PDA

Pokaż pełną wersje : luźna dyskusja dotycząca Pegasusa

Dego
18-01-2007, 18:21
Hehe....Ahh to były czasy pegasus to była janlepsza konsola kochałem ją w tym temacie mozecie sie wypowiedziec czy mieliscie i w co graliscie czyli o pegasusie aja pamietam że kochałem Contre:D

Bambuko
18-01-2007, 18:29
Golczy był fajny :D Pamiętam, jak na urodziny (ósme pewnie, albo coś koło tego) zaprosiłem ziomali z dzielni. Kumpel z klatki przyniósł swoje N64, cobyśmy się bawili, a i tak wszyscy siekali na moim pegu w Golczy.

predalien
18-01-2007, 18:46
Ja w szczególności pamiętam 2 gry. Contre i Adventure Island( chyba 4 część).

Tasior
18-01-2007, 18:51
A ja strzelałem do kaczek. Miałem taki fajny pistolet z nowoczesnym dizajnem, wiernego psa który przynosił mi łupy i dużo wolnego czasu. A jak nie kaczki to: Contra, Dreammaster(?), Adventure Island i Addams Family.

Koman
18-01-2007, 18:51
ah ten pegi....

mam emulator, + gry, jezeli ktos chce, napisz na [email protected]

A tak w ogole.... hmmm pamietam jak codziennie z kumplami umawialismy sie, kazdy bral swoje "dżojstika" i do mnie!! ale byla impreza :P contra, złota 5 nie zapomne :] ah te czasy .....

kamosblue
18-01-2007, 18:53
To byla era pierwszych ogolnie dostepnych gier wideo, wszyscy dzisiejsi nastolatkowie mieli wtedy mniej niz 10 lat, a to jest najlepszy czas do zapamietywania takich rzeczy jak nowa zabawka czy wlasnie gra wideo...

Sam zapamietalem z Pegazłoma, gre ~Tank, ktora polegala na obronie orla u dolu mapy i niszczenie wrogich czolgow. ;p

Bambuko
18-01-2007, 18:54
Emulator i gry można sobie ściągnąć w 2 minuty we wszystkich językach...

Khalak
18-01-2007, 18:55
Tiaaa.... B) Ja szczegolnie zapamietalem:
-Contre,
-Adventure Island,
-Double Dragon II,
-Aladdin 2.
Ostatnio mnie nawet korciło żeby Pegazłomka wyciągnąc... :)

PiXik
18-01-2007, 18:55
Goal 3,Tanks ,Micro Machines-te trzy tytuły odrazu kojarzą mi się z pegasusem,w nie można było grac i grac i grac;)
ahh aż łezka w oku się kręci;)

Fiszbin
18-01-2007, 18:57
Gdy miałem 4-5 lat Tata kupił mi Pegasusa. Z gier pamiętam: Mario i taką inną platformówkę, głównym bohaterem było jajko ;p Kiedyś pożyczyłem konsole wujkowi. Popsuł mi ją. Płakałem długo. Kilka miesięcy później na moim biurku wylądował pierwszy prawdziwy komputer. Tak skończyła się moja przygoda z konsolami.

Dego
18-01-2007, 18:58
a tak pamietam te kaczki i te czołgi z orzełkiem i jesze pamietam taka pilke nozna @offeop Pixik przyjmiesz mnie do etchno star? bo jakos nie widze tego przydomku pod nickiem

Caer
18-01-2007, 19:02
Ach, pegasus... stare dzieje ^^ Pamiętam parę gierek w które grałem:
- Contra
- Tanki :D
- Strzelanie do kaczek. Tasior, też miałem taki pistolet :D
- Dizzy (to ta platformówka w której było się jajkiem ;))

spider-bialystok
18-01-2007, 19:37
Pamietam, ze najwiecej gralem w Contre, Robin Hooda i Flinstonow ;] A pistoletow to ze 3 mialem : P W wieku 9 lat dostalem PSX'a i wiecej juz na pegasusie nie gralem :/

morwi
18-01-2007, 19:40
a ja nigdy pegasusa nie miałem, ale za to miałem amige 500 ;>

Glacial
18-01-2007, 19:44
Contra, goal 3, kaczki, czołgi, mario.. taak...

A jesli mówimy o contra to taki mały bonusik:
http://youtube.com/watch?v=T5JlGQ5orL8

Nadrill
18-01-2007, 20:00
Lubiłem łazić na 'ruski ryneczek' i patrzyć na kartidże z grami. Najpiękniejsze było to, że kupując kartidża z grą Kaczor Donald(wnioskując po naklejce) dostawałem w domu Batmana.

predalien
18-01-2007, 20:31
@up
U mnie było tak samo.

Cloy
18-01-2007, 21:38
Dizzy rox, pamietam, jak we 4 usiedlismy az wkoncu przeslismy cala xD Do tego Contra, kaczki i Tanki.

Bambuko
18-01-2007, 22:10
Lubiłem łazić na 'ruski ryneczek' i patrzyć na kartidże z grami. Najpiękniejsze było to, że kupując kartidża z grą Kaczor Donald(wnioskując po naklejce) dostawałem w domu Batmana.

To już wiem kto zabrał mi mojego Batmana! Przez Ciebie musiałem pykać w kijowego Donalda.

Baron Kaldrick
18-01-2007, 22:14
A pamięta ktoś serię The Big Nose? ;] Albo Urban Champion?

PiXik
18-01-2007, 22:17
ooo Kaldrick przypomnial mi o tym jaskiniowcu który podróżował, to też była jedna z najpiękniejszych gier na singla na pegazusie

Khan
18-01-2007, 22:19
Pegasus.. Konsola Bogów..
Grywalność 11/10
Muzyka 10/10
Uzależnienie 10/10

Lista IMO best gier:
Battle Toads 2 - pwn3d

Gun Dec (aka Vice: Project Doom) - IMO jedna z najlepszych platformówek w dziejach nesa.
Uznana także przez opinię publiczną, ża jedną z najlepszych gier na nesa, za najciekawszą fabularnie, oraz na grę z najostrzejszą i najbardziej dopracowaną ścieżką muzyczną.

