Pokaż pełną wersje : Poradnik dla piekarzy, czyli jak upiec ciasto.
Witam.
Mam wam do pokazania wyrabianie ciast od samych podstaw.
1. Musimy mieć Scythe (KUPISZ JĄ W TYM SAMYM SKLEPIE CO LINĘ, ŁOPATĘ ORAZ PLECAK), następnie skosić siano (Wheat) i oczywiście iść do młyna przemielić. Wkleję skrina pomocniczego jak wygląda młyn. Klikamy use with na siano i celujemy na młyn.
http://img182.imageshack.us/img182/1591/m322ynoy0.png
2. Jeżeli już mamy mąkę idziemy kupić mleko "Milk" :). Wkleję skrina pomocniczego gdzie znajdziemy sprzedawce. UWAGA mleko da się kupić tylko w Carlin i jak ktoś ma PACCA to gdzieś w Edron!!
http://img253.imageshack.us/img253/1262/mlekocb3.png
3. Gdy już będziemy mieli mleko i mąkę, zabieramy się do robienia masy potrzebnej do wypieku. UWAGA gdy mamy mleko w butelce należy je przelać do WIADRA (Bucket) i dopiero zaczynać robotę. Wkleję skrina pomocniczego jak to zrobić, aby nie stracić mleka.
http://img253.imageshack.us/img253/4020/wyrabianiekr4.png
> Tutaj dołączam skrina gdzie kupić "Wiardo!", także możemy je znaleźć w różnych miejscach!
http://img138.imageshack.us/img138/6933/wiaderteczqoe5.png
4. Gdy już nam się przelać do wiadra dajemy use with mąkę i klikamy na wiadro. Powinna wyjść nam taka masa jak na poniższym obrazku.
http://img253.imageshack.us/img253/438/wyrobinayw5.png
5. Bierzemy tą masę i idziemy do pieca takiego jak na skrinie. Klikamy na masę use with i celujemy na piec. :)
http://img253.imageshack.us/img253/5428/piecorobinars3.png
6. Gdy uda nam się wyrobić już ciasto powinno ono wyglądać tak oczywiście jak na skrinie czyli :
http://img253.imageshack.us/img253/3386/pierniczeqad2.png
7. A teraz oto nadeszła chwila dostrajania owocami naszego placka :D. Robimy to następująco:
- Musimy mieć nóż który kupimy na venore u tego oto Pana. Dołączam dokładna mapkę :)
http://img182.imageshack.us/img182/8803/venoresssps9.png
Oto nóż
http://img253.imageshack.us/img253/8761/nozyqxd2.png
- Gdy już posiadamy nóż oraz ciasto kupujemy obojętnie jaki owoc. UWAGA tylko owoce wchodzą w grę :). A więc jeżeli już macie ten owoc to robimy to tak:
> Use with nożem na owoc. UWAGA ciasto powinno być w bp.
http://img253.imageshack.us/img253/6751/kombinacjafe1.png
> Powinniśmy otrzymać takie piękne ciasto.
http://img258.imageshack.us/img258/6445/ciachoookt3.png
- Jeżeli chcecie je doprawić świeczką trzeba ją kupić tu:
http://img253.imageshack.us/img253/3799/kupnoswieczkied8.png
> Aby ją włożyć na ciasto należy położyć ciasto na ziemię lub depo i rzucić świeczkę normalnie na ciasto. Powinniśmy otrzymać takie coś jak na skrinie.
http://img182.imageshack.us/img182/3940/pe322nejn6.png
> Powinny się zrobić takie gwiazdki po rzuceniu świeczki na ciasto.
Ciasto jest zdatne do jedzenia!!
Jeżeli na nie nie klikniesz zgasi się świeczka i za następnym razem będziemy mogli je zjeść.
Rośnie około 60 many po zjedzeniu jednego, a hp to ja nie wiem :p
Myślę, że będzie wam się podobać mój poradnik. Włożyłem w niego dużo pracy... Cya.
10/10 !
chlopie pisz wiecej poradnikow
mrufka91
14-12-2006, 02:11
daję 10/10 świetny poradnik :) właśnie myślałem nad tym jak robić ciasto :P a tu proszę, mam przed oczami świetny i przejrzysty poradnik :D GRATZ i wielkie dzięks :)
Świeczki można kupić w różnych miastach. No i mam pytanie: słyszałem jeszcze o plackach w kształcie serca, czy wiesz jak je robić?
Noo.. Ładny poradnik. Wszystko szczegółowo ze screenami =] Postarałeś się.
Pozdro
Suuper poradnik 6/6
mam tylko 1 pytanie.
CZy można robić ciasta na Rooku(mleko mam);)
Wspaniały wspaniały !!
I love carlin zrobie z 20 takich ciast a potem będę sprzedawał np na wiosne :}
po 10k :evul: :evul: :evul:
Piękne 10/10... do przenieśienia.!
GooD! Szkoda tylko że trzeba latać z misata do miasta. Chodziaz apetyt wzrośnie :P
Ładny poradnik. Zasłużone 5.
