Pokaż pełną wersje : Czy opłaca się robić ih-y?
Mam jedno pytanie. Czy opłaca się robić ihy (na danubii jeśli to ma jakieś znaczenie) czy lepiej bić lvl na rotach, tak żeby było można robić uhy?:confused:
Lolus'Pall
15-01-2007, 11:51
Moje zdanie jest takie, że opłaca sie robić i ihy i uhy :) ... jak nie masz kaski, mlvl cienki a masz 15 lvl....to robisz sobie ihy i sprzedajesz po 1k-900gp...alee ja osobiście wbijam lvl < pacc > do 24 ( mlvla nie trenie ), a potem będę robił uhy ;] i mlvl bedzie i kaska.
Ps. Z promocją dużo szybciej jak wiadomo :)
RegBlade
15-01-2007, 13:35
Ihy też są potrzebne, wiem bo miałem knighta, nawet jak miałem powyżej 4mlvl to kupowałem ihy bo są tanie. A ja mam takie pytanie, teraz gram sorkiem, mam 23lvl i wbijam mlvl robiąc GFB, robić tak dalej czy lepiej wbić 25 i HMM? GFB trochę ciężko sellnąć...
Nie robić żadnych run.
Na expie mlvl szybszy, kasa co najmniej taka sama, a i exp jest.
@RegBlade - jak już musisz, rób HMM, łatwiej sprzedać -,-
@AdamOo - lepiej bij lvl na rotach z warhammera robiąc jednocześnie IHy, jeśli już Ci na runach zależy x_x
@Down: lvl 51, mlvl 45 ms. I wystarcza. Bo prawda jest taka, że (STOSUNKOWO!) mam wysoki lvl, a nie niski mlvl. Robiąc runy miałbym teraz nie 51/51, tylko 45/42 (w tym samym czasie, bo przy expie mam mlvl szybszy niż runy - manafluidy piję - i jest exp, a przy robieniu run expa nie ma i mlvl jest wolniejszy).
RegBlade
15-01-2007, 14:18
Nie robić run??? A grasz postacią magiczną? Jeśli tak to jaki masz mlvl?
Sorry bardzo ale co do tego mlvl... można wogóle nie stać pod depo tylko expić i ma się podobny mlvl do tych co tylko Mlvl'ują, bo na expie też korzystasz z many. No a wiec expiąc wychodzisz prawie tak jak mlvlujący (w mlvl). Przykład : 20 trenił mlvl i ma 40, 20 lvl expił i ma 40 lvl i ok. 36 mlvl.... noi co lepsze?
Moja odpowiedź : Expić...(z użyciem maniuchny oczywiście).
Zaraz mnie zjadą, że mam w podpisie 14 lvl i się nie znam -.-
Pozdrawiam
Opłaca się dla niskiego najta nawet jak ma 4 mlvl bo jak taki lvla jak ja 200 hp to uh waste bo uleczy na full a ih tez na full .
Powiem tylko tyle najtem się c####o treni .
RegBlade
15-01-2007, 15:50
A dzisiaj expiłem na rotach, wbiłem 63% lvla i 42% mlvl, na dłuższą metę będę miał 60lvl i 40mlvl. Magica po prostu też trzeba trenić, nie da się bez tego! A tak po za tym mlvl powinien być większy od lvla...
@RegBlade
dalej zyjesz w 7.4?
IH'y / UH'y wyszły z mody, niestety =] większość knigh'ów używa manasków, przy czym trenią se mlvl.
RegBlade
15-01-2007, 16:47
@Oltun
Nie, dlaczego? Po prostu mówię to co sam przeżyłem.
Ale o co wogóle chodzi w profesji druida??! Zadaj sobie takie pytanie???Jest to czarodziej który ma bardzo mocne rożdzki i czary leczące. Ferdynant Kiepski by powiedzial"Jak nie , jak tak", a Arnold Boczek "spokojna pana rozczochrana", ihy i uhy czynią druida bogatym, a czary leczące(exura sio ", exura gran mas....)czynią go pożadaną osobą na hunty ludzi jak i potworów.
