Pokaż pełną wersje : UWAGA, EXPLOIT/KM_ROOTKIT w rec!
IMHO temat poważny, a nie został tu jeszcze poruszony.
http://forum.tibia.org.pl/showpost.php?p=1476596
Dwimenor
10-01-2007, 18:03
Wiem, że każdy użytkownik tibia.pl ma też konto na tibia.org.pl, ale może jednak przybliżyłbyś temat trochę?
..::QRAS::..
10-01-2007, 18:39
a zes sie rozpisal....
Maniek(ChB)
10-01-2007, 18:53
Ja tam się u nich konta nie dorobiłem... i lipa :( Przybliż nam trochę temat :)
Invalid Wyślij specified. If you followed a valid link, please notify the administrator
Nie pamietam dokladnie ale jakis koles na konkurencyjnym forum dolaczyl obrazek zarazony rootkitem, ktory podobno instalowal jakies scierwo wystarczylo wejsc w temat i mialo sie syf
Rootkit - narzędzie pomocne we włamaniach do systemów informatycznych. Ukrywa on niebezpieczne pliki i procesy, które umożliwiają utrzymanie kontroli nad systemem.
Rootkit infekuje jądro i usuwa ukrywane programy z listy procesów oraz plików zwracanych do programów. Rootkit może np. ukryć siebie oraz trojana przed administratorem oraz oprogramowaniem antywirusowym. Ukrywanie odbywa się najczęściej przez przejęcie wybranych funkcji systemu operacyjnego, służących np. listowaniu procesów lub plików w katalogu, a następnie "cenzurowaniu" zwracanych przez te funkcje wyników tak, by ukrywane przez rootkit nazwy nie znajdowały się na wynikowej liście.
Istnieją rootkity dla różnych systemów operacyjnych m.in. Microsoft Windows, Solarisa i Linuksa. Rootkit może się dostać do komputera użytkownika wraz z aplikacją będącą w rzeczywistości trojanem.
Nie pamietam dokladnie ale jakis koles na konkurencyjnym forum dolaczyl obrazek zarazony rootkitem, ktory podobno instalowal jakies scierwo wystarczylo wejsc w temat i mialo sie syf
No dobra, ale userzy firefoxa/opery raczej nie mogli zostać zarażeni, bo o ile się orientuje to taką dziurę posiadały tylko starsze wersje IE. Chyba ?
Z tego co wiem najnowszy rootkity znajduja dziury i w ff i operze, sam zarazilem sie przez firefoxa
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.