PDA

Pokaż pełną wersje : Giant Spider koło Dark Chatedral, czy sobie poradze?

Sentinix
15-12-2006, 15:58
Czy w drodze do Dark Chatedral jest resp GS'a którego sie nie da ominąć?? Przed updatem nic nie było... PLX szybko odpowiadać :p I czy dam rade jak wezme kilka SD zabic 1 GS'a bez używania manasów (na utamce) Mam 35 mlvl.

_LorDZIQ_
15-12-2006, 16:07
Mysle ,ze tak. :) Ale roznie bywa :>

adrianeczeqq
15-12-2006, 16:12
Weź time ring, full def i wal o z SD napewno watse chyba że coś poleci xD. Możesz też przyzwac dwa summony poczekac na mnę i użyć ich jako chwilowych blokerów i za ten czas pakować SD

Diego'Odin
15-12-2006, 16:21
... albo oszczedzic kase i pojsc przez outlaw camp

Sinicus
15-12-2006, 16:21
Ja też miałem przygodę z GSem dzisiaj :> Ale jak sobie poradzi 13 knight >.>
To jest chore! Zeby dojsc na pare smugglerów, trzeba przejść przez piekło.

Według mnie, SDkami go ubijasz :) Ale waste jak cholera >.>

<<<Kiemi>>>
15-12-2006, 16:23
Co prawda mam zakryta mapke, ale za dobrze znam tibie i wiem jak dojsc na dark cathedral...wiec dzis ide prosto, jaknajblizej rzeki, zeby nie zalapac sie na GSa i patrze wyskakuje mi od cholery banditow...mysle "cholera...zmienili teren". Ile dalej a tam GS lata za jakims sorkiem...Po updacie zmienili tamten caly teren...dodali resp gsa i pare bandotow..a napewno nie wlazlem na Outlaw Camp, bo nie skrecilem w prawo! -.- teraz przejscie na dc jest wiele trudniejsze :(

Luki_azura
15-12-2006, 18:12
O_o są respy gs-ów po update jeszcze nie byłem jeszcze na dc i chciałem iśc ale tym mnie zniechęciłeś :D

Krecik Ziomek
15-12-2006, 18:19
Czy w drodze do Dark Chatedral jest resp GS'a którego sie nie da ominąć?? Przed updatem nic nie było... PLX szybko odpowiadać :p I czy dam rade jak wezme kilka SD zabic 1 GS'a bez używania manasów (na utamce) Mam 35 mlvl.

Hahahahaha :D
Po pierwsze primo: Moj kolega na 25 lvl ma 36 lvl i wali z sd po 200
Po drugie primo : Jezeli masz pacca , great haste , Bohy, t ringa to moze
Po trzecie primo:idz wbij mlvl to pogadamy

Jaszczurek
15-12-2006, 20:00

Co nas interesuje twój kolega?

Genialnie powinien siedziec w depo i bezsensu trenic mlvl chociaz w tym samym czasie za pomoca manasow osiagnie lepszy wynik + zdobedzie expa i troche kasy.A moze powinien ściągnąc sobie bootaX( X( .

Wg mnie nie opłaca sie. Nawet jeśli dał bys rade to trezba jeszcze wrócić tą samą drogą. Ogromny waste i jest spore prawdopodobieństwo że padniesz.

..::QRAS::..
15-12-2006, 20:12
i dobrze ze postawili tam gsa , zmniejszy sie tam ilosc nobków 10-20~ lvls...

Dcortez
15-12-2006, 20:14
Ehh...w drodze na DC radz uwazac tez na noobkow typu Undead'Slayer 58 MS z Candii, ktorzy to pisza do Ciebie przez godzine - "prosze, chodz na deserta, brakuje nam tylko druida", " dostaniesz 2 bp uhow i roha" itp. wychodzisz z pz a tu nagle wyskakuje zloorowany "maly pajaczek" a oto efekty:
Dec 11 2006, 18:06:56 CET Died at Level 25 by a giant spider

rasti
15-12-2006, 22:09

No włąsnie pamiętam czasy jak było tylu ludzi na DC ze nie można było się ruszyć a teraz kazdy sobie nabije lv na czyms innym i pózniej może mierzyć sie z GS a narazie niech treni i expi gdzie indziej mało miejscówek ?? No a jak komuś mało to zostaje tylko wykupić pacc i przestać narzekać...

matkow21
15-12-2006, 22:17

a mój kolega na 21 lvlelu ma 36 lvl mając jednocześnie 76 lvl ...
może ci o lvl chodziło?alboooo.................................. ..............................................twój kolega jest na 26 lvlelu wtajemniczenia życiowego <ROTFL>

p.s. jednak proponuję kupić klawiaturę z polskimi znakami...

Longaar
15-12-2006, 23:14
Ja bym na te GSy tak nie narzekał, zazwyczja jak tyle ludzi siedziało w dc to prędzej blokowali nowy resp nich bili to co biega bo niewiele biegało, a dobijające było jak grupy 5 osobowe hunciły jedną tarantule, ale jakiś noobek sie cieszył że ubił dsa z hmm i vortexa. Ale z drugiej strony - ktoś mówi że jest tyle innych miejscówek a jak nie to pacc - taki zadowolony że masz tam więcej miejsca? a co jeżeli postawiliby coś żebyś ty musiał szukać innej miejscówki... jak dla mnie mogło być jak było - zawsze można było iść na niższy poziom dc tam nie było "noobków" (cytat;]) za to mało opłacalny exp :P chyba że ci co położą gsa wolą siedzieć na banditach, tarantulach, slimach, ghoulach, itp, itd... :)

Podsumowująć dc już nie jest dla niskich lvli a dla wysokich nic tam specjalnego nie ma więc ani się cieszyć ani płakać.

Dego
16-12-2006, 10:38
W sumie dobrze że go tam postawili mnie nobów bedzie tam ale ludzie on pisze że chche ubić gsa żeby się dostać na dc on nie chce na nim expic wiec zastanowacie sie że mowicie że waste jak cholera on chce ubic "tylko" jednego...

Orgazes
16-12-2006, 10:54
A moze ktos zaznaczy na screenie gdzie on dokładnie występuję?