A więc odpowiedź na zadane przez ciebie pytanie brzmi TAK
@Oltun
Nie, dlaczego? Po prostu mówię to co sam przeżyłem.
I źle mówisz. Nie będzie 60/40, bo potem zaczniesz expić stosunkowo wolniej, a mlvl nadgoni nieco. Dodatkowo zaczniesz używać mf, więc mlvl przyspieszy.
I powiedz mi, po jaką cholerę trenować mlvl? Taka krótka rozpiska:
Trening mlvl:
- brak expa
- wolny przyrost mlvl
- wolna kasa
Expienie:
- exp
- szybszy przyrost mlvl (manafluidy)
- szybsza kasa (jak umiesz x_x, no i ofc na trollach raczej nie wyciągniesz tyle).
ihy i uhy czynią druida bogatym
Nie rozśmieszaj mnie. 700-1,2k (załóżmy) gp/h to NIE JEST bogactwo, lol.
Jedyny przypadek, w którym się opłaca robić runy, to stawianie bota na noc/czas w szkole itp, jednak jest on nielegalny.
Runy opłacały się kiedyś, gdyż umożliwiały lowlvlom dobry start (UHy od 11 lvl), jednak w ramach walki z cheaterami Cipsoft uczynił ich robienie bezsensownym.
RegBlade
15-01-2007, 17:04
A co jeśli ktoś nie ma kasy na tony manasów? Nadal mają nie robić runów?
A co jeśli ktoś nie ma kasy na tony manasów? Nadal mają nie robić runów?
Ja nie robie run a kasy mi jakoś zawsze na mf starczało (z wyjątkiem sporadycznych sytuacji typu padasz i wypadaja Ci all manaski, za które chciałeś zarobić na następne, a nie masz kasy w dp - ale wtedy można pożyczyć te 4-7k).
Nie robić żadnych run.
Na expie mlvl szybszy, kasa co najmniej taka sama, a i exp jest.
@RegBlade - jak już musisz, rób HMM, łatwiej sprzedać -,-
@AdamOo - lepiej bij lvl na rotach z warhammera robiąc jednocześnie IHy, jeśli już Ci na runach zależy x_x
@Down: lvl 51, mlvl 45 ms. I wystarcza. Bo prawda jest taka, że (STOSUNKOWO!) mam wysoki lvl, a nie niski mlvl. Robiąc runy miałbym teraz nie 51/51, tylko 45/42 (w tym samym czasie, bo przy expie mam mlvl szybszy niż runy - manafluidy piję - i jest exp, a przy robieniu run expa nie ma i mlvl jest wolniejszy).
A nie lepiej robic runki,potem expic z mfami?Ja tak robie,tzn nudzi mi się czytam sobie różne stronki i robie runki albo na exp albo na sell. Pozatym gra się dla jaj,ale nie exp exp exp exp exp exp exp exp;/
ja robiłem ihy expiąc na rotach np.dobrym clubem,wiadomo rózga bierze mane,bron nie więc masz 2 w jednym
I powiedz mi, po jaką cholerę trenować mlvl? Taka krótka rozpiska:
Trening mlvl:
- brak expa
- wolny przyrost mlvl
- wolna kasa
Expienie:
- exp
- szybszy przyrost mlvl (manafluidy)
- szybsza kasa (jak umiesz x_x, no i ofc na trollach raczej nie wyciągniesz tyle).
no nie wiem, ale z własnego doświadczenia widziałem ,że przy robiemiu run mlvl leci szybciej niż na expieniu
A nie lepiej robic runki,potem expic z mfami?Ja tak robie,tzn nudzi mi się czytam sobie różne stronki i robie runki albo na exp albo na sell. Pozatym gra się dla jaj,ale nie exp exp exp exp exp exp exp exp;/
ja robiłem ihy expiąc na rotach np.dobrym clubem,wiadomo rózga bierze mane,bron nie więc masz 2 w jednym
Jak mi się nie chce grać, to się nie loguje, bo zamiast robić runy można zrobić coś w rl. A jak mi się chce grać, to idę expić, bo szkoda na runy czasu...
no nie wiem, ale z własnego doświadczenia widziałem ,że przy robiemiu run mlvl leci szybciej niż na expieniu
Lol, mlvl ~ ilość spalonej many, więc przy manasittingu ml ~ t1, a przy expie ml ~ t2, przy czym t2<t1, bo dodatkowo pijesz manasy, czyli statystycznie 2000 many/bp więcej.
