zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Zagłada magów...

Mjetas
08-01-2007, 00:13
Zacznę od tego, że to co napisze nie będzie jakimś wielkim odkryciem, ale podsumowaniem tego co się dzieje...

Candia - server n-pvp, przeludniony, świeży... Sytuacja ma się tak, że w godzinach szczytu pod dp w Kazo stoi jakieś 30 osób, ja Sorcerer mam ochotę sprzedać uzbierany plecak boltów. I co? Jajco! 25 osób z tych 30 to albo sorc, albo druid, 4 knighty, jeden palek... Dziwne co nie? Przypomnijmy sobie stare dobre czasy - Tibia 7.6,7.5 i wcześniejsze... Podział mniej więcej po 25% i praktycznie nie dało się powiedzieć który voc. jest najlepszy (mówiony, że najsłabszy był druid, ale to nie tak ewidentnie). A teraz? Cipy wprowadziły wandy... Ja nie narzekam bo będąc czynnym sorcem idzie mi to bardzo na korzyść, ale na dodatek ulepszając bardzo pozycję magów zrobili w barana palków. Cipy połamali im speary... Niby dobrze, bo przecież to przeciwko "boterom"... Tylko dlaczego są nieuczciwi? Skoro mają tyle pomysłów, to dlaczego widzimy pełno knightów z dwarfami przy klacie "jadących na bocie"? Dlaczego posiadacze magów siedzą całą noc przed komputerem łowiąc ryby i co jakiś czas naciskając "F6" - czyli dajmy na to adori gran (oczywiście ironia w tym zdaniu)? Pozostaje czekać na Summer Update i liczyć na to, że Cipy znów sprawią, że siły się wyrównają... ALE! No właśnie ale... Połowa graczów po tym updacie uważa, że oni psują gre wprowadzając coraz to nowe opcje (bo miejsca, itemy, potwory to tylko rozszerzanie gry). No i poniekąd mają rację, ALE dochodzę do wniosku, że Cipy (jak ja lubię to określenie) każdym następnym updatem próbują naprawić to co zepsuli poprzednim, przez co zmieniają grę jeszcze na gorsze... Dlaczego? Bo boją się usunąć tego co zmienili... Dlaczego? Tego akurat nie wiem... Może boją się przyznać do winy, że z roku na rok pieprzą Tibie niestety coraz bardziej... Nie mówię wcale, żę updatów nie powinno być, bo nowe miejsca, itemy, potwory są bardzo dobre, ale na cholerę zmieniać zasady? To tak jakby każdy nowy szef fify dodawał po 10 ZNACZĄCYCH przepisów. No cóż, nam szarym tibijczykom zostaje liczyć na to, że nasza ukochana gra pozostanie nadal tą jedyną i niepowtarzalną, tyle ode mnie nie chcę Was więcej zanudzać... Dziękuje za uwagę i pozdrawiam!

Silkov
08-01-2007, 00:33
... bo to non pvp, kto coś zrobi dla tego sorka.. jakby GM pobiegał na Candii na respach rotów na daramie to byłoby 20~ banów.. narazie z qmplami zabiliśmy trikiem z FE 3 boterów (vampirka z 19 najta :) ) 5 boterów w ankrahmun trikiem z cave ratami (jeden koło miał cruza i 7.5 k w bp, inny pirate seta i WOCE 8o ) i jeszcze zlurowałem scaraby na innego cudaka (p arm :baby: )
heh już wiem dlaczego hlevle się ze mnie śmieją gdy proponuje bp uh za 3k..

Botujcie dzieci dalej.. może GM ruszy dupe.. :evul:

Lovah
08-01-2007, 00:42
@Silkov
co to za trik z FE?

Sozemego
08-01-2007, 02:43
Summonujesz fe, pozwalasz potworom go zabic na rope spocie, zostaje wtedy normalny firefield, kiedy botter podchodzi, chodzi gora dol gora dol i tak sie powoli zabija ;p

Gholit
08-01-2007, 09:43
Gdzieś w dziale filmy to było, chyba na Tibię przed tym update (tibicam), po prostu gość wchodzi do dziury a my go ropamy i cały czas będzie wchodził i podpalał się.

Lolus'Pall
08-01-2007, 10:56
Tak popieram autora tekstu w 100%, mimo iż grałem całom kariere sorckiem uważam, że przydało by się ulepszenia knighta/palka, albo pogorszenia sorca/druta... knight w pvp jest NIKIM, palladyn kimś jest ale to na wysokim lvl, z 15 mlvl, kiedy może używać Sd ;] ... a druid/sorc zawsze som mocni ;]...ale cóż, topiców takich było miliony, ale warto czasem o tym napisać, może CIPKI coś z tym zrobiom....hę ? pozostaje nam tylko czekać :)

pyzio2
08-01-2007, 12:08
Jest jak jest i jest dobrze, to że Knight expi wolniej od takiego Druida/Sorcerera tego nie zmienisz.. taka jest natura Knighta wolniej expi/pomaga innym profesją, nie pisz że Palek lepszy bloker, póki nie ma exeta res nigdy nie będzie lepszy jak dla mnie.

Na pewno nigdy nie nastąpi pogorszenie lub zabranie czegoś danej Profesji (to, że itemy dla Palków się niszczą nie jest zrobione aby uprzykrzyć im życie ale przeciwko masie Paladynów, którzy używali macro do treningu, teraz dostali większy drop tych itemów z mobów wzamian).

Jedyne co CipSoft może zrobić dla tych płaczących i marudzących Knightów to zwiększenie częstotliwości wpadania średnich hitów z broni (80-90). Przypomnij sobie czasy kiedy to Druid/Sorcere musiał spędzać dni na robieniu run, żeby potem w chwile zużyć je na hunt i powrócić do monotoni robienia run, co najwyżej biegania z bronią na Rotwormy. Wtedy Knight i Paladyn byli lepsi, teraz się zmieniło na kożyść Druida/Sorcerera.

DDoS

moze i spedzali czas na robieniu run aczkolwiek sila sorca jest bardzo duza w porownaniu do knighta dlatego moim zdaniem powinno expic sie nim trudniej a teraz po nowych updatach wcale tak nie jest

sorc najlepsza postac na dodatek najszybciej expiaca

dzbanoln
08-01-2007, 12:29
Wiecie co jest najgorsze w rozdzkach??
To,ze teraz 8-9 levele moga bezkarnie zabic ci potworka, na ktorym trenujesz strzelajac do niego ze swojej marnej rozdzki stojac dwie kratki za twoimi plecami.
bo rozdzka we wlasciwych rekach jest dobrym rozwiazaniem problemow normalnego gracza(sorca lub druida).Ale kiedy trenuje i widze zblizajacy sie 8-9 level o w.w profesji to wiem ze moj trening bedzie przerwany.

Mjetas
08-01-2007, 17:50
Dobrze wiem o tym, że zrobiono to po to, aby nie używano macro do skillowania palkami... Ale można go dalej używać skillując knightem, albo robiąc runy sorcem - o to mi chodzi...

Zapomniałem o najważniejszym, dla większości gra polega na szybkim wbijaniu expa. Pomyślcie czasem o przyjemności ze wspólnego huntu, wypadu w ciekawe miejsca, wspólnie robionych questach (nawet tych banalnie prostych). Tu nie chodzi tylko o to żeby mieć wysoki level, ale żeby czerpać jakąś przyjemność z gry i z kimś się nią dzielić.

