Pokaż pełną wersje : Przestroga dla dzieci neo i script kiddie
W zwiazku z ostatnia fala exploitow i keylogerow na tym forum, zamieszczanych glownie przez malo inteligentne osoby, ktorych od tego czynu odstraszyc moze jedynie realna i niemalze namacalna grozba, chcialbym pokazac pewna informacje, a wlasciwie wyciag z prawa:
http://www.otfans[/url].polska_domena_najwyższego_rzędu/forums/showthread.php?tid=11081]Jako że na forum coraz częściej przybywa wszelkiego rodzaju exploitów, trojanów, keyloggerów i innego tego typu nielegalnego w świetle polskiego prawa oprogramowania, cały Nasz team doszedł do wniosku, aby przestać się z Wami bawić. Nie mamy zamiaru iść w ślady Tibia.org.pl, więc przyjmujemy wyzwanie. Najpierw ku gwoli ścisłości trochę przypomnienia:
Koń trojański to określenie oprogramowania, które podszywając się pod przydatne lub ciekawe dla użytkownika aplikacje dodatkowo implementują niepożądaną, ukrytą przed użytkownikiem funkcjonalność.
Cytuj: Polskie Prawo napisał
...zgodnie z Ustawą o Ochronie Internetu z dnia 29.08.97, Dziennik Ustaw Nr 133 Poz. 883 § 12 Rozpowszechnianie oprogramowania, które może wywołać wadliwe działanie systemu komputerowego lub prowadzić do kradzieży poufnych danych podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
Masz Neostradę i myślisz że jesteś bezpieczny? Popatrz na to...
...zgodnie z Ustawą o Ochronie Internetu z dnia 29.08.97, Dziennik Ustaw Nr 141 Poz. 113 § 21 Każdy dostawca usług internetowych zobowiązany jest do przekazania wszystkich danych niezbędnych w toku postępowania karnego w sprawie przestępstwa internetowego popełnionego przez użytkownika sieci internetowej, dalej zwanego klientem ...
Uważasz, że ludzie pracujący w Neostradzie czy w jakiejkolwiek innej firmie dostarczającej Ci internet nie mają sposobu, aby Cię odnaleźć po zmiennym adresie IP? Jesteś w błędzie. po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej weszła ta ustawa:
...zgodnie z poprawką z dnia 11.05.2004, do Ustawy o Ochronie Internetu z dnia 29.08.97, Dziennik Ustaw Nr 220 Poz. 154 § 13 Każdy dostawca usług internetowych zobowiązany jest do uzyskania niezbędnych danych mogących pomóc w ustaleniu tożsamości użytkownika sieci internetowej, zwanego dalej klientem w czasie postępowania karnego, podejrzanego o popełnienie przestępstwa internetowego...
Myślisz, że jesteś bezkarny? Wyobraź sobie, że nie jesteś jakimś super hackerem. Neostradzie też nie pracują idioci, i z palcem w dupie Cię namierzą... Jesteś niepełnoletni? Jak Twój ojciec trafi za Ciebie na 3 lata do paki ( ewentualnie dostanie w zawiasach, o ile jeszcze nie był karany ) to nie będzie zadowolony - matka tym bardziej. Chcesz do poprawczaka? Proszę bardzo... Od dnia dzisiejszego, każdy trojan, exploit, czy keylogger znaleziony na Naszym forum, dodany chociażby przez przypadek zostaje zgłoszony do dostawcy internetu, jeśli sytuacja będzie się powtarzać zaczniemy sprawę zgłaszać na Policję... Abyście nie mięli wątpliwości, że dostawca pewnie się tym nie zajmie przeczytajcie to:
...zgodnie z poprawką z dnia 11.05.2004, do Ustawy o Ochronie Internetu z dnia 29.08.97, Dziennik Ustaw Nr 223 Poz. 156 § 11 Każdy dostawca usług internetowych zobowiązany jest do egzekwowania zaleceń prawa polskiego dot. przeciwdziałania przestępczości w internecie, mającego na celu natychmiastowe odcięcie użytkownika sieci internetowej, dalej zwanego klientem, od sieci internetowej w przypadku zaistnienia podejrzenia złamania prawa. Niezastosowanie się do wyżej wymienionych restrykcji przez dostawcę usług internetowych będzie skutkowało w nałożeniu grzywny pieniężnej w wysokości od 1000 do 10000 zł...
Myślisz sobie... Co to 10 tyś zł dla takiej Neostrady? Tutaj już nie chodzi o samą kasę, tylko o to, że ktoś może polecieć ze stołka, a jeśli zarabia jakieś 10 tyś zł na miesiąc, to raczej woli odciąć jakiegoś gnojka od internetu niż stracić taką fuchę... Co powie ojciec jak zobaczy za co została rozwiązana umowa z dostawcą internetu? Od teraz lepiej wszyscy zastanówcie się dwa razy zanim coś wkleicie... Pamiętajcie, że takie coś się bardzo łatwo tropi... To, że My nie potrafimy sobie z Wami poradzić wcale nie oznacza, że dobry informatyk nie potrafi, a kiedy w grę wchodzą duże pieniądze to ludzie mają gdzieś czy jesteś jednym z wielu... Dostaniesz po dupie...
Dziękuję za uwagę...
Link do oryginala:
otfans.domena
Pozwoliłem sobie wyciąć link do oryginału. Temat jak najbardziej poprawny i słuszny, ale źródło...no wiecie o co chodzi;)
/Dwim
Jezeli to zly dzial, to prosze o przeniesienie.
Mam nadzieje, ze ta informacja da choc troche do myslenia naszym wspanialym "hackerom".
Temat jak najbardziej poprawny i słuszny, ale źródło...no wiecie o co chodzi
Nie, nie wiemy (ironia ).
"I wprowadze XIII na fora,zeby przestrzegal pr0h4xi00ry...od tego on jest...od tego jest on!"
Mam nadzieje,ze dzieci sie przestrasza...jesli mysla ,to przestana..jesli nie-trzeba bedzie podjac radykalne srodki...
