Pokaż pełną wersje : Update - co ulepszyć w danych profesjach?
Zapewne w nowym update clipsoft nie ulepszy profesji, a tylko doda jakieś nowe questy/potwory dla pacc, ale mniejsza o to:D Załóżmy teoretycznie, że clipsoft ma zamiar ulepszyć profesję, jakie zmiany według was byłyby odpowiednie? Postaram się napisać co ja bym dodał do każdej profesji:
Knight:
- Zwiększenie średniej ilości obrażeń zadawanych z melee. Nie chodzi mi o max hity, gdyż te są dobre. Zauważcie, że sorcer/druid, gdy atakuje nie ma czegoś takiego jak spark, puff, hit za 1hp. Wszystkie ataki z czarów/run mają zawsze siłę 70-100%. Knight best hity ma dobre jednak po podliczeniu wszystkich hitów średnia jest mała. Czy sprawiedliwe jest to że knight na 100lv+, skille 100+ ma średnią w draga w okolicach 100hp?
- Średnia hitów knighta powinna rosnąć zarówno ze wzrostem skilla jak i levela. Sorcer z każdym lv bije 2% mocniej, natomiast z każdym magic levelem 3% mocniej. Knightowi level nic nie daje.
- Powinny być ustalone minimalne hity w zależności od levelu. Jak już wcześniej wspomniałem knight nigdy nie wie czy uderzy za 100hp czy za 1hp, więc nie może obliczyć w ilu turach pokona przeciwnika. Czasem przez tą "niewiedzę" dochodzi niepotrzebnie użyty uh lub przypadkowy dead..
- Zwiększony wpływ shieldingu na szanse zblokowania ciosu. W tej chwili sorcer/druid z dobrą tarczą w trybie full def blokuje więcej ciosów, niż knight na skillu 80 w trybie full attack.
- Ulepszenie możliwości treningu skillów. Skillowanie jest bardzo nudnym i nużącym procesem. Moja propozycja jest taka, aby skille dało się trenować szybciej za dodatkową opłatą. Np. idziesz do gildii rycerzy, rozmawiasz z NPCem i płacisz za możliwość awansu w swordzie/axe/club. Oczywiście wraz z wyższym skillem opłata będzie wyższa. Pomysł kontrowersyjny, ale uczynił by granie rycerzem znacznie łatwiejsze.
- Exori nie powinno brać więcej many z każdym levelem, ale stałą wartość np. 200many
- Ulepszenie knighta w PVP. Knight powinien posiadać runę której obrażenia nie rosną wraz z mlev, ale ze skillem. Według mnie damage knighta dzięki temu by się znacznie zwiększył. Zauważcie, że są bursty których obrażenia rosną z mlev.
Paladyn:
- Zwiększenie średniej ilości obrażeń zadawanych z distance.
- Średnia hitów paladyna powinna rosnąć zarówno ze wzrostem skilla jak i levela.
- Powinny być ustalone minimalne hity w zależności od levelu.
- Ulepszenie możliwości treningu skillów.
- Czary Conjure Bolt oraz Power Bolt powinny być dostępne dla facc. Po za tym paladyn powinien mieć możliwość zakupienia Power, Infernal Boltów w sklepie. Proszę zauważyć, że sorcer/druid może nakupić tyle sd ile mu się podoba.
Druid/Sorcerer:
-Vis powinień brać 80many. 20 many przy obrażeniach zadawanych przez hlev sorca/druta jest wynikiem mocno zaniżonym.
Zapraszam do komentowania i krytykowania:D Moderatorów proszę o nie usuwanie/ nie cenzurowanie tematu.
WIesz co, ja to się radzę przenieść do tego tematu:
http://forum.tibia.com/forum/?action=thread&threadid=1280141&pagenumber=1
Więcej zdziałasz.
Pzdr.
Czy sprawiedliwe jest to że knight na 100lv+, skille 100+ ma średnią w draga w okolicach 100hp?
Zauważ, że knight słabo bije, ale za to ma trzy razy więcej hp od sorca/druida, którzy biją mocno. Coś za coś.
- Średnia hitów knighta powinna rosnąć zarówno ze wzrostem skilla jak i levela. (...) Knightowi level nic nie daje.
Dowód? Jakikolwiek sensowny.
Patrz ad. 1.
- Zwiększony wpływ shieldingu na szanse zblokowania ciosu. W tej chwili sorcer/druid z dobrą tarczą w trybie full def blokuje więcej ciosów, niż knight na skillu 80 w trybie full attack.
Twoje rozwiązanie jedynie dałoby plusy sorcowi/druidowi. Nie powinni zwiększać skuteczności shieldingu tylko zmniejszyć przepaść między full def a full atk.
Niezły pomysł, aczkolwiek pewnie byłoby to bardzo drogie.
- Ulepszenie knighta w PVP. Knight powinien posiadać runę której obrażenia nie rosną wraz z mlev, ale ze skillem. Według mnie damage knighta dzięki temu by się znacznie zwiększył.
Nie, nie, nie. Knight bije może słabo, ale za to stale i za darmo. I ciężko go zabić. Tak jak w ad. 1 - coś za coś.
- Czary Conjure Bolt oraz Power Bolt powinny być dostępne dla facc.
To podważa sensowność PACCa - zdecydowanie NIE.
-Vis powinień brać 80many.
Tutaj bez kurtuazji - j e b i e c i e?
WIesz co, ja to się radzę przenieść do tego tematu:
http://forum.tibia.com/forum/?action=thread&threadid=1280141&pagenumber=1
Więcej zdziałasz.
Pzdr.
Nie zamieszczaj tego linku, bo moderator jest uczulony na niego:-) A co do przeniesienia tematu, umieściłem pierw tutaj. Zobaczę jakie zmiany chce większość i dopiero będę decydował jak zmodyfikować i umieścić ten temat na tibia.com
edit: Jak komentujecie to co napisałem to mam tylko jedną prośbę: Kulturka:D
Korzystanie Rycka z 'soul points', dla uzyskania (czasowo) jakiegoś zysku. Resztę pozostawiam wyobraźni.
@down:
bardziej myslałem, że przykładowo po wypowiedzeniu odpowiedniej inkantacji, traci określoną ilosc soula (np 60) i zyskuje wzrost wszystkich skili (np. o 2) na jakiś czas (np 20 sek) itp
Korzystanie Rycka z 'soul points', dla uzyskania (czasowo) jakiegoś zysku. Resztę pozostawiam wyobraźni.
No wlasnie, knight moglby wyrabiac sobie ringi,lub jakies przyziemne runy typu lmm,chyba ze dodali by jakas rune ktora by podwyzszala skile lub staty broni,mysle ze to by dodalo klimatu RPG ;)
- Ulepszenie możliwości treningu skillów. Skillowanie jest bardzo nudnym i nużącym procesem. Moja propozycja jest taka, aby skille dało się trenować szybciej za dodatkową opłatą. Np. idziesz do gildii rycerzy, rozmawiasz z NPCem i płacisz za możliwość awansu w swordzie/axe/club. Oczywiście wraz z wyższym skillem opłata będzie wyższa. Pomysł kontrowersyjny, ale uczynił by granie rycerzem znacznie łatwiejsze.
-
Te 2 punkty mi sie podobaja, reszta odpada bo to knight, silny blocker ktory zbiera loot z huntow, ma duzo plusow, ale tez musza byc minusy... proste?
- Średnia hitów knighta powinna rosnąć zarówno ze wzrostem skilla jak i levela.
ja obstawialbym raczej minimalne obrazenia danej broni.
viper555
04-02-2007, 12:29
wieksze extaused na exori vis mort flam żeby się z tego tak szybko nie lało tylko tak jak np palek z bolts noi mane zwiekszyc ...
wlaczyc god mode i mozliwosc zabijania przeciwnikow altem
50 many za visa/morta/flama, zwiększenie extausha.
Zarówno dla knighta jak i paladyna.
Czary Conjure Bolt oraz Power Bolt powinny być dostępne dla facc. Po za tym paladyn powinien mieć możliwość zakupienia Power, Infernal Boltów w sklepie. Proszę zauważyć, że sorcer/druid może nakupić tyle sd ile mu się podoba.
Czary dla FACC-Zdecydowane nie!
Możliwość zakupienia Power boltów-tak
Infernal boltów-nie!
Tak, zwiększenie np skila shieldingu/ataku o 5 na 30 sekund za powiedzmy 50 souli
- Ulepszenie knighta w PVP
NIE! Knight jest DOBRY w PvP-czemu?Ilość HP!Knight to twierdza i tyle.
Żartujesz, prawda? Paladynowi skill leci NAPRAWDĘ szybko. Od 40 dista z paroma skillami wbitymi kamyczkami na lagach i 15 lvl'u wbiłem 45 lvl'i i... 76 dista. Właściwie dist skakał mi co lvl. Knightem wbiłem wczoraj 80% do lvl'a, a do fightingu wpadło... 10%. Wystarczyłoby, aby knight miał trening na zasadzie paladyna. Bardzo znacznie ograniczyłoby to czas treningu oraz ilość trenujących. A co najważniejsze, knight mógłby rozpocząć pg'owanie na nowym serwerze bez znacznego skillowania (gdyby miał tą pewność, że na 45 lvl'u wpadnie mu 75 fightingu, to zapewne nie musiałby trenować, ergo trenowałby, ale na pewno nie po 300h i więcej na skille 80+)
Marciniek
04-02-2007, 14:48
Zapewne w nowym update clipsoft nie ulepszy profesji, a tylko doda jakieś nowe questy/potwory dla pacc, ale mniejsza o to:D Załóżmy teoretycznie, że clipsoft ma zamiar ulepszyć profesję, jakie zmiany według was byłyby odpowiednie? Postaram się napisać co ja bym dodał do każdej profesji:
Knight:
- Zwiększenie średniej ilości obrażeń zadawanych z melee. Nie chodzi mi o max hity, gdyż te są dobre. Zauważcie, że sorcer/druid, gdy atakuje nie ma czegoś takiego jak spark, puff, hit za 1hp. Wszystkie ataki z czarów/run mają zawsze siłę 70-100%. Knight best hity ma dobre jednak po podliczeniu wszystkich hitów średnia jest mała. Czy sprawiedliwe jest to że knight na 100lv+, skille 100+ ma średnią w draga w okolicach 100hp?
