Pokaż pełną wersje : Sorc vs.Drut.Kto szybciej expi?
Chcialem sie zapytac kto szybciej expi??Sorc czy Drut?
jezeli taki temat juz byl to prosze o link i skasowanie tego tematu przez moderatora.
Więc prosze o odpowiedz na moje pytanie.
Z gory dziekuje.
jezeli taki temat juz byl to prosze o link i skasowanie tego tematu przez moderatora.
Z gory dziekuje.
Proste że sorc bo ma e-wave ale z tym jest ostre waste. Na h-lvl to już tak samo bo na wrl z mortów expią.
oki no to tu juz mnie przekonales :D
dzieki!
Proste że sorc bo ma e-wave ale z tym jest ostre waste. Na h-lvl to już tak samo bo na wrl z mortów expią.
Od kiedy sorc expi z e wave? O.O
Od kiedy sorc expi z e wave? O.O
Kolega wspomniał już, iż expienie z ewave to spory waste, toteż, jak łatwo się domyśleć, mało kto w ten sposób expi na dłuższą metę. Sposób dobry, jak jest akurat sporo potworków na linii strzału.
IMHO sorc expi minimalnie szybciej, bo na wysokim lvl'u może się wybrać z blokerem na behe i bić np. z UE. Waste jak cholera, ale kopniak w postaci ilości expa na godzinę też solidny.
Z e-wave da sie expic, ale w odpowiednich miejsach z odpowiednim blokerem :] Kilka e wave na grupe 5-6 smokow ( np na PoI, byl filmik ) i exp naprawde ładny, ale chyba nie zawsze sie zwraca.
Do 100 lvla druid expi szybciej bo moze chodzic na mocniejsze potwory i mu sie zwraca dzieki taniemu leczeniu (tam gdzie sorc ma maly waste, tam druid ma maly zysk, roznica 90 many na leczeniu to naprawde duzo), sorc musi w tym czasie chodzic na potwory slabsze niz druid zeby mu sie oplacalo tak samo jak druidowi, poza tym druid moze fajnie zarabiac summonami (bardzo tanio je leczy za pomoca czaru mass healing). Od 100 lvla szybciej expi sorc poniewaz tak jak juz wczesniej kilka osob w tym temacie zauwazylo - ma kilka przydatnych czarow ofensywnych, zwlaszcza e-wave i z dobrym blokerem zabija po kilka potworow na raz (np smoki, hydry) podczas gdy druid zabija jednego (vis/mort), a na 250+ sorcem mozna expic nawet z UE i sie zwraca! (przyklad - expienie taifuna devilry na demonach z UE, film gdzies jest na tym forum)
(przyklad - expienie taifuna devilry na demonach z UE, film gdzies jest na tym forum)
warlocki jestem jeszcze w stanie rpzebolec, ale demony faktycznie mu sie zwracaja ? ;o
Sozemego
25-12-2006, 13:00
warlocki jestem jeszcze w stanie rpzebolec, ale demony faktycznie mu sie zwracaja ? ;o
Zalezy tylko i wylacznie od farta, dlatego nie siedzi tam caly czas..
Tak, niestety bedziesz musial przebolec ze sorc jest najlepszy. Warlocki zwracaja sie kazdej profesji, demony tylko sorcom. (mowa tutaj oczywiscie o expieniu solo)
Zalezy tylko i wylacznie od farta, dlatego nie siedzi tam caly czas..
Nie zwrocic to sie moze mu po zabiciu 3 demonow a nie powaznym huncie. Gdyby siedzial 23 godziny to na 100% bylby duuuzo na plusie. (przez ten czas wiele wypadnie) A nie siedzi caly czas tylko dlatego ze mu sie nie chce.
Quezacoatl
25-12-2006, 14:02
Pytanie: Kto szybciej expi.
Odpowiedź: http://www.erig.net/xphist-pg.php
Nic dodać nic ująć. (I tak najszybciej expią dzielący konta).
Sozemego
25-12-2006, 14:25
Tak, niestety bedziesz musial przebolec ze sorc jest najlepszy. Warlocki zwracaja sie kazdej profesji, demony tylko sorcom. (mowa tutaj oczywiscie o expieniu solo)
Nie zwrocic to sie moze mu po zabiciu 3 demonow a nie powaznym huncie. Gdyby siedzial 23 godziny to na 100% bylby duuuzo na plusie. (przez ten czas wiele wypadnie) A nie siedzi caly czas tylko dlatego ze mu sie nie chce.
Bylem najtem wiele razy na "powaznym huncie" i tylko w 20% przypadkow sie zwrocilo, demony nie rzucaja lootem na prawo i lewo. Rownie dobrze moze byc minimalnie na minusie, albo w chuj na plusie, lub strasznie na minusie, zalezy od fartaAAAAAAaaaa.
Bylem najtem wiele razy na "powaznym huncie" i tylko w 20% przypadkow sie zwrocilo, demony nie rzucaja lootem na prawo i lewo. Rownie dobrze moze byc minimalnie na minusie, albo w chuj na plusie, lub strasznie na minusie, zalezy od fartaAAAAAAaaaa.
Im dluzszy hunt tym wieksza szansa na zwrot. W przypadku taifuna hunty 100+ godzin (z przerwami na save) sie na 99,99% zwracaja.
Sozemego
25-12-2006, 14:35
Im dluzszy hunt tym wieksza szansa na zwrot. W przypadku taifuna hunty 100+ godzin (z przerwami na save) sie na 99,99% zwracaja.
W przypadku staminy, ktora ma 56h z czego ostatnie 14h daje polowe expa, na pewno masz racje ;(
Tak, niestety bedziesz musial przebolec ze sorc jest najlepszy.
<ironia> zabolalo :< </ironia>
W przypadku staminy, ktora ma 56h z czego ostatnie 14h daje polowe expa, na pewno masz racje ;(
Oczywiscie ze mam bo to nie musi byc 100 godzin pod rzad tylko moze byc 100 w ciagu 3 tygodni. (wtedy sie spokojnie miesci w limicie staminy) Manasow z backpacka i depo nikt ci nie zabierze.
Wiem, ze polemizować sobie zawsze można, ale kogo obchodzi kto expi szybciej na 250+?? Jakoś wątpie, żeby ktoś kto się nie może zdecydować czy drut czy sork wbił taki lvl....
A kto szybciej expi? Bez jakiejś większej różnicy...