Knight Patryk
15-01-2007, 20:08
Nie oplaca sie a jak znam wiekszosc faccow to wbijaja ten 24-25 i robia runy bo mlv byc wazny-.-.I im sie nudzi.Jak sie robi dlugi czas runy to nie masz checi na expa wiec nie polecam.
A co do ihow to nie potrzebujesz bo bedziesz leczyl summonki jak co z gran res chyba ze facc to se zrob se przed huntem o ile mozna na facc huntowac cos konkretnego z summonami:O
RegBlade
15-01-2007, 20:29
Ja zostaję przy swoim zdaniu i runki dalej robić będę. A co by było jakby nikt run nie robił? Knighty by upadły...
Knighty by upadły...
LoL
I tak praktycznie wszyscy kupuja runy w sklepach bo im sie nie chce czekac na dobra oferte... Sprzedaz run jest oplacalna tylko w duzych ilosciach (10+ bp) bo wtedy mozesz wiecej za nie wziac i szybciej sprzedac, a tak to zaden knight nie bedzie latal od miasta do miasta, zeby kupowac po 1bp ~~
@ RegBlade
"Knighty" by kupowały runki w sklepie, znam wiele osób które już teraz tak robią bo im szkoda czasu stać pod depo i szukać jakiegoś sprzedawcy.
@ Topic
Runy są nieopłacalne, lepiej expić , zawsze (o ile nie padniesz) będzie to dla ciebie lepsze.
Postanowiłem, że ih-y robić będę, tylko będe je sprzedawał w dużych ilościach.
Torencia
15-01-2007, 21:31
Niema co czekać i robić ihów, lepiej dobić szybko lvl i robić uhy ;)
Knight Patryk
15-01-2007, 21:51
@up lepiej wogole run nie robic bo to strata czasu
Zarandiel
15-01-2007, 22:22
Z tego tematu każdy może wywnioskować, jacy Polacy są uparci i częściowo nópscy. Wytłumaczyło wam 3'ech dość doświadczonych graczy, że robienie run się nie opłaca, a wy nadal swoje. Później się dziwią, że gra się nudzi. Kofam was Polacy...
Kofam was Polacy...
Też Cię koffamy :*
Toto to są polaczki, nie Polacy ; )
Robienie run jest nieoplacalne (chyba ze potrzebujesz kasy po hacku itp) ktos na 1 stronie napisal ze mlvl powinien byc wiekrzy od lvl8o jeszcze niewidzialem nikogo kto by mial powyzej 100 mlvl.... A mlvl jest bardzo wazny dla profesji magicznych bo to od niego zalezy sila runek...
Knight Patryk
15-01-2007, 23:08
tak ale od lvlu bardziej prawdopodobnie a pozatym jak sie robi runy przez dlugi czas to potem ci sie nudzi gra.
Ja zostaję przy swoim zdaniu i runki dalej robić będę. A co by było jakby nikt run nie robił? Knighty by upadły...
jednak mialem racje, dalej zyjesz w 7.4
Lol siedzę i się śmieję z tego co tu piszecie. Jedni twierdzą że mlev rośnie szybciej przy robieniu run a inni że przy expieniu. Lol? Czy przy expieniu/robieniu run mana rośnie szybciej? Manasy? Można je łykać równie dobrze stojąc pod depo.
@topic: bp ih =2 godziny = 1k = 0,5k/h
bp uh= 3 godziny 20 minut = 3k = ~0,9k/h
Jak myślisz, co się bardziej opłaca?
Knight Patryk
16-01-2007, 16:03
@up exp...
Manasy? Można je łykać równie dobrze stojąc pod depo.