- Średnia hitów knighta powinna rosnąć zarówno ze wzrostem skilla jak i levela. Sorcer z każdym lv bije 2% mocniej, natomiast z każdym magic levelem 3% mocniej. Knightowi level nic nie daje.
- Powinny być ustalone minimalne hity w zależności od levelu. Jak już wcześniej wspomniałem knight nigdy nie wie czy uderzy za 100hp czy za 1hp, więc nie może obliczyć w ilu turach pokona przeciwnika. Czasem przez tą "niewiedzę" dochodzi niepotrzebnie użyty uh lub przypadkowy dead..
- Exori nie powinno brać więcej many z każdym levelem, ale stałą wartość np. 200many
- Ulepszenie knighta w PVP. Knight powinien posiadać runę której obrażenia nie rosną wraz z mlev, ale ze skillem. Według mnie damage knighta dzięki temu by się znacznie zwiększył. Zauważcie, że są bursty których obrażenia rosną z mlev.
Paladyn:
- Średnia hitów paladyna powinna rosnąć zarówno ze wzrostem skilla jak i levela.
- Czary Conjure Bolt oraz Power Bolt powinny być dostępne dla facc. Po za tym paladyn powinien mieć możliwość zakupienia Power, Infernal Boltów w sklepie. Proszę zauważyć, że sorcer/druid może nakupić tyle sd ile mu się podoba.
Druid/Sorcerer:
-Vis powinień brać 80many. 20 many przy obrażeniach zadawanych przez hlev sorca/druta jest wynikiem mocno zaniżonym.
Zapraszam do komentowania i krytykowania:D Moderatorów proszę o nie usuwanie/ nie cenzurowanie tematu.
:o Komedia... 8o
(po paru chwilach tarzania się po ziemi)
Low- i Mid-lvl sorce by przestali expić, bo by się nie opłacało. Hi-lvl sorce expili by dalej przy użyciu sd. Knight stałby się potęgą znaaaacznie lepszą od innych postaci, a palek - jeśli tylko miałby na runy - to expi taniej i szybciej od sorca (bo sorc przestanie wogóle expić). Nie chce mi się krytykować każdego myślnika pokolei, bo za dużo pisania by było.
Uważam że pomysł z zwiększeniem many na visa nie jest zły.. Jednakże bez przesady.. Niech zabiera 40-50 many nie 80 ;p.. Jesli chodzi o exori to takze sie zgadzam... Moim zdaniem powinno brać hmmm.... 120~ many...
@Up
Wiesz... Mi się podobała tibia, w której zrobiony bp run zchodził na trade w 5 min... Teraz można go sprzedawać w kilka godzin... Lepiej było pozatym, kiedy H lvl expili z runek, a nie exori vis, mort....
To jest moje zdanie.... Możecie się z nim zgadzać, lub nie...
50 many za visa/morta/flama, zwiększenie extausha.
Czary dla FACC-Zdecydowane nie!
Możliwość zakupienia Power boltów-tak
Infernal boltów-nie!
Tak, zwiększenie np skila shieldingu/ataku o 5 na 30 sekund za powiedzmy 50 souli
Zdecydowanie popieram. te infernal bolty powinny jednak byc bardziej dostepne. Duzo ich po tym huncie na poiu nie nazbierasz, wiec albo np. soul orby albo juz te infernal bolty wypadalyby z czegos pokroju draga...
Poza tym pan up powiedzial ze paladynem trenuje sie lepiej niz knightem. Nieprawda.wbicia skila na paczatku knightem 40-50 to przyjemnosc i blahostka, a palem? Idz na cyklopy poexpic. Zabijesz 1 na pol godziny. Idz na trole. na 45 discie. szukaj przez godzine partnera do treningu. kupuj monki. jeszcze lepiej- idz na slimy :) Moznabyloby np u knighta i pala w gildiach dac miejsca do trenowania - ale kazde 10 min teningu kosztowaloby soule albo zycie... to przeciwko boterom.
Zgadzam się z panem, ktoóry mówił przede mną. Ja osobiście bym dorzucił mniejszą ilość many na exori (bo i tak mana regeneruje się masakrycznie długo). Miałem jescze jeden wątek poprawienia knighta. Otóż jak każdy wie, sorcowi, pallowi i drutowi po zakupieniu pacca szybciej skill rośnie (mlvl), a knightowi nie. Możnaby coś z tym zrobić (niestety nie mam pomysłu co).
karate:]
04-02-2007, 16:54
A wy dalej dążycie do balansacji profesji. Przekrzykujecie się i kłócicie, a większość z tych co piszę nie używa choćby 50% potencjału Knighta. Wcale nie mówie, że profesje są w 100% zbalansowane, ale jeżeli ludzie dalej grają w tę gre to i tak bedą grali.
Ktoś pisał aby trening Knighta trwał tyle samo co trening Pala. A zastanowiłeś się moze troche nad tym? Palowi łamią się speary i musi je podnosic w przeciwienstwie do Knighta. Wyobrażasz sobie co powiedzą palkowie?
Dostępność infernal boltów w porównaniu do ich siły jest w 100% zgodna, nie widze powodu aby była większa. Pbolty lecą z mobów + można je robić więc podobnie do Infernal boltów nie trzeba nic tu zmieniać. Zresztą średnia dmg pala jest b.dobra, nie mówiąc tu już o wspomaganiu runami.
Poza tym pan up powiedzial ze paladynem trenuje sie lepiej niz knightem. Nieprawda.wbicia skila na paczatku knightem 40-50 to przyjemnosc i blahostka, a palem? Idz na cyklopy poexpic. Zabijesz 1 na pol godziny. Idz na trole. na 45 discie. szukaj przez godzine partnera do treningu. kupuj monki. jeszcze lepiej- idz na slimy Moznabyloby np u knighta i pala w gildiach dac miejsca do trenowania - ale kazde 10 min teningu kosztowaloby soule albo zycie... to przeciwko boterom.
Knightem aby to wytrenić potrzebujesz kilku godzin, a bez tych skilli expić praktycznie nie możesz. Palem po wyjsciu z rooka idziesz na trolle i wbijasz 40 lub 45 skilla i spokojnie możesz expić, a te 45 wbijesz o wiele szybciej niż u Knighta.
Wiesz... Mi się podobała tibia, w której zrobiony bp run zchodził na trade w 5 min...
A podobały ci się farmy druidów? Pewnie sam taką miałeś i tak bardzo do niej tęsknisz. Przecież można kupować runy w sklepach.
A żeby dalej expili z run wystarczy zmienić system z mortami/visami/flameami
Jeśli trzeba na siłe coś zmieniać to imo minimalnie zwiększyć częstotliwośc ataków Knighta.
Poza tym pan up powiedzial ze paladynem trenuje sie lepiej niz knightem. Nieprawda.wbicia skila na paczatku knightem 40-50 to przyjemnosc i blahostka, a palem? Idz na cyklopy poexpic. Zabijesz 1 na pol godziny. Idz na trole. na 45 discie. szukaj przez godzine partnera do treningu. kupuj monki. jeszcze lepiej- idz na slimy :) Moznabyloby np u knighta i pala w gildiach dac miejsca do trenowania - ale kazde 10 min teningu kosztowaloby soule albo zycie... to przeciwko boterom.
Trenowałem do 40 dista, potem expiłem na rotach. Po osiągnięciu 21 lvl'a i 59 dista ruszyłem na dworce. Nie przemęczając się w 2 dni wbiłem 7 lvl'i. Urgh, faktycznie. Istne męczarnie w kwestii treningu.
A dla non-pacców - zawsze można expić z arrowsami na rotach. Kasa wpada, dist też całkiem szybko leci. A na pewno dużo szybciej, niż gdyby na tych samych rotach trenować kamyczkami (nie każdy gra na pvp, żeby móc trenować na monku). Jak jestem na coś za słaby, to się tego nie tykam. A z 70 dista, które przy expieniu arrowsami wpada bardzo szybko, na luzie można już expić na większości potworów bez większych strat. Wystarczy tylko chcieć.
A to, że generacja low lvl sorców nie potrafi sobie z paladynem poradzić i włożyć w niego trochę czasu, to nie moja wina. Ja nie wykorzystywałem w 100% możliwości paladyna, a grało mi się miło i sympatycznie.
EDIT:
Ktoś pisał aby trening Knighta trwał tyle samo co trening Pala. A zastanowiłeś się moze troche nad tym? Palowi łamią się speary i musi je podnosic w przeciwienstwie do Knighta. Wyobrażasz sobie co powiedzą palkowie?
Ja bym się tam nie obraził o szybszy trening dla knighta, mimo tego, że jestem też paladynem. Wystarczy mi ta różnica, że paladyn ma wyższą średnią hitów, a knight ma wyższego best hita.
04-02-2007, 17:17
Tak tylko Knight ma wiekszego best hita średnio 10 skilli wcześniej.
