PDA

Pokaż pełną wersje : Poradnik jak obliczyć swojego best-hit'a

Laiden
06-01-2007, 01:49
Na początku tego poradnika rozwieje pewne mity dotyczące łuku i kuszy.
Na wielu stronach o tibi pisze że, łuk ma 30 atc a kusza 60 a to nieprawda!
Łuk ma taki sam atc jak spear czyli 25 a kusza o 1/3 wiencej niż łuk, czyli 37-38

Przedstawie jak obliczyc swój best hit na podstawie 20 lvl palka ze skillami 50
(bo najłatwiej jest obliczyc) no wienc 1 lvl dodaje do atc połowe tego co 1 skill
czyli 20(lvl):2=10 . 10(podzielony lvl)+50(skille)=60 czyli z tego wynika,
że 20 palladyn ze skillami 50 = 0 lvl palladyn skille 60. Zaopserwowalem także,
że 20 skilla=1atc z broni (w przypadku tego palka bendzie to łuk czyli 25)
60(skill i lvl):20=3 . 3*25(atc broni)=75. czyli pall na 20 lvlu ze skillami 50
bendzie miał best hita z łuku 75 (+-5) te obliczenia zgadzaja sie tylko
do potworków posiadających arm(ok.5) i mniej.

Prosze niepisać że 50 pall z 80 skilami powinien walnąć za 200 a best hit w draga
ma za 160 (drag ma przecież troche lepszy arm sprubójcie hita w beholdera wyjdzie coś ok.200).

napisze tu teraz kilka potworkiów na których najlepiej widać best hity:
amazon, dwarf solider, beholder, slime, orc berserker. morzecie dopisać jakie waszym zdanie są najlepsze potworki do best hitów.

poradnik jest mój, wszelkie obliczenia także (kombinowalem nad nimi 2 dni).

życze miłego liczenia. :)

Sozemego
06-01-2007, 02:21
Ostatnio edytowany przez Laiden - Dzisiaj o 01:51. Powód: pare błedów ortograficznych

Musiales je dodac, bo zabraklo czy jak o0? pozatym majac 80 dista nie walniesz za 200 z bolta, nie ma bata.

Laiden
06-01-2007, 02:26
a chcesz sie załozyć o itemy na aldorze
rozbiore mojego sorca walne utamo vita
a kumpel 53 rp ze skilami 81 walnie mnie za 100 morze nawet za 120 z bolta czyli tak jakby 200 w potwora.

Laiden
06-01-2007, 09:10
Pisze to tylko dlatego żeby wam sie pokazało na nowe posty i żebyście se mogli przeczytać to co tu napisałem.

The Shodow
06-01-2007, 09:19
Nie wiem, ale.... nie rozumiem tego. A te pare błędów ort. to naprawde poprawiles. wienc, wiencej, zaopserwowalem itd. "Wienc", wypomne teraz troszke bledow w cytacie.
Łuk ma taki sam atc jak spear czyli 25 a kusza o 1/3 wiencej niż łuk, czyli 37-38

Przedstawie jak obliczyc swój best hit na podstawie 20 lvl palka ze skillami 50
(bo najłatwiej jest obliczyc) no wienc 1 lvl dodaje do atc połowe tego co 1 skill
czyli 20(lvl):2=10 . 10(podzielony lvl)+50(skille)=60 czyli z tego wynika,
że 20 palladyn ze skillami 50 = 0 lvl palladyn skille 60. Zaopserwowalem także,
bendzie miał best hita z łuku 75 (+-5) te obliczenia zgadzaja sie tylko
do potworków posiadających arm(ok.5) i mniej.

Prosze niepisać że 50 pall z 80 skilami powinien walnąć za 200 a best hit w draga
ma za 160 (drag ma przecież troche lepszy arm sprubójcie hita w beholdera wyjdzie coś ok.200).

napisze tu teraz kilka potworkiów na których najlepiej widać best hity:
amazon, dwarf solider, beholder, slime, orc berserker. morzecie dopisać jakie waszym zdanie są najlepsze potworki do best hitów.

poradnik jest mój, wszelkie obliczenia także (kombinowalem nad nimi 2 dni).

życze miłego liczenia.

No problemo

Lasooch
06-01-2007, 12:59
Nieprawda. Bolty są dużo słabsze.