Pokaż mi kogoś, kto stojąc pod depo ma z tego lepszą kasę niż ja na expie pomimo, że łyka manasy (żeby miał taki sam przyrost mlv).
Infer Von Mori
16-01-2007, 18:30
Rób te IHy. Jak juz sie rozwiniesz, to te IHy bedą dawały Ci dużo HP przy dobrym magicznym. więc rób, a jak nikt nie kupuje, to zostawiaj sobie na pożniej. Naprawde się przyda.
Mam 30 druida z 42 magicznym, więc w kwesti IHów chyba mogę się wypowiedzieć.:p
bartii10
16-01-2007, 18:51
@topic: bp ih =2 godziny = 1k = 0,5k/h
bp uh= 3 godziny 20 minut = 3k = ~0,9k/h
exp: 2k+/h
co sie bardziej oplaca??
Mam 30 druida z 42 magicznym, więc w kwesti IHów chyba mogę się wypowiedzieć.
ja na 42 magicznym mialem 38lv.
nie marnowalem czasu na runemaking tylko expilem, dzieki temu wale wieksze hity z visa i z run (czyt. mam lepsza postac)
prawdopodobnie czas ktory poswiecilismy na gre jest zblizony, bo czas palenia many jest taki sam. a nawet ja palilem mane szybciej (czyt. szybciej zdobywalem mlv) bo uzywalem manasy.
i co sie bardziej oplaca?
@lasooch
masz racje i tak beda milosnicy robienia runek, ktorych sie nigdy nie przekona. byc moze nie kieruja sie oplacalnoscia, czy strata czasu. moze po prostu lubia slenczec pod depo, patrzec na przesuwajacy sie niebieski paseczek many i co 10 min wciskac hotkeya. widocznie pojecie czerpania przyjemnosci z gry jest wzgledne.
Rób te IHy. Jak juz sie rozwiniesz, to te IHy bedą dawały Ci dużo HP przy dobrym magicznym. więc rób, a jak nikt nie kupuje, to zostawiaj sobie na pożniej. Naprawde się przyda.
Exura gran!
Mam 30 druida z 42 magicznym, więc w kwesti IHów chyba mogę się wypowiedzieć.:p
Mam 52 ms z 45 magicznym, a na 42 magicznym miałem ~48 lvl. Chyba miałem lepszą od Ciebie siłę magii. Poza tym, chyba mogę się wypowiedzieć w kwestii LMMek!1111
Bartii - Dajmy może spokój. Kto mógł zrozumieć, ten zrozumiał, kto nie jest w stanie, ten i tak nie zrozumie. Podobnie jak ci, którzy w Tibię 7.4 grają.
co ma tibia 7.4 do tego tematu niema jej i niebedzie a jakby znow wycofali runy ze sklepow to by cena run mocno wzrosla i kazdy knight musialby to zaakceptowac. A apropo przyjemnosci z gry runy sie nieoplacaja ale ja np robie je prawie caly czas bo wtedy mam czas na pogrzebanie w necie pogadanie z kolegami w tibi itp wiec przyjemnosc jaka sie czerpie z gry zalezy tylko od gracza bo np ciagle expienie jest moim zdaniem poprostu niezwykle nudne:confused:
Jak mi się nie chce grać, to się nie loguje, bo zamiast robić runy można zrobić coś w rl. A jak mi się chce grać, to idę expić, bo szkoda na runy czasu...
można takze cos robic w rl i robic runki;) Ale robienie runek na infernie to niezbyt dobry pomysl;p?;)
Technick
17-01-2007, 09:06
Ja mam 37 sorca przy czym 36 mlvl. Pamiętam, że w swoim życiu zrobiłem tylko 1 bp hmm i 1 bp gfb. Nigdy nie stalem pod depo robiac runy, bo to nudne po prostu. Lepiej kupić mfy i iść spalić manę na potworach niż robiąc runy.
Przykładowo w godzinę na guardach w ten sam czas byś miał 2x więcej kasy, wzrósł by ci lvl, tak samo wzrósł by ci mlvl. Krótko mówiąc: stojąc pod depo i robiąc runy - marnujemy nasz cenny czas ;) .