No i czuk tu Ci przyznaje racje, bo to w końcu jest tylko gra więc i przyjemności powinno być w niej sporo ;)

murhaja
08-01-2007, 18:19
@czuk85
"- Małe koszty zdobywania doświadczenia (Żółwie 1 Ultimate Healing Rune na ok 5-10k wartości loot, zależy od rodzaju posiadanej broni*)"
koszty może i małe ale expienie na żółwiach jest bardzo nudne, monotnonne ( tak jak na wszystkich opłacalnych potworach dla knighta ) a i expa nie ma za dużo

"- Spory dochód za blokowanie potworów innym profesjom"
dochód nie jest bardzo duży... a monotonia bardzo duża cała gra polega na naciskaniu jednego przycisku/stawaniu na ukos potwora, do tego nie zdobywa sie expa

"- Prosty liniowy rozwój postaci" -po osiągnieciu wysokich skilli prawie zerowy rozwuj postaci:P

"Edit: Zapomniałem o najważniejszym, dla większości gra polega na szybkim wbijaniu expa. Pomyślcie czasem o przyjemności ze wspólnego huntu, wypadu w ciekawe miejsca, wspólnie robionych questach (nawet tych banalnie prostych). Tu nie chodzi tylko o to żeby mieć wysoki level, ale żeby czerpać jakąś przyjemność z gry i z kimś się nią dzielić." przyjemność grania knightem jest bardzo nikła - ciężko sie przebić przez armor silnych potworów, przez to prawie nic im sie nie robi ( a niektórzy mówią że knight jest taki dobry w atakach meele) oczywiscie wysoki shielding i arm nie przeszkadza silnym potworom bez problemu przebijac sie przez armor knighta.

Piterownik
08-01-2007, 18:24
Dobrze wiem o tym, że zrobiono to po to, aby nie używano macro do skillowania palkami... Ale można go dalej używać skillując knightem, albo robiąc runy sorcem - o to mi chodzi...

O Boże! Skilluje palkiem już 2 dzień, nabiłem 32 dista i mam dość! 1 spear nie wystarcza nawet na 1 trolla X(. Nie to że nie mam kasy żeby kupić speary, bo mam. Problem jest w tym że mogę unieść max 4. Jak sam powiedziałeś mamy czerpać przyjemność z gry. Ja nie botuje, jestem uczciwy więc za co mam się wściekać na te speary? ;(
Przez to całe skillowanie straciłem ochotę na granie X(

Mjetas
08-01-2007, 18:47
Ta i w temacie też o to mi chodziło, że przez to że połamali wam speary nie tylko powstrzymali "boterów", ale też zkaczyli wam gre.

Ps. Żeby cieszyć się Tibią wcale nie trzeba mieć great skilli i hlvl

Lovah
08-01-2007, 21:40
Z tymi spearami znowu nie jest aż tak źle, bo wystarczy się pomęczyć do 40, a potem juz można z powodzeniem po tombie biegac i wbijac dist, expiąc ;p

Mjetas
08-01-2007, 23:16
Paladyn najpierw dostal bonus do zdobywania skilli zeby powstrzymac ludzi od trenowania troche, zamiast ich powstrzymac pojawily sie ekipy trenujace 24/7 na boocie 1 wlocznia.
Rycerzy ograniczyli stamina, a magow SP... naprawde ciezko siedziec cala noc na pojedynczym ladunku SP.

Czy ja wiem czy tak stamina tak ograniczała rycerzy... Co do SP to masz racje bez dwóch zdań...

Podsumuje to tak. Na palku nie jak teraz oszukiwać za bardzo więc to dobrze... Jeśli coś jeszcze wymyślą do reszty to chyba wszyscy będziemy zadowoleni? ( przeca się nie musicie ze mną zgadzać xP)

Lovah
08-01-2007, 23:31
Rycerzy ograniczyli stamina,

Staminą ograniczyli każdego przecież, nie tylko rycerzy... (?)

a magow SP...

10-letnich noobków co robią runy zamiast expić, ewentualnie boterów.

Skad masz takie dane statystyczne?
Poniewaz sonda na Tibia.com mowi cos innego (cos w stylu 90% ludzi update sie podoba).

Zależy który update, ale w czasach 7.3 -> 7.6 między tibijczykami panowała panika i chaos przed update. Nie wróżył on nic dobrego.

na chwile obecna jedynym rozwiazaniem bylo by ze strony CIP ustawienie gdzie siedziby supportu gdzies w Indiach i zatrudnienie tam 200+ ludzi zajmujacych sie tym profesjonalnie.

Jest taki manager w piłkę - ManagerZone. Wszyscy grali razem, a rok temu wprowadzono osobną wersję gry dla Chińczyków. Po 6 miechach wprowadzono ich do całego świata MZ i od razu zaczęły się problemy, bo w te 6 miechów chińczycy pozmieniali tak zasady, że dla Europy było to nie do pomyślenia np. za pieniądze w RL można było sobie kupić zawodnika, co było nie dorzeczne. Podobnie mogłoby się stać z Tibią.

Podsumuje to tak. Na palku nie jak teraz oszukiwać za bardzo więc to dobrze...

Każdy może oszukiwać, tak było, jest i będzie. Na pallu, knajcie, druidzie i sorcu.

Quezacoatl
08-01-2007, 23:48
Skad masz takie dane statystyczne?
Poniewaz sonda na Tibia.com mowi cos innego (cos w stylu 90% ludzi update sie podoba).

Właśnie zacząłem się zastanawiać nad czymś: czy gdyby z tej sondy wynikło, że 90% społeczeństwa tibijskiego nie polubiła ostatniego update, to czy Cipy podałyby to do wiadomości?... czy też nie?... :confused: to ciekawe, bo czemu by mieli nie podać? A z drugiej strony, przy obecnej komercji nie trudno sobie wyobrazić CipSoft fałszujący wyniki...

@Topic
Stamina - IMO mało kogo to ogranicza, więc choć jeden trafiony pomysł CSu, ponieważ jego skutki odczuwa się prawie wyłącznie przy dzieleniu konta i ostrum PG.

Soule - To też skutecznie ograniczyło nielegalne procedery, niestety w sporym stopniu wpłynęło też na uczciwych graczy (patrz sonda na tibianews).

Speary - Łamiące się speary bardzo skutecznie wyeliminowały oszustwa, lecz odcisnęły też spore piętno na Paladynach.