Monna
06-01-2007, 13:11
a chcesz sie załozyć o itemy na aldorze
rozbiore mojego sorca walne utamo vita
a kumpel 53 rp ze skilami 81 walnie mnie za 100 morze nawet za 120 z bolta czyli tak jakby 200 w potwora.

lol2.... hahahha :P Prosze cie... chyba ci sie profesje pomylily, moze ci o knighta chodzi?? 50 palkiem ze skillem 80 nie walniesz wiecej niz za 160 ! Osobiscie mialem 70 rp ze skillami 85 i moj best hit byl 165~~ wiec nie pisz tego czego sam nie wiesz...

Jezeli dalej sie chcesz upierac ze taki palek walnie za 200 nagraj filmik, wtedy ci uwierze.

Harna$
06-01-2007, 16:12
Co za głupi temat
Oczywiste jest, że pal nie zadaje obrażeń 200+ a moim palem na skillach 69 na 29 lvl best Hit był 141 w SLIMA ;]

Bastash
06-01-2007, 16:16
Ile 'kalkulatorów' ostatnio zaprezentowali użytkownicy tego forum ciężko policzyc -.-' a najciekawsze, że każdy z dupy wyjęty
Poradnik? Dobrze przeczytałem? Jeśli uważasz to za poradnik to wal to działu z propozycjami poradników a nie tu.. Po drugie wiencej nie pisz jesli piszesz w ten sposub :/

Oltun
06-01-2007, 16:38
bzdurybcbxcvbxcvb

Tompior
06-01-2007, 16:40
Laiden zamiast pisac poradniki, idz poczytaj slownik.

Co do kalkulatora to informacje wyssane z palca :P

Laiden
06-01-2007, 17:55
lol2.... hahahha :P Prosze cie... chyba ci sie profesje pomylily, moze ci o knighta chodzi?? 50 palkiem ze skillem 80 nie walniesz wiecej niz za 160 ! Osobiscie mialem 70 rp ze skillami 85 i moj best hit byl 165~~ wiec nie pisz tego czego sam nie wiesz.

chyba w draga a jak wszyscy wiedzą to drag ma nawet pożądny arm coś koło 24

Co za głupi temat
Oczywiste jest, że pal nie zadaje obrażeń 200+ a moim palem na skillach 69 na 29 lvl best Hit był 141 w SLIMA ;]

oblicze ci według mojego poradnika jaki powinien być twój best hit.
wyszło 155 sprawdż sobie na jakmś qmplu niech rozbirze sie z calego arma i defa
i testnij czy wyjdzie 78 a potem oceniaj temat ze jest głupi bo to ty jesteś głupi.

Laiden zamiast pisac poradniki, idz poczytaj slownik.

Co do kalkulatora to informacje wyssane z palca :P

jak uwarzasz że mam informacje wyssane z palca to dziwne że sie zgadzały co do moich wszystkich postaći i postaci qmpli.
a co do słownika ortograficzniego to mam dysleksie i mam prawo robić błędy
poprawiałem ale wszystkich nie zczaiłem wienc sie niedo*******aj.

Alcor Sake
06-01-2007, 18:17
k**wa mać !!!! sram na twoją je*an* dysleksje ! masz worda? qwa tyle edytorow tekstow ze ch@j. Ludzie 20 razy napisali ze nie pisze sie "wienc" , a ty nadal swoje! Wyp@@@ do szkoły albo cie wypejczuje zgnilym pierogiem
@do modow
wyrazy brzydkie zostały napisane by wyrazic moja dezaprobate przeciwko debilom
@down
>.<
za "slabom" juz do ciebie jade

Laiden
06-01-2007, 18:23
dziwne że u mnie sie zgadza i jeszcze raz powtażam jak biłeś dragi to niedziw się że best hit niebył wyższy niż 180 bo drag ma niezły arm i def
a tak na boku ci napisze mój kolega z arkani 62 pall 83 skile walnął w człowieka za 110 czyli tak jakby 220 w potworka jak to wytłumaczysz mondralo mondżąca a nic niewiedząca wiem że przewaga mojego intelektu jest miażdżąca.
ale sie nieprzejmój bo 70rp chodzi prawie tylko na dragi i guardy z mocnym defem
ja moim 14 palem z 53 skilami z bolta w draga max 59 (zabilem go solo z 60 boltów i ponad pół bp ih) a w guarda z 16 pala 59 skila max byl 73 wienc mają dobry arm i def a best hity są na potworkach z bardzo słabą obroną
niewiem czy zauwarzyłeś?

ripper
06-01-2007, 18:36
że przewaga mojego intelektu jest miażdżąca.
Wyjdź, kurwa, i dorośnij.
Porób screeny takich hitów, które są maksami według twojego kalkulatora. Wtedy będzie to miało jakiś sens. Na słowo ci raczej nikt nie uwierzy.

