zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Początek magiem,pytania.

Eleander
31-08-2004, 19:54
Od razu uprzedzam że to moja pierwsza postać.Ale zawsze grałem magami tak że niechce mi sie męczyc Warem:)
Cóż , moj mag niedługo wyjdzie z Rooka :)) I w związku z tym mam pytania:
1.Czy opłaca się potrzymać go do np.9 levelu, na Rooku?
2.Jakie miasto wybrać?Najbardziej mi się podoba Kazoo ale tam chyba nie ma gildii magów.Chodzi mi też o to żeby jak najmniej spotykać PK :(
Możecie coś poradzić?

hide
31-08-2004, 20:03
1. z rooka uciekaj jak tylko dojdziesz do 8 lvl [na mainie dostajesz wiecej manny na lvl i szybciej sie expi]
2. bez pacca polecam carlin albo thais. pod carlin i jego okolicami sa trolle pajaki PSy i robaki. pod thais duuuzo trolli. PK na low lvl nie ma sie co obawiac, malo kto zabija z nudy, wiekszosc robi to raczej dla kasy, balbym sie raczej potem...

w kazzo nie wiem jak z gildia magow ale nie ma tez expowisk dla 8 lvl :/

[ciekawe ile takich tematow juz powstalo... ]

bleblek
31-08-2004, 20:13
1.z rooka wychodź odrazu jak możesz ponieważ będziesz miałw przyszłości więcej many.
2.ja na początku polecam carlin(tam jest troszke pk ale w thais jest więcej),kupujesz tam czary,troche expujesz a puźniej biegnisz do ab(tu jest bardzo mało pk więc możesz być spokojny :P) i tam expujesz se na trolach a puźniej na ghulach (chyba że masz pacca to na edron i tam na goblinach i trolach expisz) jeśli pomogłem to prosze o plusika (+)

Adamsik
31-08-2004, 20:14
To moze ja coś napisze.
1. Z rooka wychodz ZAWSZE na 8 lvl. Na rooku zycie i mana przyrasta o 5 pkt a na mainie magowi przyrasta odpowiednio dla zycia 5pkt a dla man az 30.
2. Polecałbym jako miasto poczatkowe Venore. Jest tam duze skupisko swamp trolli, rotwormów, orków na wyzszych lvlach mozesz chodzic na Amazon Camp i na Beholdery pod domek Black Knighta.
Około 20 lvlu radze przeprowadzić się właśnie do Kazzo a jeśli zalerzy ci na dużym skupisku rodaków (a takze noobów) Ab'Dendriel. Jest z tamtąd bardzo blisko do kopalni dwarfów gdzie mozna expic nawet do 30 lvlu.

Mam nadzieję ze pomoglem.

Eleander
31-08-2004, 20:37
Dziękuję za odpowiedzi, a co do punkcików to niestety nie mam jeszcze 10 postów.Ale wszystkim wielkie dzięki , jestem na Infernie ,hmm.. juz od jutra, chyba że serwer padnie .

Afinor
01-09-2004, 17:05
Troche niepotrzebnie wybrales Inferne bo tam jest PVP-enforced czyli zabija cie dla expa bez systemu skulli itp...dla poczatkujacych radze servery NON-PVP takie jak secure lub te zwykly (Antica,Isara,Aurere itp).

aliens000
01-09-2004, 19:04
Eleander też gram na infernie jak jesteś zainteresowany to napisz będziemy razem chodzić na wyższym lvl na hunty.

Fortus
02-09-2004, 13:14
Powiem tyle :
1. Zawsze na 8 lvl wychodz z Rooka,bo sie nie opłaca zostac do 9lvl, poniewaz mana ci tyle nie urośnie co na mainie...
2. Polecam miasto Ab'Dendriel, blisko Trolle, waspy i zamek na wiekszym lvlu i moim zdaniem tam jest najmniej PK ale wybór należy do ciebie :) see you in Tibia xD