Dark Sven
30-01-2007, 00:10
My tak kcemy na naszym forum :>
Kcieć nie zawsze móc i szczerze wątpię, żeby tym razem ta zasada się nie sprawdziła : >
Hellraiser
30-01-2007, 00:15
Ja chce. :evul: Hardcore till i die y0.
Thimburd
30-01-2007, 00:50
Przecież takie ułomne dzieci neostrady i "sópeR ChAkeRyyy" i tak nie przeczytają tego, bo tu nie trafią, a nawet jeśli jakimś cudem, to i tak nie przeczytają, bo za długie. Nie ma sensu się tak w to bawić, syf jest i będzie.
Wg mnie apel do dzieci neostrady powien być krótszy, rzeczowy i bliższy sercu. Coś co by obrazowało cały problem, jednocześnie nie zaśmiecając przekazu zbyt dużą ilością słów. No i oczywiście pisane w ich języku. Ogólnie więc wykład w stylu:
Zrób to jeszcze raz, to Cię znajdę i zniszczę! Wiem gdzie mieszkasz, penisie, a Twoją starą spotykam codziennie w warzywniaku, jak bułki kupuje!
Koniecznie formę Ty, piszemy wielką literą. Tak, tak - kształcenie z wychowaniem to podstawa.
YodiAlucard
30-01-2007, 01:07
Dobry i ciekawy pomysł i było by dobrze gdyby się przyjął ...
Nicolas de Neuvic
30-01-2007, 01:13
Dla niektórych to wygląda jak walka z wiatrakami, ale kiedyś miałem problem. Ktoś w kółko dobijał się do mnie (skan otwartych portów, emaile podejrzane). Któregoś dnia miałem dosyć i napisałem list do jego usługodawcy (ip miałem z firewalla). Powiem wam że po 3 dniach skończyła się zabawa.
Progmaniak
30-01-2007, 09:56
Na pewnym forum, na którym jestem był incydent, że jeden koleś wysylał posty typu xx ćpa itp. Okazało się że to był dzieciak...500zł grzywny i ojciec zabrał mu kompa.
NIE SIEDŹMY BEZ CZYNNIE! RÓBMY COŚ ABY NIE BYLO TU SYFU! RÓBMY COŚ CO POPRAWI NASZ KRAJ!
NIE SIEDŹMY BEZ CZYNNIE! RÓBMY COŚ ABY NIE BYLO TU SYFU! RÓBMY COŚ CO POPRAWI NASZ KRAJ!
To zacznij jak taki madry jestes, mamy milion sposobow i zadnego nie umiemy wykonac wiec...
btw. wydaje mi sie, ze otfans.pl narazie tylko straszy, a to niepomoze.
Ale wiekszosc keyloggerow na forach podkladaja osoby ktore maja w tym ogolne rozeznanie,nie tylko "dzieci neo".
Jestem za wprowadzeniem takiej zasady do regulaminu rowniez na forum Tibia.plX(
Nytalith
30-01-2007, 11:13
Ale wiekszosc keyloggerow na forach podkladaja osoby ktore maja w tym ogolne rozeznanie,nie tylko "dzieci neo".
Jestem za wprowadzeniem takiej zasady do regulaminu rowniez na forum Tibia.pl
Nie sadze, raczej po protsu przeczytali jakis debilny poradnik jak skonfigurowac keyloggera (a zapewniam, w necie sa takich tysiace) i wrzucaja hiper mega wypasne zdjecia/filmiki, a inne biedne dzieci nie potrafia odroznic ***** od .rec albo .jpg i mamy problem...
A co do pomyslu to dobry, ale obawiam sie ze to bedzie walka z wiatrakami.
NO pięknie, wchodzę w temat, a Avast odrazu : Ostrzeżenie znaleziono wirusa ...
W tym temacie jest nawet "koń trojański" !
"Zanleziono konia trojańskiego !
Plik: http://lag - NIE KLIKAĆ !!! TU TEN KOŃ SIĘ ZNAJDUJE !!!!
Takie ostrzeżenie mi wyskakuje ...
Mam nadzieję, że na naszym forum będzie też coś takiego:) . Niech modki zreportują kilka takich dzieci neo. Na jednym z forum jest taki temat, gdzie modki wklejają takie dzieci z dokładnymi info gdzie mieszkają itp. (za pomocą adresu IP), a następnie wysyłają maila ze skargą do providera. Dzięki temu jest czysto :)
Coray, wyłączony tag img także przed tym powinien obronić. Nie wyłączyłeś tychże? ;>
a ja mam takie pytanie, dlaczego zarzad forum nie wylaczy img we wszystkich dzialach? bo z tego, co widze, to tagi sa off tylko w zdjeciach...
HARY MARY ZAMIEŚCIŁ W TYM TEMACIE KONIA TROJAŃSKIEGO ! AVAST MNIE OBRONIL ! SKANUJCIE KOMPY !!!!!!
juz nie ma tu tego exploita...
w kazdym razie MI nic nie wykrylo, a tagi sobie wlaczylem na sekundke.
ucp>zmien opcje>
http://img204.imageshack.us/my.php?image=beznazwysk3.jpg
aha, avatary tez radze wylaczyc : D
Vanhelsen
30-01-2007, 13:49
a ja mam takie pytanie, dlaczego zarzad forum nie wylaczy img we wszystkich dzialach? bo z tego, co widze, to tagi sa off tylko w zdjeciach...
juz nie ma tu tego exploita...
w kazdym razie MI nic nie wykrylo, a tagi sobie wlaczylem na sekundke.
ucp>zmien opcje>
http://img204.imageshack.us/my.php?image=beznazwysk3.jpg
aha, avatary tez radze wylaczyc : DProponuję również skasować całkowicie skórki i przejść na forum w trybie czysto tekstowym ;]
A tak na poważnie, to po prostu proponuję a) wrzucenie przerobionego tekstu jako niusa, b) zbierać dane o "hakerach" i raz w miechu wysyłać do Neo :P O ile są z Neo (czyli 99% Hakerów ;))
@XIII
Jako przeciwnik naduzywania emotek, moglbys poprawic cytat tam gdzie sa ":" i "P" ;)
Ogolnie bardzo fajnie napisane.
