy, ale to nie powinno zrobić z maga super-silnego knighta z małą liczbą hp. Wolałem czasy, gdy mag bił głównie runami.Tak, a Ty pewnie postacią magiczną wtedy nie grałeś?
I co do tego, że knight (nie mam tu na myśli jakiegoś 15 lvl) hita paladina w p-armie (i jeśli nie ma np. c-legs, dh, itp.) za 30-40 się zgodzić nie mogę, ponieważ miałem kiedyś 42 rp i wiem jak mnie qmpel (około 50 lvl, knight, z marnymi skillami) siekał po 50-70 a czasem nawet więcej..
Pzdr,
Lubo.
giertychowiec
26-11-2006, 22:06
moze i macie racje a mozecie mi powiedziec z czystej ciekawosci dlaczego niektórzy palkowie na duzym lvl maja slabe eg?dlatego bo walo na odleglosc i im jest lepsze nie potrzebne czy jak??..:)
A jak mam expic czy by mi sie oplacalo na 20 lvl ze skilami np 60 isc na poh??:Dtakie pytanie dodatkowe
Czemu mają słabe? Pod jakim względem słabe? Bo np. dla mnie słabe to p-set a dla innego c-set, bo może mieć g legs, mpa, dh... Co do tego expienia na poh, chyba nie masz na myśli GSów, czy dragów^^, tylko raczej cyclopy, wiec to chyba lepiej iść na północ od Thais, idziesz pod ziemie i masz ładne expowisko cycków i nie musisz się bać, że ubije Cie tam lurniety GS mino archer/guard czy coś innego =) No i blisko do pz.
raczej cyclopy, wiec to chyba lepiej iść na północ od Thais, idziesz pod ziemie i masz ładne expowisko cycków i nie musisz się bać, że ubije Cie tam lurniety GS mino archer/guard czy coś innego =) No i blisko do pz.
Na poh masz znacznie bliżej do pz.
giertychowiec
26-11-2006, 22:24
Dla mnie slabe np na 50 lvl to jest plate set.rozumiesz;p
ale ze skilami 70 na np 25-30 lvl to na poh chyba spokojnie bo to juz na dragi bym chyba chodzil nawet;p
???mam racje???:D
Dla mnie slabe np na 50 lvl to jest plate set.rozumiesz;pTaa, rozumie, może wolą sprzedać to co mają z questów zamiast trzymać, skoro i tak utrzymują dystans?
ale ze skilami 70 na np 25-30 lvl to na poh chyba spokojnie bo to juz na dragi bym chyba chodzil nawet;pTam, gdzie drag to latają też zerki leadry a jak ktoś ucieka GSowi to czasem też obok draga, a Ty przecież też będziesz przed nim uciekał.
@Diddy
Tak, racja, bliżej, ale co jeśli ktoś lurnie GS'a pod temple?
giertychowiec
26-11-2006, 22:32
W poh przy cycach jest pewna dziura gdzie jest drag a dalej qest nie pamietam jaki ale jest.
Wciagam draga i uciekam nim do góry wokolo duego glazu czy co to jest
robie kulko i drag juz powinien pasc..;p
:)
GiantSpider
26-11-2006, 22:32
I co do tego, że knight (nie mam tu na myśli jakiegoś 15 lvl) hita paladina w p-armie (i jeśli nie ma np. c-legs, dh, itp.) za 30-40 się zgodzić nie mogę, ponieważ miałem kiedyś 42 rp i wiem jak mnie qmpel (około 50 lvl, knight, z marnymi skillami) siekał po 50-70 a czasem nawet więcej..
Chodzilo tutaj o sredni hit a nie maksymalny. Maksymalny jest oczywiscie znacznie wiekszy ale sredni nie przekracza 40 hp bo jest tez duzo pudeł.
Ukaszek0622
27-11-2006, 00:00
Hmmm.... co do nieoplacalnosci skilowaniu palkiem!! Nie wydaje mi sie ze jak zrobie 40 skilla i pujde gdzies expic to ze do 25-30lvl bede mial takie skile zeby mi sie oplacalo tluc smoki. Wole sobie wyskilic 75 dista i na 25lvl wymiatac na dragach i owiele mniej tracic boltow
Pallowi skille rosną dużo szybciej niż knightowi.Np wytrenienie knightem 50 to w przeliczeniu na palla wychodiz ok.55-60. Na wyższym skillu jest to duża różnica.
Co do kosztownego trenienia palla i że trzeba miec drugą postać żeby byćw stanie wytrenić 70 ale nawet z nielamiącymi się spearami jezeli nie mialeś frienda druida/sorca od monka to lipa a trenienie z innym knightem albo z pallem nie wchodzi w gre ponieważ za często partnera od trenienia trzeba by było leczyć.
Ja jak robiłem palla za 1 razem od czasu łamiących sie spearów (było to już za poprawionej wersji spear) to na start na trolle chodziłem a potem na roty koło veno z p armem. 10 spear pod łape i exp 100% się zwracało do 60skilla.
Jak robiłem metodą z monkiem(potem przeżuciłem się na mojego knighta na 30 lvl i na mc leciałem) to mimo to że łatwiej skill leciał to wydałem +/- 15k wliczając food(ham) na 2 chary(2 chara leczyłem 47 ED z sio) to w 4 dni zrobiłem 65 skilla, a knightem na ten skill treniłem dużo dłużej mimo a przy slimie musiałem i tak kase wydać na food bo było za bardzo męczące co troche zmienianie miejscówki, bo resp rybek się skończył.
Co do normalnego expienie to pall ma o tyle lepiej od sorca/druta ze jego amunicja duzo mniej kosztuje poza tym w przypadku skończenia się pacc pall na 60 lvl(można spokojnie wbić podczas najtańszego pacca) z powodzeniem expić na gs'ach na pohu, a taki sorcek/drut po zakonczeniu pacca nie ma prktycznie możliwości expienia(szczegulnie drut nie bedzie przecierz na 50+lvl na guardach z roda cisnął).
W razie pk pall ma wieksze szanse na przeżycie niż sorc pozatym może się lepiej bronić np. taki sorcek/~ nie nosi aż tak dużego zapasu sd na każdym huncie a z hmm troche trudno sięz kims bić (przecież nikt mu się nie nasunie visa i czekał na dead), a taki pall z boltów może skutecznie bić wspomagając sie przy tym sd (80bolt+150sd=330hp kombo-skuteczne na dobijanie)
Podsumowując pall na low lvl ma cieżko ale po nabiciu stosownego lvl staje sie bardzo ekonomiczny w porównaniu do sorca/druta i mimo slabszej obrony jest trudniejszy zabicia i ma wieksząszanse na przeżycie kombo.
Ukaszek0622
27-11-2006, 00:24
hmm... moze i masz racje ale najpierw trzeba wbic ten wmiare dobry lvl i skile ktore beda przekraczac 75 dista bo inaczej to nic niezrobisz :P
(80bolt+150sd=330hp kombo-skuteczne na dobijanie)
matematyka sie klania idz lepiej sie poucz albo uzyj klakulatora
a taki pall z boltów może skutecznie bić wspomagając sie przy tym sd (80bolt+150sd=330hp kombo-skuteczne na dobijanie)
150 z sd pociągnie 70lvl palek, a taki to ma skilla ~85, więc jego best hit na potworze nie przekracza ~170, więc na gracza będzie 2 razy mniejszy.
Max 80 pociągniesz i to w kolesia, który ma na sobie rook-seta, a 70 lvl nie będzie chyba bił jednocyfrowych lvli?
Sorc 70lvl będzie bił po ~230 za każdym SD'kiem (tyle co pala beścior z sd+bolca w golasa), ~340 z e-wave, a ~450 z UE.
Ps.
Obliczenia wykonane kalkulatorem Tibiacount.
Sunspot_69
27-11-2006, 19:03
Giantowi przyznaje racje w tym co napisał, ale zaczynajac gre 4 lata temu Pal + sorc mieli jednak ulatwienie. Pamietam gdy na 12 lev moj kumpel robil sobie BP Enegry Bomb i szedl na gski. Gsy nie ruszaly sie gdy otrzymaly cios z EB i spokojnie mozna je bylo dobijac. =) W sumie na expa knight jest najgorsza profesja ale pvp raczej nikt nie ma z nim szansy (oczywiscie wykluczam nóóbów noszacych na 100 lev 2 bp uh .... ).
A co do palika najlepiej wbic 50-60 dista i leciec na exp poniewaz palkowi podczas Blood hita skill leci szybciej, ja niesety jestem skazany na skillowanie gdyz moj komp sie grzeje i restartuje sie =)
A co do palika najlepiej wbic 50-60 dista i leciec na exp =)
Można już od 40.
moj komp sie grzeje i restartuje sie =)
Zdejmij obudowę albo przeczyść wiatraczek.
Tentotrix
27-11-2006, 19:46
Co do comba pallkiem to :
-monsters (best combo)
Na dragu testowalem combo powerki+sdki i...z power bolta wszedl hit za 235+ sd 420 (z groszami) combo- około 655
knight na tym lvlu nie walnie tyle za chu** nie mówcie mi ze ma exori,bo chodzi tu o ciągłe combo a knight po takim exori musi sie manasowac ;p sorc na tym lvlu walnie raczej tyle z sd+burst.
-player
best combo- w 40 msa = 110 z power +205 z sd = 315 (deep red miał)
knight na tym lvlu nawet jak walnie te 100 z sova/sc'a to i tak nie walnie z explo za 205,a z exori poprozu 40 msa nie jest wstanie trafić.Sorc takie combo znowu walnie
Wniosek?
MS AND RP ROX :D
no juz mozecie mnie zjechac :]
Konradzio
27-11-2006, 21:16
Mam takie male pytanie! czy wy nie skillowaliscie na trollach? ;> ja skillujac na nich do 45 skilla wynioslem z nich ponad 3k i 200 spearów teraz mam 16 lvl 60 dista i nic mi nie braknie nigdy nie narzekalem na brak kasy
:D ofc nudne jest podnoszenie spearów ale to nudna gra
a tak w ogole wszystko zalezy od umiejetnosci gracza a nie od profesji
Przestańcie gadać tylko grajcie palkiem, ja nie moge bo mam lagi.
servinax
27-11-2006, 21:54
1. Wychodzisz z rooka z 1k bez eq.
2. Kupujesz scale armor [100gp] / dwarven shield [100gp] / jakis soldier helmet i inne smieci...
3. Zostaje ci ~500gp
4. Kupujesz 10 spearow i biegniesz na trolle [im większy resp tym lepiej... polecam AB]
5. Pelno spearow lezy na ziemi wiec zbierasz je i skillujesz [ile chcesz ale polecam minimum 45/20 (okolo 3 godziny)
6. Po osiagnieciu (podczas skillowania?) 13 lvla kupujesz czar "exevo con" i trenujesz nim mlvl przy okazji robiac strzaly...
7. Biegniesz expic i skillujesz do 70 dista jak juz osiagniesz odpowiednia ilosc kasy xDDDD
Co do pytania dlaczego cipy tak utrudnily granie pallkiem:
Jak juz ktos udowodnil pally to najsilniejsza profesja... Gdyby tego nie wprowadzili 70% graczy bylo by palladynami 20% runemakerami a pozostale 10% to blokerzy...
A co zauwazylem podczas skillowania to do 40 skilla paladinem skilluje sie o wiele szybciej niz knightem! [test na multi cliencie od skillow 15/15 do 40 sword / 40 dist]
Ps. Pierwszy post XDDDD
Ukaszek0622
27-11-2006, 22:18
pallem mam juz 19 lvl i 61 dista, siedze caly czas na tombach na 1 poziomie. Mysle ze do 25lvl niewbije sie samo 70skile zeby jakos tam kaleczyc dragi, mysle ze z mniejszymi skilami niz 70 sie nie oplaca a 75 to juz calkiem ladnie idzie, wlasnie zakupilem 900 spearow i 250 throwing stars. Czeka mnie bardzo dlugi trening do 80+ chodz i tak mi braknie tego wszystkiego. Tak mysle :)
Co do comba pallkiem to :
-monsters (best combo)
Na dragu testowalem combo powerki+sdki i...z power bolta wszedl hit za 235+ sd 420 (z groszami) combo- około 655
knight na tym lvlu nie walnie tyle za chu** nie mówcie mi ze ma exori,bo chodzi tu o ciągłe combo a knight po takim exori musi sie manasowac ;p sorc na tym lvlu walnie raczej tyle z sd+burst.
~100 lvl i skill ~100.
Knight walnie z ice rapiera na tym skillu w smoka za 300+ + 200 z explo, więc best combo wychodzi niewiele słabsze. Jednak używając zamiast explo exori, walnie tak mocno, że spokojnie się wymanasuje idąc do drugiego jeszcze żywego smoka.
Sorc walnie ~650 z samego SD na tym lvlu. A doliczając bursty to będzie 700+
Z samego energy wave pociągnie w draga za 700.
-player
best combo- w 40 msa = 110 z power +205 z sd = 315 (deep red miał)
knight na tym lvlu nawet jak walnie te 100 z sova/sc'a to i tak nie walnie z explo za 205,a z exori poprozu 40 msa nie jest wstanie trafić.Sorc takie combo znowu walnie
Ładne combo, ale w sorca, który nosi eq z arm:27, a nie walniesz tyle w knighta mającego arm:40+
Knight uderzy z ~150 z ice + 100 z explo, więc combo 250. Tym razem znacznie gorzej knight wypadł.
Mag z samego sd pociągnie więcej niż Twoje combo.
Energy wave ~350
UE ~500
Słabeusz...
Wniosek?
MS AND RP ROX :D
no juz mozecie mnie zjechac :]
MS mocniejszy. Pala ciężej zabić z zaskoczenia. Knight niewiele słabszy od pala (w pvp), ale wali z bliska.
Ps. Niech dadzą power bolty za 250gp/sztuka w sklepie i pal będzie git.
Tentotrix
27-11-2006, 22:53
~100 lvl i skill ~100.
Knight walnie z ice rapiera na tym skillu w smoka za 300+ + 200 z explo, więc best combo wychodzi niewiele słabsze. Jednak używając zamiast explo exori, walnie tak mocno, że spokojnie się wymanasuje idąc do drugiego jeszcze żywego smoka.
Sorc walnie ~650 z samego SD na tym lvlu. A doliczając bursty to będzie 700+
Z samego energy wave pociągnie w draga za 700.
a czy ja powiedzialem ze ten knight wali ze sworda?moze to knight który cwiczy sie w skillu axa..pozatym z ice rapiera czasami nie trafisz i ice jest znacznie drozszy od sd (okolo 2k each,w zaleznosci od serwa)a sd okolo 300 gp..roznica jest..
Ładne combo, ale w sorca, który nosi eq z arm:27, a nie walniesz tyle w knighta mającego arm:40+
Knight uderzy z ~150 z ice + 100 z explo, więc combo 250. Tym razem znacznie gorzej knight wypadł.
Mag z samego sd pociągnie więcej niż Twoje combo.
Energy wave ~350
UE ~500
Słabeusz...
i znowu...ice rapier jest strasznie drogi - 5 ice rapierów to 100 power boltów,pozatym knight nie zawsze wali ze sworda
MS mocniejszy. Pala ciężej zabić z zaskoczenia. Knight niewiele słabszy od pala (w pvp), ale wali z bliska.
MS mocniejszy jezeli chodzi o atak,knight jezeli chodzi o obrone,a pall jest po środku
Ps. Niech dadzą power bolty za 250gp/sztuka w sklepie i pal będzie git.
zgadzam sie.
a czy ja powiedzialem ze ten knight wali ze sworda?moze to knight który cwiczy sie w skillu axa..pozatym z ice rapiera czasami nie trafisz i ice jest znacznie drozszy od sd (okolo 2k each,w zaleznosci od serwa)a sd okolo 300 gp..roznica jest..
1,5k ice rapier
Powerbolt wymaga wypicia 8 manasów, więc 400gp.
1 ice to ~4 PB
1 ice to ~5 SD
i znowu...ice rapier jest strasznie drogi - 5 ice rapierów to 100 power boltów,pozatym knight nie zawsze wali ze sworda
Według Ciebie 5 icy = 5*2k=10k
10k/100=100gp
1 PB kosztuje 100gp?
Ogólnie racje masz.
Łatwiej wziąć kołczan PB niż 5 bp icy i je przekładać.
Rozważmy best przy skillu 100 i lvlu 100 w potwora. (według Tibiacount)
pal: PB 270 + SD 430 = 700dmg
400gp+300gp=700gp
dmg:gold=1
sor: SD 650 + burst 130 = 780dmg
300gp+20gp=320gp
dmg:gold=~2,4
sor: EW 900 + burst 130 = 1030dmg
125+20=145
dmg:gold=~7
sor: UE 1200 + burst 130 = 1330dmg
600+20=620
dmg:gold=~2
kni: IR/SCA 450/250 + explo 220 = 670dmg/470dmg
1500+80=1580 lub 80
dmg:gold=prawie 1/2
dmg:gold=6
kni: IR/SCA 450/250 + exori 350 = 800dmg/600dmg
1500+200=1700 lub 200
dmg:gold=3
dru: SD 650 + burst 130 = 780dmg
300gp+20gp=320gp
Jednak żeby się komuś nie pomyliło, to powiem że takie ataki knighta z SCA/IR są możliwe, ale na potworach bez arma (np. slimy). Jednak to czysta teoria, bo slime ma tylko 150hp.
Porównaj, że sorc z samego SD (300gp) walnie niewiele słabiej niż pal z PB + SD (700gp).