Co nie oznacza, że ma taką średnią, jak paladyn podczas expienia na mocnych stworach. Mogę całe życie spędzić na żółwiach etc. pierdołach, ale kurde mol, żebym tak mógł sobie czasami wyskoczyć na coś silniejszego, ergo nie spędzać 500h na treningu, żeby sobie na to pozwolić. I żeby w ogóle efektywnie expić. Może przy swordach tego nie widać, ale przy clubach już owszem - dostaje trochę większe baty na fizycznych mobach. Z chęcią zrobiłbym retraina, gdyby nie to, że nie uśmiecha mi się trenować od 10 do 75 praktycznie po raz drugi (atm mam 48 sworda, ale mimo wszystko trochę czasu by mi trening pożarł), nie wspominając nic o tym, że chciałbym mieć jednak trochę więcej, niż te 75 fightingu. Expienie z prędkością 20k/h maksimum średnio mnie kręci.
karate:]: Pierwsza sprawa to gz poradnika: Ultimate Knight Guide. A jeśli chodzi o balansacje profesji to zgadzam się z tym, żeby nie przyspieszać treningu knighta, ponieważ palek na tej zmienia ucierpi (już i tak mocno go udupili przy poprzednich updatach). Jednak zmiany moim zdaniem są konieczne, m.in po to aby zmniejszyć przewagę sorca/druta w expieniu.
karate:]: Pierwsza sprawa to gz poradnika: Ultimate Knight Guide. A jeśli chodzi o balansacje profesji to zgadzam się z tym, żeby nie przyspieszać treningu knighta, ponieważ palek na tej zmienia ucierpi (już i tak mocno go udupili przy poprzednich updatach).
Do 70 dista skill co lvl, do 76 dista co ok. 1,5 lvl'a skill. Fajnie, też chce być tak udupiony knightem (74 skilla, w 1 lvl wpadło mi 17% do do skilla)
Jednak zmiany moim zdaniem są konieczne, m.in po to aby zmniejszyć przewagę sorca/druta w expieniu.
Absolutnie zgadzam się.
04-02-2007, 18:42
Największym udupieniem Knighta w historii tibii było wprowadzenie staminy.
Bo Knight mógł expić praktycznie 24h na dobe, a loot który zebrał mógł sprzedać w każdym praktycznie sklepie. Sorc w tym czasie expił na mocniejszych potworach ale po pewnym czasie musiał sprzedać loot aby kupić manasy/runy, a przecież nie zawsze był zbyt. Teraz wystarczy że po 8h expa przerzuci loot na 2 chara i kłopot z głowy.
Zmiany są potrzebne, ale cip jezeli coś robi to zwykle przesadza. Już napisali w poscie o balansacji klas, więc możemy tylko czekać na kolejną rewolucje.
Nie no z tą staminą to trochę przesadziłeś. Kto gra powyżej 8h na dobę? Chyba tylko maniacy.
;1245780']Największym udupieniem Knighta w historii tibii było wprowadzenie staminy.
Bo Knight mógł expić praktycznie 24h na dobe,
Czytaj - mógł puścić bota/sharować do woli. Zdarza mi się poświrować czasami i grać po 18h w Tibie. Nie potrafiłbym tak jednak codziennie. Prawdopodobnie nikt uczciwy nie był w stanie wykorzystać dobrodziejstwa braku staminy. Za to sorce miały powody do jęczenia. Teraz role się odwracają.
Jak ktoś chce, to może sobie zrobić ostrą sesję 2-dniowego non-stop naparzania w Tibie (ot, weekend). Nie wmówisz mi jednak, że po tym on sam, jako człowiek, nie będzie musiał odpocząć.
Guest 1900
04-02-2007, 18:50
Cipsoft juz zapowiadał ze na lato knight i drut zostana ulepszeni ale co dodadza to nie wiem .. mogli by to troche wczesniej wprowadzic bo zanim wakacje nadejda .. :(
Cipsoft juz zapowiadał ze na lato knight i drut zostana ulepszeni ale co dodadza to nie wiem .. mogli by to troche wczesniej wprowadzic bo zanim wakacje nadejda .. :(
Gdzie Ty to wyczytałeś? Ja widziałem tylko info o tym, iż "zbalansowanie profesji będzie również gorącym tematem letniego update'u". Nie wiem, w jaki sposób Ty to interpretujesz jako ulepszenie knighta i druida O_o
Guest 1900
04-02-2007, 20:37
@up
Hunted.pl ... pisze jak byk na rowie ze tylko dostana "gratisy" druty i knighty .. zreszta to logiczne .. pall i sorc maja jak w raju ... own3d
04-02-2007, 21:09
Czytaj - mógł puścić bota/sharować do woli. Zdarza mi się poświrować czasami i grać po 18h w Tibie. Nie potrafiłbym tak jednak codziennie. Prawdopodobnie nikt uczciwy nie był w stanie wykorzystać dobrodziejstwa braku staminy. Za to sorce miały powody do jęczenia. Teraz role się odwracają.
Jak ktoś chce, to może sobie zrobić ostrą sesję 2-dniowego non-stop naparzania w Tibie (ot, weekend). Nie wmówisz mi jednak, że po tym on sam, jako człowiek, nie będzie musiał odpocząć.
Hmm a czy teraz ludzie nie sharują?
Kto gra powyżej 8h na dobę? Chyba tylko maniacy.
www.pskonejott.com
@up
Hunted.pl ... pisze jak byk na rowie ze tylko dostana "gratisy" druty i knighty .. zreszta to logiczne .. pall i sorc maja jak w raju ... own3d
"Ciekawe czy tym razem doda coś dla Knighta czy odejmie Druidowi :)"
Faktycznie. Jak byk. Tylko gdzie tu jest coś o gratisach dla druida i knighta? :/
Hmm a czy teraz ludzie nie sharują?
Sharują, ale mogą to robić tylko tyle, ile może expić dziennie normalny człowiek.
www.pskonejott.com
Wyraziłem się nieprecyzyjnie. Raczej kto expi dziennie, regularnie po 8h oprócz maniaków? Cavebotterzy i sharerzy. Jeden normalny człowiek zwyczajnie nie wyrobi grać/expić dłużej (nie mówię tu o przypadkach np. Makaveliego, który ma kafejkę i może grać w pracy etc.). Na pewno nie dzień w dzień. Stamina nie miała wykluczyć sharingu, bo tego się wykluczyć nie da, ale jedynie ograniczyć go i poniekąd zrównać możliwości sharerów z normalnymi graczami.
Anonimus
04-02-2007, 21:34
@ e co ty sobie myślisz ?? ja napisałem w moim temacie że taka runa powinna istnieć a ty mi kradniesz pomysł?? Dlaczego nie napisałeś że anonimus wymyślił taki pomysł i ja go popieram???xd ale to dobrze że mój pomysł został wykorzystany :cup: :evul: ;p cieszę się że ktoś to bierze na poważnie ale palka nie powinni dużo polepszać bo jest już dobry(bo ejst miksem korzyści all profession i bierze all + jakie moga mieć wszystkie profesje między innymi : cap knighta czary magów wali z dysta uzdrawianie !! ) :baby: :baby: a temat dobry popieram xD
Tak tą runę to wziąłem z twojego tematu bo mi się spodobał. Kilka pozostałych punktów wziąłem z forum tibia.com, m.in szkółkę treningu skillów:D
Piotrek Marycha
05-02-2007, 13:27
--==mwahuahuahaha==--
Żartujesz, prawda? Paladynowi skill leci NAPRAWDĘ szybko. Od 40 dista z paroma skillami wbitymi kamyczkami na lagach i 15 lvl'u wbiłem 45 lvl'i i... 76 dista. Właściwie dist skakał mi co lvl. Knightem wbiłem wczoraj 80% do lvl'a, a do fightingu wpadło... 10%. Wystarczyłoby, aby knight miał trening na zasadzie paladyna. Bardzo znacznie ograniczyłoby to czas treningu oraz ilość trenujących.
ale chyba musi byc sprawiedliwie co? jakby knight wbijal 80+/80+ na 45 lvlu bez skilowania to w tym momencie paladyn w pvp bylby chodzacymi "free items & runes"
. Otóż jak każdy wie, sorcowi, pallowi i drutowi po zakupieniu pacca szybciej skill rośnie (mlvl), a knightowi nie.
przegapiłem jakis update czy co?
;1245780']Największym udupieniem Knighta w historii tibii było wprowadzenie staminy.
Bo Knight mógł expić praktycznie 24h na dobe, a loot który zebrał mógł sprzedać w każdym praktycznie sklepie.
po-yea-bunny? Ani Taifun ani Mateusz Dragon ani razu nie zblizyli sie do limitu staminy a tobie juz ona przeszkadza? no rl life? cavbot plx?
ale chyba musi byc sprawiedliwie co? jakby knight wbijal 80+/80+ na 45 lvlu bez skilowania to w tym momencie paladyn w pvp bylby chodzacymi "free items & runes"
Wystarczy IMHO to, że knight bije mocno, a paladyn celnie, ma wyższą średnią i do tego atakuje z dystansu, czyli siłą rzeczy rzadziej musi się leczyć. Z samego tego faktu paladyn od 35-40 lvl'a może już biegać po dragach nie wastując całej swojej kasy. Nie spytam, od kiedy opłaca się to knightowi.
Nie mówię, że absolutnie musi ten skill tak szybko rosnąć, jak u paladyna. Po prostu powinien rosnąć tym szybciej, im więcej bloodhitów zadajemy. A najwięcej z nich zadajemy podczas expienia.
Marciniek
05-02-2007, 13:39
Nie mówię, że absolutnie musi ten skill tak szybko rosnąć, jak u paladyna. Po prostu powinien rosnąć tym szybciej, im więcej bloodhitów zadajemy. A najwięcej z nich zadajemy podczas expienia.
A uwzględniłeś fakt, że knight ma różne bronie?
Lepsza broń -> lepsza celność -> szybciej rośnie skill. W tym momencie dałeś przewagę tym, których stać na lepszą broń, lub też mają pomocnych znajomych.
przegapiłem jakis update czy co?
Czytaj ze zrozumieniem! Każda postać prócz knighta gdy wykupi promocje dostaje bonus w postaci szybciej rosnącej many, knight dostaje tylko hp. Ale na co knightowi mlvl, sd i tak nie będzie używać.
edit:
Przeciętny... w tym rzecz, że Ci mniej przeciętni w tym momencie mają przewagę. Teraz skile są dobrze zrobione, problemem jest zbyt niski wpływ poziomu gracza na obrażenia, na co liczę, że w następnym update zostanie poprawione. MW w dobrych rękach to potężna broń, dlatego wystarczy, jak na ~200lvl dostaniesz go do ręki.