@down
Postawienie spacji nie zmieniloby cytatu, a czytaloby sie o wiele przyjemniej.
@up
jak kogos cytuje, to w oryginale.
w sumie dzieki wywaleniu emotek forum by sie szybciej wczytywalo, ale...
Hegemmon
30-01-2007, 14:35
Tak kwoli wprowadzenia większej trwogi:
logi userów i adresy domen są trzymane na forum od wprowadzenia vBulletin
lista banów też jest przez nas kolekcjonowana i w razie potrzeby, można podać info o użytkowniku który rzucił na forum trojana nawet i rok temu.
trzeba będzie pożyczyć od otsfans.pl ich kontakty w organach ścigania i udostępnić im te informacje.
trzeba będzie zorganizować podobną akcję -.-
Always hunted
30-01-2007, 14:55
To na co jeszcze czekacie?! Zróbcie to jak najszybciej... wiem że to nie jest ''pstryk i gotowe'' ale da się zrobić, co?
Ale ja jestem prawie pewny, że żaden pseudo hacker nie wejdzie tutaj, bo tytuł zbyt skomplikowany... Mam nadzieję że ta akcja odławiania zacznie się bardzo szybko, i będzie tu w końcu bezpiecznie...
Temat proponuję przykleić!
down@
Haha, dobre
Najzabawniejsze sa dzieciaczki zakladajace exploity w interii, ktorym po 5minutach blokuja konta, bo limit polaczen zostal przekroczony :D
Arrot Hozi
30-01-2007, 15:02
W zwiazku z ostatnia fala exploitow i keylogerow na tym forum, zamieszczanych glownie przez malo inteligentne osoby, ktorych od tego czynu odstraszyc moze jedynie realna i niemalze namacalna grozba, chcialbym pokazac pewna informacje, a wlasciwie wyciag z prawa:
Link do oryginala:
http://www.otfans.pl/forums/showthread.php?tid=11081
Jezeli to zly dzial, to prosze o przeniesienie.
Mam nadzieje, ze ta informacja da choc troche do myslenia naszym wspanialym "hackerom".
I bardzo dobrze... Bardzo nie lubię hacków -.-
@edit
Hackerzy to NOOBY
Bym znalazl jakiegos dzieciaka - pseudo hakera to bym mu młotkiem kompa rozp********. Po co kraść konta/itemy... Czy niemozna samemu sobie zrobic postaci:(
@up
takich e-kozakow jak Ty to pozdrawiam.
@
Wiekszosc exploitow zawiera bledy zrobione specjalnie przez autorow aby ludzie nie znajacy jezyka w ktorym sa napisane tzw*****ipt kiddies nie uzywali ich i nazywali sie hackerami... Bo w zasadzie coto za hacker ktory kozysta z narzedzi przygotowanych przez innych. Niejest problemem skompilowac exploit jesli taki niema bledow, albo uzywac brutusa albo keyloggerow napisanych przez innych skoro nigdy nie spotkales sie z jezykiem w ktorym sa napisane.Biegajac po forum zrozumialem to i wlasnie czytam sobie symfonie c++ niechce byc noobkiem chce za 2 lata moc nazwac sie hakerem. HAKER jak to pieknie brzmi;]
JA JUZ NIECHCE BYC LAMEREM:P[
http://www.haker.com.pl/forum/viewtopic.php?p=108392&sid=cfde508ff77426abc37b1fc5004e0d22
Temat proponuję przykleić!
nie przejdzie.
wrogonastawiony
30-01-2007, 17:13
Tak kwoli wprowadzenia większej trwogi:
logi userów i adresy domen są trzymane na forum od wprowadzenia vBulletin
lista banów też jest przez nas kolekcjonowana i w razie potrzeby, można podać info o użytkowniku który rzucił na forum trojana nawet i rok temu.
trzeba będzie pożyczyć od otsfans.pl ich kontakty w organach ścigania i udostępnić im te informacje.
trzeba będzie zorganizować podobną akcję -.-
A ja Cie musze zmartwic - zyjemy w POLSCE i poki w niej zyjemy to takimi 'przewinieniami' jak te jeszcze dluugo sie nikt konkretny nie zainteresuje ;] Po 1 brak by było konkretnych dowodów, po 2 trudno by udowodnic jakiekolwiek szkody.. i kolo sie zamyka. Poki mamy takie organy scigania to nic sie nie zmieni.. oni nie maja sprzetu i wyszkolenia zeby scigac piratow internetowych i konkretnych hakerow, ktorzy WYRZADZILI JAKIES SZKODY. Mam qpla w policji, on sam mowi ze w Polsce ledwo ogarniaja bandytow na rl a co dopiero takich szczurkow..
@Arrot Hozi
Nie ublizaj prawdziwym hackerom.. kto wogule te 'zera' nazwał hackerami ? Oo
Ja bym propobnował dać jakiegoś news'a na stronce bo szczerze wątpie żeby ten temat przeczytał jakiś "pseudo-haker" (ale tak samo wątpie że przeczytaja to all modki a co dopiero news....)
Vanhelsen
30-01-2007, 18:30
A ja Cie musze zmartwic - zyjemy w POLSCE i poki w niej zyjemy to takimi 'przewinieniami' jak te jeszcze dluugo sie nikt konkretny nie zainteresuje ;] Po 1 brak by było konkretnych dowodów, po 2 trudno by udowodnic jakiekolwiek szkody.. i kolo sie zamyka. Poki mamy takie organy scigania to nic sie nie zmieni.. oni nie maja sprzetu i wyszkolenia zeby scigac piratow internetowych i konkretnych hakerow, ktorzy WYRZADZILI JAKIES SZKODY. Mam qpla w policji, on sam mowi ze w Polsce ledwo ogarniaja bandytow na rl a co dopiero takich szczurkow..
