Pokaż pełną wersje : Wolontariusze WOŚP
Hehe jak zapewne wiecie dziś tj (14stycznia niedziale) jest XV Finał WOŚP a więc związku z tym mma pytanie kto z was wyszedł na ulice zbierać datki na sprzęt do szpitali? Ja osobiście byłem pomocnikiem wolontariusza ponieważ zapomniełaem o tego rocznym finale i za póżno pomyślałem o tym. A wię kto z was był wolontariuszem? 8o
Byłem 2 lata temu, moze i pomoglem, ale zimno bylo jak...
No coż wtedy była zima, a teraz? phiii...
Ehh racja zima jak poźna jesień kiepsko bo bez śniegu ale to taki offtop mma nadzieje że będę wolontariuszem do końca życia (hmm ciekawe czy się to spełni pewnie mi sie to znuydzi ale oby nie!)
Korektor
14-01-2007, 21:20
Ja byłem chyba 5 razy, sporo tej kasy nazbieraliśmy :D
spider-bialystok
14-01-2007, 21:24
Ja nigdy nie bylem, a do wolontariuszy nie mam zbytnio zaufania. Znam wiele 'wolontariuszy' ktorzy po prostu kradna te kase dla siebie, dlatego wole kupic cos na aukcji niz wrzucac do puszki.
Dla tych uczciwych oczywiscie respekt.
Ja całe szczęście dość skutecznie uciekałem nachalnym dzieciakom, które próbowały ode mnie wyłudzić kasę dla gościa z czerwonymi oprawkami. Kurde, wszędzie ich pełno... więcej niż karaluchów w moim akademiku :/
@Raynold nie wierze że tak robiłeś8o a zresztą każdy robi co chce ale co jak co ma niezłe okularki :D
Ja w tamtym roku bylem wolontariuszem. Swietna atmosfera i poczucie ze cos sie dla kogos robi :) Szkoda, bo tym roku moja szkola nie organizowala zbierania pieniedzy dla WOŚP :<
Ja całe szczęście dość skutecznie uciekałem nachalnym dzieciakom, które próbowały ode mnie wyłudzić kasę dla gościa z czerwonymi oprawkami. Kurde, wszędzie ich pełno... więcej niż karaluchów w moim akademiku :/
Szczerze? Nie spodziewałem się, że wogóle ktoś tak zrobi i się do tego przyzna.
Wkurzają mnie Ci wolonatriusze. Widzą że mam nalepione to serduszko a Ci i tak do mnie podchodzą z tekstem 'może pan wspomoże orkiestre?'.
Dlatego zawsze przy wyjściu z domu 'kupuje' takie serduszko a potem sprytnie ich omijam.
@up
Ojejku, ale ty jesteś wrażliwy chlip :(.
Ja nigdy nie byłem i nie będę wolontariuszem, bo mi się nie chce :P. Btw myślę, że sporo osób bierze część kasy dla siebie z tych 'wspaniałych' wolontariuszy.
Zillek Edonek
14-01-2007, 22:19
@Up
No w sumie nie ma nic za darmo :)
Ja nie byłem , i raczej nie będę.
Dobrze napisane: "część". Nie spotkalem sie z czyms takim, ale napewno komus potrzebne jest te 5-10 zł więcej. Najgorzej wkurzające było czekanie na rozliczenie ;).
Dark Sven
14-01-2007, 22:21
Mnie tam nie wkurzają. Może u mnie nie byli, aż tak nachalni. Idą i się pytają czy się dorzucisz. Bez hamstwa, bez żebrania. Może w przyszłym roku ja sobie pójde <jak znowu nie zapomne się zapisać> Swoją drogą dziwne- w tym roku klej na serduszkach wytrzymał moje łażenie w te i we wte...
btw. Mam jeszcze serducho z zeszlego roku na kompie.
btw2. Chciałbym być dzisiaj w Wolsztynie :<
Nikast Shynix
14-01-2007, 22:26
Ja bym poszedł, ale rodzice stwierdzili, że jeszcze za mały jestem i nie moge :/ Ale za rok pójde... No, chyba że nastąpi koniec świata, albo (odpukać) Owsiak umrze i orkiestra się rozleci, ew. ja nie dożyję.