(nie)normalna
14-12-2006, 10:36
Poradnik ładny, daję 5/5, ale dopatrzyłam się jednego błędu ortograficznego: sprzedasz... Mianowicie, jak mówimy komuś (zwracając się do niego: ty), że może coś sprzedać gdzieś, wtedy poprawne jest: sprzedasz to tam a tam. Ale jeśli mówimy, że ktoś może nam sprzedać coś tam, wtedy używa się "mieć coś na sprzedaż". To tylko to jedno zastrzeżenie. A nóż to można chyba znaleźć gdzieś w podziemiach z Trollami przy Thais ;) Tam coś takiego jest... Tak sądzę ;)
@edit
Ha! Jest! Wiedziałam! Specjalnie poszłam do Trolli koło Thais... W jednej ze skrzyń (że się tak wyrażę) jest nóż razem z łyżką, widelcem i tasakiem... I jest też świeczka... ^^
.[/B]
narobie takich sobie w tarkcie ribienia runek z 30 a potem bede je jeadl i szybciej runki bede robil ;d
gz dobry poradnik nawet nier wiedzialem ze mozna ciasto robic
Baaardzo się przyda, wielkie dzięki :)
Neo Pall
14-12-2006, 11:19
Poradnik zajefajny :D Daje 10/10 :)
(Wiedzialem jak robić ciasto, ale mialem problem z ozdobieniem go owocami BIG THX xD)
Zarandiel
14-12-2006, 12:56
Cipsoft właśnie zrobił cholernie tanie manafluidy. Wystarczy poświęcić trochę czasu na zrobienie kilku bp i mamy mfy na expa. Czy mi się wydaję, czy to jeszcze bardziej ulepszyło low lvl sorców?
Jedno zastrzeżenie, mianowicie skad wziasc wiadro?
Poradnik jednak rewelacja - 10/10 :)
Poradnik ładny, daję 5/5, ale dopatrzyłam się jednego błędu ortograficznego: sprzedasz... Mianowicie, jak mówimy komuś (zwracając się do niego: ty), że może coś sprzedać gdzieś, wtedy poprawne jest: sprzedasz to tam a tam. Ale jeśli mówimy, że ktoś może nam sprzedać coś tam, wtedy używa się "mieć coś na sprzedaż". To tylko to jedno zastrzeżenie. A nóż to można chyba znaleźć gdzieś w podziemiach z Trollami przy Thais ;) Tam coś takiego jest... Tak sądzę ;)
@edit
Ha! Jest! Wiedziałam! Specjalnie poszłam do Trolli koło Thais... W jednej ze skrzyń (że się tak wyrażę) jest nóż razem z łyżką, widelcem i tasakiem... I jest też świeczka... ^^
Za te błędy to nie jest tak oczywiste :p, ja jestem z Niemiec wiec... :p, ale i tak ich dużo nie robię :p
Świeczki można kupić w różnych miastach. No i mam pytanie: słyszałem jeszcze o plackach w kształcie serca, czy wiesz jak je robić?
Hmmm... co do tego pytania nie znam odpowiedzi :), lecz może i jest to możliwe jeżeli się trochę update rozkręci to będzie więcej moim poradników... :P
Suuper poradnik 6/6
mam tylko 1 pytanie.
Jasne, że można wystarczy tylko zrobić tak jak na Mainland, lecz na rooku jest trudniej zdobyć mleko :p. A wiadro leży pewnie gdzieś na trollach :)
Jedno zastrzeżenie, mianowicie skad wziasc wiadro?
Poradnik jednak rewelacja - 10/10 :)
Hmmm... musisz po szukać po np. Save server, koło studni lub koło młyna lub gdzieś na trollach :P
A ja nie mogę nigdzie znaleźć tego wiadra ;/
@edit już mam!! haha , super poradnik 10/10
Poczekajcie zaraz je znajdę gdzie można kupić :p, i dokleję do poradnika :).
wiadro mozna kupic za 4 gp u tego samego npc'a co sprzedaje nam noz. na przyszlosc staraj sie odpowiadac na pytania w jednym poscie, a nie pisac kilka pod soba. i jeszcze moglbys znalezc sposob na zrobienie tortu i tego ciasta w ksztalcie serca
v0ldemorth
14-12-2006, 14:58
dzisaij sie pobawie poradnik oceniam na 10/10 bo dokladny opis i duzo zdjęc! polecam
mleko to chyba można kupować w tawernach...
mleko to chyba można kupować w tawernach...
Ale tylko w Carlin. No i chyba jeszcze gdzieś na terenie dla PACC.
Skarabeusz Pustyni
14-12-2006, 15:48
ZAJEFAJNE chłopie 10/10 mam tylko pytanko. Świeczke można włożyć w tort zanim sie je udekoruje owocami??
@DOWN
Dzięki!
zeby wlozyc swieczke do tortu MUSI on byc udekorowany owocami
10/10
fajny poradnik 8o
jak ciasto upiec wiedziałem ale jak go udekorować nie, dzieki!
A jak zrobic ciasto w kształcie serca ?
A jak zrobic ciasto w kształcie serca ?
Tego to chyba jeszcze nikt nie wie :), sam Cipsoft powiedział, że będą tajemnicze przepisy. Więc poczekamy jak już coś będę wiedział to od razu zrobię nowy temat :)
semiliren
14-12-2006, 17:29
Poradnik zajefajny daje 10/10...(szkoda ze tylko jeden rodzaj ciasta:( ) a i jeszcze jedno: mleko mozna rowniez przelac do "through"-czyli korytka :)
Poradnik super 10/10, ale mógłbyś jeszcze dodać jak się robi chleb. W końcu "Poradnik dla piekarzy", wszystko w 1 by było i git.
Sir-Mihi
14-12-2006, 18:43
cool poradnik a bys mogl pokazac ciasta udekorowane innymi owocami ?plz
down@thx szkoda:(...
Ze wszystkimi owocami wygląda tak samo.
Raul de Bar
14-12-2006, 18:50
dobre, lepszy niz moj ;p
10/10 i przenosic
Hrabia_Citizen
14-12-2006, 18:57
Tak, bardzo dobry poradnik.
Super poradnik oby takich więcej
Poradnik oceniem 10\10 :cup: bo tego mi było trzeba.
pisz ich więcej
super poradnik spoko gosciu jestes dzieki toie zarobiłem już kilka k:D Jak będziesz wiedzieć jak robić inne ciasta lub gdzie znaleźć przepisy to pisz bo bardzo tego potrzebuje:D
Poradnik dobry, można by go ulepszyć pod wieloma względami, ale chyba wszyscy nauczyli sie robić ciasto, a właśnie o to tutaj chodzi.