SD + burst wyjdzie 2x taniej niż PB+SD i sorc ma 100% szansy że trafi i do tego mocniej.
Ps. Jeśli ustawiliby, że dmg z PB zależy od siły magicznej, to byłoby dobrze. Tak jak jest + 75% siły magicznej w dmg (połowa skuteczności SD).
Np. walisz 270 + (masz 100lvl czyli jakieś 200% siły magicznej, więc zwiększony dmg o 150) + 150 = 420
Knigtowi dają exori, które wymaga 3/5 jego many lub poprostu 200many.
Magom zwiększyliby koszt exori xxx do 30-40 many i byłoby fajnie.
@ down
Sry, ale nie rozumiem o co Ci chodzi.
Poprostu najlepsze możliwe comba danych klas to są.
Tentotrix
28-11-2006, 11:54
1,5k ice rapier
Powerbolt wymaga wypicia 8 manasów, więc 400gp.
1 ice to ~4 PB
1 ice to ~5 SD
Napisalem,wzaleznosci od serwa,u mnie 2k each,pozatym malo kto by robil power bolty,myslalem o kupieniu ich (u mnie cena 100 pb to okolo 10 k),pozatym ice rapiery sa rzadzsze,nie mozna ich zrobic..a pb jednak tak.
Według Ciebie 5 icy = 5*2k=10k
10k/100=100gp
1 PB kosztuje 100gp?
Na moim serwie tak.
Ogólnie racje masz.
Łatwiej wziąć kołczan PB niż 5 bp icy i je przekładać.
i ciekawe skad wezmiesz te 5bp ice rapierów..:p
Rozważmy best przy skillu 100 i lvlu 100 w potwora. (według Tibiacount)
pal: PB 270 + SD 430 = 700dmg
400gp+300gp=700gp
dmg:gold=1
sor: SD 650 + burst 130 = 780dmg
300gp+20gp=320gp
sor: EW 900 + burst 130 = 1030dmg
125+20=145
dmg:gold=~7
sor: UE 1200 + burst 130 = 1330dmg
600+20=620
dmg:gold=~2
kni: IR/SCA 450/250 + explo 220 = 670dmg/470dmg
1500+80=1580 lub 80
dmg:gold=6
kni: IR/SCA 450/250 + exori 350 = 800dmg/600dmg
1500+200=1700 lub 200
dmg:gold=3
dru: SD 650 + burst 130 = 780dmg
300gp+20gp=320gp
Sorc jak walnie z UE,lub z e-wave,ma exauted na jakies 3-5 sec (nie wiem dokladnie) wiec to nie jest juz combo..combo to jest walnięcie z dwóch "rzeczy"naraz ;p tak jak pb i sd pallem.
Jednak żeby się komuś nie pomyliło, to powiem że takie ataki knighta z SCA/IR są możliwe, ale na potworach bez arma (np. slimy). Jednak to czysta teoria, bo slime ma tylko 150hp.
tak,teoria,a my mówimy o praktyce...
Porównaj, że sorc z samego SD (300gp) walnie niewiele słabiej niż pal z PB + SD (700gp).
SD + burst wyjdzie 2x taniej niż PB+SD i sorc ma 100% szansy że trafi i do tego mocniej.
Zgadza sie,jednak sorc ma strasznie mało hp wiec w obronie jest bardzo słaby...pall ma slabszy atak ale znacznie lepiej sie broni..nawet jakby 100 pall i 100 ek sie bili to pall moze zalozyc shielda (ja sam mam 68 shielda) i malo co mi ten knight zrobi,natomiast knight vs sorc ,sorc nic nie zrobi zeby zmiejszych obrazenia..
Ps. Jeśli ustawiliby, że dmg z PB zależy od siły magicznej, to byłoby dobrze. Tak jak jest + 75% siły magicznej w dmg (połowa skuteczności SD).
Np. walisz 270 + (masz 100lvl czyli jakieś 200% siły magicznej, więc zwiększony dmg o 150) + 150 = 420
Knigtowi dają exori, które wymaga 3/5 jego many lub poprostu 200many.
Magom zwiększyliby koszt exori xxx do 30-40 many i byłoby fajnie.
nom,ale to tylko marzenia..znajac cipsoft pewnie wymysli lamiące sie crossbowy i łuki...-.-
Napisalem,wzaleznosci od serwa,u mnie 2k each,pozatym malo kto by robil power bolty,myslalem o kupieniu ich (u mnie cena 100 pb to okolo 10 k),pozatym ice rapiery sa rzadzsze,nie mozna ich zrobic..a pb jednak tak.
100gp za PB to troszkę za tanio moim zdaniem.
Na anhi czasem ryce biorą, z tym że masz racje. Nie noszą ich cały czas przy sobie.
Sorc jak walnie z UE,lub z e-wave,ma exauted na jakies 3-5 sec (nie wiem dokladnie) wiec to nie jest juz combo..combo to jest walnięcie z dwóch "rzeczy"naraz ;p tak jak pb i sd pallem.
Bursty + UE i EW + bursty.
Bursty są chyba liczone jako broń, a nie zaklęcie.
Chociaż podobno na jakimś anhi~ koleś nie strzelał z burstów bo exhausta złapał bo za szybko Fx->UH klikał.
tak,teoria,a my mówimy o praktyce...
Fakt. Więc dmg pala należy trochę zmniejszyć, a dmg knighta prawie 2 krotnie.
Zgadza sie,jednak sorc ma strasznie mało hp wiec w obronie jest bardzo słaby...pall ma slabszy atak ale znacznie lepiej sie broni..nawet jakby 100 pall i 100 ek sie bili to pall moze zalozyc shielda (ja sam mam 68 shielda) i malo co mi ten knight zrobi,natomiast knight vs sorc ,sorc nic nie zrobi zeby zmiejszych obrazenia..
Z jednej strony można powiedzieć, że knight jest najlepszy do PvP, bo weźmie tyle uhów, że nikt inny nie weźmie tyle amunicji, żeby go zjechać.
Przykład: 26 knightem wziąłem 3 BP UH i poszedłem PKować. Wyskoczył na mnie 40 RP i po stracie ~10 uhów (u niego 4), powiedział (polak to był) "poczekaj chwilkę, skocze po bolty", a jak wrócił skull gone :D
nom,ale to tylko marzenia..znajac cipsoft pewnie wymysli lamiące sie crossbowy i łuki...-.-
W to nie wierzę.
Poprostu za mało osób grało magiem to coś z tym zrobili.
Prędzej uwierze, że teraz dodadzą magic-crossbow do kupienia w sklepie za 10k, który wali jakby miał 45 attaku lub dadzą explosive bolts (10 gp za sztukę), które walą z siłą explozji (co do siły magii).
Ukaszek0622
28-11-2006, 13:00
Poprostu za mało osób grało magiem to coś z tym zrobili.
Prędzej uwierze, że teraz dodadzą magic-crossbow do kupienia w sklepie za 10k, który wali jakby miał 45 attaku lub dadzą explosive bolts (10 gp za sztukę), które walą z siłą explozji (co do siły magii).
Nie miałbym nic przeciwko gdyby świąteczny update przyniósł nam crossbowa ktory ma xx ataku :)
Deaf Scream
28-11-2006, 13:06
nieto zebym sie czepial albo kogos tam popieral ..ale ucieklo ci chyba info ze ice rapiery sa do kupienia u zielonych djinow...coprada 5 k sztuka..ale jak ktos bardzo potrzebuje to kupi :]
Sunspot_69
29-11-2006, 17:52
Nie wiem jak u was ale u mnie na swiecie nikt nie chodzi z IR i PB na hunty =). Takie rozwazanie to tak ale tu chodzi chyba o praktyke. Palik nie expi bolts + sd bo to waste chyba ze na high lev na demonkach. Cipowie logikuja troszke inaczej i raczej nic nie dadza palkowi bo w/g nich jest równo. Knight wali duzo meele , sorc magia a palik pol meele knighta i pol miagica sorca. Wiec to na oko jest równe. W prkatyce jednak jest inaczej. =) Tak wiec kazdy gra tym czym mu wygodnie =). Maniacy expa sorce, lagowicze knightami itp itd =) PZDR~
Tentotrix
29-11-2006, 20:39
Nie wiem jak u was ale u mnie na swiecie nikt nie chodzi z IR i PB na hunty =). Takie rozwazanie to tak ale tu chodzi chyba o praktyke. Palik nie expi bolts + sd bo to waste chyba ze na high lev na demonkach. Cipowie logikuja troszke inaczej i raczej nic nie dadza palkowi bo w/g nich jest równo. Knight wali duzo meele , sorc magia a palik pol meele knighta i pol miagica sorca. Wiec to na oko jest równe. W prkatyce jednak jest inaczej. =) Tak wiec kazdy gra tym czym mu wygodnie =). Maniacy expa sorce, lagowicze knightami itp itd =) PZDR~
Ale jednak sorcami sie zajeli bo widzieli ze malo ludzi nimi gra i..sprawdzilo sie,teraz gra bardzo duzo osob sorcami,a malo palkami wiec zajma sie pallem..przynajmniej mam taka nadzieje:)
@DRoN
zgadzam sie z toba ;)
Ale jednak sorcami sie zajeli bo widzieli ze malo ludzi nimi gra i..sprawdzilo sie,teraz gra bardzo duzo osob sorcami,a malo palkami wiec zajma sie pallem..przynajmniej mam taka nadzieje:)
@DRoN
zgadzam sie z toba ;)
Też mam taką nadzieję.
PS. Też jestem palem i wale z dista.
PPS. Popieram, że mogłoby być kilka rodzajów łuków i kusz.
Tanivupo
29-11-2006, 21:09
1.Masz hajs? nie szkoda ci go? chcesz miec skile? TRENUJ xD
2.Nie masz hajsu? chcesz miec skile? zrob z 40 skila i exp! na wyzsyzm lvl i tak bedziesz mial dobre skile!
3.Nie masz hajsu? nie chce ci sie robic 40 skila? nudny jest dla ciebie pall?;p to zrob sorca or kng;d
bye;d
PPS. Popieram, że mogłoby być kilka rodzajów łuków i kusz.
po co kilka rodzajow skoro w zaden sposob nie wplywaja na obrazenia ?
Paciorek_ms
30-11-2006, 10:26
@up
Dokladnie... Od uderzen paladyna zaleza tylko skille, a nie bron jaka nosi...
Co liczy sie na plus bo nie martwia sie glupimi brońmi...X(
Chociaz jak gralem paladynem to troche mnie irytowalo jak koledzy rozmawiali jakie maja np. nowe miecze a ja caly czas mowilem, ze mam ten sam luk...
Ale co kto lubi...
Sunspot_69
30-11-2006, 17:43
Z tymi broniami to chyba chodzilo o to ze miały by np Att a nie ze ładnie by sie swieciły =)
po co kilka rodzajow skoro w zaden sposob nie wplywaja na obrazenia ?
Z góry zakładasz, że amunicja ma dmg, a broń jest potrzebna tylko by jej użyć.
Być może istnieje taki schemat:
kusza 30 ataku ->
-> bolt 1*atak kuszy;
-> pb x*atak kuszy;
W ten sposób Cipy dają superduperxx-xbow z atakiem 40 i wtedy bolty i PB waliłyby o 33% mocniej.
Chociaż może bardziej sprawiedliwe byłoby dać palom jakąś dobrą amunicje do pvp (steel boolts->attak 40) i magiczną do expa (coś jak bursty ale nie wybuchowe, żeby magowie mieli większy max dmg, ale palkowie by częściej trafiali). Najlepiej tak wyliczone, by dopiero 100+ lvl mógł używać ich bez waste.
Sir Radzio Angelus
30-11-2006, 18:02
Wystarczyłoby, że cipki w zimowym updacie naprawiłyby bronie dystansowe (żeby się nie łamały), dały kusze jednoręczną i do tego jakieś silniejsze bolce, jak już ktoś wspomniał np. iron bolts:]
Deaf Scream
30-11-2006, 18:06
chociaz nie powiem ...mogliby dac jakies nowe kusze....nic moze by w expieniu nie zmienilo..ale jesli ktos patrzy na eq/ gre w stylu rpg..to np dla niego bylaby roznica czy np ma luk/kusze z kosci, drzewa, jakies runy wyryte na kuszy itp ;P... wiem ze neirealne ale jak juz gdybacie to pogdybam i ja!:P
Marciniek
30-11-2006, 18:54
Wydaje mi się, że udogonieniem dla palków byłaby zmiana miejsca na amunicje, aby trzymać ją w drugiej ręce, zamiast w miejscu na podręczne rzeczy.
Deaf Scream
30-11-2006, 20:37
Wydaje mi się, że udogonieniem dla palków byłaby zmiana miejsca na amunicje, aby trzymać ją w drugiej ręce, zamiast w miejscu na podręczne rzeczy.
w sumie to nie glupie..swojego czasu jak gralem palkiem przyznaje sie ze czasem uzywalem light hacka .... niedlugo ale uzywalem... bo ogolnie wole miec wlasne swiatlo..jakos bardziej klimatycznie..ale niemozliwosc trzymania torcha jest wkurzajaca..adlatego obecnie mam jasnosc na 100% czyli light hack zafundowany przez cipsoft..gdybym mogl miec torch lub magick light wand na bank bym zrobil miedzy 0-25 ...ale niestety nie moge bo many po prostu szkoda na swiatlo...:> wiem wiem zaraz sie odezwa niemile glosy w moim kierunku..ale jak mowie light hacka uzywalem czasami...jak mialem problemy zapasami na mfl..lub zacyznalo brakowac many na leczenie to wtedy odpalalem..zawsze na widocznosc jakby utevo lux bylo puszczone..no ale bylo..:]
Tentotrix
30-11-2006, 22:19
w sumie to nie glupie..swojego czasu jak gralem palkiem przyznaje sie ze czasem uzywalem light hacka .... niedlugo ale uzywalem... bo ogolnie wole miec wlasne swiatlo..jakos bardziej klimatycznie..ale niemozliwosc trzymania torcha jest wkurzajaca..adlatego obecnie mam jasnosc na 100% czyli light hack zafundowany przez cipsoft..gdybym mogl miec torch lub magick light wand na bank bym zrobil miedzy 0-25 ...ale niestety nie moge bo many po prostu szkoda na swiatlo...:> wiem wiem zaraz sie odezwa niemile glosy w moim kierunku..ale jak mowie light hacka uzywalem czasami...jak mialem problemy zapasami na mfl..lub zacyznalo brakowac many na leczenie to wtedy odpalalem..zawsze na widocznosc jakby utevo lux bylo puszczone..no ale bylo..:]
nie wiele osób wie ze teraz swiatło jest wbudowane w tibie!!!
Wchodzisz na tibie- pod eq masz napis "options"klikasz ,potem "graphics",nastepnie "advanced " ,pozniej mamy prawie na samej gorze "Set ambient light: i ustawiamy na 100%" klikamy ok i mamy swiatło:)
mam nadzieje ze komus to pomoglo :]
Z góry zakładasz, że amunicja ma dmg, a broń jest potrzebna tylko by jej użyć.
to wal sama kusza i opisz wrazenia.
Ukaszek0622
30-11-2006, 22:42
DLaczego pall mialby nie dostac kuszy ktora ma xx ataku jak mag dostal roda :D
Jestem prawie na 100% pewny ze teraz CipSoft zrobi cos z palkiem, a za rok z knightem :P oni nigdy niedojda do tego zeby profesje byly rowne i ludzia zastanawiali sie jaka profesje wybra!! Proste chcesz isc na latwizne bierzesz maga, masz czas na nude, graszj knightem, masz troszke kasy zrob palka ;)
to wal sama kusza i opisz wrazenia.
Proszę bardzo.
kusza 30 ataku ->
-> brak amunicji 0*atak kuszy
Hmm, dmg 0 mi wyszedł.
viper555
01-12-2006, 15:44
niektórzy tu mówią żeby kusza była jedno reczna ale wydaje mi sie ze trzeba ulepszyc pala ale nie az do takiego stopnia palem zrobic 70 shelda nie jest az takim duzym problemem wiec jakby mogli zakladac tarcze to co taki knajt mu zrobi??NIC!!! i znowu by byl problem ze knajt do dupy...
Powinni dodać te bolty i arrowy, ponieważ we wszystkich expowiskach górują magowie. Zrobily by też coś ze skilowaniem np. train spear, który miałby mniejszy atak, ale łamałby się rzadziej i mógłby być droższy. Od tego pamiętnego uptadu skilowanie jest strasznie upierdliwe (piszę właśnie idąc do thais po speary), a wszystkie inne profesje są coraz potężniejsze.
Flisik masz rację gdy idę dobić skilla na amazon camp to widze tam tylko samych Sorców nie w zpomnę o innych expowiskach jedynym expowiskiem gdzie widze dużo pallów to Poh ale przydało by się jakies ułatwienie dla Pallów
bo trudno się skilluje:o
Co by dało to, że szybciej się skilluje?
Byłoby niewiele lepiej, a dla mnie gorzej. Po prostu ludzie na niższych lvlach tłukliby mocniej (na niższych fizycy i tak są lepsi od magów), a na 100+ lvlu co? Hity większe o 10dmg? Super, a na 200+ znowu byłby krzyk, że hity są syfiaste.
Poprostu wpleść jakoś ładnie siłę magiczną (czyli głównie lvl) do dmg melee.
