zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Linux

Rav Othersider
04-12-2006, 16:00
Czy używasz Linux'a? Jeżeli tak, to jakiego?
Ja uzywam Ubuntu.

joey
04-12-2006, 16:04
Nie używam linuksa, ale jakbym używał, to używał bym Ubuntu. Pozdrawiam.

Flisik
04-12-2006, 16:16
Ja uzywalem linuxa jak jak policjanci lazili i szukaly nielegalnego Windowsa i Offica.

Vanhelsen
04-12-2006, 16:17
Używam w szkole... każda lekcja TI to jedna wielka mordęga z tym syfem... nie by Linux był zły, po prostu taka lipna dystrybucja + ynteligentni admini co jak raz w tygodniu nie dupną sieci są masta... -.-''

Tutivihi
04-12-2006, 16:49
Nie mam, nie miałem i mało prawdopodobne, żebym miał. Nie żebym nie chciał mieć, po prostu u mnie z komputera korz(ż?)ystają też inni domownicy. A jakbym miał to Ubuntu.

BTW. Jeśli ktoś się zastanawia, czy nie przejść na linuxa i ma problem z wybraniem dystrybucji - zapraszam (http://jakilinux.org)

Hieyan
04-12-2006, 20:39
Używam Windy Ikspe.

Co do wyników sondy:
Ubuntu to stare afrykańskie słowo oznaczające “nie umiem skonfigurować Debiana”'

Ubuntu kiedyś zamówiłem 150 płytek, ok 40 jest za szafą, 10 rozdałem, a reszte męski narząd płciowy strzelił.

styku
04-12-2006, 21:36
Co do wyników sondy:
Ubuntu to stare afrykańskie słowo oznaczające “nie umiem skonfigurować Debiana”'
Używam Windy Ikspe.
Haha, powiedział co wiedział.
Chyba nie muszę mówić Ci co oznacza "Win XP"?

joey
04-12-2006, 21:36
Hieyan, ja swoje porozrzucałem po osiedlu, strzelałem do nich, psu rzucałem, podstawki pod kubki porobiłem, porozdawałem, a i tak mam jeszcze 666 w kartonie -.-'

Rav Othersider
04-12-2006, 21:59
No to po co zamawiacie więcej, niż wam potrzeba? :)

joey
04-12-2006, 22:02
Po prostu byłem... Pazerny :evul: . Miałem plan to wszystko przetopić w gotówkę na allegro ;P. Duża konkurencja jest

Matek
04-12-2006, 22:05
Uzywam windy Xp - z linem zaprzyjaznilem sie tylko dlateg, ze bedzie mi otrzebny do pracy.

Rav Othersider
04-12-2006, 22:06
Po prostu byłem... Pazerny :evul: . Miałem plan to wszystko przetopić w gotówkę na allegro ;P. Duża konkurencja jest

Ehhh... Co te pieniądze robią z ludźmi! I tak nie przebijesz poradników na Allegro "50 Level w 7 dni!!" :D.

Kele
05-12-2006, 08:03
Ubuntu ;) Mam też w domu Mandrive 2007, ale narazie jej nie instaluje.

Rav Othersider
05-12-2006, 08:10
Ubuntu ;) Mam też w domu Mandrive 2007, ale narazie jej nie instaluje.

Ehhh, Mandriva nie lubię... dziwna jest.

Hieyan
05-12-2006, 15:56
Haha, powiedział co wiedział.
Chyba nie muszę mówić Ci co oznacza "Win XP"?

A myślisz, że jestem zadowolony z Windy? Napisałeś tego posta tak, jakbym był jakimś zwolennikiem Ikspeka.

MayGyver
05-12-2006, 16:04
15:02 <@^RagnaRok^> Ubuntu jest afrykanskim slowem, ktore po polsku uznacza "Nie umiem skonfigurowac Debiana"

a gdzie jest slackware?
a gdzie jest bsd?

cos niepelna ta sonda

styku
05-12-2006, 16:06
A myślisz, że jestem zadowolony z Windy? Napisałeś tego posta tak, jakbym był jakimś zwolennikiem Ikspeka.
Znam ten dowcip i cały czas mnie śmieszy, ale w ustach (w poście) kogoś kto używa windy brzmi on dość dziwnie, nie uważasz?
Zresztą, jak nie lubisz windy, to czego jej używasz?