Ja się nie martwię bo zdąże uciec do dk albo nawet go ubic, ale wolalbym bez niespodzianke przejsc.

ognik
16-12-2006, 11:54
mozna tez wlaczyc def i uciekac w gure-prawo zejdzie pare uhów albo i nie a gs zniknie ;) B)

Ares de'Buchanan
16-12-2006, 12:19
Przy odrobinie szczescia da sie spokojnie dojsc do katedry... Nie narzekajcie juz tak... troche adrenaliny jeszcze nikomu krzywdy nie zrobilo :)
Mi sie spodobalo jak dzis zwiedzalem poh i nagle lecialo za mna 5 gsow, tarantule, wyvern [czy jak mu tam] i huntery :P
Qmpel powiedzial ze zostaly 2 gsy na poh wiec wpadlem w full resp :D
DC to kiepska miejscowka do expa - chyba ze na dole gdzie nikt nie biega... to mozna sobie poszalec ale z wastem ;)

mwlodi
16-12-2006, 12:25
No dobra a teraz lekki OFF: czy jest jakaś bezpieczna droga do DC, która nie zachacza o resp GS'a??:baby:

EDIT: już znalazłem opytmalną drogę i jest fajnie xP życzę powodzenia w expieniu na DC (jak tam wpadłem to miałem całe DC dla siebie + idealny resp) :D

FMF
17-12-2006, 17:39
Wydaje mi sie ze masz jakies szanse.SD troche,UH'ow na wszelki wypadek,time ring moze byc(w przypadku ucieczki),jak kasa jest kupic sobie BOH'y i jedziesz dalej.GS'y respia sie na POH(Plains of Havoc)obok Dark Cathedral.Goscie czesto luruja.Raz wracalem sobie z Dark Cathedral,a po prawej idzie zatruty ziomek,a za nim...GIANT SPIEDER.Uciekalem,ale gosciu ten mnie blokal,wiec powinienem dednac,ale cudem uszlem z zyciem dzieki manie. Mialem wtedy 25lvl.Przyznaj,ze to cud ze przezylem;(

KuraKo_Pall
17-12-2006, 21:05
to tak...

idac na dc jest resp okolo 6 banditow, 10 tarantul i Giant Spidera
ja idac w pierwszy dzien po upie zaliczylem tam deda

moim zdnaiem

TIME RING

BOOTS OF HASTE

I SPIE******

albo w gore albo w dol zalezy czego blizej jestesmy

po za tym na dc jest teraz resp 1 assasina wiecej moim skromnym zdaniem

^ sry za literowki:]

Super Saiyanin
29-12-2006, 15:44

No spoko, ale weź pod uwagę, że teraz to jest istna plaga noobów na innych spotach X(

marbest17
29-12-2006, 16:11
o boże... wszyscy nażekają na tego gsa kiedy to można go obejść w bardzo łatwy sposób... mi jakoś się udało za pierwszym razem... skombinujcie sobie resp map pohu dokładny i bez problemu tam dotrzecie, no chyba, że ktoś zlurował jakiegoś gsa z głębi pohu, ale to już wasz problem :P...

mi się podoba, że postawili tego gsa, bo teraz nie ma tam 20 osób do tego noobów tylko jest pare osób respektująccych się nawzajem i nie zabijających sobie monsterów... da sie teraz tam poexpić, nie to co kiedyś...

Always hunted
29-12-2006, 16:28

Nie używaj słów których nie rozumiesz.

Da się resp ominąć, ale jest to bardzo ryzykowne... doszedłem do DC spokojnie, ale wracając spotkałem 3 GSy i 8 tarantul... fajnie. Na szczęście się rzuciły na 55ek ktory szedł przedemną... W sumie nie warto ryzykować. Chyba że jesteś knightem. Druidem/sorkiem się ciężko tam expi :/ chyba że gs/w-hammer/d-lance i jedziemy melee, inaczej jest to nieopłacalne, a jeśli masz monki to nie możesz wchodzić na spawny slimów (świetny exp), tarantul (jakaś rozrywka..) ani ghouli (mnóstwo złota) i tracisz parę k expa na godzinę.

Fenzopi92
30-12-2006, 10:51
Myśle ze z kilkoma SD dasz rade , pod warunkiem jek bndziesz uciekał do okoła jakiś krzaków :D :D :D

Iron'knight
30-12-2006, 11:20

Omg tym mnie rozbroiles.
Po 1 primo: Mój kolega na 19 lvl ma pallem skille 80/65
Po 2 primo: Jest Strong Hatse nie Great haste
Po 3 primo: Idz poskilluje może sie odnoob i pogadamy

mwlodi
30-12-2006, 12:00
bezpieczna droga...

http://img213.imageshack.us/img213/6992/mapkajp7.jpg (http://imageshack.us)

Progmaniak
30-12-2006, 12:05
NIEEEEEEEEEEEEEEEEEE czemu pokazaliscie ta mapke teraz bedzie znow jak kiedys

ehhh :(:(

Eragon125
30-12-2006, 12:09
Powinieneś sobie poradzić z 3/4 SD'kami i utamką powodzenia

Super Saiyanin
30-12-2006, 14:17
Na tej mapce jest pokazane przejscie przez wode czy tylko mi sie zdaje??

Lukas Hiper
30-12-2006, 17:48
Ja na teście to z 4 sd zozwaliłem GS`a na 28lvl z 35mlvl

@kilka razy Up
Thx za mapke? , ale chyba w outlaw camp biegają Huntery? na powieżchni?

Solumin
30-12-2006, 22:17
Nie dasz rady ja z 4 UHami i 2 Ihami nie dałem rady na 34 sorcu z kilkoma SD:) :cup:

XIII
30-12-2006, 22:19
Thx za mapke? , ale chyba w outlaw camp biegają Huntery? na powieżchni?

tak, biegaja na powieRZchni.

Wampireq
30-12-2006, 22:25
echhh........ Dark Catedral, ale przed update był tam exp.... Głubi cipowie i updateX( nie można tam dojśc !!! Trafiłem na 6 tarantul i zwiałem , a dalej podobno 2 gsy... Nie można tam dojść... ludzie do 40lvla tam chodzili, a teraz nie dojdą tam nawet takie lvle (chyba że dobre skille uhy i manasy)
Nie wybacze im tego...

Adow Adan
31-12-2006, 12:31
Offtop:
Weźcie nie płaczcie tak , dobrze ze postawili . Jak ktos nie umie przejsc kolo gs'a to jego problem . 20 lvl nie powinny tak sie zapuszczać , idzcie na roty lub poskilujcie.
Temat:
Jeżeli byś miał coś do blokowania np. 2 ds lub 40 knighta to dasz rade , lecz najlepiej znajdz droge bezpieczna do DC i wtedy jesteś jakieś 1k na plusie(za te sd na gs) lub poexp na guardach (a jak masz pacca to skaraby lub tomby)

mwlodi
31-12-2006, 15:32
Na tej mapce jest pokazane przejscie przez wode czy tylko mi sie zdaje??