TehRegent
14-01-2007, 22:36
Nie byłem, nie jestem i nie będę wolontariuszem. Ale z kumplami staliśmy się dzisiaj szczęśliwymi posiadaczami kontenera na śmieci (taaak!) za który daliśmy 40 zł :D
Dark Sven
14-01-2007, 22:49
Nie byłem, nie jestem i nie będę wolontariuszem. Ale z kumplami staliśmy się dzisiaj szczęśliwymi posiadaczami kontenera na śmieci (taaak!) za który daliśmy 40 zł :D
A na huj wam śmietnik?
Descartes
14-01-2007, 22:53
O kurczę, to bardziej wyrzucone pieniądze niż 200zł za kubek warty 5 funtów.
...WRÓĆ! Pieniądze za kubek nie są wyrzucone, wszak idą na szczytny cel. A w sposób w jaki staliście się w posiadanie śmietnika nie wnikam. :P
Szczerze? Nie spodziewałem się, że wogóle ktoś tak zrobi i się do tego przyzna.
Wybacz ostre słowa, ale trzeba być lekko ograniczonym, żeby nie spodziewać się, że ktoś może myśleć inaczej, żyć inaczej, mieć inne poglądy na różne sprawy, że ktoś może być na tyle perfidny, żeby nie wspomóc jakże wspaniałej i szlachetnej akcji wośp. No niesamowite, co nie?
Nic nie przekona ludzi, którzy nie mają otwartych umysłów i nie dopuszczają możliwości, że media mogą zrobić wszystko z każdym - wykreować kogo chcą w kogo chcą... Pan Owsiak nie jest świętą osobą. Oczywiście, nikt nie jest, ale ten człowiek już pokazał, jaki jest jego światopogląd, jego moralność, zachowanie, kultura osobista (tzn. jej brak) etc. Nie przyłożę do tego ręki tym bardziej, że jeszcze z tych pieniędzy jest finansowany przystanek Łódstok.
Nic nie przekona ludzi, którzy nie mają otwartych umysłów i nie dopuszczają możliwości, że media mogą zrobić wszystko z każdym - wykreować kogo chcą w kogo chcą... Pan Owsiak nie jest świętą osobą. Oczywiście, nikt nie jest, ale ten człowiek już pokazał, jaki jest jego światopogląd, jego moralność, zachowanie, kultura osobista (tzn. jej brak) etc. Nie przyłożę do tego ręki tym bardziej, że jeszcze z tych pieniędzy jest finansowany przystanek Łódstok.
No, nikt swietym nie jest. Ale tylko Owsiak zorganizowal cos, w czym chca mu pomagac dziesiatki wolontariuszy, jak i 30% narodu chce wrzucac kase (nie liczac Fundacji TVN, Polsat itd). A niech to, ten jeden milion niech idzie na woodstock - wazne, ze WOSP zebrala te kolejne 14 mln i oddala je na szczytny cel.
@Nekro racja ale może mi ktoś wytłumaczy co to jest ten przystanek? a i zapraszam na IRC właśnie go sobie założyłem ale nie wime czy dobrze :D
Descartes
14-01-2007, 23:48
I tak większość ludu u nas wrzuca im po dwa grosze do puszki, byleby dostać serduszka.
I tak większość ludu u nas wrzuca im po dwa grosze do puszki, byleby dostać serduszka.
Ziarnko do ziarnka a uzbiera sie miarka :D
Hehe jeżeli chodzi o serduszka to dziś nie żałowałem dawałem po 3-4 niektoży mowili "zatrzymaj sobie dasz innym" i nawet ludzie nie skompili było troche kasy ale jak podliczą to sie okaże...8o
spider-bialystok
15-01-2007, 00:19
A czy trzeba lubic Owsiaka zeby wspierac WOSP? Wazne, ze kasa ratuje zycie dzieci, sprzet kupiony za kase z WOSP pomogl m.in. dziecku mojego kolegi z gildii.
