Pokaż pełną wersje : Soundtrack z PlayStation 2
Nikast Shynix
29-01-2007, 16:57
Mam pewien problem. Kupiłem sobie ostatnio dwie gry na PS2: Fifa Street 2 i SSX on tour. Uważam, że część (nawet większa) z utworów z soundtracku w tych grach jest fajna i przyjemnie się przy nich gra. I tutaj rodzą się dwa pytania:
1. Chcę zgrać sobie te utwory na komputer, żeby sobie słuchać przy surfowaniu po necie, czy jest to możliwe?
2. Czy jest to legalne?
I proszę bez komentarzy typu: "te soundtracki są do kitu, czego ty słuchasz". Każdy ma inny gust...
Nie, nie wydaje mi się aby to było możliwe w jakiś bezsterowy sposób.
Jednak podczas oglądania "creditsów" w wielu grach są podawane nazwy utworów wrazy z wykonawacmi, sądzę że szybciej ściągniesz "30sto sekundowe sample" z jakiejś sieci p2p niż uda Ci się zgrać je z płytki ps2.
Możesz też na krzywy ryj podpiąć sygnał dzwiękowy z ps2 do Line In w kompie i nagrywać nawet microsoftowym rejestratorem dzwięku. Sam tak robiłem przegrywając tony kaset magnetofonowych :D
Nikast Shynix
31-01-2007, 13:42
Próbowałem sposobu z podłączeniem sygnału dźwiękowego. Niby coś tam się nagrało, ale jest mnóstwo szumu. Próbowałem usunąć szum za pomocą Audacity, ale zawsze albo pozostaje na tyle dużo szumu, żeby muzyka wkurzała po kilku minutach albo usuwa też fragment ścieżki dźwiękowej bez szumu i to tyle, żeby skutecznie wkurzyć słuchacza.
Co do trzydziestosekundowych sampli, to nie ma ani 30tosekundowych ani "30stosekundowych" w popularnych programach p2p. Pozostało by kupić całe albumy, ale to jest po jednej piosence z jakichś 60 albumów. licząc, że płyta będzie kosztować średnio 20$ to czeka mnie wydatek rzędu 4000 PLN. Takiej gotówki nawet nie posiadam, a co mówić o wydaniu jej na płyty.
No i kolejne 2 pytania:
1. Nie można z tych nagranych kawałków jakoś skutecznie usunąć szumu? Jeżeli ktoś zna jakiś darmowy program albo jakiś płatny, tylko z darmową wersją próbną (nie będę dla jednego użycia kupował programu, bez przesady), która pozwoli mi skutecznie usunąć szum z około 3 godzin muzyki, dzieląc ją na kawałki nie krótsze niż 5 minut?
2. Nie można zgrać plików *.big z płyty z grą i potem z nich wyciągnąć jakimś programem tą muzykę?
No i kolejne 2 pytania:
1. Nie można z tych nagranych kawałków jakoś skutecznie usunąć szumu? Jeżeli ktoś zna jakiś darmowy program albo jakiś płatny, tylko z darmową wersją próbną (nie będę dla jednego użycia kupował programu, bez przesady), która pozwoli mi skutecznie usunąć szum z około 3 godzin muzyki, dzieląc ją na kawałki nie krótsze niż 5 minut?
2. Nie można zgrać plików *.big z płyty z grą i potem z nich wyciągnąć jakimś programem tą muzykę?
masz zintegrowana karte muzyczna? jesli tak to moga byc problemy.
jesli utwory zapisane sa w mp3 lub czyms podobnym to dasz rade
lepiej jeszcze raz poszukaj na emule lub torrencie, bo gwarantuje ci ze znajdziesz tam 99% ost-kow.
Nikast Shynix
31-01-2007, 17:37
masz zintegrowana karte muzyczna?
Tak.
lepiej jeszcze raz poszukaj na emule lub torrencie, bo gwarantuje ci ze znajdziesz tam 99% ost-kow.
Połowę to może i tak, ale raczej nie 99%.
slawekmag
31-01-2007, 17:58
Podaj nazwy kawałków (jeśli są na tych napisach końcowych).
1. Chcę zgrać sobie te utwory na komputer, żeby sobie słuchać przy surfowaniu po necie, czy jest tAudacityo możliwe?
Mozesz sciagnac jakis emulator PS2 i uruchomic gre na kompie. Nastepnie odsluchujesz wszystkie kawalki po kolei, wlaczajac przy tym nagrywanie na "Line In" jakims programem do nagrywania dzwiekow (np. Audacity).
2. Czy jest to legalne?
O ile same gry są legalne (nie sa piratami), a tych mp3 nie bedziesz rozpowszechnial (np. sprzedawal, rozdawal kumplom), to mozesz je posiadac na kompie.
Nikast Shynix
31-01-2007, 18:17
@slawekmag: Wszystkie 60?
@Shinjix: Dzięki. Teraz tylko musze emulatora do PS2 poszukać...
Mozesz sciagnac jakis emulator PS2 i uruchomic gre na kompie.
Mogę się śmiać?
Masz w książeczce spis utworów (przynajmniej w SSX3 tak było, w GTA:SA zresztą też) - p2p i jedziesz, robisz to zupełnie legalnie, bo te utwory zakupiłeś wraz z grą. Tak jak wyżej napisane - nie możesz ich tylko rozpowszechniać.
Nikast Shynix
31-01-2007, 20:33
Masz w książeczce spis utworów (przynajmniej w SSX3 tak było, w GTA:SA zresztą też) - p2p i jedziesz, robisz to zupełnie legalnie, bo te utwory zakupiłeś wraz z grą. Tak jak wyżej napisane - nie możesz ich tylko rozpowszechniać.
A co mam zrobić, jeżeli jakiegoś utworu na sieciach P2P nie ma? Musi być jakiś sposób, żeby te utwory z gry wyciągnąć inaczej. Znalazłem na filext program do rozpakowywania plików BIG, w których muzyka na płycie z grą jest zapisana. Z pliku BIG wyciągnęło mi dwa pliki: Track.mus (~330 MB - tutaj muszą być te utwory) i SSX4Path.mpf (17 kB). Próbowałem znaleźć jakiś program do odtwarzania plików MUS, ale filext, chociaż ten typ plików rozpoznaje, to nie podaje żadnego programu do ich odtwarzania/konwertowania. Zna ktoś może program do plików MUS (szukałem na googlach i znalazłem tylko program do tworzenia zapisów nutowych, który swoje dane zapisuje w pliku MUS)
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.