Tam jest mostek...

Dałem Wam mapkę po to, abyście nie narzekali...huntery są, ale jak pójdziecie tak jak Wam pokazałem, to na nie nie traficie .. powodzenie życzę !

Super Saiyanin
31-12-2006, 17:43
To git, że mostek.
A z Hunterami to nie problem.

McL
31-12-2006, 18:56
Tego Gs'a sie da ominac.

morisek
31-12-2006, 19:45
mwlodi: Mostek jest, ale nie tam gdzie narysowaeś, tylko bardziej na wschód...

Sir Radzio Angelus
31-12-2006, 19:56
mwlodi: Mostek jest, ale nie tam gdzie narysowaeś, tylko bardziej na wschód...

byle by nie koło respu gs :/

Kraaj
31-12-2006, 20:29
Z tego co pamiętam, to koło budki z Hunterem i paroma wild warriorami :)

Sathre
02-01-2007, 21:12
mozna spotkac i 2 huntery i pare wild warriorow ale moze byc tak ze zluruja gsa a mi sie takie cos przytrafilo :)

murhaja
02-01-2007, 21:27
i bardzo dobrze że postawili tam gsa, dzieki temu nie kręci się tam bez przerwy 20 noobów-złodzieji expa teraz przynajmniej w tym miejscu mogą expić postacie dla których te expowisko jest przeznaczone(30+ knighci) , jak dla mnie mogli by dac jeszcze jednego gsa blisko wejscia:P

mwlodi
05-01-2007, 12:53
są 2 mostki, 1szy koło respu ww a 2gi koło hunterów, ww i banditów :)

Cygan Slejter
05-01-2007, 13:17
hyhy ja na 25 lv z strong haste uciekałem na lajcie gsowi ;] ja jak szedlem na katedre to niestety spotkalem gs, ale wszytko dobrze sie skonczylo bo mialem sprzet zeby go zabic:P

Goc1
08-01-2007, 23:40
Wez utamo vite, pozniej utani gran hur i jazda gs cie nawet nie dogoni :)

Pavel321
10-01-2007, 15:12
Ehh...w drodze na DC radz uwazac tez na noobkow typu Undead'Slayer 58 MS z Candii, ktorzy to pisza do Ciebie przez godzine - "prosze, chodz na deserta, brakuje nam tylko druida", " dostaniesz 2 bp uhow i roha" itp. wychodzisz z pz a tu nagle wyskakuje zloorowany "maly pajaczek" a oto efekty:
Dec 11 2006, 18:06:56 CET Died at Level 25 by a giant spider

Lol ostatnio go spotkalem (mam 19 lvl sorcer na Candia) Na poczatku super kumpel proponuje ci ze bedze ci blokowal potwory i blokuje ... ale puzniej czeka na resp DS na górce na poh i luruje all cyce na ludzi puzniej all wbijaja na górke i kazdy dead :/

Cwenu
10-01-2007, 15:18
jak jestes na refugi zrob dwa fire elementary i roz*******asz poha
+ 2 bp hmmow

Tylko nie luruj wszystkiego

pozatym w pisze ci 40lvl i 40mlvl wiece nie wiem czy masz na non pvp

na pvp tez mozna ale ostrozniej

Z sdkow bedzie waste ale jesli chcesz solo to mozesz

NIedawno typek wrzucil filmik jak rozjebal 2gsy zwascil bp sdkow xDDDDD
a loot 15gp chyba xDD

Princes
10-01-2007, 15:23
kiedys lurowalem po 2 gsy i pare dragon lordow po most dwarfow, albo pod thais. ginelo mase postaci. Teraz 1 GS i wielkie halo, poprostu trzeba uwazec i tyle. Masz za maly level nie uciekniesz GS'owi to nie idz tam.
Najprosciej kup sobie time ringa bohy i utani. Kazdym levelem uciekniesz.

Xolord
10-01-2007, 16:31
mozna spotkac i 2 huntery i pare wild warriorow ale moze byc tak ze zluruja gsa a mi sie takie cos przytrafilo :)

No to chyba wtedy by znikl bo bylby oddalony od swojego terytorium nie pomyslales?? a i prosze all 10-25 lwl odposcie se dc

Xolord
10-01-2007, 16:34
kiedys lurowalem po 2 gsy i pare dragon lordow po most dwarfow, albo pod thais. ginelo mase postaci. Teraz 1 GS i wielkie halo, poprostu trzeba uwazec i tyle. Masz za maly level nie uciekniesz GS'owi to nie idz tam.
Najprosciej kup sobie time ringa bohy i utani. Kazdym levelem uciekniesz.
hueheuehueheuhee z kad ty to lurowales ?? noobku nie ma tak blisko dl'ow i gs'ow zeby pod thais albo db lurowac bo by zniknely i tak i siak chyba ci sie dl i gs z wolfem i spiderem pomylil

Upierz
10-01-2007, 16:38
hueheuehueheuhee z kad ty to lurowales ?? noobku nie ma tak blisko dl'ow i gs'ow zeby pod thais albo db lurowac bo by zniknely i tak i siak chyba ci sie dl i gs z wolfem i spiderem pomylil

Jak nie wiesz o czym on mówi to się nie kompromituj, kiedyś nie było czegoś takiego jak Anti-Luring system i takie zabawy były w 100% możliwe.

Ontop: Jedyne dobre co zrobił CipSoft.

Kraaj
10-01-2007, 16:39

Kiedyś się dało ^^

Tali-Tubisiek
10-01-2007, 20:31

LOL kiedys się dało widać,że nie jestes obeznany i grasz od jakiegos (hmm...miesiąca) i się nie wypowiadaj na ten temat z lurowaniem jak nie wiesz,nawet kiedyś nie było schodów,tylko drabinki i sie dało do venore do miasta wpuścić DLe legalnie nad depo biegały(i nie obrazaj innych użytkowników forum,skoro to co mówisz najbardziej pasuje do ciebie[te z noobkiem])

@Topic:
ja to tak sobie myślę,że oni tego GSa tam postawili,żeby małe lvle (15+) kupowały sobie PACC i expiły na PACC Area's

poprawcie mnie jeśli się mylę,ale chyba mam racje,przyznajcie 8o

Zephi
10-01-2007, 20:41
a i prosze all 10-25 lwl odposcie se dc
No właaaaaaaaaaaaaaaaśnie frzyskje 10-25 lwl spadaicje s cD Buo mJe KrAdNieCJe Ekspa I Luta Wy zLOdzZIeje! Bo TuJaJestEm MiSZcZem BoO MaM 15 lewel i WyMjAtAm! HaNDeT On MaJNNN gM Iz mAj BraDer EnD aj Noł TaFujN deRlivy!