Wiem, ze polemizować sobie zawsze można, ale kogo obchodzi kto expi szybciej na 250+?? Jakoś wątpie, żeby ktoś kto się nie może zdecydować czy drut czy sork wbił taki lvl....
A kto szybciej expi? Bez jakiejś większej różnicy...
Lepiej wybrac profesje ze wzgledu na szybkosc expienia na hlvl a nie lowlvl. Przynajmniej pozniej jak juz komus sie uda osiagnac hlvl (na poczatku raczej nikt tego nie zaklada) to bedzie zadowolony i nie bedzie mial wyrzutow ze zrobil blad wczesniej. (miedzy innymi dlatego jestem przeciwkiem knighta bo na duzym poziomie expi ZDECYDOWANIE najwolniej) Pomiedzy sorcem a drutem nie ma akurat wielkiej roznicy ale jednak z ue i e-wave expi sie te 1,5 raza szybciej, co w przelozeniu na exp daje okolo 10-20 lvli wiecej. (w przypadku 200+)
Powodzenia w planowaniu takiej przyszłości.... poza tym jakoś trzeba tam się doczołgać najpierw i życzę CI powodzenia mortując hydry non stop...
200 lvl to jest jakieś 130 milionów expa....Czyli jakies 9x exp na lvl 100.... Pochwal sie ile Ty masz expa...
Ale pytanie.sorcer i druid sa prawie tacy sami.Na początku szybciej się expi sorckiem bo ma rozdzke z energi a druid trucizny ktora nie zabije pająka.Sorckiem sie lepiej gra.
Piotrek Marycha
27-12-2006, 02:15
Do 100 lvla druid expi szybciej bo moze chodzic na mocniejsze potwory i mu sie zwraca dzieki taniemu leczeniu (tam gdzie sorc ma maly waste, tam druid ma maly zysk, roznica 90 many na leczeniu to naprawde duzo), sorc musi w tym czasie chodzic na potwory slabsze niz druid zeby mu sie oplacalo tak samo jak druidowi, poza tym druid moze fajnie zarabiac summonami (bardzo tanio je leczy za pomoca czaru mass healing).
A paladyn expi najszybciej bo sie jeszcze taniej leczy? roflt co to am do rzeczy, czy wyda te 70 many zamiast 80-120(czyli 2-3 exury gran) , po drugie gdzie sie leczy summony mass healingiem oprocz hydra huntow itp? o.O
A paladyn expi najszybciej bo sie jeszcze taniej leczy? roflt co to am do rzeczy, czy wyda te 70 many zamiast 80-120(czyli 2-3 exury gran) , po drugie gdzie sie leczy summony mass healingiem oprocz hydra huntow itp? o.O
wszedzie... jesli o mnie chodzi to chyba taniej jest rzucic mass healing niz stawiac nowego summona?
roflt co to am do rzeczy, czy wyda te 70 many zamiast 80-120(czyli 2-3 exury gran)
znacznie rzadziej wychodzisz ze spota po nastepna porcje manasow ?
Powodzenia w planowaniu takiej przyszłości.... poza tym jakoś trzeba tam się doczołgać najpierw i życzę CI powodzenia mortując hydry non stop...
200 lvl to jest jakieś 130 milionów expa....Czyli jakies 9x exp na lvl 100.... Pochwal sie ile Ty masz expa...
To wybiore knighta zeby pozniej srac w gacie ze 5 lat temu bylem glupi i teraz nie moge dobic do czolowki? Nie wiem czy kiedykolwiek bede w top 500 i szczerze mowiac malo mnie to teraz obchodzi ale jakby juz sie to kiedys zdarzylo to na pewno sorcem bede mial duzo wieksze mozwliosci niz knightem, im wyzszy lvl tym sorc lepszy, a knight nie az tak bardzo bo hity mu nie rosna tylko samo leczenie z uha ktory de facto i tak jest drogi w porownaniu z granem/vita.
Elesar Inferno
27-12-2006, 12:13
im wyzszy lvl tym sorc lepszy, a knight nie az tak bardzo bo hity mu nie rosna tylko samo leczenie z uha ktory de facto i tak jest drogi w porownaniu z granem/vita.
Taaa a od kiedy to knight nie uzywa runek ofensywnych w przypadku pacca exori?
Explosion Rexor
27-12-2006, 12:16
Rozbawiło mnie to, że EXORI to runka ofensywna, od kiedy wiem to czar spontaniczny(chyba), ale nie runa, a on może bić z explo ;] Jak już co...
Jesli chodzi o exori to szybciej rosnie zuzycie many niz sila czaru, explo jest zalosne z mlvlem knighta. Wiem to z autopsji np chocby wczoraj sobie biegalem pod ancient temple moim noob charem 34 druidem i bilem draga, wpieprzyl mi sie jakis noobek 181 ek i gada ze on tu expi i zaczal bic mojego draga, zdobyl za niego wiecej expa bo walil z hmm takze (hity z broni zalosne - wiadomo) no to sie wkurzylem i zawalilem loota smieciami jak sie okazalo nie zdazyl jeszcze otworzyc ciala no i powalczylismy o cialo, on wygral bo szybciej lazi i po tym zaczal mnie atakowac i gadac smieszne texty typu "pay or hundat" itp ja mialem ze soba bp uh i zaczalem uciekac a ten mnie nie mogl zabic biedak ganial za mna bo calym ancient temple az w koncu doszedlem do depo, a probowal wszystkiego z broni nawalal caly czas bo duzo szybszy ode mnie i jeszcze bil z explo i chyba nawet 2 razy exori ale noobek mnie nie mogl zabic mimo ze ledwo 1 bp uh mialem i tak doszedlem bo depo, w gaciach mialem mokro musialem pojsc do klopa i wytrzec bo tak sie usmialem, wrocilem do gry za ok. 30 min jak sie juz uspokoilem i poszedlem znowu do ancient temple a wkrotce sie okazalo ze kolega tego 181 ek - 67 sorc szukal mnie na exivie i znalazl mnie i nawet sie nie pytal o co chodzi tylko walnal jednego sdeka i juz na nic sie zdaly wszystkie moje uhy. Czyli patrzcie jaka ciota z knighta 181 nie mogl mnie zabic a 67 sorc zrobil to z palcem w dupie. Czyli co?