Zamkniety w domku
06-01-2007, 19:19
A umiesz ty liczyc? Chcesz wmowic ze 4/3*25 to 37-38? LOL 4*25/3=100/3=33.(3)... nawet dzieciak potrafi to policzyc...

Wzory sa najprawdopodobniej zle, gdyz nikt ich tak na prawde nie zna, jesl ichcesz sobbie polczyc besta o wchdozisz na http://www.tibiacity.org/library/C-damage.php i liczysz... Wzor z tego skryptu mozna oczywiscie wygiagnac

Damage = (Weapon/20) * WAtk + WAtk;
ADamage = (25 * Dist)/20 + 25;
BDamage = (30 * Dist)/20 + 30;
PBDamage = (50 * Dist)/20 + 50
Gdzie Weapon to skill, natomiast WAtk to atak broni...

Mozna latwo sprawdzic.. przykladowo skill 80 i atak broni 50 (dla latwego liczenia)

dmg = 80/20*50+50=4*50+50=250

Taki sam wynik otrzymamy w kalkulatorze ;P

Laiden
08-01-2007, 13:24
A umiesz ty liczyc? Chcesz wmowic ze 4/3*25 to 37-38? LOL 4*25/3=100/3=33.(3)... nawet dzieciak potrafi to policzyc...

sprawdź co pisze powyżej
przypomne 1/3 wiencej.

sprawdze tamtą strone i zrobie fotki hitą palla powyzej 100 w czlowieka
choc to itak głupota bo każdy wie że takie sie zdażaja i że to prawda
piszecie pierdoły bo chcecie zbluzgać a niemacie pojęcia o tym.
jak niemacie nic mądrego do powiedzenia to weźcie wogule niepiszcie

a tak wogule to jakby knight mial 47 na lance atc to czemu pall 33
jakaś sprawiedliwosc jest i pall ma 37-38.
zastanówcie sie co to znaczy zbalansowanie postaci
(pall nie dostaje obrażen i ma 37-38 knight z jednoręcznej broni i tarczy prawie niedostaje obrażeń i ma 36-38).
pewnie doczepicie sie o to "prawie" wytłumaczenie jest takie:
(pall płaci za bolty)

-----------------
już sprawdziłem tą strone z best hitem
bardziej wybujastego wyniku niewidziałem
na knight
15 lvl
skill 60
z fire sworda (35)
dostalem best hit: 140

a prawda jest taka że mój best był amazonke za 107
a w człowieka bez arm i tarczy 60
według mojich własnych obliczeń powyżej jest to 115 (+-5)

czyli z tego wynika że moje sie zgadza a ta stronka jest głupia
i ma błędne informacje (sprawdzcie jak chcecie)

emilok
08-01-2007, 14:05
Łuk ma taki sam atc jak spear czyli 25
Poproszę o obiektywne dowody.
25 + 1/3*25 = 25 + 8,(3) = 33,(3)
no wienc 1 lvl dodaje do atc połowe tego co 1 skill
Z kąd to wiesz? Gdzie to jest napisane?
Zaopserwowalem także,
bendzie miał best hita z łuku 75 (+-5)
Nie jestem w stanie powiedzieć, czy dobrze zrozumiałem. Twierdzisz, że maksymalny dmg z łuku (25 ataku wg Ciebie) jest liczony wg takiego wzoru : 25*(skill/20). Co skłoniło Cię do obrania takich a nie innych wzorów? Wspominałeś o 2 dniach obserwacji, na ilu paladynach sprawdzałeś swoją teorię? Byćmoże na podanych przez Ciebie wartościach skill'a i lvl'a to się zgadza całkowicie przypadkowo.
x-Bolt - 33,(3)
y-Skill - 81
z-Lvl - 53
Wzór :
[(z/2) + x] * (y/20) = [(53/2) + 33,3] * (81/20) = (26,2 + 33,3) * 4,05 = 59,5 * 4,05 = 241
Obliczenia się zgadzają z Twoimi(pomijam fakt, że albo machłeś się z atakiem kuszy albo to ślepu traf), poproszę o jakiś dowód tego, że taki paladym uderzy człowieka za 120.

