Pokaż pełną wersje : rzecz dotyczy broni- moja teoria
Witajcie!
Mam pewną teorię, jeśli ktoś się zna na systemie walki bronią to proszę aby ją potwierdził lub zaprzeczył.
Zaczynam...
Chodzi o to iż wydaje mi się, że wspołczynnik ataku broni nie ma wpływu tylko na siłę ciosu (wraz ze skillem) ale także na częstość zadawanych hitów omijających tarczę.
Każdy wie, że atak broni wraz ze skilami wplywa na siłę uderzenia itak np. mając broń o ataku 35 (f sword) i skill w sword fighting 60 jesteś w stanie maxnąć potworka na 140. Atak broni jest mnożony przez współczynnik przypisany skillowi przy 60 skila ten wspólczynnik to 4. Wraz ze wzrostem skilla o jeden współczynnik max dmg wzrasta o 0.05. Np na 61 skillu bys zadawal max dmg f swordem 35*4.05=~141.
Ale jest jeszcze coś... tu jest moja teoria... mając f sword z atakiem 35 i skillem 60 masz 95% szans na zadanie hita bo 60+35=95 a np. sorek z guardian shield def=30 i shieldingiem 20 ma 50% szans na unik bo 20+30=50 wiec ty masz szanse walnac go 95%-50%=45% skutecznością. Wysnuwam swą teorię z test hitów z moim kumplem on ma wyższy sword fighting niż ja shielding i cały czas puffował knifem a f swordem mi zadawał blood hity więc attack broni ma zanczenie na szanse trafienia.
Uprzejmie proszę o odpowiedzi.
Pan Goner
12-12-2006, 16:07
zagmatwane...atak broni ma znaczenie w ataku ? jasne -.-'
Apticer's
12-12-2006, 16:20
Coś mi się ta Twoja teoria nie widzi... Według Ciebie mając skilla 60 i broń z atakiem 35 mam 95% sznas na trafienie? Więc mając skilla 65 mam 100% szans na trafienie? Jaaasne... Może coś a tym jest ale musisz uwzględnić przy tym jeszcze obrone gracza/potworka...
A co do pierwszej części posta Twojego Enderty... nie uwzględniłeś przy zadawanych hitach lvl'a co także ma znaczenie... ze skillem 60 i FS'em na 8 lvl nie walniesz hita 140... I szczeże wątpie że dmg obliczany jest z tak prostego wzoru jak podałeś.
Jak dla mnie kompletne bzdury napisałeś, gdyż nie uwzględniłeś jeszcze paru czynników...
Krzychos_CALMERA
12-12-2006, 17:52
no to nawet mądre jest xD popieram xD w sumie jakis system jest:P
zagmatwane...atak broni ma znaczenie w ataku ? jasne -.-'
A co, nie ma?
@Topic:
Myślę że powinniśmy zostawić te formuły obrażen w spokoju, bo pewnie i tak formuły cipsoftu są inne.
Ballor Lurt
12-12-2006, 18:20
Mylisz się Apticer's. Lvl nie ma wpływu na hity. Ale zgadzam się że nie uwzględniłeś obrony potwora/gracza. Withord, nietrudno jest odgadnąć ten ich system napewno. Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, ale może czas zacząć.
mając f sword z atakiem 35 i skillem 60 masz 95% szans na zadanie hita bo 60+35=95 a np. sorek z guardian shield def=30 i shieldingiem 20 ma 50% szans na unik bo 20+30=50 wiec ty masz szanse walnac go 95%-50%=45% skutecznością.
palek bez tarczy z shieldingiem 60-70 bedzie miec 70% szansy na unik ? rotfl nawet z fs przy niskim skillu bedzie trafiany prawie non-stop
kolejna "teoria" z dupy wzieta, kazdy moze sobie pododawac co mu pasuje i probowac zaistniec.
Mylisz się Apticer's. Lvl nie ma wpływu na hity. Ale zgadzam się że nie uwzględniłeś obrony potwora/gracza. Withord, nietrudno jest odgadnąć ten ich system napewno[...]
Ja jednak uważam że lvl ma jakiś tam wpływ na hity. Spróbój zabić szczura nową postacią na 1 lvl z fista, a potem spróboj postacią na 50 levelu.
[...]Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, ale może czas zacząć.