Wiem to z autopsji np chocby wczoraj sobie biegalem pod ancient temple moim noob charem 34 druidem i bilem draga, wpieprzyl mi sie jakis noobek 181 ek i gada ze on tu expi i zaczal bic mojego draga, zdobyl za niego wiecej expa bo walil z hmm takze (hity z broni zalosne - wiadomo) no to sie wkurzylem i zawalilem loota smieciami jak sie okazalo nie zdazyl jeszcze otworzyc ciala no i powalczylismy o cialo, on wygral bo szybciej lazi i po tym zaczal mnie atakowac i gadac smieszne texty typu "pay or hundat" itp ja mialem ze soba bp uh i zaczalem uciekac a ten mnie nie mogl zabic biedak ganial za mna bo calym ancient temple az w koncu doszedlem do depo, a probowal wszystkiego z broni nawalal caly czas bo duzo szybszy ode mnie i jeszcze bil z explo i chyba nawet 2 razy exori ale noobek mnie nie mogl zabic mimo ze ledwo 1 bp uh mialem i tak doszedlem bo depo, w gaciach mialem mokro musialem pojsc do klopa i wytrzec bo tak sie usmialem, wrocilem do gry za ok. 30 min jak sie juz uspokoilem i poszedlem znowu do ancient temple a wkrotce sie okazalo ze kolega tego 181 ek - 67 sorc szukal mnie na exivie i znalazl mnie i nawet sie nie pytal o co chodzi tylko walnal jednego sdeka i juz na nic sie zdaly wszystkie moje uhy.
Gratz dla tego pana za najdłuższe zdanie...
@topic
Szybkość expa Sorca/Druida zależy od:
*umiejętności gracza
*servera
*magic levela (na wyższych lvl)
*różdżki (na niższych lvl)
*zapełnienia expowisk
Coś pominąłem?
Od 30 lvl naprawdę przydaje się exura sio. Leczy taniej i więcej manasków można zużyć na sio/mort zamiast na leczenie.
Raditz Saiya-jin
28-12-2006, 00:13
Czyli patrzcie jaka ciota z knighta 181 nie mogl mnie zabic
I wtedy się obudziłeś O.o Taki knight wali z explo w ludzi po 170~, do tego dochodzi jeszcze broń, więc albo miales cholernego farta, albo ten knight był pijany (albo ci się to śniło, jak wspomniałem na wstępie).
Piotrek Marycha
28-12-2006, 00:57
wszedzie... jesli o mnie chodzi to chyba taniej jest rzucic mass healing niz stawiac nowego summona?
ale gdzie ty expisz uzywajac nie-monka? jedyne wyjatki to tomby gdzie monki sa za slabe i trzeba leczyc te DSy czy co tam, ale nie bede brac druta tylko po to zeby mi sie taniej expilo w przedziale 30-50...
znacznie rzadziej wychodzisz ze spota po nastepna porcje manasow ?
o taak, wiadomo, ze zeby poexpic to trzeba co najmniej ze 15 bp mf co? bo jak mam expic mniej niz 5h to wogle nie oplaca sie z dp wychodzic...
BTW: nie wszyscy sa niewiadomo jakie pg i niektorzy graja 4fun (na stos ich!!!)
Sozemego
28-12-2006, 01:39
Jesli chodzi o exori to szybciej rosnie zuzycie many niz sila czaru, explo jest zalosne z mlvlem knighta. Wiem to z autopsji np chocby wczoraj sobie biegalem pod ancient temple moim noob charem 34 druidem i bilem draga, wpieprzyl mi sie jakis noobek 181 ek i gada ze on tu expi i zaczal bic mojego draga, zdobyl za niego wiecej expa bo walil z hmm takze (hity z broni zalosne - wiadomo) no to sie wkurzylem i zawalilem loota smieciami jak sie okazalo nie zdazyl jeszcze otworzyc ciala no i powalczylismy o cialo, on wygral bo szybciej lazi i po tym zaczal mnie atakowac i gadac smieszne texty typu "pay or hundat" itp ja mialem ze soba bp uh i zaczalem uciekac a ten mnie nie mogl zabic biedak ganial za mna bo calym ancient temple az w koncu doszedlem do depo, a probowal wszystkiego z broni nawalal caly czas bo duzo szybszy ode mnie i jeszcze bil z explo i chyba nawet 2 razy exori ale noobek mnie nie mogl zabic mimo ze ledwo 1 bp uh mialem i tak doszedlem bo depo, w gaciach mialem mokro musialem pojsc do klopa i wytrzec bo tak sie usmialem, wrocilem do gry za ok. 30 min jak sie juz uspokoilem i poszedlem znowu do ancient temple a wkrotce sie okazalo ze kolega tego 181 ek - 67 sorc szukal mnie na exivie i znalazl mnie i nawet sie nie pytal o co chodzi tylko walnal jednego sdeka i juz na nic sie zdaly wszystkie moje uhy. Czyli patrzcie jaka ciota z knighta 181 nie mogl mnie zabic a 67 sorc zrobil to z palcem w dupie. Czyli co?
Czyli to oznacza, ze ten najt to idiota, 181 ek moze bez problemu zabic 34 druida [czy ile ty tam masz], nawet bez wiekszego wysilku. Problem jest taki, ze wydaje sie wam, ze najt ssie, bo wiekszosc ludzi potrafi tylko expic, nie potrafic za to nic pokazac jezeli chodzi o pvp, taka niestety prawda. Oczywiscie, nie mowie, ze najt jest jakos super duper wypasiony jezeli chodzi o pvp, ale jezeli ktos potrafi, to mozna pare osob zabic, ale mimo wszystko sorcem jest latwiej.
I wtedy się obudziłeś O.o Taki knight wali z explo w ludzi po 170~, do tego dochodzi jeszcze broń, więc albo miales cholernego farta, albo ten knight był pijany (albo ci się to śniło, jak wspomniałem na wstępie).
Ten 181 knight z broni mnie bil caly czas ponizej 100 hp i do tego jeszcze prawie polowy ciosow nie trafial. (mialem na sobie vampire shield) Z explo mnie walil srednio po 100, nigdy nie dostalem hita powyzej 200, a ponizej 50 mu sie zdarzaly. Z exori walnal mnie 2 razy za 200+ (dokladnej liczby juz nie pamietam) ale po jednym strzale tracil prawie cala mane wiec i tak nie byl w stanie mnie tym zabic bo mialem niecale 100 hp wiecej niz on mnie walil i moglem sie uhnac duzo szybciej niz on wypic cala porcje manasow na nastepne exori. I gdzie ja wspomnialem ze mi sie snilo? Przeciez to byly prawidziwe wydarzenia ktore mnie spotkaly rzeczywiscie w rl tibii.