Typowy dzieciak, 11-latek probojacy byc kewl... Chlopczyku, nie zgrywaj nam tu cfaniaka, bo widac ze grasz w Tibie od 2 miesiecy i twoje doswiadczenie konczy sie na wyjsciu z rooka i biciu trolli do 15 levela. Reszte expowisk znasz pewnie z opowiadan, prawda?

BTW: W ostatnich czasach, GS kolo DC jest jednym z lepszych pomyslow cipow, razem z levelem pokazywanym w oknie czatu i kilkoma zmianami mapy na rooku (noobki nie wbijaja np. na bugi i nie krzycza "rope me plx", co mnie osobiscie wkurzalo najbardziej ;) ).

Tabulator
10-01-2007, 20:53
^.^ Co racja to racja. Ja ostatnio tam poszłem po długim niezaglądaniu a tu GS wyskakuje :p

LarvaExotech
10-01-2007, 21:13
BTW: W ostatnich czasach, GS kolo DC jest jednym z lepszych pomyslow cipow, razem z levelem pokazywanym w oknie czatu i kilkoma zmianami mapy na rooku (noobki nie wbijaja np. na bugi i nie krzycza "rope me plx", co mnie osobiscie wkurzalo najbardziej ;) ).

Z tymi rope place'ami, zrobili to nie dlatego, że nie lubią krzyczących newbów :p Po prostu ta gra jest za mało user-friendly... 80% graczy ktorzy wlaczaja na chwile tibię wyłączają ją po chwili bo nie wiedzą co mają robić. Sam system atakowania, sterowania jest załamujący (tibia classic control rox;D), w pierwszych chwilach ciężko pojąć co i jak. Zaraz na starcie mamy do czynienia z bandą palantów, którzy zamiast iść zabijać szczury w innym miejscu na upartego blokują takiego newba jak 3 raty go koszą, chociaż widzieli, że przed chwilą się zalogował i jedyne co wydropi to coat, club i jabłko kurwa mać. To samo z kradzieżą ścierw, typowy gracz na rooku na 10 zabitych szczurów jednego zlootował (jeśli pokapował się jak otworzyć ciałko) - inne zabierali złodzieje. Tak samo pierwsza wyprawa do poison spider cave i nachalni gracze próbujący za wszelką cene wlać w ciebie wielkie ilości szlamu, aby wylootować coat i studded club (zakładając, że taki typowy gracz odnalazł się w szalonym świecie handlu tibii "BUY MACE" "SELL MACE"). Typowy gracz nie ma pojęcia i nerwów aby zabić 840 szczurów i wydostać się z dziury zwanej rookgard. Koleś pada, traci wszystko, jak jest wytrzymały to relognie i pozwiedza dalej, pójdzie, przejdzie, wyjdzie, wskoczy, wyskoczy, pójdzie dalej, skończy przybity do ściany spearami orca spearmana. Powie "ale tibia to g***o, ilu ludzi traci czas na taką przybitą gre", da loga i nigdy nie wróci. Ogromne straty doświadczenia i sprzętu skutecznie eliminują miłą gre początkującego gracza do poziomu trzydziestego, kiedy to przypadkowi eliminatorzy 'z nudów' pozbawiają nadzei na gre typowego newba rzucając w niego paroma sdkami/boltami, a byle głupi potwór zabije gracza na takim poziomie i przy takim doświadczeniu w grze bez problemu. Dlatego właśnie cipy ułatwiają gre początkującym (mało skutecznie mimo wszystko). A któremu newbowi chce się czytać 200stronicowego manuala żeby pograć sobie w pare pikseli?

Princes
11-01-2007, 13:46
Tam kolega mnie nazwal od nobow itd hehe ze sie nie da lurowac,
buhehehe, pozostawie bez komentarza. Mialem gdzies screena jak bylo 5 GSOW pod dwarf bridge i pare Lordow hehe to byly czasy. Jednak to bylo bardzo niesprawiedliwe dla posataci o slabych levelach. Dobrze ze tego juz nie ma.
Tylko nie rozumie dlaczego nie mozna lurowac rata ;/

Jest taki potwor nazywa Grorlam i respi sie w podziemiach Greenshore, da sie go lurowac pod Thais z systemem anty-luring. Bo bossow da sie lurowac eheh Chyba ze cos sie zmienilo. Bardzo szybko sie leczy i mozna nim pozabijac troszke. Knight na od 40+ levela mysle ze sobie poradzi z ucieczka ale inne postaci moga pasc. :)

Lillius
11-01-2007, 14:07
Dobrze, że zrobili tego GSa, bo nooby już tak tam nie będziecie chodzić, skończyło się dobre :baby:

Nari
11-01-2007, 14:33
Tam kolega mnie nazwal od nobow itd hehe ze sie nie da lurowac,
buhehehe, pozostawie bez komentarza. Mialem gdzies screena jak bylo 5 GSOW pod dwarf bridge i pare Lordow hehe to byly czasy. Jednak to bylo bardzo niesprawiedliwe dla posataci o slabych levelach. Dobrze ze tego juz nie ma.
Tylko nie rozumie dlaczego nie mozna lurowac rata ;/

Jest taki potwor nazywa Grorlam i respi sie w podziemiach Greenshore, da sie go lurowac pod Thais z systemem anty-luring. Bo bossow da sie lurowac eheh Chyba ze cos sie zmienilo. Bardzo szybko sie leczy i mozna nim pozabijac troszke. Knight na od 40+ levela mysle ze sobie poradzi z ucieczka ale inne postaci moga pasc. :)
Kiedys byl na Tibia.Pl(chyba) SS z 12 Gsami pod Dwarf Brigde ;] To byly jaja jak szedles na PoH i caly resp(czyt. mase potworow) ciagnales za soba ;p.