Ok, to ja zakładam Grupę Wsparcia Dziecięcego, zbieram pieniądze na szczytny cel (niech będzie ten sprzęt medyczny), z tego potrącam sobie 10% i przeznaczam na... no, żeby zaostrzyć dyskusję, to powiedzmy, że przeznaczam na dofinansowanie Irakijczyków w walce zbrojnej przeciwko Amerykańcom. Dorzucisz się?
Nie mialbym nic przeciwko :)
Wybacz ostre słowa, ale trzeba być lekko ograniczonym, żeby nie spodziewać się, że ktoś może myśleć inaczej, żyć inaczej, mieć inne poglądy na różne sprawy, że ktoś może być na tyle perfidny, żeby nie wspomóc jakże wspaniałej i szlachetnej akcji wośp. No niesamowite, co nie?
Cóż, spodziewam się, że ktoś myśli inaczej. Ale w szczególności chodziło mi o to, że nie spodziewałem się, że otwarcie się do tego przyzna. Niesamowite, co nie?
No, nikt swietym nie jest. Ale tylko Owsiak zorganizowal cos, w czym chca mu pomagac dziesiatki wolontariuszy, jak i 30% narodu chce wrzucac kase (nie liczac Fundacji TVN, Polsat itd). A niech to, ten jeden milion niech idzie na woodstock - wazne, ze WOSP zebrala te kolejne 14 mln i oddala je na szczytny cel.
Ok, to ja zakładam Grupę Wsparcia Dziecięcego, zbieram pieniądze na szczytny cel (niech będzie ten sprzęt medyczny), z tego potrącam sobie 10% i przeznaczam na... no, żeby zaostrzyć dyskusję, to powiedzmy, że przeznaczam na dofinansowanie Irakijczyków w walce zbrojnej przeciwko Amerykańcom. Dorzucisz się? :) Oczywiście, nie zapomnij, że wszystko w szczytnym celu ;) Wiesz, gdyby ludzie dali mi 10 mln PLN, to ja bym spokojnie mógłbym oddać 90%, ba! nawet 99% procent na szczytne cele, a resztę sobie zatrzymać. To jest bardzo ciekawy sposób zarabiania pieniędzy, czyż nie?
A czy trzeba lubic Owsiaka zeby wspierac WOSP? Wazne, ze kasa ratuje zycie dzieci, sprzet kupiony za kase z WOSP pomogl m.in. dziecku mojego kolegi z gildii.
Tak, to jest ważne, ale nie najważniejsze. Patrz: wypowiedź kilka linijek wyżej.
Cóż, spodziewam się, że ktoś myśli inaczej. Ale w szczególności chodziło mi o to, że nie spodziewałem się, że otwarcie się do tego przyzna. Niesamowite, co nie?
No, ja tam lubię być inny. Otwarcie się przyznaję, że uważam, że cała ta WOŚP jest jedną wielką socjotechniczną manipulacją tłumów.
Pozwolę sobie przy okazji zacytować Wikipedię (http://pl.wikipedia.org/wiki/Inżynieria_społeczna_(politologia))
Inżynieria społeczna, inżynieria socjalna, socjotechnika, (ang. Social engineering) w politologii, socjologii i marketingu to zespół technik służących osiągnięciu określonych celów poprzez manipulację społeczeństwem. Osoba posługująca się inżynierią społeczną sądzi, że cel do którego dąży jest ważniejszy niż prawda czy niezależność myślenia osób poddawanych manipulacji. Socjotechnika odwołuje się do emocji człowieka i stara się uśpić ludzki rozum. Często manipulator stara się przekonać odbiorcę jego przekazu do swoich idei nawet kosztem nieetycznego odrywania ich od rzeczywistości, bo sądzi on, że cel jego działalności uświęca takie środki.
