Pokaż pełną wersje : Kilka finansowych ciekawostek odnoście Cipsoftu.
Korektor
21-12-2006, 17:08
Witam,
Na tibia.pl został zamieszczony nowy news pt. "wesołych świąt". Napisano tam, że obecnie 80 000 ludzi na świecie ma pacc.
Postanowiłem obliczyć ile pieniędzy Cipsoft otrzymał od ludzi OBECNIE posiadających pacca.
W tym celu obliczyłem średnią arytmetyczną cen za pacc i pomnożyłem przez 80 000.
Wynik to 14 560000, słownie: czternaście milionów pięćset sześćdziesiąt tysięcy zł.
Przypominam, że są to pieniądze jakie Cipsoft zarobił od ludzi obecnie posiadających pacc. Tibia istnieje od 10 lat.
Żeby obliczyć przypuszczalne dochody Cipsoftu od 1996r. postanowiłem wyciągnąć średnią arytmetyczną z długości pacc. 31*3 + 31*6 + 31*12 = 665 (SATAN? uff, prawie) 665 : 3 = 221.(6). Zaokrąglając do jedności wyjdzie 222.
Z tego wynika, że co 222 dni dla 80 tys ludzi kończy się pacc, a jednocześnie zaczyna.
10 lat = 3650 dni
3650 : 222 = 16.(441)
Ponownie zaokrąglając otrzymujemy 16.
Teraz pomnożymy wspomniane na początku 14 560000 przez 16 i otrzymamy niebagatelną sumę 232 960 000 słownie dwieście trzydzieści dwa miliony dziewięćset sześćdziesiąt tysięcy zł.
Przez 10 lat Cipsoft zarobił około 232 960 000zł.
Teraz policzymy ile to wynosi na rok.
232 960 000 : 10 = 23 296000 słownie dwadzieścia trzy miliony, dwieście dziewięćdziesiąt sześć tysięcy zł.
Wydatki Cipsoft w porównaniu do powyższych kwot ma malutkie. Prawie czysty zysk.
PS. Na dzień to jakieś 64 tys zł.
Wydatki Cipsoft w porównaniu do powyższych kwot ma malutkie. Prawie czysty zysk.
Skąd wiesz? A jeśli wiesz to podziel się wiedza z nami.
Ok, masz konkretne dane czy nie?
Korektor
21-12-2006, 17:18
Wiesz, przy 14 mln, wydatki za biuro, kilkunastu ludzi, prąd itp. to na prawdę malutko.
@up,
nie mam dokładnych danych, ale Cipsoft nie potrzebuje 10 tys ludzi do utrzymania siebie.
Już niech będzie, załóżmy, że rocznie na wszystko wydają 2 mln zł. to i tak 12,5 biorą do kieszeni. I tak 2 mln to przesada.
No, jeszcze opłata za gigantyczne łącze, serwery porozstawiane na całym świecie to rzeczywiście malutko.
Sir Emilio
21-12-2006, 17:30
a teraz odlicz podatki, koszty utrzymania serverow, pensje pracownikow i zostaje duzo mniej :)
Korektor
21-12-2006, 17:31
I tak trzepią ładną kasę, jak by nie patrzeć.
I tak trzepią ładną kasę, jak by nie patrzeć.
No trzepią, ale po co to piszesz? Żeby pokazać jacy są źli, bo się czegoś dorobili? Polaczkowa zawiść przemawia?
@down: Oprócz tego, że jesteś debilem to się Ciebie nie czepiam, więc o co Ci chodzi?
kamosblue
21-12-2006, 17:38
Ryłek, możesz czasami sie nie doczepiac do kogos?
Chlopak chce dobrze, przedstawia nam jakies ciekawostki, ktore pofatygowal sie zebrac.
Ciekawe.
Max 6 mln wydatku, a i tak gigantycznie duzo trzepia za pacce :o.
No coz pozostaje tylko zazdroscic... Zasluzyli sobie na to.
Jak mocne sa ich servy? Moge sie mylic, ale cipsoft zalozylo servy najtansze i najlepsze w wielu krajach swiata ;] (no bo przeciez nikt powazny nie wytrzepie za serv z swojego kraju x2 wiecej niz by to bylo zagranicy)
@Ryłek:
Co poradzisz Ryłek. Taka mentalność naszego narodu...
Niedawno był temat o stronie cipsoftu, a mianowicie http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=104757&highlight=strona+cipsoftu . Tam był podany ich obrót na rok 2005,a mianowicie
w roku 2005 obrót ich firmy wyniósł 4,047,663 euro (czyli jakieś ~15mln zł / czyli ~1,5mln/m-c) za samą tibie!
No więc tyle chajsu się przez ich ręce przelewa, a jak obliczyłeś ile dostają za rok to chyba możesz obliczyć zysk.
A czy brales pod uwage to, ze w 1996r. byla inna ilosc graczy i kupujacych pacc? Ktora rowniez zmieniala sie i zmienia sie do dzis?
druidek12
21-12-2006, 17:48
@up
Tak, ale wtedy był jeden niemiecki server xD I mniej ludzi było, (dużo się nie znam na Miękkim Żeńskim Narządzie Płciowym, strzelam :P) bodajże sami założyciele (3). W ogóle grafika była że pożal się Boże, więc też mniej płacili
@edit
eee... i chyba na samym początku nie było pacców.