Mathayus
05-09-2004, 19:15
nie trzymaj sie na rooku wyzej 8 lvl nie oplaca sie wychodz i idz tam gdzie mzoesz expowac i skille robic na poczatku Ab/ venore/ edron potem zdecydowanie kaza/ darashi / ankh
oj pk sa wszedzie nie ma co

megi_pl
05-09-2004, 21:41
Najlepiej zrobic tak na rooku zrob lvl 8 ale narob tyle expa zeby brakowalo ci jakies 20 do lvl 9 wteyd wyjdziesz na mainie i odrazu robisz 9. Polecam poczatkowo Ab ponieważ masz tam spore jaskinie troli i raczej malo pk spokojne miasto. Pozniej mozesz przeniesc sie do kazo i bic dwarfy i roty. Pk w kazo tez jest nie wiele tyle ze tam nie masz guildi magow. Ale pozniej to juz latwiej po czary raz na dluzsyz czas mozna sie wybrac do Veno.

Eleander
06-09-2004, 19:54
Witam,zmieniłem świat na Harmonie, juz niedługo będę na mainie.Myślę że na początek będzie ok , potem zobaczę jak to z PK jest :((

Eleander
07-09-2004, 07:49
Taak, jestem w Venorze i wsystko piekinie tylko chodze i tluke weze, moze mi ktos powiedziec cos o Venorze blizej?

Eleander
07-09-2004, 08:43
Dotarłem do swamp trolli ,wychodząc na zachod, niestety zszedlem do podzeimi ze szczurami i wyszedłem na polance otoczonej bagnem a przejscie sie zamknelo ,lopaty nie mam , co robic?Jakies rady?

szoz
07-09-2004, 09:08
Z tamtąd jest wyjście . Musisz przejść tą drogą :
http://members.lycos.co.uk/szoz/mapa.bmp
1- miejsce w którym jesteś
______ - tym kolorem oznaczyłem droge do venore . Musisz tylko przejść po moście , który napewno znasz i wiesz jak do venore dojść . Zawsze noś ze sobą łopate i line . A jaki masz nick na harmonii ? ;)

Eleander
07-09-2004, 15:32
Moj nick Belert, a siedzę tu:
http://eleander.w.interia.pl/szablon_obrazki/Belert.bmp

sathard
07-09-2004, 21:57
Jedna sprawa - wszyscy (chyba) zgodnie mówili, że w kazo nie ma gildii magów. Jak nie ma, jak jest? Chyba, że pod pojęciem "mag" rozumiecie druida. Bo czary dla sorców możecie kupić u Etzela.

Tyle ;)

Eleander
08-09-2004, 09:10
Udało sie brazylijczyk mnie z tego wyciagnął.:))
Pozdrowienia dla Arkowicza powyzej.

Eleander
08-09-2004, 20:45
1.Co to znaczy BP Hmm oczywiscie wiem ale co to jest bp.Ten worek czy plecak , roznia sie iloscia miejsc.O który chodzi?
2.Czy ktos zna niezle Venore, bo narazie poza bugami i od wielkiego swieta h=jednym swamp trollem nic wiecej nie widzialem , nawet nie wiem jak do twierdzy elfów dojsc, ech...
3.Co to znaczy ja ktos mnie pyta - br? Brasil?
4.O co chodzi z tymi paczkami ?Jak to sie wysyła poza miastem?
5.Czy w Venore mozna gdzies sprzedawać ryby ?Mam juz wedkarstwo na 30
:((

Yurez
09-09-2004, 19:55
1. BP - backpack.
2. http://www.tibia.pl/forum/showthread.php?t=10580
3. Brasil?
4. Musisz znaleźć pocztę (w depo lub pobliżu). Mówisz hi/parcel/yes i dostajesz paczkę z kartką. Na kartce wpisujesz w pierwszej linii imię postaci do której chcesz wysłać paczkę, w drugiej docelowe miasto. Wkładasz kartkę i stuff do paczki. Znajdujesz skrzynkę pocztową (niebieska) i przeciągasz na nią paczkę. Nie daj się nabrać na "handel wysyłkowy"!
5. Lepiej jedz sam i rób runki.

Mam nadzieję, że pomogłem :)

Odra
09-09-2004, 22:07
Z maina wyłaź jak najszybciej. Ja proponuje miasto Venore. Swamptrolle a potem rootowiska.