Dobrze zrobili z tym GSem ;p Beda fajne wyzwania "jak doszedlem do DC" ;]

LarvaExotech
11-01-2007, 17:59
Może i nieciekawe te gsy były, ale jakiś taki klimacik był ;] Nie raz wracając z outlaw camp (tam stał nasz gh) patrzałem na glebe, a tam poison field co kilka kratek "Aha... to może pójdziemy do thais" :]

Sola
16-01-2007, 11:39
wg mnie gs na DK to zadna przeszkoda ;p mnie czasem uda sie przejsc nie widzac tej wielkiej dupy GS`a ;)

Barcelona
20-01-2007, 22:26
Jak dla mnie ten GS to głupi pomysł!Ja raz jak szedłem z qumplami 32 lvl druid i 16 lvl sorc razem ze mna 16 lvla nagle patrzymy otacza nas 50 tarantul + The old Widow Old Widow + 2 GS zwiewalismy takze nie dalo rady opisac kolega 32 lvl wkłada bohy i time ring daje mi i mojemu koledze po time ring wypadły z tarantul i zwiewamy idziemy do Ab zatrzymujemy sie a The old Widow za nami czyżby to było możliwe czy to ktos sie przebrał?Ale raczej ktoś się nie przebrał bo jak na swiecie non-pvp mozna by było za 1 hita zaj.... 30 knighta??

Baartoss
20-01-2007, 22:43
Mój kolega idąc na dc (zaraz po up) napotkał 3 gs'y i oczywiście im uległ. Osobiście nie chodzę już na dc... Mniejszym lvl'om proponuje eskortę jakiegoś wyższego lvl'a (najlepiej kumpla) żeby przeprowadził ich przez gs'a. Moi koledzy tak robią i jest ok. Pozdrawiam

Grabadia
21-01-2007, 01:38
Jak dla mnie ten GS to głupi pomysł!Ja raz jak szedłem z qumplami 32 lvl druid i 16 lvl sorc razem ze mna 16 lvla nagle patrzymy otacza nas 50 tarantul + The old Widow Old Widow + 2 GS zwiewalismy takze nie dalo rady opisac kolega 32 lvl wkłada bohy i time ring daje mi i mojemu koledze po time ring wypadły z tarantul i zwiewamy idziemy do Ab zatrzymujemy sie a The old Widow za nami czyżby to było możliwe czy to ktos sie przebrał?Ale raczej ktoś się nie przebrał bo jak na swiecie non-pvp mozna by było za 1 hita zaj.... 30 knighta??

Pogratulować:D

50 tarantul - unreal (tournament?)
The Old window = stare okno +5gs, a poza tym old window ma na hita 42 knighta więc z wami by problemu nie mial, och zapomnailem -on znika przy tym guildhallu po drodze z pha do veno
można wywnioskować, ze 1 z was MIAŁ już t ring i bohy a 2 z was wylootoalo time ringi - gratulacje, nie przeciętny fartMyth - BuStEd

Royalkowaty
22-01-2007, 19:47
Teraz można natknąć się na 2 GSy po drodze!
Respiąsię mniej więcej koło rzeki
Dodano też sporo tarantul itp.
Tam nie da sie dojść starym sposobem!!!
Należy iść przez Cyklopy, Minosy i Poison Spidery!
Najczęściej tam expią paladyni a za nimi GSki
Jak sie przeżuci mówi sie trudno :D

matenol
28-01-2007, 22:25
Ktoś zapomnial dodac ze na tej drodze przez Outlaff sa 2 mino magi i 3 archery ;/ Jak to ominac powiedzcie...

dinrakit
28-01-2007, 22:48
GS? Mi sie to nawet podoba bo teraz jak ide na dark cathedral to mam na start o 900 expa wiecej niewielkim kosztem. Ja jestem 46 drut i mam gsa na 3 strzaly z sd + dobitka z tempesta, nawet utamo nie zawsze wlaczam tylko strzelam z daleka 3 sd a potem dobitka z tempest i nie ma gsa. Trace tylko 1k na jednym wiec nawet jak wypadnie sam steel helmet to juz 1/3 sie zwraca a co dopiero k-legsy. Zawsze nosze ze soba bp sd na wszelki wypadek wiec i 6 gsow zabije jak bedzie trzeba, a jak nie to uciekne bo mam bohy i tyle.

@Barcelona
Fvck, jak ja nienawidze barcelony... i jeszcze ten ośmieszający komentarz ;p

Kamik47
28-01-2007, 23:32
GS? Mi sie to nawet podoba bo teraz jak ide na dark cathedral to mam na start o 900 expa wiecej niewielkim kosztem. Ja jestem 46 drut i mam gsa na 3 strzaly z sd + dobitka z tempesta, nawet utamo nie zawsze wlaczam tylko strzelam z daleka 3 sd a potem dobitka z tempest i nie ma gsa. Trace tylko 1k na jednym wiec nawet jak wypadnie sam steel helmet to juz 1/3 sie zwraca a co dopiero k-legsy. Zawsze nosze ze soba bp sd na wszelki wypadek wiec i 6 gsow zabije jak bedzie trzeba, a jak nie to uciekne bo mam bohy i tyle.;p

po co to napisales? chciales sie pochwalic? a moze kolejna ciekawa wymyslona opowiesc? gs na 3hity z sd ahah -.- LoL = ) gz fantazji ;]

DziubSs
28-01-2007, 23:33
kuźwa wie ktoś jak dojść do DC? >.<

dinrakit
29-01-2007, 00:09
po co to napisales? chciales sie pochwalic? a moze kolejna ciekawa wymyslona opowiesc? gs na 3hity z sd ahah -.- LoL = ) gz fantazji ;]
Huhahahahaha ale nup z ciebie. Mam 46 level i 43 mlvl wiec chyba nie dziwne ze hity z sdy w potwory mam po 350?