Gromnjir
21-12-2006, 18:30
O czym by nie napisac, to i tak znajda sie tacy, co musza komus dopierdolic i kogos zgnoic, nawet bez przyczyny. TO jest, kurwa, polaczkowa mentalnosc.
Temat ciekawy.
O czym by nie napisac, to i tak znajda sie tacy, co musza komus dopierdolic i kogos zgnoic, nawet bez przyczyny. TO jest, kurwa, polaczkowa mentalnosc.
Temat ciekawy.
Czyli za glupoty mamy nagradzac?
Czyli za glupoty mamy nagradzac?
Imo ten temat to nie głupota, a ciekawostka. Kogoś może to interesować.
:) O czym by nie napisac, to i tak znajda sie tacy, co musza komus dopierdolic i kogos zgnoic, nawet bez przyczyny. TO jest, kurwa, polaczkowa mentalnosc.
Temat ciekawy.
Założyciel tematu napisał głupoty. Zawsze znajdą się tacy, którzy muszą się doczepić do tych co mają racje i krytykują Korektora. TO jest, kurwa, polaczkowa mentalność.
Temat ciekawy, aczkolwiek niezgodny z prawdą.
:)
Korektor
21-12-2006, 18:44
Nie, nie piszę tego z zazdrości. Po prostu postanowiłem to obliczyć i się z Wami tym podzielić.
Dzięki tym, którzy się za mną wstawili.
Odnośnie tego, że w 96 nie było pacc:
Zauwazyłem to w trakcie zakładania tematu, ale stwierdziłem, że nie da się określić ich zarobków. Trzeba by zebrać kupę papierów z ich dochodami, bo dopiero od jakiś 3 lat piszą ile osób ma pacca, wcześniej nie było to potrzebne.
Myślę, że tutaj bardziej się liczy tegoroczny zysk niż obliczenie tego ile zarobili w ciągu 10 lat.
PS. Ktoś wyżej powiedział, że zarobili 15 mln za samą Tibię w tym roku, co oznacza, że moje obliczenia były prawidłowie :cup:
kamosblue
21-12-2006, 19:05
Mozesz za 100% wziasc zarobki z roku 2006. Rok 2005 - 90%, 2004 - 80% itd.
Wtedy uzyskal bys przyblizona kwote ;p
Calen Futh
21-12-2006, 19:23
Nie. Lepiej nie licz bo znowu wpadnie tu banda pajaców z tekstami "a na chuj to zrobiłeś ? Zazdrościsz, polaczku ? :| " (patrz: drugi post Ryłka w tym temacie)
Żal.
A do tematu to uważam, że jest ciekawy ;)
Wejdź sobie na stornę CIPsoftu - tam mas zile osóbpracuje, jaki mają przychód, itd
spider-bialystok
21-12-2006, 19:31
Wez poprawke na to, ze pacc nie istnieje od poczatku tibii, kiedys tibia byla w 100% darmowa. Poszukaj sobie a archiwum newsow na tibia.com kiedy dokladnie wprowadzono pacc.
Korektor
21-12-2006, 19:33
Tak, wiem wspominano już o tym. Postaram się zrobić bardzo szczegółowy "raport", aczkolwiek to potrwa, bo ciężko znaleźć takie informacje.
aaa grrr bleh bleh zazdroscish im !!11oneone polaczkó11!!!oneone
temat ciekawy, fakt duzo tej kasy zbijaja ;p wymyslili to maja :D
Fajny temat, jedna grupa uważa, że mówienie o dużej kasie to przejaw polskiej zawiści, druga twierdzi że polską zawiścią jest, mówienie o mówieniu o dużej kasie jako o zawiści.
Interpunkcje pewnie spieprzyłem, więc ogłaszam konkurs: Co miałem namyśli ;)
@down
Nagrody funduje CIP soft - najbogatsza firma świata.
@edit enty
Wpadłem na pomysł (sic), zrób raport o dochodach firmy Drom. Będzie się działo ;>
Korektor
21-12-2006, 20:16
@up,
Zwycięzca otrzymuje pacc na 6 miesięcy, mp3 1gb pojemności i firmową koszulkę :D
Sir Emilio
21-12-2006, 20:22
zeby miec dokladne i prawdziwe dane trzeba by dorwac jakis wykres obrotow w danym roku, pozniej obliczyc podatek od tego i wyjdzie nam kwota netto... ale takie wykresy raczej nie istnieja
Korektor
21-12-2006, 20:26
Istnieją, rzecz w tym, że nie mamy do nich dostępu.
Ri'Pablo
21-12-2006, 20:57
To jest firma, a celem każdej firmy jest zarabianie na siebie. ;]
Pozdro.
Fajny temat, jedna grupa uważa, że mówienie o dużej kasie to przejaw polskiej zawiści, druga twierdzi że polską zawiścią jest, mówienie o mówieniu o dużej kasie jako o zawiści.