@Arrot Hozi
Nie ublizaj prawdziwym hackerom.. kto wogule te 'zera' nazwał hackerami ? Oo...zgodnie z Ustawą o Ochronie Internetu z dnia 29.08.97, Dziennik Ustaw Nr 133 Poz. 883 § 12 Rozpowszechnianie oprogramowania, które może wywołać wadliwe działanie systemu komputerowego lub prowadzić do kradzieży poufnych danych podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
10 Znakóff
Aredox Dian
30-01-2007, 18:43
Jest tylko pewien problem.
Zapewnie 2/5 użytkowników co wysyłają wirusy korzystają z kafejki lub komputerów kolegów. I co wtedy?
Nice one!
Było by fajnie, jakbys pytania pogrubił, a cytaty prawne zostawił jak są, aby to sie ładnie wyroznialo...
Baj de łej, mam nadzieje, że jak najwiecej osob dotrze do tego.
@2up
dochodzenie w kafejce, wlasciciel przekazuje wszystkie informacje ( + monitoring w kafejkach w dzisiejszych czasach to codziennosc ).
jezeli script kiddie wysylal temat z komputera kolegi, to jeszcze lepiej, bo kolezka musi powiedziec wszystkie informacje, albo dostaje zawiasy za utrudnianie sledztwa badz skladanie falszywych zeznan.
@Ryba
dobra, zaraz sie tym zajme.
@
a moze z tym newsem to dobry pomysl? dzieci by sie choc troche wystraszyly i powstawaloby mniej tematow z keylogerami.
a modki by mialy mniej roboty z usuwaniem tematow z kolejnymi fotkami w rarze, pojedynkiem taifuna z eo na test serwerze w wykonywalnym pliku ***** i ukrytych w tagach img wmf exploitem.
@2up
dochodzenie w kafejce, wlasciciel przekazuje wszystkie informacje ( + monitoring w kafejkach w dzisiejszych czasach to codziennosc ).
jezeli script kiddie wysylal temat z komputera kolegi, to jeszcze lepiej, bo kolezka musi powiedziec wszystkie informacje, albo dostaje zawiasy za utrudnianie sledztwa badz skladanie falszywych zeznan.
@Ryba
dobra, zaraz sie tym zajme.
@
a moze z tym newsem to dobry pomysl? dzieci by sie choc troche wystraszyly i powstawaloby mniej tematow z keylogerami.
a modki by mialy mniej roboty z usuwaniem tematow z kolejnymi fotkami w rarze, pojedynkiem taifuna z eo na test serwerze w wykonywalnym pliku ***** i ukrytych w tagach img wmf exploitem.
Dzieci są mądre do póki nie zrobią czegoś co da im nauczkę.
Niestety to się sprawdza w prawie każdym przypadku.
Ja kiedyś przez durne żarty <dzwonienie na domofony i robienie sobie jaj>
z kumplami miałem prawie sprawę w sądzie o wymuszanie pieniędzy. -.-"
No ale na temat :P
Na pewno takie coś pomoże chociaż w najmniejszym stopniu zwalczyć tych hmm.. jak by to nazwać kinder hackerów(?) :P
Poza tym gz dla ciebie. :D za wykonanie kawałka dobrej roboty.
Pomysł mi (i większości ekipy, przynajmniej tej części, która się wypowiadała) jak najbardziej się podoba. Obecnie rozważamy to, i chyba faktycznie któryś z adminów przejdzie się na lokalną komendę w sprawie kilku osób, bo chyba inaczej faktycznie nie da się. Nawet, jak któryś dostanie tylko konfiskatę narzędzia przestępstwa + zawiasy, to następnym razem się zastanowi, a może też kilka osób nauczy się na błędach innych.
Pomysł mi (i większości ekipy, przynajmniej tej części, która się wypowiadała) jak najbardziej się podoba. Obecnie rozważamy to, i chyba faktycznie któryś z adminów przejdzie się na lokalną komendę w sprawie kilku osób, bo chyba inaczej faktycznie nie da się. Nawet, jak któryś dostanie tylko konfiskatę narzędzia przestępstwa + zawiasy, to następnym razem się zastanowi, a może też kilka osób nauczy się na błędach innych.
I to jest sluszna decyzja jak najbardziej
Jest tylko pewien problem.
Zapewnie 2/5 użytkowników co wysyłają wirusy korzystają z kafejki lub komputerów kolegów. I co wtedy?
90% to trolle ktore mysla ze jak maja neostrade to nic im nie mozna zrobic
Draggy_Slayer
30-01-2007, 23:54
XIII
ja sie ciebie bac zaczynam :P
jak dla mnei to to na strone glowna:) i niech admini to zglaszaja, ale jak znam zycie admini serwisu przestrasza sie "papierkowej roboty" i dalej bedzie jak bylo
Jjjjjjejeejejejejejeejejje!! Jak zobacze efekty to dam wam screena z moim charem ;) albo dam wam swoje zdjecie nawet!! :D
btw. na prawde administracja forum nie wiedziala o takich mozliwosciach? o.O
Draggy_Slayer
31-01-2007, 00:06
moim zdaniem jak gnojek jeden z drugim dostanie wezwanie na policje to juz 2 raz tego nie zrobia wiec ja ten pomysl w 100 % popieram
wiekszosc tych pro hakjerow ma >14 lat
jakbym ja mial 14 lat i z policjy przyszedl by polecony, ze mam sie stawic na wyjasnienie to ojciec by mnie chyba z domu wyrzucil i dozywotni zakaz uzywania kompa
wiec moim zdnaiem to duzo da... pytanie tlyo do adminow czy maja zamiar cos z tym zrobic ?
ostatnio na forum pojawila sie plaga "hakerow" (o ile tak to mozna nazwac), daltego pomysl cudenko :)
Axe'Taifun
31-01-2007, 00:08
I dobrze. Przynajmniej nie będzie więcej linków, plików itp z materiałami hakerskimi zamieszczonymi przez gówniarzy, którzy używają gotowych keyloggerow itp. Ja sie nie tym nie znam, ale wiem, że zrobić coś takiego to kwestia paru godzin przy poradniku (mówie o tych prostych keyloggerach).