Durexus
29-01-2007, 00:38
Huhahahahaha ale nup z ciebie. Mam 46 level i 43 mlvl wiec chyba nie dziwne ze hity z sdy w potwory mam po 350?

zauważ, zę nie zawsze walniesz te 350 -.- pozatym i tak waste ja preferuje tempest+vis

@topic mysle ze lepiej ominac tego gsa przez outlaw mniejsze waste a te mino tez da sie ominac jak sie dobrze pujdzie ;]

pzd

Jovere'xik
29-01-2007, 00:55

Czarem Sudden Death zadajesz obrażenia 267 do 373

Więc szanowny nupku nie zawsze walniesz "te 373", a jeśli raz zabileś gs z 3 sd to gratz.:baby:

dinrakit
29-01-2007, 09:24
No nie zawsze bo czasami walne 360

Wampireq
04-02-2007, 20:43
Wiecie co?! Mówicie że małe lvl-e co expiły na dark catedral to nooby.... A wy?! Lurujecie potwory ! I niby jak wy to mówicie "kradnięcie expa" to nie jest noobstwo! Wy jesteście za przeproszeniem jakimiś zasranymi noobami !
i jeszcze jedno! Wyjdźcie stąd nooby i zamknijcie dzwi !X( :/

Kraaj
05-02-2007, 18:36
Wiecie co?! Mówicie że małe lvl-e co expiły na dark catedral to nooby.... A wy?! Lurujecie potwory ! I niby jak wy to mówicie "kradnięcie expa" to nie jest noobstwo! Wy jesteście za przeproszeniem jakimiś zasranymi noobami !
i jeszcze jedno! Wyjdźcie stąd nooby i zamknijcie dzwi !X( :/

Afff... żal mi cię - dokładnie kogoś takiego mamy na myśli. A żeby zloorować coś i samemu nie deadnać też trzeba co nieco umieć ^^

Jalokowy_
05-02-2007, 18:46
lol, tego gsa tak atwo ominąć łatwo ominąć, że aż to jest komiczne...

Wampireq
06-02-2007, 13:15
Afff... żal mi cię - dokładnie kogoś takiego mamy na myśli. A żeby zloorować coś i samemu nie deadnać też trzeba co nieco umieć ^^

Ale noob z ciebie zobaczymy jak ktoś ci jakigoś potworka silnego zluruje i zobaczymy czy miło ci będzie noobku!
Nie chce mi sie z tobą gadaćX( .

Kraaj
06-02-2007, 20:20
Ale noob z ciebie zobaczymy jak ktoś ci jakigoś potworka silnego zluruje i zobaczymy czy miło ci będzie noobku!
Nie chce mi sie z tobą gadaćX( .

Codziennie chodzę do DC i spowrotem, kilka razy gonił mnie już GS, ale zawsze zdązyłem zwiać, czy też z pomocą jakiegoś shootera zabić - noś UHy ^^

Wampireq
07-02-2007, 12:04
Codziennie chodzę do DC i spowrotem, kilka razy gonił mnie już GS, ale zawsze zdązyłem zwiać, czy też z pomocą jakiegoś shootera zabić - noś UHy ^^

Może nawet tak zrobię, ale na większym trochę lvl-u. :/

Gabriell15
07-02-2007, 12:11
Wedlug mnie nie oplaca sie robic 2 DS bo to jest strata czasu. Ja na twoim miescu bym poszedl za kims kto tam idzie. Sam kiedys tam dedalem przez lurowane GS :]

babcia666
07-02-2007, 19:18
no fajnie... a ja na 24 pall z skillami 74/52 i 12 mlvl(bez boh) uciekne gs'owi?? dragi na luzie bije, ale ta predkosc gs'ów...;/

Oskar111
07-02-2007, 19:24
dopoki nie wrzuci haste to uciekniesz ;P
ogolnei zasada jest taka : idizesz po 1 sqm zobaczysz tarantule to ja odlurowujesz i zabijasz potem jak tylko zobaczysz gs to go nei atakuj tylko uciekaj w gore ale tak zeby go widziesz na dole a jak zniknie ci to chwile poczekaj ;P za szara plama za tym domkiem banditow gs znika i wtedy mozesz spokojnie isc. easy

Zigurraty
08-02-2007, 14:50
Ja niw wiem czy sobieporadze;[
Knight ze skillami 60/60
Czy ja wiem dam radę ???;(

babcia666
08-02-2007, 23:24
na 22 lvl knightem masz za mało hp;/ skille troche dadza, ale nie za duzo. nawet jak przezyjesz to bedzie ogromny waste... chyba ze chcesz przejsc tylko do DC, to patrz wyżej.

Vryysas
08-02-2007, 23:34
Nie gram w tibię długo, ale słyszałem, że jakiś czas temu GS były łatwiejsze, czym było to spowodowane ? Nie miały Haste czy co ?

XeroX50
09-02-2007, 14:46
najlepiej wogule nie przechodzic jesli masz ponizej 25 lvla ewentualnie ze masz
dobre skile,mlvl ja padlem na 32 lvl na gsie uciekam uciekam a on za mna caly czas leci i wkoncu DeaD ale sobie kiedys radziłem.

Black_fort
09-02-2007, 15:06
Ja osobiście nie widzę, w ogóle problemu z tą drogą na DC więc tym bardziej zadziwia mnie ilość postów w tym topicu.
Sam mam very sux skile :] ale od ok 28lvl przechodzę prawie codziennie z Veno do DC przez POH i jakoś omijam GSy (no może z 2 razy spotkałem ale wystarczą tylko UHy i ucieczka do góry)
.. i myślę, że starczy już tych topiców odnośnie afery GSa przy DC ;)
Pzd! :evul:

jadeaazath
09-02-2007, 17:40
Knightem to wystarczy kliknąć na katedre i postac sama dojdzie, a w miedzy czasie leczyc sie na yellow/red hp. (w zaleznosci od lvla)

Sorcem/drutem nie przetrzymasz ataku gsa wiec wez po prostu pare runek sd i go zabij, gs solo magiem to banał. ;o

Palem to samo co knightem tylko naloz tarcze jak idziesz na katedre. :p

Jarosz
09-02-2007, 19:39

No niewiem czy lvl 20+by expil na smuglerach,banditah itp :D :D :D

Legendarny Faramir
09-02-2007, 19:47
@Jarosz
Nie wypowiadaj się skoro nie wiesz.
@Topic
Mi pasuje ten gs bo trochę mogę zawsze dorobić na eskortowaniu do DC albo mieć dodatkowo 1 resp gs'a do expienia.Często też,widze dedy jakiś ifól pro mastah newbie,którzy idą na „pałe”-się korzysta z możliwości jakie daje CipSoft.

Malvich
09-02-2007, 20:01
oOo ile za taka eskorte bierzesz? ;] bilet jest w obie strony? ;p

Xetasi
11-02-2007, 22:22
No niewiem czy lvl 20+by expil na smuglerach,banditah itp :D :D :D

chyba nie wiesz jaki tam jest respawn... tam leci 20k w godzine jak expie... więc...?