Jakże idealnie to tutaj pasuje, czyż nie? :)
Pozdrawiam dyskutantów
Vanhelsen
15-01-2007, 01:21
Mój brat był, a plomby na puszkach są nic nie warte ;] dla chętnego nic trudnego by sobie coś uszczknąć. A co o nich myślę? Właśnie z tego powodu, nie wrzucam kasy... Szczególnie gdy się widzi dwóch takich co na pewno uszczkną sobie coś na browca ;]
Quezacoatl
15-01-2007, 01:35
Pozwolę sobie przy okazji zacytować Wikipedię (http://pl.wikipedia.org/wiki/Inżynieria_społeczna_(politologia))
----
Pozdrawiam dyskutantów
W dzisiejszym regularnie odmóżdżanym przez media społeczeństwie trudno jest zwykle wychwycić jakiś pomniejszy fałsz. Ludzie wrzucą kasę a będą myśleć o Wielgusie/Lepperze/Syjamskich prezydento-premierach/co będzie w kolejnym odcinku mody na sukces/kto będzie dzisiaj startował w milionerach i ile wygra ew. o tym jak to z roku na rok jest coraz gorzej, niektórzy będą się zastanawiać o czym myśleć (choć na zastanawianiu się skończy).
Raynold-można wiedzieć czemu jesteś nastawiony "ANTY" do Przystanku Woodstock?? Wiesz nikt nie jest święty... nie ma też ludzi doskonałych. Są rożne fundacje które zbierają kaskę na szczytne cele. Ale tylko WOŚP została przez media tak "WYPCHANA" na szczyty. A niewątpliwie pomógł w tym Owsiak. Jaki jest taki jest-nie zawsze się też z nim zgadzam. Ogólnie jest tylko jedną ze składni WOŚP-bo WOŚP stała się juz "IKONĄ" takich akcji w Polsce, a co najważniejsze, dostrzeżono ją i na całym Świecie. Wiadomo ze najpewniej jakiś % tej sumy nigdy nie trafia tam gdzie powinien ... ale z drugiej strony jakiś % trafia-a to się liczy. Owsiak organizując Woodstock chce w jakimś stopniu podziękować młodzieży za pomoc podczas finałów WOŚP. Jest coś za darmo, a że niektórzy to lubią to co w tym złego.
Na Woodstock nigdy nie byłem i chyba już nie będzie mi dane być, to tak pro po.
Chciałem jechać zobaczyć co i jak, chodź na co dzień wcale nie koniecznie słucham tego rodzaju muzyki.
Wolontariusze to w 75% młodzież więc nie dziwcie się, że jak widzą potencjalnego ofiarodawce to się na niego rzucają, ale jest tak tylko jeden dzień w roku... :)
Przykladowe sprawozdanie ze sposobu rozliczania sie z pieniedzy zbieranych pod czas jednego z Finalow. Faktycznie, Woodstock dostal mnostwo kasy.
Ani jedna zlotowka ze zbiorki podczas finalu nie idzie na woodstocl - bo nie moze. Takie prawo;]
W tym roku niec nie dalem. Wolalem obdarzyc 5 jakiegos biedaka. Moja 5 nikogo nie zbawi a on kupi sobie chleb i winko i jakos przezyje kolejny dzien.
o.O no to sie ździwiłam. Ja tam pieniądze wkładam od lat, ale być wolontariuszem nie miałam jeszcze okazji, chociaż w planuje to na przyszly rok. Uwazam ze Owsiak pomaga bez względu na to czy bierze za to troche kasy, czy nie. Nowy sprzet jest, ratuje i jest dobrrze.
