Pokaż pełną wersje : Avenger kontra SOV & MMS
Co jest lepsze do blokowania/expienia???
a) Shield of the Mastermind (def:37) z Magic Swordem (48 def:35) ?
b) Avenger (50 def:38)
DO blokowania leprzy jest mms+sov a do ataku avenger poniewaz na full def sie sumuje def broni i tarczy (moja teorja po wielu prubach) a przy broni 2 hended skill defa liczy sie w polowie (od niedawna jestem drutem kiedys bylem knightem)
LarvaExotech
16-01-2007, 21:01
Jeśli nie przeszkadza ci to, że shield nie leci to używaj spokojnie Avengera. Def jest liczony z lepszej broni.
Jeśli nie przeszkadza ci to, że shield nie leci to używaj spokojnie Avengera. Def jest liczony z lepszej broni.
Dodam że na Tibia.de i Tibia.news robiono badania potwierdzające tą teorię..
Tak liczony jest def leprzej zeczy ale na full atk ale jak masz full def to sie licza obie zeczy jak niewierzysz to sprawdz latwo mozna to zobaczyc... testowalem broad sworda vs serpent sword+battle shield na full atk obrywalem bardzo podobnie przy obu broniach ale jak wlaczylem full def to ruznice w hitach zadawany przez cyce byly dosyc znaczace jezeli niewierzycie to sprawdzcie sami:]
@Lordkas
Byzydura. Obrażenia były mniejsze bo zmiana techniki walki na full def, je zmniejsza.
@Topic
MMS+SOV:
Atak: 48
Obrona przed pierwszym potworem: 37
Obrona przed drugim potworem: 35
Avenger:
Atak: 50
Obrona przed pierwszym potworem: 38
Obrona przed drugim potworem: 38
Av wins.
Close topic.
Heheh, Khan czyli mając tylko SOV w ręce, a w drugiej nic, drugiego potwora blokuje także SOV'em?
Stawia to w wątpliwość zakup jakiejkolwiek tarczy przy posiadaniu broni klasy SOV.
Czy może działa to tylko w przypadku broni dwuręcznych? Czyli mając w jednej ręce SOV, a w drugiej nic drugiego z atakujących potworów blokuje samym pancerzem?
Możesz powołać się na jakiekolwiek testy potwierdzające Twoją teorię?
-------
Szybki test czy jednoręczna broń + puste miejsce blokuje oba ataki:
http://i20.photobucket.com/albums/b249/emilok2/33465sd.png
Więc wg Twojej teori, wręcz katastrofalne jest noszenie tarczy której DEF jest mniejszy niż aktualnie posiadanej broni .....
Taka wiadomość znacząco zaburza dotychczasową politykę ekwipunkową rycerzy i magów.
To słowa tutora.
ponoć tylko bronie dwuręczne są na tyle "duże" by pełnić rolę dwóch itemów.
W przypadku tylko SOVa wygląda to więc tak:
Atak: 48
Obrona przed pierwszym potworem: 35
Obrona przed drugim potworem: brak
edit:
Wszystko się zgadza.
Z resztą:
- bron dwuręczna blokuje dwa potwory <- FAKT
- bron jednoręczna bez tarczy blokuje jednego potwora <- FAKT
- def obu przedmiotów nie sumuje się <- FAKT
Jedyne czego przyznam, że nie wiem, to czy bronie dwuręczne korzystaja z Shieldingu. Jesli TAK - to powinny go rozwijać. Jeśli NIE to znaczy, że korzystają z Fightingu, czyli na logikę powinny go rozwijać podwójnie.
Jestem posiadaczem SoV
Swoje krotkie spostrzezenia
Godzina huntu w Cycopolis z (przy kombinacjach full atak/balanced/full def)
a) sam Sov w rece
b) Sov z demon shield w rece
c) potem test uderzen hitow z sama demonka w rece
Spostrzezenia:
1) Sov bloczyl z jakoscia Demon shielda
2) nie bylo widocznej roznicy miedzy samym sovem w rece a sov+tarcza
3) Jedyny plus kombinacji "b" to wzrost shieldingu.