@ 2x down
Skąd ta pewność?
A uwzględniłeś fakt, że knight ma różne bronie?
Lepsza broń -> lepsza celność -> szybciej rośnie skill. W tym momencie dałeś przewagę tym, których stać na lepszą broń, lub też mają pomocnych znajomych.
A uwzględniłeś fakt, że przeciętnego 50-lvl'owca stać najwyżej na skullstaffa/bright sworda/fire axe oraz war hammera/dragon lance/giant sworda? Uwzględniłeś fakt jak ciężko przebić się samą bronią przez coś, co ma trochę więcej pancerza? Nie mówiąc nic o missach. Teraz wg Ciebie jest sprawiedliwie? Bo mnie jakoś nie kręci stanie ponad 100h dla 5 skillów. Jeszcze trochę, a połowa tej sumy będzie mi potrzebna na jednego skilla.
Zawsze można zrobić tak, że przeskok o 1 skilla daje nam trochę więcej, niż obecnie. Nawet parę procent przemnożone przez, powiedzmy, 70 skillów, pozwoli odczuć pewną różnicę. Najbardziej jednak cieszyłbym się, gdyby fighting leciał trochę szybciej podczas expa. I to jest chyba najlepsze rozwiązanie.
EDIT:
SD to może używać nie będzie, ale mwall czasem się może przydać ;)
Mwall?:D I tak nikt z tego forum (grający knightem) nie będzie miał 9mlev.
Świat Tibii AFAIK nie ogranicza się tylko do ludzi z forum. AFAIK zresztą nie tak daleko od 9 mlvl'a jest Imargam (o ile ofc go jeszcze nie osiągnął, nie wiem, nie znam jego statystyk).
--==mwahuahuahaha==--
A co? Knight ma walić po 1k hp za każdym razem+mieć mase hp? z możliwością szybszego niż sorc jego uzupełnienia(o mana shielda mi chodzi)(uh-np.500hp, co 1 sekunde, manas-~100mp).
Sorc bije mocno, za cenę hp,knight słabo ale dużo więcej przetrzyma.
@POnury
Expiąc na dworcach?to tak bo strzały idą tam naprawdę bardzo szybko.
Ale expiąc na np.guardach,tombach(-2)(crypty,mumie itp) dist idzie zdecydowanie wolniej...
Pzdro...
@up
To nie dist idzie zdecydowanie wolniej, tylko lvl zdecydowanie szybciej. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Poza tym nikt nie każe expić na guardach/tombach. Na serwerach pokroju Harmonii jest to praktycznie niemożliwe. Chyba, że koło 2 nad ranem ;)
@up
To nie dist idzie zdecydowanie wolniej, tylko lvl zdecydowanie szybciej. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Poza tym nikt nie każe expić na guardach/tombach. Na serwerach pokroju Harmonii jest to praktycznie niemożliwe. Chyba, że koło 2 nad ranem ;)
Nie każdy ma pacca żeby iść na dworki(i nie każdy ma na to chęci).
Expienie na rotwormach na fibuli/koło venore jest niemożliwe(a te potworki dają mniej więcej tyle %dista ile dworki...
Beholdery...dobra kasa....lecz dist idzie zastraszająco wolno...
Wiem, że to nie dist zwalnia a lvl przyspiesza,ale chodzi mi oto, aby skill~70
był osiągalny koło tego ~40lvla bez wydawania masy kasy na speary, albo spędzania na amazon campie paru godzin aby uzbierać sensowną ilość spearów.
05-02-2007, 16:43
po-yea-bunny? Ani Taifun ani Mateusz Dragon ani razu nie zblizyli sie do limitu staminy a tobie juz ona przeszkadza? no rl life? cavbot plx?
A czy ja napisałem, że tyle gram? Branie jako przykładu Taifuna i Mateusza to mocne przegięcie imo. To tylko suchy fakt, że stamina najbardziej uderzyła w Knightów.
;1247554']To tylko suchy fakt, że stamina najbardziej udeżyła w Knightów.
Dodaj tylko, że przeważnie tych, którzy łamali tak czy siak Tibia Rules (sharing, cavebotting). Czyli udeRZyła celnie.
05-02-2007, 16:55
@Up
Tj. skróciła ich czas grania. A i tak ci co łamali regulamin dalej to robią.
Mogliby skrócic jeszcze bardziej bo i tak nikt normalny nie expi 8h dziennie.
;1247582']@Up
Tj. skróciła ich czas grania. A i tak ci co łamali regulamin dalej to robią.
Mogliby skrócic jeszcze bardziej bo i tak nikt normalny nie expi 8h dziennie.
Tylko tym razem zbytnio nie ma już tak wielkiej różnicy, bo np. sharerzy oraz normalny gracz mogą expić 8h dziennie, a nie sharerzy 24h a normalny gracz 8h dziennie. Widzisz tą subtelną różnicę?
IMHO obecne 8h na regularny exp dziennie jest ok.
05-02-2007, 17:10
Wlasciwie normalny gracz nie lata z kalkulatorem i nie liczy każdej statystyki, tylko próbuje mieć z gry jakąś przyjemność. Ja w tych 8h jej nie widze. Jaki normalny gracz przejmuje się tym że ktoś ma wyższy lv?
PS. Aby nie było niedomówień. Ja popieram wprowadzenie staminy. Tylko napisałem że to był cios dla Knightów, bo jednak był.
Postanowiłem sprawdzić hity knight vs knight:
Moj knight 40lv skille 82/82 z ringiem 86, broń giant sword (full attack). Przeciwnik knight 12lv 52/48 (full def) armor plate set, dwarven shield, steel helmet, buty zwykle, serpen sword. Moje hity z giant sworda: spark..., spark..., puff..., 7, 22 (tu kolega się zapytał czy z knife bije:D), puff..., 65, 34, puff..., 13, spark...., 33, 24. Natomiast przeciwnik we mnie uderzył ok. 20razy = wszystkie puff..., 1 spark...
Moje średnie hity w niego 15hp (czyli tyle ile sorcer/druid bije z 3 różdzki w ludzi). Jego średnie hity we mnie 0. Średnie hity knighta w druta/sorka/pala jeszcze jakoś wchodzą za 20-50 w zależności od armoru przeciwnika, ale to co się tu dzieje to jakieś jaja.
Trenuje te skille już tyle godzin, a ten knight dalej tak żałośnie bije, dlaczego? Za ten czas co biłem 40lv knightem i skille 82/82 to sorcem/drutem wbiłbym już pewnie 70lv albo i większy. Nie mogę poexpić na mocniejszych poworach bo uh waste, jaka jest przyjemość z gry knightem? Dałem 18k za giant sworda i bije hity słabsze niż sorcer z WOI które kupił za 3k Jaka w tym sprawiedliwość? Tak wiem, przecież knight bije za darmo.
edit: Przysięgam, że te hity które podałem są prawdziwe.
edit2: Zrobiłem jeszcze test hitów knight vs sorc. Sorc 19lv, shielding 18, noble armor, plate legs, guardian shield, buty zwykle, protection amulet. Moje hity w sorca 19lv: 27 52 40 37 spark... 65 22 24 = srednia 33 (czyli tyle ile sorc na 33lv w ludzi z 5 różdzki)
Wiecie ile czasu wbijałem ten skill 82? Myślałem żeby wbić 90/90, ale po trenować 350h? Żeby bić 5-6hp mocniej w ludzi?
Trenuje te skille już tyle godzin, a ten knight dalej tak żałośnie bije, dlaczego? Za ten czas co biłem 40lv knightem i skille 82/82 to sorcem/drutem wbiłbym już pewnie 70lv albo i większy. Nie mogę poexpić na mocniejszych poworach bo uh waste, jaka jest przyjemość z gry knightem?
Zdolniacha z Ciebie zatem.
edit: Przysięgam, że te hity które podałem są prawdziwe.
A ja przysięgam, że właśnie zsolowałem orshabaala. Słowo honoru harcerza!
slimaczek
05-02-2007, 21:50
@topic
- Zwiększenie średniej ilości obrażeń zadawanych z melee.
- Średnia hitów knighta powinna rosnąć zarówno ze wzrostem skilla jak i levela.
Wprowadzając te trzy zmiany knight miałby o wiele za duży dmg. Dla mnie wystaczyłoby tylko zwiększenie średniej ilości dmg zadawanych z melee, ale nie o wiele.
Nie uważam tego za dobry pomysł, czy magowie/druidzi kupują mlv a pallowie kupują skille? Nie. Skille niech rosną jak rosną, wystarczy że zwiększą troche lvl.
Nie zgadzam się na stałą wartość, ale można by zmniejszyć trochę iloczyn z lvlem, aby zabierało mniej many. Ale nie jestem przekonany aby to było konieczne, są inne lepsze pomysły na zaklęcia.
Nie, nie i jeszcze raz nie. Knight ma dużo HP i bardzo trudno go zabić, na dodatek uderza za free. Jeżeli chodzi o PvP, myślę że wszystkie profesje są wyrównane.
Paladyn:
A to niby po co? Pallek ma dosyć duże dmg, takie jakie ma mu je wystarczą.
Tak jak zrobiono jest dobrze - wystarczy poskillować do 40/40 na trollach, później się już o nie nie martwić.
Palladyn także może kupić sobie tyle sd ile mu się podoba :] Poza tym myślę że infernal boltsy staną się popularniejsze od power boltsów, gdyż można ich dużo dostać na huntach na PoI.
Druid/Sorcerer:
O hoho. Zgadzam się o zwiększenie many za ten czar, ale na 30 many, a nie na 80. Wyrównywaniem profesji nie nazywamy usuwaniem ich zalet (które na dodatek rok temu wprowadzono), tylko dodawaniu nowych zalet/wad, tak były różnorodne (look Warcraft). Dobrze myślisz, aby wyrównać trochę sorca/druida zresztą, ale jeżeli Cipsoft zmienił by wszystko co napisałeś w swoim poście, to by sorc był 2x gorszy od reszty niż reszta od sorców teraz..