COraz więcej dzieci neo, które myślą, że swoim rozumem wyprzedziły epokę.
Admini tej strony w celujący sposób pozbywają sie ich.
co do topicu i komentarzy - co do tego ze zyjemy w polsce - jesli zgloszono by przestepstwo internetowe, napewno zostalo by ono potraktowane powaznie i zrobiono by wszystko co sie da; minusem jest jednak to, ze w przypadku tego typu przestepstw - istnieje wiele sposobow na unikniecie jakiejkolwiek kary ;]
ostatnio na forum pojawila sie plaga "hakerow" (o ile tak to mozna nazwac), daltego pomysl cudenko :)
nie hakerow...tylko :
pr0h4x10r0w
Taki dzieciak przeciez moglby sklamac i powiedziec ,ze to robil jego kolega bedac u niego <wrobic kolege> albo powiedziec ,ze to robil wujek z ameryki k,ktory byl na wakacjach....huh?
@up
<lol666>
dlatego napisalem w nawiasie i dodalem komentarz...
czytamy ze zrozumieniem...
Draggy_Slayer
31-01-2007, 00:18
@up
to za to odpowie jego kolega (a hakerek dostanie lincz w szkole/pod blokiem etc.)
albo wujek z ameryki (a hakerek dostanie lincz od rodziny)
wiec tak czy owak zostanie ukarany
a raczej watpie ze beda karac "kolegow" ale raczej wlasciciela komputera
ale pytanie dalej pozostaje, czy administratorzy maja zamiar to rzeczywiscie zglaszac czy bedzie to tylko straszenie dzieci neo aby wiecej tego nie robily
A co z akcją "wjazdu na chatę policji z nakazem"? (IMO bardzo podobnej)
Początkowo były groźby. Potem słyszano, że znajemu znajomego weszli i zgarnęli wszystko. Na koniec pojawiły się plotki "ponoć na sąsiednim osiedlu byli i przeszli 250 mieszkań" itp .
Niestety jakoś z tego co wiem, poziom 'piractwa' niewiele zmalał.
@down:
Nie mówię, że to pic na wodę. Tylko, że praktyka w dalszym ciągu jest zbyt niska, żeby ludzie zaczęli sie faktycznie bać i wykupywać oryginały.
Myślę więc, że gdyby zgłosić to na komendę, to należałoby również, rzeczywiście zacząć to praktykować. (ewentualnie opublikować kilka pozorowanych wjazdów) Bo jak te małe szkodniki stwierdzą, że zagrożenie jest nikłe, to niewiele się przejmą.
W skrócie: Pomysł w teorii bardzo dobry, ale pamiętajcie o praktyce. Ktoś będzie musiał patrolować forum, sprawdzać logi i dzwonic powiedzmy raz w tygodniu do stróżów prawa. Ostrzeżenie nie wystarczy.
Draggy_Slayer
31-01-2007, 00:24
@up
to nie bullshit bo rzeczywiscie sprawdzali
klopoty zaczynaja sie jak masz nielegalny system i ciagniesz aktualizacje do windowsa to wtedy duze prawdopodobienstwo takiego wjazdu, gadalem z kobieta od informatyki (obcykana w tych sprawach piratami sie z nia wymieniam zawszE:P) i mowila ze jak masz postawiony legalny system to nie ma praktycznie mozliwosci zbey cie nameirzyli
chyba ze ciagniesz z p2p/warezow to wtedy tak
ale wiekszosc ludzi dostala konfiskaty kompow za to ze mieli nielegalny system a ciagneli aktualizacje
zreszta nie od dzis wiadomo ze pan Bill placi policji (o usa wim na 80% co do polskich akcji to nie mam informacji) za skrupulatne sprawdzanie doniesien o nielegalnych systemach
Axe'Taifun
31-01-2007, 00:24
Jeśli chodzi o wjazd na chatę-KOLEJNA PRZESTROGA.
Powiedzmy, że za wysyłanie hakerskich stron, linków itp groza 3 lata.
Robią wjazd i znajdują mnóstwo płyt pirackich. CHyba nie sądzicie, że taki ,,cfaniaczek" ma gry kupione z Media Markcie albo przez gram.pl, prawda?
A za pirata kolejna 2 lata :P
ja tam mieszkam w stach mnie polskie prawo malo obchodzi
Draggy_Slayer
31-01-2007, 00:43
@up
dla twojej informacji tam jeszcze bardzije scigaja ludzi za przestepstwa internetowe:) wiec na twoim miejscu bym sie nie cieszyl pro hakerku:)
zreszta zaraz pewnie jakis admin nam powie skad jestes bo maja twoje ip:) jak zreszta ip kazdego postujacego
Bezkituu
31-01-2007, 00:48
:):):):):):):):):):):):):):):)
sallceson
31-01-2007, 01:03
@up
gadaj z dupą to cie osra..
@topic
a teraz sie obudzcie z tego pieknego snu o czystym forum...
załóżmy że wszystko idzie pieknie kolejne osoby zglaszane na policja.. tibia.pl pracuje jak cudo..i na tym sie konczy
Polska policja sie nadaje do pielenia katofli prawde mowiac - co z tego ze beda zgloszenia jak z 1/10 cos sie bedzie dziala a z reszta bedzie 'sprawa w toku' a w praktyce rozwiaza pare spraw za to beda glosno trąbic jak to policja dobrze pracuje..
