zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Pliki wsadowe *.bat

skate02000
18-12-2006, 15:15
Mam taki problem: mam plik wsadowy, jedną z jego fukcji jest kopiowanie pliku, wygląda to tak COPY jakis_tam_plik.bat "C:\Documents and Settings\******\Menu Start\Programy\Autostart\". Chcę żeby plik kopiował się do autostartu, ale czy da się tak zrobić nie znając kawałka ścieżki pliku. (w tym wypadku "*******"). U mnie na kompie to działa, ale jeżeli wyśle komuś a nie znam tego kawałka ścieżki to plik nie zadziała. Czy da się coś z tym zrobić!!! HELP!!!!!!!! X(

Filthy
18-12-2006, 16:53
bieżący katalog który (jeżeli nie został zmieniony) jest katalogiem z którego uruchomiono program. W przypadku skrótu w Autostart funkcja działa normalnie ponieważ skrót ma właściwość "Rozpocznij w" (w XP moze to sie inaczej nazywa) która zmienia aktualny katalog na tam ustawiony. w przypadku uruchamiania za pomocą sekcji autostartu z rejestru Windows katalog z którego uruchamimy program wskazuje na dysk na którym znajduje się system (w Twoim przypadku C:\).
Aby uzyskać informację o katalogu w ktorym znajduje się program możesz uzyć funkcji GetCommandLine, Natomiast do zmiany bieżącego katalogu można użyć SetCurrentDirectory.

@down
trudno sie domyśleć, że chce wysłać komuś wirusa?

OpTyK
18-12-2006, 16:53
A mozna wiedziec, dlaczego chcesz cos komus wrzucic do autostartu?

31337
18-12-2006, 20:26
%userprofile% - zmienna określająca katalog usera, który ją wywołał.
czyli jak uruchamia ją użytkownik 'Noob', przybiera wartość 'c:\documents and settings\noob'.

A mozna wiedziec, dlaczego chcesz cos komus wrzucic do autostartu?
zebys mial +1 post na liczniku.