Rav Othersider
05-12-2006, 19:25
Znam ten dowcip i cały czas mnie śmieszy, ale w ustach (w poście) kogoś kto używa windy brzmi on dość dziwnie, nie uważasz?
Zresztą, jak nie lubisz windy, to czego jej używasz?

Bo zapewne ma największą gamę programów...

joey
05-12-2006, 21:21
I fajne gry, np. pasjans. Poza tym można szpanować przed kolegami, że się ma XP, bo XP to klasa wśród lamerów, oczywiście, jeżeli zadajesz się z lamerami. Pozdrawiam. (Też mam windows xp, powody: jak wyżej)

Rav Othersider
05-12-2006, 22:03
I fajne gry, np. pasjans. Poza tym można szpanować przed kolegami, że się ma XP, bo XP to klasa wśród lamerów, oczywiście, jeżeli zadajesz się z lamerami. Pozdrawiam. (Też mam windows xp, powody: jak wyżej)

Nom, wszyskie lamki jak i hakierzy XP posiadają :baby: .

Smetana
05-12-2006, 22:08
Ja Linuxa używam tylko przez konto shellowe bo takie dostaje każdy u mnie w szkole na serwerze. Dystrybucji nie znam.

Rav Othersider
06-12-2006, 01:20
Ja Linuxa używam tylko przez konto shellowe bo takie dostaje każdy u mnie w szkole na serwerze. Dystrybucji nie znam.

Fajna szkoła :).

mienio
06-12-2006, 02:06
ja siedze na Suse 10.1 =]

Kele
06-12-2006, 08:17
Verlian i joey. Tak tak, lamerzy używają XP ;) A bossowie, tru oraz mastah siedzą na unixach. Chyba muze wywalic Windows XP bo chce być fajny Może to nie jest najlepszy przykład, ale wiecie, że Mitnick (=lamer) na swoim notebooku uzywa wlasnie owego systemu? ;)

Vantage
06-12-2006, 08:51
A ja use slackware linux. Najlepsza dystrybucja, chyba najszybsza, nie licząc Arch'a.

Rav Othersider
06-12-2006, 10:45
Verlian i joey. Tak tak, lamerzy używają XP ;) A bossowie, tru oraz mastah siedzą na unixach. Chyba muze wywalic Windows XP bo chce być fajny Może to nie jest najlepszy przykład, ale wiecie, że Mitnick (=lamer) na swoim notebooku uzywa wlasnie owego systemu? ;)

Bo to jest lepsze rozwiązanie dla twórcy zabezpieczeń systemów (chyba) :p.

Matek
06-12-2006, 10:47
Bo to jest lepsze rozwiązanie dla twórcy zabezpieczeń systemów.

Od kiedy i dlaczego?

Rav Othersider
06-12-2006, 10:50
Od kiedy i dlaczego?

Jak ktoś siedzący na Linux'ie może opracowywać systemy zabezpieczeń dla Windows'a?

Matek
06-12-2006, 10:55
Jak ktoś siedzący na Linux'ie może opracowywać systemy zabezpieczeń dla Windows'a?

W taki sam sposob w jaki ja siedzac na codzien na WinXP moge administrowac linem;]

joey
06-12-2006, 14:53
W taki sam sposob w jaki ja siedzac na codzien na WinXP moge administrowac linem;]

Czyli podsumowując, człowiek, który ma wykształcenie piekarza, może być najlepszym mechanikiem. Po prostu znasz się na obydwu.

styku
06-12-2006, 16:43
Bo zapewne ma największą gamę programów...
Eee... kpisz? Gier może tak, ale takiego zbioru darmowych programów narzędziowych jak linux raczej nie ma. Pozatym jest Cedega, Wine, Crossover. Dla chcącego nic trudnego.

Verlian i joey. Tak tak, lamerzy używają XP A bossowie, tru oraz mastah siedzą na unixach. Chyba muze wywalic Windows XP bo chce być fajny Może to nie jest najlepszy przykład, ale wiecie, że Mitnick (=lamer) na swoim notebooku uzywa wlasnie owego systemu?
ROTFL, tu nie chodzi o żadne lamerstwo. Po prostu Linux jest bardziej bezstresowy niż winda.

Kele
06-12-2006, 17:20
@up
Wymienione przeze mnie osoby wyraźnie pisały o lamerstwie. Przeczytaj sobie posty, to nie jest mój wymysł. A to że linux > win to jeszcze zalezy od peceta, celu oraz użytkownika.

