zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Problem GG

Skibo
26-12-2006, 20:31
Dnia dzisiejszego od paru osob dostałem linki....

Coś takiego

www.hsqvyrpzeh.info/yfaaaw.jpg
www.hsqvyrpzeh.info/bedube.jpg
itp.
Nie radze wchodzić ;p

Dostał to ktoś jeszcze czasem, bo z tego co słyszałem to jeszcze pare osób to dostało (ludzie z RL i ogólnie z całej Polski)

Od tamtej pory nie moge odpisywać ludziom na GG oraz jakby ktoś przesyła z mojego numeru dalej te linki.
Przeskanowałem system 2x ad-awarem i nic nie wykryło oraz usunąłem wszystkie pilik które zostały ściągnięte z ostatnich 4 dni, odinstalowałem i zainstalowałem od nowa GG i nic. Twra to dalej.

Jeśli by mógł mi jakoś w tym pomóc to serdecznie wdzięczny będę.

Ps: Są święta i trzeba ludziom pomagać xDD

Luki_azura
26-12-2006, 20:35
huhu trafiłeś na doświadczonego hakera =] podaj nr gg żebym sie zabezpieczył to jest często tak:
piszą do ciebie że mają twoją fote w internecie i dają ci link w których (według nich) jest twoje zdjęcie a to jest hakerski program dzięki któremu haker może se szperac po twoim kompie.
Najlepiej zrób formata =]

Skrzat
26-12-2006, 20:36
Kazde GG ma wirusa w sobie... Nie wierzycie mi ? Przeskanujcie przez kaspersky wykryje wam trojana -.- A co do twojego teamtu to tu masz informacje

http://www.security-web.info/news.php

V1 : Kilka dni temu otrzymałem bardzo dziwną wiadmość od znajomego na gadugadu. W wiadomości był podany link coś jak ten : www.jihwfd.info. Oczywiście wydało mi się to podejrzane więc telefon do niego - i on mi żadnego linka nie wysyłał. Rozpracowałem stronę. Po wejściu przez opere lub ff nie powinno nic się stać. Pod IE instalował ci się na kompie wirus typu proof-of-concept który prawdopodobnie nic innego nie robi jak wysyłając takowe linki do wszystkich kontaktów na zarażonym komputerze. Dziś jeszcze otrzymałem kilka takich linków o podobnej nazwie : www.goekf.info , kazdy miał inną treść w środku smiley Jeden nawet był typu www.costam.info/costam.jpg ! ! ! Więc ostrzegam ! Ignorujcie takie msg ! ! !

v2.
http://tcshosting.com/gadu-gadu.html?XXXXXXX <- Jak przed momentem się dowiedziałem pod takim adresem także moze być on rozsyłany ! I także działa tylko w IE smiley
W źródle pliku otwiera skrypt php (ie.php na tym wlasnie serwerze)
jego źródło:
""
Tak więc w niewidocznej ramce znowu otwiera nową podstronę, tym razem:
0_z.html
który ma już skrypt wirusa w sobie.

Take incydenty nawet jeśli są mało szkodliwe, skłaniają nas do porzucenia przeglądarki internet explorer i zaistalowania bezpieczniejszej - opera, firefox.

----------------------------------------------------------

huhu trafiłeś na doświadczonego hakera =] podaj nr gg żebym sie zabezpieczył to jest często tak:
piszą do ciebie że mają twoją fote w internecie i dają ci link w których (według nich) jest twoje zdjęcie a to jest hakerski program dzięki któremu haker może se szperac po twoim kompie.
Najlepiej zrób formata =]

bzdura nie ma nic w kompie przeczytaj newsa a sie dowiesz

Skibo
26-12-2006, 20:39
@up

Dziękuję :))

Dr.Unknown
26-12-2006, 20:39
Problemem nie są kretyni, którzy rozsyłają takie linki, ale kretyni, którzy się na to nabierają.

@down
Fakt, zwracam honor - coś od znajomego, nawet z podejrzaną nazwą, wydaje się bezpieczne.

Skibo
26-12-2006, 20:43
@up

Tak jest w tym moja wina, lecz dostałem to miedzyinnymi od siostry i paru dobrych znajomych i bez zastanowienia kliknąłem na linka myślą że to kartka świąteczna i pragnę zauważyć że to mi się pierwszy raz zdarzyło w życiu a człowiek przeciesz popełnia błędy. To będzie dla mnie nauczką na nastepny raz :>)

kamosblue
26-12-2006, 21:26
Weszłem na to kilka razy, żadnych efektów.

Rethfing on Aldora
26-12-2006, 21:30
Kumpel ma ten sam problem co Skibo, jeśli ktoś znajdzie na to rozwiązanie to niech to tu wrzuci.

Gangrel
26-12-2006, 21:30
Ja za pierwszym razem też wlazłem, ale opera i Kerio robi swoje ;)

Dr.Unknown
26-12-2006, 21:32
Szlag, też muszę uważać, coby odruchowo nie kliknąć, bo na czas używania Torrent'a mam wyłączony AntiVir =d.

slawekmag
26-12-2006, 21:54
A ja glupi myslalem co sie dzieje z moim kompem... Wykasowane prywatne dane... hack konta. A link byl taki sam... A najgorsze, ze wirusik dalej tam se siedzi i zawija sreberka. A ja bede mosial jeszcze poczekac. Osz ty!

Skibo
26-12-2006, 21:58
@Rethfing on Aldora

Sposobem na to jest format partycji "C"

Jutro sobie strzele lekkiego fomata i będzie wszystko działało :>)

Dziękuje serdecznie za porady :**

Filthy
26-12-2006, 22:01
ja tez kliknalem na obydwa ktore dostalem od osoby od ktorej nie spodziewalbym sie tego dostac jak byla niedostepna... wiec to samo co pisales ze cos wysyla to z twojego numeru... i NIC. nie mam antywira wlaczonego przewaznie, ale przez Opere sie nie przedarl, zaraz po tym zrobilem online scana i scana kasperskym.
--edit--
@down
wlasnie przed chwila tez dostalem... ;/

Bambuko
26-12-2006, 22:10
Ja właśnie dostałem www.google.pl od znajomego, który pisał do mnie ostatnio ponad rok temu. Myślicie, że to ma jakiś związek?

Adolphus Elbragol
26-12-2006, 22:15
Mysle, ze tak. Powinienes sformatowac dysk i - dla pewnosci - wywalic monitor przez okno. Przydatne moze byc tez wyszorowanie klawiatury szczoteczka do zebow o poltwardym wlosiu. : o

Bambuko
26-12-2006, 22:25
Czy czystej krwi arabskie może być (ogier, biały)?

Kenixia
26-12-2006, 22:29
@up tez dostalam link google.pl - On nic o tym nie wie ze mi wysyłał.

No. Dobrze myslalam. Kumplowi zle chodzi gg. Otworzyl to. Poszło dalej. Ciekawe jak to zatrzym,ac. :P Jesli ktos o tym nie wie to bedzie otwieral

Fiszbin
26-12-2006, 22:44
Weszłem na to kilka razy, żadnych efektów.

To oznacza, że nie używasz IE ;p

Adolphus Elbragol
26-12-2006, 22:47
Czy czystej krwi arabskie może być (ogier, biały)?

Mysle, ze z wielblada byloby lepsze, aczkolwiek sprobuj. Jesli to nie pomoze, pozostaje Ci tylko toster...