zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Moje głupie rysunki.

Korektor
22-12-2006, 17:37
Witam,
Od jakiś 2ch lat rysuję, a właściwie bazgrzę jakieś rysunki średniowieczne. Ostatnio pewnien chłopak zamieścił rysunki, które określono jako plagiat. Ja jednak postanowiłem narysować coś w tym stylu. Rzecz w tym, że do ideału mi bardzo daleko. Chcę jeszcze powiedzieć, że skaner jakoś dziwnie "widzi" te obrazki, praktycznie nie widać cieniowania. Zapewniam, że jest i to nawet dobre. Może zrobię zdjęcia tych rysunków i wtedy będą lepszej jakości. Nie zwlekając, przejdmy do mojego pierwszego "wypocenia". Ok, dodaję, że w dużej mierze przerysowałem te rysunki z conceptartów gry Medieval Total War.

http://images4.fotosik.pl/259/3ad54bba1ca1bda9.jpg (www.fotosik.pl)
http://images4.fotosik.pl/259/bb361a015704e227.jpg (www.fotosik.pl)
http://images3.fotosik.pl/302/0113f5e5ba9a3a6d.jpg (www.fotosik.pl)
I mała przeróbka:
http://images14.fotosik.pl/23/04ad76fe4cad9390.jpg (www.fotosik.pl)

travianpl
22-12-2006, 17:39
Twoje rysunki niesą głupie...

Rozwijaj Umiejętności

LolnY
22-12-2006, 17:39
Nie aż takie świetne. Drugi jest najlepszy (według mnie oczywiście).

Korektor
22-12-2006, 17:44
Dzięki, ale uważam, że do np. Blacko czy do Eileen mi bardzo daleko.

PS. Mam o tyle trudno, że nie mam zbyt dużo czasu na dodatkowe lekcje rysowania, więc jestem totalnym amatorem...

Lasooch
22-12-2006, 17:53

PS. Mam o tyle trudno, że nie mam zbyt dużo czasu na dodatkowe lekcje rysowania, więc jestem totalnym amatorem...

Podlizuch!111

Trzeci mi się podoba, nie wiem czemu, coś w nim jest ;>

Blacko
22-12-2006, 18:06
Przecież to znowu przeryski z Medievala, co prawda tym razem są faktycznie przerysowane a nie po prostu wyciągnięte z gry jak to zrobił Citizen ale wypada o tym wspomnieć na wstępie tematu, co nie? ;)

Jak na przeryski to kiepskie,analizuj bardziej to co przerysowujesz zamiast po prostu powielać kreski,od tego jest ksero...

Korektor
22-12-2006, 18:08
Nie chciałem przerysować tylko narysować swoją wersję tego co pokazał Citizen. Ale i tak dzięki za radę, postaram się bardziej skupiać na rysunkach.

Arnisan
22-12-2006, 18:36
ale to jednak jest przerysowywanie...i nie ma wiekszej roznicy w porownaniu z medivalem, malo swoich elementow wprowadziles tak mi sie wydaje. ale od czego sa cwiczenia ;p edytuj post i przynaj sie na wstepie ze to przeryski ;)

-=DanieL=-
22-12-2006, 19:07

Do Eileen jest ci dużo blizej niż do Blacko ;). Co do rysuneczków to nawet nawet. Zrób lepiej te zdjęcia albo ustaw czułość skanera na mocniejszą.

Korektor
22-12-2006, 21:38
Ok, tylko odgrzebię od niego instrukcję, bo nie chcę nic schrzanić w ustawieniech. Dzięki za komenty, szczególnie za te z konstruktywną krytyką ;) Dobranoc.

Korektor
12-01-2007, 23:04
PRzepraszam za duala, ale muszę odświeżyć temat. Jak już ktoś odpisze, to proszę o usunięcie posta z dopiskiem "na życzenie autora", żeby ktoś sobie nie pomyślał, że spammuję ;)

Khan
12-01-2007, 23:12
Takie sobie. Głosowałem na trzeci.

Dobrze, że uczysz sie rysowac z roznych perspektyw, to bardzo przydatne.

Co do sztuki w PS, to nie bede sie wypowiadał, bo generalnie uwazam takie za brzydkie, niezaleznie od wykonania i autora.

Alcor Sake
12-01-2007, 23:15
mi sie nie podobają ..
i poco je dajesz skoro jak sam to okresliles sa to jakies glupie rysunki?

Korektor
13-01-2007, 11:44
Dodałem kilka nowych prac + przeróbkę jednego z moich rysunków.

@down,
Mógłbyś to uzasadnić? Może da się poprawić pracę wg. Twoich wskazówek.

Virusmaxi
13-01-2007, 13:06
Eee.. przepraszam... ohyda :/

Rayza
13-01-2007, 13:13
A czemu nie opcji"Zaden";)

Korektor
13-01-2007, 13:22
@up,
Uznałem to za oczywiste, że jeśli żaden to po prostu nie głosujesz...