Technick
14-12-2006, 20:58
Poradnik super, na pewno wielu osobom pomoże.
A, i oczywiście jedna uwaga - warto by dodać, że mleko da się kupić także w jednej z magicznych wież na Edron ;) .
Technick
14-12-2006, 21:01
Poradnik super, na pewno wielu osobom pomoże.
A, i oczywiście jedna uwaga - warto by dodać, że mleko da się kupić także w jednej z magicznych wież na Edron ;) .
I jeszcze jedno - co z ciastami ze słodyczami?
Sorry za double post, ale pomyliłem przyciski i kliknąlem w cytuj :(
Wojciech25
14-12-2006, 21:54
Świetny poradnik 10/10 rób wiecej poradnikow nadajesz sie do tego :)
A gdzie jeszcze moge kupić taki nuż ??? Bo do veno nie chce mi sięlecieć :(
Ocena 10/10 sam się zastanawiałem jak się to robi ale mam pewne zastrzeżenia ponieważ jako szanujący sie rolnik <---żart wiem że siano to sucha trawa a my musimy zciąć Wheat<---pszenicę a nie siano btw popraw to i można przenieść8o 8o
poradnik super :D jak tylko będę na mainie dla facc na pewno upiekę :)
Poradnik 10/10, jednak są literówki "spszedasz"-powinno być spszedaż. Ale po za tym extra.
Kompek13
15-12-2006, 19:59
Pomoc dla tych którzy nie mieszkają w venore,Bucket można kupić w AB. B)
Milten Magician
15-12-2006, 22:49
Jak upiec ciasto to wiedziałem tylko nie wiedziałem jak zrobić świeczkę i owoce. I mam jeszcze pytanie: czy to musi być jabłko czy może być inny owoc i też czy jak dam np. Pomarańczę zakładając, że można ją użyć to czy ciasto będzie miało dookoła pomarańczowe owoce?
Z góry thx.
Jak upiec ciasto to wiedziałem tylko nie wiedziałem jak zrobić świeczkę i owoce. I mam jeszcze pytanie: czy to musi być jabłko czy może być inny owoc i też czy jak dam np. Pomarańczę zakładając, że można ją użyć to czy ciasto będzie miało dookoła pomarańczowe owoce?
Z góry thx.
Nie, wychodzi tylko jeden kolor.
Możesz każdy owoc użyć, lecz wyjdzie i tak ten sam kolor :)
Poradnik 10/10, jednak są literówki "spszedasz"-powinno być spszedaż. Ale po za tym extra.
Omg.. to świadczy o twojej ortografii! Słownik.. "sprzedaż" się pisze
Ale fajnie zaras biore się do pieczenia ^^
Fajny poradnik Pozdro.
CzofiaWitch1
16-12-2006, 21:51
Jestes super! Daje 10!
Pszemek LP
17-12-2006, 06:48
Spoko poradnik ;) 10/10 for you
Drzamich
17-12-2006, 08:55
Poradnik bardzo dobry.
Wszystkiego co potrzeba można się z niego dowiedzieć.
Moja ocena to 10/10
P.S. Fajnie by było gdybyś pisał więcej poradników :p
Jone'roks
17-12-2006, 17:46
Moje Ocena To 9999999/9999999 Każdy "Debil" z tym poradnikiem by Umiał zrobić te Ciasto i Je Udekorować...8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o
Poradnik very very good 10/10 ale jest malutki błędzik /////Tutaj dołączam skrina gdzie kupić "WIARDO!", także możemy je znaleźć w różnych miejscach!/////
Chodzi mi o wiardo :)
up /\ chyba WIADRO
Poradnik super to se dziś popieke
Sir-Mihi
17-12-2006, 18:57
gdzie w venore mozna swieczke kupic?
następnie skosić siano (Wheat)
ekhm..... mała poprawka... z siana NIE DA SIE zrobic mąki ;) po skoszeniu ZBOŻA , udając sie do młyna mielimy ZIARNA z kłosów, a nie wysuszoną słomę ;) w 1 takim ziarenku jest nasionko które podczas mielenia sciera sie na pył, tym pyłem jest własnie mąka :D juz za czasów homo erectusów mielono kamieniem ZBOŻE a nie siano ;) to taka uwaga na przyszlosc.... tak samo ktoś napisał poradnik jak upiec bułki -.- (roll) a przeciez upiec da sie chleb który wygląda jak bagietka a nie bułki :) pozdro
Fajny poradnik. Właśnie ide do Carlin z 100 sztkami mąki...:p
sensownie napisane :D nawet z zartem thx zrobie ciacho na kumpla urodzinki :D
zioomalllllll
20-12-2006, 18:17
Siema super poradnik właśnie niewiedziałem jak dać świeczki do ciasta
10/10
8o
kurde a knife tylko w Venore mozna kupic ;/ tak samo jak z milk tylko w Carlin troche lipa tak kursowac od miasta do miasta
chyba zrobie sobie hurtowo 2000 takich ciastek jak narazie to mam 200 tych ciast ale bez mleka ;]
good poradnik pisz wiecej takich !!!!!!!!!
mam pytanko czy tylko takie ciasto mozna zrobic ??
Można jeszcze zrobić gingerbreadman (piernikowy ludek). Przepis można zdobyć w sposób dość głupi bo z Grynch Clan Goblins lecą Chrismas Tokens. Za 10 takich możemy dostać na wyspie Św. Mikołaja od chyba NPC Ruphert czy jakoś tak ten przepis. Ale od tego to juz jest temat wiec nie komentujcie tego
Poradnik wyszedł ci całkiem nieźle.