prosty przyklad - jak przejechałem rowerem po przejciu dla pieszych to z miłym usmiechem policjant wlepil mi 50zl mandatu. ale jak mi ukradli telefon i zegarek to po tygodniu sprawa umorzona z powodu 'niskiej szkodliwosci czynu' to tylko maly przyklad z miasta ale przedstawi podejscie policji do wszystkich spraw ( w kazdym razie do wiekszosci) wiec naprawde nie napalacjie sie na efekty... tym bardziej ze taka akcja musialabybyc na wieksza skale nie tylko tibia.pl czy otfans.pl (czy jakos tak) bo tego syfu jest pełno wszedzie.. im wiecej tym lepiej to moze cis sie uda
oczywiscie temat bardzo dobry, graty dla autora za niego i teamu ze sie tym interesuje ale patrze realnie na to i czarno widze.. pozdro
" Nawet, gdy rodzinie Twej łzy do oczu się cisną
Przenigdy nie współpracuj z pierdoloną policją! "
Duchowo Mocny, Peja
kilka up Shutis
Troche powagi... Niedosc ze zrobiles 2 konta jednego dnia to jeszcze wlepiles ten sam link z keylogerem w podpisie... i sie odechciewa czytac forum:(
Jorg Bruce
31-01-2007, 01:41
Teraz te forum wg mnie to jeden wielki syf wchodze forum>filmy>25 drut pkuje (przyklad)>Avast "Ostrzezenia znaleziono wirusa" i konik trojanski ^^
Ja narazie nie bede wchodzil na to forum
Modki postarajcie sie o to pujdzcie na ta komende paru hax0row zostanie ukaranych a reszta sie zdyga i bedzie git i forum bedzie czyste
yattaman
31-01-2007, 01:51
Restartowanie forum by pomoglo. Ale oprocz misz-maszu znikna tez przydatne tematy. A policja powinna sie bardziej postarac! Bo taki bodajze maly Florek, ktory nie ma zielonego pojecia o komputerach, programowaniu i hackowaniu dostanie od tatusia Neostrade, poszpera w guglach, znajdzie i przeczyta artykul nie dla niego przeznaczony, i juz jest hakerem. Bo takie dzieci Neo to potrafia naprzwde sie szybko nauczyc jak chca.
Teraz te forum wg mnie to jeden wielki syf wchodze forum>filmy>25 drut pkuje (przyklad)>Avast "Ostrzezenia znaleziono wirusa" i konik trojanski ^^
Ja narazie nie bede wchodzil na to forum
Modki postarajcie sie o to pujdzcie na ta komende paru hax0row zostanie ukaranych a reszta sie zdyga i bedzie git i forum bedzie czyste
wylacz sobie tagi img w opcjach i avascik juz nie bedzie piszczec.
@up
oni musza przeczytac tutorial ( obowiazkowo z obrazkami ), potem biora gotowy skrypt i...jest to, co jest.
Pyro Aris
31-01-2007, 04:09
zaloze sie ze 50% tych postow napisali wlasnie "hackerzy" swoimi glownymi kontami
sallceson
31-01-2007, 10:03
@gremlin
sie przyczepie do ostatniej czesci :) moje starty wyniosły ~400 zl a dotego jeszcze 2 osoby - laczne straty byly ponad 1000 no ale teraz ma to male znaczenie chodzi o to ze policja nie zrobila w tej sprawie kompletnie nic a mi sie udalo znalezc komis gdzie złodziej chcial sprzedac telefony (nie sprzedal bo sprzedawca chcial danych osobowych) a sprzedawca powiedzial ze rozpoznałby złodzieja dodajac do tego okolicznosci zdarzenia (mala grupa osob byla podejrzana) - to naprawde niewiele pracy policjanta potrzeba zeby rozwiazac sprawe. Ale ze w policji 'sortuja' sprawy na łatwe i nie to od poczatku moja zostala olana. i mimo ze nalegalem zeby sprawa sie zajac powazniej, mimo ze zglaszalem ze komis znaleziono i sprzedawca chetnie by wspołpracowal to polcja juz sie tym nie interesowala.
dlatego mowie ze musi to byc akcja na wieksza skale bo jesli zostana zalani masa zgloszen takich 'spraw internetowych' to sie beda musieli zajac a jak bedzie pare tylko z tibia.pl to to oleja bo nie bedzie sie chcialo ruszyc dupy zeby to rozwiazac.
mam wielka nadzieje ze myle sie co do policji ale realnie patrzac to sa male szanse... ale jakby jakis policjant byl poszkodowany to bardzo szybko by sie tym zajeli :)
ja tam nigdy nie bede mial szacunku dla policji bo na niego nie zasluguje
zaloze sie ze 50% tych postow napisali wlasnie "hackerzy" swoimi glownymi kontami
Cos ty...50%?! ZARTUJESZ?! 99%!!!!!!!!!1111111111Wszyscy jestesmy pr0h4x10r4m1......
To tutaj jest 2 adminow o.o
Dobrze że zostało to napisane może chociaż troszkę będzie spokojniej...
Moim zdaniem powinno się nawet lepiej karać tych którzy bawią się w takie rzeczy... ponieważ często uniemożliwia to korzystanie z internetu osobom które nie są niczemu winne i chcą normalnie korzystać z tego za co płacą...
Często rodzice pozostawiają swoim dzieciom wolną rękę na komputerze przez co właśnie wiele osób znudzonych normalnym korzystaniem z komputera i internetu musi się pobawić w takie rzeczy... Nie mówię bo moi rodzice też nie sprawdzają co ja robię na kompie ale już rozmawiali ze mną na ten temat...
Czasami wielu osobą nieletnim wydaje się że jak zrobią trojana czy coś w tym stylu to nie poniosą kary... Mam nadzieje że po przeczytaniu tego tematu chociaż część zrozumie co może się stać jeśli będą bawić się w takie pierdoły...
@up
gadaj z dupą to cie osra..