@profesje
Co do samych profesji chciałbym się trochę rozpisać na ich temat gdyż wiele osób nie docenia ich plusów/minusów, i chyba czas żeby im przypomnieć:
Wychodząc z rooka magowie idą odrazu expić z różdzką. Knight i paladyn skillują do 50/50, a jeżeli się nie ma żadnych przyjacieli na tym serwerze, to ten czas na samym początku gry będzie dosyć nudny. Kiedy mag ma już 15lv, knight i palladyn idą expić, knight może jeszcze dalej skillować. Mimo to kiedy knight skilluje ma możliwość expienia na podobnych expowiskach do palladyna/maga, ale nie expi, gdyż skilluje. Skille paladyna i mlv maga rosną automatycznie.
Jeżeli chodzi o samo expienie - paladyn kupuje trochę boltow, pare runek, i idzie naciskac PPM na potwory i trzymać strzałkę aby być z nimi na zasięg. Sorc musi się nalatać tak jak na paladyn, do tego wystrzeliwując runy/podchodząc cały czas do potwora i walić exori vis. Knight naciska PPM na potwór i czeka aż dednie. Sam exp najszybciej idzie magom, a najwolniej zwykle knightom (nie pytajcie o dowody, szkoda na to czasu, a każdy kto gra większy czas w Tibię myślę że powinien się ze mną zgodzić). Magowie i palladyni muszą potem szurać loot po ziemi, i sprzedawają go dosyć długo, kiedy knight ma dużo capa i ma wszystko ułatwione. Ogólnie - knight ma najwolniejszy exp, ale i najłatwiejszy, pozwalający w międzyczasie pogadać sobie z przyjaciółmi. Po skończonym huncie najszybciej i najłatwiej sprzedaje loota.
Teraz jeżeli chodzi o hunty w grupie. Myślę że każda profesja ma tu jako takie zajęcie - knight często ma okazję blokować jakieś potwory, przy czym zgarnia znowu mało expa, ale dużo pieniędzy, co pozwala mu potem na luksus i dobre eq które jest potrzebne do dalszego expa. Sorce często sobie sami poradzą jako shooterzy którzy mają ogromną siłę ognia (aż za dużą, co myślę że powinno się zmienić przez zwiększenie many za exori vis do 30). Druidzi często są proszeni jako healerzy. Paladyni są tacy neutralni, biorą expa, nie wydawają dużo kasy na bolty, ale nie mają także jakiejś dużej roli w huncie żeby nie można było sobie poradzić bez nich.
Wypady w między czasie - każda profesja może odpocząć nad jeiorkiem, skillując czy robią mlv. Pallek ma tutaj na tyle utrudnione, że musi podnosić speary, co jednak nie przeszkadza aż tak dużo na wyższych lvlach. Knight może sobie bez obaw poexplorować teren ze swoją ogromną ilością HP, gdzie inne profesje zazwyczaj muszą takiego czołga brać aby im pomógł.
Nie będe rozmawiał zbytnio o PvP - każda profesja się nadaje, gdyż albo mają dużą siłę ognia, albo dużo życia.
Chciałbym to teraz podsumować:
Magowie i druidzi expią bardzo szybko. Ich sposób expienia jest oryginalny, jednak po dłuższym czasie dosyć męczący (zapytajcie się byle jakiego 120ms/ed, czy nie chcieliby jakiejś odmiany). Nie będę poruszał tematu pieniędzy - to wszystko zależy od poziomu gracza i expowiskach na jakim expi, są ms z ogromną pulą pieniędzy, i knighty z dużymi długami u niektórych graczy. Knighty muszą skillować aby dobrze expić, kiedy inne profesje mogą sobie expić nawet i w lepszych miejscach bez skillowania. Mimo to knight jest potrzebny na niemal każdy hunt, i może pozwolić sobie na samotną explorację terenu (oczywiście adekwatnie do jego lvl), przez co sama gra nim jest dosyć ciekawa. Oczywiście gra na hlv staje się nim dosyć nudna, kiedy to inne profesje mają jeszcze różne expowiska na których są w stanie expić sami.
I teraz odpowiem w końcu na najważniejsze pytania:
Która profesja jest najgorsza? - Knight.
Która profesja jest najciekawsza, która profesja jest najbardziej interesująca? - Nie ma takiej, to zależy od gustu i swoich upodobań.
Którą profesją najbardziej się nie opłaca grać? - j.w.
Co cipsoft powinien zrobić? - Zmienić manę potrzebną za exori vis, mort na 30, zwiększyć trochę średnią dmg knighta. Być może powinni zwiększyć szybkość rosnącą skilla, tak żeby nie trzeba było nim dodatkowo potem skillować, tak jak to teraz jest z paladynem. Ale nie wiem czy byłby to dobry pomysł po większym przemyśleniu.
Chcecie to krytykujcie i wychwalajcie mój post. Może trochę źle się rozpisałem, inaczej niż chciałem, ale napisałem co myślę o profesjach w czasach Tibii 7.9, i co myślę o propozycjach d4rqu.
rezydent
05-02-2007, 22:22
-pacce około 40lv i tak narzekajom na waste many z e-visa ;p
-knight na wyższych levelach ma bardzo dużo hp, jest niezniszczalny i po co mu dodawać do tego dużą siłę oraz obronę
-druid niema sensownych czarów (na facc of course) więc bez pacca to jedynie możesz se postać i uszki porobić, a nie leczyć kogoś w dość tańczy sposób i bez zużycia run ;//
-sorc ma wystarczająco czarów (niewystarcza wam na facc fire wave, energy beam, great energy beam, energy wave i robienie sd?) a druida (uh,ih, i... no właśnie ;])
czar leczący (not yourself) dla facc druta plx ;]
Trenuje te skille już tyle godzin, a ten knight dalej tak żałośnie bije, dlaczego?
Dlatego.
Prosty rachunek - nie trenuj, nic nie stracisz.
Za ten czas co biłem 40lv knightem i skille 82/82 to sorcem/drutem wbiłbym już pewnie 70lv albo i większy.
No to dlaczego jeszcze nie wbiles ? Mozliwosc masz wystarczajaco dlugo.
Nie mogę poexpić na mocniejszych poworach bo uh waste, jaka jest przyjemość z gry knightem?
Zmien klase.
Dałem 18k za giant sworda i bije hity słabsze niż sorcer z WOI które kupił za 3k Jaka w tym sprawiedliwość?
Nie ma sprawiedliwosci na tym swiecie, zmien klase.
Wiecie ile czasu wbijałem ten skill 82? Myślałem żeby wbić 90/90, ale po trenować 350h? Żeby bić 5-6hp mocniej w ludzi?
Trzeba bylo myslec zanim zaczales. Moglbys juz miec np 70 level.
Piotrek Marycha
05-02-2007, 22:55
Vil, moglbys juz go tak nie dołować :P
Mam druta na wysokim poziomie, ale postanowiłem, że będę grał knightem. I tak, rzadko gram, a jak mnie nie ma to mogę zostawić na monku afk żeby skill leciał:D
slimaczek - Jedna z nielicznych mądrych osób na tym forum. Jednak nie ze wszystkim się zgadzam, m.in ze stwierdzeniem, że każda profesja jest dobra w pvp. Prosty przykład, sorcem na 100lv możesz spokojnie ubić dowolnego gracza poniżej 40lv, knightem na 100lv nikogo mającego uhy raczej nie ubijesz (chyba, że nooba). Piszesz, że knight ma dużo hp i najciężej go ubić? Zgadzam się, ale powyżej 50lv posiada się protekcje, gildie i raczej mało kto cię będzie pkował - chyba, że na wojnie (ale tu profesja i tak mało daje, wystarczy paru shoterów więcej i każdego knighta położą). Nie wspomnę o tym, że knight nie posiada great haste, mw, magic shield.
Kolejna rzecz o której nie wspomniałem to party exp. Knight moim zdaniem powinien zbierać exp za blokowanie potworów, ponieważ blokowanie według mnie jest stratą czasu. Oczywiście może być dobry zarobek, jednak czy nie lepiej za ten czas poexpić i zrobić lootbag? Zarobek mniejszy, ale exp jest, a to jest chyba ważniejsze.
05-02-2007, 23:12
Dałem 18k za giant sworda
Warhammer kosztuje 1k~
-pacce około 40lv i tak narzekajom na waste many z e-visa ;p
-druid niema sensownych czarów (na facc of course) więc bez pacca to jedynie możesz se postać i uszki porobić, a nie leczyć kogoś w dość tańczy sposób i bez zużycia run ;//
-sorc ma wystarczająco czarów (niewystarcza wam na facc fire wave, energy beam, great energy beam, energy wave i robienie sd?) a druida (uh,ih, i... no właśnie ;])
czar leczący (not yourself) dla facc druta plx ;]
Run się nie opłaca robić. Narzekasz na facc? Kup pacca..
1. W pewnym sensie mag moze kupic sobie mlvl, czyli inaczej mowiac kupuje mase mf, pije, rzuca czary... kiedy robi runy to czesc sie zwraca, pozniej dopiero sie sp konczy :p
2. Skoro ilosc mp na wiekszosc czarow zostala zwiekszona, to na vis tez mogla by. Czar nieco za silny na 20 many.. Chociazby do 40 i by bylo gitęs.
3. Pal - jedyne cholerstwo to cap początkujacego pala, ktory dzwiga te kilka spearow i wkolko musi je podnosic.. No i czestopliwosc niszczenia ciut za wysoka, bo mniej znajdziesz nowych spearow niz zniszczysz lacznie.. Naszczescie po 40 skilu juz mozna se darowac
4. Knight - zdecydowanie cos w minimalnym dmg, moze procencie blokniecia taku? No i przedewszystkim, to co odstrasza wielu - wielogodzinne skillowanie, kiedy paladyni/sorkowie/druty expia w tym czasie.. Cos z tym piowinno byc poprawione, ale nie tak diametralnie, aby wszysacy ci co siedzieli te dieziątki/setki godzin zostali zrobieni w balona ze wogole im sie to nie przydalo :/
BTW.