Pozatym Woodstock tez jest jego akcja a tam naprawde jest super. (chociaz nigdy nie "paplam" się w błocie i nie rzucam butelkami ;])
Nie przyłożę do tego ręki tym bardziej, że jeszcze z tych pieniędzy jest finansowany przystanek Łódstok.Srają muszki, będzie wiosna:
Każda organizacja pozarządowa prowadzącą działalność charytatywną ma prawo przeznaczyć na koszty obsługi prowadzenia tej działalności określony procent swoich przychodów. Fundacja WOŚP wszystkie środki zebrane w zbiórce publicznej w całości, co do jednej złotówki, wydaje na zakup sprzętu medycznego i finansowanie programów medycznych. Pomimo możliwości prawnych - nigdy nie wydaliśmy na bieżącą działalność administracyjną czy też na organizację Finału lub koncertu "Przystanek Woodstock" - żadnych pieniędzy ze zbiórki publicznej. Koszty działalności administracyjnej pokrywany z części odsetek bankowych oraz innych wpłat, które darczyńcy przekazują na nasze konto w ciągu roku. Dlatego na bilboardach reklamujących XIII Finał ukazała się niezwykle istotna informacja, iż Fundacja więcej wydała na sprzęt medyczny (55 100 497 USD) niż zebrała (53 616 501 USD) w ciągu 12 lat swojej działalności. Koszty organizacji Przystanku Woodstock i Finału pokrywane są z darów sponsorów, o których Fundacja każdorazowo zabiega. http://www.wosp.org.pl/fundacja/index.php/18/2
@topic
Nie byłem, nie będę. Nie kupiłem nawet serduszka. Czemu? Nie będę wyręczał ministra zdrowia, bo to kurde jego obowiązek kupić pieprzony sprzęt dla obywateli płacących podatki.
@topic
Nie byłem, nie będę. Nie kupiłem nawet serduszka. Czemu? Nie będę wyręczał ministra zdrowia, bo to kurde jego obowiązek kupić pieprzony sprzęt dla obywateli płacących podatki.
Nie ośmieszaj się.
@Topic
Z tego co wiem we Włocławku zebrano ponad 40 000 zł, to najlepszy wynik w Polsce. Bydgoszcz uciułała ponad 12 000zł.
Korektor
15-01-2007, 15:02
Wielu z Was powiedziało, że te dzieci was wkurzają. Niby prawda, ale im się chociaż chciało ruszyć tyłki i zrobić coś dobrego. Wzorowa postawa, szczególnie tych, którzy przed paru laty stali na mocno minusowej temperaturze i zbierali dla jeszcze młodszych od siebie. A, że to dzieci, to mają prawo nachalnie, wręcz domagać się wrzucenia kilku groszaków. Nie zapominajcie, że taki 10'cio latek może nie wiedzieć jak się zachować.
Poruszono też temat nie dawania kasy bo to pomaga funduszowi zdrowia; bez jaj. Jak sami byście mieli dzieci, np. takiego noworodka i coś by nie było ok z jego zdrowiem , to moglibyście podziękować kretynom, którzy "nie pomogli fundoszowi zdrowia" za to, że nie można pomóc dziecku, bo nie ma odpowiedniej aparatury.
Owsiak to bardzo dobry i fajny facet, nie bierze dużo za to co robi...
@2xdown,
Teraz to już się na prawdę ośmieszyłeś. Ale ja Ci powiem dlaczego:
-długoletnie wojny ze Szwedami, Turkami, Ruskimi, Prusami, Austryjakami,
-niesnaski z Angolami,
-niecałe 150 lat rozbiorów,
-I wojna światowa,
-masowy kryzys gospodarczy,
-II wojna światowa,
-wybicie dużej części inteligencji,
-zawłdznięcie Polski przez komunizm,
-50 lat komunizmu, w tym stan wojenny,
-10 lat rządów blisko spokrewnionych z Rosją,
-dopiero ten rząd nie ma układów z "czerwonymi"
Teraz tak, Włosi też przeszli przez obie wojny, ale nic im się nie stało podczas pierwszej a w II'giej byli agresorami i też tylko skończyło się na zajęciu kraju i usunięciu rządu.
W Stanach mieli jedynie wojnę secesyjną prawie 200 lat temu.
Niektórzy jeszcze może nie dorośli do tego żeby rozumieć takie rzeczy, ale nie muszą się wypowiadać. I tak w porównaniu do wszystkich krajów, które miały taką historię i były częścią bądź współpracownikami ZSRR, mamy najlepszą sytuację.
@tu ap (two up)
czyżbyś mówił już o słąwnej "Bydzi" z TeknoBojuw?