Ja powiem tyle ze :
PvP - Sorc
Non-PvP - Druid
PvP-Enf. - Jak kto woli.. ja bym bral Sorca
A i ktos jeszcze mowil ze te 30-50 many mniej za exure sio nic nieda... wiec on sie myli... to da duzo i jest mneijsze waste... i druid ma lepsze rozdzki (chodzi mi glownie o ta na 33lvl).
Edit: A Goburu...jak czytam niektore twoje wypowiedzi to mi sie chce smiac :D
Edit: A Goburu...jak czytam niektore twoje wypowiedzi to mi sie chce smiac
No bo na tym forum trzeba pisac grubo i dosadnie zeby ktokolwiek zrozumial o co mi chodzi. (za duzo dzieci gra w tibie)
Piotrek Marycha
28-12-2006, 22:57
A i ktos jeszcze mowil ze te 30-50 many mniej za exure sio nic nieda... wiec on sie myli... to da duzo i jest mneijsze waste... i druid ma lepsze rozdzki (chodzi mi glownie o ta na 33lvl).
Edit: A Goburu...jak czytam niektore twoje wypowiedzi to mi sie chce smiac :D
nie robi takiej roznicy, jak sie niktorym wydaje, jakos pall sie leczy jeszcze taniej i nikt o tym nie trąbi?
BTW nie zaczynaj wątku o rodach, tempest rod to jest czysta kpina...
No bo na tym forum trzeba pisac grubo i dosadnie zeby ktokolwiek zrozumial o co mi chodzi. (za duzo dzieci gra w tibie)
Min ty. Uwierzylbym ci gdybys powiedzial ze miales 5 bp uhow, ale jednen bp to mogles sobie go wsadzic tam gdzie słońce niedochodzi, taki ek zdjął by cie zanim bys 3 uhy zuzyl, wytlumacze ci zebys sie juz nie klucil, na tym lvl masz bodajze 350 hp, moze troche wiecej, taki Ek moze ci sieknąć z Sova czy SCA za 100-120 spokojnie, dochodzi to tego explo i exori, czyli w najgorszym mozliwym dla ciebie wypadku walka trwalaby jakies 2-4 sek.
Do 100 lvla druid expi szybciej bo moze chodzic na mocniejsze potwory i mu sie zwraca dzieki taniemu leczeniu (tam gdzie sorc ma maly waste, tam druid ma maly zysk, roznica 90 many na leczeniu to naprawde duzo), sorc musi w tym czasie chodzic na potwory slabsze niz druid zeby mu sie oplacalo tak samo jak druidowi, poza tym druid moze fajnie zarabiac summonami (bardzo tanio je leczy za pomoca czaru mass healing). Od 100 lvla szybciej expi sorc poniewaz tak jak juz wczesniej kilka osob w tym temacie zauwazylo - ma kilka przydatnych czarow ofensywnych, zwlaszcza e-wave i z dobrym blokerem zabija po kilka potworow na raz (np smoki, hydry) podczas gdy druid zabija jednego (vis/mort), a na 250+ sorcem mozna expic nawet z UE i sie zwraca! (przyklad - expienie taifuna devilry na demonach z UE, film gdzies jest na tym forum)
kurde wyszystko wiesz miszczu...
Btw : tak naprawde to guwno wiesz... własnie do 100 lvl sorc szybciej expi pozniej expią mniej więcej tak samo...
august_of_astera
01-01-2007, 16:45
Kolega wspomniał już, iż expienie z ewave to spory waste, toteż, jak łatwo się domyśleć, mało kto w ten sposób expi na dłuższą metę. Sposób dobry, jak jest akurat sporo potworków na linii strzału.
IMHO sorc expi minimalnie szybciej, bo na wysokim lvl'u może się wybrać z blokerem na behe i bić np. z UE. Waste jak cholera, ale kopniak w postaci ilości expa na godzinę też solidny.
waste nie ma z e-wawe np na hydrach bierzesz z 3 hydry i walisz muwie nie ma waste a druidem szybciej sie expi na 70 proc po ma tanie leczenie
ChrisCross
01-01-2007, 16:52
Szybciej expi sie sorcem,ze wzgledu na e-wave i ue.
Przy regularnym expie (czyli spamie z .exori vis :P ) różnicy wielkiej nie ma, to tańsze leczenie druida nie ma wielkiego wpływu na szybkość zabijanych kreatur. natomiast jeśli chodzi o potencjał pg, tutaj widać wyraźną przewagę sorca- dobry bloker luruje kilka hydr/dli/behe/itp./ a ue czy mort hur robią swoja- exp wpada jak szalony (exp dosyć drogi swoją drogą, ale cóż :P ).
Szybciej expi sie sorcem,ze wzgledu na e-wave i ue.
Kurwa zrozumcie w koncu, ze ZADEN sorc praktycznie nie uzywa UE (a juz napewno nie do expienia) bo wiaze sie to z ogromna strata many i jest masakryczne waste na manasy, a jak wiadomo sorc bez many = martwy sorc ;f
Kurwa zrozumcie w koncu, ze ZADEN sorc praktycznie nie uzywa UE (a juz napewno nie do expienia) bo wiaze sie to z ogromna strata many i jest masakryczne waste na manasy, a jak wiadomo sorc bez many = martwy sorc ;f
A widziałeś film na forum, co był nie dawno? teduniu lurował 3-4 behe, pewien sorc ~160 brał to na 3 ue.
Poznanski Rycerz
01-01-2007, 17:20
co do expienia solo demonow
palem tez sie oplaca, zabilem 2 demony i mi wylecialy golden legsy. oplacalo sie? tak! Zalezy od farta, ale mozna powiedziec ze sorc robi to najefektywniej.
Tak jak ktos powiedzial
RZADKO KTO EXPI Z UE, chyba ze ma za duzo mf';ow albo dla fun.
Sorc i Druid zazwyczaj expia za pomoca exori vis/flam/mort
a tutaj nie ma roznicy, sorc ma wiecej czarow ofensywnych, ale nie uzywa ich na huntach bo jest to nie oplacalne.
widziales film 400k/h na behe sorcem z ue ? nie ? to stfu kutasie. W sumie co moze wiedziec jakis zalosny 24lvl.