Osobiscie wybralbm Avengera, zaraz gdy zrobie PoI - Sov idzie na sprzedaż, gdyz jest on o klasę gorszy od Avengera.
Jedyny minus to brak wzrostu shieldingu.
@Khan
Jak Twoim zdaniem jest w przypadku samej tarczy, bez broni?. Bo jesli Twoja teoria bylaby prawdziwa, to nie oplacaloby mi sie zakladac Bright Sword'a do samego bloczenia, majac Dragon Shield lub lepsza.
@Emilok & Vil
Co wy o tym sadzicie?
Chyba niedzielny "Fakt" na pierwszej stronie albo radykalna zmiana w ciagu ostatnich 4 miesiecy. Nie zdazylo mi sie zeby nie zablokowac dowolnego z dwoch slabych stworkow nawet skullstaffem. Nie wspominajac o tym, ze w poscie Emiloka masz to jawnie pokazane.
Jedyne czego przyznam, że nie wiem, to czy bronie dwuręczne korzystaja z Shieldingu. Jesli TAK - to powinny go rozwijać. Jeśli NIE to znaczy, że korzystają z Fightingu, czyli na logikę powinny go rozwijać podwójnie.
Runy korzystaja z mlvl a go nie rozwijaja. Shielding mozna interpretowac jako zdolnosc blokowania ciosow ( czymkolwiek ), a nawet sam Cipsoft nie jest tak glupi, zeby dac mozliwosc powiekszania tego skilla przy blokowaniu bronia.
Kłótnie na ten temat były, są i będą. Cipsoft mógłby to wytłumaczyć :p
Bzdura.
Zrobiłem próbę: ściągnołem cały ekwipunek i włożyłem do łapy bone cluba, a nastepnie pozwoliłem się bić dwóm spiderom. Bone club blokował oba spidery.
Mało tego!
Kiedy zmieniłem broń z bone cluba na daggera czestotliwosć obrażeń wyrażnie spadła, a teoretycznie powinna zwiększyć się, gdyż dagger ma mniejsza obrone! (bone club: def-8, dagger: def-6)
Stało się tak dlatego, że club fighting mam na 10, natomiast sword fighting 81.
Jest dowód na to, że jeżeli nie używamy tarczy to do zablokowania ciosu bronią wykorzystywany jest sword fighting!
Tak wygladały hity z założonym bone clubem:
11:22 You lose 4 hitpoints due to an attack by a spider.
11:22 You lose 1 hitpoint due to an attack by a spider.
11:22 You lose 2 hitpoints due to an attack by a spider.
A tak z daggerem:
11:23 You lose 1 hitpoint due to an attack by a spider.
Stałem mniej więcej tyle samo czasu z każdą bronią.
@Lordkas
Mała rada - zanim zaczniesz się tu wypowiadać zapisz się na wyrównawcze z ortografi.
kamil__lw
20-01-2007, 14:08
Popieram kolege up
Mam 83 sworda i 10 cluba
kiedy bylem na zolwaich z gs to mnie walily po 20-40 natomiast w warhamem po 50+
A więc:
Do shielda 2 handed broni wazne jest malee danej broni...
Shield nie ma zadnego wplywu:p
kamil__lw
20-01-2007, 14:10
jeszcze jedno..
wychodzi na to ze jak shielding lcizy sie tylko przy tarczy..
a obrona broni zalezna jest od skila sword/axe/club no to tyle ;):D
To po co w ogóle są tarcze, skoro dwuręczną bronią blokuje się lepiej?
Hmm.. czyli wychodzi na to, że zawsze blokujemy dwa potwory?
Skoro tak, to rzeczywiscie mozna cały czas używać broad sworda, 2handed sworda i gs'a, nigdy nie wziąwszy do ręki tarczy, a i tak wymiatać. Proponuję jeszcze przeprowadzić eksperyment, czy blokowanie bronią powoduje rozwój danego skila, czy tylko atakowanie nią.
Bardzo kontrowersyjny temat... Bede musial to przetestowac na wlasnej skorze
To po co w ogóle są tarcze, skoro dwuręczną bronią blokuje się lepiej?