Knight naciska PPM na potwór i czeka aż dednie
Pierwszy raz jak to przeczytalem, pomyslalem, ze czeka az sam dednie, wiec nieco usmieszek na twarzy mialem :p
5. Podsumowujac w update powinni mocno zmienic knighta, badz oslabic pozostalych. Palkowi lekki lifting tez sie przyda, ale tylko lekki...
Knight musi mieć wprowadzone minimalne obrażenia i zwiększoną średnią, ale nie trochę jak pisali co niektórzy tylko porządnie. Bo czy obrażenia średnie które podałem kilka postów wyżej są sprawiedliwe, uwzględniając czas który poświeciłem na skillowanie?
vis 40many? Chyba żartujecie, minimum 60many i exhaust ustawiony na 2sec. Przecież teraz się z tego tak leje, że sorce 100lv to hydre w kilka sekund położą...
Sozemego
06-02-2007, 04:49
Knight musi mieć wprowadzone minimalne obrażenia i zwiększoną średnią, ale nie trochę jak pisali co niektórzy tylko porządnie. Bo czy obrażenia średnie które podałem kilka postów wyżej są sprawiedliwe, uwzględniając czas który poświeciłem na skillowanie?
vis 40many? Chyba żartujecie, minimum 60many i exhaust ustawiony na 2sec. Przecież teraz się z tego tak leje, że sorce 100lv to hydre w kilka sekund położą...
zabij wiecej niz 1 hydre (nie na raz ;p) 100 masterem z visa i zobaczysz, ze te twoje kilka sekund mozesz sobie wsadzic..
Marciniek
06-02-2007, 09:56
(...)Prosty przykład, sorcem na 100lv możesz spokojnie ubić dowolnego gracza poniżej 40lv, knightem na 100lv nikogo mającego uhy raczej nie ubijesz (chyba, że nooba). (...). Nie wspomnę o tym, że knight nie posiada great haste, mw, magic shield.
- Sorcem na 100lvl ubijesz knighta tylko z przygotowaniem i użyciem ue, a to tylko i wyłącznie w miejscach, gdzie nie ma schodów/drabin itp. Tibia raczej nie jest stworzona do PK 1vs1.
- Knightem też da się ubić, wystarczy troche wyobraźni.
- Brak Gran Hura oraz Magic Shielda dowodzi tylko, że knight nie jest postacią do uciekania z pola bitwy, bo i tak nie ma takiej potrzeby. :evul:
Kolejna rzecz o której nie wspomniałem to party exp. Knight moim zdaniem powinien zbierać exp za blokowanie potworów, ponieważ blokowanie według mnie jest stratą czasu. Oczywiście może być dobry zarobek, jednak czy nie lepiej za ten czas poexpić i zrobić lootbag? Zarobek mniejszy, ale exp jest, a to jest chyba ważniejsze.
Przedstawie pare sytuacji:
- Idzie knight na hunta na PoI z... 6 sorcami, którzy nawalają czarami z najwyższej półki. Pytanie za 5 pkt - Ile lvli wbije na 1 wypadzie?
- Idzie sobie team na demki, a przy okazji sie z nimi zabrał 30lvl MS popatrzeć, a wraca 40lvl.
Wniosek: Party exp nie ma sensu w Tibii, a do tego by go wprowadzić, trzeba by zrobić ograniczenia zależności lvlu od tego jakie potworki możesz walić.
No dobrze, ja dostaje znacznie większą średnią, zamiast 80-100 dostaje średnią ~150. Bije draga 150x7= 1050hp, czyli ~14 sekund. Czyli zamiast ~300hp strace średnio mniej niż 200 -1/2 uha to ~80gp.
Sorc na 100lvl z założenia wali z visa za ~200. 200x5=1000 + 1-2x nie trafi, bo drag się przesunie, i raz musi się uleczyć, bo stoi naprzeciwko draga. ~10 sekund i ~200 many. Teraz uwzględnijmy Twoje genialne zmiany - wyjdzie ~400-500 many. to jest 200-250gp.
I tym oto sposobem knight może expić na dragach równie szybko jak sorc, gdyż oboje będą musieli czekać na spawn, a do tego knight expi 3x taniej.
Gdzie sens? Nie ma.
@Marciniek
Na pewno nie masz średniej 150 w draga, poniewaz ostatnio byl film jak 140 knight ze skillami 101/100 z avengera mial srednia 102 hp wiec twoja srednia to jakies 85-90 hp w draga.
mial srednia 102 hp
oho, nastepny inteligent siedzacy przy filmach z kalkulatorem i liczacy srednia....
Sorc jest lepszy bo ma stabilne obrazenia. Sorc wali z visa np 200 190 210 205 195 - wszystkie strzaly prawie takie same, a knight np. poof 250 50 spark 150 - niby max hit ma wiekszy ale obrazenia bardzo niestabilne i niższa srednia niz u sorca.
Marciniek
06-02-2007, 12:12
Knight musi mieć wprowadzone minimalne obrażenia i zwiększoną średnią, ale nie trochę jak pisali co niektórzy tylko porządnie.
Odp:
No dobrze, ja dostaje znacznie większą średnią, zamiast 80-100 dostaje średnią ~150. Bije draga 150x7= 1050hp, czyli ~14 sekund.
@Marciniek
Na pewno nie masz średniej 150 w draga, poniewaz ostatnio byl film jak 140 knight ze skillami 101/100 z avengera mial srednia 102 hp wiec twoja srednia to jakies 85-90 hp w draga.
Widać czytanie ze zrozumieniem nie jest Twoją mocną stroną :baby: , czy ja kiedykolwiek twierdziłem, że mam średnią 150? (zdarzyło mi się zabić draga na 7 hitów, ale to przypadek, nie reguła)
oho, nastepny inteligent siedzacy przy filmach z kalkulatorem i liczacy srednia....
Lol, jak dla knighta ktoś przedstawi średnią to odrazu jest inteligent? Bardziej to miano należy się Marcinkowi który przedstawia ilość many visa na draga uwzględniając takie pierdoły: "a jak drag się przesunie..., uleczy", to już jest lekkie przegięcie...
Knight powinien zadawac stale obrazenia tak samo jak sorc, tylko nizsze bo bije za darmo i srednia powinna rosnac wraz z lvlem. Np jak sorc ma srednia z visa 200 to knight powinien miec 150 i to niezaleznie od potwora. Te hity po 250 mozna sobie w dupe wsadzic skoro srednia wynosi 80. Wolalbym zadawac stale obrazenia kolo 150 (np od 130 do 170). Niepewne obrazenia to najwieksza wada knighta.
To jest bez sensu ze 200 rycerz moze walnac za 0 z broni, bez sensu jest tez ze rycerz moze za darmo walnac hita 300. Obrazenia powinny byc stale i wynosic mniej wiecej 2/3 tego co na danym lvlu ma sorc z visa.
Dokładnie, sorc nakupi manasów i idzie expić na hydry. A knight? Z miecza waste (jeżeli w ogóle da rade ubić), z explo waste trochę mniejsze...
Jak skoncza te szopki i zrobia stale obrazenia dla knighta to wszystkie profesje beda jednakowo dobre. Jedyne czego knight potrzebuje to STAŁE obrazenia i niezaleznie od sily potwora z ktorym walczy.
06-02-2007, 13:28
Wy chyba sobie wszyscy żartujecie..
Są potwory na które Knight solo chodzić raczej nie może, ale już 3-4 tak. W kupie siła.
Jedyne czego knight potrzebuje to STAŁE obrazenia i niezaleznie od sily potwora z ktorym walczy.
Po co wprowadzać takie duperele jak blok potwora. Odrazu niech wszystko pada jak Slime.
Np jak sorc ma srednia z visa 200 to knight powinien miec 150
I taki sorc za każdego visa 11gp + koszty leczenia, a Knightowi wchodzi każdy hit za 150 za którego nic nie płaci, a z racji tego że ma mnóstwo HP nie musi się Uhać bo zabija Draga po 7 hitach.
Draggy_Slayer
06-02-2007, 13:34
no to moze co lvl knight zyskuje 1hp minimalnego hitu
tj na 80 lvl wali minimalnie za 72 (nie liczymy czasu spedzonego na rooku)
oczywiscie sparki i puffy dalej sa ale nie wystepuje juz takie ciekawe zjawisko jak hit za 1hp :)
to troche w*****ajace ide na dragi sov + sword ring a tu hit za 17:P
W takim razie wytlumaczcie mi dlaczego potwory nie moga blokowac magii fizycznej a moga blokowac hity knighta? Przeciez exori mort to magia fizyczna i trafia we wszystko prawie tak mocno jak vis...
To jest niesprawiedliwe ze sorc trafia z exori mort w KAZDEGO potwora prawie tak samo jak z energii czyli visa (roznica tylko o jakies 10 hp) a knight co lepsze potwory to pudluje.
Marciniek
06-02-2007, 13:39
Lol, jak dla knighta ktoś przedstawi średnią to odrazu jest inteligent? Bardziej to miano należy się Marcinkowi który przedstawia ilość many visa na draga uwzględniając takie pierdoły: "a jak drag się przesunie..., uleczy", to już jest lekkie przegięcie...
Przegięcie, tak? To są moje wnioski po obserwacji znajomych ms/ed lvl 80-110 na d-lair, i uwierz mi, dragi ostatnio bardzo mocno się przesuwają. W tym przypadku zaletą knighta jest fakt, że nie musi się ustawiać prosto do draga.
Dokładnie, sorc nakupi manasów i idzie expić na hydry. A knight? Z miecza waste (jeżeli w ogóle da rade ubić), z explo waste trochę mniejsze...
Co wy #%^#$^ chcecie od tych hyder? Sorc expi na hydrach z blokerem!!! Hydry solo dla każdej profesji to waste, ponieważ nie są to potwory stworzone do zabijania solo.