Pozatym, nie mogę patrzeć na takie coś (...)mondralo mondżąca(...), ręce opadają...........

dreggi
08-01-2007, 20:08
a tak na boku ci napisze mój kolega z arkani 62 pall 83 skile walnął w człowieka za 110 czyli tak jakby 220 w potworka

Obrażenia zadawane w człowieka nie mnożą się x2, prędzejć coś około 1,7. A pozatym na zadawane obrażenia składa się tak wiele czynników, że nawet nie warto rozpatrywać tej sprawy w teorii. Jeżeli ktoś chce sprawdzić swojego best hita to niech lepiej pójdzie na exp i strzela, strzela, strzela... :p

Laiden
09-01-2007, 04:29
sory mój błąd z tymi obliczeniami ale faktem jest że jak testujesz
najsilniejsza broń jednoręczną u knighta i kusze u palla to best hit wychodzi prawie taki sam ale z tym 1/3 to sie pomliłem
jak od 37-38-1/3=25 ale jak do 25+1/3=33 macie racje pomyliłem się
faktem terz jest że na best hit składa sie wiele czynników
(arm i def potworka, szczęście, skille, lvl, bróń) i to chyba wszystkie
ale niemówcie mi że sie nieznam i ze to inormacje wyssane z palca

Poproszę o obiektywne dowody.
najsilniejsza broń jednoręczną u knighta i kusze u palla to best hit wychodzi prawie taki sam - z moich testów tak wynika

Nie jestem w stanie powiedzieć, czy dobrze zrozumiałem. Twierdzisz, że maksymalny dmg z łuku (25 ataku wg Ciebie) jest liczony wg takiego wzoru : 25*(skill/20). Co skłoniło Cię do obrania takich a nie innych wzorów? Wspominałeś o 2 dniach obserwacji, na ilu paladynach sprawdzałeś swoją teorię? Byćmoże na podanych przez Ciebie wartościach skill'a i lvl'a to się zgadza całkowicie przypadkowo.
kiedyś podczas skilowania chciałem sprawdzić jak spear bije z daleka
okazało sie że zadaje większe obrażenia niż z bliska i jeszcze że best ze speara i łuku jest taki sam (tylko że spear żadziej trafiał blood hita)
czyli wywnioskowałem z tego że łuk ma taki sam atc jak spear ale jest od niego celniejszy.

x-Bolt - 33,(3)
y-Skill - 81
z-Lvl - 53
Wzór :
[(z/2) + x] * (y/20) = [(53/2) + 33,3] * (81/20) = (26,2 + 33,3) * 4,05 = 59,5 * 4,05 = 241
Obliczenia się zgadzają z Twoimi(pomijam fakt, że albo machłeś się z atakiem kuszy albo to ślepu traf), poproszę o jakiś dowód tego, że taki paladym uderzy człowieka za 120.

troche źle policzyłeś bo przy
Bolt - 33,(3)
Skill - 81
Lvl - 53

-- 53:2=26,5
-- 26,5+81=107,5
-- 100:20=5
-- (33:8=ok.4 (niechce mi sie dokłaniej liczyć :P) 4*3=12)
-- 33*5=165
-- 165+12=178 (+-5)
czyli jak by kusza faktycznie miała 33atc to by na wasze wyszło
przy moich obliczeniach. :P
(chyba sie zaczynam zastanawiać czy ona faktycznie niema 33 atc) :P

emilok
09-01-2007, 08:25
Hehe, fajnie to wyszło, wg moich obliczeń Twój wynik jest prawdziwy, wg Twoich obliczeń nasz wynik jest prawdziwy.