Profesje: IMO Rycerze i Paladyni potrzebują gruntownej renowacji, w postaci zmiany sposobu naliczania siły ciosów. Spójrzmy prawdzie w oczy, Mag/Druid na 50 lvlu a na 200 lvlu to jednak duża różnica w mocy (przede wszystkim czarów i run, z których korzystają, a których moc rośnie i z lvlem i mlvlem). Podczas gdy Rycerz/Paladyn na 50 a 200 lvlu nie mają aż takich różnic w sile, dlaczego? Ponieważ o ich mocy świadczą skille. Gdy dojdą one do ok 100 już praktycznie nie rosną... a jak rosną to zmiany są prawie niezauważalne. Natomiast rosnący lvl u Rycerza/Paladyna poza zwiększaniem capa/hp/siły czarów/many nie zmienia nic więcej, ale te profesje mają znacznie utrudnione korzystanie z magii, której siła u nich rośnie tak samo jak u postaci magicznych (tj. tym samym wzorem). Prawda jest taka, że te profesje nigdy nie zostały tak naprawdę przygotowane do rozwoju tibii, one się nadają do tibii w której 60 lvl to najwyższy, a z DLi leci golden helmet.

ripper
09-01-2007, 09:04
Łamiące się speary bardzo skutecznie wyeliminowały oszustwa, lecz odcisnęły też spore piętno na Paladynach
Pieprzenie. Ja jechałem na afku jak chciałem. Kwestia tego, żeby mieć kasę na speary.

goburu
09-01-2007, 09:12
Nie rozumiem dlaczego knight ma expić wolniej od sorca. Na wielu innych płaszczyznach profesje powinny się różnić ale akurat szybkosc expienia powinna byc taka sama bo jesli nie jest to tibia traci sens. Knight posiada mase innych wad jak chocby kalecko w pokonywania mocniejszych stworow co bardzo przeszkadza w grze na wysokim poziomie - postac ktora ma 100 lvl i nie potrafi pokonac demona solo to śmietnik a knight niestety potrzebuje 15-20 minut żeby zgarnąć tylko 6k expa za demona i naraże się na potężne ryzyko smierci bo przez 15 minut demon przynajmniej raz walnie combo 1k+.

pyzio2
09-01-2007, 11:38
Prawda jest taka, że te profesje nigdy nie zostały tak naprawdę przygotowane do rozwoju tibii, one się nadają do tibii w której 60 lvl to najwyższy, a z DLi leci golden helmet.

nic dodac nic ujac :)

Piotrek Marycha
10-01-2007, 17:35
Srutututu, w którym niby updatcie tak wam tibie zepsuli? Jak Soule wprowadzili? no tak, mozna sie poplakac jak nie mozna sobie zrobic 10 bp uh w jedna nocke, Lamiace speary? chwala im za to, ze paradoksalnie kosztem utrudnionego treningu nie trzeba wogle trenowac, klimat wam zepsuli? jezeli kiedykolwiek on byl w tibii to zalezyl tylko od ludzi ktorzy w nia graja

goburu
10-01-2007, 21:36
Jedyne co mi sie nie podoba w update'ach to systematyczne pogarszanie knighta wzgledem innym profesji. Reszta jest OK, a zwlaszcza stamina. (nawet Mateusz Dragon Wielki expi krócej niż po 8 godzin dziennie więc jak ktoś nie sharuje z nikim konta to nie ma problemów ze staminą)

@down
Oto cały knight powah!

TaJemniczy
11-01-2007, 11:15
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
no to by było na tyle;)

Mjetas
12-01-2007, 07:17
obecnie nawet jak masz czas grac 16h na dobe to i tak mozesz expic tylko 6-8h i zostaje dosc czasu zeby sorc mogl sie zalogowac na inna postac i sprzedawac loota/kupowac runy.

Może zaczęli dbać o nasze zdrowie? To 16h mnie trochę przeraża.

Lifter
12-01-2007, 15:04
No to ja chyba jestem stworzony do gry palkiem, bo skillowałem do 65 dista bez problemu. Wcale nie odczułem tak mocno tej przeszkody w postaci łamania się spearów :) Palek nie expiunajszybciej ale to i tak lepiej niż być knightem. A co do magów i druidów, jest to element marketingu. Są zrobieni w taki sposób, aby gra na FACC nie była opłacalna, a z PACC byli najlepsi. Czyli cipsoft tak wymyślił, że jak ludzie usłyszą że mag/drut są najlepszi to go zrobią i kupią PACC po czym dojdą do wniosku że bez PACC sie nie da grać....

Sozemego
12-01-2007, 15:17
Pokaz no mi jak taki geniusz gry sorcem jak ty rozwala demona znacznie szybciej i znacznie taniej niz rycerz solo.
Rycerz na demona solo potrzebuje: 2-3 BP UHow 2-3 BP explo.
Sorc na demona solo potrzebuje: 1.5 BP SD i 15-20 BP mf
HUASHXASHXUASHXU, 1,5bp sd i 15-20 bp manasow oh god... to chyba 70 lvl sorc, ktory stoi kolo demona. Na parchmencie mozna biegac z demonem, a na single mozna skakac po schodkach, ale tutaj trzeba troche wyczucia, wtedy zuzywa sie znacznie mniej manasow. Kiedy biegalem z demonem po single spawnie, z lukiem, to zuzylem 5 bp manasow (i to nie raz), wiec nie wiem skad te 15-20.

Xzonixek
12-01-2007, 16:04
Jezus:P
TU NIE CHODZI O ZAJEBANE SOULE I SPEARY!
Kurwa czy tu nikt nie zrozumial że najważniejszą sprawą są zajebane różdżki?
Po co Ci runy hmm? Skoro i tak nie masz ich gdzie używać (sorc/druid), popieram tą teze przez to, że przeważnie hmm byly używanie przez postacie magiczne na dragach/guardach/necro i vampach.
Bardzo ważnym aspektem gry bylo to wyexpienie na rotach. Bijac 27+ lvl byles juz 'kims' a 60 lvl robilo sie 3 miechy a nie 15 dni-.-
Zróżnicowanie postaci. Pamiętam czasy gdy profseje na serwerze klasowaly sie w taki sposob:
35%-Knight
25%-Palek
20%-Druid
20%-sorc
Teraz to wyglada tak:
20%-Knight
10%?-Palek
30%-Druid
40%-Sorc

Każdy chwalił palka za jego łatwość gry. Speary sie zaczeły łamać, to i tak 15% zostalo, dopiero PO update z różdżkami i manasami.
Pragne przypomnieć także, iż postać 50+ sorc/druid w tamtych czasach (nadal mowie o tibi 7.4) był szanowany. Każdy widzial że taki char jest wypracowany przez jego wlasciciela, np taki 70 elder będący na demkach czy dlach razem z 40 ek mial full respect od 120 ek który chciał wlasnie ten spawn zająć.

@guburu:
Wg mnie wlasnie nie respektuje. Sam to zauwazylem majac 65 ed na infernie w czasach 7.4 (40,45,52,58,65 i 80 lvls które grały wtedy jako ed). Bylem dlatego szanowany bo grałem JAKO DRUID a nie jako jeden z 5151251512 ed mogących go siokac na demach czy warlo... Wtedy idąc przez edron ludzie się powiedzmy 'klaniali' a teraz 60 ed to kwestia 30-50 dni dla ludzi którzy mają czas grac:)

Cadonis
12-01-2007, 16:26

Też. Ale różdżki pozwalają szybko expić na tych początkowych lvlach, co dałoby radę przeżyć gdyby nie to, że potem sorc/druid dostaje prawie darmowy atak, którego siła rośnie non stop. Chodzi ofc o strike'i.