Gun Nac - najlepszy shooter w jaki grałem kiedykolwiek + bardzo fajna ścieżka dźwiękowa

Goal 3 (oraz wszystkie gry z serii Kunio Kun: hockey, monogatari, koszykówka itp) - pwn3d + ruzl

styku
18-01-2007, 22:21
Tanki, Contra, Dizzy, Kaczki, Bomberman i pare innych. Ależ to była grywalność...

Angel of Death
18-01-2007, 22:40
Ah łezka się w oku kręci jak się przypomni te czasy młodego, beztroskiego dzieciństwa grając na pegazusie ... ;) Jedna z pierwszych gierek to chyba jak u wielu Mario, w którego sporo grałem jednak żeby to była jakaś super gra nie powiem. A moja lista najlepszych gierek się tak przedstawia (kolejnośc bez znaczenia):
Tanki
Big Nose The Caveman
Dizzy tu w pewnym momencie utknąłem i troche się wnerwiłem na tą gre :P
Micromachines
Contra
The Flinstones
I była taka gra z królikiem Bugsem ale nie pamietam tytułu dokładnie :<
Jeszcze tam pare tego było ale nie kojarze teraz :)

To Urban Champion u mnie się nazywało Ultimate coś tam :D
A no właśnie Ultimate Stuntman tak to się zwało :D -> Klik ;d (http://www.emuinfo.pl/info/zobacz.php/26723/nes/Nes_%5BPegasus%5D/Ultimate_Stuntman_(U).htm)

Bambuko
18-01-2007, 22:44
To Urban Champion u mnie się nazywało Ultimate coś tam :D

Tompior
18-01-2007, 23:06
Ja mam nadal dzialajacego pegasusa :D

Duzo gralem w kontre ;P Kaczki tez z pistoletem :D
W tank gralem z ojcem :)

Nie ma to jak pegasus

Caer
18-01-2007, 23:11
A w arkanoida graliście?:>
Bo ja maniacko xD

Korektor
18-01-2007, 23:22
@up,
Nazwa "Urban Champion" znajomo brzmi, ale gry nie kojarzę, może jakieś słowa naprowadzenia? ;)

PS. Ja do dziś dzień mam w piwnicy Pegazus'a, Amigę 500 i bardzo rzadkiego już na te czasy Commodore 2001. Ponadto znajdzie się parę Commodore 64, dużo części, jakieś kardridże i masę różnych części.

Bambuko
18-01-2007, 23:23
Ja swojego Ataraka wywaliłem. Ale to też była dobra zabawka. Pegasus siedzi na działce chyba, albo w ogóle go nie mam.

janek@
18-01-2007, 23:37
OO jak ja wspomne moje 30 dyskietek i 4 pegazusy + z 8 pilotow i 4 pistolety to normalnie mnie sie zachcialo wrucic. XD Pamietam oststnia plansze w contry. ;p

Moje gry jakie pamietam:
bomberman
bomble... cos tam-w grze latalo sie koles latajacym na balonach
mario
contra
gra w puzle
tanki
oraz kaczuszki XD (moglo sie kaczkami sterowac na joju jak pamietam)
Godziny na pegazusie spedzalem z kumplami ;p. O i jeszcze comandore 64 zostalo.

Gromnjir
18-01-2007, 23:45
Goal 3 <3

Do tego Adventure Island. Nie pamietam dokladnie ktora czesc, w kazdym razie jakies 3 miechy temu przeszedlem cala gierke raz jeszcze, tym razem z pomoca emulatora ;)

Hieyan
19-01-2007, 00:04
Ja to jakiś odmieniec jestem. Nigdy nie miałem Pegasusa.

Colo_2006
19-01-2007, 00:08
Ja pamietam : Contre , Kunio Kuna , Micro Machines ,Dizzy czy jakos tak ( to jajo P) Tank , Big Nose The Caveman,Ultimate Stuntman

Arrivald
19-01-2007, 00:52
Ja to jakiś odmieniec jestem. Nigdy nie miałem Pegasusa.

Stary, zmarnowales dziecinstwo ;)

Keel
19-01-2007, 02:06
Micro machines... ahh potrafilem przed ta gra pare h spedzac;)

Baron Kaldrick
19-01-2007, 09:10
Ultimate Stuntman to inna gra (świetna swoją drogą, ale krótka i dość prosta ;] Taki Metal Slug na nesa), a Urban Champion to była gra, w którą się świetnie grało we dwóch. Po obu stronach ekranu pojawiali się dwaj goście, którzy podchodzili do siebie i prali się po ryjach. Z góry, z okien babki zrzucały doniczki z kwiatami, czasami przejeżdżała policja... Gra ogólnie kończyła się w momencie, w którym ktoś wturlał się do studzienki kanalizacyjnej ;]

Korektor
19-01-2007, 10:55
A pamiętacie może taką grę... była na Pegazusie i na Commodore 64 itp. Jeździło się malutkimi samochodzikami po domu. Takie wyścigi. Np. w kuchni po świeżo umytych talerzach, po zlewie itp. Losowo był napełniony, a jak się wpadło do wody to się ginęło.

Była jeszcze seria "Street Rod". Wychodziły na dosłownie wszystko. Teraz nawet można na Windowsie w to grać. Ja zaczynałem na Commodore 2001.
Miało się samochód (ja na początek brałem Forda Falcon'a z 1963 :D) i przerabiało. Jak już był w miarę gotowy do pierwszego wyścigu jechało się pod jakiś bar. Tam podjeżdżali potencjalni rywale. Było dość sporo torów do wyboru. Z czasem kupowałem najlepszy gaźnik, a potem wtrysk do V8. Standardowo ręczną skrzynię i go w końcu przemalowywałem. Jak już zaczął być "coś" wart, sprzedawałem go i kupowałem Corvette.... To były czasy :D Teraz już nie ma takich gierek.