Skittler
11-02-2007, 23:35
a na 29 lvl sorc uda mi sie zabic GS ?

Kraaj
12-02-2007, 09:31

SD, mana shield - tak... ale nie opłaca :D

Technick
12-02-2007, 10:23
To zależy jaki mlvl...
Ja np. moim 37 sorcem stojąc przy GSie dawałem radę tylko różdżką i visem.
Schodziło jakieś pół bp manasków, ale czasem trochę się obrywało jak się nie zdążałem manasować. Więc nie polecam na 29lvlu chyba, że ktoś ci pomoże albo masz 50mlvl :evul: .

Matrix09
12-02-2007, 10:55
no ja mysle ze se poradzisz ale dam ci rade mala nie sd tylko hmm lub explo xD

Boreq
12-02-2007, 14:57
... albo oszczedzic kase i pojsc przez outlaw camp

Prawda:p widziałem gdzieś na forum mapke nie na tym forum... no może i na tym ale nie pamiętam xD

knajt of pacera
16-02-2007, 00:28
A tak przyokazji pytam czy wie ktoś czy jest jakis quest na Dc ?

Gollada
16-02-2007, 01:18
ehh.. odkąd wiem że Gs tam jest nie chodzę do Dc. Zostawie go na wyższy lvl..;) A tak pozatym to uważam że jest za mało miejscówek do expienia na średnim lvl..:( Dobrze że mam kumpele która mi blokuje.. bo bym miała chyba teraz 15lvl..

Mam też coś dziwnego.. ale nie wiem czy to tylko ja czy tak jest.. expie na Cyklopach i raz jeden cyklop zabierze mi ogółem 150hp.. a innym razem 3cykloppy nawet mnie nie drasnął. Nie wiem.. ale ja boje się sama expić jeżeli nie nikogo koło mnie co mi dupę uratuje..

Zczajcie.. idę z koleżanką i patrze a tu sobie łazi Minotaur koło Thais. Ja taki zawias co on tu robi. W pierwszej chwili pomyślałam że pewnie coś zmienili. No to go leje..tak się ździwiłam że jednym ciosem rozwaliłam. Patrze a na ziemi leży wolf..;/ coś mam nie tak z ta Tibią.. Potem aż poszłam specjalnie na wolfy. I już było spoko.. Ja nie mam przewidzeń.. 10000% to był minotaur z dwa tygodnie temu też tak miałam..:confused::confused::confused:

Narazie to mam nadzieję że się to już nie powtórzy.. :):):)

Borucao
16-02-2007, 02:57
No to go leje..tak się ździwiłam że jednym ciosem rozwaliłam. Patrze a na ziemi leży wolf..;/ coś mam nie tak z ta Tibią.. Potem aż poszłam specjalnie na wolfy. I już było spoko.. Ja nie mam przewidzeń.. 10000% to był minotaur z dwa tygodnie temu też tak miałam..:confused::confused::confused:

Taa ,a jaki to ots ? :D

Siromic
16-02-2007, 08:56
Bardzo dobry pomysł z tym gsem przed dc :) Sam go spotkalem i nie trudno było uciec :P Teraz na DC nie ma 15 lvli które zabijają smoglery w 10 minutblokując przy tym respawn :) dziękuję panowie z CipSoftu :D

Prusjasz
17-02-2007, 22:20
yyy, w sumie są dwie strony
z jednej strony : Małe levele ,nie oblężają już DC
z drugiej strony : Niekażdy może się tam dostac

.

hmmmm , ja bym radził , jak sie ma okolo ~~40 lvl zrobic z 10 explo , mieć boszki , nałożyć time ringa, i zabijać gsa

Jest jeszcze trzecia inna możliwość : tam po lewej , można przejść przez huntery .

Ps. w sumie to ja Gsa z exori vis rozwalam , gdy mam full mane

Pozdro !

Vane_Valith
18-02-2007, 20:26
pszepraszam ale czym tak właściwie jest ,GS" sprawdzalem na tibia.pl w dziale potwory ale takiego stwora tam nie bylo plix help.

RoyalNajtex
18-02-2007, 22:34
GS -> Giant Spider

Ja biore uhy i w nogi kolo drania na full defie.
Schodzi mi jedynie 1-2 uhy.
Dziekuje Cip'om za dobry pomysl :)

Gollada
20-02-2007, 00:41
Taa ,a jaki to ots ? :D

Ots? wiesz nie wiem dokładnie co to jest Ots? Ale Jak chodzi ci o świat.. to Honera? Ale możesz mi powiedzieć co to jest Ots to ci odpowiem..:]:]:]

[[tyle grać w tibie i nie wiedzieć co to jest Ots, aż wstyd się przynać:confused:]]

Borucao
21-02-2007, 00:27
Ots? wiesz nie wiem dokładnie co to jest Ots? Ale Jak chodzi ci o świat.. to Honera? Ale możesz mi powiedzieć co to jest Ots to ci odpowiem..:]:]:]

[[tyle grać w tibie i nie wiedzieć co to jest Ots, aż wstyd się przynać:confused:]]

OTS- Open Tibia Server chyab dobrze napisalem :P
Jest To prywatny Server do tibi gdzie mozesz ustawiać szybkosć skili mlvl expa. Mozesz zrobić ze np. z rata leci mpa itd.
Reasumując :P Można tam wszytsko

Maciej the Sorcerer
21-02-2007, 17:41
Czy 35 knight z średnim eq z skillami po 73 da radę pokonać tego gs ? Oczywiście przy użyciu uhów . Brać broń jedno czy dwuręczną ?

X-Zero
21-02-2007, 18:55
Ale jest poradnik jak tam się dostać...

Xeradus
21-02-2007, 21:29
Grasz na harmoni?

Chciałbyś poexpić na Dark Cathedral ale boisz się śmierci przez ogromne gruczoły jadowe giant spidera?

Denerwuje Cię, że CipSoft postawił tam tego potwora aby nie pozwolić Ci się tam dostać?

Zrób mu na złość już dziś!

Skorzystaj z ekskluzywnych usług Xeradusa - elitarnego pogromcy gigantycznych pająków!

Za jedyne 500gp (od osoby) przeprowadzi Cię on przez leże mistycznego potwora!

Oferty proszę składać w tym temacie lub bezposrednio w Tibi.:berserk:

Gollada
21-02-2007, 21:56
Grasz na harmoni?