goburu
12-01-2007, 16:46
Stamina ograniczyla rycerzy bo rycerz mogl expic od sorca szybciej wykozystujac to ze jego przygotowanie do polowania (kupienie run/sprzedanie loota) zajmowalo duzo mniej niz sorcowi, obecnie nawet jak masz czas grac 16h na dobe to i tak mozesz expic tylko 6-8h i zostaje dosc czasu zeby sorc mogl sie zalogowac na inna postac i sprzedawac loota/kupowac runy.
Argument czysto teoretyczny. Nawet mateusz tyle nie siedzi przed kompem.
HaHaHa!!!
Przed KAZDYM update byla zawsze panika i po kazdym update przybywalo graczy, ale tak zawsze jest, psychologia tlumu mowi ze grupa ktora jest zadowolona jest zwykle wiekszoscia (jak nie to mamy rewolucje) ale kilka indywidolow ktore nie sa zadowolone zwykle robia dosc halasu zeby wydawali sie wiekszoscia.
Petycja o naprawde knightów ma już grubo ponad 1k wpisów. Żaden inny temat nie cieszy się aż tak wielką popularnościa. O niczym to nie świadczy?
CIP nie wiem, a Tibia.pl wierzysz?
U nas tez z sad wynika ze wiekszosc jest generalnie zadowolona z updatow (40-50% bardzo, kolejne 20-40% wystarczajaco).
Z czego 50% zrobilo sobie sorca, a drugie 50% druta. Nie znam nikogo, kto by gral knightem na powaznie w dzisiejszych czasach. (w sensie pg)
Wlocznie - zwykly paladyn dostal teraz tak szybkie advance ze nie musi trenowac a i tak bedzie mial 90 distance na 90 lvl (moj paladyn expiac non stop wbil distance od 48 na 25 lvl do 85 na 63 lvl).
A to jeszcze bardziej udupiło knighta ktory poświęca 100 razy wiecej czasu na trening niz pal a efekty ma gorsze od niego w sensie sredniej hitow na dobrych potworach.
Z samego explo nie zabijesz demona. Koniecznie musisz dołozyć bursty, które są bardzo drogie więc w sumie wychodzi drożej niż w przypadku sorca. A jak bursty to i drozsze leczenie bo za więcej demon będzie walił w gracza bez tarczy.

@Xzonixek
No wlasnie kiedys sorcem trzeba bylo expic na rotach i wszystkie profesje byly rowne, bo sorc expil na rotach a knight trenil! Obaj tracili mniej wiecej po tyle samo czasu i cierpliwosci. Po update z szybką maną ten balans zostal zachwiany, bo teraz sorce od poczatku do konca tylko expia, a knight musi się męczyć z nudnym treningiem. To jest niesprawiedliwe!
70 elder wciaz jest respektowany przez 120 ek (teraz nawet jeszcze bardziej) ale nie z powodu duzego wkładu w tworzenie postaci tylko z powodu jego sily, po prostu 70 elder jest duzo silniejszy od 120 ek!

Progmaniak
13-01-2007, 13:17
pamietam jaka to byla radosc jak zabilem sorkiem na 17lv beholdera z moich wlasnych hmmow

echhh lezka sie w oku kreci :(

goburu
13-01-2007, 15:32
@up
Nie wiesz to sie nie wypowiadaj. Przejrzalem ostatnio stronke pskonejotta i mateusz dragon wielki gral w ciagu ostatniego tygodnia przez 48 godzin (srednia 6,8571428 godzin dziennie a wiec znacznie ponizej limitu staminy) a z eriga widac ze nabil w tym czasie 12,335,635 expa co daje srednia 256992,39 expa na godzinę. (wliczając w to cały czas gry a nie tylko czystego expienia) Pokaż mi knighta ktory jest w stanie expic z taka predkoscia to jestem gotow oddac ci moje mpa.
Mateusz Dragon Wielki spośród czołowych graczy najwięcej siedzi przy komputerze
Kupa prawda. Pskonejott nabil w ostatni tydzien tylko 3 mln expa (4 razy mniej od mateusza) a siedzial przed kompem az 79 godzin. Ryc jest zakuty w zbroje i jak trzeba troche szybciej zabijac to wali głową w mur. Najgorsza postac do szybkiego expienia, opancerzona puszka konserwowa pozbawiona zdolnosci bojowych...

Okrutny
13-01-2007, 15:55
Dla mnie żaden szpan, siedzieć ponad 6 godzin w grze dziennie. Przeglądając stronke ze statystykami, to Mateusz Dragon Wielki spośród czołowych graczy najwięcej siedzi przy komputerze. Uzależnienie..

Kiedyś Tibia była bardziej satysfakcjonująca. Przejście przez Dwarv Brigde zawsze było wielkim osiągnięciem (większośc powinna pamiętać, czemu), Mieć 40+ sorca to był całkiem niezły wyczyn, z Skull Staff sie chodziło na Fibuli i robiło runy które i tak na mało starczały. Większość updatów polepszyło sorca (szybciej regenerująca sie mana), ale z wand-ami to przesada, kiedy to od poczatku Sorc expuje oplacalnie, guardy bez staty ani jednego uha.. Za łątwa sie ta gra stała.

Mjetas
13-01-2007, 16:22

No właśnie...

Heee?!?
1. Wiekszosc ostrych PG ktorych znam mocno udezyla stamina.
2. Rycerz ma to do siebie ze moze expic przez 90% czasu online, sorc ~60-70% (runy w sklepach/djiny troche to poprawily, ale nadal u graczy jest sporo bardziej oplacalnie).

No i tu też jest sporo prawdy. Taki rycerz zaopatrzy się w uhy no i co? Expi sobie w zależności od tego ile ma czasu, albo czy nie ma jakiejś innej sprawy. A sorc poexpi, ale po jakimś czasie po mfy, kase do dp dać, przy okazji loota zanieść... Palek też musi bo po bolce/ strzały biegać.

Lirdej
13-01-2007, 16:35
Bardzo ważnym aspektem gry bylo to wyexpienie na rotach. Bijac 27+ lvl byles juz 'kims' a 60 lvl robilo sie 3 miechy a nie 15 dni-.-
Hmm Biorąc pod uwagę, że expimy non stop bez sekundy przerwy oraz nie wliczając staminy musisz wyciągać 9047 expa na godzine. W tyle dni to robią osoby, które CHYBA oprócz gry nic nie robią.
@topic
Polepszenie sorca i druida? Przesada. Nie dawno, w pewnym temacie mod napisał, że nie było updatu, po którym wszystkie profesje były wyrównane. Powiedział też, że napoczątku dominował knight (wtedy jeszcze nie grałem, więc nie wiem). Potem zaczeła się "epoka" palka (wtedy zacząłem grać), a dziś najlepszą profesją jest druid i sorc. Moim zdaniem osoby, które chcą szybko zarobić, być najlepszym lub zaczynają grać wybierają profesje, które w danym momencie są łatwe do wyrobienia. Jednakże osoby, które lubią wyzwania, czy interesuje ich inna profesja (naprzykład wybieram w dzisiejszych czasach palka) lub grają dla przyjemności (choć i te osoby czasem wybierają profesje, którymi łatwo grać) wybierają inne voc. Od kąd zaczołem grać zafascynowały mnie dwie profesje knight i sorc. Knightem w cale nie było trudno expić, przeciwnie lubiłem to. Fakt nie mam jakiś super lvl, chociażby z tego powodu, że gram mało, a grę traktuje jako przyjemność.

Luki_azura
13-01-2007, 17:42
No z tymi spearami to troche przesadzili ja sam żucałem kija dla psa przez 20 min i sie nie łamie ;D
Knight - coś z tymi chmurkami że 30 na min czy coś takiego (nie gram knightem)
Sorc i Druid - oni zawsze są najmniej poszkodowani :P:evul: :evul: :evul:

Sozemego
14-01-2007, 13:41
Biegalem po single.
http://rapidshare.com/files/11646118/soze100.rec.html

Lovah
14-01-2007, 13:52
Stamina ograniczyla rycerzy bo rycerz mogl expic od sorca szybciej wykozystujac to ze jego przygotowanie do polowania (kupienie run/sprzedanie loota) zajmowalo duzo mniej niz sorcowi, obecnie nawet jak masz czas grac 16h na dobe to i tak mozesz expic tylko 6-8h i zostaje dosc czasu zeby sorc mogl sie zalogowac na inna postac i sprzedawac loota/kupowac runy.