Matek
06-12-2006, 17:40
ROTFL, tu nie chodzi o żadne lamerstwo. Po prostu Linux jest bardziej bezstresowy niż winda.

jezeli ktos nie umie korzystac z windy to napewno...

PiXik
06-12-2006, 18:13
jaaa kocham te dyskusje,linux jest lepszy ,używa go mniej ludzi na dodatek bezpłatny ale jakoś używa go dużo mniej ludzi;)cóż bywa i tak

Rav Othersider
06-12-2006, 22:11
Eee... kpisz? Gier może tak, ale takiego zbioru darmowych programów narzędziowych jak linux raczej nie ma. Pozatym jest Cedega, Wine, Crossover. Dla chcącego nic trudnego.(...)

Hiuahuiahuahhaaiuhauihauiahahahuihiauhuai!

Jak pograsz sobie w coś na Wine, daj mi znać.

Badzo
06-12-2006, 22:17

saper, pasjans :)

Vil
06-12-2006, 22:25
macie problemy ;o

__
Mandriva usr

Rav Othersider
07-12-2006, 16:59
macie problemy ;o

__
Mandriva usr

Nup! Mandriva 8o.

styku
07-12-2006, 17:15

Przeczytaj mojego poprzedniego posta jeszcze raz i naucz się wyrażać swoje emocje w sposób bardziej zrozumiały.

Rav Othersider
07-12-2006, 20:46
Przeczytaj mojego poprzedniego posta jeszcze raz i naucz się wyrażać swoje emocje w sposób bardziej zrozumiały.

No to przeczytaj mojego posta jeszcze raz. I pomyśl. Chodziło mi o to, że na Wine wszystko gorzej chodzi ;).

Gallar
07-12-2006, 20:59
No to przeczytaj mojego posta jeszcze raz. I pomyśl. Chodziło mi o to, że na Wine wszystko gorzej chodzi ;).

Ale chodzi, i to się liczy; ].
Zresztą, wiele, wiele gier ma już swoje odpowiedniki pod linuxa.

Rav Othersider
07-12-2006, 21:38
Ale chodzi, i to się liczy; ].
Zresztą, wiele, wiele gier ma już swoje odpowiedniki pod linuxa.

Np. Tibia :).

joey
07-12-2006, 21:38
Fakt, bez tibii nie ma życia. Sorry, nie mogę pisać, bo expie.

EDIT:
Jest wersja gg pod linuxa?

Rav Othersider
07-12-2006, 21:58

EDIT:

Odpal na Wine. ;)

styku
07-12-2006, 22:10
No to przeczytaj mojego posta jeszcze raz. I pomyśl. Chodziło mi o to, że na Wine wszystko gorzej chodzi .
Wiem o co Ci chodziło. Zauważ jednak, że obok Wine wymieniona jest CrossOver i Cedega, a ta ma już znacznie większe możliwości. Pozatym Wine nie takie złe jak go malują. Po odpowiedniej konfiguracji i dość sporym nakładzie pracy można zdziałać cuda.
Odpal na Wine.
Działa, jakby ktoś nie był pewny.

Np. Tibia .
Np. NWN, co jest znacznie lepszym przykładem. Zwłaszcza, że do darmowego pobrania.

Rav Othersider
07-12-2006, 22:32
Wiem o co Ci chodziło. Zauważ jednak, że obok Wine wymieniona jest CrossOver i Cedega, a ta ma już znacznie większe możliwości. Pozatym Wine nie takie złe jak go malują. Po odpowiedniej konfiguracji i dość sporym nakładzie pracy można zdziałać cuda.

Działa, jakby ktoś nie był pewny.

Np. NWN, co jest znacznie lepszym przykładem. Zwłaszcza, że do darmowego pobrania.

Korzystałem tylko z Wine, więc wypowiadam się o nim.

The Chaotic Paladin
07-12-2006, 22:38

EDIT:

GG pod linuxa to Kadu
http://www.kadu.net/w/Strona_g%C5%82%C3%B3wna

Kele
07-12-2006, 22:44
Mi klient Tibii linuxowy chodzi znacznie gorzej niż ten windowsowy odpalany pod Wine. Sprawdze jeszcze wersje ze starszą biblioteką.

Matek
07-12-2006, 22:54
Ech, ludzie, na Winde mam amszyne wirtualna i moge sobie kazde distro uruchomic. Ale nie o to chodzi chyba, co?