Tak, avengerem z cholernie trudnego questu blokuje sie lepiej (przynajmniej na to wygląda), ale inne bronie dwu czy jedno reczne maja mniejszy def niz tarcze.
Skoro tak, to rzeczywiscie mozna cały czas używać broad sworda, 2handed sworda i gs'a, nigdy nie wziąwszy do ręki tarczy, a i tak wymiatać.
Ja od 30 lvl~ expie wyłącznie z gs'em.
Ciekawe...Avenger jest z trudnego questa to na pewno...ale widziałem wiele filmików, i ten miecz mają już postacie 80+lvl....wtedy już wogóle nie warto używać tarczy:/ Za pare miesięcy, to MMS będzie kosztował 10k, bo nikt go nie będzie chciał;P
omg więc z tego wynika że :
mamy np takie cuś:
Two Handed Sword atk:30 def:25 70 oz. 2 ręczna
vs
Serpent Sword 26 15 41 oz. 1 ręczna
+
Dwarven Shield(def 26
i co jest lepsze?
TWO HANDED SWORD XD serpent i dwarvenka sa dosyc drogie jak na 8lvl'owca więc taki kupuje sobie two handed i ma lepiej za 200gp niż od tego co kupił za 1k+|- (zależy od serva)
Podsumowanie-Kupując 1 opcje mamy aż o 4 więcej ataku lecz tylko 1 mniej defa ;] i wydajemy o wiele mniej
Opinia kolegi mającego 150++ EK
Na smoki lepszy Avenger, zabijasz szybciej, a nie czuć różnicy nawet z gsem czy sovem. Na DLe lepszy SoV + mms, czemu ? Dl bije mniej z łapy, [różnica ok 20-50hp]
Ja sam polecam SOV + mms, Shielding leci :)
Co do któregoś z panów, idz na BK, blokuj z sov + mms potem, samym mms, potem z samym sov, a jeśli masz możliwość to takze z avengerem. A nie testujcie czegoś na snakach, bo ich siła ataku jest znikoma.
Bye
Matheavyk
20-01-2007, 21:44
Nikt z was nie uwzględnił jeszcze różnicy w skillu pomiędzy sword fighting a shielding.
Przykładowo:
być może 80shielding+tarcza(def:35) daje więcej obrony niż 80swordfighting+miecz(def:35). Czy i o ile więcej? Może jednak warto mieć tarczę?
@Up
To czy używasz tarczy czy nie, zależy tylko od twojego podejścia i stylu gry.
Dobrą tarcze mieć zawsze warto nawet jeśli nie chodzisz na hunty i nie blokujesz.
Zresztą większość ludzi do expienia używa tarczy+broni jednoręcznej.
Tracze szczególnie przydają się na potwory strzelające ze strzał/boltów gdyż przebijają one z łatwością pancerz, a broń dwuręczna może mieć za mało def-a by je zatrzymać.
Smoking Playaz
23-01-2007, 00:12
Popieram kolege up
Mam 83 sworda i 10 cluba
kiedy bylem na zolwaich z gs to mnie walily po 20-40 natomiast w warhamem po 50+
A więc:
Do shielda 2 handed broni wazne jest malee danej broni...
Shield nie ma zadnego wplywu:p
A czy nie pomyślałeś o tym, że war hammer ma mniej obrony od GS'a??...
Jak expiłem na cyclo z f-axe to szło mi średnio bp uh na 1 h a mojemu kumplowi o podobnych skillach ktory walił z d-lanze szło 2 bp uh wiec ja wole biegać z F-axe+shield;]
@up
Nie no...w takim wypadku to oczywiste, bo DL ma chyba 16 def....ale jak porównujemy Avengera z MMS'em to już takie proste nie jest...
*Vjefroon*
23-01-2007, 11:52
bożeeee, kurwa mać.
co wy pierdolicie??
tylko w przypadku broni dwuręcznych które mają więcej defa niż tarcza lepiej chodzić a nie porównujesz wh który ma 10 defa i kurwa mówisz że cie żółwie hitają albo d-lance z mmsem ja pierdole.
sorry za przekleństwa ale nie moge znieść jak nooby które myślą że są super bo wkońcu kupiły d-lance sie wypowiadają w takich tematach.