Eleander
10-09-2004, 04:31
Dzieki , ale jescze pytanko:
1,Dlaczego wielu dziur w oblizu Venore nie mozna rozkopać, coś robie nie tak?Niby sa na jednym poziomie ze mna ale przy probie rozkopania pisze "mi nie mozliwe".
2.Gdzie sa te roty bo laze i laze i poza nielicznmi trollami oraz amazonkami (przed nimi to mnie ratuje przyspieszenie mojego maga na prostej :)) )to tylko wilcy i bugi , zadznych rotów:((

Prasios Didymos
12-09-2004, 15:54
1. jeśli "dziura", nie ma koloru "silver" (jasno szare), to pod nią nic nie ma, nie jest to "dziura", tylko cześć krajobrazu, nie licząc "dziur ukrytych", można je otwieraż kilofem.
2. roty są po drodze do mostu, nad drogą, za wysoką trawą kturą należy ściąć maczetą.

Eleander
12-09-2004, 19:10
Na razie dziekuje ale z pomyslu walki z rotami to ja sie wycofuje , bo ostatnio wpadlem na dwa i mi nawet healing nie pomogl , dobrze ze mam szybkie chody :)

Ojczul
03-10-2004, 22:34
mam 2 pytania
1mam maga na 8 w carlin gdzie expic?
2czy opyla sie kupic czar light magic missle?

Bofiro(Chimera)
04-10-2004, 18:26
W kazzo jest gildia magów. Ale ja polecam osobiście THAIS. Pk na chimerze tam są ale co tam =)

Bofiro(Chimera)
04-10-2004, 18:27
Kupiłem go ale osobiscie na nic się ne przydaje ( szkoda gp)

Zene
04-10-2004, 19:14
mam do wyboru:
Thais czy Carlin? Grałem krótki czas na antice ale uznalem ze jestem jeszcze troche za "zielony" więc przeniosłem się na Harmonie... niedługo idę na main więc chciałbym wiedzieć do którego miasta mam pójść, a poza tym gdzie są lepsze expowiska i jacy ludzie tam są 8o czyli: w którym mieście jest więcej thiefow i ogulnie n00bów :baby: ?
A i żeby nie offtopic: będę sorckiem i chciałbym wiedzieć jakie zaklęcie kupić NAJPIERW a jakie potem? :baby:

Eleander
04-10-2004, 20:29
Cóz mam juz a właściwie dopiero 15 lev. i 20 mlev :) i co mogę napisać :
1.Baaardzo ciezko z kasą na początku , potrzeba : 700 na czary - Light i HMM,
2.200 na 20 runek i 20 gp na plecak i dopiero wtedy mozna coś zacząć działać
Czyli potrzeba mieć 920 gp. Jest baardzo trudno uzbierać tyle w miare szybko, napewno wychodząc z rooka musicie miec ze sobą stówę na Lighta i jak kupicie to rzucać non stop, kupić wędkę i łowić ryby i tak w koło.
Na sprzęcie z rooka długo będziecie jechać i lepiej zeby to był w miarę najlepszy sprzęt z rooka z wyjątkiem tarczy .łatwo znależć copper shield bo go nie skupują i legion helmet .Z pierwszej kasy kupcie dwarven shield i to wystarczy na początek .
Krótko mówiąc NUUUUUUUUDDDDDDDDAAAAAAAAAAAAAAAA.
Ale po sprzedaniu paru plecaczków i kupieniu trochę lepszego sprzetu i zrobieniu kilku runek na czarną godzinę , jakoś idzie.
PAMIĘTAJCIE MAG JEST SŁABY I DLATEGO JAK JUŻ SIĘ GDZIEŚ WYPUSZCZACIE SAMI TO MUSICIE MIEĆ KILKA HMM I KILKA GFB, TO JEST MINIMUM!!!
Oczywiście kupcie wczesniej antidote i któryś z czarów leczących .
I ostrożnie :((

Avalanche
05-10-2004, 15:14
Ja mam też takie małe pytanko. Otóz na Tibia.pl pisze ,że Great Energy Beam to strzał z energi (Exevo Gran Vis Lux) a gdy ja go wybróbowałem to walneło mi wiązką ognia. Wiec już nic z tego nie rozumiem ,a sama nazwa wskazuje że to energią wali "Energy" prosze o szybka odpowiedź.

Z góry THX