Pozatym Wine nie takie złe jak go malują. Po odpowiedniej konfiguracji i dość sporym nakładzie pracy można zdziałać cuda.

Ale to ogromna wada przeciez jest.

Dwarf
08-12-2006, 00:04
Ja nie posiadam Linux'a chociaż zastanawiałem się ostatnio czy aby go sobie nie zassać. Jeszcze zobaczę ^^

styku
08-12-2006, 08:32
Ale to ogromna wada przeciez jest.
Och, zależy dla kogo.
Ja wcale nie używam windowsa. Jakieś pół roku temu ostatecznie mnie osłabił i musiałem go wyrzucić zostawiając tylko Lina.
To tylko moje zdanie i może wynika z braku umiejętności obsługi windowsa, ale jak dla mnie to wybitnie nieużyty system. To samo dotyczy paru innych dzieł Microsoftu (np. Office, z którego to stare wordowskie dokumenty są bardziej kompatybilne z OpenOffice.org niż z nim samym ;-). Albo Internet Exploiter, chyba nie muszę mówić dlaczego...). Po prostu nie mam nerwów regularne zwiechy, bluescreeny, wsparcie dla spyware'ów, exploitów czy backdoorów i pare innych mankamentów.

Matek
08-12-2006, 10:24
To samo dotyczy paru innych dzieł Microsoftu (np. Office, z którego to stare wordowskie dokumenty są bardziej kompatybilne z OpenOffice.org niż z nim samym ;-). Albo Internet Exploiter, chyba nie muszę mówić dlaczego...).

Przeciez nie ma przymusu korzystania z produktow MS jezeli masz WinXp. Tak samo w dystrybucjach lina jest wiele programow ktore mam mase bledow - wtedy wybierasz inny program.

Po prostu nie mam nerwów regularne zwiechy, bluescreeny, wsparcie dla spyware'ów, exploitów czy backdoorów i pare innych mankamentów.

Heh - ostatnio zalozylem sie z kumplem o to, ze moj XP popracuje do konca roku bez zwiechy - koles maniak lina oczywiscie poszedl na to. Zaklad zostal zawarty poczatku października (poczatek studiow) zakonczy sie 2 stycznia. Do dzisiaj wszystko jst ok (pisze wlasnie z niego) - no i krata piwa sie zbliza;D To taka dygresyjka do zwiesz. A po drugie - nie mam problemu z zawieszeniem lina (tak, ze tylko pomoze reset) w ciagu 45 minut;]

I ze niby na linie nie ma rootkitow?;) Prawda jest taka, ze tego typow smieci bedzie coraz wiecej - w miare jak linux bedzie sie stawal bardziej popularny.

styku
08-12-2006, 17:01
I ze niby na linie nie ma rootkitow? Prawda jest taka, ze tego typow smieci bedzie coraz wiecej - w miare jak linux bedzie sie stawal bardziej popularny.
Ha, nie mówię, że nie ma, ale po pierwsze jest ich niezaprzeczalnie mniej i łatwiej się przed takim badziewiem chronić.

Przeciez nie ma przymusu korzystania z produktow MS jezeli masz WinXp. Tak samo w dystrybucjach lina jest wiele programow ktore mam mase bledow - wtedy wybierasz inny program.
Wiem, to było tylko takie małe BTW.

Heh - ostatnio zalozylem sie z kumplem o to, ze moj XP popracuje do konca roku bez zwiechy - koles maniak lina oczywiscie poszedl na to. Zaklad zostal zawarty poczatku października (poczatek studiow) zakonczy sie 2 stycznia. Do dzisiaj wszystko jst ok (pisze wlasnie z niego) - no i krata piwa sie zbliza;D To taka dygresyjka do zwiesz. A po drugie - nie mam problemu z zawieszeniem lina (tak, ze tylko pomoze reset) w ciagu 45 minut;]
No widzisz - mamy sytuację odwrotną. Ja zawieszam Winde szybciej niż dam radę pomyśleć co się stało. Na linuxie ani jednej zwiechy.
Jaki z tego morał? Każdy wychwala to czego sam używa, pozostańmy przy tym ;-)

Kele
09-12-2006, 13:00
A ja od dzisiaj gram sobie w Quake 3 na linuxie ;-)

@down
Ja mówie o Quake ;) Tutaj nie ma runek, plecaka ani rotwormów.