Wracając jeszcze do wspomnianego wyżej Street Roda, to użekło mnie w tej grze głównie to, że bardzo fajnie wyglądała zmiana opon. ;)

Teraz parę screen'ów z gry. Zapraszam do ściągnięcia, jeszcze na stronach ze starymi grami można natrafić na Street Rod'y, polecam cz. 2.

http://images14.fotosik.pl/44/a9ea5bd662a65fc0.gif (www.fotosik.pl)
http://images11.fotosik.pl/25/6d7809da039ca894.png (www.fotosik.pl)
http://images4.fotosik.pl/292/c95074713455ec07.png (www.fotosik.pl)
A tego klasyka pamiętacie? ;)
http://images14.fotosik.pl/44/7f60e6584630e8ea.gif (www.fotosik.pl)

Majines
19-01-2007, 12:48
Korektor przypomniałeś mi właśnie tą gre z samochodami. Jak się wkurzałem, gdy nie było mnie stać na różne bajery. Wtedy byłem malutki, więc stawiałem na część wizualną...

Pamiętam jeszcze gre w rally, wybierało się auto i były proste trasy takie w "kółko" i się odkrywało nowe. No i był jeszcze Tom & Jerry, stare czasy.

Do dziś jak przypomne sobie składanke 300 gier, w której było tak naprawde z 12 i wogóle to całe sprzęcicho to troche mi brak tamtych czasów. Dostałem PSX'a, brat go przerobił i była reklamówka gier, wtedy Pegi wylądował gdzieś w kąt szafy.

Dego
19-01-2007, 15:13
ehh to były czasy pamietam tą gre z tymi bijatykami co jakies babki doniczkami zucaly i jeszcze piłkę nożną jak kogoś sfaulowałeś to mu sie z nóg robiły sprężyny

Racon
19-01-2007, 15:29
Moja ulubiona grą byłe takie króliki chyba każ.dy królik miał jakaś zdolność, były bossy.Jeszcze Jurasic Park, nigdy przejść nie mogłem widok był z góry i trzeba było przeżyć w rezerwacie z dinusiami.

- Prodigy -
19-01-2007, 15:39
Mmmm... dużo tego było, a i nie wszystkie nazwy pamiętam... Zagrywałem się Goalem 3 (oraz Hokejem na podobnych zasadach, nie pomnę tytułu...), Mirco Machines, Contra, Tanks, Birofix, Felix the Cat, Animki xD, Ninja Brothers. Na 100% było tego więcej, ale moja pamięć nie mieści wszystkich tytułów ;)

Kulikos
19-01-2007, 15:45
Tja :d
Big Nose, Tom&Jerry, Micro Machines... Naprawde było tego bardzo dużo, każdy wypad na ryneczek to 1 czy 2 gry... No i świetna gierka - chodziło się tymi 2 wypłoszami z kreskówki "Drużyna R" ;D

Nosferatu
19-01-2007, 15:46
sam pegasusa nigdy nie mialem ale qmpel mial to sie gralo godzinami ;>
pameitam taka wypasna gre gdzie sie latalo wiewiorka i trzeba bylo balony zbijac (cos w tym stylu) xD

matiiii
19-01-2007, 15:50
A ja strzelałem do kaczek. Miałem taki fajny pistolet z nowoczesnym dizajnem, wiernego psa który przynosił mi łupy i dużo wolnego czasu.

To samo + Mario + Tanki (rozwalalo sie sciany <---rox), zapomnialem o najlepszym- Chip % Dale 2

Koledzy w szkole smieja sie za jak grales na pegasusie to jest :blazen: :faceoff: ciekawe czemu? ach... ta dzisiejsza mlodziezB)

Thot
19-01-2007, 15:53
"Goal3", "Double Dragon", "Whomp'em"- godziny spędzone przed ekranem telewizora...
Karta pamięci popsułaby całą zabawę.

Piękne czasy... <łezka>.

Angel of Death
19-01-2007, 15:57
http://pegasus.hostpark.pl/?mod=gry&sort=nazwa są tam też emulatory. Niby piractwo no ale ... kto się nie skusi ;]?

predalien
19-01-2007, 16:01
Ja już ściągnąłem emulator oraz kilka ulubionych gier. Polecam.

Scream
19-01-2007, 16:51
Kunio Kun rulez, zaluje ze nie udalo mi sie dorwac final fantasy jak mialem pegasusa ;/

Calen Futh
19-01-2007, 17:41
Goal 3 ! Nigdy nie zapomnę mojej radości gdy po raz pierwszy zdobyłem puchar w tej grze :D

Cafe
19-01-2007, 18:11
Tank! Grałem w to dużo, dużo godzin dziennie.

- Prodigy -
19-01-2007, 18:32
Ja już ściągnąłem emulator oraz kilka ulubionych gier. Polecam.

Ja również co-nieco pościągałem, ale problem w tym, że w większości gier potrzebny jest prczycisk "alt", który w Windowsie otwiera zakładkę "Plik", co zatrzymuje grę :/ Da się to jakoś ominąć? Nie bardzo widze w configu takie opcje...

Glamri
19-01-2007, 18:36
Hehe... Taaa, to były czasy... : ) Najbardziej lubiłem Contrę, Tanki i Mario. Kiedyś kupowałem Robo Copa a jak włączyłem w domu to biegło się takim kolesiem i przeskakiwało przepaście i strzelało takim czymś z klatki piersiowej. Też nawet niezłe. ; P Miałem też kiedyś Atari. ; )

Angel of Death
19-01-2007, 18:56
Ja również co-nieco pościągałem, ale problem w tym, że w większości gier potrzebny jest prczycisk "alt", który w Windowsie otwiera zakładkę "Plik", co zatrzymuje grę :/ Da się to jakoś ominąć? Nie bardzo widze w configu takie opcje...

