zaloguj się

Pokaż pełną wersje : O notkach.

Eivrel
11-01-2007, 21:29
Witam.
Otóż ostatnio na forum zaobserwowałem złe zjawisko, a mianowicie spam w notkach. Zaczęło się od jednego usera któremu jakiś koleś nabił 1337 notek. Potem zobaczyłem to u jakiegoś moderatora i w końcu dzisiaj klikając w profil pewnego użytkownika, który dzień temu miał notek 50 spostrzegłem że już ma ich ponad 100. I na dodatek wszystkie nowe o treści "spam spam spam" itp.
Uważam, że należy coś z tym zrobić. Notki służą do wystawiania opini o użytkowniku. Może się zdarzyć, że pewna osoba będzie chciała przeczytać co o kimś myślą inni a tam spam spam spam spam spam spam.
Jeżeli tak dalej pójdzie to większość bardziej znanych userów będzie miała spam i nie będzie szło się czegoś doczytać.
No więc proponuję zrobić jakieś ograniczenia. Np. możliwość wystawienia tylko jednej notki jednego dnia ( temu samemu userowi oczywiście).
Myślę, że to by jakoś problem rozwiązało, a nikt chyba nie zmienia zdania od razu po wysłaniu notki, a jak tak to poczeka jeden dzień i nic się nie stanie.
Ps. Nie wiem czy tak się da itp. Ja tylko rzuciłem hasło, jak się da to fajnie =)
Pozdrawiam.

Korektor
11-01-2007, 21:42
Tak, zgadzam się. Wielu użytkowników ma jakby czat w swoich notkach. Nie można przez to przeczytać co inni myślą o nim, sam spam. Może by powołać jakąś grupę osób, np. nowych modków, których jedynym zadaniem byłoby kontrolowanie notek. Oczywiście nie można tego ogarnąć do końca, bo mamy jakieś 90tys. użytkowników, ale można wyłonić tych aktywnych i im je kontrolować. Ja sam mam w notkach trochę czatu, trochę spamu, mało pożytecznej treści. Możnaby zaprezentować plan powołania "notkowych modów" Dromowi? Ja uważam, że to w miarę ciekawy pomysł.

Dr.Unknown
11-01-2007, 21:55
Ps. Nie wiem czy tak się da itp. Ja tylko rzuciłem hasło, jak się da to fajnie =)
Pozdrawiam.
W tym problem, nie znam się na tym, ale z tego, co się orientuje, silnik forum zbudowany jest tak, że notka traktowana jest jak post, tj. trzeba by było pewnie pisać osobny skrypt, zmieniający "cooldown" następnej notki. Co nie zmienia faktu, że tak powinno być.

kamosblue
11-01-2007, 21:59
bardzo sprytnie chcesz zasugerować siebie do własnego pomysłu na nowych modów Korektor...

co do tematu, to nie byloby zadnej wtyczki/hacka do vBulletin z tym?

Verlian
11-01-2007, 22:26
bardzo sprytnie chcesz zasugerować siebie do własnego pomysłu na nowych modów Korektor... (...)

Dr. Omader nie jest taki głupi, żeby dawać jedno miesięcznym user'om status moderatora.

Ashlon
11-01-2007, 22:30
Może by powołać jakąś grupę osób, np. nowych modków, których jedynym zadaniem byłoby kontrolowanie notek. Oczywiście nie można tego ogarnąć do końca, bo mamy jakieś 90tys. użytkowników, ale można wyłonić tych aktywnych i im je kontrolować. Ja sam mam w notkach trochę czatu, trochę spamu, mało pożytecznej treści. Możnaby zaprezentować plan powołania "notkowych modów" Dromowi? Ja uważam, że to w miarę ciekawy pomysł.

Bezsens. Usuwanie kilku notek (czat w notkach) lezy w obowiazkach moderatora, wystarczy do ktoregokolwiek napisac - kazdy ma uprawnienia do usuwania notek - po co zatrudniac kolejnych moderatorow tylko po to?

@Topic : temat ten zostal jakis czas temu poruszony na forum moderatorow, pomysly 1 notka/dzien tez tam zostaly umieszczone. Teraz staramy sie wymyslic, jak mialoby to dzialac.

eerion
11-01-2007, 22:38
Co do motywu nowych moderatorów:
W momencie gdy administracja uzna, że będzie potrzeba nowych moderatorów to ich powoła. Jestem już tutaj troszkę i jakoś administracja tibia.pl od początkowej nie skaszaniła tej sprawy. No raz, było naprawdę krucho pod pewną namiętną falą noobów, ale potem sytuacja się ustabilizowała ;)

Dr. Omader nie jest taki głupi, żeby dawać jedno miesięcznym user'om status moderatora.
Bleh, bleh...
Pamięć już nie ta, ale cyz przypadkiem Ivan nie dostał moda w ~miesiąc po zarejestrowaniu?
Czy któryś ze starszych modów tak miał prawie na pewno.
Ale Korektorkuś nie widzę cię tam szybko. Czemu? jak chcesz wiedzieć to gg xD
Choć oczywiście mogę się mylić.

A co do potencjalnej blokady:
Czy można w kodzie ustawić, że nie można mieć dwóch notek od tego samego pod rząd?

Dr. Omader
12-01-2007, 03:52
Pracujemy nad tym wkur... problemem ;)

Poki co wylaczylem mozliwosc pisania notek przez uzytkownikow.