Rav Othersider
09-12-2006, 13:05
A ja od dzisiaj gram sobie w Quake 3 na linuxie ;-)

A ja na Windows XP. Ze względu na to, że ostatnio Tibia na Linux crash'uje.

Jamess
09-12-2006, 20:03
Ja aktualnie używam ubuntu. W ostatnim czasie owa dystrybucja stała się jedną z popularniejszych i lepszych !

Rav Othersider
10-12-2006, 01:34
Ja aktualnie używam ubuntu. W ostatnim czasie owa dystrybucja stała się jedną z popularniejszych i lepszych !

Bo za darmo przysyłają Ci ją do domu ;).

Badzo
10-12-2006, 09:50
Bo za darmo przysyłają Ci ją do domu ;).

Gdzie? KIEDY?

Rav Othersider
10-12-2006, 19:51
Gdzie? KIEDY?

http://www.ubuntu.com/

Kele
10-12-2006, 20:04
Ja na przesyłkę czekałem ~2 tygodnie ;) Fachowo! 10 płytek, 8 naklejek i ładniutka koperta.

Fiszbin
10-12-2006, 21:45
Próbowałem zainstalować Ubuntu, ale były jakieś błędy. Nie pamiętam już co dokładnie było nie tak. Szkoda, bo bardzo chętnie pożegnał bym okienka ;/

Kele
11-12-2006, 07:45
No to instaluj, pomożemy Ci przecież jeśli naprawdę chcesz ;-)

Ghard Lage
11-12-2006, 09:24
Ubuntu mnie się nie podoba jakieś takie dzikie jest :D Jusz wole Knopixa stary ale jary!

styku
11-12-2006, 15:38
We Ubuntu mnie się nie podoba jakieś takie dzikie jest Jusz wole Knopixa stary ale jary!
"We", a ja bym "jusz" wolał żebyś się nie odzywał zanim nie poprawisz swojego stylu wypowiedzi.

joey
11-12-2006, 16:51
Ściągnij Mozille FF 2.0. Tam masz automatyczne podkreślanie błędów. Żeby nie było bandyctwa i łachmaństwa, żeby niczego nie było.

Smetana
11-12-2006, 18:35
Ff 2 jest kijowy imho :/. Czekam na poprawki od jego wyjścia... Lubi się wieszać, zajmuje pełno ramu, javascripty w nim szwankują!

styku
11-12-2006, 20:14
Ff 2 jest kijowy imho :/. Czekam na poprawki od jego wyjścia... Lubi się wieszać, zajmuje pełno ramu, javascripty w nim szwankują!
Od wyjścia ani razu mi się nie zawiesił, widocznego ubytku RAMu nie widzę i javascripty mi chodzą. Dziwne ;-)

Fiszbin
11-12-2006, 21:38
No to instaluj, pomożemy Ci przecież jeśli naprawdę chcesz ;-)

To było trochę czasu temu. Kolega, który zna się na Linuksach powiedział, że coś tam, coś tam(jak pisałem, nie pamiętam już) i generalnie trzeba by było trochę zachodu. Niedługo nabywam nowy sprzęt i wtedy ponowie próbę. Anyway dzięki za chęci ;).

Kele
12-12-2006, 16:55
Standardowe pytanie, jaki masz sprzęt i czy masz neostradę?

@edit
Własnie testuje stabilność mojego Ubuntu, pracuje na około 15 aplikacjach na 3 pulpitach i jakos nie widze znaczacego spadku wydajnosci, jedynie te ciezsze programy (Open Office) troszeczke wolniej niż reszta się maksymalizują, ale to jest chyba normalna nawet bez ekstremalnych warunków ;)

Rav Othersider
12-12-2006, 22:36
Standardowe pytanie, jaki masz sprzęt i czy masz neostradę? (...)

A co łącze internetowe ma do rzeczy? :)

Fiszbin
12-12-2006, 23:36
Standardowe pytanie, jaki masz sprzęt i czy masz neostradę?

os: Windows XP Professional, Dodatek Service Pack 2 :: cpu: AMD K7 Duron, 900 MHz :: mem: 153/256 MB (59%) :: gfx: nVidia GeForce2 MX 100/200 (1152x864x32bit 75Hz)

Internet : Dialnet DSL 512

Kele
13-12-2006, 15:20
To nie powinno być kłopotów, ani z internetem, ani z szybkością (pod GNOME)

A co łącze internetowe ma do rzeczy? :)
Wiesz, nie każdemu wychodzi instalacja UbuNeo ;)

Fiszbin
13-12-2006, 16:03
U mnie instalacja zawieszała się na bodajże drugim procesie. To było Ubuntu 6.06, kolega twierdzi że moja płyta główna "akceptuje" tylko Windows'a oO.