Mało, kto ma 16h czasu :p

Nie zrozumiales.
Stawka dla osoby na takim stanowisku w Niemczech/USA to ~1000 euro/$, w Indiach z 1/10-1/20 tego (po prostu zakladajac jak duzo ludzi bylo by potrzebnych to CIP nie jest sobie w stanie pozwolic na pelna ekipe taka w Niemczech) - to byl zart odnosnie innych firm komputerowych ktore przeniosly swoje biora support do Indi.

1) Z tego co wiem GM'owie pracuja za darmo :p
2) Na pewno znalezliby sie jacys oszusci w tym supporcie :|

Może zaczęli dbać o nasze zdrowie? To 16h mnie trochę przeraża.

Wynik do osiagniecia :p Bywali ludzie co po 2 dni siedzieli non-stop.

Też. Ale różdżki pozwalają szybko expić na tych początkowych lvlach, co dałoby radę przeżyć gdyby nie to, że potem sorc/druid dostaje prawie darmowy atak, którego siła rośnie non stop. Chodzi ofc o strike'i.

Od pierwszych trzech różdżek szybciej sie expi z WH, potem no w sumie masz racje, z tymże nie jest to prawie darmowy atak.

Kiedyś Tibia była bardziej satysfakcjonująca. Przejście przez Dwarv Brigde zawsze było wielkim osiągnięciem (większośc powinna pamiętać, czemu), Mieć 40+ sorca to był całkiem niezły wyczyn, z Skull Staff sie chodziło na Fibuli i robiło runy które i tak na mało starczały. Większość updatów polepszyło sorca (szybciej regenerująca sie mana), ale z wand-ami to przesada, kiedy to od poczatku Sorc expuje oplacalnie, guardy bez staty ani jednego uha.. Za łątwa sie ta gra stała.

Dokładnie. Mając 42 ms'a byłem w top sorców na servie, ehhhh, teraz czasy sie zmienily.

Silkov
14-01-2007, 14:26
Bywali ludzie co po 2 dni siedzieli non-stop.
To pikuś, ja słyszałem o ludziach co we 3 ownerów na chara siedzieli na hydrach po 7 dni :)

Pawciooo
14-01-2007, 15:22
No z tymi spearami to troche przesadzili ja sam żucałem kija dla psa przez 20 min i sie nie łamie ;D
Knight - coś z tymi chmurkami że 30 na min czy coś takiego (nie gram knightem)
Sorc i Druid - oni zawsze są najmniej poszkodowani :P:evul: :evul: :evul:

w 100% zgadzam się z tobą i z tymi chmurkami to co 30 chmurek musisz blood hita zadac

Xzonixek
14-01-2007, 15:23
Hmm teraz mi wytlumacz jak 7 druidow na top 500 stanowilo 20%, bo to chyba jakas nowa dziedzina matematyki powstala
I kiedys bylo to tak:
50% rycerze
20-25% paladyni
20-25% sorce
1% druidzi
Obecnie wyglada to tak:
40% rycerze
35% sorce
15% druidzi
5% paladyni

Jezu ja nie mówie tu o topach-.-. Widziało się zrózncicowanie na census(?) dokladnie można było zobaczyć, ile jest graczy z każdej postaci na infernie:P
Aff i wg mnie w tamtych czasach huja różnicy było między facc druidami/sorcami bo i tak hmm od 27 bili. A druidzi stanowili taką sama partie co sorce...

Okrutny
14-01-2007, 15:35
Kiedys tez bylo pelno uh makerow etc. jadących na bocie, wiec rzeczywista liczba sorcow/drutow byla jeszcze menijsza ;)

sat
14-01-2007, 16:10
Kiedyś Tibia była bardziej satysfakcjonująca. Przejście przez Dwarv Brigde zawsze było wielkim osiągnięciem (większośc powinna pamiętać, czemu)

jak ja zaczynalem grac na tibii, to norma byly dle pod ven, gsy W ven... norma ylo tez po 5-6 gsow pod d-bridge i kolo wolf tower. po oc tez sobie smigaly ( dla ochrony drugiego wejscia do gh na oc :)

Kiedys tez bylo pelno uh makerow etc. jadących na bocie, wiec rzeczywista liczba sorcow/drutow byla jeszcze menijsza ;)
oj tak... soule bardzo zmiejszymy mozliwosci klepania uhow przez 3-4 uhmakerow...

Lovah
14-01-2007, 21:43
To pikuś, ja słyszałem o ludziach co we 3 ownerów na chara siedzieli na hydrach po 7 dni

W 3 ownerów to mozna siedziec przez miesiac ;p

Okrutny
15-01-2007, 01:11
jak ja zaczynalem grac na tibii, to norma byly dle pod ven, gsy W ven... norma ylo tez po 5-6 gsow pod d-bridge i kolo wolf tower. po oc tez sobie smigaly ( dla ochrony drugiego wejscia do gh na oc :)

oj tak... soule bardzo zmiejszymy mozliwosci klepania uhow przez 3-4 uhmakerow...

Teraz też jadą na botach, tyle, że już nie 24h ;-) Ale po dodaniu run do sklepów ten interes padł zupełnie. Z drugiej strony po co komu teraz robienie sd tyle czasu, jak może kupić sobie w sklepie? Smutne jest to, że zamiast walczyć z cheatami blokując programy wpływające na gre, prostego protecta do któego by dodawać część kodu cheata tibii (poprostu ktoś kto tym by sie zajmował w cipsoft by sciagnal takie tibiablackice, skopiowal część kodu i dodał do blokowania przez tibie czyt. banowania konta w przyapdku wykrycia. Znam wiele gier gdzie to tak właśnie jest zrobione), robią to kosztem tych uczciwych, albo nawet dają w programie tibii light hacka. BTW. soule.. ustawiaja Tibia Auto na jakiejs malej zadko uczeszczanej jaskini z 2 rotami, i odnawiaja im sie soule tak czy siak. Jak nie, to moj blad, niestety nigdy nawet light hacka nie uzywalem .. i dobrze mi z tym.