Jak skoncza te szopki i zrobia stale obrazenia dla knighta to wszystkie profesje beda jednakowo dobre. Jedyne czego knight potrzebuje to STAŁE obrazenia i niezaleznie od sily potwora z ktorym walczy.
0 (słownie: ZERO) wyobraźni.
no to moze co lvl knight zyskuje 1hp minimalnego hitu
tj na 80 lvl wali minimalnie za 72 (nie liczymy czasu spedzonego na rooku)
oczywiscie sparki i puffy dalej sa ale nie wystepuje juz takie ciekawe zjawisko jak hit za 1hp :)
to troche w*****ajace ide na dragi sov + sword ring a tu hit za 17:P
I w tym momencie taki EO ma minimalnego hita 282, ale chęci dobre.
Ja bym obstawiał za wzrostem best hita o 1hp/2lvle (dla broni 50atk) oraz wyraźniejszym wzrostem średniej hitów, wtedy nie byłoby sytuacji, że 70lvl skutecznie ks-uje dragi 150-mu.
W takim razie wytlumaczcie mi dlaczego potwory nie moga blokowac magii fizycznej a moga blokowac hity knighta? Przeciez exori mort to magia fizyczna i trafia we wszystko prawie tak mocno jak vis...
To jest niesprawiedliwe ze sorc trafia z exori mort w KAZDEGO potwora prawie tak samo jak z energii czyli visa (roznica tylko o jakies 10 hp) a knight co lepsze potwory to pudluje.
Ty widziałeś wogóle jak wali exori mort? Przykład kolegi - na 87lvl, 70mlvl - i, jak twierdzi, z morta uderza ~95-202(<-jego best) To samo co vis?
Ja nienawidze trafiac raz za 200 a raz w ogole. Juz bym wolal miec staly dmg po 80. Poza tym sorc ze swojej magii trafia we WSZYSTKIE potwory a knight tylko w te ze slabszym defem.
Lol, jak dla knighta ktoś przedstawi średnią to odrazu jest inteligent?
Pozwol ze cos ci wytlumacze:
Po pierwsze, podawanie sredniej na podstawie pomiarow krotszych niz kilkaset uderzen jest niemiarodajne.
Po drugie, zeby rzeczonego knighta z avengerem sprawdzic na kilkaset-kilka tysiecy uderzen musialbys miec filmik przynajmniej 30-40 minutowy.
Po trzecie, majac juz ten filmik, musialbys go w zwolnionym tempie analizowac, pododawac wszystkie hity, co najwazniejsze _policzyc_ je i sprawdzic czy dobrze policzyles i ostatecznie podzielic sume przez ilosc hitow.
Po czwarte: jesli ktos to robi to ma obsesje uwalenia knighta i powinien sie leczyc, jesli ktos tego nie robi a wychodza mu liczby z dupy ( typu 102 ) to zasluguje na warning za bezpodstawny spam.
Po piate, dysponujac odpowiednim filmikiem mozna z calkiem duzym prawdopodobienstwem udowodnic, ze w takim samym czasie knight bedzie zadawal wieksze obrazenia niz sorc. Nawet pomimo waszego visa za 180 srednio.
Bardziej to miano należy się Marcinkowi który przedstawia ilość many visa na draga uwzględniając takie pierdoły: "a jak drag się przesunie..., uleczy", to już jest lekkie przegięcie...
to jest rzeczywistosc, cos czego istnienia pare osob tutaj nie chce uznac.
obrazenia trzeba zwiekszyc, albo wprowadzic jakis inny czynnik balansujacy profesje. mozemy sobie tylko gdybyac, kiedy poltora roku temu cip soft zapowiadal przysieszenie many czy ktos sobie wyobrazal ze madzy nagle przestana expic runami? teraz tez nie wiemy co sie kryje pod pojeciem balansacji profesji, moze cip soft uzna ze mag ma za malo capa i mu doda po 20 na lecela knighta nei zmieni? :)
06-02-2007, 13:56
Up:
Wlasnie dlatego nie chce żadnych zmian. Cip jezeli cos robi to zawsze przesadza.
A ja kolejnej rewolucji nie chce.
Pierwsza sprawa to na forum jest filmik jak dwóch 100lv+ sorców expi na hydrach i im się zwaraca. Co do minimalnego hitu EO to zauważcie, że taifun bije z sd za 600hp w ludzi, i co z tego, że płaci 300gp jak on ma tyle kasy, że nawet tego nie odczuwa:D
Marcinek: Przegięcie dlatego, że my pisząc średnią knighta na dragach nie uwzględnialiśmy jego leczenia.
Vis nie dość, że zadaje dużo większe obrażenia od broni knighta to jeszcze można go używać 2x szybciej. A 20many to jest naprawdę bardzo mało. Porównajcie sobie koszty ubicia hydry z visa i koszty ubicia hydry z melee + explo. Różnica jest ogromna.
Większość ludzi uznaje knighta za wiecznego blokera i to nie jest dobre. Przecież są też knightci którzy nie lubią blokować lub lubią grac solo.
Nadal nie rozumiem po co wogole sie knightem na hydry wybierac.
@down: a zrobi ci na zlosc i nie skasuje. Poza tym jakie szopki ?
Dalem dowod w nowym temacie ze najt ze skillami 100 i avengerem wali srednio po 102 w zwyklego draga ale pewnie mi zaraz vil chamsko skasuje temat i dalej bedzie od*ierdalal te swoje szopki ze srednia z broni 180 :D
zauważcie, że taifun bije z sd za 600hp w ludzi, i co z tego, że płaci 300gp jak on ma tyle kasy, że nawet tego nie odczuwa:D
Ehe. I pełno jest takich 280MSów w Tibii, co biją z SD za 600 hp.
Btw. większość knightów powyżej 100 lvl'a, jeśli tylko potrafi myśleć, ma również tyle kasy, że nie odczuwają tego, ile im UHów schodzi na draga. I prawdopodobnie średnio się przejmują tym, że mają średnią (o jeju, o Boże, omagad) 102hp z avengerem.
Zatem jest jeden film ze średnią TYLKO 102. A teraz słoneczko zauważ, że na samej TibiCAMS jest tak koło 18-20 tysięcy filmów. Zakładając, że chociaż 1/10 z nich to knight expiący, to jeden "słabszy" film na ich tle wcale nie jest dowodem, że knight ma słabą średnią. Nie sądzisz zresztą, że głupio by wyglądał knight bijący jak sorc, a mający od 100 lvl'a, AFAIR, powyżej 1,5k hp? Do tego zarabiający jeszcze lepiej, niż obecny knight?
Aha, czekam na film z expienia sorca na juggernautach. Skoro dla knighta wybiera się wybitnie niekorzystne moby w stylu hydry, to dla sorca poproszę właśnie juggera.
Co z tego, że knight ma 1,5k życia? Zobacz ile sorc ma many, jakie ma hity, tanie leczenie (a druid ma super tanie leczenie). Sorc/druid na mocniejszym potworze expi dużo opłacalniej. Knight może i bije za darmo, ale wydaje najwięcej kasy na uhy. Na zabicie draga, dl, gs, hydry, demona .... ma największe waste. Podaj mi jakiegoś mocniejszego potwora na którym knight ma mniejsze waste od sorca/druta?
Co z tego, że knight ma 1,5k życia? Zobacz ile sorc ma many, jakie ma hity, tanie leczenie (a druid ma super tanie leczenie). Sorc/druid na mocniejszym potworze expi dużo opłacalniej. Knight może i bije za darmo, ale wydaje najwięcej kasy na uhy. Na zabicie draga, dl, gs, hydry, demona .... ma największe waste. Podaj mi jakiegoś mocniejszego potwora na którym knight ma mniejsze waste od sorca/druta?
Ja pierdole. Faktycznie, bo sorc może tą swoją manę w sekunde przywrócić do takiego stopnia, jak uhem. I faktycznie, różnica prawie 750hp na 100 lvl'u między knightem a sorcem to nic. No kwestia dosłownie jednego porządnego combosa. Dlaczego zatem sorce nie blokowały sobie np. orshabaala albo juggernauta?
I co z tego, że knight wydaje najwięcej kasy na uhy? A sorc/drut wydaje najwięcej kasy na manasy, pall z kolei na bolce O_o Btw., przeważnie knight ma to w dupie, że wydaje najwięcej kasy na UHy, bo do 100 lvl'a może się obłowić do tego stopnia, że starczy mu to na resztę tibijskiego życia.
EDIT: podaj mi państwo w Europie na K :/
AFAIR Gremlin udowadniał już, że knightowi taniej wychodzi bicie dragów. Jeżeli to do was nie przemawia, a do oczernienia knighta wystarcza wam 1 film na 18 tysięcy (tylko tyle jest na TibiCAMS)... well, gratz.
Marciniek
06-02-2007, 14:57
;1249639']Up:
Wlasnie dlatego nie chce żadnych zmian. Cip jezeli cos robi to zawsze przesadza.
A ja kolejnej rewolucji nie chce.
CIPsoft zanim wprowadził "manaupdate" pisał, że planują zmodernizować cały system magiczny tak, aby magia spontaniczna stała się popularniejsza, więc nie wiem, czy aż tak znowu przesadzili.
Pierwsza sprawa to na forum jest filmik jak dwóch 100lv+ sorców expi na hydrach i im się zwaraca. Co do minimalnego hitu EO to zauważcie, że taifun bije z sd za 600hp w ludzi, i co z tego, że płaci 300gp jak on ma tyle kasy, że nawet tego nie odczuwa:D
Marcinek: Przegięcie dlatego, że my pisząc średnią knighta na dragach nie uwzględnialiśmy jego leczenia.
Vis nie dość, że zadaje dużo większe obrażenia od broni knighta to jeszcze można go używać 2x szybciej. A 20many to jest naprawdę bardzo mało. Porównajcie sobie koszty ubicia hydry z visa i koszty ubicia hydry z melee + explo. Różnica jest ogromna.
Większość ludzi uznaje knighta za wiecznego blokera i to nie jest dobre. Przecież są też knightci którzy nie lubią blokować lub lubią grac solo.