Trzeba ukryć menu, w emulatorze fceultra robi się to pod F3 nie wiem jak w innych ;)

Lostwind
19-01-2007, 19:29
Taa...Pegasus to byly czasy, wypady na bazarek po cardridge:p i godziny nieskrępowanej radości grania przed TV:)
Najlepsze dla mnie byly(nie w kolejnosci):
-Mario(niezapomniane)
-Brygada RR(wciagalo, gorzej jak ginąłem:p )
-Contra
-Felix the Cat
-Tanki ^^
-Excite Bike - takie zajefajne wyscigi motocyklowe z mozliwoscia budowania trasB)
-Monster in my Pocket

Walekifa
19-01-2007, 20:03
Oczywiście i mnie to cudo nie ominęło. I tak z kuzynem 2 pady,i tniemy cały dzionek.Środek lipca,słoneczko świeci a my zamiast kopać piłkę to contra final i tanki (edytor! : D)

Potem rewolucja, Play station! Mimo iż komputer już stał u mnie w domu kuzynowy play dawał rade,i to on sprawiał najwięcej radości na dwóch graczy.

Następna rewolucja = LAN no i zarwane nocki,ale już nie obok siebie.

Ciekawe przy czym będę go wspominał za kilka lat :)

Ar2r
19-01-2007, 20:16
Od 6 latka grałem na Pegazusie. Pamiętam 3 gry. Najlepsze wg. mnie

Constra: Klasyk, niezaprzeczalnie Rambo uczył się od tych dwóch komandosów
Mario: Bez komentarza, każdy to zna:)
Soccer: Moja miłośc od futbolu caczeła się wprawdzie od Euro 1996, ale wirtualna piłeczka to właśnie był Soccer. Teraz gram w PESa 6:D

Descartes
19-01-2007, 22:22
a ja nigdy pegasusa nie miałem, ale za to miałem amige 500 ;>

AMIGA FTW! Alien III, Flashback, Walker, Worms, Superfrog... to były gry! :D

A NESa też pamiętam. Najmilej wspominam Super Mario Bros, Micro Machines, Contrę i Jurassic Park. Tank był dla mnie za trudny.

Była jeszcze taka gra Pocket cośtam, na początku był widok na kieszeń i zniej wylatywały różne stworki. Pamiętam, że była kojarzona z Batmanem i Robinem.

Pablofrs
20-01-2007, 15:49

Haha ja miałem podobnie kupiłem Chrono Triggera (szczegoł że on tylko na snesa wyszedl) a dostałem GUMISIE!
Ale gra była spoko :P
Wogole ostatnio byłem na giełdzie patrze a tam dyskietki z obrazkami lary croft, Clouda Squalla i resident evil... coraz bardziej kreatywni są te tajwanczyki :D

Knight Simon Dark lord
20-01-2007, 17:00
ah to były czasy też pamiętam jak sie w to ciupało w wieku 6-9 lat potem po komunii zagościł komputer i i było koniec ale teraz też sobie czasami ciupne na emu moimi ulubionymi gierkami były

Mario (to wiadomo XD)
Contra(jak się ciupało z kumplem lub ojcem ^^)
tanki

to te najważniejsze ale mozna by dłuuuuuuuuuugo wymieniać jak dla mnie pegasus będzie nieśmiertelny

ah stare dobre/złe czasy

Racon
20-01-2007, 17:52
Gram w moja ulubiona grę godzilla 2 war of the monsters.

Jest godzilla pokonana, zemsta za dziecinstwo ^.^

Jaki macie emulator?

morwi
20-01-2007, 18:05
AMIGA FTW! Alien III, Flashback, Walker, Worms, Superfrog... to były gry! :D

A NESa też pamiętam. Najmilej wspominam Super Mario Bros, Micro Machines, Contrę i Jurassic Park. Tank był dla mnie za trudny.

Była jeszcze taka gra Pocket cośtam, na początku był widok na kieszeń i zniej wylatywały różne stworki. Pamiętam, że była kojarzona z Batmanem i Robinem.

w sumei miałęm 50 dyskietek, ale ja pamiętam rambo(nie wiem jak się nazywała ta gra :p), fatman'a, settler 1(!) lemmingsy i miałem taka dyskietke '8' gier i kilka innych których nazw nie pamiętam ;>

slawekmag
23-02-2007, 13:28
Mogę odświeżyć? Chyba mogę.

Nie pisałem jak dotąd w tym temacie bo jakże świetna konsola Pegasus została obdarzona niezwykłą bazarową nazwą "gra telewizyjna". Miałem dziesiątki takich konsol. Psuły się bardzo szybko. Z tego co pamiętam nie były drogie więc można było kupić nowe. Moje ulubione gry? Mario, czołgi, chip & daile, więcej nie pamiętam. Zresztą, kiedy to było... Wie ktoś gdzie można wytrzasnąć gry na pegasusa? Kiedyś było tego sporo na targu ;p. Teraz ciężko znaleźć. Tylko bez allegro.pl i google.pl.

Hanys_Kce
23-02-2007, 13:35
Ja pamietam jak dzioralem w zlota 5 i jak meczylem gre DIZZY i
pierwsza czesc ninja gaiden tej gry prawie sie przejsc nie dalo.
Ile to razy rozjebalo sie reke na szafie itp. ;D

Cloy
23-02-2007, 13:37
Niekiedy gierki do pegasusa jeszcze na jakims rynku sprzedaja. Ja rok temu widzialem.

matiiii
23-02-2007, 13:48
Mogę odświeżyć? Chyba mogę.