Kele
13-12-2006, 22:53
A Check CD for defects przeprowadzone? ;) Może po prostu źle nagrana płytka bądź niemożliwe błędy odczytu : >

$corcerer
14-12-2006, 16:51
Hmm, Gentoo?

BTW, coś lipna ta sonda, gdzie SuSe (fuuu), Slack, RedHat, Knoppix, Arch, PLD, Zenwalk, *BSD?

I nauczcie się odmieniać Linuksa!

A, windows u mnie ma partycje 5 GB, to tak dla porównania (cały dysk to 160 GB)

Rav Othersider
14-12-2006, 16:54
Hmm, Gentoo?

BTW, coś lipna ta sonda, gdzie SuSe (fuuu), Slack, RedHat, Knoppix, Arch, PLD, Zenwalk, *BSD?

I nauczcie się odmieniać Linuksa!

A, windows u mnie ma partycje 5 GB, to tak dla porównania (cały dysk to 160 GB)

Uwzględniłem te najbardziej znane. Chyba każdy zna te dystrybucje Linux'a. :)

Ghard Lage
14-12-2006, 17:13
"We", a ja bym "jusz" wolał żebyś się nie odzywał zanim nie poprawisz swojego stylu wypowiedzi.

X( Offtop?X(
Ach te czepliwe uwagi...
Raz na kilka miesięcy nie można napisać "we"?

Topic:
I tak nadal nie rozumiem jak można używać ubuntu...

Gallar
14-12-2006, 17:58
Linux'a. :)

Pacanie, odmienia się -KSA. $coruś ma rację ;3;3.
To samo z innymi wyrazami, chcesz seKSU, nie sexu.
Chcesz coś skserować a nie skxerować.
; ]]

styku
14-12-2006, 18:06
Offtop?
Owszem.

Ach te czepliwe uwagi...
Raz na kilka miesięcy nie można napisać "we"?
Gdybyś sprecyzował co konkretnie znaczy "we", nie miałbym nic przeciwko temu.

Topic:
I tak nadal nie rozumiem jak można używać ubuntu...
Pogratulować zdolności pojmowania. Jak widać z wyników sondy, można i to ze sporym powodzeniem.

PiXik
14-12-2006, 18:18
ostatnio z braku laku siedziałem na "ubuntu"więcej w tym buntu niż programu;)
a tak na poważnie:dla mnie lipa straszna,ale jak ktoś lubi sobie kombinowa, wgrywa jakieś pierdołki w konsoli itp itd to życze powodzenia
to tylko Moja subiektywna opinia

Parys
14-12-2006, 18:26
Sam obecnie używam Auroksa, a w weekend się przesiadam na FC 6. Już płytka leży wypalona. (-: Aurox jest moim pierwszym systemem innym niż Windows i widzę, że mnie wkręcił. U mnie Windows zajmuje dysk 4gb, a Linux 80gb.

Kele
14-12-2006, 19:05
Ja osobiscie mam ochotę na Gentoo, ale zdaje sobie sprawę, że nie podołam, więc narazie zostaje Ubuntu ;)

Gonzo von Krenzel
14-12-2006, 19:48
Stricte linuxa nie używam, natomiast korzystam z FreeBSD, który jest dość podobnym systemem - rodzina unixów.
Wszystkim go serdecznie polecam. :)

Delete
23-12-2006, 18:31
Witam!
Zamierzam sobie kupić Linuxa SuSE 10.2. Czy to jest dobry system? Chodzi mi o stabilność, łatwość obsługi, ładny interfejs i żeby chodził na słabszym sprzęcie tj. Celeron 800mhz, 448ram, Riva tnt 2 m32. Poza tym żeby szło zainstalować linuxa i winde naraz.

Cafe
23-12-2006, 20:13
Na SuSe wszystko wyklikasz ;) moze dla całkiem zielonego to dobry linuks, ale jednak radziłbym Ubuntu, pozatym, ubuntu ma taka fajna opcje* w konsoli dzieki ktorej mozesz scignac z internaetu potrzebne biblioteki bez szukania, wystarczy tylko nazwa.