@topic
a teraz sie obudzcie z tego pieknego snu o czystym forum...
załóżmy że wszystko idzie pieknie kolejne osoby zglaszane na policja.. tibia.pl pracuje jak cudo..i na tym sie konczy
Polska policja sie nadaje do pielenia katofli prawde mowiac - co z tego ze beda zgloszenia jak z 1/10 cos sie bedzie dziala a z reszta bedzie 'sprawa w toku' a w praktyce rozwiaza pare spraw za to beda glosno trąbic jak to policja dobrze pracuje..
prosty przyklad - jak przejechałem rowerem po przejciu dla pieszych to z miłym usmiechem policjant wlepil mi 50zl mandatu. ale jak mi ukradli telefon i zegarek to po tygodniu sprawa umorzona z powodu 'niskiej szkodliwosci czynu' to tylko maly przyklad z miasta ale przedstawi podejscie policji do wszystkich spraw ( w kazdym razie do wiekszosci) wiec naprawde nie napalacjie sie na efekty... tym bardziej ze taka akcja musialabybyc na wieksza skale nie tylko tibia.pl czy otfans.pl (czy jakos tak) bo tego syfu jest pełno wszedzie.. im wiecej tym lepiej to moze cis sie uda
oczywiscie temat bardzo dobry, graty dla autora za niego i teamu ze sie tym interesuje ale patrze realnie na to i czarno widze.. pozdro
" Nawet, gdy rodzinie Twej łzy do oczu się cisną
Przenigdy nie współpracuj z pierdoloną policją! "
Duchowo Mocny, Peja
Gnojki bys sie wystraszyly gdyby tylko rodzicie zobaczyli wezwanie do sadu grockiego nawet niewarzne na jaka date a co to odzyskania mienia stracaonego
Jesli udowodnil bys ze w ostatnim czase weszles w jakiegos kayllogera < trudne slowo ;p + udowodnil bys ze miales jakies rzeczy na postaci ktore straciles tzn ss'y filmy wtedy mozesz pozadzic Hajkera o kradziez mienia i wycenic mu wszystko 5 zl lub 5.50 zl od 10 k + tam powiedziec ze zepsul ci hec na gre czy cos w tym stylu ze straviles pacc czy ze nie mogles grac dodac 200 zł
Jakby ktos z forum tibi.pl poszedl na policje przynajmniej z 5 osobami z statniego tygodnia byllbym bardzo wdzieczny
To tutaj jest 2 adminow o.oTrzech: MatKus, bosal, Dr. Omader
zreszta nie od dzis wiadomo ze pan Bill placi policji (o usa wim na 80% co do polskich akcji to nie mam informacji) za skrupulatne sprawdzanie doniesien o nielegalnych systemach
To by był strzał we własną stopę. Bill ma wyraźny interes w tym, aby wielu młodych ludzi korzystało z nielegalnego oprogramowania. Powód jest prosty, młody się nauczy windowsa, offica + innych bzdetów od MS/adobe etc, na studiach pogłębi swoją wiedzę z w/w produktów. Wejdzie w dorosłe życie z umiejętnością biegłej obsługi tych programów.
A reszty możesz się samemu domyślić, że firma która takich ludzi zatrudni, będzie miała oprogramowanie od kogo?
A dla mnie to bardzo dobry pomysł sam przez Hackera straciłem eq. Mam prawie 14 lat i wiem że jak by za hackerstwo miał płacić karę to na bank dostał by szlaban i nauczkę. I by se nie pochakował.
Pomysl jest dobry, ale pewnie wiekszosc ivól hakieruf tego nie zobaczy.
Pomysl jest dobry, ale pewnie wiekszosc ivól hakieruf tego nie zobaczy.
jakby sie dalo jakiegos newsa ostrzegajace script kiddie na strone glowna, to zareczam Ci, ze tematow z keyami powstawaloby o wiele mniej.
ahah to do uzytkownika mroku
nie rozrozniasz rasizmu od nie lubienia niemcow!;] a i btw. to ty mnie nazywales bambusem;d ahah rasisto! MHROOOOOCK
bartii10
31-01-2007, 17:23
Najzabawniejsze sa dzieciaczki zakladajace exploity w interii, ktorym po 5minutach blokuja konta, bo limit polaczen zostal przekroczony :D
ja wlasnei kliknalem na taki link. po chwili otworzyla sie strona z czerwonym napisem 'error costam'. tzn ze sie nie sciagnal keylogg?
@topic
bardzo bym chcial zeby ten plan zostal wcielony w zycie. sam stracilem cale eq i kase ;/. przestalem miec zaufanie do tej strony ;/. nie sciagam filmikow i nie otwieram rzadnych linkow. coraz rzaadziej zagladam. wszystko przez 'hkerkow' ;(
ahah to do uzytkownika mroku
nie rozrozniasz rasizmu od nie lubienia niemcow!;] a i btw. to ty mnie nazywales bambusem;d ahah rasisto! MHROOOOOCK
1322411 (30-01-2007 19:22)
pierdole ciebie i calą twoją "ojczyzne"
1322411 (30-01-2007 15:35)
:/ wspolczuje ci niemieckiego:/
1322411 (30-01-2007 15:37)
mhroku to chyba oswiecim dla twoich dziadkow wyrzadzil taka krzywde, a ty to odziedziczyles:/
I inne....przeczytaj sobie w historii w momencie ,gdy pisalem o twoich upodobaniach wrecz pasjacych do mlodziezy wszechpolskiej,ze nie lubisz <jak to okreslilerm w twoim jezyku> "bambusow"....przyjebales sie bez powodu i plakales..tyle...
ja wlasnei kliknalem na taki link. po chwili otworzyla sie strona z czerwonym napisem 'error costam'. tzn ze sie nie sciagnal keylogg?
@topic
bardzo bym chcial zeby ten plan zostal wcielony w zycie. sam stracilem cale eq i kase ;/. przestalem miec zaufanie do tej strony ;/. nie sciagam filmikow i nie otwieram rzadnych linkow. coraz rzaadziej zagladam. wszystko przez 'hkerkow' ;(
EJjjj, jak avascik Ci zablokowal polaczenie, to nie masz sie czego obawiac, nikt nie skradnie Twojego brass seta. Gorzej, jesli po kliknieciu w link antywir nic nie zrobil. Radze przeskanowac komputer ad-aware i zaopatrzyc sie w soft nod32, zone alarm pro, process explorer, h this, rootkit revealer ( tzn nie wiem, czy w tym linku byl rootkit, bo go nie widzialem ). A ogolnie to na rootkity polecam format.