Nie pisałem jak dotąd w tym temacie bo jakże świetna konsola Pegasus została obdarzona niezwykłą bazarową nazwą "gra telewizyjna". Miałem dziesiątki takich konsol. Psuły się bardzo szybko. Z tego co pamiętam nie były drogie więc można było kupić nowe. Moje ulubione gry? Mario, czołgi, chip & daile, więcej nie pamiętam. Zresztą, kiedy to było... Wie ktoś gdzie można wytrzasnąć gry na pegasusa? Kiedyś było tego sporo na targu ;p. Teraz ciężko znaleźć. Tylko bez allegro.pl i google.pl.

3-5 tygodni temu w Giżycku na rynku były. Litwini sprzedawali. Ale jak ostatnio byłem to nie. Najwięcej jest latem tak więc wpadaj:p oprowadzę cię i pożeglujemy razem:p , a ty se kupisz te gry i konsole.:)

Capality
23-02-2007, 13:48
Pegasus, swietna konsolka pamietam jak calymi dniami strzelalem do kaczek meczylem Dizzy'ego, i w zlota piatke gralem ehh, to byly czasy mialem chyba z 5 lat

slawekmag
23-02-2007, 14:12
Chyba nikt nie dawał, strona o Pegasusie. Tu macie emulatorki i ogrom gier do ściągnięcia (są również w wersjii online):
http://mypegasus.pl/

joey
23-02-2007, 16:53
Contra, Mario, Złota 5 i 4, Top Gun, Micro Machines, Tank - te tytuły zapamiętam do końca życia. Moje ulubione gry na pegazusa :). Wcześniej, albo później (nie pamiętam) miałem jeszcze Atari 2600, ale nie było dużo gier do tego w polsce. Pozdrawiam.

slawekmag
23-02-2007, 17:39
@up
Tanki to jedna z najlepszych gier jakie powstały.

Tutaj macie emulatory:
http://www.mypegasus.civ.pl/?mod=emulatory
Ja pod wina mam VirtualNES
Kiedy włączacie go to:
Options>Filter>Iq2x.
Poprawia jakość grafiki: wygładza linie, nadaje kształty, dodaje aa, i inne pierdoły. Po tym gry wyglądają jak flashówki.

Misza
23-02-2007, 20:28
O cholera, Pegasus. Nie pamiętam, kiedy pierwszy raz na nim zagrałem, ale dzielnie się trzymał, nawet gdy miałem już komputer. Kilka razy go wygrzebałem, co to były za emocje! Szkoda, że miałem tylko jeden dżojstik sprawny. Przed przeprowadzką oddałem sprzęt pięcioletniemu kuzynkowi. Teraz żałuję, chociaż i tak nie mam telewizora w pokoju (w salonie grać niewygodnie).

Moje ulubione gry:

Super Mario Bros. (to była moja ulubiona gra... tylko jeden raz ją przeszedłem, sam nie wiem czemu)
Ninja Cat
Championship Lode Runner
Addams Family
Adventure Island (jedynka)
Ice Climber
Chip & Dale 1, 2 (cholera, w to z kumplami mieliśmy grać jak jeszcze byłem w Polsce - niestety, tylko jeden dżojstik był sprawny)
Tiny Toon Adventures (to są właśnie Animki)
Wacky Races
Dizzy (o, to był istny biały kruk. Tylko jeden znajomy miał tego kartridża, a później jeszcze go zgubił...)
Super Robin Hood

I mnóstwo innych... co to były za czasy...

Aha, większość tytułów wziąłem ze strony mypegasus.pl, bo u mnie się inaczej to nazywało. Np. na dyskietce napisane 'Batman', w środku coś z chińskim tytułem, a naprawdę to Adventure Island.

Luka$ek
24-02-2007, 10:32
:) Heheh xD ja ciągle zapraszałem kolegów i graliśmy po 3-4h az wkoncu zasilacz sie spalił haha a ulubione gry to byly Contra,CastlemaniaMario wszystkie częsci i dalej już nie pamiętaM

Krzychos_CALMERA
18-03-2007, 02:15
ół jeą!! pegazłom był rox! :D adventure island, contra, bomberman! :D

KrzysteX
21-06-2009, 15:07
Witam, grałem a rodzinę Adamsów na Pagasusie i nie mogę jej skończyć. Do miliona brakuje kilka tysięcy. Za nic nie mogę otworzyć drzwi na lewo główny hol. I znaleść Mortyci. Jak wyzbieraźć wszystkie spadające cegły po 100$ na balkonie? To teżniemożłiwe bo lecą na raz w końcach balkonu. przeszedł ktoś ją? Moje GG 17-92-465

KrzysteX
21-06-2009, 15:12
Witam, grałem a rodzinę Adamsów na Pagasusie i nie mogę jej skończyć. Do miliona brakuje kilka tysięcy. Za nic nie mogę otworzyć drzwi na lewo główny hol. I znaleść Mortyci. Jak wyzbieraźć wszystkie spadające cegły po 100$ na balkonie? To teżniemożłiwe bo lecą na raz w końcach balkonu. przeszedł ktoś ją? Moje GG Konsole mozna kupić po 20 zł na alegro nówki 17-92-465 Może mi kto powiedzieć jak założyć nowy temat? Post napisać ? Aha jak kto chce dobrego emulatora i setki gier niech stuknie do mnie oczywiście darmo, nie żadne wyślij SMS!