Tak OK
Ale czy jak blokuje two-handed weapon obrażenia zadawane (lub też nie) mi są liczone z defense broni two-handed+skill sword fightingu czy defense broni two-handed+skill shieldingu?
Z tego co przeczytałem to jeżeli nosimy tarcze która ma mniejszego defensa niż miecz/topór/obuch(?) to w ogóle nie warto jej mieć.
I te teorie rzeczywiście jeżeli zostały by w pełni potwierdzone to znacznie ułatwiałoby start Knight'a na Mainie :] (przy najmniej mi bo nie musiałbym tracić czasu na skillowanie shielda i tracić kasy 8o na Firesworda (4-6K) lub Bright Sworda (10-13K)), a muszę być tego pewien gdyż jeżeli zatracę shielding tzn np 80/20 bo będę walczył bronią two-handed to trudno będzie to odrobić;(
poniewaz na full def sie sumuje def broni i tarczy
Ahahahahahahah... (...)~~
Liczy sie def tej broni / shielda ktora ma go wiecej.
Czyli z avengerem mozna i blokowac i walic, to samo co jak Sov & Mms tylko wiecej atk -,-' bo defa tyle samo
A ja dalej swoje.
Roznica jest spora pomiedzy sama bronia a broni i tarcza.
Roznica jest spora pomiedzy avengerem a sov + mms (z tarcza lepiej sie blokuje).
Testowanie przez minute tylko na slabych potworach nie jest dobrym sposobem na testowanie.
Test powinien wygladac tak:
Test nago z wlocznia w rece (fist ma tez kilka obrony a wlocznia ma 0).
Minimum po 15-30 minu przy 2-3 roznych potworach z tej samej klasy (czasami trafiaja sie jakies anemiczne).
Nastepnie kolejny test na potworach znacznie mocniejszych.
Walczyc w roznych trybach.
Dobrze jest tez uwzglednic postacie z bardzo wysokim skillem i bardzo niskim.
Z moich testow (jak ktos chce koniecznie znac szczegoly to niech sobie poszuka w historii forum) wynika ze:
- Walczac z 1 slabym potworem nie ma praktycznie roznicy.
- Walczac z 2 slabymi potworami tarcza sie sprawuje lepiej od broni, bron z tarcza jeszcze lepiej... ale nie zmienia to wysokosci ciosow tylko ich czestotliwosc (nie jest to tez def tarczy + def broni - roznica jest mniejsza).
- Walczac z mocnym potworem roznica juz jest nawet przy 1 potworze... ale tutaj juz wchodza ciosy nieblokowalne, podwojne szanse blokowania itp.
Ogolnie w pewnych sytuacjach roznicy nie ma, ale jesli wziasc ogol sytuacji spotykanych w grze tarcza + bron sprawuje sie lepiej niz bron 2 reczna.
Nie rosnie wysokosc obrazen tylko ich czestotliwosc bo shieldning nie ma wplywu na wielkosc obrazen tylko na zblokowanie (biala chmurka) lub nie (proba pancerza).
Ale Gremlinq nie wzioles pod uwage ze moze przy blokowaniu mieczem 2-recznym liczy sie powiedzmy swordfighting dzielony przez np.2 czyli jesli ma sie swordfighting powiedzmy 80 to sie bronia 2-reczna blokuje jak 1-reczna + tarcza z shieldingiem powiedzmy 40.
Chyba ze tak jak powiedziales przy blokowaniu swordem + tarcza wystepuja jakies przywileje np jakas szansa na podwojne blokowanie a np w walce bronia 2-reczna sa jakies % karne np. nikla szansa na ominiecie shieldingu i przejscie od razu do proby pancerza... Wsyztsko wskazuje na to ze tarcza sie lepiej blokuje aczkolwiek avenger ma o te 2 pnkty ataku wiecej od sov co jest wbrew pozora spora roznica przy swordfighting na pziomie 90++
Nie wiemy natomiast czy tarcza lub bron 2-reczna ma jakis wplyw na wysokosc obrazen od magii ale nie wmowicie mi ze nic nie ma wplywu na wysokosc obrazen od magii bo jak kiedys gralem sorciem to fire devil zadawal spore obrazenia natomiast knightowi z dobrymi skillami o wiele mniejsze. No.. chyba ze ktorys z poprawek z ostatnich 2 lat zmniejszyl obrazenia od fire devila;]
Ale Gremlinq nie wzioles pod uwage ze moze przy blokowaniu mieczem 2-recznym liczy sie powiedzmy swordfighting dzielony przez np.2 czyli jesli ma sie swordfighting powiedzmy 80 to sie bronia 2-reczna blokuje jak 1-reczna + tarcza z shieldingiem powiedzmy 40.