A co do ataku i zadawanych obrażeń przez kuszę, to miej na uwadzę, że wszystykie bronie dystansowe podczas ataku ignorują shielding ofiary.

dagothar
09-01-2007, 19:03
Z tego co wiem, bronie rzucane maja maksymalna szanse na trafienie(tzn. spark lub blood hit) 50%, natomiast strzelajace 90%, niezaleznie od wysokosci skilla. Faktycznie wieksza szansa na trafienie i byc moze rowniez wiekszy dmg jest w przypadku, kiedy cel nie stoi tuz obok(manual chyba nawet cos o tym wspomina).

Z Twoich wzorow wynika, ze moj max hit z bolta wynosi ~221 (87 p, 91 dist); najwiecej ile trafilem to 176 w zerka.

Swoja droga, jesli podstawic w danych 200 lvl i 105 dista(istnieja podobne postacie), wychodzi max hit grubo powyzej 300 z bolta, co jest oczywista bzdura.

Laiden
09-01-2007, 19:21
w sumie bzdura jest bo jak podstawilem takiego eternala obliviona z ice rapiera to wyszlo +1000
ale do -60 lvla sie zgadza bo obliczałem i sie pytałem.
musze coś wykombinować żeby do do 40 lvla wyniki wychodziły takie same
(lub minimalnie mniejsze) a do +70 lvl nieco mniejsze +100 mniejsze
+150 o wiele mniejsze.
niewiem czy przypadkiem
wpływ lvla na best hit nie zatrzymóje się na +50 czy +60 lvlu
musze pokombinować jeszcze z tym.
ale faktem jest że do 50 lvla sie zgadza prawie w 99%
powinnem chyba dopisać tu że zgadza sie to tylko do postaci mających
level poniżej 50.

LolnY
09-01-2007, 19:40
Nigdy się z czymś takim nie spotkałem o.O Gdyby wszystko się tylko zgadzało :P

Hubus Puchatek
09-01-2007, 20:46
to dziwne bo Twoje obliczenia się sprawdzają...
Mam knighta 51lvl i skill 78 a z bs'a wale około 180 takźe brakuje mi jeszcze 4 "oczek":)
Co do GS'a nie osiągnałem tak wielkich obrażen jakie wyszły w liczeniu, ale tez się nie dziwie gdyż nim bije głównie dragi i DLe, które posiadają dość dobry armor. Na slimie nie sprawdzę bo ma za mało hp, tak samo jak i na zerku, ale może witch coś da:P
Gratuluje kalkulatora ///@offtop i podziwiam krzykaczy...tyle nienawiści...ech a warto może sprawdzić, a nie bluzgać.. A może jest dadaistą?:) (<- mam nadzieje, że od dziś nie urośnie nam nowa "fala dadaistów":))

Gholit
10-01-2007, 12:10
Mi wyszło z kalkulatora że mój best hit z łuku wynosi 83, a już walnąłem 94 w orca warriora. Różnica wynosi 11, co jest większe niż 5 (+- 5). A co do tych high leveli, trzeb zmniejszyć wpływ lvl a zwiększyć skilla co do best hitów.

Laiden
10-01-2007, 14:43
terz 6 pomyłki to wkońcu nie tak durzo (teraz w gore na wyższym lvlu w dół) ale musze jeszcze pokombinować jak
zminiejszyć wpływ lvla tak żeby sie zgadzało.
morze macie jakieś propozycje bo ja wtedy co kombinowałem nad tym
miałęm swoje best hity i best hity kolegów a oni niemieli powyżej 60 lvla i 80 skilli. niemiałem wtedy kompa wienc sie z tym głowiłem a teraz wole grać niż kombinować nad tym ( ale w szkole mam pełno czasu na kombinowanie:) )

Adaras
10-01-2007, 15:19
W moim przypadku też się to niby zgadza, 260max z warhammera, 130 w gracza. Tylko, że na nieco niższym i z mniejszymi skillami miałem best hita 130+ w gracza.

EO potrafi zadac 650 obrażeń. Masakra.

Nieprecyzyjne.

A Twój opis jest śmieszny. "Mam dysleksje i mam Was gdzieś" - dysleksje się leczy.

dagothar
10-01-2007, 17:52
Zeby odkryc prawdziwy wzor, trzeba by przemielic tony danych i wziac pod uwage kazda mozliwosc, to robota na niejeden wieczor :)

Usprawiedliwanie sie dysleksja to troche tak, jak nasranie na dywan w srodku salonu i tlumaczenie tego zoltymi papierami. Niby wszystko w porzadku, ale niesmak pozostaje.