Maciej the Sorcerer
01-01-2007, 17:23
Moim zdaniem szybciej drut. Zmienilbym profesje na niego gdybym mogl . Moze leczyc sumonki . Lepiej nadaje sie do expienia na dragach,ds itp . DRUT !
widziales film 400k/h na behe sorcem z ue ? nie ? to stfu kutasie. W sumie co moze wiedziec jakis zalosny 24lvl.
Zwracaj sie tak do ojca jesli ci na to pozwala -.- I nie oceniaj ludzi po lv ;f
Filmik pewnie byl na pokaz a autor nawet nie wspomnial o tym jakie mial waste ;f
Poza tym to byl sorc 160 czy tam wiekszy a takich w calej tibii jest malo ;f Dlaczego tylko 1 taki filmik sie pojawil? Nie pomyslales o tym? Na 100% byly takie straty, ze po paru godzinach expa stracil 80% posiadanej kasy ~~ Gdyby to bylo oplacalne to wszyscy by expili w ten sposob ;f
pietrzyk92
03-01-2007, 20:32
Filmik pewnie byl na pokaz a autor nawet nie wspomnial o tym jakie mial waste ;f
Poza tym to byl sorc 160 czy tam wiekszy a takich w calej tibii jest malo ;f Dlaczego tylko 1 taki filmik sie pojawil? Nie pomyslales o tym? Na 100% byly takie straty, ze po paru godzinach expa stracil 80% posiadanej kasy ~~ Gdyby to bylo oplacalne to wszyscy by expili w ten sposob ;f
Malo sorckow na tym lvlu to jest ogolnie powiedziane stosunkowo malo jest postaci na lvl 100+ po kilkanascie na serwer... wiec jest to raczej logiczne no nie??? zreszta jaka masz pewnsc ze mial waste mzoe nie... tak sie sklada ze i z morta expic idzie nie majac bogwie jakiej ilosci manaskow na hydrach naprzyklad... wiec bez gadko...:]
maszter321
04-01-2007, 15:21
czyli to ze tu piszemy na temat ;]
hmmm na npvp np na hydrach to bloker bierze na siebie 3-4 hyderki i sorc wali z mort hura. moim zdaniem nie ma wielkiej roznicy bo na wrlach i tak z morta expia...ale UE i mort hur wiadomo ze sie czasem przydaja
Przymulony
04-01-2007, 16:27
Prawdą jest ze 400k/h tam sie zdobywalo, lecz na 1h huntu poszlo 180bp mf (kolo 200k), z samych behe fangow + gs'ów co prawda sie nie zwrocilo, ale jesli chodzi o exp/h, byl genialny. Tak samo jest z e-wave na hydrach, waste jak nic nie spadnie (i to w ilosciach), lecz exp jak co 2 minuty wpada 6300expa :].
Moim, jakże skromnym osobistym zdaniem sądze ze lepiej expi sie sorcem jesli chodzi o waste pozniej :] Do 80lv nie ma znacznej roznicy.
Według mnie tak samo, ale Sorcerer ma pewne "bonusy".
KarpikPaladyn
04-01-2007, 18:02
Ile osób widzi, ze G~ ma racje? Sorc expi szybciej, wydajniej. Drut - tak leprze leczenie, nie ma duzego waste.... ale maszter321 napisal "piszemy na temat"... a temat jak sie zwie?? COLOR="Yellow"]Sorc vs. Drut. Kto szybciej expiCOLOR]a nie "sorc vs drut - kto wastuje przy dobrym expie?" wiec - expi szybciej sorc... wejsc na erig.net poprosze...
temat moim zdaniem trafny, wiele osob "kozaków" pisze nie na temat, myslac blednie :D szkoda ^^ ale spox, nie o to chodzi, nie? X)
SORC! XD
Ja powiem tyle ze :
PvP - Sorc
Non-PvP - Druid
Jajajajaja! Na PvP sobie poexpisz z UE na behe z blokerem!!1111oneonerazraz
Diego'Odin
05-01-2007, 20:34
wyjasnij mi jak to zrobiles... uhales sie po kazdym hicie? bo inaczej bys nie dal rady
przyklad: wbilem sie na ts 46ms, poszedlem do sklepu z mf w thais. przed wejsicem stal 122ek z skullem. Zdjal mnie na 3 hity - najpierw z broni za 35~ next 96~ i dobil z exori w momencie ostatniego hita z broni (mialem k seta). i co ty za przeproszeniem srasz ze 181ek nie zabil 34ed? z czego on cie lal? z serpenta? moze battlehammera? albo sickle?
Zanim zada3 hity to Ty się niezdążysz uhnąć ? No spoko...
28 sorc z summonami (o ile umie grać...) na luzaka uwali 35~ek.
Po trzecie 3 sorców 19lev~ uwala 28 knight... Czyli :
Pvp - Sorc
No-Pvp - Sorc ;p (Lepsze wandy, czary...)
Jeśli chcesz TYLKO stać na bocie : Drut
28 sorc z summonami (o ile umie grać...) na luzaka uwali 35~ek.
w 90% przypadkow teren mu na to nie pozwoli, chyba ze knight jest idiota. W pozostalych 10% ma przecietne szanse zeby zadac wiecej niz knight wyuha.
Ale tego sie nierobi w losowym terenie ;p
BTW 2 FE + sd i nadąży uhać? ;p
Ale tego sie nierobi w losowym terenie ;p
BTW 2 FE + sd i nadąży uhać? ;p
a bedzie stal i czekal az ktos go zabije ?
wariant pierwszy: zaczynamy biec prosto na sorca tak, aby bily go elementale
wariant drugi: lecimy do najblizszych schodow/ drabiny
wariant trzeci: na czas leczenia kryjemy sie za jakims rogiem.
wariant czwarty: uciekamy elementalom ?
sio-jako druid uzywalem rzadko, jedynie na huntach
wand/rod - woi ma lepszy zasieg=szybsze expienie na 40 lvl, np/ moj qmpel na vampach se sedzial z woi i uciekal, co chwile exura, a ja musialem na vampa z
tempesta i visa i co chce exure gran zeby nie pasc...
mass heal - przydatne, ale czesto lepiej np. ihnac dsa, ostatnio na hdyra hunt, proboje mass heala na dsa podchodze do dsow, chce hotkeya i nagle jeb... spam z wave we mnie i BB. (utamka sie skonczyla..)