9/10 ;]
Tayrone_Rive
22-12-2006, 09:57
poradnik super!!!!! bede je sprzedawal w masowych ilosciach ;P
mam pytania
1.Jak zjem ciasto to daje 60many czy 2 many na 3 sekundy??
2.Gdzie moge znalesc zboze oprocz thais??
poradnik super!!!!! bede je sprzedawal w masowych ilosciach ;P
mam pytania
1.Jak zjem ciasto to daje 60many czy 2 many na 3 sekundy??
2.Gdzie moge znalesc zboze oprocz thais??
@up
1. Będzie ci rosła normalnie mana tak jak np. byś zjadł szynkę (ham)
2. W każdym mieście i nawet na farmach czyli (Fibula, Greenshore, Nordport itd.)
:>
Tayrone_Rive
22-12-2006, 17:01
a mogbys jakies mapki :>??
Yoh Asaqura
22-12-2006, 22:20
Naprawde Nice poradnik 10/10 GZZZZZZZZZZZZZzzzzz MORE PLX MORE !! :D:cup:
Dzieki za poradnik przejrzysty.
ocena:10/10
Kupywałem se na początku tego backpackami a teraz to sprzedaje 1 za 100-200gp i dużo ludzi kupuje.
Wielkie brawa dla tego Pana:) .
Oby tak dalej takie poradniki pisał:) .
Pozdro dla wszytkich Tibijczyków
Arka_Sath_Wielki
23-12-2006, 14:53
Napracowałeś się przy robieniu screenów. Poradnik dokładny, dobrze dopracowany. Nie mam zastrzeżeń. Pozdro. (10/10 oczywiście) :D
Znakomity 10/10 przedtem nie wiedzialem jak sie piecze a tera to lece piec xD
A i pytanka skad wiziasc zboze i gdzie znajde rozne piece xD
Gimilson
23-12-2006, 17:21
za ile moge sprzedac na askarze Gingerbradmana? ma on jakies specialne wlasciwosci?
nice poradnik :) gdzie moge znalesc siano do zkoszenia ? wiem tylko o tym w ab :|
Super poradnik, nie wiedziałem jak przyozdobić ciasto owocami a teraz GIT! (zrobiłem ich z 80) :D
10/10, więcej takich :)
Bald Drah
25-12-2006, 08:35
wiem ze moze durny post archeolog ze mnie ale gdzie kupie knife tylko w venore a ma kots na obsidi do spzredania gdzies??
wacikOne
25-12-2006, 12:32
Zajefajny Poradnik!! Naprawde Sie napracowałes...
nice poradnik :) gdzie moge znalesc siano do zkoszenia ? wiem tylko o tym w ab :|
Siano jest w każdym mieście:P:baby:
Pozdro!
Arrot Hozi
26-12-2006, 11:57
niech ktos poda przepis na Gingerbreadman a nie się hwali, że ma ten przepis i nie poda -.-
wacikOne
26-12-2006, 13:17
niech ktos poda przepis na Gingerbreadman a nie się hwali, że ma ten przepis i nie poda -.-
Przepis tak jak na normalny tort, tylko te ciasto trzeba pieć w piecach św. mikołaja, nie sprawdzałem tego ale podobno mój kumpel to zrobił..
Piece te znajuja sie w piwnicy, domku mikołaja na Vedze.
Paroslaw
26-12-2006, 13:27
Gdzie mozna kupic nóż w Carlin? Ciasta upiec luzik nie mam tylko noza do dekorowania.
P.S. Co do postów z rodzaju gdzie blizej miasta xx kupic wiadro? Albo gdzie kupić wiadro? To posłuchajcie (mam nadzieje ze sie nie myle- 99% ze nie)
ZAMIAST WIADRA MOŻECIE UŻYĆ KAŻDEGO INNEGO POJEMNIKA NA CIECZ
nie wiem jak to jest z kubkiem. Wiec zamiast szukac wiadra możecie użyc koryta (dla świń?) a chyba każdy wie gdzie jakis egzemplarz znaleść :)
Odpowiedzcie co z tym nozem ;) B) 8o :cup: :p
Dlaczego napisałęś że mleko da się kupić tylko w carlin i gdzieś na Edron? Można też kupić na Darashi.
wacikOne
26-12-2006, 14:51
Gdzie mozna kupic nóż w Carlin?
Jeśli się nie myle to w Carlin nie można kupić noża do ciasta:p
Bald Drah
26-12-2006, 15:55
valentine's cake= oplacolo mi sie sprzedac za 300 gp<<to jest ciasto w ksztalcie serca
'
wypadlo mi z goblina
Super poradnik nawet największy noob bedzie wiedział jak zrobić ciasto daje ci 5/5 lub jak wolisz 10/10 dzieki wielkie
niewiem jak wy ale ja daje piękną szusteczkę ....<<6>>....
Ja mam ten przepis, aby go zdobyć musisz uzbierać 10 present bagów, udać się do Ruprechta na Vedze i wymienić present bagi na 10 tokenów i za te 10 tokenów mozesz dostać od Ruprechta recepturę pieczenia Gingerbreadmanów.
Jak się to piecze?
Odpowiedź jest prosta, tak samo jak ciasto tylko, że należy to robić w Christmas Bakery (Piekarni Mikołaja), jeżeli pójdziesz tam i nie będziesz miał receptury, wyjdzie Ci zwykłe ciasto, a nie Gingerbreadman.
Ot cała filozofia :P
I niech nikt mi nie mówi/pisze, że to Quest Spoiling, bo to, co się dostaje za tokeny to oczywista sprawa. :)
valentine's cake= oplacolo mi sie sprzedac za 300 gp<<to jest ciasto w ksztalcie serca
'
wypadlo mi z goblina
Nie >.< IMO spory rare...