Infer Von Mori
17-01-2007, 09:17
ja na 42 magicznym mialem 38lv.
nie marnowalem czasu na runemaking tylko expilem, dzieki temu wale wieksze hity z visa i z run (czyt. mam lepsza postac)
moze po prostu lubia slenczec pod depo, patrzec na przesuwajacy sie niebieski paseczek many i co 10 min wciskac hotkeya. widocznie pojecie czerpania przyjemnosci z gry jest wzgledne.
Tak, sprawia mi to przjemność. Wg. mnie przyjemniej sie expi mając ten wyższy mlvl. Drogi Bartii, zauważ, że wg. kalkutalorów każdy lvl dodaje Ci 3% do siły magii, a każdy Mlvl 5%. Sugeruje więc, że nadal treniąc mlvl, gdybym wbił 38 poziom byłbym poprostu lepszy.
Niechcę wywoływać tutaj żadnych kłótni, ale KAŻDY GRA, JAK CHCE.
Ja bije magiczne, nie expie, inni expią z manasami, inni znowu w ogóle nie robią run.
Wlaściwym wyjściem byłoby chyba założenie sondy
I poźniej przedyskutowanie jej wyników. A tak mamy utlra mega off-topic na temat kto ma jaki mlvl i w jaki sposób go trenuje/nie trenuje (niepotrzebne skreślić).
bartii10
17-01-2007, 10:39
Drogi Bartii, zauważ, że wg. kalkutalorów każdy lvl dodaje Ci 3% do siły magii, a każdy Mlvl 5%.
no wlasnie. a wiec wez po duwage ze ja spalam mane szybciej bo uzywam manazy ty spalaszja normalnie, czyli moj przyrost magic levela jest poltora raza szybszy. dolicz do tego ze w tym czasie zrobie level albo 2. czyli moja sila magii bedzie lepsza od twojej o jakies 6%
Sugeruje więc, że nadal treniąc mlvl, gdybym wbił 38 poziom byłbym poprostu lepszy.
zanim ty wbijesz 38 treniac mlv ja bede miec 50.
podsumowujac:
spedzamy nad gra tyle samo czasu, przy czym ja mam:
-duzo wyzszy level
-troche wyzszy mlv
-duzo wiecej kasy
sugeruje wiec ze spedzajac w swiecie tibijskm tyle samo czasu ja bede miec lepsza postac.
Infer~ - poza tym, że pieprzysz waść głupoty, to lvl daje 2%, a mlvl 3%. Przy czym w czasie robienia przez Ciebie mlvlu ja będę miał dodatkowe 2-4% z lvlu i bliżej do kolejnych 3% z mlvlu.
Zresztą, w/e, za dużo razy to pisałem, jak ktoś za głupi i tak nie zrozumie. EOT.
Knight Patryk
18-01-2007, 00:15
@Up
ale gdybys wbil ten 38 lvl on tez by wbil wiekszy:)
Czarny Alibaba
18-01-2007, 02:13
oplaca ci sie jesli zwroci sie za blanki
cuż mam :( niestety podobny dylemat, ale moim zdaniem ihy nieopłacalne bo
(jeżeli sprzedajesz bp) to za jednego bierzesz 50gp,a blank rune kosztuje 20gp.dotego dolicz czas jaki będziesz potrzebował do zregenerowania many,i niewielki z tego zyski.
Nie opłaca się teraz robić run. Magic lvl będzie szybciej rósł przy expie i kasa z tego lepsza. 2 w 1. Dla niedowiarków spróbuje to tak przedstawić:
M ~ W
M+m > M
M+m ~ W1
W1 > W
M - posiadana mana
m - mana dostarczona przez manafluidy
W - wzrost magic lvl bez expa
W1 - wzorst magic lvl expiąc
Jeżeli expimy bez manafluidów to zachodzi równość.