Co do dawnego luringu, dobrze pamiętam, jak spotkałem witch-a tam gdzie nie powinien być, prawie padłem, zawołałem kolege. Ten w drodze do mnie padł od gs-a (lekko za mostem koło venore), a ja po 10 minutach wrocilem caly do miasta. :) Albo wierzylem, ze jak bede isc jak najbardziej na gorze, to mnie GS nie ubije (faktem bylo, ze gs kolo mostu najczesciej byl, ale co tam). W sumie to nigdy nei zginelem od lurowania, zawsze sie wymigiwalem, albo widzialem pojedyncze cialo "killed by giant spider" to juz tam nie lazłem. Raz beholdera nad swam trollami w venore spotkalem, zostalo mi 2hp, beho byl moze 1-2 kratke obok widzianego terenu ale mnie nie dopadl i sie wylogowałem jak tylko walka sie skonczyla.. na 2 godziny :D Teraz to zieff jest, ide na kaz, zbaijam, wracam, sprzedaje, ide, zabijam.. nie ma juz tego dreszczyku "wpadne do dziury bede okrazony przez guardy i jest po mnie" (kiedys jak stales na dziurze nie dalo sie ropnac, wiec czesto kolega ktory ze man szedl ginal (napisz r kiedy mam cie ropnac. Napisal r: wyciagam cialo :P). Eh stare dobre czasy, teraz ledwo godzine wytrzymuje w tej grze :/ Nie ma mojej ekipy, bo ona tez nie wytrzymala to nuda :/

@Topic (zeby nie bylo) CipSoft powinien stanowczo ulepszyc pal/knight, szczegolnie tego drugiego, co wali z aksa :p (osobiscie gram pallem, ale widze jak knight ssie na codzien, bez skojarzen)

niewazne123
15-01-2007, 01:42
Ja sam gram sorckiem teraz. Ale według mnie Cipy powinny zdecydowanie ulepszyć knighta który jest dużo gorszy od reszty profesji... Na Silnych potworach knight raczej sam nie poexpi... A nawet jeśli to bedzie miał duże waste. A sorc, druid czy pall... bez problemu mogą expić na silniejszych potworkach z +... Jak cipy nie ulepsza knighta to jego populacja zacznie wymierać:D To wszystko co mam do powiedzienia na ten temat.

Mjetas
15-01-2007, 09:13
Bys sie zdziwil jak wielu graczy z czolowek serverow gralo nawet po 18-20h na dobe (nikoniecznie nawet shererzy, ale od po prostu tylko gral i spal).

Lovah też pisałeś o kimś co 2 dni siedzi... Ale mi chodzi o to, że na dłuższą skalę to jest niewykonalne (chyba, że wakacje).

Aff i wg mnie w tamtych czasach huja różnicy było między facc druidami/sorcami bo i tak hmm od 27 bili. A druidzi stanowili taką sama partie co sorce...

Mój drogi w tamtych czasach to o ile pamiętam spory procent druidów to były 11 lvl (czasem wyższe) do robienia sobie uhów... Na prawdę mało kto grał druidem na poważnie, bieda była na deserta znaleźć.

Jezu ja nie mówie tu o topach-.-.

I niedobrze. Gremlin ma racje, że bardziej wiarygodne są topy. Popatrz na to ile było wtedy runemakerów.

maszter321
23-01-2007, 20:14
@All
tak czytam te wszystkie posty i sobie mysle...czy wy nie rozumiecie ze po to cipsoft stworzyl 4 profesje zeby sie od siebie roznily...palek jest od klepania na dystans,knight wszystkiego* z broni, sorc od magii ofensywnej a druid od defensywnej

*to na czym expi knight,palek,sorc,druid to inna bajka a raczej to na czym oplaca im sie expic:o

karate:]
23-01-2007, 20:34
@UP
Jasne..
Podział na druida i sorca polega na tym że jeden ma Ue i mort hura a drugi sio i mass heala.. W praktyce druid używa sio zamiast vity, a sorc od czasu do czasu mort hura. Wielka mi różnica o_O

goburu
24-01-2007, 10:04
Z tego co wiem GM'owie pracuja za darmo
Rotfl'n'lol
Od pierwszych trzech różdżek szybciej sie expi z WH, potem no w sumie masz racje, z tymże nie jest to prawie darmowy atak.
Kupa prawda, z pierwszej rozdzki na soldach + guardach sorcem mozna osiagac po 8-10k/h. Na rotach dla facc jest to niemozliwe, dla pacc rowniez trudne.

@maszter321
Knight jest od klepania slabych potworow, pal srednich, druid dobrych a sorc najlepszych.

@karate:]
Druid uzywa vity, a sorc expi z ue na 200+ z zyskiem. Roznica jest spora.

d4rqu
24-01-2007, 13:19
Hmmm. Giant spider jest raczej dobrym potworem (dla knighta to nawet bardzo dobrym:D), a pal z bohami i haste to go może bić na niskim levelu.

karate:]
24-01-2007, 20:50
Druid uzywa vity, a sorc expi z ue na 200+ z zyskiem. Roznica jest spora.

Hmm chyba myslales o sio a napisałes vita, bo za jedna vite on siochnie sie 2 razy.
Niewielu raczej expi z ue, większośc dalej albo mortuje wrl, albo ostatnio przyszła moda na mort hur na poi dls

Ciufcia
24-01-2007, 21:19
Kupa prawda, z pierwszej rozdzki na soldach + guardach sorcem mozna osiagac po 8-10k/h. Na rotach dla facc jest to niemozliwe, dla pacc rowniez trudne.

To mnie rozmieszyłeś. Z 1 różdżki takiego guarda bił byś chyba 5 lat.
Do tego dochodzi baaardzo duże prawdopodobieństwo, żę natkniemy się na 2 uciekając co przeważnie kończy się śmiercią dla 8-13 sorca.

goburu
24-01-2007, 23:46
@d4rqu
Giant Spider nie jest dobrym, a srednim potworem. Tylko knightem trudno go zabic. Reszta profesji bez problemu sobie z nim radzi od 50 lvla ponieważ gs nie posiada ataku dystansowego. Magiem od 100 lvla można na nich expić solo w zwarciu z visa bez manashielda.

@karate:]
Na wyższym poziomie druid leczy sie głównie exura granem (podobnie jak sorc), bo ma malo hp i expiąc na dobrych potworach nie ma sensu czekac na mocne combo zakończone śmiercią, więc ludzie leczą się od razu po zejściu na deep green lub początek żółtego. Z deep green zarówno gran jak i sio uleczą do maxa, a gran zabiera o 30 many mniej czyli jest bardziej oplacalny. Sio uzywa sie tylko w naglych przypadkach, np. jesli nas potwory zjada do red hp.

Z UE expi wielu sorcow na 200+ bo nie dosc ze sie zwraca to exp jest 400+k/h czyli duzo wiekszy niz z mortów na wrl.

@Ciufcia
Rotfl, ja mialem na mysli expienie na soldach+guardach, a nie na samych guardach. 245/13=19 strzałów z wanda, a to trwa tylko 38 sekund. 13 hp to średnia porównywalna ze średnią 8 sorca ze skillami 15/16 z warhammerem na rotach (nawet nieco większa), a soldy+guardy dają lepszy loot niż roty i szybciej można zarobić na manaski na dalszy exp.

d4rqu
25-01-2007, 13:32
Weź się ode mnie odczep Gremlin. Ja teraz gram sobie knightem 42lv dla zabawy, ale kilka miesięcy miałem hlev ryca tylko pozbyłem się konta. Jak mówię grałem długo już wszystkimi profesjami poza palladynem.

