Pokaż pełną wersje : Tibia, a inne ksiazki, gry.
Kiedys juz zalozylem podobny temat ktory nazywal sie: "Tibia a Wladca Pierscieni". Wielu uzytkownikom sie spodobal wiec chce zalozyc podobny o troche szerszym temacie. Do napisania tematu zachecil mnie potwor z Wiedzmina, a mianowicie
Beann'shie (zadziwiajaco podobne do Banshee) Sapkowski opisal tego potwora jako elfiego upiora , zwiastunke smierci, ktora w nocy spiewa na bagnach. Jak dobrze zauwazyliscie Banshee rowniez spiewa. Napiszcie tu podobne podobienstwa.
Podobienstw nie trudno sie doszukac w ksiazkach fantasy... tym bardziej w innych grach, w kazdej grze (prawie) rpg jest goblin, dragon, troll itp :P
potwory to jedno, ale takie bardziej wyszukane:D
Chyba większość się gdzieś pojawia. Może nie Quary, Żółwie... Ale na pewno Liche, Necromancery, Hero (pod inną nazwą itd, ale można znaleźć podobieństwo). Nie można uniknąć powtórzeń = )
W wielu książkach jest mowa o smokach, władcach smoków (dl, demordas?)
Smoki są w (prawie) każdej grze RPG czy powieści fantasy. Ja w sadze o Wiedźminie Sapkowskiego znalazłem jeszcze wiwernę ;]
Nekromanci, wiedźmy czy amazonki nie są traktowane jako potwory, lecz wrogo nastawione istoty ludzkie.
Smoki są w (prawie) każdej grze RPG czy powieści fantasy. Ja w sadze o Wiedźminie Sapkowskiego znalazłem jeszcze wiwernę ;]
Nekromanci, wiedźmy czy amazonki nie są traktowane jako potwory, lecz wrogo nastawione istoty ludzkie.
o wlasnie, wiwerna takze. a istoty te nie sa wrogo nastawione tylko tak odbierane (np druidzi i driady z brocilionu) sapkowsi ofc
albo impy sa w wielu nowych ksiazkach dla mlodziezy
albo impy sa w wielu nowych ksiazkach dla mlodziezy
w Wiedzminie tez. po staropolsku wapierze:D
W Baldurs Gate mamy do czynienia z beholderem.
ja już teraz czytać tego nie moge...zaraz ktoś dowali, że tibia lamie prawa autorskie bo są tam nekromanci, smoki, beholdery i inne X(
Przeczytajcie se jakikolwiek bestiariusz i STFU.
ja już teraz czytać tego nie moge...zaraz ktoś dowali, że tibia lamie prawa autorskie bo są tam nekromanci, smoki, beholdery i inne X(
Przeczytajcie se jakikolwiek bestiariusz i STFU.
widac, ze niezly z ciebie parapsychol (niekoniecznie z tym przedrostkiem)
Orki i gobliny we władcy.
Te istoty, co latają na nich ci czarni jeźdźcy, podobne są do wivek.
Christoph
07-01-2007, 13:58
Oj oj... Amatorszczyzna i kacialstwo wisi w powietrzu, az gesto...
Banshee i Wywerny wywodzą się z anglosaskich legend.
Banshee w oryginale jest to upiór który za życia był piękną kobietą która nie zaznała prawdziwej miłości Wyverny natomiast w wielu mitologiach są słabszymi kuzynami smoków, w hrabstwie herefordshire w anglii działa stacja radiowa o nazwie Wyvern FM... może to stąd wiwerny w tibii plax ?
Beholder czyli wszystkowidzący wywodzi się z legend germańskich niestety żadnych szczegółów nie znam.
Ogólnie rzecz biorać większość RPG opiera się na starych legendach, najczęściej średniowiecznych, które opowiadają o złych stworach upiorach i smokach, są one wuniwersalne i nie opatentowane dlatego wielu twórców gier, filmów i książek po nie sięga.
Jeśli faktycznie doszukiwać się ciekawych aluzji to można zaobserwować takie ciekawostki jak sklep Al'Dee ^^ (w anglii funkcjonuje sieć sklepów ALDI) sklep z odzieżą Hugo Chief w Ven... n/c plax ^^
i wiele innych poszukajcie na ERIGu w dziale Allusions plax ^^
rastamarian
08-01-2007, 17:41
mozna tez znalezc Morgotha we wladcy pierscieni, jest to najnikczemniejsza istota, to jego slugą jest Sauron, a Balrog to jeden z jego podwladnych, uciekl z twiedzy Thangorodrim i osiadl w najciemniejszych lochach swiata (Moria), Orshabaal to troche jakby Sauron, slługa Morgotha, potezny... tylko te nowe potwory, z dwoch ostatnich updatow, jakos nie moge ich nigdzie wpasowac, piratow nie spotykamy w fantastyce, chyba ze sa to Korsarze z Umbaru (LOTR) ... a te nowe wytwory Cipsoftu, ciekawe nazwy, tak jak w polskim Diablo II, tam dopiero byly nazwy (mowia o bosach) ... reszta potworow od goblina do smoka, to grunt fantastyki, legendy skandynawskie, z wysp brytyjskich, jesli znajde cos jeszcze napisze :baby: temat daje do myslenia :)
Jah bless
Orki i gobliny we władcy.
Te istoty, co latają na nich ci czarni jeźdźcy, podobne są do wivek.
Oświecę cię, czarni jeźdźcy latali na wywernach.
Orkowie (Nie "Orki"! "Orki" to liczba mnoga od "Orka", to taki ssak morski!) i gobliny również są w co drógiej opowieści fantasy lub RPG, tak samo wywerny, które zawsze wyglądają tak samo (coś w rodzaju smoka bez przednich łap)
rastamarian
08-01-2007, 19:29
no tak, dla was to nawet poszukalem we wladcy pierscieni wzmianke o wiwiernach "Dziwna skrzydlata poczwara, jesli ptak - to wikszy niz wszystkie inne, znane ptaki swiata i nagi, nie upierzony; skrzydla mial wielkie, z grubej blony rozpietej miedzy zrogowacialymi palcami. Stwor byc moze z dawnego swiata, z gatunku, ktory przetrwal w zakatku niezbadanych, zimnych gor pod ksiezycem dluzej niz jego epoka i w jakims ohydnym gnieździe na szczytach wyhodowal to ostatnie zapoznione potomstwo, zwyrodniale i zlowieszcze. Czarny wladca wzial je pod swoja opieke i wykarmil ochlapami miesa, az potwory wyrosly ponad miare wszelkich innych latajacych istot. Wtedy Czarny wladca podarowal go swemu sludze jako wierzchowca" opis ten mozna znalesc na poczatku 6 rozdzialu ksiegi piatej. Aha i sory ze mam porownania tylko do wladcy pierscieni, ale znam ta ksiazke bardzo dobrze, i latwiej mi szukac tu podobienstw
Jah bless
rastamarian
08-01-2007, 19:31
sry za double post -.-
rastamarian
09-01-2007, 12:01
wereworlf, to sie chyba inaczej pisze, i oznacza wilkolaka :)
up
widze, ze nowy mistrz wladyka:D
rastamarian
09-01-2007, 19:17
czytalem to juz pare ladnych razy, tak jak hobbita :p
no dawac jakies powiazania B) plx
rastamarian
11-01-2007, 19:42
szkoda ze pustki bo temat sie ciekawie zapowiadal :(
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.