A Tobie polecam pouczyc sie polskiego, bo strasznie kaleczysz swoj jezyk ojczysty.
bartii10
31-01-2007, 17:57
no wlasnie skanowalem nodem i nic nie wykryl. 0 wirusow.
a co do polskiego to sie ucze przez caly czas ;p. i chyba bede sie uczyc przez cale zycie tego naszego wspanialego jezyka ojczystego.
a powiedzcie mi, czy to prawda ze keylogger zapisuje tylko to cosie pisze na klaw i jak sie ktos loguje uzywajac kopiuj/wklej to nie ma szans na hacka??
prawd czy falsz?
@down
no wlasnei nie skanowalem. jak sie nazywa ten program ?? sciagne i przeskanuje.
edit
rootkit znalazl cos takiego:
c:\windows\prefetch\cmd*****-087b4001.pf
data dzisiejsza, godzina 17:18
o co chodzi??
@up
Mozna to miedzy bajki wlozyc.
A rootkit revealerem skanowales?
edit
RootkitRevealer
edit
no i teraz wykasuj te wpisy, ktore Ci sie pokazaly -.-
a powiedzcie mi, czy to prawda ze keylogger zapisuje tylko to cosie pisze na klaw i jak sie ktos loguje uzywajac kopiuj/wklej to nie ma szans na hacka??
prawd czy falsz?
Zalezy, te lepsze keylogi sprawdzaja kazdy twoj ruch, a te gorsze chyba tylko to co piszesz. (Moge sie mylic)
Bla bla bla ...
Jak ktos jedzie przez program do zmieniania proxy to se możecie -,-
Łączenie się za pośrednictwem proxy jest przydatne sczególnie dla osób mających stałe łącze ze stałym IP, jak również dla osób w sieci lokalnej DHCP.
Główną zaletą jest to, że jesteśmy ukryci w sieci ,ściągamy pod innym IP niż nasze rzeczywiste.
bartii10
31-01-2007, 20:50
@up
czyli wniosek jestt prosty. sformatowac dysk, nie wchodzic na tibia.pl, nie korzystac z tego forum wogole??? a powiedzcie mi co z tegomacie ze ukradniecie komus konto??
edit
http://blog.konieczny.be/2005/07/25/wywiad-z-hakerem/
czytajcie od posrtu nr 18 w dol.
Moze nie co ja z tego mam ale wiem, ze tacy h4xi0rzy maja satyfakcje. I na tym im glownie zalezy, itemy to drugorzedna sprawa.
Łączenie się za pośrednictwem proxy jest przydatne sczególnie dla osób mających stałe łącze ze stałym IP, jak również dla osób w sieci lokalnej DHCP.
Główną zaletą jest to, że jesteśmy ukryci w sieci ,ściągamy pod innym IP niż nasze rzeczywiste.
i jakim cudem namierzycie evul h4xxior4???
jakiś tam tutorial dla newb h4xxxorów
1....
2....
3. Zawsze używaj proxy...
Nawet newby jadą na proxy
baj baj
wrogonastawiony
01-02-2007, 11:46
Uzupełniajac post Gremlina dodam, ze userzy neoski mysla ze zawsze sa anonimowi. Nic bardziej mylnego;) Kazdy uzytkownik neostrady ma przypisany swoj numer ID, to ze macie zmienne IP nie kryje was.. wystarczy ip oraz data połączenia i ciach, MAMY CIE ;]
dinrakit
01-02-2007, 11:54
Wczoraj mnie zaatakowaly naraz 2 exploity. Dobrze ze mialem antywira bo bym stracil postac... O ile mozna byc na tyle madrym i nie sciagac keyloggerow, to na exploity nie ma zadnej metody bo ktos umiesci na zwyklej stronie a ja nie wiem ze on tam jest i nie moge sie domyslec :(
@topic
Bardzo dobrze, popieram. Najlepiej ich w poprawczaku na kilka lat zamykac. :D
mam nadzieje ze wszystkie te lamusy wejda w ten link i przemysla to co robia...
Jezeli nie chcecie stracic swoich plate setow, zainstalujcie sobie latke na exploit wmf ( win xp )
http://www.microsoft.com/downloads/thankyou.aspx?familyId=0c1b4c96-57ae-499e-b89b-215b7bb4d8e9&displayLang=pl&oRef=http%3a%2f%2fwww.win-os.pl%2f
Pobieranie powinno nastapic automatycznie.
Wlasciwie to ta latka wyszla ponad rok temu, ale co tam.
A tu taka ciekawostka:
Moskiewska firma antywirusowa, Kaspersky Labs, twierdzi, że exploit na lukę w systemie Windows dot. plików .wmf został sprzedany przez rosyjską grupę cyberprzestępców za kwotę 4 tys. USD. Kaspersky ujawnia, że dwie lub trzy rywalizujące ze sobą grupy rosyjskich crackerów próbowały sprzedać kod exploita. Wg specjalistów z laboratoriów Kaspersky, zadziwiające jest to, że grupy do końca nie rozumiały zasady działania exploita...
Namierzono również jednego z kupców kodu, którym okazał się człowiek zamieszany tworzenie oprogramowania typu spyware. Przypuszcza się, że właśnie on upowszechnił w sieci oprogramowanie bazujące na exploicie. W świetle raportu Kasperky Lab, kłamstwo można zarzucić wcześniejszym doniesieniom, iż dziurę w plikach .wmf odkryli specjaliści od bezpieczeństwa, niezwłocznie informując o tym Microsoft.
Nie brakuje również teorii spiskowych. Niektórzy postrzegają lukę w plikach .wmf jako celowe posunięcie Microsoftu, służące jako backdoor do każdego systemu z rodziny Windows. Wg doniesień, dziura była obecna już od 1990 roku w produkcie Windows 3.0. Microsoft załatał ją po 16 latach, 6 stycznia bieżącego roku. ( 2006r: dop. XIII )
Przeczytajcie sobie ten tekst:
http://www.arcabit.pl/infobase.html?show=description&id=1124
Tak trzymać precz z hakerami !!! i ze :spam: -em też :P !!
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.