Co do wolotariuszowania to nie byłem :D, pare serduszek mam bo niby jest tylko co roku... Chociaż czasem niektóre dzieciaszki wkutwiają...
Pozdro
Nie ośmieszaj się.Powiedz mi w takim razie czemu we włoszech i ameryce służba zdrowia ma sprzęt nawet bez wośpu?
//edit
@down
Niewolnictwo? Dla odmiany u nas nie opłaca się pracować...
//edit2
Wiesz, nie ma różnicy pomiędzy niewolnikiem, a moim kolegą z budowlanki, który ma 1,5 złotego/h
//edit3
Nie chce się, to praktyki szkolne - musi.
@up
Amerykanie? Bo mieli i mają niewolnictwo. edit-A jako niewolnik to się opłaca?
edit2-U nas jest takie samo niewolnictwo jak teraz w Ameryce.Tyle że oni się utuczyli na niewolnictwie za ktore nie płacili nic.
@3 up
No właśnie, a nawet coby brał trochę więcej to i tak dobrze, jemu się przynajmniej chce.Wolontariuszem nie byłem.
TehRegent
15-01-2007, 16:03
A na huj wam śmietnik?
Sława, zabawa, miejsce do składowania kabli od gitar, pokrowców, etc.
Thomisson
15-01-2007, 17:04
Jak ktoś już wcześniej napisał wcale na WOŚP-ie nie jest tak różowo jak to wygląda w telewizji. U mnie, przykładowo, to ogromna większość "wolontariuszy" albo stawała się nimi dla powiększenia własnej kieszeni albo do odebrania papierku, który mówi, żę pomagał innym, aby dostać 6 z WOS-u. Tylko mały odsetek chętnych ma czyste intencje i naprawdę chce pomóc. Na samych koncertach też nie jest wiele lepiej. Większość przychodzi "kręcić sobie beki" lub szukać kogoś komu rozwalą ryja. Wykonwaców na scenie ignorują, a jak śmie im przeszkadzać to go/ich wyśmieją i dalej czekają "bekę" tudzierz ofiarę którą można pobić. Taka jest niestety rzeczywistość....
Oooo... Widzę że dyskusja się rozkręca i to po za temat chodi mi o wolontariusz ale dobrze dzięki temu tematowi dowiedziałem się więcej... o Jurku i o Wośpie
mistrz_tibii
15-01-2007, 18:01
Złamanego grosza nie dam pierdolonemu jąkającemu się omiataczowi. Za ten wasz hajs kupił sobie wielką chatę i furę. Robi was w chuja równo!
PS. Jurek to mały chujek.
spider-bialystok
15-01-2007, 18:18
-dopiero ten rząd nie ma układów z "czerwonymi"
I czy to jakos przeklada sie na sytuacje gospodarki? Jak narazie to rzad zajmuje sie glownie rozliczaniem z przeszloscia zamiast martwic sie o przyszlosc, a gospodarka ma to wszysto gdzies i rozwija sie calkiem niezle, ale na pewno nie dzieki poprzedniemu lub temu rzadowi.
Zreszta - sama Rosja rozwija sie pod wzgledem gospodarczym obecnie bardzo szybko.
Niektórzy jeszcze może nie dorośli do tego żeby rozumieć takie rzeczy, ale nie muszą się wypowiadać. I tak w porównaniu do wszystkich krajów, które miały taką historię i były częścią bądź współpracownikami ZSRR, mamy najlepszą sytuację.
Kiedys juz wspominalem o Estonii - bylej republice radzieckiej ktora teraz jest nowoczesnych i dostatnim panstwem. Moze dlatego, ze zamiast narzekac jak to bylo ciezko (byli w ZSRR) to pracowali na swoj kraj? Albo inny kraj postkomunistyczny - Czechy. A przeciez Polska ma najwiekszy potencjal sposrod krajow postkomunistycznych.
Z tego co wiem we Włocławku zebrano ponad 40 000 zł, to najlepszy wynik w Polsce. Bydgoszcz uciułała ponad 12 000zł.