Bald Drah
27-12-2006, 11:05
Nie >.< IMO spory rare...
dobra nastepnym razem tez moze wypadnie
a jaka jest tego podstawowa cenna jak cos to pisac
Muszę trochę temat odświeżyć, bo spadł na 2-gą listę.. :-)
TaifunIII
30-12-2006, 11:32
Przepis tak jak na normalny tort, tylko te ciasto trzeba pieć w piecach św. mikołaja, nie sprawdzałem tego ale podobno mój kumpel to zrobił..
Piece te znajuja sie w piwnicy, domku mikołaja na Vedze.
Wcale nie według jego przepisu zrobiłem ciasto na piecyku w thais xD ;] i wcale nie musi być w piekarni u Św. Mokołaja. Teraz mam ladne ciasto owocowe(jeśli dasz gruszke do ciasta albo truskawke to zawsze będzie wyglądało tak samo) tylko brakuje mi candlestick bo mi sie niechce do veno leciec ;]
wacikOne
30-12-2006, 12:13
Wcale nie według jego przepisu zrobiłem ciasto na piecyku w thais xD ;] i wcale nie musi być w piekarni u Św. Mokołaja. Teraz mam ladne ciasto owocowe(jeśli dasz gruszke do ciasta albo truskawke to zawsze będzie wyglądało tak samo) tylko brakuje mi candlestick bo mi sie niechce do veno leciec ;]
Wogóle nie czytasz to co napisałem... przeciez ja napisałem w jaki sposób sie robi ludka z ciasta!!!
TaifunIII
30-12-2006, 12:29
aha to sorry ;/
Matakos3421
01-01-2007, 09:44
P.S. Nie potrzeba latać do Venore po wiadro (ale po noż tak) bo może być zamiast wiadra trough który jest w każdym mieście ( przypomina wanienke):cup:
Rufus1988
01-01-2007, 11:16
Tak. Ludki z ciasta można zrobić tylko w Bożonarodzeniowej piekarni na Vedze. Tak wygląda: :)
http://static.erig.net/wiki/a/a8/Christmas_Bakery.jpg
krzysiek12
01-01-2007, 11:17
a jest mozliwosc zrobienia ciasta o innym ksztalcie
Rufus1988
01-01-2007, 15:56
a jest mozliwosc zrobienia ciasta o innym ksztalcie
Właśnie. Jak można zdobyć/zrobić inne typy ciast?
Jest takie coś jak ataki Goblinów, wygląda to tak:
10:24 Goblins of the infamous Grynch Clan are invading Carlin to steal all presents, beware!
No i one są czasami w thais, ab, carlin, kazo itd. tylko trzeba trafić, no jak macie pacca to sobie pływacie na ataki... No i z tych ataków goblinów lecą własnie inne ciasta.
Rufus1988
02-01-2007, 19:39
Jest takie coś jak ataki Goblinów, wygląda to tak:
10:24 Goblins of the infamous Grynch Clan are invading Carlin to steal all presents, beware!
No i one są czasami w thais, ab, carlin, kazo itd. tylko trzeba trafić, no jak macie pacca to sobie pływacie na ataki... No i z tych ataków goblinów lecą własnie inne ciasta.
Co za cep, ćwok, matoł, debil, ułom. Myślisz, że ja tego nie wiem? Tak się składa, że zabiłem z jakieś 300 tych goblinów, mam santa doll, 28 tokenów i jakieś 20 present bagów, a ciasta wypadły tylko 3 - takie same, białe bez świeczek i żadnych dodatków, a widziałem inne ciasta, więc wątpię, że wszystkie wypadają z goblinów. Chciałeś zakozaczyć, ale wykazałeś się jedynie głupotą. Pozdrawiam.
Co za cep, ćwok, matoł, debil, ułom. Myślisz, że ja tego nie wiem? Tak się składa, że zabiłem z jakieś 300 tych goblinów, mam santa doll, 28 tokenów i jakieś 20 present bagów, a ciasta wypadły tylko 3 - takie same, białe bez świeczek i żadnych dodatków, a widziałem inne ciasta, więc wątpię, że wszystkie wypadają z goblinów. Chciałeś zakozaczyć, ale wykazałeś się jedynie głupotą. Pozdrawiam.
Ej ty koleś masz coś z głową?? Jak masz problemy w domu to nie musisz się wyładowywać na Forach...?:baby:
btw. to wiem, że chciałeś się pokazać, że masz jakieś śmieci w depo ale ludzi to nie interesuje?? Aha i jeszcze uważaj se na słowa bo mnie nie znasz a wiem, że ty nie był byś w stanie napisać takiego czegoś, po twoich słowach wiem, że jesteś tym czym na mnie napisałeś:baby:
Kamalius
04-01-2007, 17:59
Nom. Przydał mi się ten poradnik, bo właśnie się zastanawiałem jak zrobić to ciasto. Daje 10/10. Jeszcze raz thx.
Poradnik bardzo ladny. Mam natomiast pytanie : Czy te ciasta oraz Present Bagi zostana usuniete przez Cipsoft za jakiś okres ?? Czy pozostana ?
Powiedzmy, że gobliny mogą usunąć ale itemków to raczej nie X(
Bald Drah
05-01-2007, 07:44
wez sie naucz czytac downie ja napisalem ze z goblinas wypadlo mi ciastow ksztalcie serca a ty pieridzileisz jakies smuty
wez sie naucz czytac downie ja napisalem ze z goblinas wypadlo mi ciastow ksztalcie serca a ty pieridzileisz jakies smuty
Spoko, spoko to dziecko i chyba niezdrowe na umyśle więc ojej go. :-)
Rufus1988
05-01-2007, 22:19
Kurwa nie mogę. Wy macie jakąś przypadłość umysłową czy co? Właśnie pisałem, że przy 300 goblinach nie znalazłem żadnego ciasta w kształcie serca i myślę, że może być inny sposób na jego zdobycie. Sam pierdzilisz smuty i masz łeb jak down.
wielkie dzieki ziom,tez nad tym myslalem a tu taki sobie poradniczek! 10/10 ziom
Lillius wszystkie ciasta niewypadają z goblinów wypada tylko 1 ciasto żeby zrobić inne poczeba tokeny i kupic przepis na ciasta
Lillius wszystkie ciasta niewypadają z goblinów wypada tylko 1 ciasto żeby zrobić inne poczeba tokeny i kupic przepis na ciasta
Przepisy mozna kupic w kazo ale czy na ciasta to nie wiem :)
YyyeeyIsBack
06-01-2007, 12:23
Suuper poradnik 6/6
mam tylko 1 pytanie.