Skillowanie pallem nie jest łatwe ale nie jest bardzo trudne osobiście do skillowania pallem na niskim lvlu polecam Amazon Camp spear jest prawie w każdej valkyrii wieć wam nie braknie tylko nie radzę zabijac valkyrii na niskim lvlu dużo hp można stracić na amazonkach skille i lvl szybko lecąB)
Pan Goner
04-12-2006, 22:55
sam gram pallem i jest naprawde glupio skillowac a expic to nei jest teraz za bardzo dyzu problem...skillowanei jest najgorsze...skilluje se spokojnie...zostawiam na chwile an afk bno ide powiedzmy DO KIBLA,przychodze i juz nie mam spearow a na priv pisze mi tylko noob :"Thx for the spears noob hauhaua" -.-' co to ma byc? na exp nei nazekam bo mam 17 lvl i chodzie sobie na beholdery(ustawiaja sie tak ze akurat ladne hity wchodza :) ) ale potem(po30 vlu) jest troche gorzej...dragi? chybA TYLKO DLA SPORTU...uwazam ze zrabali strasznie palladynow poniewaz wbijam ten 17 lvl chyab kilak miechow...i juz mi sie nie chce nim grac...chyab robie druta :P
PS:
huh,troche sie rozpisalem :P
(sory za bledy)
Ja czyściłem resp dragów na PoHu (ten koło temple) razem z orcami i undeadami od 15-16 lvla, a od 27 expiłem do 30 na dragach w Venore D Lair (i expił bym jeszcze dalej, ale nie chciało mi się już grać, lol). Więc nie pitol, że dragi na 30 lvlu dla sportu. Chyba, że ktoś grać nie umie, to nie wykluczam.
@up
Prawda. małe respy dragów można rozwalać już nawet od 20lvl, ale żeby się nie było gigantycznego waste to lepiej mieć dobre skile (tak z 65+).
@spidway
Na amazon campie mozna wbić ten 15lvl i pozbierać speary, bo potem się już nie opłaca. Raz że ci wszyscy Valkyrie zabijają jak chcesz skilować , a expienie ze spearami jest uciążliwe po uptadzie z lootem potworów.
Widze, że nie rozumiecie istoty tej gry, jest to gra dla wielu graczy wiec powinniscie trzymac sie razem. Ta gra na poczatku - nie mowie ze teraz bo Tibia jest zmieniana pod ludzi takich jak czesc z Was (czerpiacych przyjemnosc z samotnego wielogodzinnego i monotonnego expienia) miala w zalozeniu ze kazda profesja sie uzupelnia. Teraz teez tak jest, pare stron wczesniej kolega opisal przyklad druida i knighta a wy go wysmialiscie. Gdybyscie chociaz raz zagrali w jakiegos prawdziwego eRPeGa ( Warhammer, Earthdown, Dungeons & Dragons) zaczelibyscie czerpac przyjemnosc z gry w MMORPG a nie w cwyklego cRPG'a jakiego robicie z Tibii. Z tej gry zaczyna sie robic MU albo inny shit w ktorym komunikacja z graczami ograniczona jest do minimum - wiekszosc graczy z niej rezygnuje. Przeciez czat zajmujacy 1/3 okna chyba o czyms swiadczy? W tej grze postawiono na interakcje miedzy graczami czlowiek - czlowiek, a nie czlowiek - SI! Wiec wykorzystajcie to czego nie widzicie. Wezcie kumpli i idzcie na dragi - pewnie odrazu beda odpowiedzi - nie bo waste etc. Dorbze Twoja sprawa, ale jesli wolisz siedziec na guardach przez kilka godzin a Ty piszesz jedynie do kumpli "You advanced to ..." zeby uslyszec "gz" rzucane juz na odczepke to wspolczuje.
Bo wedlug mnie nie ma sensu grac w Tibie jako cRPG - z taka grafika, zerowa trudnoscia gry - nie masz przyjemnosci z gry. To juz wole pograc w Baldurs Gate albo IW'a - przynajmniej sie rozwijasz a nie cofasz w rozwoju - uprawiajac powergaming. Kilku moich kumpli ktorzy kiedys byli spoko teraz zupelnie "oglupli" nie chodza na dragony, dl'e, bk bo waste, maly exp szkoda czasu. ZAL
//nie pisze polskich znakow bo mi tak zostalo od dziecka wiec sie nie czepiac
Tentotrix
05-12-2006, 12:13
@up
pięknie napisane:) chociaz na tym forum takie wypowiedzi sa krytykowane,wysmiewane,przez dzieci ktore zamiast uczyc sie zasad ortografi pisza : "ty H** jak kó** pier** pżecierz tibia jest cool! " :baby: ja sie z Toba zgadzam..
Sunspot_69
05-12-2006, 12:38
Heh .. .czytajac to przypomnialo mi sie jak zaczynalem gre z kumplami i 0 pojecia o tibi mielismy. Na slepo chodzilo sie na orki cyce itp ale zawsze razem xD Jak sie znalazlo fajne miejsce pozwalajace zarboic 700 gp w godzine to all happy itp itd . Przez ten czas tibia bardzo sie zmienila i kazdy leci tylko w lev dlatego w 100% zgadam sie z Necronem. PZDR~
;) hehe :P
ja na poczatku nie wiedzialem ze istnieje glowny kontynent :P jak sie okazalo że "ten posag" umie mowic to uuuuuuuu... :P xD
Zgadzam się z wami, że palladyn to ciężka postać do grania na samym początku. CIP'Y zrobili jeden wielki błąd NISZCZĄCE SIE SPEARY ! Trenowanie pałkiem jest bardzo trudne, uważam że palladyn to najlepsza z wszystkich profesji, ale gdy chciłałem sie przeżucić na pałka i trenowałe nim, to musiałem co 20 min leciec do sklepu po speary. CIP'y napewno w tym update nie zrobia tego że znowu speary są stałe, ale może ułatwią pałkowi życie, czymś że np skille jeszcze szybciej wchodzą =]
Albo kamienie powinny być bardziej dostępne, albo speary powinny mieć jeszcze mniej ataku (lub nowy ich rodzaj), a tak w ogóle to wszystko powinno się niszczyć 2 razy wolniej, to było by w miarę dobrze.
A co do tych dawnych czasów... to chciałbym do nich wrócić. Kiedy w Tibię grało razem ze mną 4 dobrych kumpli i uczylismy się od jednego, który był naszym "mentorem", bo zaczął z Tibią 2 tygodnie wcześniej... Teraz jeden gra w Guild Wars, drugi na OTS, trzeci w inne gry, a czwarty sporadycznie się loguje (przynajmniej wtedy kiedy ja gram). Początki bywają trudne ale także przyjemne...
No fakt trochę za szybko znikają speary ale mi to aż tak bardzo nie przeszkadzało. Jakie powinienem mieć eq jeśli teraz mam: crown armor, bohy, platinum amulet, warrior helmet, plate legs i na wypadek w bp dwarven shield??
Sunspot_69
05-12-2006, 19:56
Ale temat chyba inny jest i zobacyzlismy z tego. Nie wprowadza palowki nie lamiacych sie sperów poniewaz bylo by to zbyt proste dla bociarzy. 4 spery w łape i lecim caly dzien. Co do eq to w/g mnie palikowi jest w ogole nie potrzebne eq, chodzac na powazniejsze hunty i tak nie wezmiemy odpowiedniej ilosci bełtow dlatego zawsze robimy baga z ammo, albo tak jak ja xD 1k bolts na siebie + to co wejdzi na knighta tylko ja chodzac nago zawsze mam duzo uh na sobie. Jak kto woli ale palik nie musi miec eq, po to wlasnie mamy dyst.
@Topic:
Palikiem gra mniej osob zaczynajcych dopiero bo wiadomo ze wydac pare k na spersy jest na pocztaku ciezko i wiele osob nie ma takich pieniedzy dlatego latwiej ustawic sie chodz by na slimie knightem i trenic sobie, nie wpsominajac juz o m lev u sorca, ale wiele osob gra Palami które wczesniej osiagnely juz cos, ja np nie wyobrazam sobie zrezygnowac z tego calego podnoszenia sperów ktore kosztowało mnie dobicie 95 dista xD.
viper555
05-12-2006, 21:17
szkoda gadać na temat profesji bo my tu możemy różne rzeczy wypisywać a i tak cipy mają nas w dupie i coraz bardziej jebią grę... pal to już niewiem po co ma istnieć w tej grze i tak się go wogule niebierze na żadne hunty bo wszedzie jest lepiej brać sorca ze sobą każdy wie dlaczego, skile to porażka (że niby po to wprowadzili spiry lamiace się żeby utrudnić zycie uzytkownikom botów a co pozostale profesje niemoga skilować bez bota??!knajt ustawia bota i idzie na slimy klepac i moze to robic caly dzien sorc tym bardziej bot ustawic isc nad rzeczke pelno robaczkow i runek i jazda a pozatym znakomicie skiluje expiac... no jedyna przeszkoda sa soule ale idzie z nimi zyc ale jak zwykle palkowi trzeba bylo utrudnic zycie)zwiekszenie ilosci dodawanej many i zmniejszenie ceny manasow to rowniez + glownie dla sorca bo może on w ciagu godz zrobic tyle expa o ktorym palek może se pomazyc.Pozatym co nam daja skile u palka jak i tak 200 lvl bije tak samo jak 100 wiec dobijajac 100 lvl poco grac dalej... najlepsza gra jest od 50-100 pozniej smierdzi nuda u sorca przeciwnie pozniej tyle wyciaga z tego "exori vis" ze glowa boli a to niby taki niepozorny czar zabierający tylko 20 many...
można by było jeszcze dalej wymieniać ale po co i tak to nic nieda cipy zrobia to co beda chcialy;/ szkoda bo paladyn to jest moja ulubiona postac ale krew mnie zalewa jak widze sorkow i te ich "exori vis" i zasrane różdzki!!!
Ja gram palkiem. Szczeże mówiąc zaczołem kariere łucznika od niedawana i musze powiedzieć, że łamiące sie speary mi nie przeszkadzają. Skillować można do skilla 40 a potem expić cały czas. Czasami ktoś kamienie sprzedaje, to wtedy sie kupi i troszeczkę podskilluje. Najlepiej spearami trenuje się na cyklopach. Wystarczy 15level i conajmniej vampire shield (pożyczony ;)). Idzie się na cyce, bierze się baga i raj :D
Hmmm....
To, że ludzie coraz rzadziej wybierają paladyna jest spowodowane:
- Łamiącymi sie spearami
- Wiekszosć pacców wybiera teraz magów<przyczyny znane :P>
- Newbie co na forum przeczytają, że sorc ma sd, a druid uhy
- Prostotą expienia sorcami, drutami czyt. Wandy/Rody
xd own3d
Najlepiej spearami trenuje się na cyklopach
1. I dla mnie to było kiedyś najfajniejsze, że brało się 3 speary i można było na full def trzepać cyce. Był jakiś exp, free loot i skill rósł.
Mogliby wprowadzić broń rzutną nie do traina, czyli stary spear (heavy spear attack:30+ i np. 30 oz) z 2-3 razy wytrzymalszy od zwykłego speara. Najlepiej jakby nie było x% szansy na złamanie speara, (bo tak można raz zabić cyca 10 spearami, a drugi raz 10 cycy jednym) tylko np. spear ma 30 ładunków.
2. Według mnie nie należy bawić się w podnoszenie średniego dmg, bo musiałby próć best hitami, żeby być na poziomie sorca/druta.
3. Nie rozumiem o co chodzi tym, którzy twierdzą że żeby zacząć grać palkiem trzeba mieć miliony gp. Ja zaczynałem od 0 i jakoś bez większych problemów dobiłem skill 40 przed 13 lvlem, a potem strzałki i na cyce.
Może 71 na 40 lvl to nie jest wymarzony skill, ale tak naprawdę przy 73 waliłbym o 5 mocniej :O, nie lepiej gdybym był zmobilizowany do zwiększania siły dmg poprzez expienie?
Newbie co na forum przeczytają, że sorc ma sd, a druid uhy
Głównie tym, że czyta "łamiące się speary są złe" "nie graj palkiem jak nie masz 100000000k w zapasie" "lubisz trenić dniami i nocami i biegać do dp po speary?" "pal to syf" "knight/sorc/druid rox"
Łamiącymi sie spearami
Mi w spearach nie odpowiada to, że w 20 oz zmieszcze więcej bolców (25) niż rzutów spearem + speary mają teraz o 5 mniejszy atak.
Wiekszosć pacców wybiera teraz magów<przyczyny znane >
Knightów też sporo osób bierze (nie tyle co kiedyś).
Głównie dlatego, że jest bardzo łatwy na początku, a mało osób przekracza 100 lvl (chociaż coraz więcej) .
Prostotą expienia sorcami, drutami czyt. Wandy/Rody
Prosty to jest knight. Zero zachodu. Paczka uhów i idziesz klepać potwory, na których starcza exura (UHy przeciwko PK).
Wandy i rody są dobre, jakie są. Ulepszyły sorca/druida, którym kiedyś gra polegała na robieniu run i biciu syfów z rooka rodem. Różdżki mogłyby być lepsze, ale na wyższych lvlach fizycy też powinni być lepsi.
Kazdy narzeka na te speary i narzeka ;/ - skoro az tak bardzo Ci to przeszkadza to nie graj. Gralem pallkiem 3 lata - w sumie to rok ale postac ma 3 lata. I widzialem jak zmieniala sie ta profesja - powiedziec wam? Wogole sie wedlug mnie nie zmienila. Po prostu wiekszosc pazernych graczy dochodzi do wniosku ze koszt amunicji + uhy i wogole to sie nie oplaca. Kazdy gra na tej profesji która przynosi mu najwiecej w tym momencie.
Pallkiem nie gra sie tak zle - na guardach leci niezly loot - exp tez niezly za amunicje sie zwraca a tak 10% mozesz odlozyc sobie
Ja sobi tak odkladalem od 30 lvla i mi sie 200k uzbieralo wiec nie jest zle (ofkorz questy etc) Skillowac przestalem na 40 lvl'u. Ale to bylo skillowanie kosmetyczne żeby dobic jakiegos skilla ew. 2 maxxx. A skille na expieniu na boltach niezle leca - 2lvl - 1 skill (oczywiscie to ulega zmianie pozniej ale na moim lvl'u)wiec na 100 lvlu mialbys skille okol o 90 jesli skonczylbys skillowanie na 60 skilluno
Ja lubilem palladyna - ale zaczelem przegrywac z sorkami na podobnym lvl'u w pvp wiec przestalem grac.
W Tibii tak juz jest ze paladyn najwiecej zarabia a sorc najszybciej expi. Niestety jednak z przykrosia musze stwierdzic ze w obydwu kategoriach knight zajmuje ostatnie miejsce i to mnie smuci najbardziej. Expic oplacalnie nie moze bo stoi obok potwora majac wlaczony full atak czesto nawet z broni dwurecznej i dzieki temu zbiera ogromne obrazenia od potworow, a sam niewiele trafia z broni w mocniejsze potwory, expić szybciej od sorca tym bardziej nie moze bo bron zadaje przynajmniej 3 razy slabsze obrazenia od visów a im wiekszy lvl tym wieksza obrazenia z visów. (z broni są stale i nie rosna w ogole wraz z poziomem)
Przelicznik na sile magii powinien byc 4,5% za mlvl i 0,5% za lvl albo nawet sam mlvl powinien sie skladac na sile magii i do tego jeszcze powinni zrobic cos takiego ze podczas stania w miejscu mlvl szybciej rosnie (analogicznie do skilli knighta). Bo jak narazie to knight jest udupiony na calej linii ze swoim skillowaniem, a sorc tylko expi i expi i dzieki temu ma kilka razy wiekszy poziom od knighta bo nic nie musi robic poza expieniem i sprzedawaniem od czasu do czasu loota a knight musi trenowac setki godzin zeby zadawac obrazenia rowne zaledwie polowie tego co sorc ma za darmo prawie (strzal z exori vis kosztuje tylko 11gp a obrazenia z tego sa 100+) bez skillowania.
Ogólnie uwazam paladyna za profesję rowną sorcowi, a to ze wzgledu na jego duze zarobki. Expi wolno, ale za to bardzo opłacalnie i tym nadrabia swoje braki w szybkosci expienia. Najgorszy jest niestety knight ktory nie expi ani oplacalnie ani szybko. :(
@up
Niezły pomysł, ale jak znam życie przez dluuugi czas nierealny.
Ehhh, zadna nowosc, ze cipsoftowi nie zalezy na zbalansowaniu profesji. :(
@up
Niezły pomysł, ale jak znam życie przez dluuugi czas nierealny.
Marciniek
07-12-2006, 16:44
A zamiast dociagac fizycznych zmienic przeliczenie czarow spontanicznych:
Zamiast tak jak w tej chwili 3x mlvl + 2x lvl zrobic 4-5 x mlvl + 0.5-1 lvl i nagle obrazenia profesji magicznych przestana tak szalenie rosnac z lvl.
Expic oplacalnie nie moze bo stoi obok potwora majac wlaczony full atak czesto nawet z broni dwurecznej i dzieki temu zbiera ogromne obrazenia od potworow, a sam niewiele trafia z broni w mocniejsze potwory, expić szybciej od sorca tym bardziej nie moze bo bron zadaje przynajmniej 3 razy slabsze obrazenia od visów a im wiekszy lvl tym wieksza obrazenia z visów. (z broni są stale i nie rosna w ogole wraz z poziomem)
Przelicznik na sile magii powinien byc 4,5% za mlvl i 0,5% za lvl albo nawet sam mlvl powinien sie skladac na sile magii i do tego jeszcze powinni zrobic cos takiego ze podczas stania w miejscu mlvl szybciej rosnie (analogicznie do skilli knighta).