Ale zastanów się, czy ta formuła jest ci do szczęścia potrzebna? Co ci da wiedza o tym jak dokładnie uderzysz potwora skoro wystarczy wiedzieć tylko jaką mniejwięcej ma siłę?
no to nawet mądre jest xD popieram xD w sumie jakis system jest:P
lol, pewnie nawet niewiesz o co mu chodzi ¬¬
1. lvl postaci przy knighcie nie ma znaczenia dla max dmg i czestosci trafien (dla 12sto latkow czytaj: knight na lvl 30 i lvl 120 beda zadawac takie same obrazenia ta sama bronia i z tymi samymi skilami)
2. palek bez tarczy nie bedzie puffowal bo moze jak nie ma tarczy lub broni z defem to wtedy nie mozna dodac ani shieldinga ani skila w broni
3. wlasnie dlatego napisalem moja teorie bo moze jest to jakos inaczej liczone moze tez jest wspolczynnik do mnozenia defa tak jak sie mnozy max dmg
4. i tak! max dmg broni liczysz mnozac jej atak razy wspolczynnik zalezny od skila przy skilu 60 mnozysz razy 4 w PvM a przy 70 skila razy 4,5 w PvM bo z kazdym vlv skila dodaje sie 0,05 jak masz skila 40 to mnozysz razy 3.
jak nie wierzysz to wez knighta ze skilem 40 i f axe walniesz gora 105 bo 35*3 a na skilu 60 35*4=140 a na skilu 70 35*4,5=~157
Ballor Lurt
12-12-2006, 20:23
Ja jednak uważam że lvl ma jakiś tam wpływ na hity. Spróbój zabić szczura nową postacią na 1 lvl z fista, a potem spróboj postacią na 50 levelu.
Ale zastanów się, czy ta formuła jest ci do szczęścia potrzebna? Co ci da wiedza o tym jak dokładnie uderzysz potwora skoro wystarczy wiedzieć tylko jaką mniejwięcej ma siłę?
Po I to miłego zabijania szczura z fista na 1 lvlu. Nie chodzi tu o zależność względem broni, tylko o to że masz mało życia. No ale niby masz life fluidy. Po II zakładając że obydwie mają taki sam fist fighting to wyniki będą takie same.
Ta formuła może nie jest potrzebna, ale jak dla mnie interesująca. Dla mnie Tibia to nie tylko bezsensowna nawalanka monsterów, dla mnie to też setki, tysiące, miliony tajemnic. I ja, zamiast bić Lvl, wolę czasami usiąść i pomyśleć nad jakąś zagadką. Podobno, żaden quest nie został zamknięty, ewentualnie stał się trudniejszy. Jeśli tak, to czemu nie stać się kolejnym posiadaczem rare itemów? Jakieś przeszkody? Wg mnie znajomość angielskiego w stopniu podstawowym, ew średnim i umiejętności logicznego myślenia, kojarzenia faktów i odrobina umysłu Sherlocka Holmesa (=])w zupełności wystarczą. Wszakże lvl także jest potrzebny, bo sam się przekonałem że często nie jest łatwo dojść choćby do jakiejś książki, nie korzystając z "solucji" typu tych na erig.net . No i kumple są potrzebni jak cholera ;p
Do wszystkich użyszkodników typu: Keel, Pan Goner, Krzychus~. Piszcie coś konstruktywniejszego bo to co mówicie nie wnosi nic do tematu.
@Up
Dlaczego według Ciebie, 12-sto latkowie są głupsi od Ciebie czy innych starszych? Ja tak nie uważam.
Po I to miłego zabijania szczura z fista na 1 lvlu. Nie chodzi tu o zależność względem broni, tylko o to że masz mało życia. No ale niby masz life fluidy. Po II zakładając że obydwie mają taki sam fist fighting to wyniki będą takie same.