Dysleksja nie oznacza 'hej! fajnie, moge pisac z bledami!', tylko 'o cholera! cos ze mna jest nie tak i musze sie naprawde postarac, zeby pisac normalnie'.

Laiden
10-01-2007, 18:51
szczerze to musze dostać takie dane popytam h-lvli na aldorze
o ich best hity i żeby testneli na mnie.

a co do mojej dysleksji to leczyłem sie przez rok ale mi sie znudziło.
a opis mam po to taki bo mnie zwyzywali a tak to teraz wiedzą że osobie
chorej sie niemówi że ma W********** bo jest chory.

ripper
10-01-2007, 19:05
@up
Udowodnię ci, że się mówi.
Wy*******aj. Leczyć się dalej.

dagothar
10-01-2007, 20:30
O, czyzby nowa jednostka chorobowa? Jak zamierzasz sie wytlumaczyc z braku kultury moj drogi?

ripper
10-01-2007, 20:33
Do mnie pijesz?
1. Krew mnie zalewa, jak widzę kretyna, który wymachuje papierkiem mówiąc "a ja mogem robić blendy bo mam dyzlekcje".
2. Gdyby autor posta, do którego odniosłem swoją wypowiedź, nie użył czasownika "wy*******ać" też bym go nie użył.

Laiden
10-01-2007, 22:19
weź wy*******aj jebany dyskryminatorze, pierdolcu nieumiejący zrozumieć
normalnego człowieka pierdoli mnie jakie masz zdanie o mojej dyslekcji.
mnie tu obchodzi jak ludzie oceniają moje obliczenie a nie chorobe.
masz pierdolca z powikłaniami i ty się powinneś leczyć z tego
podam ci adres apteki: twoja kuchnia (szafka z nożami)
a sposub leczenia: sopuku
jak taki samuraj z ciebie przed kompem. :P

ripper
10-01-2007, 22:30
weź wy*******aj jebany dyskryminatorze
Ty chyba nie wiesz co mówisz, lol.
pierdolcu nieumiejący zrozumieć normalnego człowieka
Patrzę na tego posta i nie nazwałbym cię już normalnym.
pierdoli mnie jakie masz zdanie o mojej dyslekcji.
Nie oczekiwałem czegoś innego.
mnie tu obchodzi jak ludzie oceniają moje obliczenie a nie chorobe.
Obliczenia oceniłem, a teraz oceniam lenistwo i głupotę.
masz pierdolca z powikłaniami i ty się powinneś leczyć z tego
To wiem i bez twojego stwierdzenia. Ale objawia się to inaczej niż nazywanie kretynów po imieniu.
podam ci adres apteki: twoja kuchnia (szafka z nożami)
Mam żyletkę pod ręką.
a sposub leczenia: sopuku
Sopuku. Dobra. Co to? :<
jak taki samuraj z ciebie przed kompem.
Nie tylko przed kompem. Tutaj po prostu mam mniejszy zakres tolerancji dla debili.

Laiden
13-01-2007, 17:17
dzienki, że dzienki wam dowiedziałęm się że kusza ma raczej 33atc
i że mój poradnik zgadza się do ok. 60 lvla 80 skile
a potem ma wielkie odchyły. :p
dam terazgo do propozycji poradników
(tu dałem go dla testa co inni o tym sądzą)
(postaram się tam terz nierobić błędów)

gdybym sie pomylił poprawcie mnie [ Papież Jan Paweł II ]

ripper wy*******aj z tąd i wszystkich tematów, nikt cie tu niechce
bo tylko bluzgasz [ Laiden ]

----------------------------------------

czytałem wiele jego postów i mówie mu stanowcze wypier...
znasz go chyba z rl i dlatego tak piszesz ?

Lasooch
13-01-2007, 17:28
ripper wy*******aj z tąd i wszystkich tematów, nikt cie tu niechce
bo tylko bluzgasz [ Laiden ]

Lol, niektórzy jeszcze tu chcą Rippera, ot, choćby ja. A jak już naprawdę nie chce cI się sprawdzać poprawności postów, to sobie, k*rwa, ściągnij Firefoxa 2.0, sam zrobi co trzeba za cIEBIE.