* - Ostatni raz siedzialem na linuksie 4 miesiace temu, juz nie pamietam tych pr0 wyrażen ;-)

Kele
23-12-2006, 23:51
Kupowanie linuksa jest wg. mnie czymś na prawdę śmiesznym :) Przecież samo założenie tego systemu jest takie, aby to było otwarte i za darmo.

Delete
25-12-2006, 17:18
@up
No tak, ale nie każdy dysponuje łączem internetowym i co wtedy? Albo jeżeli dysponuje się słabym łączem? Albo inna sytuacja: mamy limity ściągania np. 4gb na miesiąc, a Linux ma prawie 19gb (Debian) to co wtedy, 5 miesięcy będziemy ściągali ? Jeżeli ci się nie podoba sprzedawanie linuxów to ich nie kupuj. Proste?
@edit
Wlasnie pisze z Fedora Core 6 LiveCd. B. Fajny, ladny interfejs, dosc szybko chodzi, ale jednak chyba sobie kupie SuSka.
*- sorka ze bez sajgonkow, ale tu nie ma polskiego ukladu klawiatury

Kele
26-12-2006, 14:44
@up
A wiesz ze Windows wraz z calym oprogramowaniem dostepnym na swiecie wazylby tyle, ze nie potrafisz do tylu liczyc? Ten twoj 19GB Debian to jest system + prawie cale dostepne oprogramowanie, zaskoczony? Linux, prosze ja Ciebie to moze byc nawet dyskieteczka, ale juz taki ktory bylby w miare user friendly - 400mb, mianowicie Ubuntu Server.

Jeszcze jedno, wiesz ze SuSe wlasciwie przyznalo sie do lamania praw autorskich MS, więc troche zeszło poniżej poziomu ;-)

Delete
27-12-2006, 11:49
Tak, wiem że bez softu ważyłby o wiele mniej, ale po co mi system operacyjny bez oprogramowania ? I niema mniejszych wersji. O linuxach na dyskietce wiem bo mam jednego. Kiedyś używałem go do prowadzenia serwera B) . Mam też Knopixa, na live cd i Fedorę Core 6 live cd A jakbyś nie wiedzial, to ostatnio Novel podpisał umowę (http://www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=5343) z mikro oprogramowaniem(Microsoft).

Jamess
27-12-2006, 14:25
heh ... aktualnie korzystam z hakin9.live ;dd

Rav Othersider
10-01-2007, 23:37
heh ... aktualnie korzystam z hakin9.live ;dd

Erm, boot'owalny?

Alcor Sake
11-01-2007, 14:32
nie uzywam linuxa bo kojarzy mi sie z dawnymi czasami jak jeszcze atari krolowalo i dlatego Windows rlz ! :P

Badzo
11-01-2007, 14:33
Ostatnio przniosłem się z Fedora Core 6 na Ubuntu. Na początku Ubuntu bardzo mi sie nie podobal. Przede wszystkim - nie miał yuma. A do apt-get nie moglem sie przyzwyczaic. Ale z czasem mi przeszło i okazało sie, ze Ubuntu jest bardzo fajne!

Pozdro.

Rav Othersider
11-01-2007, 20:44
Ostatnio przniosłem się z Fedora Core 6 na Ubuntu. Na początku Ubuntu bardzo mi sie nie podobal. Przede wszystkim - nie miał yuma. A do apt-get nie moglem sie przyzwyczaic. Ale z czasem mi przeszło i okazało sie, ze Ubuntu jest bardzo fajne!

Pozdro.

No ba! Ubuntu jest najlepsze dla początkujących.

Delete
12-01-2007, 15:26
Hej Ludziska!
Którego Ubuntu mam najlepiej ściągnąć ?

Verlian
12-01-2007, 17:37
Hej Ludziska!
Którego Ubuntu mam najlepiej ściągnąć ?

Zamów sobie za darmo na stronie przedostatnią wersję. ;)

Jamess
16-01-2007, 13:23
Erm, boot'owalny?

Tak to dystrybucja live bootowalna. Lecz ofc instalacja na dysku także wchodzi w grę :)

Luthi
16-01-2007, 20:21
Slackware11.0.

Ubuntu też fajny- wielki plus dla apt-get'a.

Badzo
16-01-2007, 20:36
Ubuntu też fajny- wielki plus dla apt-get'a.

apt-get sux0r
YUM is teh 1337
Mimo ze uzywam Ubuntu.