wave/ue - myslalem zawsze ze to jest super, zajebiste, itd, ale wg. mojego kolegi (70ms) malo przydatne... duzo many i rzadko sie uzywa.
hydry - ja(siocher), ms, bloker. wiadomo, co yellow hp sio blokera, ja z volca roda i dsow, kolega z woi i dsow.. dostaje okolo 400 expa zawsze wiencej niz ja! nie dlatego ze dsy sie dobrze ustawia, ale jego wand, tutaj ma duzy + sorc. a i na 3 h huntu stracielm 7 bp mf, a sorc 3, a zarobilem 2 x wiencej expa... (sio, mass heal..)
wygrywa sorc, jedynie lepiej dla blokera jak jest ed bo nie traci wtedy praktyznie nic uhow... (jezeli dobry siocher ;p)
to tyle, bb
Freezy Eddie
06-01-2007, 21:57
Czyli mam rozumieć, że leczyłeś się nieopłacalnie exurą/exurą gran, albo w ogóle się nie leczyłeś?
A różdżka ma mały wpływ na grę i tak później expisz ze strików.
wrogonastawiony
06-01-2007, 22:46
..I sie obudziles :baby:
181 ek w AT na dragach ? xD LoooL ? A moze to był 18 lvl ? Zresztą we śnie to wszytko możliwe..
Akurat znam to miejsce bo na tym rewierze "sie wychowałem" tam jest jeden drag.. co owy 181 by tam robił ? Bił by sie o jednego draga ktory respi sie co okolo 5 minut ? Oo
ps. 181 ek to Cie moze zdjąć na raz z exori bez utamki
ps2. z explo to jakos tak ze 150 by pchnal... wiec nie nie mow ze niby mu tam uciekles smiejac mu sie w twarz -.^
ps3. Mogles sie lepiej postarac piszac to opowiadanie ;) Stary.. to widac gołym okiem ale z czasem nabierzesz doświadczenia :P
..I sie obudziles :baby:
181 ek w AT na dragach ? xD LoooL ? A moze to był 18 lvl ? Zresztą we śnie to wszytko możliwe..
Akurat znam to miejsce bo na tym rewierze "sie wychowałem" tam jest jeden drag.. co owy 181 by tam robił ? Bił by sie o jednego draga ktory respi sie co okolo 5 minut ? Oo
ps. 181 ek to Cie moze zdjąć na raz z exori bez utamki
ps2. z explo to jakos tak ze 150 by pchnal... wiec nie nie mow ze niby mu tam uciekles smiejac mu sie w twarz -.^
ps3. Mogles sie lepiej postarac piszac to opowiadanie ;) Stary.. to widac gołym okiem ale z czasem nabierzesz doświadczenia :P
Z takimi komentarzami to nie do mnie, synku.
1. Nie widze nic dziwnego w tym ze 181 ek expi na dragach.
2. W Ancient temple sa dwa pojedyncze i jeden podwojny resp draga.
3. Nie moze mnie zdjac na raz bo mam wiecej hp niz wynosi jego combo.
4. 150 z explo to jego gorny hit, srednia jest duzo niższa.
A różdżka ma mały wpływ na grę i tak później expisz ze strików.
Tak, tylko ze do 40 lvla expi sie prawie wylacznie z rozdzki bo strike'i sie jeszcze nie oplacaja.
No jasne, po co uzywać sdeków w pvp skoro są lmm'y?
wand/rod - woi ma lepszy zasieg=szybsze expienie na 40 lvl
Dobre potwory nieodporne na ogien mozna policzyc na palcach jednej reki.
np/ moj qmpel na vampach se sedzial z woi i uciekal, co chwile exura, a ja musialem na vampa z
tempesta i visa i co chce exure gran zeby nie pasc...
Vampy sie bije z visa a nie rozdzki. Z rozdzki rzadko kiedy sie zwraca.
mass heal - przydatne, ale czesto lepiej np. ihnac dsa, ostatnio na hdyra hunt, proboje mass heala na dsa podchodze do dsow, chce hotkeya i nagle jeb... spam z wave we mnie i BB. (utamka sie skonczyla..)
Gratuluję podejścia po prostej.
hydry - ja(siocher), ms, bloker. wiadomo, co yellow hp sio blokera, ja z volca roda i dsow, kolega z woi i dsow.. dostaje okolo 400 expa zawsze wiencej niz ja! nie dlatego ze dsy sie dobrze ustawia, ale jego wand, tutaj ma duzy + sorc. a i na 3 h huntu stracielm 7 bp mf, a sorc 3, a zarobilem 2 x wiencej expa... (sio, mass heal..)
Hydry z rozdzki to smieszny exp, tam ludzie chodzą wyłącznie dla zarobku bo poziom szybciej byś wbił na rotach pod pustynią.
wygrywa sorc, jedynie lepiej dla blokera jak jest ed bo nie traci wtedy praktyznie nic uhow... (jezeli dobry siocher ;p)
Druid moze do pewnego momentu atakowac tak samo jak sorc, dopiero pozniej zaczyna sie oplacac e-wave.
FE sklada sie na 2 ciosy rycerza na 30 lvl
Chyba ze skillami 100+ i sca w łapie -.-
Z tego co ja zaobserwowałem, rycerz potrzebuje średnio 3-4 ciosów (tak gwoli ściśłości, oczywiście nie oznacza to ze summony sa dobre do pekowania bo nie są)
wyjasnij mi jak to zrobiles... uhales sie po kazdym hicie? bo inaczej bys nie dal rady
przyklad: wbilem sie na ts 46ms, poszedlem do sklepu z mf w thais. przed wejsicem stal 122ek z skullem. Zdjal mnie na 3 hity - najpierw z broni za 35~ next 96~ i dobil z exori w momencie ostatniego hita z broni (mialem k seta). i co ty za przeproszeniem srasz ze 181ek nie zabil 34ed? z czego on cie lal? z serpenta? moze battlehammera? albo sickle?
To wmawiaj mi dalej głupoty ze knight wali z broni po 100 w ludzi. Chętnie się pośmieję.
czyli to ze tu piszemy na temat ;]
hmmm na npvp np na hydrach to bloker bierze na siebie 3-4 hyderki i sorc wali z mort hura. moim zdaniem nie ma wielkiej roznicy bo na wrlach i tak z morta expia...ale UE i mort hur wiadomo ze sie czasem przydaja
Jesli bloker ma na sobie 3 hydry to sorc nie bedzie bil z morta tylko z e-wave bo przeciez nie o to chodzi na huntach zeby bloker padl badz stracil 100k w uhach na jedna hydre.