Ja zrobilem ;p
Bardzo fajny terazwiem jak dodać owoce do tortu:2handed:
hehe, Chlopcze wiecej takich poradnikow. Mi z Goblinow ciasto wylatywalo a nie wiedzialem co z tym zrobic. :( oby tak dalej! trzymaj tak ;] 10/10 :cup:
Odświeżam, żeby temat nie spadł na psy :p
Zajebiste chociaz wiesz ...................... A i tak chcial bym pogadac z toba
Snopeczek
10-01-2007, 20:38
Poradnik napisany ładnie, czytelnie, wyraźnie i... nie ma się do czego przyczepić :D 10/10
Tylko naprawdę nie mogę zrozumiec niektórych ludzi na tym forum.. ale to może pominę..
Poradnik fajny, placki się fajnie piecze:D Polecam 10/10
Boshe chłopie a że się wydarł...chyba czas na małą lekcje
1@ Z tych goblinów WYPADA Valentine Cake
2@ Ciast jest dużo i nawet jeśli byś zabił jeszcze 300 goblinów to nigdy byśnie doszedł że te present bag'i się do czegoś przydają(idziesz wymieniasz kupujesz np. PRZEPISY na reszte CIAST)
OMG Jaki offtop Patrz mój post....
Zeby niebyło
Poradnik zarąbisty przydatny i przejżysty ale możesz napisać właśnie to ,że większość ciast można zrobić tylko jeśli zna się przepisy...
Turtleman
13-01-2007, 18:32
Super :) 5/5
Sluchaj to jest najlepszy poradnik jaki kiedykolwiek czytalam!!!!!!! 10/10!
Wszystkim innym poradnikom czegos brakuje: albo mapki albo wskazowek.
A u ciebie od razu bardzo prosto mozna wszystko zrozumiec!!!!!!
Gratulacje!!:cup: 8o
Sedrik_One
14-01-2007, 12:16
Fajny poradnik.Umiesz zrobic jakieś inne torty np.kremowy ??
MinerSenShito
14-01-2007, 20:57
POradnik ładny zgrabny i wogule. Ja niedługo zrobie imprezke: soczki, rum itp., ciasta, ciasteczka itd... ;)
tomektrz
15-01-2007, 10:51
Nie przyłożyłeś się. Pełno literówek, błędów np. "skrin", "wiardo".
RegBlade
15-01-2007, 13:15
Poradnik 10/10, bardzo mi się przydał B).
Btw. Więc nie da się samemu upiec tych innych ciast, typu valentine?
Odświeżam temat, żeby nie spadł w zapomnienie.
Wojtulineczka
20-01-2007, 13:50
Bravo, Bravo i jeszcze raz BRAVO 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o 8o
Witam.
1. Musimy mieć Scythe (KUPISZ JĄ W TYM SAMYM SKLEPIE CO LINĘ, ŁOPATĘ ORAZ PLECAK), następnie skosić siano (Wheat) i oczywiście iść do młyna przemielić. Wkleję skrina pomocniczego jak wygląda młyn. Klikamy use with na siano i celujemy na młyn.
http://img182.imageshack.us/img182/1591/m322ynoy0.png
2. Jeżeli już mamy mąkę idziemy kupić mleko "Milk" :). Wkleję skrina pomocniczego gdzie znajdziemy sprzedawce. UWAGA mleko da się kupić tylko w Carlin i jak ktoś ma PACCA to gdzieś w Edron!!
http://img253.imageshack.us/img253/1262/mlekocb3.png
3. Gdy już będziemy mieli mleko i mąkę, zabieramy się do robienia masy potrzebnej do wypieku. UWAGA gdy mamy mleko w butelce należy je przelać do WIADRA (Bucket) i dopiero zaczynać robotę. Wkleję skrina pomocniczego jak to zrobić, aby nie stracić mleka.
http://img253.imageshack.us/img253/4020/wyrabianiekr4.png
> Tutaj dołączam skrina gdzie kupić "Wiardo!", także możemy je znaleźć w różnych miejscach!
http://img138.imageshack.us/img138/6933/wiaderteczqoe5.png
4. Gdy już nam się przelać do wiadra dajemy use with mąkę i klikamy na wiadro. Powinna wyjść nam taka masa jak na poniższym obrazku.
http://img253.imageshack.us/img253/438/wyrobinayw5.png
5. Bierzemy tą masę i idziemy do pieca takiego jak na skrinie. Klikamy na masę use with i celujemy na piec. :)
http://img253.imageshack.us/img253/5428/piecorobinars3.png
6. Gdy uda nam się wyrobić już ciasto powinno ono wyglądać tak oczywiście jak na skrinie czyli :
http://img253.imageshack.us/img253/3386/pierniczeqad2.png
7. A teraz oto nadeszła chwila dostrajania owocami naszego placka :D. Robimy to następująco:
- Musimy mieć nóż który kupimy na venore u tego oto Pana. Dołączam dokładna mapkę :)
http://img182.imageshack.us/img182/8803/venoresssps9.png
Oto nóż
http://img253.imageshack.us/img253/8761/nozyqxd2.png
- Gdy już posiadamy nóż oraz ciasto kupujemy obojętnie jaki owoc. UWAGA tylko owoce wchodzą w grę :). A więc jeżeli już macie ten owoc to robimy to tak:
> Use with nożem na owoc. UWAGA ciasto powinno być w bp.