MATI9630
16-01-2007, 23:46
W tej chwili siedzę na Kubuntu, bardzo fajny system :>. Co nie zmienia faktu, że jestem dupa Linuxowa.
BTW moi kuzyni mieli też Kubuntu. Jak wyłączali, to sie komputer nie wylaczal. Zacinal sie, Kubuntu sie wylaczylo - sam komputer dalej chodził. Ściągneli poprawki - wszystko zaczęło chodzić normalnie. U mnie na Kubuntu był ten sam błąd - podlaczylem sie w koncu za pomocą Ubuneo, sciagnalem wszystkie poprawki i... dalej sie skubaniec nie chce poprawnie wylaczyc. :< Ktos wie jak temu zaradzić?

//tak, zdaje sobie sprawę, że tym postem się bardzo ośmieszam... a co tam ;p

Kele
17-01-2007, 08:19
Poszukaj na forum.ubuntu.pl, tylko ze tam napisz jaką dokładnie masz dystrybucje i opisz dokladniej program, w sensie kiedy sie zacina.

Verlian
17-01-2007, 10:42
Poszukaj na forum.ubuntu.pl, tylko ze tam napisz jaką dokładnie masz dystrybucje i opisz dokladniej program, w sensie kiedy sie zacina.

Ew. podaj nam tutaj jaka wersja.

MATI9630
17-01-2007, 11:17
@Verlian
6.10

@Kele
Na tym forum też można zgłaszać problemy z Kubuntu?

Kele
17-01-2007, 19:12
Co do zglaszania problemow, Kubuntu to jest Ubuntu z innym srodowiskiem graficznym, wiec tak.

Wersja 6.10 jest uwazana za wersje pseudo-stabilna, sproboj 6.06 LTS.

Badzo
17-01-2007, 21:04
A mi ostatnio Azureus(program p2p) przestał działać. Znaczy ładuje sie, załaduje, włączy, po 2 sek sie wyłącza. Wczesniej działał ok. log z konsoli:

badzo@badzo-desktop:~$ azureus
#
# HotSpot Virtual Machine Error, Internal Error
# Please report this error at
# http://www.blackdown.org/cgi-bin/jdk
#
# Java VM: Java HotSpot(TM) Client VM (Blackdown-1.4.2-02 mixed mode)
#
# Error ID: 43113F32554E54494D45110E4350500308
#
# Problematic Thread: prio=5 tid=0x0805bda8 nid=11052 runnable
#

Heap at VM Abort:
Heap
def new generation total 576K, used 266K [0xab970000, 0xaba10000, 0xabe50000)
eden space 512K, 39% used [0xab970000, 0xab9a2ca8, 0xab9f0000)
from space 64K, 98% used [0xab9f0000, 0xab9ffd10, 0xaba00000)
to space 64K, 0% used [0xaba00000, 0xaba00000, 0xaba10000)
tenured generation total 5744K, used 3152K [0xabe50000, 0xac3ec000, 0xaf970000)
the space 5744K, 54% used [0xabe50000, 0xac164110, 0xac164200, 0xac3ec000)
compacting perm gen total 12800K, used 12644K [0xaf970000, 0xb05f0000, 0xb3970000)
the space 12800K, 98% used [0xaf970000, 0xb05c9398, 0xb05c9400, 0xb05f0000)
Aborted (core dumped)

No niby to cos z java. CHcialem przeinstalowac, ale wyskoczylo mi ze musze uzyc jakiegos Synaptic package manager. rofl? Gdzie takie cos sie znajduje?

Ubuntu 6.10

P.S. W Ubuntu da sie zainstalowac XGL/Compiz ?

Kele
17-01-2007, 22:03
Synaptica nie umiesz odpalić? Rotfl! C:\Program Files\Synaptic\game*****

Azureus ssie, ze wzgledu na pamieciozernosc, poszukaj sobie czegos lzejszego lepiej.

Tak, da sie XGL zainstalowac, tyle ze lepszym wyjsciem jest AIGLX + Beryl ;-)

Badzo
18-01-2007, 14:10
Synaptica nie umiesz odpalić? Rotfl! C:\Program Files\Synaptic\game*****

Azureus ssie, ze wzgledu na pamieciozernosc, poszukaj sobie czegos lzejszego lepiej.

Tak, da sie XGL zainstalowac, tyle ze lepszym wyjsciem jest AIGLX + Beryl ;-)

rotfl. Nie zauwazylem go w menu.
Moj blad.