Wrzucanie tutaj liczb jest sporym naduzyciem, pomimo tego ze wiemy ze weapon skill wplywa na zdolnosc blokowania nie da sie jednoznacznie okreslic w jakim stopniu, ani czy jest wspomagany przez shielding.
Gremlin natomiast jak zwykle dobrze prawi o mechanice testow.
Mam pytanie : Co jest lepsze sca+mms czy avangard
wiem ze ta sa 2 różne rodzaje broni ale zawsze mnie to pytanie bardzo interesowalo i szukalem odp.
Mam pytanie : Co jest lepsze sca+mms czy avangard
wiem ze ta sa 2 różne rodzaje broni ale zawsze mnie to pytanie bardzo interesowalo i szukalem odp.
Jakbys nie zauwazyl to caly ten temat prawi o odpowiedzi na to pytanie, no i zdania sa podzielone :-)
the_real_LORD
17-02-2007, 17:29
Dodam że na Tibia.de i Tibia.news robiono badania potwierdzające tą teorię..
Mógłby ktoś podać link do tych "badań" na Tibia.de
na Tibia.news znalazłem :)
(...)
(...)
Większych pierdół nie słyszałem. Ale tak to jest jak się pierw pisze, a później myśli.
Draggy_Slayer
18-02-2007, 03:06
od wtorku bede sprawdzal (avenger zakupiony) wiec powiem jak sie sprawa ma z ubijaniem dli
Do blokowania lepiej chyba Sov + Mms, bo jak lepsza byla by broń dwuręczna do blokowania to po kiego hu*a Cipki stworzyli w grze shieldy? na ozdobe? chyba nie.
A do expienia to chyba zalezy na czym expimy
juz nic nie wiem z tego :P
Nie bierzecie pod uwage paru czyników
Full Atak
Balance
Full Def
Skille Fist'a
O ile na full ataku nie widać znacznej róznicy to na full defie można zauważyć przydatność tarczy
Skille zmniszają obrażenia to oczywiste, ale zapomionacie jeśli ma się w 1 reku broń jednoręczną a w drugiej brak tarczy, to czym większy skill fista, tym większa obrona, postać ma pięści... o czym zapominacie..
Mam 77 fist'a i bez eq, cieżko rat'owi mnie blood hitnąć
jeśli ma się w 1 reku broń jednoręczną a w drugiej brak tarczy, to czym większy skill fista, tym większa obrona, postać ma pięści... o czym zapominacie..
ta, ogania sie piesciami od szczurow ..
z tymi szczurami to nie bylbym taki pewien bo jak biegalem z mfami z dp lb na statek w samych boh tez mnie nie mogly hitnac a mam tylko 23 fista (chcialem zalozyc nawet temat czy lvl ma wplyw na otrzymywanie obrazen ale stwierdzilem ze nie bede 'filozowal' na ten temat)
Gorionek
24-02-2007, 14:47
Moim zdaniem to chyba oczywiste że lepiej blokowac z bronia i tarcza.
Def z broni nie ma porownania do defa z tarczy, poniewaz skill ataku(axe fighting,sword fighting...) nieznacznie zwieksza obrone broni oburecznej lub jednorecznej, a skill obrony(shielding) im jest wiekszy tym wiekszy jest wskaznik defa na tarczy[nie poruwnujcie avangera do mms,uwazajac avangera za lepsza rzecz do blokowania z powodu wiekszej liczby def, bo mms w rece bohatera z dobrym shieldingiem jest znacznie mocniejsza od obrony avangera, do tego z mms ma sie jeszcze bron (dodatkowa obrona)]
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.