MKM
13-01-2007, 13:26
Te obrazki stworzone w photoshopie, są tak słabe, jak ja gdy się na nie patrze. Bezsensowne rzucanie filtrów, nie przemyślane, do tego brak jakiejkolwiek ingerencji w warstwy no i wychodzi takie coś. Polecam Ci wejść na strone www.graffik.pl gdzie znajduje się sporo ciekawych tutoriali dzięki którym nabierzesz wprawy i nieco więcej obeznania w funkcjach programu. Korzystanie z tutków nie boli. Bezsensowne robienie kresek i masakrowanie ich filtrami raczej nie przysporzy ci wielu plusowych komentarzy. Polecam też pościągać brushe do ps-a.

Arnisan
13-01-2007, 19:09
przepraszam ze to powiem ale to ohydne i paskudne jest...olowka nie oceniam bo po pierwsze sam sie ucze a po drugie nie oceniam przerysowywania, bo tu chodzi o Twoja prace a nie o ksero.
co do prac w photoshopie to naprawde bardzo denne sa...mimo ze sam nie robie w tym progoramie niczego ale po prostu odrzucaja mnie prace tego typu. duzo bezsensownych kresek nawalonych w roznych kolorach, bez zadnego tematu i nawet to nie wyglada ladnie. Wez do serca rady MKMa, poniewaz on w tym siedzi i lepiej Ci podpowie, no i tutki...nie wrzucaj takiego czegos na forum, poucz sie. powodzenia.

Korektor
13-01-2007, 19:16
@up,
Wziąłem do serca jego rady, na razie staram się jak mogę na tutkach,
Jeśli chodzi zaś o prace w PS'ie to na razie tylko bawiłem się różnymi filtrami itp. mam ten program od 2 dni i na razie nie umiem zbyt dużo,
A teraz ołówki. Nie przerysowałem ich tylko użyłem motywu itp. nie starałem się przerysować kreska w kreskę prac tylko narysować coś swojego z użyciem czyjegoś pomysłu. Poza tym 2'giej pracy nie przerysowywałem. Był to w 100% mój pomysł, od szkicu do ostatecznej formy zrobiłem go sam nawet nie korzystając z conceptów z Medievala. Może jest wtych klimatach, ale nie znajdziecie żadnego innego nawet podobnego obrazka w bukiecie z tej gry.

Dziękuję za krytykę, chociaż podaliście wskazówki ;/. U mnie i tak już jest chyba za późno na naukę rysowania i dam sobie z tym spokój, zajmę się czymś innym. ;)

Arnisan
13-01-2007, 19:23
ze co?! jak Citizien dawal swoje prace to byl identyko gosc jak ten Twoj narysowany w drugiej pracy, i jakos Ci ladnie wyszedl jak na pierwszy raz bez podpory, potrzeba tutaj Blacka zeby ocenil Twoja wypowiedz, bo ja za bardzo nie gralem w to ;P albo to juz nie ta pamiec....
tak na przyszlosc, zamieszczaj prace juz z doswiadczeniem i nie takie probne ;) i nie zrazaj sie bledami i niepowodzeniem, nigdy nie jest sie za starym na rysunek ;P cwicz dalej.

Korektor
13-01-2007, 19:27
@up,
Ależ ja się nie zrażam ;) Po prostu stwierdzam, że nie nadaję się do tego, nie tylko dlatego, że jestem za stary, ale ewidentnie nie mam talentu do ołówków. Poza tym niech Blacko zamieści tutaj rysunek tego araba, z którego żekomo ściągnąłem. Może te same klimaty, ale projekt mój.

Blacko
13-01-2007, 19:58
Człowieku nie pogrążaj się, odpuściłem ci bo to "tylko" przeryski, zaakceptuj ten fakt i przestań wciskać kit. A oto wedle życzenia praca "źródłowa", zmiana kilku detali nie czyni z niej twojej pracy:

EDIT umieściłem obie obok siebie, żebyś lepiej widział, twój upór mnie zadziwia...
http://www.icpnet.pl/~dracus/arab.jpg

http://images4.fotosik.pl/259/bb361a015704e227.jpg

Korektor
13-01-2007, 20:08
Podobna, ale zupełnie inna perspektywa...

Poza tym korzystałem z różnych rzeczy, które były w tych pracach. Jakieś techniki itp. Np. rękaw skopiowałem i turban. NA pierwotnym rysunku arab jest gotowy do walki, mój jest już po niej. Co chyba widać.

Virusmaxi
13-01-2007, 20:13
Hmm... te trzy nie są aż tak złe, tylko jakieś takie "mało widoczne". Ale to, co jest na dole, blee :confused:

Korektor
13-01-2007, 20:17
Te 3 są "niewyraźne" dlatego, że mój skaner jest ustawiony na zbyt małą/dużą wrażliwość na kolory. Po prostu muszę pogrzebać w ustawieniach albo sfotografować je. Posaram się dodać resztę moich niepokazywanych wcześniej prac, muszę tylko odebrać aparat z serwisu bo mi wyświetlacz wysiadł.

