PDA

Pokaż pełną wersje : Hackerzy - Kretyni czy Mistrzowie

zwiastun ciemnosci
29-12-2006, 07:35
To tak, na początek spytam się was czym dla was są Hackerzy. I tu nie chodzi mi o Debili którzy naciągają was na passy (Me ish Gejem me will ban u or giv mi password and akont number!!!11oneonejedenjeden <- chociaz podawanie sie za kogos kim naprawde sie nie jest tez jest rodzajem hackingu ale to za chwile :P )

Cracker:
To ktoś kto ma wiedze hackera, ale wykorzystuje ją w niechlubny sposób.

Hacker:
Ten temat jest bardziej złożony, otóż Hacker jest osoba wszechstronną, znającą luki systemu, wady itd. dzieki swojej wiedzy włamuje sie do komputera innej osoby łamie zabiezpieczenia...
Do napisania tego tematu skłoniły mnie 2 rzeczy:

www.szkolahackerow.pl

ostatni atak DDoS na serwery Cipsoftu

Vieri
29-12-2006, 07:39
ja mam wyjebane na hakerów xD

Tooken Mały
29-12-2006, 07:54
May The Bios Be with You!
xd

styku
29-12-2006, 08:17
Hackerzy i ich rodzaje
ROTFL
Cracker nie jest "rodzajem hackera". To ktoś kto ma wiedze hackera, ale wykorzystuje ją w niechlubny sposób.

Cracker:
Jest to osoba która dzieki swoim zdolnoscia i programom wykrada wam hasła
instalujac wam na kompie rozne dziwne programiki xd itp.

Cracker(inzynieria społeczna):
Jest to osoba która opanowała sztuke podstępu, ktoś kto podaje sie za różne dziwne osoby (np. GM) wymusza od was informacje <Plaga Tibii>

Hacker:
Ten temat jest bardziej złożony, otóż Hacker jest osoba wszechstronną, znającą luki systemu, wady itd. dzieki swojej wiedzy włamuje sie do komputera innej osoby łamie zabiezpieczenia... itd. atakuje serwery, strony internetowe
Niemal WSZYSCY używają do włamów socjotechniki i taki podział jest strasznie naciągany.

Zły hacker: właściwie to samo tyle ze po wizycie takiego hackera ubywa nam troche pieniążków z konta
To cracker. Cracker nie jest rodzajem hackera. Mówiąc tak, obrażasz hackerów.

Serwer sie przeciaza i zwalnia na tyle ze hacker nie postrzezenie moze sie wbic i pozmieniac dane z serwera itd.)
DDoS tak samo jak i DoS służy do zapchania serwera, nie po to, żeby "hacker mógł się wbić".
A tak BTW, dobrym przykładem byłby Mydoom. Chyba jeden z większych zmasowanych ataków na microshita.

Co myśle o hackerach? Pełen szacunek, podziw i pare innych.
Co myśle o crackerach? S*******ać!

Vanhelsen
29-12-2006, 08:19
Kpiną w ogóle jest nazywanie tych nędznych tibijczyków hakerami, cokolwiek by się nie miało na myśli...

I by nie było, bo coś te twoje definicje 4 litery warte chyba:
Haker NIE atakuje serwerów/stron... Haker to osoba znająca się na OSach, programowaniu i "korzystaniu" z internetu dzięki czemu jest w stanie przetrzepać zawartość twojego kompa gdy ty sobie pykasz w Tibiulca i nigdy o tym fakcie się nie dowiesz... Zdobyte dane najczęściej wykorzystuje do opracowywania lepszych zabezpieczeń (nawet wynajmuje się hakerów do hakowania własnych serwerów by odnaleźć luki w zabezpieczeniu)
Cracker - tak jak wyżej, z tym wyjątkiem, że zdobyte dane wykorzystuje do celów prywatnych, by zdobyć korzyści materialne (albo i inne) Nazwa Cracker powstała po to, by oddzielić "włamywaczy" od legalnie działającej społeczności Hakerskiej, co nie zmienia faktu, że nikomu nie chce się do końca sprawdzać co znaczy Haker i oba pojęcia są mieszane przez media...

" Cracker(inzynieria społeczna)" - na to jest jakaś inna nazwa (nie pamiętam aktualnie), zauważ, że Cracker wywodzi się od "Crack" = (ang.) łamać a więc trochę słowo nie pasuje do opisanej przez ciebie definicji...

Tak czy siak, obie społeczności będą mi zwisać dopóki nie zniknie mi jedno, dwa zera z konta w banku ;]

--
@down: skąd ja to znam, wypowiadanie się o czymś nie mając o tym pojęcia ;] nawet bez spojrzenia na wikipedię...

zwiastun ciemnosci
29-12-2006, 09:02
nom prawde mówiąc gówno wiem o tym temacie :p ale jakos poszło :P

VeLvet
29-12-2006, 09:24
hackerzy są beeeeeee...:D :D :D

Kwadratowe Koło
29-12-2006, 09:46
Jaka nuuuuuuuda ;/

Tematy juz sie wymysla na sile...

matiiii
29-12-2006, 09:53
Haker (ang. hacker) – osoba o bardzo dużych, praktycznych umiejętnościach informatycznych (lub elektronicznych) która identyfikuje się ze społecznością hakerską. Hakerzy odznaczają się bardzo dobrą orientacją w Internecie, znajomością wielu języków programowania, a także świetną znajomością systemów operacyjnych, w tym zwłaszcza z rodziny Unix (GNU/Linux, BSD itp.).

To jest zrodlo (http://wikipedia.pl)

Dr.Unknown
29-12-2006, 10:30
Najkrócej:

*Hacker = Teh skillz0r
*Cracer = lame biatch

Badzo
29-12-2006, 10:55
A jak sie mowi na takiego, co krakuje rozne programy? windowsa czy cos...

Szkut
29-12-2006, 11:38
Najkrócej:

*Hacker = Teh skillz0r
*Cracer = lame biatch
Zgadzam sie w 100%