Tu mam do powiedzenia 2 rzeczy:
- Siła magi knighta i po części palka osłabiła by te profesje znacznie bardziej niż magiczne postacie. :o
- Powróciło by do łask afkowanie połączone z robieniem run. 8o
Moją propozycją na rozwiązanie sprawy magicznej byłoby zwiększenie losowości obrażeń magicznych, oraz wprowadzenie niewielkiej, jednak widocznej zależności obrażeń fizycznych od poziomu postaci.
Drugim rozwiązaniem byłoby uzależnienie ataków magicznych od trybu walki.
Dlaczego by mag nie mógł zadawać np. obrażeń 100 zamiast 150, gdy jest ustawiony na "full defence"?
Co z tego ze palladyn jest najbogatsza profesja? A na co ja mam ta kase wydawac? b-robe, p-legi, bohy i RH to wystarczajace eq. Sam arm malo daje nie noszac tarczy. Kasa gromadzi mi sie w depo i nie mam na co wydawac, bo z run bije tragicznie na moim lvlu.
Pozatym pall wcale nie ma tak dobrze z iloscia HP. Moze i posiadam wiecej, ale dostaje owiele wieksze hity niz taki sorc z tarcza na full def.
Co z tego ze palladyn jest najbogatsza profesja? A na co ja mam ta kase wydawac? b-robe, p-legi, bohy i RH to wystarczajace eq. Sam arm malo daje nie noszac tarczy. Kasa gromadzi mi sie w depo i nie mam na co wydawac, bo z run bije tragicznie na moim lvlu.
Właśnie te runy.
Masz za dużo kasy? Kupujesz explo/hmm lub nawet SD i zwiększasz skuteczność expienia.
Pozatym pall wcale nie ma tak dobrze z iloscia HP. Moze i posiadam wiecej, ale dostaje owiele wieksze hity niz taki sorc z tarcza na full def
Ale tylko na fizykach. Magiczne stwory zadają taki sam dmg każdej voc.
Moją propozycją na rozwiązanie sprawy magicznej byłoby zwiększenie losowości obrażeń magicznych, oraz wprowadzenie niewielkiej, jednak widocznej zależności obrażeń fizycznych od poziomu postaci.
Zgadzam się.
Np. skill działa tak, jakby był zwiększony o x=lvl/5, przy zachowanym czasie treningu dla posiadanego skilla.
Np. mam 40 lvl palem i 71 skilla, to będę walił jakbym miał skill 71+40/5=79, ale żeby wbić skill do 80 potrzebuje tyle czasu co normalnie (z 71 do 72).
Drugim rozwiązaniem byłoby uzależnienie ataków magicznych od trybu walki.
Dlaczego by mag nie mógł zadawać np. obrażeń 100 zamiast 150, gdy jest ustawiony na "full defence"?
To mag i według mnie to jest akurat dobre (chociaż pewnie Twój pomysł rozwiązałby wiele problemów).
Przelicznik na sile magii powinien byc 4,5% za mlvl i 0,5% za lvl albo nawet sam mlvl powinien sie skladac na sile magii
LOL?
1. Sorc przy mlvl 80 biłby jakby miał normalnie 100-110 lvl, więc byłby minimalnie lepszy od knighta a jednak jego ataki nie są za free.
2. Pal mógłby nie dotykać SD (dmg nie przekraczałby 200 na potwora).
3. Knight zawsze uhałby się za 250 hp, bo nie ma siły przekroczyć 100% siły magii.
4. Jeszcze większa rozbieżność dmg magicznego między palem a sorcem. Knight byłby porównywalny z palem (obaj tak samo gówniani).
i do tego jeszcze powinni zrobic cos takiego ze podczas stania w miejscu mlvl szybciej rosnie (analogicznie do skilli knighta).
Tja. Uwielbiam manasitting i jego zwolenników. Magowie znowu by nie expili nawet jakby dostali różdżki 5 sqm 100 dmg.
Ogólnie uwazam paladyna za profesję rowną sorcowi, a to ze wzgledu na jego duze zarobki. Expi wolno, ale za to bardzo opłacalnie i tym nadrabia swoje braki w szybkosci expienia. Najgorszy jest niestety knight ktory nie expi ani oplacalnie ani szybko
A druid expi tak samo szybko jak sorc + opłacalniej, więc on jest lepszy i od sorca i od pala.
Tylko pall przy skillach 90 wbija distance ~5 razy szybciej niz rycerz skille
Według moich obliczeń ~3 :P
Zapominasz ze twoj damage jest wciaz 3-4 razy tanszy od damaga sorca/druida
Jednak wiadomo, że coś co jest np. 2 razy lepsze nie będzie 2 razy droższe.
Strzał z hmm -> 14gp
Strzał z SD -> 300gp
SD=5 hmm
300gp>70gp
Pal ma ~2 razy słabsze strzały.
bolt -> 3gp
exori -> 10gp
exori = 2 bolt
10gp>6gp
Super, zaoszczędzam 2 gp na strzał (4gp na 2 strzały), ale za to expie dużo wolniej.
Do 60-70 lvl paladynem sie gra NAJLEPIEJ ze wszystkich profesji, koniec i kropka.
Sry, ale poprawiłem błąd w moim poście.
Tam jest napisane:
Może 71 na 40 lvl to nie jest wymarzony skill, ale tak naprawdę przy 73 waliłbym o 5 mocniej :O, nie lepiej gdybym był zmobilizowany do zwiększania siły dmg poprzez expienie?
Za to w 100 boltach miesci ci sie 40 gwiazdek ktore starcza na DUZO dluzej niz 100 boltow i cenowo w sumie wychodza podobnie (50gp za sztuke, u graczy sporo taniej narazie).
Masz rację. Temu się nie sprzeciwie, ale jakby dali za 30-40gp i nie tylko na Tiquandzie.
Zamiast tak jak w tej chwili 3x mlvl + 2x lvl zrobic 4-5 x mlvl + 0.5-1 lvl i nagle obrazenia profesji magicznych przestana tak szalenie rosnac z lvl.
A obrażenia magiczne innych profesji wcale nie będą rosnąć.
paladynowi co do jednego sie zwracaja
Gdy mag expił HMM'ami, to jestem pewien że tak było. Teraz jakoś nie jestem przekonany.
Alanus Lutinum
07-12-2006, 21:06
Hmmmmmm, żeby wyrównać palladyna trzeba dowalić jakieś rzeczy ułatwić train. Powinni przynajmniej używać botów, które podnoszą speary, ale to i tak mocno przeciągane, bo z tibi zrobiłaby się Tinoobia. Speary za 2gp w sklepie, wolniejsze łamanie spearów, premie szybkości chodzenia dla palladyna, nowe czary dostępne tylko dla niego, nowe łuki, strzały i kusze i wystarczy.
Sozemego
07-12-2006, 21:37
Hmmmmmm, żeby wyrównać palladyna trzeba dowalić jakieś rzeczy ułatwić train. Powinni przynajmniej używać botów, które podnoszą speary, ale to i tak mocno przeciągane, bo z tibi zrobiłaby się Tinoobia. Speary za 2gp w sklepie, wolniejsze łamanie spearów, premie szybkości chodzenia dla palladyna, nowe czary dostępne tylko dla niego, nowe łuki, strzały i kusze i wystarczy.
Moze jeszcze darmowe bolty, brak straty expa za smierc, skille rosnace w tepie 5 na godzine i to bez wzgledu jakie sa obecnie, bolty ktore zabijaja jednym strzalem [za 10 gp sztuka, zeby bylo za drogo!] etc.
Wystarczy obniżyć cenę spearów i po krzyku. Problemem jest moim zdaniem to, że na początku, paladyn praktycznie nie ma środków do normalnej gry i takiego low lvl paladyna potrafią wybić na szczyty, w większości tylko porządniejsi gracze. Takie jest moje zdanie.
Hmmmmmm, żeby wyrównać palladyna trzeba dowalić jakieś rzeczy ułatwić train.
HAHAHAHA
Afk'erzy, bot'erzy i zamiast expić tylko skillować. Nie lubie tego tak samo jak manasittingu.
Powinni przynajmniej używać botów, które podnoszą speary, ale to i tak mocno przeciągane, bo z tibi zrobiłaby się Tinoobia
Jak ktoś użyje syf-bota do podnoszenia spearów to nie jest powód, żeby dawać go w update na święta.
Speary za 2gp w sklepie
I sprzedawać je w sklepie po 3 gp...
wolniejsze łamanie spearów
To mogłoby być.
premie szybkości chodzenia dla palladyna, nowe czary dostępne tylko dla niego, nowe łuki, strzały i kusze i wystarczy.
Ironia rox.
Wystarczy obniżyć cenę spearów i po krzyku. Problemem jest moim zdaniem to, że na początku, paladyn praktycznie nie ma środków do normalnej gry i takiego low lvl paladyna potrafią wybić na szczyty, w większości tylko porządniejsi gracze. Takie jest moje zdanie.
Boter?
1. Jak chcesz się pomęczyć ze skillem, to idziesz na trolle i na full attacku expisz, a skille idą. Według mnie jak ktoś kupuje speary (nie w liczbie 5-), to jest boterem, bo idzie se na afk potrenić. Na trollach pobiegasz i poexpisz + skill też rośnie nieźle.
2. Co to znaczy low-lvl? Poniżej 60 lvl?
I nie ma kasy na co? Na łuk i 200 strzał?
Wiem, że jak ktoś zaczyna grać knightem, to idzie na trole i wypadają mu bronie z atakiem 25 odrazu, a potem kupuje w sklepie za 400gp broń z atakiem 30, która pomija tarczę. Skile rosną 3x szybciej niż u pala, dlatego knight ma początek najłatwiejszy. Nie musi kupować najdroższego dostępnego eq. Dopiero na wyższym lvlu jak pal używa broni 45+ ataku, knight robi się żałosny.
Ps. Porządni gracze tzn. jacy?
a) tacy, którzy wydają 10k na trening, a potem idą expić na cyce, na których ja expiłem ze skillami 45 i szło mi trochę gorzej?
czy
b) tacy, którzy poexpią na trollach do skilla 40-50, męcząc się przy tym troszkę więcej niż magowie z wandami?
Początek pala odstrasza niedoświadczonych graczy. Nie jest taki straszny jak go malują.
"nie masz 10000000k na speary to nie graj"
Diamonic
09-12-2006, 03:11
Ps. Porządni gracze tzn. jacy?
a) tacy, którzy wydają 10k na trening, a potem idą expić na cyce, na których ja expiłem ze skillami 45 i szło mi trochę gorzej?
czy
b) tacy, którzy poexpią na trollach do skilla 40-50, męcząc się przy tym troszkę więcej niż magowie z wandami?
Początek pala odstrasza niedoświadczonych graczy. Nie jest taki straszny jak go malują.
Podejrzewam, że chodziło o bardziej doświadczonych graczy. ;)
Piotrek Marycha
09-12-2006, 17:07
Właśnie te runy.
Zgadzam się.
Np. skill działa tak, jakby był zwiększony o x=lvl/5, przy zachowanym czasie treningu dla posiadanego skilla.
Np. mam 40 lvl palem i 71 skilla, to będę walił jakbym miał skill 71+40/5=79, ale żeby wbić skill do 80 potrzebuje tyle czasu co normalnie (z 71 do 72).
A druid expi tak samo szybko jak sorc + opłacalniej, więc on jest lepszy i od sorca i od pala.
Ze skillem to b. dobry pomysl, tylko jezeli tak mialo by byc to juz sorca nie ruszac.
BTW czemu druid expi opłacalniej od pala? (chyba ze mowiles tylko o sorcu)
Bedzie juz ze 2 lata od czasu jak mocniejsze ciosy rycerza licza sie bardziej do skilli niz slabsze (stad jesli jestesmy na expowisku gdzie bijemy prawie non stop bronia 2 reczna czasem skill wpada nawet szybciej przy expieniu niz przy staniu i trenowaniu na 1 potowrze).
U pala podwójnie liczą się wszystkie trafienia (strzał na armor), czyli generalnie 90% ataków. Jakoś zbytnio tego nie odczułem, ale ok.
Pytania:
1. Czy pala również dotyczy ten system skillowania na dmg?
2. Na jakiej zasadzie rosną skille knighta podczas expa? (np. hity 100+ liczą się jako 2 trafienia, a 150+ jako 3 trafienia?)
3. Może te "mocniejsze ciosy rycerza licza sie bardziej do skilli niz slabsze" są uwzględniane tylko, gdy używasz 2-ręcznej broni? (lub jest to rekompensata za niemożność trenowania skilla i wszystkie trafienia liczą się podwójnie jak u pala)
Mowilem o czarach spontanicznych (ew. mozna dalej zawezic do czarow spontanicznych atakujacych: vis, mort, UE, wavey, beamy, pomijajac exori rycerza ktore musial by zalerzec od czegos innego niz mlvl).
Dobry pomysł. 1%*lvl+4%*mlvl dla spontanów (exori zostawiając takie jak jest). Troszkę by to casterów osłabiło, a runy zostawić przy starym schemacie....
Hmm, gienialne.
Expienie HMM jest duzo mniej oplacalne niz expienie z Vis.
Teraz tak. Kiedyś to expili głównie z HMM. Pocisk HMM kosztował wtedy 10gp, więc nie było tak super-dużo gorzej, bo przy HMM zachowywali dystans.
4-5 razy zalezy jak liczyc
Bez przesady.
Exori vis - 10gp
HMM - 15 gp
Exori jest mocniejsze, ale HMM działa na dystans.
HMM nie jest nawet 2x mniej opłacalne.
(chyba, że jednak jest, to proszę o odpowiedź)
Deaf Scream
10-12-2006, 11:05
Bez przesady.
Exori vis - 10gp
HMM - 15 gp
Exori jest mocniejsze, ale HMM działa na dystans.
HMM nie jest nawet 2x mniej opłacalne.
(chyba, że jednak jest, to proszę o odpowiedź)
biorac pod uwage ze w sklepie hmm ksztuje 125 gp za sztuke to jeden strzal kosztuje 25 gp + z hmm bije sie w granichach od do ... np od 60-90.. i zadko samyi 90 sie bije a visami wrecz przeciwnie czesto sa w gornej granicy :]
wiec parokrotnosc jest mozliwa;P
Mogliby wprowadzić coś takiego, że 1lvl to 0,5 do max obrażeń. I dla knighta i dla palka.
Mogliby wprowadzić coś takiego, że 1lvl to 0,5 do max obrażeń. I dla knighta i dla palka.
Ostatnio nad tym myślałem.
NIE JEST TO DOBRE ROZWIĄZANIE.
Nie dlatego, że za mało da. Właśnie uważam, że da zbyt dużo. Granica między profesjami jest widoczna, ale żeby ją przekroczyć nie trzeba aż tak mocno ulepszać fizyków. Trzeba brać pod uwagę, że hity z melee są darmowe (prawie darmowe w przypadku palków), a dodatkowo mogą wspomagać się czarami. Co z tego że ich zaklęcia są słabsze, skoro dochodzi do tego darmowy dmg z melee?
Powinni dodać taki system.
Skill zwiększony o lvl/8 u pala i lvl/12 w przypadku knighta (bo jego bronie mają więcej ataku).
Na lvlach 50- różnice byłyby minimalne, ale na 120 taki pal miałby ten dmg o 30 większy, a knight z SoV/SCA nawet o 35 mocniejszy.
Wychodzi 1 dmg na 4 lvle.
Nie tryńcie, że to nic, bo nadal ich bronie są darmowe w użytku.
Albo po prostu +1 dmg na 3,5 lvla (najpierw po 3 lvlach +1 dmg, a potem po 4 -> dla niekumatych).
Bedzie juz ze 2 lata od czasu jak mocniejsze ciosy rycerza licza sie bardziej do skilli niz slabsze (stad jesli jestesmy na expowisku gdzie bijemy prawie non stop bronia 2 reczna czasem skill wpada nawet szybciej przy expieniu niz przy staniu i trenowaniu na 1 potowrze).
Jezeli dobrze rozumiem to skilujac na monku uzywajac sickle bede wolniej wbijal skil niz klepiac np hero na 3 atakera z sca (sytuacja teoretyczna, oczywiscie jest obok ekipa knightow przelamujaca shield i druid ktory leczy knightow oraz hero). Czytalem wiele poradnikow odnosnie skilowania i nigdzie nie spotkalem sie z takim stwierdzeniem, jest to dla mnie totalna nowosc, ale wiem ze Ty zadko mylisz sie na forum, jednakze, skad te informacje i czy sa jakos doswiadczalnie potwierdzone? wiem ze pal dostaje 2 punkty do skila za kazdego blod hita oraz 1 punkt za missa, ale knight? :o
wiem ze pal dostaje 2 punkty do skila za kazdego blod hita oraz 1 punkt za missa,
1 pkt za zablokowany strzal, za missa nie przyznaje sie pktow do awansu.
Co do wplywu obrazen, mozna to bardzo latwo sprawdzic trenujac dajmy na to X godzin na slimach z sickle a potem X godzin na monku z KA. Teoretycznie tym latwiej to zrobic im dluzszy czas na awans, poniewaz wiarygodnosc dwu-trzygodzinnych testow jest mocno podwazalna.
Nie mowie 'nie', nie mowie 'tak', zachecam do sprawdzenia.
nikt wam chlopcy nie kaze skillowac... prawda jest taka ze wystarczy wbicie 40~ skilla na trollach co jest kwestia jednego-kilku dni, a potem juz mozna spokojnie expic. na 100lvlu i tak bedzie sie mialo zapewne 90~ skill i to bez straty kasy i czasu na trening.