Interpunkcje pewnie spieprzyłem, więc ogłaszam konkurs: Co miałem namyśli ;)
@down
Nagrody funduje CIP soft - najbogatsza firma świata.
@edit enty
Wpadłem na pomysł (sic), zrób raport o dochodach firmy Drom. Będzie się działo ;>
Ja wiem, ja ,ja !! 12 w233457
To jest banan! tak?
Cipsoft cojedynie moze sie plaszczyc przy microsofcie ;p. (ja tez ;o i wy!)
To, ze ktos sie interesuje kto ile zarobil nie jest grzechem :>.
To mie zaciekawilo i ile na tym zarabiaja. Tylko jedno mie gnebi... Jak to sie ma do innych firm. (ich zarobek) Czy jest duzy czy maly to pytanie do keplera. (kupca, posrednika)
@off
Mam zadanie.. musze przez 5 dni uzyskac z gieldy pienieznej wiecej niz na to wydalem (czyli 10k). trudne troche zadanie... narazie wyszlo mi 7k. (hmm fajny temat by powstal "zarabianie na gieldzie" oczywiscie naniwy XD)
No fakt, wymyślili to mają. Ale w sumie jestem prawie pewien, iż w 1996, 4 studentów nie miało nawet najmniejszej nadziei, iż zarobią na tym GRUBE pieniądze. Teraz mogą spokojnie zamknąć firmę (co akurat wszystkim wyszłoby na zdrowie ;>), rozdzielić kasę i zamieszkać na karaibach w wielkich willach a'la David Beckham :)
Korektor
21-12-2006, 22:04
Offtop:
Znam o wiele ładniejsze i fajniejsze domy niż te, które ma Beckham. Np. wolałbym mieszkać w Pałacu w Wersalu albo w Lubostroniu niż w jakiejś chatce na klifie należącej do przebrzmiałej gwiazdeczki.
Vanhelsen
21-12-2006, 23:03
Witam
[Kupa bzdetnych obliczeń]
Primo, liczymy dla tego roku:
80k osób * 19€ * 4 (4 pacce = 360 dni = rok paccowania) = 6,08mln € w tym roku.
Z danych pochodzących ze strony CipSoft.com wiemy, że w poprzednim roku zarobili 4,04mln, 2004=2,76mln, 2003=0,81mln, 2002=0,15 2001=0,02 szacuję, że lata 1996-2000 można zamknąć na zysku 10'000
Całość dodajemy = 8mln (po zaokrągleniu w górę ponieważ uciąłem w w/w kwotach wszystko <10'000€)
Porównajmy: Moje 8mln€ do twoich 23mln zł(5,7mln€)... które jest bardziej realne? Ocenę zostawię innym...
p.s.
Zysk na 1 dzień na rok 2006: 16,6k... jak to ma się do twoich 24zł(6k€)?
Korektor
22-12-2006, 11:59
@up,
Wszystko jest możliwe, każdy sposób obliczenia i tak do niczego nie prowadzi bo nie mamy informacji takich jak:
-ile w np. 2001r. kosztował pacc
-ile osób grało w Tibię i ile z nich miało pacca w ciągu 10 lat itp.
@janek@,
Chodzi o symulator "Resell.pl"? Pykam w to trochę czasu i z tych pierwszych 10k mam już koło 1mln. Gram 4 miesiące.
Arrivald
22-12-2006, 15:36
No trzepią, ale po co to piszesz? Żeby pokazać jacy są źli, bo się czegoś dorobili? Polaczkowa zawiść przemawia?
A dlaczego ma nie pisac? Moze niektorych to interesuje ze na gierce 2d mozna zarobic mase pieniedzy? Tak to wlasnie z wami jest. Jak zakladaja glupie tematy to hajda na nich, jak powstaje normalny temat to tez jest zle. Pomysl troche :/
Vanhelsen
22-12-2006, 17:38
@up,
Wszystko jest możliwe, każdy sposób obliczenia i tak do niczego nie prowadzi bo nie mamy informacji takich jak:
-ile w np. 2001r. kosztował pacc
-ile osób grało w Tibię i ile z nich miało pacca w ciągu 10 lat itp.
[...]A co mnie interesuje ile było Paccmanów w danym roku skoro sampi podali zyski za te lata?...
Korektor
22-12-2006, 17:40
Niestety dowiedziałem się o tym fakcie po założeniu tematu.
Ri'Pablo
23-12-2006, 23:22
Żeby obliczyć przypuszczalne dochody Cipsoftu od 1996r.
Po pierwsze, Cipsoft zaczął sprzedawać Premium Account pod koniec 2001 roku... nawet się pofatyguje i podam ci dowodzik ;P
http://www.tibia.com/home/?subtopic=news-archive&id=96
Po drugie, liczba kopowanych Premium rosła systematycznie i wcale nie szybko... stąd średnio na rok od 1996 roku dochód nie osiągnął by nawet połowy podanej przez ciebie sumy!
Tutaj jeszce coś, co może ci się przydać w obliczeniach:
http://www.tibia.com/home/?subtopic=news-archive&id=286
Pozdro.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.