goburu
25-01-2007, 15:37
Na 50 lvl GS to spore ryzyko, na 60 wszyscy radza sobie tak samo, bija z dystansu z HMm albo boltow (HMM rycerza na 60 nie jest takie duzo znowu slabsze od przecietnego sorca na 60 lvl).
Jest slabsze srednio o 40 hp. To mało?
50 pal z 75 dista ma prawie zawsze combo 100+ z bolta i hmm. Knight nie posiada w ogole ataku dystansowego poza runami. (w tym przypadku hmm)
Jaki to jest "wyzszy poziom" bo znam druidzow na 180-200 ktozy uzywaja sio bo prawie zawsze leczy do pelna a gran potrafi uleczyc za 400 ale potrafi nawet wejsc tylko za 100
Jak ktos sie leczy na deep green to mu nie robi roznicy czy uleczy się za 100 czy za 400. Gran zabiera o 30 many mniej czyli jest bardziej oplacalny niz sio.
Poczatek zoltego to dla mnie 1-4 granow, a tylko 1 sio.
Mówiąc wyższy lvl miałem na myśli 200+. Setny to dla mnie nie jest wysoki, bardzo wielu ludzi go ma.
Jest roznica pomiedzy expi a raz sobie poszli postrzelac troche, ja kiedys bylem z Bebilonem na behemotach jak sobie je bil z exori, co z tego ze mial prawie 400k na godzine jak poszlo mu 250k we fluidach na niecale 2h expienia.
Tyle ze sorcem na demonach z ue sie zwraca czyli mozna siedziec w nieskonczonosc bez waste.
W najlepszym przypadku 3 guardy na 2 minuty a prawdopodobnie troche mniej niz 1 na minute (nie mozesz znowu sie ganiac na ciezkim spawnie bijac 40 sekund 1 guarda) tak wiec tempo expienia ~10k/h - na larwach mozna lepiej i calkowicie bezpiecznie, tak samo na rotach.
Mozna na rotach i larvach ale dla pacc, na rotach dla facc jest to niemozliwe bo w takim venore siedzą przewaznie 3+ osoby jednoczesnie.

Fagaro
25-01-2007, 17:30
Jak ktos sie leczy na deep green to mu nie robi roznicy czy uleczy się za 100 czy za 400. Gran zabiera o 30 many mniej czyli jest bardziej oplacalny niz sio. Mówiąc wyższy lvl miałem na myśli 200+.

Pokaz mi druida z levelem 200+ ktory bedzie oszczedzal 1/3 mana fluida i podejmowal ryzyko nieluczenia sie do pelna.

goburu
25-01-2007, 17:54
Pokaz mi druida z levelem 200+ ktory bedzie oszczedzal 1/3 mana fluida i podejmowal ryzyko nieluczenia sie do pelna.
Pokaż mi 200+ druida ktory bedzie sie leczyl za 70 many skoro z takim samym skutkiem moze sie uleczyc za 40... Przypominam ze drut podczas expienia na dobrych potworach leczy sie juz pod koniec greena wiec gran i sio daja tyle samo hp, obydwa lecza do maxa. Gran zawsze zabiera mniej many.

Sozemego
25-01-2007, 18:24
Tyle ze sorcem na demonach z ue sie zwraca czyli mozna siedziec w nieskonczonosc bez waste.
ARGH, demony to loteria, nie zawsze sie zwraca, skad w ogole ten pomysl ? pozatym loota z demonow trzeba jeszcze sprzedac, a czasem to zajmuje pare dni ;s

Fagaro
25-01-2007, 19:20
ARGH, demony to loteria, nie zawsze sie zwraca, skad w ogole ten pomysl ? pozatym loota z demonow trzeba jeszcze sprzedac, a czasem to zajmuje pare dni ;s

W innym temacie goburu napisal ze u niego mpa kosztuje 1500k, wiec sie nie dziwie ze mu sie zwraca. jeszcze pewnie mms/gl kosztuja 1/3 tego to faktycznie mozna zarobic. a demon shield pewnie ze 200k chodzi.:D A skoro sa takie wysokie ceny to kupujacych jest tyle ze sami przyjda do demon hella i przyniosa sd jak cos lootniesz wiec mozna polowac 24/7 bo ciagle bedizesz cos lootwal i dostawal nowe sd

//oczywiscie jest to wielka ironia z mojej strony niemajaca racji w tibi.

goburu
25-01-2007, 22:48
Na moim serwerze:
mpa - 1000-1500k (ja sprzedaje po 1500)
gl - 200k
mms - 200k
gs - 30k
demonka - 60k

Marciniek
25-01-2007, 22:53
A nazwy serwera nie podasz pewnie dlatego, że nie znajdziemy tam nikogo odpowiadającego Twoim opisom dot. Twojej postaci...

BTW... zróżnicowanie cen jest komiczne, że nie powiem niemożliwe.

goburu
25-01-2007, 23:21
Proszę bardzo, Askara. Wejdź i sprawdź.

Lovah
27-01-2007, 16:28
tak czytam te wszystkie posty i sobie mysle...czy wy nie rozumiecie ze po to cipsoft stworzyl 4 profesje zeby sie od siebie roznily...palek jest od klepania na dystans,knight wszystkiego* z broni, sorc od magii ofensywnej a druid od defensywnej

Ale tworzył je z założenie by wszystkie były równo atrakcyjne. A było tak do niedawnego update'u z tanią maną i różdżkami...

Rotfl'n'lol

A nie pracują za darmo?

da się 8k wyciągnąć na rotach, na larvach z 15k/h. Bicie guardów? 2 Cie dopadną i padasz, rzeczywiście cool exp =P

@maszter321
Knight jest od klepania slabych potworow, pal srednich, druid dobrych a sorc najlepszych.

Wątpie że takie było założenie CipSoftu, gdy tworzyli profesje. Raczej chcieli by każdy mógł bić każdego potwora, tylko w inny sposób.

@Ciufcia
Rotfl, ja mialem na mysli expienie na soldach+guardach, a nie na samych guardach. 245/13=19 strzałów z wanda, a to trwa tylko 38 sekund. 13 hp to średnia porównywalna ze średnią 8 sorca ze skillami 15/16 z warhammerem na rotach (nawet nieco większa), a soldy+guardy dają lepszy loot niż roty i szybciej można zarobić na manaski na dalszy exp.

Jak uciekasz to z wanda bijesz rzadziej niż co 2 sekundy, wh bije dużo mocniej niż 13, kopalnie są mocno zatłoczone i GL z nie padnięciem na guardach 8 lvlem ;)

Explosion Rexor
27-01-2007, 16:39
@Up Gm'owie nie pracuja za darmo
@ Topic
Tibia to tylko gra i trzeba czerpać przyjemność, a nie kłócić sie o szybkość expienia czy cos ;]

Bunc74
27-01-2007, 18:12
@Up Gm'owie nie pracuja za darmo

Za bycie Gamemasterem i wypełnianie obowiązków związanych z tą funkcją nie dostaje się żadnego wynagrodzenia. Tylko 14 osób z grupy Customer Support (posiadają oni również postacie ze statusem GM'a, lecz nie za to dostają oni pieniądze) dostaje stałą pensję, gdyż są to pracownicy CipSoftu, to oni "opiekują się" Tutorami i Gamemasterami oraz odpowiadają na e-maile wysyłane na adres Supportu. Oprócz tego każdy z nich ma swoje własne stanowisko. Przykłady?

Knightmare który od wielu lat jest odpowiedzialny za przygotowywanie questów oraz mapy.
Iscen, który jest odpowiedzialny za wszelkie sprawy dotyczące Premium Accountów.

http://www.tibia.com/support/?subtopic=gamemasterlist

Pozdrawiam,
Bunc.

^Trial^
27-01-2007, 19:36

HaHaHa!!!
Przed KAZDYM update byla zawsze panika i po kazdym update przybywalo graczy, ale tak zawsze jest, psychologia tlumu mowi ze grupa ktora jest zadowolona jest zwykle wiekszoscia (jak nie to mamy rewolucje) ale kilka indywidolow ktore nie sa zadowolone zwykle robia dosc halasu zeby wydawali sie wiekszoscia.