http://img253.imageshack.us/img253/6751/kombinacjafe1.png
> Powinniśmy otrzymać takie piękne ciasto.
http://img258.imageshack.us/img258/6445/ciachoookt3.png
- Jeżeli chcecie je doprawić świeczką trzeba ją kupić tu:
http://img253.imageshack.us/img253/3799/kupnoswieczkied8.png
> Aby ją włożyć na ciasto należy położyć ciasto na ziemię lub depo i rzucić świeczkę normalnie na ciasto. Powinniśmy otrzymać takie coś jak na skrinie.
http://img182.imageshack.us/img182/3940/pe322nejn6.png
> Powinny się zrobić takie gwiazdki po rzuceniu świeczki na ciasto.
Ciasto jest zdatne do jedzenia!!
Jeżeli na nie nie klikniesz zgasi się świeczka i za następnym razem będziemy mogli je zjeść.
Myślę, że będzie wam się podobać mój poradnik. Włożyłem w niego dużo pracy... Cya.
fajny poradnik, upieke se takie ciacho:]
Marcin_Tibia
20-01-2007, 15:50
Dobrze Zrobione !!! SuPPeRR To rozumiem !!:o
SuperKnight
20-01-2007, 16:43
Niebede komentował tego !!
10/10! ;p
Zajebisty Poradnik..B)
Ramstain
22-01-2007, 13:10
Suuper poradnik!!!!!!!10/10!!!!!!!!!!!!!!!:) Tylko jak to czytałem to mnie bez przerwy jedna żecz wnerwiała- a mianowicie twoje słownictwo.Nie muwi się "skrin":baby:
nie no cool poradnik pisz ich więcej sam chcialem zrobic ciasto szukam i mam extra poradnik wielkie:cup: :cup: :cup: gz
Chlopie daje ci 11/10
rob wiecej poradników:D :D
dzieki :) spoko poradnik przyda sie :D
Hmm... zdaje sie są już 3 poradniki dla piekarzy ;/
Klaudulina
28-01-2007, 20:46
Nie no chlopie daje ci 101/100 świetny poradnik naprawde wszystko zrozumiałam :) A omal bym zapomniała jezeli ktos wie jak i gdzie sie robi valentine cake piszcie na gg 5651749 z gory thx :D i jeszcze raz wielkie gz :* pozdro dla wszystkich graczy tibi ;]
Co za byki! "sprzedasz" oraz "tą masę" ... Masakra! Językowa sieczka.
Suuper poradnik!!!!!!!10/10!!!!!!!!!!!!!!!:) Tylko jak to czytałem to mnie bez przerwy jedna żecz wnerwiała- a mianowicie twoje słownictwo.Nie muwi się "skrin":baby:
masz 100% racji.. nie muwi się..
Lord_Xan
03-02-2007, 11:44
No to jak się zastanawiamy nad wymową, to
Nie muwi pisze się przez "ó" bo wymienia się na "mowa" :D
Akane Żul
10-02-2007, 11:43
10/10 świetny poradnik ,a ja właśnie takiego potrzebowałam. ^_^
wisniaq2
13-02-2007, 18:29
Mam pytanie wiecie moze gdzie mozna sciac siano w carlin ??
Nie mam pojęcia, bo przeważnie mieszkam w Thais :)
PORADNIK 10/10 :) Nawet nie wiedziałem, że śą takie ciasta ;) Teraz będe musiał takie zrobić :]
Poradnik superowy.Daje 6 :)
wlkjacek
11-03-2007, 10:59
Mam pytanie wiecie moze gdzie mozna sciac siano w carlin ??
Siano można ściąć idąc za młyn i w dół. Tam jest pas ze zboża. Szukałem tego poradnika, bo typ upuścił nóż i pomarańcze. To mi dało zachęty i poszłem kupić mleko. Teraz czekam na save. żeby w sklepie na przeciw depo pojawilo sie wiadro.
@topic
GRATZ poradniczek. 10.33333333.../10 :P:P:P
Gorionek
12-03-2007, 16:08
Bardzo dobry poradnik. Postanowiles opisac dosyc banalna rzecz, no i prosze, przedstawiles to bardzo ladnie. Wszystko opisane, co kosztuje itd.
Jezeli chodzi o ocene to oczywiscie daje ci maxymalna mimo malych bledow
GRATULACJE.
p.s. widac ze sie postarales, wiecej takich prac!
Świetny poradnik xD zrób jescze pare innych :)
Daga55555
15-03-2007, 11:39
Aby ją włożyć na ciasto należy położyć ciasto na ziemię lub depo i rzucić świeczkę normalnie na ciasto. Powinniśmy otrzymać takie coś jak na skrinie
Cóż. Ja próbowałam już wielokrotnie położyć świeczkę na ciasto lecz nie udawało się. ;( Próbowałam w backpack'paku i nic. na ziemi- i nic. nie wiem co ja robie źle. Jak ty to włożyłeś. Czy aby tak się stało..... :baby: trzeba najpierw przystroić owocami??? 8o !!! Nie wiem o co biega????????
Tak, trzeba najpierw przystroić ciasto owocami.