Czy najlepszy to nie wiem, ale moja szkoła w Wawie uzbierała 33,700. No, ale tu chyba nie chodzi o to kto więcej. Ważny jest cel i czyste intencje. Sam pracowałem w sztabie i podczas liczenia kasy nawet mi nie przeszło przez myśl, aby coś ukraść. Kiedyś zakupiony sprzęt bardzo mi pomógł, więc ogromny szacun dla Jurka za to co robi. Osobiście nie spotkałem się z kimś kto by kasę wyjmował z puszki, ale słyszałem o tym. O takich ludziach nie będę się wypowiadał, bo żal mi ich. Impreza pod pałacem bardzo udana, światełko też na duży +. Wiatr trochę psuł atmosferę, ale i tak było super. (-:
Czy najlepszy to nie wiem, ale moja szkoła w Wawie uzbierała 33,700. No, ale tu chyba nie chodzi o to kto więcej. Ważny jest cel i czyste intencje.
Oczywiście, że tak.
(...) Pozwolę sobie przy okazji zacytować Wikipedię (http://pl.wikipedia.org/wiki/Inżynieria_społeczna_(politologia))
Pozdrawiam dyskutantów
Hmn, wątpie, by to coś miało wspólnego z socjotechniką. Akurat na niej się znam.
Nie ośmieszaj się.
@Topic
apropos tego... to marny elblag - ~130tys. mieszkancow uzbieral 56k : p
warszawa duzo wiecej... i dobrze : ] to sie liczy ;p
Ja chodzilem z puszka po warszawie a raczej jezdzilem :)
Chcielismy stac pod kosciolem ale wszedzie bylo pelno wolontariuszy wiec zbieralismy kase na przystankach Saska - plac na rozdrozu :)
Zebralismy 750,95zl
Ok, to ja zakładam Grupę Wsparcia Dziecięcego, zbieram pieniądze na szczytny cel (niech będzie ten sprzęt medyczny), z tego potrącam sobie 10% i przeznaczam na... no, żeby zaostrzyć dyskusję, to powiedzmy, że przeznaczam na dofinansowanie Irakijczyków w walce zbrojnej przeciwko Amerykańcom. Dorzucisz się? :) Oczywiście, nie zapomnij, że wszystko w szczytnym celu ;) Wiesz, gdyby ludzie dali mi 10 mln PLN, to ja bym spokojnie mógłbym oddać 90%, ba! nawet 99% procent na szczytne cele, a resztę sobie zatrzymać. To jest bardzo ciekawy sposób zarabiania pieniędzy, czyż nie?
Ale CZEMU Owsiak nie miałby na tym zarabiać? Lekarze ratują innym życie, dostają dużo kasy, bo im się należy. Owsiak uratował tysiące dzieci, należy mu się kasa. W ogóle nie pojmuję Twojego myślenia.
Piszecie, że denerwują Was wolontariusze. Geez, to jest młodzież, są może nachalni, ale to dlatego, że oni po prostu mają przy tym zabawę. No i jest ich wielu i nie mają ze sobą stałego kontaktu, więc nie ma się co dziwić, że przechodząc przez miasto zaczepi Was wielu wolontariuszy.
Najważniejsze jest to, że jest kasa, za którą jest kupowany sprzęt. I widać tego efekty. W ciągu swego życia spotkałem kilka osób, które żyją dzięki temu sprzętowi.
I czy to jakos przeklada sie na sytuacje gospodarki? Jak narazie to rzad zajmuje sie glownie rozliczaniem z przeszloscia zamiast martwic sie o przyszlosc, a gospodarka ma to wszysto gdzies i rozwija sie calkiem niezle, ale na pewno nie dzieki poprzedniemu lub temu rzadowi.
Zreszta - sama Rosja rozwija sie pod wzgledem gospodarczym obecnie bardzo szybko.
Kiedys juz wspominalem o Estonii - bylej republice radzieckiej ktora teraz jest nowoczesnych i dostatnim panstwem. Moze dlatego, ze zamiast narzekac jak to bylo ciezko (byli w ZSRR) to pracowali na swoj kraj? Albo inny kraj postkomunistyczny - Czechy. A przeciez Polska ma najwiekszy potencjal sposrod krajow postkomunistycznych.