Ja nadal zostane przy mojej teorii że lvl ma wpływ na hity :P
Ta formuła może nie jest potrzebna, ale jak dla mnie interesująca. Dla mnie Tibia to nie tylko bezsensowna nawalanka monsterów, dla mnie to też setki, tysiące, miliony tajemnic. I ja, zamiast bić Lvl, wolę czasami usiąść i pomyśleć nad jakąś zagadką. Podobno, żaden quest nie został zamknięty, ewentualnie stał się trudniejszy. Jeśli tak, to czemu nie stać się kolejnym posiadaczem rare itemów? Jakieś przeszkody? Wg mnie znajomość angielskiego w stopniu podstawowym, ew średnim i umiejętności logicznego myślenia, kojarzenia faktów i odrobina umysłu Sherlocka Holmesa (=])w zupełności wystarczą. Wszakże lvl także jest potrzebny, bo sam się przekonałem że często nie jest łatwo dojść choćby do jakiejś książki, nie korzystając z "solucji" typu tych na erig.net . No i kumple są potrzebni jak cholera ;p
Hymm... jasne, mi też nie zależy tylko na masakrze potworów i o to żeby miec xxx level, tez lubie zagadki, ale jak na mnie próba odgadnięcia formuły hitów jest bezsensu, wogle nie wiąże się z fabułą gry, no i nie znajdziesz o tym żadnych informacji w książkach w Tibii :P
Apticer's
12-12-2006, 22:36
Aż żal człowieka bierze jak się słyszy jak to mówią że lvl nie ma wpływu na hity... Ja moim knightem na 8 lvl wbiłem skille 70/70 i do 30 nie skillowałem wogóle (czyli praktycznie się nie zmieniły), broń miałem od początku tę samą BS'a... i na 8 lvl w amazonce zadawałem hity po około 60-70 (max.) a na 30 brałem ją praktycznie zawsze na strzała... Więc nie gadajcie tu głupot w stylu "lvl nie ma wpływu na hity" bo są to poprostu brednie... I do swojego zworu z hitami dodaj (tak mniej więcej) *lvl/x (x to jakaś tam liczba... chyba tylko CipSoft wie jaka)
Ballor Lurt
13-12-2006, 08:02
Sprawa jest taka Apticer's, że dla Ciebie niezauważalna zmiana, to dla siły uderzeń zmiana diametralna. Pozatym, nie można tego opierać na hitach w amazonkę, ponieważ ma ona za mało hp. Nasza jałowa dyskusja nie ma większego sensu ponieważ obydwaj chcemy dowieść swoich racji. Potrzebne są fakty. Ja narazie knightem nie gram więc nie mogę dać niepodważalnych dowodów. Ale niedługo zaczynam i dowiodę Ci tego.
Withord, te książki to ogółem do zagadek były a nie konkretnie do tej. A, i mylisz się że to mi nic nie da, bo da mi dwie rzeczy:
-satysfakcję odgadnięcia tego systemu
-a może to mi coś da?
Ale jest jeszcze coś... tu jest moja teoria... mając f sword z atakiem 35 i skillem 60 masz 95% szans na zadanie hita bo 60+35=95 a np. sorek z guardian shield def=30 i shieldingiem 20 ma 50% szans na unik bo 20+30=50 wiec ty masz szanse walnac go 95%-50%=45% skutecznością.
Czyli jak wbije 70 shielding i załoze guardian shielda to mam 100% szans na unik? ;;; bo przeciez 70+30=100 ;;
Czyli jak wbije 70 shielding i załoze guardian shielda to mam 100% szans na unik? ;;; bo przeciez 70+30=100 ;;
od szans na trafienie tego co cie bije odejmie sie twoje 100% wiec jak cie dorwie knight z w hammerem i skilem 70 to on ma szanse na trafienie 45%+70%=115% a ty na obrone 100% wiec bedzie cie trafial z 15% skutecznoscia no chyba ze moja teoria sie nie zgadza ale tego jakos nikt nie udowodnil jescze tylko jakies noobowski odpowiedzi
Ballor Lurt
13-12-2006, 21:34
Enderty, ja chyba jedyny wierzę w Twoją teorię. Trzeba tylko znaleźć współczynnik obrony potwora ;)
teoria naprawdę niezła. jeszcze tylko trochę popracować i wysłać CIP-om ^ ^
no chyba ze moja teoria sie nie zgadza ale tego jakos nikt nie udowodnil jescze tylko jakies noobowski odpowiedzi
jak na razie to Ty nie udowodniles ze twoje wyliczenia sa czyms wiecej niz tylko liczbami wzietymi z powietrza.
@down:
to ze szansa na trafienie zalezy od ataku broni to wiadomo gdzies tak od 3 lat.
Skoro pisze o wyliczeniach to chodzi mi o wyliczenia, bo formulki typu " dodaj to do tego i odejmij 2 " nawet jesli wygladaja ze sie sprawdzaja to jest baaaardzo malo prawdopodobne ze maja cos wspolnego z enginem Cipsoftu.
jak na razie to Ty nie udowodniles ze twoje wyliczenia sa czyms wiecej niz tylko liczbami wzietymi z powietrza.
ależ udowodniłem! napisałem, że test hity zrobiłem i koleś mnie knifem nie fotrafił trafić a f swordem tak więc szansa na trafienie zależy od współczynnika ataku broni! Jedyne czego nie jestem pewien to czy to jest tak jak powiedzialem ze odejmuje sie od szansy na trafienie szanse na obrone i ustala wynik w procentach czy może są odpowiednie współczynniki które cip soft ustalił dla danego skila w broni i shieldingu.
Royalkowaty
22-12-2006, 19:50
Coś mi tu nie pasi
By było głupie troche że na 300lvl z ice rapiera walneło by sie xXx
Coś to chyba "zbieg okoliczności"
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.