Zgadzam się z tobą. Mój przyjaciel z rl gra palem i też wbijał skille tylko do 40, ewentualnie przy jakichś 15-10% do next skilla dotrenował tylko, na 36 lvl'u ma bodajże 68 czy tam 69 skill.
Sargoth Thalidae
13-12-2006, 16:38
tych co nie moga zyc bez treningu pewnie ucieszy fakt ze zwiekszyli dropy kamieni (gobliny 1-3, gargoyle ~~7-10), niestety nie moge powiedziec czy rozpadaja sie wolniej bo nie chcialo mi sie testowac 8o
No i nowa jednoręczna kusza... Dostępna po wykonaniu questu na PoI.
Eee...? Jednoręczna? Nie sądze... Jest 2 razy cięższa od zwykłej, to pewno musi być dwuręczna.
no ja też jestem tym załamany zawsze miałem palladyna miałem ich chyba 10 (każdy zchakowany:p ) ale się niepoddawałem aż tu łamiące speary.. no myślałem że mnie szlak trafi i nawet kupiłem 20k na speary a tu kasa jest i hack:baby: ;( myślałem że się zajebie a 20k kupiłem na speary teraz jestem na non pvp mam sorca na 37 lvl bochy przesłałem na pallka i czekam na wyższy lvl aby przesłać resztę ekwipunku tylko tyle że ja mam sposób na speary i jak mnie poprośicie to go wyjawie:D
i jeszcze jedno jak najlepiej palkiem nabić sensowny dist bo trole są zasłabe ale się wkó****em i niechce chodzić jak na razie na coś mocniejszego niż trole bo długa droga do depo i kasa słaba a z troli i speary wypadają i sensowna kasa tak za jeden hunt na nich wyciągam około 30 spearów więc niewiem na co się teraz przeżucić czy sobie zarobić na trolach do 45 dista bo jesetem 10 39/32 z czego marnuje około 50 tylko się znajduje w bakach, zwłokach troli lub świeżo ubitym trolu speara.. i ja chce mieć co najmniej 45 shielding do 15 lvl i 50~ dist doradźcie coś..
a ja nieczje typków co piszą że spokojnie mogą chodzić od 35 dista na potwory z łukiem to szaleństwo za strzały się nie zwróci potwory lekko bijesz a tymbardziej że je trzeba kópować to czyste strasty kasy -.- ja już mam 41 dist i siedze dalej na trolach o speary sie nie boje bo najwięcej 50 spearów z jednego hunta wybrałem które kumplowi dałem bo niemiał i sorki że się rozpisuje ale lubie :D
Pojdziesz z lukiem na dobre rotowisko, z lootbagiem zarobisz na 2x tyle strzal ile zuzyles + dodatkowa kase na spiry. Expic bedziesz w granicach 2x szybciej niz ze spirow.
Goku_Sayian
20-12-2006, 13:17
a gdzie jest dobre rotowisko twoim zdaniem? :>
Pojdziesz z lukiem na dobre rotowisko, z lootbagiem zarobisz na 2x tyle strzal ile zuzyles + dodatkowa kase na spiry. Expic bedziesz w granicach 2x szybciej niz ze spirow.
no i to ten bul ja byłem z łukiem nieraz na jakimś expowisku nawet słabszym i poszło mi około 100 strzał na zabicie 5 orków a rotworm jest mocniejszy więc to by mi się nie opłacało albo mam innego palka
@ Goku
fibula (teraz bardziej carionnisko...)
darama
poszło mi około 100 strzał na zabicie 5 orków
a mi przy 23 dista szly 4-5 strzal na 1 rota, po cenach sklepowych zwracalo sie z samego zlota.
Lukasz(R)
20-12-2006, 17:57
A palladynem chciałem grać, ale po wydaniu 35 k na spears, do skill 60, znudziło mi się.
Dobre ;)
ale wydaje mi sie ze za same 6-7k to sie wbija bez problemu 60 dista
Może i masz racje ale myśle że palladyn jest tak piękną postacią że nawet jeśli
jest kosztowny to i tak ludzie nia grali grają i będą grać.
Jeśli chodzi o speary idziesz na trolle i masz z pustych lootów.
Pozdro @LL
jesli chodzi o speary to najlepiej jest skilowac na amazon camp na walkiriach z dwarven shieldem...dobrze skill idzie puzniej po skilach 55 proponuje full dystans i skilowanie do 60 ....) a speary co chwile wypadaja...///ale temat byl inny???chyba?? ja tam nie mam nic do palka,fakt,cos mogloby sie zmienic ale tak jak jest teraz jest okej,i wcale pieniedzy nie trzeba ja tez zaczynalem od 0 i narazie mam 21 lvl i skile po 60+.........palek jest dla osob ktore nie patrza nerwowo na level tylko czerpia radosc z grania..
@uo Vil
to ja widocznie mam jakiegoś dziwnego albo nim grać nieumie bo mi idzie dużo na orki.. ale ja narazie niemam zamiaru na niczym expić bo mi wystarczą jeszcze trole nabije u nich do 37 shielding i sie przezuce na coś mocniejszego a przytym zdobęde jeszcze za friko jakieś 100-200 spearow więc rachunek prosty wychodzi na czym zdobywać speary;)
chodz sobie na amazonki i walkirie bedziesz mial speary za friko
Jerkov Thundersword
21-12-2006, 21:31
Wielkim zmartwieniem nowych graczy na serverach jest bardzo mala ilosc grajacych palladynow, ludzie niekiedy szukaja po pare dni a nawet tygodni 1 palladyn ktory posiada 20+ na desert quetsa. Dlaczego CipSoft ulatwil maga gre tworzac im ruzdzki a palladynom utrudniaja poprzez znikanie spearow?? Rownie dobrze mag moze stac afk i tworzyc runy jak i palladyn skilujacy. Tylko ze problem polega na koszcie spearow i ile taki maly bezbrony palladyn musi poswiecic pieniedzy na trening :( Przechodza do sedna, dlaczego CipSoft niewymyslil baga ktorego mozna by bylo zabespieczyc przed thiefami, i spokojnie mozna by bylo dostarczyc lootbagi do dp czy Speary kupione w sklepie ?? :> Moze wtedy oplacalo by sie zbierac speary czy itemki z ziemi i kazdego by bylo stac na trening czy zakup nowego EQ. Sam z wlasnec ciekawosci Zaczolem grac palladynem i zeby wyskilowac go na 60 skilla w dystansie potrzebowalem do tego 700 spearow ktore mnie kosztowaly 7k, gdybym niemial innej postaci to niebylo by mnie stac na tak kosztowy trening. Dlaczego CipSoft niezastanowil sie nadtym co zrobil i stworzyl nierowna gre??!!
Przemyslcie temat i napiszcie cos od sibie :) Pozdro XERENA
Gry paladynem nie utrudniono wg. mnie w dużym stopniu, tym bardziej na pvp. Trenować można strzałami, które tworzymy czarem, przy czym dodatkowo rośnie mlvl. Na niższym poziomie możemy używać small stones wypadające z goblinów. Jeżeli ktoś potrafi grać, ma do tego determinację i wolę, to dokłada wszelkich starań, aby jego postać rozwijała się prawidłowo i udaje mu się to. W końcu gra paladynem to wybór gracza a nie nakaz wydany przez CipSoft. Sam gram paladynem, więc wiem o czym piszę. Z treningiem mam trochę trudniej, gdyż gram na non-pvp, jednakże zauważyłem, że skille rosną jakby nieco szybciej w porównaniu z wcześniejszymi update'ami, może to tylko złudzenie, ale mimo to równie dobrze trenuje się podczas polowania jak i podczas żmudnego treningu. Jeżeli jest problem ze znalezieniem paladyna na 20 poziomie, to dlaczego nie zapytasz paladyna na wyższym poziomie? Za drobną opłatą na pewno się zgodzi. Co do EQ, to jedyną droższą rzeczą jaka paladynowi jest niezbędna są boots of haste, co do opancerzenia, to nawet na wysokim poziomie wystarczy blue robe, plate legs/crown legs, crown helmet/royal helmet, platinum amulet.
speary to jeszcze nie taki problem ale jak sie jest pallem bez pacca do bolcow sobie nie porobisz i trzeba non-stop wydawac kase na amunicje zamiast na np. bohy czy nowe spelle ( ktorych i tak za duzo nie jest)
Po co robić bolce, idziesz na mintwallin i z mino archerów masz boltów jak miodu...
speary to jeszcze nie taki problem ale jak sie jest pallem bez pacca do bolcow sobie nie porobisz i trzeba non-stop wydawac kase na amunicje zamiast na np. bohy czy nowe spelle ( ktorych i tak za duzo nie jest)
To po co chodzisz bez bolców skoro wiesz że pal bez bolców sobie nie poradzi? Bolce są śmiesznie tanie, porównaj sobie ich cenę z ceną np uhów dla knighta (175 gp) a paladyn prawie wcale nie musi się leczyć bo jako jedyna profesja atakuje z dystansu i potworki go nie hitają wręcz. A jak nawet musi się leczyć to wychodzi na tym dużo taniej od knighta bo exura vita jest duża tańsza niż uh dla knighta. Poza tym pal z boltów zadaje większe średnie obrażenia w mocne potwory niż knight z broni. Weźmy dla przykładu dragi - pal nie dość że expi na nich szybciej od knighta to jeszcze dużo taniej. Na warlockach i innych mocnych potworach jest podobnie. Jedyne co mu się nie opłaca to demony ale te wszystkim profesjom się nie opłacają aż do momentu wbicia 200 lvla. Demony od 200 lvla opłacają się sorcom/drutom, paladynom zaczynają się opłacać od około 250 lvla, a knightom nigdy się nie opłacają. (ewentualnie od 300 lvl ale wątpie bo knight za wolno zabija i przez to otrzymuje duże obrażenia w przeciągu całej walki) Pal jako jedyna profesja nie musi kupować dobrego i co za tym idzie drogiego EQ, pozostałe profesje niestety muszą. (sorc/drut walczą przeważnie w zwarciu, knight zawsze walczy w zwarciu) Pal nie musi kupować drogiego EQ więc zostaje mu dużo kasy na bolce, runy i manasy. Paladyn to zdecydowanie najtańsza i najszybciej zarabiająca profesja ze wszystkich, a jeśli chodzi o szybkość expienia to ustępuje sorcom i drutom dość wyraźnie, ale jest nieznacznie lepszy od knighta.
To po co chodzisz bez bolców skoro wiesz że pal bez bolców sobie nie poradzi? Bolce są śmiesznie tanie, porównaj sobie ich cenę z ceną np uhów dla knighta (175 gp) a paladyn prawie wcale nie musi się leczyć bo jako jedyna profesja atakuje z dystansu i potworki go nie hitają wręcz. A jak nawet musi się leczyć to wychodzi na tym dużo taniej od knighta bo exura vita jest duża tańsza niż uh dla knighta. Poza tym pal z boltów zadaje większe średnie obrażenia w mocne potwory niż knight z broni. Weźmy dla przykładu dragi - pal nie dość że expi na nich szybciej od knighta to jeszcze dużo taniej. Na warlockach i innych mocnych potworach jest podobnie. Jedyne co mu się nie opłaca to demony ale te wszystkim profesjom się nie opłacają aż do momentu wbicia 200 lvla. Demony od 200 lvla opłacają się sorcom/drutom, paladynom zaczynają się opłacać od około 250 lvla, a knightom nigdy się nie opłacają. (ewentualnie od 300 lvl ale wątpie bo knight za wolno zabija i przez to otrzymuje duże obrażenia w przeciągu całej walki) Pal jako jedyna profesja nie musi kupować dobrego i co za tym idzie drogiego EQ, pozostałe profesje niestety muszą. (sorc/drut walczą przeważnie w zwarciu, knight zawsze walczy w zwarciu) Pal nie musi kupować drogiego EQ więc zostaje mu dużo kasy na bolce, runy i manasy. Paladyn to zdecydowanie najtańsza i najszybciej zarabiająca profesja ze wszystkich, a jeśli chodzi o szybkość expienia to ustępuje sorcom i drutom dość wyraźnie, ale jest nieznacznie lepszy od knighta.
nic dodac nic ujac? no moze ja cos dodam about spears bo wszyscy focha na cip soft jada ze speary sie lamia ; < prosze bardzo trolle w ab speary leca szybko a zabijac je mozna ze strzal albo w hammer w lapsko i lecim, w dodatku mozna baardzo latwo zrobic lootbaga ze spearow bo wyjscie z trolli i schody same w gore a potem tylko na poczte i parcel :)
co nie znaczy ze gram pallem =p osobiscie preferuje sorka a i nieprawda jest ze od 250 lvl pall na demki idzie oplacalnie, widzialem ostatnio filmik jak 200 albo 199 lvl pally szedl na demony, zeby ten nie hital go tak strasznie to tak aby dostawal tylko z lapy i gfb, efekt? pare vitek na demona i waste sd, ale sie zwraca (!) po dluzszym expie no i jeszcze nalezy dodac ze pall duzo rzadziej pada ofiara combo sd i innych syfow bo ma duzo zarowno many jak i hp wiec moze sobie szalec na utamo vitce =D
Poznanski Rycerz
01-01-2007, 17:33
@2up
chyba cie matka nie kocha.
Bolce sa smiesznie tanie? bp w sklepie kosztuje ~5k a to wystarcza na krotki czas expienia prawda? jakbys gral palem to bys wiedzial... na wyzszym lvlu mowie, na pohu szybko schodzi taka ilosc boltow.
Jak expi na dragach to co z tego ze ucieka jak dostaje z ognia? Mf'y + bolty -wtedy taki koszt
Knight szybciej expi chociazby na dragach. hity z sca/sov sa wyzsze niz bolt...
Vita jest tansza od uha ale czesciej jej uzywa bo ma mniej hp a knight se expi na cyclo to mu prawie uh nie schodza.
Skad ty masz te swoje dane ze 250 pal moze oplacalnie expic na demonach?
200 nie moze? zalezy od farta
hahahaha ale lame, paladyn bez pacca to prawie ten sam pal. Nikt na wyzszych lvlach nie robi bolcow na hunt hahah. A na faccu mozesz robic strzalki <3
Najwiekszym minusem pala jest ze jak ma kicka to na bank padnie...
Palem malo osob gra bo sorcem latwiej i nie mowcie ze palem sie duzo kasy zarabia bo tak nie jest.
W dodatku poskillujesz do 60 i juz dalej nie trzeba, chyba ze dla sportu, palkow szybko dist rosnie
Bolce sa smiesznie tanie? bp w sklepie kosztuje ~5k a to wystarcza na krotki czas expienia prawda? jakbys gral palem to bys wiedzial... na wyzszym lvlu mowie, na pohu szybko schodzi taka ilosc boltow.
Ty zuzyjesz 5 bp bolców, knight zuzyje w tym samym czasie na dragach 15-20 bp uh. Kto zapłaci więcej? -.-
Jak expi na dragach to co z tego ze ucieka jak dostaje z ognia? Mf'y + bolty -wtedy taki koszt
Mf'y idą palem dużo wolniej niż UH'y knightem. (oczywiście na dragach) Kto zapłaci więcej? -.-
Knight szybciej expi chociazby na dragach. hity z sca/sov sa wyzsze niz bolt...
Maksymalne są wyższe, średnie są niższe. Szybkość expienia jest uzależniona od hitu średniego a nie maksymalnych więc pal expi trochę szybciej.
Vita jest tansza od uha ale czesciej jej uzywa bo ma mniej hp a knight se expi na cyclo to mu prawie uh nie schodza.
Knight na dragach używa UH'a częsciej niż pal vitę. Cyclo to nie miejsce do expienia na 100+ (za wolny exp)
Skad ty masz te swoje dane ze 250 pal moze oplacalnie expic na demonach?
200 nie moze? zalezy od farta
Wystarczy oglądać filmy i patrzeć na zużycie manasów i run + loot.
hahahaha ale lame, paladyn bez pacca to prawie ten sam pal. Nikt na wyzszych lvlach nie robi bolcow na hunt hahah. A na faccu mozesz robic strzalki <3
Tu się zgadzam.
Najwiekszym minusem pala jest ze jak ma kicka to na bank padnie...
Tu się zgadzam.
Palem malo osob gra bo sorcem latwiej i nie mowcie ze palem sie duzo kasy zarabia bo tak nie jest.
Na 100+ pal zarabia zdecydowanie najszybciej i najwięcej ze wszystkich profesji, a już na pewno szybciej od knighta. (od sorca/druta też więcej, no chyba że ten by miał jakiegoś super-farta)
W dodatku poskillujesz do 60 i juz dalej nie trzeba, chyba ze dla sportu, palkow szybko dist rosnie
Tu się zgadzam.
Na porzadnym kicku kazda profesja padnie weic po co to bierzecie pod uwage?
alanek_bs
02-01-2007, 14:38
Pall nie jest profesia dla newbie wiec dlatego jest ich tak malo kiedys sorc/drut byli potega bo bylo ich malo na wyzszym lvl teraz zrobic sorcem 40 lvl to nie problem bo sa wandy. Knight traci duzo uhow na exp i co z tego skoro moze sobie znalezc druta z sio i juz strata jest o wiele mniejsza. Moja rada na pocztaku jest zlapac jakis sword/club/axe i isc na trole gdy wbijamy juz jakis 40 dyst isc na gobliny kolo carlin na jednym respie zbiera sie okolo 60 kamyczkow i trenic przy okazji robiac strzaly (na goblinach odrabiamy soule) gdy dojedziemy do skilla o jakim myslelismy mozemy isc expic ze strzalkami jezeli dobijemy z 55-60 mozemy isc na ghoule i kasa/exp jest. Pall nie jest trudna profesja poprostu na poczatku jest pracochlonny.