Czy można kupić/zdobyć nóż na terenie Carlin? Bo niemam Pacca więc do innych miast nie moge iść
Bo niemam Pacca więc do innych miast nie moge iść
Bez PACC`a można chodzić do innych miast!
ale z Carlin statkiem to raczej se nie popłyne
]mariusz[
24-03-2007, 00:17
no bardzo ładny poradnik gratuluje
Ja pottrzebowałem mleka i na moim 8 lvl zapiep....tzn. poszedłem do Carlin po mleko. Ale od razu hurtem - po 10.
czy nóż można kupic w innych miastach tibii??? np. w carlin, ab'dendriel albo kazo?? bo szczerze to nie mam pacc a nie chce mi sie popinac tyle ... po jeden nóż... xD
MarcinS13
29-03-2007, 15:27
Najłatwiej nuż można zdobyć w Carlin w troll cave ale nie w tym gdzie jest fanfare quest tylko jak sie wychodzi z carlin na wshód to przed respem 1 amazonki i 1 valkiri jest zejscie tam jest około 3-5 trolli noż zawsze pojawia się po save'ie serv'a więc można se go wziąść
Moze ktos zamiescic Ss'a gdzie mozna sianko sciac?:DSir Szuflada
djbialas
03-04-2007, 11:22
LOLOLOLOL 20/10 za taki świetny poradnik!!:cup:
bodzio94
03-04-2007, 19:33
Super poradnik daję 10/10 :cup:
Witam.
[/B]
8o
Nie miałbym nic do porady, gdyż wszystko jest cacy POZA JEDNYM!
GDZIEŚTY CZŁOWIEKU SIE UCZYŁ ŚRODOWISKA!!!!:D :D
Siano to jest ususzona trawa po zcięciu!!
Nie używasz SIANA tylko PRZESNICY ( wheat - ang. przenica )
Gwoli ścisłości to żółte co zostaje po ścięciu to słoma. Idziesz co młyna żeby użyć (wg gry) PRZENICY na ŻARNACH! w ten sposób powstaje mąka. A odzielanie zboża od słomy to proces młucki :D :D :D
Moja rada. Poucz się trochę środowiska ;)
LookamZzaRogu
06-04-2007, 14:32
( wheat - ang. przenica )
...
Moja rada. Poucz się trochę środowiska ;)
( wheat - ang. pSZenica )
Moja rada. Poucz się trochę języka polskiego ;)
@Topic
Poradnik całkiem dobry. Dzięki screen'om post jest bardziej przejrzysty i ciekawszy. Dużo nie napisałeś, ale w końcu "zrobienie" ciasta w Tibii wcale nie jest trudne i nie trzeba pisać o tym paru stron. Daję 9/10, gdyż wkradło się do Twojego tekstu parę błędów.
Snaczke Glemba
07-04-2007, 18:49
Wiadra się nie oplaca kupywać. Bo tam gdzie sie je kupuje na 1 piętrze są 2 troughy no i piecyki.
Ok, poradnik czytelny i klarowny. A ile czasu trzeba czekać, aż `siano` urośnie? Bo wszędzie gdzie ja byłem, to jest `świerzo ścięte`.
Snaczke Glemba
07-04-2007, 20:05
Wiesz te pytanie też mie dręczy. Chyba co save rośnie jak tak to spoks ;).
Możesz kupić od osób które wszyly wlaśnie z rooka bo siano jest tam bardzo powszechne :)
NORBUS1990
25-04-2007, 18:25
Konkretnie to zrobiles. Wiecej takich tematow :cup:
Odswierzam temat ;)
Wiecie, co na 1 stronie szybciej wpada w oko, a ludzie z opcji szukaj nie kozystaja wiec... :P
MarRreKkK
03-06-2007, 00:26
fajne ale taki poradnik juz byl :)
Diego_pl
25-12-2007, 20:58
A czy na Rooku da się zdobyć mleko??
adrian9307
26-12-2007, 23:19
spoko poradnik ;] a wie ktoś jak trzeba rozmawiac z ruphertem żeby wymienić talony na santa hat???
1)najlepiej po angielsku xD
on do Ciebie wszystko rozmawia przejrzyście- jak poczekasz aż skonczy to wszystkiego sie dowiesz...
(talony = tokeny ??)
2)A czy na Rooku da się zdobyć mleko??
respi sie w roomie z mino tam gdzie jest quest na bp i chyba PACC'e mogą je kupić gdzieś u siebie...
ps: co jest z czasem - jest 27 XII godz 23 z małym hakiem, patrze sobie na mój post, który przed chwilą edytowałem i mi pokazuje "ostatnio edytowany wczoraj o 23:47" ;/ na jakim czasie jedzie ten serwer?
tibianos-95
29-12-2007, 16:47
Lepszego poradnika nie widziałem o piekarstwie... jest zajefajny
oczywiście 10/10:cup:
Diego_pl
06-01-2008, 18:25
1)
respi sie w roomie z mino tam gdzie jest quest na bp i chyba PACC'e mogą je kupić gdzieś u siebie...
już wiem na bear roomie koło dźwigni jest ale trza po save serwa się wbić odrazu tam bo potem niubaski wylewają;/
A wie ktoś jak upiec ciasto w kształcie serca??:D
Witam. "Wiardo!",
muj chłopak
mikolaj99
19-01-2008, 15:36
fajny poradniczek chcialbym robic ciasta tez na rooku a skad wziac mleko? u Al Dee?
Speedrun
11-06-2008, 17:14
Wspaniały wspaniały !!
I love carlin zrobie z 20 takich ciast a potem będę sprzedawał np na wiosne :}
po 10k :evul: :evul: :evul:
tylko sprzedawaj low-levelom angikom bo taki polak to po przeczytaniu to sam se zrobi XDXDXDXDXD
Robalexing
25-07-2008, 09:57
Super poradnik!! 8o
Zgadzam sie ze wrzystkimi..
(10/10)
Pisz wiecej poradników :)
Pozdro...
Spoko paradnik ale...na tibia wiki http://wiki.hunted.pl/wiki/W%C5%82asnor%C4%99czne_Prace pisze więcej:jak zrobić ciasto,ciasteczka,ciasto czekoladowe,soki owocowe itp
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.