Faytah
21-06-2009, 15:14
Oj pegazus to byly czasy granie we wszystkie gry z serii goal (kunio kun) Contre,tanki czy tez Mario ;D taki sentyment czuje do niektorych tych tytulow ze na komputerze posiadam pare :)

Zalgadis
21-06-2009, 16:01
Ja pamiętam nigdy Adamsów nie mogłem te 8 lat temu przejść.
Teraz też nie mogę xD

Jazonik
21-06-2009, 18:54
Ja tam dupczyłem w Contre, tanki i jakąś gre , ze musiałem scigać gościa i uderzać w niego aż się spali. ;p

Arka_Sath_Wielki
21-06-2009, 21:01
Ja pamiętam, że miałem jakiegoś takiego fajnego hokeja. Rypałem w niego równo xD ale później pożyczyłem kumplowi a on go zgubił :/ ostro się wtedy pokłóciliśmy :D

@edit
W adamsów też grałem. Pamiętam, że 1 była w "piecu", 2 w lodówce. Ktoś był też na strychu. :D

Tharion
21-06-2009, 21:14
Ta contra, tanki czy mario w które się pykało godzinami z kumplami, <3

Stateczek
21-06-2009, 21:27
Pegazus? Boże drogi myślałem że tylko ja go pamiętam...
Grałem w takie hity jak... :
Tiny Toon 4 Adventures( czy jakoś tak xD)
Super Contra ( kilka cartridge miałem i się grało xD)
Tanki (miałem różne wersje np "komputer" mógł brać bonusy zamrażać... itd :D)miałem 500 tylko że tam były różne tryby
Mario (jak wyżej :D)
Bubble dragon 2 (Moja ulubiona giera była, przeszedłem.. jak był taki czerwony boss na końcu to prawie się załamałem, i jeszcze ta muzyka..brr..Ale fajne xD)
Taka ze gra się jeepem i helikopterem... zapomniałem nazwy >.>
Micro Machines pykało się w to z bratem kuzynem.... i przeszedłem tą grę u babci... xD ( ale koniec to był trudny trza przyznać)
Kaczki
Dyski coś jakby kaczki tylko ze zamiast w kaczki to w dyski xD
Dizzy to jajeczko
Nawet rok temu zrobiliśmy z kolegami jaja że na wycieczkę dwudniową wzięliśmy pegaza... niestety skończyło się tym że mieliśmy kilka cartridge (czy jak się to tam pisze... :<) Z tiny toon i jakimiś gramy sportowymi... w tiny toon nie grali bo powiedzieli ze na dwóch się nie da... Jak graliśmy to była taka akcja w tej grze że musieliśmy szybko guziki klikać... właśnie wtedy odkryłem u siebie... takie szybko-nagle ruchy...Efekt? zawsze wygrywałem...Niestety kolega odkrył że trzymając C można biec równie szybko.. :< Nie gram już na pegazusie mimo że mam w domu... nie gram bo cartridge pożyczyłem koledze i nie chce oddać i nie gram bo mi się pegazus zepsuł...albo to wina telewizora ze pokazuje pół gry xD i się jeszcze na dodatek gra zawieszała...była to gra z czasem czy wygram czy mi się zawiesi...
@Do tych co nie mieli pegazusów... Pogratulować straciliście całe dzieciństwo :D

Wylansowany
21-06-2009, 22:24
Pegasus? NO tak, ja też mam wspaniałe wspomnienia:
- Mario i przechodzenie kolejnych lvl
- Takie gry jak kaczki czy soccer, który walił pixelami, że oczy bolały
- Wymienianie się z kuzynem, tymi "żółtymi dyskietkami", z Batmanem i Spidermanem
- Wołanie: "Tata, zagrasz ze mną w czołgi?" (Miałem z 5-6 lat)
- Szukanie po całym mieście nowych padów, bo stare się psuły od zbyt częstego grania

I wiele innych...:P

Aroonia
21-06-2009, 22:42
Haha, nie zmarnowałem dzieciństwa i też napierdzielałem na Pegazusie xD
"Mamo, mogę sobie pograć na grach telewizyjnych?"

-Klasyczne Mario
-Chip & Dale
-Soccer lub jak na to mówił mój kuzyn, po prostu "Sport" xd
-Jakaś dziwna gra w której bohaterem był dzieciak strzelający z czoła ;o
-Robokop! Siostra zabroniła mi zabijania psów bo jak padały to wydawały taki żałosny jęk xD Ciągle na nich ginąłem rzecz jasna
-Ofc Tanki 1990
-Ninja skaczący po drzewach którego zadaniem było ratowanie księżniczki, super gra ^^
-Galaxian!
-... i można by jeszcze miliardy innych gier wymienić...

Faytah
21-06-2009, 23:29
Przypomnialo mi sie ;d byl jeszcze Big Nose!

sphinx123
22-06-2009, 00:24
Ninja Cat było najlepsze ; O Chociaż Czipendejle i Animki też rox <3

qq2
22-06-2009, 09:41
Jak wszyscy wyżej, Mario, Contra, Tanki, pamiętam też kaczki, do których się strzelało z pistoletu lub do kowbojów. xDD
Ale w pamięci utknął mi jeden z kultowej serii "Rambo", lepszy od Contry (!!!), tylko zapomniałem jego nazwy... ; /

@atakofftopem
Gra ktoś na symulatorze Pega~ na kompie?

9-NINE
22-06-2009, 11:06
@atakofftopem
Gra ktoś na symulatorze Pega~ na kompie?

No. Ale to już nie to samo nie to samo.