Z tego co wiem mort hur to to samo co e-wave, ale mogę się mylić. A poza tym, 181 ek expiący w Ancient Temple to jakiś naprawdę niskich lotów żart...
@up
Wariant piaty: FE postanowia biec do rycerza zamiast w niego strzelac.
Moze jak killujesz 10 lvl na ice islands to FE sa dobre, na tescie wieksze sukcesy w zabijaniu ludzi mialem poison stormem niz przy uzyciu summonow (taki FE sklada sie na 2 ciosy rycerza na 30 lvl a w polowie przypadkow strzela tylko jakies tam ff).
Nie porownuj testa do rl tibii, w rl tibii nie masz tylu h lv naraz. Fe biegnac do rycerza moga strzelac + maja rowniez hity z lapy. Osobiscie moj rekord to zabicie 62 knighta z 2 fe + moonlight rod, nie mowie juz o sorcach/drutach, gdyz oni padaja jak kaczki.
@topic: NAJSZYBCIEJ EXPI SORC, NIE MA CO DO TEGO ZADNYCH WATPLIWOSCI! NAJLEPSZYM DOWODEM JEST NA TO TA OSOBA, KTORA W 35H WBILA 10MLN EXP - I BYLO TO WLASNIE SORC! Wbijcie se inna profesja tyle expa w takim czasie to bedziemy mogli w ogole o czymkolwiek pogadac.
Osobiscie moj rekord to zabicie 62 knighta z 2 fe + moonlight rod
dzieki za poprawienie mi humoru :D
Z tego co wiem mort hur to to samo co e-wave, ale mogę się mylić. A poza tym, 181 ek expiący w Ancient Temple to jakiś naprawdę niskich lotów żart...
Nie expiacy tylko poszedl sobie na 2 dragi. Ja tez czasem zejde do kanalow pod thais co nie znaczy ze expie na szczurach. Jakis dziwak jestes.
dzieki za poprawienie mi humoru
Nie poprawienie humoru, bo to bardzo możliwe. Zobacz jakie dzieci grają w Tibię!
Tooken Mały
12-01-2007, 09:31
Ehh widzialem 103 ek expiącego na Dc ,więc 181ek na At też mnie nie zdziwi .
Up ileś tam razy@
Nie oplaca sie vis + tampest bić vampa? Więcej many ci pojdzie na leczenie ...Niż to warte .
Nie expiacy tylko poszedl sobie na 2 dragi. Ja tez czasem zejde do kanalow pod thais co nie znaczy ze expie na szczurach. Jakis dziwak jestes.
1. Nie widze nic dziwnego w tym ze 181 ek expi na dragach.
Rozdwojenie jaźni czy co? W końcu może się zdecyduj czy on tam expił czy nie...
@Gremlin
Chyba trochę mniej, jakieś 6 smoków i 2 DLe czy coś w tym stylu. Chociaż też mogę się mylić.
@high lvl w Ancient Temple
Wiecie ze w Ancient temple tez jest Dragon Lair?
Jest tam zdaje sie 7 smokow i 3 DLe (tyle ze spawn jest dosyc powolny).
No ale mistrzowie jak wy pewnie znali ten detal wiec nie musialem wam o tym mowic.
Mi chodzilo o podwójny spawn draga na południowy-zachód od beholderów a nie dragon lair.
Nie oplaca sie vis + tampest bić vampa? Więcej many ci pojdzie na leczenie ...Niż to warte .
Na 50+ bardziej oplaca sie z visa. (wieksze obrazenia, lepsze ratio) Wczesniej rozdzka.
Rozdwojenie jaźni czy co? W końcu może się zdecyduj czy on tam expił czy nie...
Moze robił kupę, skąd ja to mogę wiedzieć? Po prostu wszedl na expowisko i zaczął atakować mojego draga.
Luki_azura
13-01-2007, 17:51
Sorc zdecydowanie ma lepsze czary ofensywne :P więc co tu sie zastanawiac.
Tooken Mały
14-01-2007, 00:50
@up
Bo sorc z e-wave i z ue to jak z visa hunci?;p
Szybkośc expienia nie zależy od profesji ale od gracza i niema gorszych lub lpeszych profesji
Knight Patryk
14-01-2007, 02:18
67 sorc nie moze wziasc 34 druta na SD chyba ze mial ok 80mlv :|(liczac kalkulatorem 67lvl 80mlv=dmg 225-316(w gracza)Mimo ze na 34 masz 315hp wiec malo prawdopodbne zeby ten hit rowny wszedl na tym lvlu i mlvlu:)
To jest to samo. Energy Wave = Exevo Mort Hur
Jak dla mnie Druid wymiata, w dodatku jeżeli się ma Pacc, bo bez Pacc Druid sux.. Mam sobie 39 Elder Druida i narazie nie narzekam.. Tylko do bani, że Druid ma Tempest'a który jest na jedną kratke, ale bijemy z Tempest'a i do tego Exori Vis.. Wszystko już jasne :P DRUID wymiata (bez pacca nie graj :D).
@up
Tempest jest lepszy od WoI, widzę tutaj niewielką przewagę druida. (energia > ogień, a większość potworów i tak magowie atakują z bliska używając strike'ów)
Browarrior
20-01-2007, 11:18
Mysle ze sorcerer expi szybciej co nie znaczy ze taniej
[QUOTE=goburu;1149423]Tak, niestety bedziesz musial przebolec ze sorc jest najlepszy. Warlocki zwracaja sie kazdej profesji, demony tylko sorcom. (mowa tutaj oczywiscie o expieniu solo)
Mateusz Dragon Wielki jakoś expi sam...
@up
Zobacz jaki on ma poziom. Na takim poziomie nawet palem sie zwraca, tylko knightem nigdy.
Poznanski Rycerz
21-01-2007, 01:49
Goburu zawsze gada glupoty.
Pallem sie fajnie expi na demonie pal + pal i sie zwroci nawet na nizszych lvlach xD
Tentotrix
21-01-2007, 23:47
Szybkośc expienia nie zależy od profesji ale od gracza i niema gorszych lub lpeszych profesji
hahaha...zart roku....chyba przespales ostatnie 4-5 updatów...