Nie zrozumiales.
Stawka dla osoby na takim stanowisku w Niemczech/USA to ~1000 euro/$, w Indiach z 1/10-1/20 tego (po prostu zakladajac jak duzo ludzi bylo by potrzebnych to CIP nie jest sobie w stanie pozwolic na pelna ekipe taka w Niemczech) - to byl zart odnosnie innych firm komputerowych ktore przeniosly swoje biora support do Indi.

CIP nie wiem, a Tibia.pl wierzysz?
U nas tez z sad wynika ze wiekszosc jest generalnie zadowolona z updatow (40-50% bardzo, kolejne 20-40% wystarczajaco).

@Quezacoatl
Soule - prawda taka ze proceder robienia run na MC byl tak popularny ze ciezko brac tutaj jakies glosowania pod uwage.
Wlocznie - zwykly paladyn dostal teraz tak szybkie advance ze nie musi trenowac a i tak bedzie mial 90 distance na 90 lvl (moj paladyn expiac non stop wbil distance od 48 na 25 lvl do 85 na 63 lvl).

Pokaz no mi jak taki geniusz gry sorcem jak ty rozwala demona znacznie szybciej i znacznie taniej niz rycerz solo.

A rycerz potrzebuje uhy,explo ktorych zużywa większom ilość.
Poza tym uważasz, że taki knight ubije demona szybciej? ^.-"

Memku
27-01-2007, 20:15
knight
do 50 lvla expi b szybko, potem sorc dostaje mocnego visa i sorc go wyprzedza,
na okolo 60-70 lvlu mozna sobie odlozyc na softbootsy i isc na 4 h na dragi z exori. exp leci zajebiscie szybko, mozna tak siedziec cale dnie!
co prawda sorc moze walic z ue ale chyba szybvciej sie zregeneruje 200-300 many niz 1200. co nie oznacza ze sorc expi wolniej..

knight ma dosc szybki exp na wrl solo na 100+ lvlu, z samego sova/sca bije dosc dlugo, ale teraz dolozmy do tego exori i miedzy czasem explo. waste dosc duze ale sorc tez expi z duzym waste.
jeszcze pare update i czuje ze moj kina bedzie naprawde dobra profesja :)

co do expienia solo sorcem na wrl... explo, brusty, tony manasow... potem dziesiatki ton manasow i exori mort... co jest dosc niebezepieczne :)

Diego'Odin
27-01-2007, 20:35
na okolo 60-70 lvlu mozna sobie odlozyc na softbootsy i isc na 4 h na dragi z exori. exp leci zajebiscie szybko, mozna tak siedziec cale dnie!

ta całe dnie... poza tym że soft bootsy działają przez 4h(?) to i kosztują więcej(?)/niewiele mniej od sca/sov

knight ma dosc szybki exp na wrl solo na 100+ lvlu, z samego sova/sca bije dosc dlugo, ale teraz dolozmy do tego exori i miedzy czasem explo. waste dosc duze ale sorc tez expi z duzym waste.

sorc zwykle (130+) nie ma waste na wrl a knight prawie zawsze..

P0nury
27-01-2007, 20:50
ta całe dnie... poza tym że soft bootsy działają przez 4h(?) to i kosztują więcej(?)/niewiele mniej od sca/sov

Zależy gdzie. Na Harmonii soft bootsy chodzą chyba po 300-400k. Sov/sca po 2,5mln. Jest różnica?

Btw., soft bootsy można odnowić u NPC Aldo za 10k, więc nie wiem w czym problem.

Sozemego
31-01-2007, 06:17
Na moim serwerze:
mpa - 1000-1500k (ja sprzedaje po 1500)
gl - 200k
mms - 200k
gs - 30k
demonka - 60k
Tak sobie zacytuje ciebie, zeby jeszcze bardziej ci udowodnic, ze jestes glupi.

05:12 Sozek [10]: how much is an eplate worth around here ?
05:12 Matei em Askara [119]: 550
05:12 Matei em Askara [119]: k

05:11 Sozek [10]: how much is an eplate worth around here?
05:11 Gaziox [113]: 600-700k
05:12 Sozek [10]: ok, thank you

05:11 Edoc [109]: i have no real idea
05:11 Edoc [109]: like 500k i guess

05:12 Everius Zen [108]: 700-800k

Wiem, ze lepiej temu typowi nie dawac powodow do dyskusji, ale po prostu musialem.

Ajron 88
31-01-2007, 23:53
Jest jak jest i jest dobrze, to że Knight expi wolniej od takiego Druida/Sorcerera tego nie zmienisz.. taka jest natura Knighta wolniej expi/pomaga innym profesją, nie pisz że Palek lepszy bloker, póki nie ma exeta res nigdy nie będzie lepszy jak dla mnie.

Na pewno nigdy nie nastąpi pogorszenie lub zabranie czegoś danej Profesji (to, że itemy dla Palków się niszczą nie jest zrobione aby uprzykrzyć im życie ale przeciwko masie Paladynów, którzy używali macro do treningu, teraz dostali większy drop tych itemów z mobów wzamian).

Jedyne co CipSoft może zrobić dla tych płaczących i marudzących Knightów to zwiększenie częstotliwości wpadania średnich hitów z broni (80-90). Przypomnij sobie czasy kiedy to Druid/Sorcere musiał spędzać dni na robieniu run, żeby potem w chwile zużyć je na hunt i powrócić do monotoni robienia run, co najwyżej biegania z bronią na Rotwormy. Wtedy Knight i Paladyn byli lepsi, teraz się zmieniło na kożyść Druida/Sorcerera.

DDoS

1. w przeszlosci Cipy pogarszaly ptofesje (paladyn na ten przyklad)
2. kiedys druid/sorc mial ciezej na niskich levelach , za to na wyzszych wychodzil na prowadzenie. (wszystkim mozg zlasowalo i nikt nie pamieta jak sie demone z sd robi?)

Co cipy zjebaly? Wand nic nie przeszkadzaja , ulatwiaja znacznie gre na poczatkowym etapie , ale nie jest zle, najwiekszym bledem byl mana system (tansze manasy , wiecej manay dodaja + wiecej many wymagana na zrobienie danej runy).

Mogli dac limit levelowy na robienie run / czarow, a manasy i wymagana mane na runy taka sama. Co by to zmienilo ? Nic na gorsze ,a powstrzymalo by farmy lv 11 druidow i lv 15 sorcow.

motylanoga
01-02-2007, 09:53
"farmy" ??? Czy ty masz na myśli te farmy z Tibia 7.5 ??? Nie wiem czy wiesz ale dziś są Soul-Pointy. Czy knight używa czegos takiego? -nie. Więc cieszczie się knighci, że nie macie Soula na kupywanie swordów / shieldów.

Moim zdaniem, aby przywrócić równowagę profesji trzeba poprawić hity knighta. A z palkiem to nie wiem, bo się zupełnie nie znam...

Ale wiem także, że pallek jest tak samo poszkodowany jak knight. (95ms zabija solo bez problemu 103rp) Znam to na konkretnym przykładzie.

dinrakit
01-02-2007, 10:32
OMG tylko zrozumcie ze sorc z visa/morta/flama expi teraz prawie za darmo a zadaje obrazenia 2,5 raza wieksze niz knight z broni (1,5-2 razy jesli knight ma skille nienormalnie wysokie jak na swoj poziom...) Vis/mort/flam powinien brac 80 many (20*4 tak jak z pozostalymi czarami), wtedy knight bylby tak samo dobry jak sorc.