Ja tam mam 21 druta i robie ihy dobrze na nich zarabuiam i m lvl dorbze bije
sprzedalem juz kolo 13 bp a sam ze 3 zuzylem ale wole uhy uzywac na ihah mam juz 26 m lvl tylko najgorsze ze tera takie lagi sa na niemieckich servach nie wiem czym spowodowane i nie chce mi sie zbytnio z takimi lagami grac ;(
powiedzcie moze jak wiecei keidy te algi sie skoncza.
ja uwazam ze oplaca sie robic ihy chodzby dlateog ze m lvl leci i ja sellam je po 1k 900 gp nie mniej i nie wiecej
:(B)
Jak wyzej ktoś wspominał na dzisiejszej tibi nie opłaca się robić runek bo:
1. Nie zawsze mamy pewność że ktoś je kupi
2. Duzo czasu na to sie traci i słabo sie zarabia
A co do tematu to nie rób ihów tylko exp z manasami albo bez (jak wolisz) i czerp przyjemność z gry ;)
See you in tibia... :)
Ja zrobiłem 7 BP IH-ow i na 18lvl mam 19mlvl.Ih-y sprzedaje lub sam zuzywam na 15 lvl sobie berserka:cup: ubilem tracac 2ih-y a na 16 guarda tracac 1 wiec jak widac przydaja sieB)
Dave Batista
28-01-2007, 20:02
Jeżeli chcesz byc drutem na hunty typu tomby dragi rob ihy przydadza sie;)
Predator6
28-01-2007, 20:35
Pwnie że masz robic !!! :D
Przydadzą sie nawet dla ciebie napewno nie raz uratuja twoje życie
Możesz też je sprzedawać :)
A pozatym m lvl rośnie :]
ihy? :/ raczej nie... w sklepie mozna za 1k chyba kupić.... Czyli : musisz sprzedawac za mniej niz 1k i do tego na blanki ci schodzi 200 gp :/
Ihy są potzrebne ale w małych ilociach ;) . Chyab że dla siebie/qmpli/protecta/mlvl :) .
tomektrz
29-01-2007, 19:48
@"mlv lepiej rośnie w czasie expa"
Tak, zwłaszcza jak pójdę na zapchane expowisko po południu gdy mam lagi -.-
Według mnie sie opłaca;)
Sam właśnie robie Bp of Ih dla mojegi Knighta:p
Czy ktos moglby mi wytlumaczyc co to sa te ihy i uhy?? Wszyscy o nich gadaja a ja nawet nie mam pojecia co to jest!! ;(
@up
Widze że zaczynasz :).No IH to runa średniego leczenia(tak jak czar exura gran)
a UH to runa dużego leczenia(tak jak czar exura vita);) .
@topic : Czy wszystkie polaczki to newbie-noobyX( X( X( ?!Czy nikt nie pomyślał żeby
ROBIĆ uhy i ihy podczas expienia:baby: !!!!
przeciez od razu się wam soule odrobią, runki sprzedacie(poco druidom Uhy Ihy kiedy ma ją exure gran i exure vite?!)więc kasa z hunta + kasa z runek!Ja robie runki podczas huntu i plawie sie w kasie:D .
ps:Dużo ludzi chce kupić Uhy.A poczatkujacy knighci z chęcią kupią Ihy.;)
Pavel321
31-01-2007, 16:08
A moze on gra na nowym swiecie gdzie kazdy gp sie liczy ... kazdy ma swoj sposub na zarabianie
bp ihów kosztuje 1.9k w sklepie :P
Ihy oplaca sie robic poniewaz cwiczysz mlvl a jednoczesnie zarabiasz :) i nabijajac soule wbijasz lvl i jak dojdziesz do lvla ze mozesz robic uhy to je rob :P
rodmaster
01-02-2007, 07:24
Moim zdaniem się opłaca na niższym levelu, na wyższym przejdż na UH, HMM i GFB:baby:
Milten Magician
02-02-2007, 22:43
Ja np. Gram sorcem a druidem robie ihy i uhy bo uhy sprzedaje a ihy biore dla siebie do leczenia summonów na huntach. Ihów sprzedawać się raczej nie opłaca bo mały profit z nich jest.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.