Alanek
No może knight, ale przecież chyba nie wprowadzą łamiącej się broni :P (chyba...), utrudnili tym którym się dało.
Tu się mylisz. Kiedyś robiło się druida na 11lvl, dawałeś mu pełno jedzenia ustawiałeś bota i robił uhy przez cały dzień. Podobnie sorc i SD.
Powinni zrobic tak jak w mu, ze pancerz i bron sie psuje i naprawa kosztuje.
Idziesz do kowala i piszesz :
- Hi
- repeir
- yes
- thx noob i don't pay you
i spiepszamy :D
Ty zuzyjesz 5 bp bolców, knight zuzyje w tym samym czasie na dragach 15-20 bp uh. Kto zapłaci więcej? -.-
Mf'y idą palem dużo wolniej niż UH'y knightem. (oczywiście na dragach) Kto zapłaci więcej? -.-
Maksymalne są wyższe, średnie są niższe. Szybkość expienia jest uzależniona od hitu średniego a nie maksymalnych więc pal expi trochę szybciej.
Knight na dragach używa UH'a częsciej niż pal vitę. Cyclo to nie miejsce do expienia na 100+ (za wolny exp)
Wystarczy oglądać filmy i patrzeć na zużycie manasów i run + loot.
Tu się zgadzam.
Tu się zgadzam.
Na 100+ pal zarabia zdecydowanie najszybciej i najwięcej ze wszystkich profesji, a już na pewno szybciej od knighta. (od sorca/druta też więcej, no chyba że ten by miał jakiegoś super-farta)
Tu się zgadzam.
Z tym 100 palem to gowno prawda gralem 121 palem i na pohu sie zwracalo tylko na bolty i polowe manasow....
Knight sie czesciej nie uha bo ma wiecej hp
mfy ida tak samo bo vita wiecej many zabiera teraz
Marciniek
02-01-2007, 15:05
Z tym 100 palem to gowno prawda gralem 121 palem i na pohu sie zwracalo tylko na bolty i polowe manasow....
To świetnie Ci szła ta gra palem, na tym lvlu nie użyjesz ani 1 manasa na poh, mało tego bedziesz miał nadmiary many (dodatkowe bolty/hmm).
To potwierdza z kolei, że knight się częściej uha, bo kiedyś się uhnąć musi, prędzej czy później, nie to co palek...
Pall nie jest profesia dla newbie wiec dlatego jest ich tak malo
Bredzisz. Jesli pal bylby lepszy od sorca to ludzie graliby palem a nie sorcem. Pal nie dosc ze jest trudniejszy od sorca do gry to jeszcze slabszy.
kiedys sorc/drut byli potega bo bylo ich malo na wyzszym lvl teraz zrobic sorcem 40 lvl to nie problem bo sa wandy
Kiedys sorc/drut nie byli lepsi od knighta, teraz są dużo lepsi. I kto tu jest potęgą?
Knight traci duzo uhow na exp i co z tego skoro moze sobie znalezc druta z sio i juz strata jest o wiele mniejsza.
To bądź PG i spróbuj expić razem z druidem. Haha. Ciekawe jak dużo expa wbijesz w miesiąc? 100k? Uhahahaha. Czekaj sobie na druida codziennie żeby łaskawie przychodził i bez cienia sprzeciwu skazywał siebie na mało opłacalne i jeszcze mniej ciekawe stanie w miejscu ktore nawet expa mu nie daje.
Powinni zrobic tak jak w mu, ze pancerz i bron sie psuje i naprawa kosztuje.
No i to by jeszcze bardziej udupilo knighta bo nie dosc ze na 100+ i tak placi wiecej za exp niz sorc to jeszcze nosi duzo drozsze zbroje i kazdy hunt kosztowalby go duzo wiecej niz sorca. Wtedy juz w ogole nie byloby sensu knightem grac. Do dupy pomysl.
Gratz umiejetnosci grania palem -.- Z takim podejsciem to tobie by sie nawet rookstayerem na trollach nie zwrocilo.
No i co z tego ze knight ma wiecej hp skoro uh pala daje 200-300 hp wiecej niz uh knighta na 100+ lvl i do tego jeszcze pal atakuje z dystansu przez co nie otrzymuje obrażeń wręcz od potworów. (a większość dobrych potworów zadaje duże obrażenia wręcz, nawet zwykły dragon sporo robi knightowi z bronią dwuręczną)
Mf'y palem ida wolniej niz uhy knightem. Knight dostaje obrazenia co ture, pal nie. Poza tym jak juz wyzej wspominalem - pal leczy sie znacznie lepiej.
To świetnie Ci szła ta gra palem, na tym lvlu nie użyjesz ani 1 manasa na poh, mało tego bedziesz miał nadmiary many (dodatkowe bolty/hmm).
To potwierdza z kolei, że knight się częściej uha, bo kiedyś się uhnąć musi, prędzej czy później, nie to co palek...
Knight uha sie prawie non-stop na mocnych potworach, pomiedzy jednym a drugim uhnieciem przewaznie nie mija nawet 10 sekund. A pal jedyne co robi to strzela z bolcow i czasem pusci sporadyczna vite jak potwor zaatakuje mocniej z magii lub bedzie mial laga i go dogoni.
Bredzisz. Jesli pal bylby lepszy od sorca to ludzie graliby palem a nie sorcem. Pal nie dosc ze jest trudniejszy od sorca do gry to jeszcze slabszy.
Pal jest NAJLATWIEJSZY. Nie matwisz sie o eq jak dedniesz, bo w p secie biegasz. Nie martwisz sie o hp, bo z dystensu atakujesz, nie martwisz sie o kase bo strzaly malo kosztuja. Tak mozna to ująć, jeśli chce sie pisać do większości tibijczyków, bo mało kto z Was osiągnie 100+, a co dopiero 200+.. A czy słabszy, hm.. sila zalezy od skila gracza, o!
Kiedys sorc/drut nie byli lepsi od knighta, teraz są dużo lepsi. I kto tu jest potęgą?
Chodzilo mu o to, że zrobienie sobie hlvl sorca to teraz małe piwko przed śniadaniem, a kiedyś hlvl sorc budził respekt. Co jak co, dla mnie "najpoteżniejszą" profesją jest Paladyn, ale osobiście gram sorcem, bo nie chce mi się od nowa zaczynać ;)
Gratz umiejetnosci grania palem -.- Z takim podejsciem to tobie by sie nawet rookstayerem na trollach nie zwrocilo.
Może i nie gra dorbze, ale czy to powó aby go uniżać?
No i co z tego ze knight ma wiecej hp skoro uh pala daje 200-300 hp wiecej niz uh knighta na 100+ lvl i do tego jeszcze pal atakuje z dystansu przez co nie otrzymuje obrażeń wręcz od potworów. (a większość dobrych potworów zadaje duże obrażenia wręcz, nawet zwykły dragon sporo robi knightowi z bronią dwuręczną)
Robi z bronią dwuręczną co..? Celująca składnia zdań. Tu akurat jest fakt, paladynem gra się najtaniej.
Poznanski Rycerz
02-01-2007, 20:45
@goburu
Dodaj sobie koszt mfow i boltow do uhow to wyjdzie mniej wiecej to samo, ale dla knighta szybszy exp, bo pall nie moze na wszystkich spawnach expic bo by z lapy dostawal, knight moze.
Nigdy nie byles pallem na pohu... zawsze w jakis sposob cie tam gs hitnie, ja mapclicka robilem i mi dochodzil gs przypadkowo i juz mialem prawie zolte, lag, 2 gs i juz masz yellow
Mozesz wziac 40 ed dac mu kilkanascie bp mf'ow i cie bedzie siowal BO MU MAGIC LVL UROSNIE ZA DARMO!!
Hunty na pohu zwracaly sie dopiero przy zlootowaniu 1 knight armora = troiche expienia, zalezy od fuksa, lub lootowaniu czegos lepszego
Poh bardzo czesto sie zwraca... ale to nie znaczy ze pal tam caly czas na green hp lata. Co z tego ze knight sie gorzej uha MA WIECEJ HP przez to mniej razy sie uha bo od draga dostaje hity z lapy + ognia, rzadko fire wave....
pallowi przy lurowaniu draga zdarza sie otrzymac wave... Graj kiedys pallem, pall na pewno ma mozliwosc expienia na wiekszej ilosci potworow.
Na dragach trolle, slabo sie zwraca, zazwyczaj ledwo albo wcale.
Okrutny
pallem sie nie gra najtaniej
BP boltow 5k = fire sword
na lvl musze zuzyc z 2 bp boltow = bright sword
Musze zrobic z 10 lvl = 20 bp boltow= 20*5 = 100k, kumasz to? + mf'y, ale czesto sie zwraca i tylko, kurcze blade nooby na 30 nie dostaja hitow, bo nie expia na dragach tylko jakis shytach
WIec skumaj ile to bp uh dla knight i eq na starszych swiata jest dobre.
Pall nie jest najtanszy, ty chyba na cyklopach 120 palem expiles
Zgadzam sie ze hunty knight na dragach sa drozsze...
ALe na boga, pal to nie maszyna do robienia pieniedzy chyba ze tylko na pohu sadzisz to tak, ale tam slaby exp duzo noobow itp.
Sorcem wieksza kase zrobisz na hydrach!
Jakby nie patrzeć, zwykle i tak to wyjdzie mniej, niz koszt uh'ów knighta. A jeżeli u ciebie na 1lv - 10k to jest duża suma, to hmm.. I nienazywaj kogoś bezpodstawnie od noob'a. I jak sam napisales, zysk zalezy od tego gdzie expisz, tak więc paladyn bogaty to "tyż" pojęcie względne.
Poznanski Rycerz
02-01-2007, 21:45
10k na 1lvl nie dodaj koszt mf'ow
straty hmm'ow na dl'e, bite z nudow - 3 bp
Czy ja mowie ze to duzo?
Pall to profesja najlepiej zarabiajaca
A knight na hunt nie moze isc? Mage se poexpi na tombie ma sporo kasy....
Pall glownie expi na dragach bo tam szybki exp, rzadko na poh- w ostatecznosci i dla kasy.
Jakbys nie powtarzal tego co powiedzialem. Knight ma wiekszy waste na dragach, to juz wszyscy odkrylismy, ale nie jest to OGROMNA
roznica
I knighty chodza na venore lair z mf'ami jakbys nie wiedzial!
Vizharan
02-01-2007, 21:50
Tutaj wyraze swoja wlasna opinie :
Pall jest to bardzo trudna profesja jak dla osob ktore sa "newbie"
Pall jest stosunkowo tani
Pall kiedys (dawno temu) byl najpotezniejsza postacia <pamietma te piekne czasu kiedy spiry nie znikaly i 70 % spolecznosci tibijskiej for example na hibernie gralo palladynami Uhh :))> teraz gra palladynem stala sie trudniejsza by mniej wiecej porownac wszystkie postacie <mam tu na mysli druid sorc knight i pall>
Gra palladynem jest o tyle dobra iz okolo od 30 lvlu expi sie nim najszybciej (do 80)
Gracz ktory wie jak grac Palladynem to gracz doswiadczony ktoremu gra sprawia przyjemnosc oraz lvlowanie taka postacia jest prosta (macie tautaj przyklad Lord duszlik z candi na serverze non pvp osiagnal taki lvl i skill w tak niedlugim czasie)
jak komus sie chcialo to rpzeczytac to dziekuje i prosze o malutki komentarzyk :) na temat mojego wywodu
Pal jest NAJLATWIEJSZY. Nie matwisz sie o eq jak dedniesz, bo w p secie biegasz. Nie martwisz sie o hp, bo z dystensu atakujesz, nie martwisz sie o kase bo strzaly malo kosztuja. Tak mozna to ująć, jeśli chce sie pisać do większości tibijczyków, bo mało kto z Was osiągnie 100+, a co dopiero 200+.. A czy słabszy, hm.. sila zalezy od skila gracza, o!
Racja, w koncu dobry gracz to i knightem walnie ue.
Chodzilo mu o to, że zrobienie sobie hlvl sorca to teraz małe piwko przed śniadaniem, a kiedyś hlvl sorc budził respekt. Co jak co, dla mnie "najpoteżniejszą" profesją jest Paladyn, ale osobiście gram sorcem, bo nie chce mi się od nowa zaczynać
Zapodaj jakiś dowód, chętnie wysłucham.
Może i nie gra dorbze, ale czy to powó aby go uniżać?
To niech się nie wypowiada na forum.
Robi z bronią dwuręczną co..? Celująca składnia zdań. Tu akurat jest fakt, paladynem gra się najtaniej.
Nie jestem uzdolniony polonistycznie.
@goburu
Dodaj sobie koszt mfow i boltow do uhow to wyjdzie mniej wiecej to samo, ale dla knighta szybszy exp, bo pall nie moze na wszystkich spawnach expic bo by z lapy dostawal, knight moze.
Ale pal zadaje wieksze obrażenia i moze expic na mocniejszych potworach niż knight czyli expi szybciej. Knightem na demony nie pojdziesz, a palem pojdziesz i nawet zarobisz na 200+. UH'y knightowi schodza duzo szybciej niż mf'y palowi, no chyba ze mowimy o expieniu na trollach.
Nigdy nie byles pallem na pohu... zawsze w jakis sposob cie tam gs hitnie, ja mapclicka robilem i mi dochodzil gs przypadkowo i juz mialem prawie zolte, lag, 2 gs i juz masz yellow
Palem nie ma sensu expić mając lagi, a już na pewno nie ma sensu expić na gsach. "Lagoodporność" to jest wlasnie ten jedyny atut knighta, który na lagach expi duzo efektywniej od pala.
Mozesz wziac 40 ed dac mu kilkanascie bp mf'ow i cie bedzie siowal BO MU MAGIC LVL UROSNIE ZA DARMO!!
Ale level nie urosnie! Dla wiekszosci osob lvl jest wazniejszy niz mlvl. (przynajmniej dla powaznych graczy). Jak ktos przechodzi obok ciebie to nie patrzy na mlvl tylko wlasnie na lvl. Lvl daje więcej niż mlvl i szybciej się go robi, zresztą robiąc lvl można jednocześnie robić mlvl. Ja jestem przeciwnikiem tego typu gry - olewania poziomu a zajmowania się magic'iem w postaci runerstwa, siowania i innych praktyk. Aczkolwiek nie bede cie tutaj krytykowal, kazdy niech gra po swojemu.
Hunty na pohu zwracaly sie dopiero przy zlootowaniu 1 knight armora = troiche expienia, zalezy od fuksa, lub lootowaniu czegos lepszego
Tak samo jak dragi knightem zwrocą się dopiero po zlootowaniu dragon shielda, no chyba ze gadamy o postaciach 200+ ktore z uha wyciągają 1k+ hp.
Poh bardzo czesto sie zwraca... ale to nie znaczy ze pal tam caly czas na green hp lata.
Nie, bede latać na red i się patrzeć jak gsy mnie gonią. Ależ to ekscytujące!
Co z tego ze knight sie gorzej uha MA WIECEJ HP przez to mniej razy sie uha bo od draga dostaje hity z lapy + ognia, rzadko fire wave....
Pal dostaje od draga prawie tylko z gfb, a leczy się mocniej i taniej od knighta (exura vita tańsza od UH'a). Knight dostaje z łapy + gfb, a leczy się słabiej i drożej od pala. (UH jest droższy od exura vity). W dodatku pal zabija dragi minimalnie szybciej niż knight, więc tym samym przewaga pala nad knightem wzrasta jeszcze bardziej.
pallowi przy lurowaniu draga zdarza sie otrzymac wave... Graj kiedys pallem, pall na pewno ma mozliwosc expienia na wiekszej ilosci potworow.
Na wiekszej ilosci potworow oplacalnie expic moze tylko sorc z ue i to na 200+ lvl, no chyba że gadamy o większej ilości trolli. Knight się zleje w gacie zanim zabije 2 mocne potwory naraz z explo. Palem można przynajmniej próbować utrzymywać dystans, a jak się nie da to po prostu nalozyc tarcze i lac z runek znacznie mocniej niz to robi knight. EQ na 100+ nie gra wielkiej roli bo nawet pal zdobywa go z questów.
Na dragach trolle, slabo sie zwraca, zazwyczaj ledwo albo wcale.
Sorcem/drutem na 100+ prawie zawsze się zwraca, nawet jak nie spadnie dragon shield.
Okrutny
pallem sie nie gra najtaniej
Racja, przecież rookstayerem jest taniej.
BP boltow 5k = fire sword
BP boltow 5k = 28,571428 UH'ów
na lvl musze zuzyc z 2 bp boltow = bright sword
2 BP boltow 10k = 57,142857 UH'ów
Spróbuj wbić taki sam lvl knightem wykorzystując tylko 57,142857 UH'ów to ci pogratuluję, no chyba że ty na trollach expisz i nic nie płacisz ale to wtedy nawet rookstayer by się powstydził twojej prędkości expienia. Zrozum, że na mocnych potworach knight traci masę UH'ów, a jakoś nie wyobrażam sobie 100+ knighta expiącego na trollach czy nawet cycach bo przecież nie o to chodzi żeby lvl wbijać 2 lata.
Musze zrobic z 10 lvl = 20 bp boltow= 20*5 = 100k, kumasz to?