MiXer
22-06-2009, 11:54
Micro Machines - pamiętam swój radosny okrzyk "przeszedłem Micro Machine !!" na cały dom, potem okazało się, że jest dodatkowy wyśgig który przegrałem`
Dizzy - z kumplem całe godziny graliśmy.
Goal 3 - zwana przez nas "piłka z magiami"
I wiele innych

Erverse
22-06-2009, 12:04
Grało się :D
Ja grałem w gierki takie jak :
Mario (to chyba każdy grał ^^)
Contra
Cuba (bądź Kuba nie pamiętam)
Tank
Chipndale
Dizzy
Później doszły nowsze gierki :ooo
Spiderman
Dragonball i takie tam ^^ godzinami można było pykać; x

KrzysteX
23-06-2009, 12:07
Tak w lodówce jest Weensday w piecu Grandma , Pugsly wystaje oknem, rąsia jest w górnych drzwiach na prawo, ale drzwi na lewo dolnych za nic nie mogę otworzyć Brak mi tylko Mortyci i trochę szmalu . Jak kto chce dobrego emulatora i setki gier (Mario, poyan, contry różne, sportowe, co tylko wyszlo na pegasus praktycznie) niech stuknie do mnie GG- 17-92-465

Wehrmacht
23-06-2009, 12:56
Contra, Czołgi i wszystko jasne : )

KrzysteX
23-06-2009, 15:05
Juuuhuuuuuuuu przeszłem Adasmów! Zebrałem 1053500, a te drzwi to ściema i tak się nie otwierają! Są nieważne he he tyle lat i w końcu sukces!!!! :]

metiu
24-06-2009, 00:01
Złote lata : ) A pamięta ktoś commodore 64?

Arka_Sath_Wielki
24-06-2009, 12:42
No tak Animki! Omfg XD najbardziej lubiłem tą kaczką, bo można było latać :D

Lord Dreathan
24-06-2009, 14:53
Z tego co pamietam, to przed pegazusem spedzilem o wiele wiecej czasu niz przed innymi konsolami razem wzietymi. ( N64, psx, ps2, xbox360) A z gierek ktore szczegolnie mi sie podobaly to :
- Mario
- Tank ( pamietam ze strasznie trudne)
- "czegewara" wars ( gralo sie Fidelem Castro lub "czegewara" i robilismy rewolucje na Kubie ;D)
- Contra
- Goal 3 ( pamietam ze mialem ja po chinsku i sie nauczylem kazdej opcji na pamiec, bo potem potrafilem zmieniac zawodnikow, wstawic bramkarza na atak itp )
- Adventure Island
- Big Nose
- Ninja Gaiden 3 ( OMG to chyba byla najtrudniejsza gra w jaka gralem i udalo mi sie przejsc, a jakis czas temu na emulatorze ciagle sie wnerwialem ze jest trudna:D)
- Top Gun
- Jurassic Park

I wiele, wiele innych. A ogolnie to mam wrazenie ze tamte gry mialy dusze, byly trudniejsze i dostarczaly wiecej przyjemnosci z grania. Nie to co ten dzisiejszy chlam.

Serious Sam
24-06-2009, 20:36
Tanki były trochę nudne, ale Mario i Contra to było coś.
Pamiętam, jak grałem w mario w nocy. Oczy mi się kleiły, a ja nie chciałem iść spać. Była taka plansza, gdzie wszystko było białe. Wtedy myślałem, że za dużo gram i wszystko widzę na biało^^

_Samuraj_
24-06-2009, 20:41
W Czołgi, Mario i takie kaczki co strzelbą się strzelało :D(ehh dawne czasy) mogłem grać cały czas....Niestety matka mi rozwaliła pegasusa i więcej nie grałem :/ Było to z 4 lata temu (chyba)

Martka
24-06-2009, 21:01
Haha, i te żółte 'dyskietki' opatrzone kuszącym napisem 999 gier, kiedy w rzeczywistości był na nich tylko tank, mario i jeszcze parę innych. Całe godziny gry w mario, tego się nie zapomina :)

Etanov2
24-06-2009, 23:16
Ja uwielbiałem strzelać do kaczek ;] I w ten wyścig grać pixelowymi autkami ;]8o

Arka_Sath_Wielki
24-06-2009, 23:26
A grał ktoś z was może w takie disney cośtam ? :D Zadawało Ci pytania związane z bajkami i się dostawało klucze. Były też zadania do zrobienia za klucze, takie minigierki i na końcu był 1 taki wieeeelki zamek i do niego trzeba było mieć wszystkie klucze i jak się już przeszło to myszka mickiey do nas tak fajnie machała :D

Ulrikk
25-06-2009, 00:06
A moze mi ktos wytlumaczyc, jak niby dzialal ten pistolet na kaczki? xd

Vasudanin
25-06-2009, 00:21
A moze mi ktos wytlumaczyc, jak niby dzialal ten pistolet na kaczki? xd
Poszperałem w google (5 minut \o/) i znalazłem:
Pistolet zawiera w lufie fotodiode lub fototranzystor. W momencie wcisniecia spustu ekran telewizora jest wygaszany (krok 1), a nastepnie malowany jest na bialo cel (krok 2) . Jesli punkt ekranu, w ktory wycelowana byla fotodioda w (1) i (2) byl czarny - nie trafiles. Jesli w (1) czarny, a w (2) bialy trafiles." Widać to było gołym okiem, kiedy na dłuzej przytrzymało się spust - kaczkę zastępował biały kwadrat.

Lord Dreathan
25-06-2009, 00:26
A mi sie wlasnie przypomniala pewna historia, moj brat, stary wyjadacz Mario kiedys podszedl do mnie i mowi:
- Gramy w Mario na dwoch?
A ja na to :
- Dobra, ale ja pierwszy, bo Ty przejdziesz polowe gry na jednym zyciu
- Nie, ja gram pierwszy
- Dobra, niech Ci bedzie

Mija pierwszy level, w drugim tp sie bralo do chyba 4 albo 5, a potem tp do 8. Bam koniec gry przeszedl na JEDNYM ZYCIU. Z czego 3/4 gry jak byl "maly" ( w dodatku caly ostatni poziom bedac "malym" i nie jedzac grzybka)
-Dobra, Twoja kolej.
Dal pada i wyszedl z pokoju.

Edit:
Tutaj cos dla starych wyjadaczy :)
http://www.youtube.com/watch?v=TSBIAGCulDw

Ulrikk
25-06-2009, 14:10
Poszperałem w google (5 minut \o/) i znalazłem:
Jeb, to wtedy takie rzeczy istniały O_o. Hm, ale wychodzi na to, że gdybym strzelał do białej kartki, to gra zaliczyłaby strzał(?)