Polecam filmik z EO jak bije demony z explo... 2-3 UH na demona i do tego sredni damage z explo porownywalny z damagem sorca na 100 lvl z SD (sorc na 100 lvl z 60 mlvl ma 380% sily magi, rycerz na 270 z 9 mlvl ma 567% sily magi).
No widzisz, a pozostałym profesjom demony zwracają się już od 200 lvla.
Wojtek Speed
22-01-2007, 00:21
Nie czytalem wszystkich commentow ale wedlug mnie szybciej lvl wbija sork. moze on bic behe w tunelach na +1 z ue czego druid nie moze albo chocby hydry.. na non pvp najczesciej h lvl sork expi siedzi z jakims knightem - knight luruje 4 hydry sork mort hur 3 hity i koniec zabawy a druid co moze zrobic ? exori vis only. Takie jest moje zdanie...
Marciniek
22-01-2007, 10:33
Druid sam nie może expić szybciej niż sorc, ale dzięki swoim czarom leczącym może znacząco przyspieszyć exp innych zmniejszając przy tym ich koszty znacznie.
Bo druid jest graczem charytatywnym, do pomocy innym. Taki tibijski jurek owsiak.
BeNcHaKeR
22-01-2007, 21:57
Z gory dziekuje.
zależy od wielu rzeczy od świata,gracza,skilli,eq,farta ale zwłascza od gracza.ale ogólnie to ja mam swojego 40 MS i leppiej mi sie expi niż drutem
Expic sorcem to nie sztuka ;) Zas druidem i owszem :)
Druid dla mnie jest duzo lepszy ^^ Wiem bo gram i jakos nie zaluje ze nie jestem sorcem. Mort hury i ue na nic i tak mi sie nie przydaja.
Pozatym, druidem latwiej o blokera bo nie musi wastowac uhow tylko placi mi mfy i go siocham ^^ Dlatego wlasnie blokerzy wola hunty z druidami ;)
Druid wymiata ;)
Druidem bo ze selowania runek może kupić takie eq(osprzęt) że szybko na cyce i draagi pójdzie.:]
was chyba po**** sork szybcije expi z Woi moze isc na guardy a tam jest cudny locik i male hity dostaje od guardow o niemusi przynim stac i pozatym sork jest bardziej ofensywny
knighty wolą isc na hunty z druidami bo niemarnuja kasy az tak duzo a co wolisz walic z super poxa nie no super duzo tym zawalisz moim zdaniem druid to zakalec
Druidem bo ze selowania runek może kupić takie eq(osprzęt) że szybko na cyce i draagi pójdzie.:]
Hmmm... zastanawiam sie po co komus eq na dragi?? Tam chyba sie chodzi najlepiej bez eq?? no chyba, ze chodzi ci o jakies mpa:)
Odpowiedz jest prosta Druid szybciej expi,moze zrobic sobie ihow czy uhow od zajebania i i sc na good monstery.
Zgadzam sie z patto i resztą. Druid szybciej expić choć nie ma czarów ofensywnych typu : exevo mort hur , exevo gran vis lux , exevo flam hur etc... Ale za to :
- może w każdej chwili zrobić Uh lub Ih
- Uhnąć siebie lub kolegę za pomocą czaru Exura Sio (PACC)
- "Uleczyć" większą liczbę ludzi za pomocą czaru Exura Gran Mas Res
Druid szybciej expi także dlatego, że knighci często go biorą jako healera lub także jako shootera. Taniej stoją manasy od bp uhów ;] Dlatego druid powiedzmy 37 level z 61 magicznym ( może z magicznym przesadziłem ) to nieźle już leczy z exura sio.
A mag ( sorc ) tylko może stać i patrzeć jak sroka w gnat jak jego kolega zdycha od oddechu Hydry ;]
Choć Druid może nie jest tak zabójczy jak sorrc, to szybciej bije magiczny, bo więcej run robi, ale i ma raczej większy level...
czyli druid szybciej expi bo leczy knightow ?
a kto teraz robi runy? tylko dzieci pod carlin w dp
GajdziochxD
26-10-2007, 11:39
Odp. do Vila : Druid nie expi dlatego ze leczy knightów ,ale dlatego ze jest chętniej brany na hunty niz sorc gdyż leczy bloksów i przy okazji zarabia troche expa :}
"troche" wiecej expa moze robic expiac samemu ?
Lepiej expi sie sorcie to oczywiste...
Sorc posiada duzo czarow ofensywnych wiec latwiej ubic przykladowo FD. Czasem se pomozesz e-wavem i po sprawie.
Albertus
29-10-2007, 16:57
Lepiej expi sie sorcie to oczywiste...
Sorc posiada duzo czarow ofensywnych wiec latwiej ubic przykladowo FD. Czasem se pomozesz e-wavem i po sprawie.
a kto widział walić z exevo mort hur w fire devila??? chyba ze dzieci w carlin
dymek890
29-10-2007, 17:32
Oboje expia w takim samym tempie, poniewaz głownym sposobem zdobywania expa jest bicie z visa ,morta, flama . Mimo to lepiej wychodzi na tym druid (tansze leczenie ).
Ghard Lage
29-10-2007, 18:39
Panowie wyżej pewnie chcieli powiedzieć, że druid ma zwykle większy mlvl niż sorc gdyż blokersi fundują mu manasy na sioha i ma darmowe bicie magica. Ale jakoś i tak zawsze lubiłem sorca jako kumpla ktoś zacznie się rzucać priv i idziemy go zaklepać on z geba lub ue ja z spearów i combo fajne i fragi ;p
Salarigoth
29-10-2007, 19:57
knighty wolą isc na hunty z druidami bo niemarnuja kasy az tak duzo a co wolisz walic z super poxa nie no super duzo tym zawalisz moim zdaniem druid to zakalec
@offtop
Najgorsze w twoim podpisie jest to ze 12 lvl juz mowi i hate noobs....
@topic
Ehhh kiedys sie klucilem kto jest lepszy druid czy sorc i powtorze sorc jest lepszy w pg ale mniej czasu jest na expie bo ma drozsze leczenie z czym idze wiecej manasow...
dymek890
29-10-2007, 21:17
@up
Zgodze sie w pg jest lepsze gdzy moze uzywac eb ale do pg trzeba miec duzo czasu ,dobrego blokera i kumpli ktorzy zanosza loot i przynosza manaski . Jednak sorc w normalnym expieniu niczym nie przewyzsza druida ba nawet gorzej wychodzi na leczeniu.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.