Za 100k knightem kupisz tylko 571,42857 UH a to nie starczy nawet na 5 poziomów.
+ mf'y
Knightem dodaj sobie hmm bo zadaje zalosne obrazenia z broni i walczy w zwarciu, więc nie opłaca się zbyt długo stać z potworem.
kurcze blade nooby na 30 nie dostaja hitow, bo nie expia na dragach tylko jakis shytach
Na 6 lvlu też knight wymiata bo inni nie mają czarów ani różdżek. :D
WIec skumaj ile to bp uh dla knight i eq na starszych swiata jest dobre.
Patrz 3 i 4 cytaty wyżej.
Pall nie jest najtanszy, ty chyba na cyklopach 120 palem expiles
Ty chyba na trollach expisz od 8 do 100 poziomu i dlatego tak ci wychodzi, że nie płacisz knightem.
ALe na boga, pal to nie maszyna do robienia pieniedzy chyba ze tylko na pohu sadzisz to tak, ale tam slaby exp duzo noobow itp.
Nie tylko na pohu, no chyba ze nie znasz innych bardziej kasodajnych expowisk.
Sorcem wieksza kase zrobisz na hydrach!
Tylko z blokerem, no chyba ze gadamy o charach 200+.
Gra palladynem jest o tyle dobra iz okolo od 30 lvlu expi sie nim najszybciej (do 80)
Nieprawda. Pal w tym przedziale expi szybciej tylko od knighta.
Vizharan
02-01-2007, 22:02
Tutaj z kolega up sie niezgodze - expi szybciej od knighta FAKT (POTWIERDZONE)
szybciej od sorcka ? tiaa bo sorc ma jeszcze tego zalosnego wanda cosmic i co moze z nim zrobic ? nic ? EXPISZ SZYBCIEJ ( FAKT POTWIERDZONE)
jedyne z czym mialem klopot to udowodnienie iz pall expi szybciej od druida gdyz druid ma takowa boska rozge volcanic z ktora od 19 lvlu spokojnie moze expic na cyckach i gaurdach i innym na czym tam expi :)
ale po dluzszej chwili zastanowienia rozga vilcanic zadaje srednie borazenia (niewiem poprawcie mnie) xx ~ 30-40 ?
a pall przy skillach 65-70 zadaje srednio 60-70<tutaj mowimy o gaurdach> (nie liczac dymkow)
wiec z checia wyslucham opini Pana wyzej :)
szybciej od sorcka ? tiaa bo sorc ma jeszcze tego zalosnego wanda cosmic i co moze z nim zrobic ? nic ? EXPISZ SZYBCIEJ ( FAKT POTWIERDZONE)
Kto ci kazal latac z WoCE?
jedyne z czym mialem klopot to udowodnienie iz pall expi szybciej od druida gdyz druid ma takowa boska rozge volcanic z ktora od 19 lvlu spokojnie moze expic na cyckach i gaurdach i innym na czym tam expi
Nie taka wcale znowu boska bo srednie obrazenia to tylko 30 i na dodatek z ognia. (wiele potworow odpornych)
ale po dluzszej chwili zastanowienia rozga vilcanic zadaje srednie borazenia (niewiem poprawcie mnie) xx ~ 30-40 ?
a pall przy skillach 65-70 zadaje srednio 60-70<tutaj mowimy o gaurdach> (nie liczac dymkow)
Licząc dymki wyjdzie tylko minimalnie na korzysc pala.
Być może pal expi troche szybciej od sorca w przedziale 8-50 lvl ale nie jestem tego w 100% pewny (bolty na pewnych potworach rzeczywiście sprawują się lepiej niż różdzki i są tańsze np na wyżej wspomnianych przez ciebie guardach), natomiast od 50 lvla niepodzielnie króluje sorc ze swoim exori visem.
maszter321
02-01-2007, 22:16
Pal dostaje od draga prawie tylko z gfb, a leczy się mocniej i taniej od knighta (exura vita tańsza od UH'a). Knight dostaje z łapy + gfb, a leczy się słabiej i drożej od pala. (UH jest droższy od exura vity). W dodatku pal zabija dragi minimalnie szybciej niż knight, więc tym samym przewaga pala nad knightem wzrasta jeszcze bardziej.
te hity w 100+ knighta z lapy za naprawde ogromne...:D ale przeciez palkiem w malych pomieszczeniach poradzisz sobie lepiej...(ironia blz:( )
te hity w 100+ knighta z lapy za naprawde ogromne...:D ale przeciez palkiem w malych pomieszczeniach poradzisz sobie lepiej...(ironia blz:( )
Racja, przecież pal stoi w miejscu i nie ucieka tylko całuje smoka stojąc twarzą w twarz do niego.
Poznanski Rycerz
02-01-2007, 22:48
Pal zadaje mniejsze obrazenia niz knight z sca/sov... Malo jaki knight bez takowej broni rzuca sie na dragi.
Jakbys nie wiedzial wiekoszsc zalezy od szczescia przy lootowaniu.... Pojde na hero spedze 3 godziny na double spawni i dup& bo wyleci mi might ring i fire sword i sie nie zwraca.
Zagraj pallem to zrozumiesz.
TO ze pal szybciej zabije demona od knighta nie znaczy ze bedzie tam expic trollu.
Jak jakis 40 ed chce sie podlizac hlvl i podbic mlvl to na pewno sie zgodzi isc i siowac go.
wiesz co? polemika z toba nie ma sensu bo jestes oporny na argumenty.
Jesus SORC EXPI SZYBCIEJ OD pala, najpierw pal musi wyskilowac
Sorc pojdzie na tomb i wyexpi 2 razy wiecej.
DRuid i sorc maja taki magiczny czar EXORI VIS... a na poczatku na larvach albo scarabach da rade wyexpic z cosmiciem.
Goburu nic nie wiesz o palu a gadasz. Prosze cicho badz.
Jestes tzw zal.expert.pl
Vizharan
03-01-2007, 15:55
Pal zadaje mniejsze obrazenia niz knight z sca/sov... Malo jaki knight bez takowej broni rzuca sie na dragi.
Jakbys nie wiedzial wiekoszsc zalezy od szczescia przy lootowaniu.... Pojde na hero spedze 3 godziny na double spawni i dup& bo wyleci mi might ring i fire sword i sie nie zwraca.
Zagraj pallem to zrozumiesz.
TO ze pal szybciej zabije demona od knighta nie znaczy ze bedzie tam expic trollu.
Jak jakis 40 ed chce sie podlizac hlvl i podbic mlvl to na pewno sie zgodzi isc i siowac go.
wiesz co? polemika z toba nie ma sensu bo jestes oporny na argumenty.
DRuid i sorc maja taki magiczny czar EXORI VIS... a na poczatku na larvach albo scarabach da rade wyexpic z cosmiciem.
Goburu nic nie wiesz o palu a gadasz. Prosze cicho badz.
Jestes tzw zal.expert.pl
Pall musi wyskilowac fakt .. cuz ale potem jak wyskiluje liczac bardzo prosto - do skila 65 potrzeba okolo 10000 spirow ( tak na oko co daje nam 10k w kasie na zakup tego ) sorc z 8 lvlem z tym marniutkim wandem na trolach wyexpi 13 lvl pozniej kupi kolejnego magicznego wanda dragonbreath srednie obrazenia 20? i co dalej ? tomby z takim wandem ? no cuz .. pojdzie na roty mniej wiecej bez bota itd pall bedzie te 65 dista trenowal ? 3 dni jezeli sorc w tym czasie nabije 25 poziom to gratuluje :) Pall expi szybciej NAPEWNO do 50 lvl pozniej zalezy czy sorc ma faca czy paca :)
Marciniek
03-01-2007, 16:21
Knight uha sie prawie non-stop na mocnych potworach, pomiedzy jednym a drugim uhnieciem przewaznie nie mija nawet 10 sekund. A pal jedyne co robi to strzela z bolcow i czasem pusci sporadyczna vite jak potwor zaatakuje mocniej z magii lub bedzie mial laga i go dogoni.
Bajki bajkami, a my gramy dalej...
Mowa była o expieniu na poh, a tam się zbyt często nie uhasz (chyba że bloczysz GSy bez eq), jedyne potworki, które zabiorą więcej hp na poh to dle, a to i tak mało, żeby się uhać co "mniej niż 10 sekund". Większość silnych potworków wali równierz na odległość (nie będe już wymieniał gfb draga), więc palek tak złoto znowu nie wygląda... (nie mówić o GSie, to jest potwór stworzony dla palka)
BTW, goburu, z tego co piszesz rozumie, że masz cały pakiet postaci z wszystkich profesji i na róznych lvlach (low, mid, high), gratuluje.
Na dragach bolt ma wyzszy sredni hit, sword czesto nie trafia.
To samo dotyczy knighta.
Oczywiscie ze bedzie na 200+.
Bardziej oplaca sie expic.
Sorc expi szybciej na 33+ lvl, wczesniej jest mniej wiecej rowno. Pal musi skillowac tylko do 40.
Na 200+ expi sie rowniez z ue i e-wave.
Pall musi wyskilowac fakt
Przez 1 dzien.
cuz ale potem jak wyskiluje liczac bardzo prosto - do skila 65 potrzeba okolo 10000 spirow ( tak na oko co daje nam 10k w kasie na zakup tego ) sorc z 8 lvlem z tym marniutkim wandem na trolach wyexpi 13 lvl pozniej kupi kolejnego magicznego wanda dragonbreath srednie obrazenia 20? i co dalej ?
Skillowanie do 65 na 8 lvlu jest bez sensu.
3 dni jezeli sorc w tym czasie nabije 25 poziom to gratuluje
Ktorys z modow wbil 27 lvl drutem w 1 dzien z wandami nie expiac nawet pelnej doby.
Bajki bajkami, a my gramy dalej...
Mowa była o expieniu na poh, a tam się zbyt często nie uhasz (chyba że bloczysz GSy bez eq), jedyne potworki, które zabiorą więcej hp na poh to dle, a to i tak mało, żeby się uhać co "mniej niż 10 sekund".
BTW, goburu, z tego co piszesz rozumie, że masz cały pakiet postaci z wszystkich profesji i na róznych lvlach (low, mid, high), gratuluje.
Na 76 poziomie na pewno uhasz sie na dl czesciej niz co 10 sekund. (srednio, bo wiadomo ze czasem potwor nic nie wali)
Glupie gadanie.
Expi gracz. Nie sorc, nie pal, gracz.
Sorc badz pall moga miec co najwyzej mozliwosc szybkiego expienia, samo wybranie klasy nie determinuje z jaka szybkoscia bedziemy expic. W polu mozliwosci wygrywa obecnie sorc i mozna to obiektywnie stwierdzic bez wchodzenia w to czy wystarczy trenowanie do 40 czy do 45 dista oraz czy na dlach sie trzeba uhac co 10 sek czy co 15.
Na mozliwosciach sie nie konczy, dochodza jeszcze takie czynniki jak dobor miejscowki, stopien jej zajetosci, zasoby pieniezne, sposob gry i umiejetnosci gracza. Nie ma zatem sensu roztrzasac w oderwaniu od rzeczywistosci szybkosci expienia, bo nikomu w niczym to nie pomoze, tak samo jak nie pomogloby napisanie przez brazylijczykow wbijajacych 100 level w 21 dni poradnika dla sorca. "Skombinuj 5mln, kup manasy i zalatw sobie 4 kolegow do siedzenia na spotach przez 24/7 ". Jasne, tylko po co komu takie informacje ? 99,9% graczy nie wycisnie z postaci nawet 80% mocy, wiec po co sie rozdrabniac kto tej mocy ma wiecej przy maksymalnych obrotach ?
Tyle, ze jak widac niektorzy taka czcza gadanine lubia.
Marciniek
03-01-2007, 17:42
Na dragach bolt ma wyzszy sredni hit, sword czesto nie trafia.
Co do sov/sca, mają lepszy średni hit niż bolty na porównywalnym skillu.
Oczywiscie ze bedzie na 200+. (...) Na 200+ expi sie rowniez z ue i e-wave.
Oczywiście że nie.
Myślisz, że dla lvla 200+ istnieją tylko demony?? Jak tak, to sie mylisz.
Twoje "200+" powtarza się w wielu postach, więc informuje Cię, że większość nie interesują takie poziomy, gdyż nie planują poświecić swojego życia Tibii...
Bardziej oplaca sie expic.
Czy wszyscy robią zawsze to, co jest bardziej opłacalne? Druid aby przypodobać się knightowi może go leczyć, dostaje darmowy mlvl i do tego na pvp poprawia swoje "plecy", co w przyszłości będzie bardziej opłacalne niż exp.
Sorc expi szybciej na 33+ lvl, wczesniej jest mniej wiecej rowno. Pal musi skillowac tylko do 40.
Sorc może expi szybciej na 33+ za sprawą mocniejszej różdżki, jednak znacznie drożej. Pal nie musi skilować, robi to dobrowolnie aby mieć później przyjemniejszą gre.
Ktorys z modow wbil 27 lvl drutem w 1 dzien z wandami nie expiac nawet pelnej doby.
Nie jest to wybitne osiągnięcie, a nawet nie mniej nudne od skillowania palkiem.
Na 76 poziomie na pewno uhasz sie na dl czesciej niz co 10 sekund. (srednio, bo wiadomo ze czasem potwor nic nie wali)
Po 1 primo:
Nie grałeś moją postacią, więc jak to możesz stwierdzić?
Po 2 primo ultimo:
Jaki knight ( czy nawet pall) na poziomie 70-80 przy zdrowych zmysłach expi na dlach?
----
@Down
Polecam czytanie ze zrozumieniem. Max hit ma niewiele wspólnego ze średnią hitów.
I nie porównuj ataku broni do walki wręcz z kuszą, ponieważ są to bronie, które całkiem inaczej się zachowują.
Co do sov/sca, mają lepszy średni hit niż bolty na porównywalnym skillu.
Atak sov/sca 48/50, atak bolta 30. Spróbuj takie same hity wyciągnąć na dragu z bronią 2-ręczną o ataku 30 na skillu, dajmy na to, 70 (na 73 trochę poexpiłem i wpadł hit za 139. Z kolei 139 to jest mój best hit ze skull staffa [Atk: 36]przy skillu 73.). Widać różnicę, eh?
Mucha90ole
03-01-2007, 22:47
Dokładnie palkom z uptade na uptade psują życie ;/ szczególnie na non pvp gdzie sie wogule skilowac nie da ale i tak uwazam ze pall to najlepsza prof na pvp
pietrzyk92
04-01-2007, 22:11
Dokładnie palkom z uptade na uptade psują życie ;/ szczególnie na non pvp gdzie sie wogule skilowac nie da ale i tak uwazam ze pall to najlepsza prof na pvp
Zalezy zaatakowany pallek mzoe uciec prosciej niz sorcerer i druid ale gdy on atakuje i nadzieje sie na nawalonego 2bp SDkow sorca no to zobaczy taki mily napis... wiec wiesz... ;]
Zalezy zaatakowany pallek mzoe uciec prosciej niz sorcerer i druid ale gdy on atakuje i nadzieje sie na nawalonego 2bp SDkow sorca no to zobaczy taki mily napis... wiec wiesz... ;]
No wiesz ale palek tez sie uhac umie.
Co do palka ostatnio jakis pk frajer ~37lvl RP bil mnie... ale tylko bil, full def~ + v shield i sie moglem smiac... ale jak chcialem typa bic to lipa bo uciekal jak za kazdym razem zakladalem wh to jakis tam hit wchodzil, marny ale wchodzil.
Palek jest spoko ale potem na wyzszym lvl brakuje dmg, chyba ze ta nowa kusza po POI quest daje dmg 100+ w playera (przesadzam?), osobiscie lubie bic palkow .
"using one of xx spell runes" ? Zawsze i wszedzie wyuha te sdki, a sorc 3 razy sie zastanowi czy chce wystrzelac runy warte 350+ gp za sztuke.
Omg ale sieczka w tym temacie:D.Paladynow rzeczywiscie jest malo ostatnio,
a sorcow za to sie robi jak grzybow po deszczu,Chcialbym dodac,ze trening
palem na wyzszym skillu jest KOSZTOWNY.Wyobrazcie sobie ze 10h treningu
na geo wymaga bp spearow,ktory koszuje kilka k(6-8),a do tego dochodza
koszty manasow albo uhow,bo geo strasznie zre mane i z samego fooda sie
nie zrobi.To tyle na razie;p.
A jak myślicie?Czy palek jest najlepsza postacia w tibii?Ja myśle ze tak.Odpowiedzcie i uzasadnijcie swoją odpowiedz.
Poznanski Rycerz
07-01-2007, 15:22
@up
Sam uzasadnij swoj wybor. I nie zgadzam sie xD, bo caly ten temat to potwierdza, probujac pokazac, ze pal jest super, jest co chwile zbijany z tropu kontrargumentami xD.
Jeśli nie masz kumpli na servie, którzy pożyczą ci kasę to nie masz co zaczynac palladynem. Trenować można na trollach, ale jest to strasznie nuuudne. Wniosek: cipsoft bardzo utrudnił grę palladynom.
alkoOholik
07-01-2007, 18:53
Jeśli nie masz kumpli na servie, którzy pożyczą ci kasę to nie masz co zaczynac palladynem. Trenować można na trollach, ale jest to strasznie nuuudne. Wniosek: cipsoft bardzo utrudnił grę palladynom.
Mama Cie nie kocha? To czemu ja zaczynam paladynem na servach i daje rade bez niczyjej pomocy? Abuuu...