9-NINE
13-01-2007, 21:40
@ up - Dobrze że nie wcięło ci jeszcze jednej literki z początku trzeciego zdania.(bo wtedy byłbym pewny tego co zobaczyłem za pierwszym razem)

Przestań mówić że inny projekt, itp. tylko powiedz po prostu ze se narysowałeś ot, tak trochę inaczej, i wstaw coś innego bo teraz to niema na co głosować.

Shanhaevel
13-01-2007, 22:43
Podobna,

Podobna?! Kompletnie zerżnięta.

ale zupełnie inna perspektywa...

To mnie rozbawiło.

NA pierwotnym rysunku arab jest gotowy do walki, mój jest już po niej. Co chyba widać.

Nooo, w cho-le-rę widać...

@down
Medieval II:Total War? Też mam. :P

Eileen
13-01-2007, 22:44

Jeju, czuję się zaszczycona :P. Pomijam fakt, że nie powinieneś mnie wymieniać przy Blacko, ja ew. na szarym końcu ;p

No i nie martw się, mi też tak postacie wychodzą jakby chciały, a nie mogły. Ale po pierwsze: nigdy nie przerysowuj. Możesz popatrzeć jak coś się układa, w jaki sposób wyglądają np. skrzyżowane nogi na zdjęciu, ale nie przerysowuj ich. Postaraj się zapamiętać i wyłącz komp, usiądź, skup i się i wyobraź to sobie. Musisz sobaczyć w tym pełnowymiarową bryłę. Bo tak potem gubisz ten trzeci wymiar i masz obrazek-płaskorzeźbę (ew. linoryt :P ). Dlatego lepiej ćwicz z głowy, albo kup sobie taką ładną drewnianą laleczkę zbudowaną z najprostszych brył (taka fajna, sama się przymierzam do kupna), postaw na stoliku i rysuj. Ale nie rysuj ze zdjęć, nie przerysowuj - ja zrobiłam chyba tak tylko kilka razy i to tak naprawdę mi nic nie dało.

Skutki przerysowania:
- głowę masz "bokiem", zaś ramiona są równo. Czyli - tors na wprost Ciebie jest prosto, za to nasz brodacz przechylił głowę jak moja papuga :P,
-turban jest "płaski",
-facet wygląda, jakby ten "szlafroczek" (:D) z niego zwisał, a ten na oryginale ma wyraźnie "wypiętą" klatę, tak, że ten materiał "wygina się" na niej, a nie zwisa luźno i prosto jak w twoim przypadku,
-ramiona u Ciebie są jakby za nisko

Podobnie jest z ta panią, obrazek jest płaski. A jeśli chodzi o pracki w PSie czy innym dziadostwie do zabawy na kompie to nie pokazałeś za dużo. Mi się ta pracka widzi jako taka "zlepka efektów". Nie wiem, może się mylę, ale takie sprawiają wrażenie po ich przejrzeniu.

Eileen Blue Rose

BTW. A te obrazki też widziałam, ale to dzięki Blacko, bo on ma tę ładną grę i przy jakiejśtam okazji pokazywał je wyciągnięte z jej folderu ;p

SadeXoVe
14-01-2007, 01:47
a shan juz musi nawyzywac :)

dosc paskudne, zwlaszcza kiepskie sa te pseudo ambitne bohomazy, okropienstwo

-=DanieL=-
14-01-2007, 01:48
BTW. A te obrazki też widziałam, ale to dzięki Blacko, bo on ma tę ładną grę i przy jakiejśtam okazji pokazywał je wyciągnięte z jej folderu ;p

Tylko dziewczyna może określić grę jako... ładna. xddd ten tekst mnie powalil. Ładna gra! >: P

Tu nie chodzi o nazwe tylko o określenie gry. "Ładna gra" to chyba ostatnie określenie na ziemi jakim można opisać gre xd. Ale co dziewczyna wykombinuje tego nikt nie odgadnie. ; P

Eileen
14-01-2007, 02:06
@up
A to moja wina, że nie pamiętam tytułu? ;p A jakbyś był sprytny to byś wiedział. I co? ;)

Pan i Wladca
14-01-2007, 03:38
Medieval Total War :D grałem kiedyś w to ;p

Co to rysunków, to niewiem czemu dalej sie upierasz jak widać, że przerysowane. Mowie Ci, ze sciemy nie wyniknie nic dobrego ;p
To w ps'ie to wogole nie powinno sie tu znajdowac ;p

Korektor
14-01-2007, 09:02
Jeja, chciałem narysować araba ale z innej perspektywy, po prostu skorzystałem ze stroju itd. ale to nie miała być przeryska ;/.

PS. Już wiem, że w sobotę za tydzień będę miał aparat z powrotem, wtedy popstrykam zdjęcia reszcie moich prac.

PS2. Na Wasze życzenie usunę prace z PS'a ;)

edit,
Za tydzień dodam moje rysunki krajobrazów i przedmiotów. Nie wrzucałem ich tutaj, bo umiem je rysować a najtrudniejsze są postacie, więc muszę je ćwiczyć.

Eileen
14-01-2007, 14:27
@up
A żebyś się nie zdziwił - z krajobrazami i przedmiotami jest tyle samo zabawy i męczenia, co z postaciami.