Chciałbyś poexpić na Dark Cathedral ale boisz się śmierci przez ogromne gruczoły jadowe giant spidera?

Denerwuje Cię, że CipSoft postawił tam tego potwora aby nie pozwolić Ci się tam dostać?

Zrób mu na złość już dziś!

Skorzystaj z ekskluzywnych usług Xeradusa - elitarnego pogromcy gigantycznych pająków!

Za jedyne 500gp (od osoby) przeprowadzi Cię on przez leże mistycznego potwora!

Oferty proszę składać w tym temacie lub bezposrednio w Tibi.:berserk:

Oczywiście i może jeszcze najpierw dać kasę? a potem mnie przeprowadzi? albo lepiej nie dawać najpierw kasy a potem przyblokować? Głupi pomysł :confused:

Xeradus
21-02-2007, 21:59
@Up
Coś mi sugerujesz? Obrażasz mnie, pieprzony n00bie.

Maciej the Sorcerer
22-02-2007, 19:07
Czy 35 knight z średnim eq z skillami po 73 da radę pokonać tego gs ? Oczywiście przy użyciu uhów . Brać broń jedno czy dwuręczną ?

Odpowiedzcie .....

Xeradus
22-02-2007, 20:20
Odpowiedzcie .....

Broń dwuręczna, axe/sword/club ring, 1bp~ uhow = martwy gs.

@Down:
A co myślisz, że jak 50 lvl to od razu na dragi? Otóż liczy się prędkość i ilość mięsa do zabijania, a nie ilość expa. Zabije 3x Smuggler to mam tyle expa co za cyklopa, nie mówiąc już o tym, że nie stracę żadnego hp i każdy smuggler na jeden hit ani nawet o tym, że na dc sporo jest tych smugglerow.
Jak nigdy nie miałeś 50lv knight'a to się nie mądruj, a jak miałeś to nie umiesz grać.

Smailer
23-02-2007, 20:01

CHyba cie jebło to co na DC mają expic 50 lvle ?! Buahha

booobooo
22-04-2007, 17:25
Knightem z uhami mozna spokojnie ominac gs. Znam droge co mozna ich ominac(przez outlaw camp) a gora mozna spotkac 1 gs, ktory wyloguje sie kiedy bedziemy uciekac przed nim. Trzeba miec uhy.
Droga do dc nie jest taka trudna trzeba miec tylko refleks.:2handed:

Dalias
24-04-2007, 14:32
Resp da sie bardzo łątwo ominąć. Wystarczy iść obok Outlaw Camp baardzo blisko wody. Ja tak chodzę i jak narazie nie spotkałem GS'a :D

sobol
24-04-2007, 17:26
no wiesz to zalezy czy ds cie lubi czasmi walnie cie slabo ale jak cie czasmi jebnie dobrze to przejbane widzialem jak 60 ms padl na gs 2 hity dostal:D

Ejkon
30-04-2007, 18:02
idziesz przez OC i tyle bye ^.-

Dudinx
30-04-2007, 20:14
Owy GS, który sieje spustoszenie wsród wizytorów DC, znajduje się mniej więcej w punkcie oznaczonym białą strzałką.

img406.imageshack.us/img406/9436/pawelekme2.png
(nie mam 10 postów, więc nie jestem w stanie dawać linków ani obrazków)

Radziłbym pójść nieco na prawo od feralnego punktu. Jeżeli w pobliżu nie będą grasowali żadni "lurerzy", to nie powinieneś mieć problemów z GS'em.

Drugim wyjściem, jak już napisali koledzy użytkownicy xD wcześniej, możesz pójść przez Outlaw Camp, jednakże idąc bezpośrednio z północy możesz się natknąć na 2x hunter.

Kiedyś, jak mi starczy czasu, to nagram oba warianty dojścia na DC. ;)

Co do zabicia GS'a - na 40 lvl'u i 35 mlvl'u będziesz potrzebował 3x SD+różdżkę (mogę się trochę mylić :P).

Vizharan
30-04-2007, 23:03
Weź time ring, full def i wal o z SD napewno watse chyba że coś poleci xD. Możesz też przyzwac dwa summony poczekac na mnę i użyć ich jako chwilowych blokerów i za ten czas pakować SD

Najsilniejszy z sumonow ds kontra gs przezyje moze mhmmm 6 sec ?

aradna
01-05-2007, 00:26
dasz rade jesli bedziesz caly czas szedl jak najblizej po lewej stronie :)

Ghqlike
01-05-2007, 00:51
Pamietam moja przygode, kiedy wychodzilem z catedry zadowolony po wbiciu 2 lvli dopadl mnie wlasnie ten gs :confused:

emin3ms
24-06-2007, 14:37
Hehe to ja kiedys ide na dc i patrze pelno poison spiderow. Se mysle fajnie bo bylo ich strzasznie duzo i wbilem na nich chyba z 1,5k expa ide dalej a tam coraz wiecej ich, aż tu nagle zza rogu ekranu wyskakuje ogromny pajak. No dobra spoko mysle se ze go zabije. Podszedl do mnie po 2 sek i ... . :D 2 dni pozniej dowiedzialem sie ze w drodze na dc respi sie gs :p

Krum
24-06-2007, 17:54
ahhahaha bo nie wiecie jak chozdic zeby gsa ominac :evul::baby:

fasfa
28-06-2007, 09:57
JA ZNAM DROGE ALE NIE POWIEM BO SZKODA MI DEBILI CO NIE POMYSLA I TYLKO CZEKAJA AZ IM KTOS PODA WSZYSTKO NA TACY. JA MIALEM 13 LVL I SOBIE SPOKOJNIE DOCHODZILEM NA KATEDRE KNIGHTEM ZE SKILAMI 53/53. :cup: WIEM ZE JESTEM DOBRY :D

xumi_wielki
14-03-2008, 15:08
Druid To Gowno !! Najsilniejszy Jest Sorcerer !!!! A TAK PRZY OKAZJI TO LATWO DOJS DO DC OMIJAJAC GS'Y KAZDY PRAWIE TO WIE

neopostman
14-03-2008, 15:11
Druid To Gowno !! Najsilniejszy Jest Sorcerer !!!! A TAK PRZY OKAZJI TO LATWO DOJS DO DC OMIJAJAC GS'Y KAZDY PRAWIE TO WIE

.... A tak przy okazji, to podziel się z nami swoją wiedzą: jak to jest być trollem i archeologiem ?