Poznanski Rycerz
07-01-2007, 19:45
@Up
Bo jestes taki super i cie podziwiamy>
Lamiace sie speary to bardzo dobra rzecz, bo wkoncu kamienie sa wielokrotnego uzytku, co ulatwia trening na mobach. Ot druga strona tego dawnego updatu.
A zbierales kiedys te kamienie? Zeby zebrac ich przynajmniej na 3 godziny treningu to trzeba siedziec 2 dni na goblinach ;f Praktycznie nikt ich nigdy nie sprzedaje.
Co do palka się zgodzę... Ale z tym bagiem to niestety głupota! Równie dobrze by mogli usunąć capa...
Palladynem sie spoko expi na dworcach :) Strzalki i dajesz :)
Ja sie nie przejmuje mam na rooku 6 hara i se kupilem luk za 100 gp strzaly z deda wyciagnolem a trolle mieczem bije a jak maja czerwone hp to wale z luku i spearów które z nich wypadaja:):lucznik:
Piterownik
08-01-2007, 15:28
Lamiace sie speary to bardzo dobra rzecz, bo wkoncu kamienie sa wielokrotnego uzytku, co ulatwia trening na mobach. Ot druga strona tego dawnego updatu.
Jesteś pewien? :D. Bo spearami za dużo już bije i dostaje gorączki jak co parę trolli musze kilkanaście zabić z mace aby wylootować kilka spearów X(. Tak to bym wylootował tyle kamieni, ile mogę unieść i poszedł skillować bez obawy że co chwile musze znaleźć nowe speary :cup:
Jesteś pewien? :D. Bo spearami za dużo już bije i dostaje gorączki jak co parę trolli musze kilkanaście zabić z mace aby wylootować kilka spearów X(. Tak to bym wylootował tyle kamieni, ile mogę unieść i poszedł skillować bez obawy że co chwile musze znaleźć nowe speary :cup:
100% pewien, ba, po ostatnim update wypada czesto po kilka kamieni naraz, wiec uzbieranie tych 100-200 kamieni, to juz nie takie straszne. Kamienie malo waza, malo ataku maja, sa wielokrotnego uzycia. Cud miodzio, za co mozna podziekowac ktoremus tam update-owi (speary wychodzily taniej, ale za duzo ataku mialy, dla mnie kamienie sa bardziej uzyteczne).
Ps. A propo paladyna, bo znajomy nie ma konta, gdzie moze bezpiecznie z malymi lagami poexpic na 20lv 60atk dobrym eq? Ja juz nie pamietam zbytnio expowisk, nie gram duzo w Tibie ;)
Edit: Pozwole sobie dodac, ze mi 200 kamieni starczylo na wbicie z 53 na 60 (Fibula Rotworm rox). Kamienie im wyzbieral niskolevelowiec, dalem mu w zamian okolo 1k. A skilowalem, bo mialem straszne lagi wtedy :P
Ja sie nie przejmuje mam na rooku 6 hara i se kupilem luk za 100 gp strzaly z deda wyciagnolem a trolle mieczem bije a jak maja czerwone hp to wale z luku i spearuw kturew z nich wypadaja
Hyhy, tylko ze na rook-u nie ma sie profesji, wiec paladynem nie jestes. www.pwn.pl - polecam.
tomektrz
09-01-2007, 09:13
Ja sie nie przejmuje mam na rooku 6 hara i se kupilem luk za 100 gp strzaly z deda wyciagnolem a trolle mieczem bije a jak maja czerwone hp to wale z luku i spearuw kturew z nich wypadaja:):lucznik:
1. SŁOWNIK PLAX!
2. Po co trenować distance fighting na Rooku? Zostaw sobie strzały na Maina, tam przydadzą ci się do expienia do 13 lvla póki sam nie będziesz mógł ich robić.
Sory za ortografię szybko pisałem posta ale już poprawiłem.
a treniłem bo mi nie nudzilo mialem 10 spearów to poco mi to.
a strzał to mialem 15.
Jak cos to sorry.;(
założyłem pala 10 stycznia i teraz mam juz 19 lvl i 55 dista !!!
ja mam 14 lvl 50/42 i se chodze na soldy kasa sie zwraca ~200gp bo jeszcze na belty i jest gites spokojnie chodze zdobywam szybko expa i jest lodzio miodzio ale gobliny na trening w duzych ilosciach sa za mocne a w malych zaslabe i niemam na czym trenic a zeby chodzic na cyce mam za slaby lvl prosze o pomoc !!!!!!!!!!!!!!
@down
ja sie niebede chwialil teraz moja postacia bo staty poszly w dół przz icki imoja "ułańską fantazjię" a propo jezeli umuesz czytac to u mnie pisze ze gram na swiecie Calmera a ten swiat jest no pvp i niema mi kto postawic monka a poztaym ja na soldach juz nie expie siedze na Ghoulach z jednego hunta nawet do 2k moge wysciagnac liczac sie kosztem boltow a ja tyle kasy trzy razy dziennie wylapuje :) ale chyba to juz niewyjdzie bo dedalem i stracilem b robe, c legs a to bylo lekkie i mniej loota wezme i musze robic loot bagi ktorych niemoge doniesc a arrowy mi iestarcza bo o wiele lepiej wale z bolcow niz arrowow a jeszcze nieraz slyszalem ze wystarczy 50 dist aby zajebiscie strzelac z blocow i czytaj zanim cos napiszesz o trenieniu na PVP bo ja gram na non-PVP!!
PS. jakbys niezauwazyl to napisze o tym ze swiatem itp.
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Tirel-Farolen
Profesja: Paladin
Świat: Calmera
Poziom: 15
Skille: 51/43
Poziom mag.: 5
Nietypowy
19-01-2007, 21:01
Ja nie narzekam, że ostatnio mało palladynów jest ;) To lepiej dla mnie, ponieważ mogę skoczyć na deserta kolejny raz jeśli cały team da po roh'u heh ... I już 3k do przodu xP
Co do botów... Czy pallek też nie może stać na bocie ? Hmm ? I co z tego, że speary się łamią? Kładiesz kilka setek na siebie i jedziesz ;]
" ja mam 14 lvl 50/42 i se chodze na soldy kasa sie zwraca ~200gp bo jeszcze na belty " Miałbyś o wiele więcej kasy na inne wydatki gdybyś expił arrowami a nie bolcami B) masz 14 lvl i 50 dist ! Arrowy starczą xP
Co do trenienia to do 40 dista można spokojnie jechać na trollach. Później jeśli ma się jakiegoś kumpla, który postawi monka, polecam trenić na monku. Zanim wbijecie ten 40 dist na trollach uzbieracie trochę kasy na spirki, którymi będziecie lać monka. No chyba, że wasz kumpel jest hojny i da wam kase na spirki wcześniej :). Jeśli nie macie kumpla, który postawi monka, myślę żę znajdzie się ktoś kto za pieniądze postawi wam monka, a sam będzie robił runki czy co tam chcę :)... Można też od 40-50 dista zacząć expić, wbić 20 lvl i zrobić deserta, 10k stracić na speary, wbic ładny dist na monku i expić dalej xP. Przez czas trenowania na monku warto robić arrowy, ponieważ później nie musimy tracić na nie pieniędzy i kasa z expienia jest na inne wydatki. Gdy skończą się soule polecieć na cycki, wbić je i trenić dalej do utraty spearów.
Pzdr xD
Cenarius
20-01-2007, 19:59
Co do trenienia to do 40 dista można spokojnie jechać na trollach. Później jeśli ma się jakiegoś kumpla, który postawi monka, polecam trenić na monku. Zanim wbijecie ten 40 dist na trollach uzbieracie trochę kasy na spirki, którymi będziecie lać monka. No chyba, że wasz kumpel jest hojny i da wam kase na spirki wcześniej :). Jeśli nie macie kumpla, który postawi monka, myślę żę znajdzie się ktoś kto za pieniądze postawi wam monka, a sam będzie robił runki czy co tam chcę :)... Można też od 40-50 dista zacząć expić, wbić 20 lvl i zrobić deserta, 10k stracić na speary, wbic ładny dist na monku i expić dalej xP. Przez czas trenowania na monku warto robić arrowy, ponieważ później nie musimy tracić na nie pieniędzy i kasa z expienia jest na inne wydatki. Gdy skończą się soule polecieć na cycki, wbić je i trenić dalej do utraty spearów.
A nie lepiej dotrenić 40 dista na trollach i isc expic na rotach arrowsami i tak coraz dalej i dalej kumpel tak robił i ma 59 lvl i 76 dist to nieźle na tym wyszedł też mam taki zamiar zrobić [bo na drucie się PACC skończył a bez PACCanowskich zaklęć to ani rusz na takim lvluX( ]
@ZdicH
Palem nie ma sensu kupować b-robe a tym bardziej nie ma sensu kupować drogich c-legsów.
Poznanski Rycerz
21-01-2007, 01:47
@goburu
MA sens = wiekszy cap na bolty i mf'y koszt blue robe jest niewielki, ladnie wyglada, lekkie, lepszy pancerz.
Crown legi juz takie potrzebne nie sa :]
no tak to co ja mialem z tym zrobic skoro skonczylem z sorcem bo sie wku... bo za duzo padlem wiec se przezucilem na palka i bylo super bo to bylo lekkie ale mialem pecha i niemam:D ale teraz nieruszam sie az wbije 55 dist i sie bujam nabic 20lvl z 55 jak na bije to sie bojam na cyce az do 60-65 dista i bede trenil i zaczne expic z kumplami ale bede trenil jak bedzie mi potrzeba 50% do nastepnego :) a b robe jest tanie i jest warte dla palka bo jak udzwigne bolty czy strzaly?! a noble armor ma tyle samo obrony i wazy o 102 cap wiecej! a to 100 boltow nawet i wiecej gdzyz 100 wazy 80 cap!!! tak wiec dla palka dobre jest b robe a crown legs tma tyle samo co knight legs a jest letsze o 5 oz:P no troche malo ale dla palka to duzo gdyz 80% pelnego udzwigu zajmuja bolty w co trza liczyc uzbrojenie ekwipunek (shovel rope itp.) runy. wiec dla palka jest jak najbardziej lekki ekwipunek wskazany!!!!
PS. sorki za bledy :P ale niechcialo mi sie przez worda pisac :)
PS2. i jak widac na zdjeciu to byl ekwipunek sorca i widac tam jeszcze demon shield a chelm to byl rh tylko ze zginolem i stracilem helm i tarcze wiec sie wkuzylem i przezucilem na palka a sprzedawac mi sie niechcialo i tymbardziej ze to byl lekki ekwipunek i stosunkowy dobry uzywany przez wiele osob wiec ja mialem z niego zrezygnowac? przemysl zanim cos napiszesz glupiego o b robe o dobrym i lekkim ekwipunku i fak c legs jest drogi tylko mialem sie wymienic? za knight legs ktory jest ciezszy?
hmmm
stwierdze tak filozoficznie:
Paladynem trzeba miec od razu dobry skill (czyt. 60-70)
Osobiscie gram paladynem 42lvl, nie chcialo mi sie skillowac i teraz mam 72 skilla --> żal.pl
Zreszta teraz tez mi sie juz nie chce skillowac :)
Na poczatku warto isc do ab, kupic se 10 spearow i walic w trolle, zbierac kaske i speary i pozniej robic arrowy. W ten sposob paladynem mozna zaczac grac, gdy sie ma tyle kasy co z rooka.
Poza tym oplaca sie nosic b robke - to jest 100 bolcow more, a to jest kilka(nascie) % wiecej do lvl
@goburu
MA sens = wiekszy cap na bolty i mf'y koszt blue robe jest niewielki, ladnie wyglada, lekkie, lepszy pancerz.
Crown legi juz takie potrzebne nie sa :]
@koszt
Za cenę blue robe możesz kupić minimum 1,(6) bp boltów (na antice), a przeważnie 4,1(6) bp boltów (zakladając cenę blue robe równą 25k, a tak jest na większości średnio-starych światów) a to jest dokładnie 4,6296296 godzin czystego strzelania z boltów i zakładając expienie na rotach których ratio wynosi 0,6153846 i tracimy 2 bolty na zabicie (wartość raczej zaniżona nawet na skillach poniżej 50) wychodzi więc ratio 20 expa na strzał z bolta. 20 * 8333,(3) = 166666,(6) expa = 166,(6)k expa. 166,(6)k expa to jest 23 poziom począwszy od 8. (gadamy tutaj chyba o graczach początkujących?)
@cap
120 oz. - 22 oz. = 98 oz.
98 : 0,8 = 122,5 bolta więcej
122,5 * 2 = 245 sekund = 4 minuty 5 sekund huncenia dłużej
Różnica zaprawdę ogromna biorąc pod uwagę cenę obydwu przedmiotów...
@lepszy pancerz
A po co palowi? Ja jak umiem grac to mnie potwory nie hitają -.- Na lagu i tak padnę.
@ZdicH
5 oz. to tylko 6,25 bolta więcej a crown legsy kosztują o 15k więcej niż knight legsy. Nie ma sensu ich kupować.
@myanato
Palem skille wpadają same podczas expienia, nie ma sensu ich dodatkowo trenować powyżej 40 dista, gdyż expiąc skilluje się niewiele wolniej a zarabia dużo więcej kasy. 72 dista na 42 lvlu to są normalne skille. Żal.pl to raczej osoby które je krytykują. (zapewne mają ~10 lat)
5 oz. to tylko 6,25 bolta więcej a crown legsy kosztują o 15k więcej niż knight legsy. Nie ma sensu ich kupować.
no fakt sa dosc drogie a tylko o 5oz. wza mniej ale naucz sie przyslow taich jak "Grosz do grosza a będzie kokosza" trzebia jak najbardziej palkiem inwestować bo czym wiecej bedziemy inwestowac wlekki eq tym wiecej bedziemy mieli capa nawt na loota!!a pall ma nawet sporo capa ale trza w to wliczyc bolty!! tak wiec jeszcze loot kasa i itemki jak wypadna to niebedziesz mial cap bo wezmiesz knight set jakis ciezki chelm i steel boots boltow malo wezmiesz i malo kasy oraz loota a niewywalisz amunicji chyba? wiec sie zastanow...
Marciniek
25-01-2007, 23:04
Na podstawie własnych obserwacji wnioskuje, że teraz jest mało palków głównie z powodu lenistwa graczy. :baby:
Te wszystkie marudzenie, że nie może trenować, że do niczego się nie nadaje, wynika z tego, że nikomu nie chce się chwilke pomęczyć ze spearami/stonami w łapie i idą na łatwizne wybierając różdżki...
@ZdicH
6,25 bolta to tylko 12,5 sekund expienia dłużej. Czy jest sens wydawać 30k na legi które pozwolą nam expić tylko o 12,5 sekundy dłużej?
Sozemego
26-01-2007, 00:43
@ZdicH
6,25 bolta to tylko 12,5 sekund expienia dłużej. Czy jest sens wydawać 30k na legi które pozwolą nam expić tylko o 12,5 sekundy dłużej?
A czy jest sens w patrzeniu na tibie tak analitycznie/matematycznie, c-legi sa ladne, blue robe tez calkiem calkiem, a skoro komus sie podoba i chce je miec, to prosze bardzo.
A czy jest sens w patrzeniu na tibie tak analitycznie/matematycznie
Statystycznie rzecz biorac jest.
nie nosze BoH (nie widze potrzeby i tak jestem duzo szybszy od potworow na ktore poluje)
Racja, i tak nie bedziesz sie wybieral na gs, skoro wiesz ze i tak cie nagoni, w BOH jestes czy bez, ale ogolne przyspieszenie, ktore daja te butki jest calkiem przyjemne i, jak zapewnie i wiele graczy, kupowalem je wlasnie nie dla expienia a dla przyjemnosci szybszego poruszania sie po Tibii :)
Ogolnie, moim zdaniem, to palek jest akurat taka profesja, gdzie eq mozna dobierac wedlug swoich osobistych preferencji, gdyz nie jest uzalezniony od walki w starciu, jak ryczerz i magowie.
Ja wiem ze palem da sie grac a eq to k armor ,crown helemt ,p legi i starczy jest luksus. Mam teraz w depo 1853 kamienie :) i 63 dista na 22 lvlu świat no pvp ciekawe ile na nich wbije 70? .Kase jak najbardziej mozna miec pallem tylko trzeba umiec grac, z samego skilowania stonesami powinno mi sie zwrócic za kamienie. Miałem farta bo za dobrą cene je kupiłem oraz kupywałem od nobków 150 stonesów za 600gp ogolnie polecam palla. :)
Powinien byc spell dla pallów cos takiego jak exevo con tylko zeby tworzyl np 5 sperów-.-
Jeśli o mnie chodzi to łamanie spearów to dobry pomysł, sam mam teraz 44 RP i jakoś wyskilował się ten 74 Dist, lecz myślę, że powinni zrobić określoną liczbę jeśli o mnie chodzi to około 80-100 uderzeń, a nie po 1-15 uderzeniach bo to przecież szału można dostać jak potem 30 spearow ci starcza na 20% skilla na 60 diście X(
Powinien byc spell dla pallów cos takiego jak exevo con tylko zeby tworzyl np 5 sperów-.-
dobre :) albo exevo small stones ....
Neaniver
30-01-2007, 00:15
Ale przecież speary to nie jest problem. Polecam resp walkirii i amazonek nad Carlin - nikt tam tego nie zbiera, można wyjmować nawet z trupów etc. Nazbieranie 30+ spearów (tylko dla sprawdzenia) zajęło mi, hmm, 10 minut?
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.