KrzysteX
28-06-2009, 18:16
A ja dziś pykalem w Contrę na klawiaturze PeCeta deko trudniej, w Tanka też, ale kupiłem sobie konsolke> nie wiem jak wy ale ja wolę Pegasusa niż playa (nie podszedł mi) Jak wstawić obrazek ? Wstawiam i nic!

MiXer
29-06-2009, 23:33
A wie ktoś jak się nazywała gra bardzo podobna do Goal 3 "taka sama" Tylko tam się grało turniej i pokonywało kolejne drużyny.

Vermilion
30-06-2009, 09:51
Saga ninja gaidena i żółwie nindża 3 ownią wszystko :<.

DK-LOG.911
30-06-2009, 09:59
Co do pistoletu:

Da się system oszukać. Wystarczy rozmazać cały ekran na biało, i zaliczy nam strzał. Wystarczy celować w TV, ale co to za gra...

@Lord Dreathan

No to fajnego masz brata. Ja przeszedłem Mario na dwóch życiach ;/. A drugiego questa przeszedł? Bo picza księżniczka nam mówi, że ma nowego questa - grzybki są zastąpione przez "pancerniki" (tak je kiedyś nazwałem). Tego z pancernikami też przeszedłem, a ona mówi mi, że ma jeszcze nowszego. Ja na to: spoko. Robie go, a on taki sam jak poprzedni. FAIL.

Pozdro dla fanów Pegasusa.

Lord Dreathan
30-06-2009, 13:28
Saga ninja gaidena i żółwie nindża 3 ownią wszystko :<.

Ninja Gaiden 2 <3....nie wiem jak teraz, ale jak jeszcze posiadałem Pegasusa to uważałem to za jedną z najtrudniejszych gier, do tego posiadała ciekawą fabułę.

KrzysteX
20-07-2009, 11:38
Nom Nin-ja garden 3 jest superek przeszłem ją, ale teraz na pc ciężko idzie gorzej się operuje strzałkami :)...2 nie podeszła 3 ma lepszą grafę.... Batle Tank jest dobra trudna i ciekawa 10 misji też ją rozwaliłem

AnonimowyPowrot
20-07-2009, 12:11
A grał ktoś z was może w takie disney cośtam ? :D Zadawało Ci pytania związane z bajkami i się dostawało klucze. Były też zadania do zrobienia za klucze, takie minigierki i na końcu był 1 taki wieeeelki zamek i do niego trzeba było mieć wszystkie klucze i jak się już przeszło to myszka mickiey do nas tak fajnie machała :D

Wiem, jeździło się małym Bugsem na takim cyrkowym rowerku! Niestety, nie przypominam sobie pytań, a same mini-gry...

Fajny był Król Lew, ale dochodziłem zawsze do czegoś w stylu... wnętrza wulkanu? o_O Po prostu nie mogłem przeskoczyć dziury...

Żółwie Ninja to najlepsza gra była, ale zawsze dochodziłem tylko do jednego miejsca - Shreder (nie wiem jak to się pisze) wylewał na siebie jakąś miksturę i po prostu stawał się koksem, walka mogła trwać nawet 15 minut, ale zawsze kończyła się moją porażką.

@Edit

http://www.youtube.com/watch?v=zVRvQ7mOR10

Nie, nie chodzi mi o to, ale w to też grałem.

@Edit 2

Contra też fajna, ale pamiętam grę z "Czipem i Dejlem" gdzie były podobne bronie, ale widok z góry... Genialna gra.

Tom & Jerry, gdzie latało się najpierw po piwnicy, a później po kanałach - doszedłem do walki z Tomem i przegrałem.

Fajny był też taki chłopczyk w czapce z daszkiem, co jeździł na deskorolce :D

@Edit 3

http://www.youtube.com/watch?v=j9Mr-dIoyBg

Tu sę te Turtlesy, co za opening, co za gra... Na tamte czasy to taki Crysis/GTA IV :D BTW. Gość ostro lami i nie umie walczyć.

http://www.youtube.com/watch?v=ah1VdRRqhas

Tu gość walczy w moim stylu, tyle, że ja wolałem Dona, a jak grałem z ojcem to on brał Leo. Mają po prostu najdłuższe bronie, co dawało najwięcej.

Mazur199
20-07-2009, 16:00
moglbys ktos dac link do romu (nes) z tarzanem? taki tam skakał po lianach,strzelał jakimis bobkami i owoce zbierał : P

KrzysteX
21-07-2009, 11:12
Mam jakiegoś Tarzana - Quest ale tam na początku jakieś zakupy broni sięrobi mapy są chodzi się po mapach, samego tarzana nie mam, choc mam setki gier, w googlach teżnie ma tarzana na stronach z grami do pegasusa ...? Ale może poszukaj w google, jak potrzebny emulator dobry to podrzucę ....

sphinx123
21-07-2009, 13:24
moglbys ktos dac link do romu (nes) z tarzanem? taki tam skakał po lianach,strzelał jakimis bobkami i owoce zbierał : P

Wiem o którego chodzi, miałem go na Pegazusie. Trudne nawet było :D Tylko nie mogę znaleźć filmika na youtube, a co dopiero odpowiedniego roma :/

Mazur199
21-07-2009, 15:43
no własnie przekopalem juz wiele stron,na youtubie tez własnie filmikow nie ma i poleglem, tak samo motalem sie kiedys z odnalezieniem robin hooda ze złotej czworki bo wyszukiwalo mi innego zawsze : P jakby ktos mial roma to prosze pisac ! : )

KrzysteX
23-07-2009, 19:11
Jakiego roma? Ja mam Robin Hooda ma pozątku uwalnia jakiegoś typa z pęt i łazi po więzieniu czy czymś, to jest ze złotej 4 ?