Masz racje. To dzieki niezlym reformom oraz pomocy zagranicznej.
Nie intencje sie licza lecz czyny. Bo z intencjami mamy wlasny rzad XD.
Wole dac wolontariuszowi niz ksiedzu co jezdzi mercedesem po 25 tys zl ;/. Przynajmniej widac efekty WOSP'u w przeciwienstwie do Polskiego rzadu . (sorka rzad NIC nie robi)
@to miszcz taBI
zAmIlcz bo napewno nie ruszysz dupska by komus pomoc.
P.S.
Nie bylem wolontariuszem lecz cenie ich prace.
Taaa ciekawy jestem ile owsiak z tego zaraabia -.- X( o.O
@UP
A czy to ważne? I czemu miałby to robić za darmo? Ważne jest, że Orkiestra pomaga.
Dan the Automator
16-01-2007, 17:46
O, a jednak katolska propaganda działa...
Taaa ciekawy jestem ile owsiak z tego zaraabia -.- o.O
Więcej niż ty kiedykolwiek zarobisz. Przedstaw mi jeden argument dla którego nie powinien mieć pieniędzy ze swojej pracy?
Taaa ciekawy jestem ile owsiak z tego zaraabia -.- X( o.O
Jestem zazdrosnym polaczkiem i bardzo mnie boli kiedy ktoś ma fajny sosób na życie.
Przynajmniej widac efekty WOSP'u w przeciwienstwie do Polskiego rzadu . (sorka rzad NIC nie robi)
Ee. Ja nie widziałem żadnego wyleczonego przez WOŚP dziecka, czy też innego defibrylatora. Za to arkusz matury rozszerzonej, sporządzony według poprawek aktualnego ministra, widziałem.
Ghost Nieudany
16-01-2007, 22:01
@Bambuko
Ta, i amnestia, która w końcu okazała się nielegalna. Ale jaki kraj, takie ustawy.
Bylem, zbieralem, za rok tez pojde. O organizatorze mam mieszane zdanie, ale za WOŚP należy mu się jakiś pomnik.
@flamers
Jezeli uwazacie, ze WOŚP jest jednym wielkim oszustwem, odwiedzcie kilka dzieciecych szpitali, i sprawdzcie czy na specjalistycznym sprzecie nie ma symbolu Orkiestry. W ten sposób mozna bardzo szybko przekonac sie do akcji Owsiaka ; )
Calen Futh
17-01-2007, 10:09
Ja zbierałem, ale to dawno temu. Chyba 4 lata- Miałem szczescie, że dostałem przydział na hale sportową (przez połowe dnia), no i wyjscie w zimny teren na drugą połowe. Ale fajnie było- Dostałem nawet kubeczek :D
Btw. Bash rlz.
<qboosh> Łukasz do mnie dzwonił
<qboosh> właśnie wysiadał z metra, a że to dzisiaj gra WOŚP, to spotkał wolontariuszy
<qboosh> czterech, uczesanych na łyso dresów, dwaj z puszkami i identyfikatorami
<qboosh> okrążyli go i z tekstem "na dzieci, ku*wa! dawaj!"
<qboosh> wrzucił im trochę kasy, nawet seruszko dostał
Royalkowaty
31-01-2007, 23:27
Nie planuje być wolontariuszem :p
Wkurzają mnie dzieiciaki chodząe w pięciu i pokolei "srają" za przeproszeniem
czemu wżuciłem jej a nie jemu ...
Albo jak widzą że mam serducho to i tak "wspomoże pan orkiestre"
A ja mówie NIE :]
@up
Dobrze że odświeżył Pan stary temat swoim rewolucyjnym postem. Całkowicie zmienił moją opinię o temacie, oraz, czego jestem pewien, zmusi do refleksji innych użytkowników tego forum dyskusyjnego. Wyrażam również ubolewanie z powodu, zastraszająco niskiej częstotliwości Pana dzielenia się poglądami z resztą dyskusyjno-forumowej braci.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.