Ja natomiast widziałem filmik jak trapowali Seromontisa (miał ~240lvl), nie udało im się, natomiast role się odwróciły i miałem przyjemność oglądać jego hity z explo, których ~90% było w przedziale 170-250. A płaci za explo mniej, niż Taifun za SD. Nie widze problemu, by expił skutecznie z explo, przecież nawet tego nie odczuje w kosztach.
Leczenie knighta na dragach 8o , czy to mu przeszkadza w czasie uderzania?
1,5s vs 2s, fucktycznie 2x częściej!!! (Kto Cie uczy matematyki, może mnie do matury przygotuje?)
Chce zobaczyć, jak bijesz hydre solo z samego visa.
Ja nie uznaje knighta za blokera, lubie grać solo, i wychodzi mi to z nienajgorszym skutkiem, mało tego sorcem na facc nie jest możliwe tak szybko zarabiać jednocześnie sporo expiąc.
Dalem dowod w nowym temacie ze najt ze skillami 100 i avengerem wali srednio po 102 w zwyklego draga ale pewnie mi zaraz vil chamsko skasuje temat i dalej bedzie od*ierdalal te swoje szopki ze srednia z broni 180 :D
Posiadam Avengera, skill ze sword ringiem 97, i średnia 102 jest conajmniej kłamstwem.
Co z tego, że knight ma 1,5k życia? Zobacz ile sorc ma many...
Świetnie, i powiedz mi, że całą mane odnowisz w ciągu 3 sekund, jak to knight może zrobić z HP.
06-02-2007, 15:03
CIPsoft zanim wprowadził "manaupdate" pisał, że planują zmodernizować cały system magiczny tak, aby magia spontaniczna stała się popularniejsza, więc nie wiem, czy aż tak znowu przesadzili.
Jeżeli spojrzeć na POTENCJAŁ sorca i druida to jednak przesadzili.
W takim razie marciniek dawaj film. Ja dalem fillm z gosciem o skillu 100 i jego srednia z avengera byla 102 wiec udowodnij ze to nieprawda. Ale tobie skuty mozgu zbrojownica mozna pol tygodnia gadac a i tak bedziesz swoje. Dalem ci kur*a dowod szczylu X(
Marciniek
06-02-2007, 15:06
@up
Ten pan mnie obraża, w tym momencie proszę moderatorów o działanie...
Film mogę Ci nagrać z hunta na d lair, tylko, że film by trwał 4-5h, a liczyłbyś średnią przez kolejne 3 dni, więc wolę Ci oszczedzić czasu, by udowodnić coś, co jest oczywiste.
@down
Z tego co wiem, na tym forum są jakieś zasady, i jedną z nich powinno być odpowiednie słownictwo.
Ja nie podważam tego, że ten a ten wali tak mocno, ale knight na podobnym lvlu wcale nie wali tak słabo z explo.
O w morde hipopotama. Czy ja kiedykolwiek powiedziałem, że mam średnią 150 w dragi?
Lol jakie działanie? Mnie już wielokrotnie obrażali i żadnego działania nie było:D To masz link do filmu jak sorce expią na hydrach: http://forum.tibia.pl/showthread.php?p=1249788#post1249788
edit: Ale z tą średnią 150hp w draga to ewidentne kłamstwo. Takiej średniej w draga to nawet EO nie ma.
Ale z tą średnią 150hp w draga to ewidentne kłamstwo. Takiej średniej w draga to nawet EO nie ma.
na jakiej podstawie tak twierdzisz ? bo srednia arytmetyczna sie nie zgadza ?
edit:
lol to nie jest kwestia tego jak liczysz srednia hitow wogole, tylko jak liczysz srednia hitow EO skoro jego filmow jest moze kilka ? Bo domyslam sie ze na podstawie max/min hita z kalkulatora, a ze to bzdura to raczej nie musze dodawac.
No tak, a jaką inną średnią chcesz liczyć? Bije się z 50 dragów, z każdego wylicza średnią arytmetyczną, następnie dodaje się te średnie i dzieli przez 50. I taka średnia będzie miała raczej mały błąd.
slimaczek
06-02-2007, 15:53
Prosty przykład, sorcem na 100lv możesz spokojnie ubić dowolnego gracza poniżej 40lv, knightem na 100lv nikogo mającego uhy raczej nie ubijesz (chyba, że nooba).
Hmm, fakt. Ale myślę że wraz ze zwiększeniem średnią ilością dmg + exori raczej to zbyt trudne nie jest.
Piszesz, że knight ma dużo hp i najciężej go ubić? Zgadzam się, ale powyżej 50lv posiada się protekcje, gildie i raczej mało kto cię będzie pkował - chyba, że na wojnie (ale tu profesja i tak mało daje, wystarczy paru shoterów więcej i każdego knighta położą). Nie wspomnę o tym, że knight nie posiada great haste, mw, magic shield.
Mając utani gran hur/mw byłby niezniszczalny (szybki jak reszta, i dużo więcej hp niż reszta). Coś za coś.
Zwiększyć ceny za itemy, rozwiązałoby ten problem jak i zarazem pare innych. Niestety myślę że zwiększenie cen djinnów nie jest dobrym pomysłem, a innego nie mam.
@średnia ciosów knighta
A kogo to obchodzi jaka jest średnia EO w dragi? Komu tu trzeba takie średnie wyliczać, żeby mu dało do zrozumienia że knight ma niskie hity w porównaniu do innych profesji?
Myślę że zamiast zwiększenia hitów knighta można by zmniejszyć trochę arm mocniejszych potworów typu hydra, demon itp, tak aby knight miał większe szanse/trochę więcej expa.
Marciniek
06-02-2007, 16:22
Śmiech na sali i pod salą.
Knight wali tak jak wali, idzie mu to czasem lepiej, czasem gorzej, wiadomo, że najwyższy czas zmodernizować równierz ataki fizyczne. Tylko, że ta różnica nie jest taka kolosalna, jak tu opowiadacie, ani knight nie ma średniej 102 i koniec kropka. Wiele razy miałem sytuacje, że 4-5 dragów pod rząd szło mo topornie (po 12-16 hitów), a z kolei innym razem potrafie zabić 4 dragi pod rząd na nie więcej niż 10 hitów. W 1 przypadku średnia mi wyjdzie 60, a w drugim nawet 140, ale co mnie obchodzi średnia, kiedy mnie obchodzi tylko, by zabić tego draga, bo kolejne sie respią.
Na dragu jeszcze hlev knightowi się opłaca expić, ale co z expem na hydrach, demonach? Knightowi nawet nie opłaca się ubicie giant spidera. Czy w założeniu clipsoftu tibia miała być zbalansowana i każda profesja mogła expić na danym potworze na takim samym levelu. Czy może knight z góry miał miano wiecznego blokera, a żeby expić solo na dragach bez waste to musiał mieć o 30lv wyższy niż sorc? To jest sprawiedliwe? Sorcem 100lv dużo łatwiej i szybciej można osiągnąć niż 100lv knightem. I mało 100lv sorc jest lepszy praktycznie w każdym względzie niż 100lv knight (poza blokowaniem za które jest 0 expa).
Czy w założeniu clipsoftu tibia miała być zbalansowana i każda profesja mogła expić na danym potworze na takim samym levelu.
To wcale nie jest warunek zbalansowania.
I mało 100lv sorc jest lepszy praktycznie w każdym względzie niż 100lv knight (poza blokowaniem za które jest 0 expa).
Mianowicie ?
nock keciron
06-02-2007, 20:57
Update - co ulepszyć w danych profesjach?
>>Druid/Sorcerer:
nie wiem jak dla innych, ale dla mnie to nie jest ulepszenie...
slimaczek
06-02-2007, 21:39
nie wiem jak dla innych, ale dla mnie to nie jest ulepszenie...
Czepiasz się.
I mało 100lv sorc jest lepszy praktycznie w każdym względzie niż 100lv knight (poza blokowaniem za które jest 0 expa).
Mianowicie ?
Przeczytaj cały temat to się dowiesz w jakich względach :]
A dla mnie to jest ulepszenie w drugą stronę:-)
Zastanawia mnie keidy wreszcie da~ zrozumie, ze w to sie gra for fun a nie zeby bic super hiper mocno.
A ja nie gram for fun? Rzadko gram w tibie, ale chciałbym mieć przyjemność podczas gry. A knightem w pvp nikogo dobrego nie ubijesz, tak samo na mocnych potworach największe waste i hity żałosne. Jaka w tym przyjemność?:D I nie pisz mi, żebym zmienił profesję - ja tak jak większość osób z tibia.com domagam się zmian od clipsoft...
Przeczytaj cały temat to się dowiesz w jakich względach :]
2x wiekszy dmg z visa nie odwali za ciebie roboty, niezaleznie od tego jaki potencjal ma sorc/ druid znacznie trudniej niz w przypadku innych klas jest go w pelni wykorzystac. To w jakim stopniu przeklada sie to na levele jest juz zasluga gracza a nie cyferek.
Na dragi 2x większy damaga (im wyższy level tym damage i przewaga sorca wzrasta), na dragon lordy 4x większy damage, a na hydry to już w ogóle szkoda pisać:D. Dodaj sobie do tego to, że vis bije częściej niż melee knighta. Nie wspomnę o tym, że sorc/druid nie dość, że mocniej biją od knighta to jeszcze na full def otrzymują mniejsze hity niż knight na full attack (przetestowane na skillach knighta 82) i do tego jeszcze sorc/druid taniej się leczą od knighta.
Vil - daruj sobie. Już lepiej do obrazu gadać. Efekt taki sam. Nie zrozumie toto, bo nie potrafi czytać.
Na dragi 2x większy damaga (im wyższy level tym damage i przewaga sorca wzrasta), na dragon lordy 4x większy damage, a na hydry to już w ogóle szkoda pisać:D. Dodaj sobie do tego to, że vis bije częściej niż melee knighta. Nie wspomnę o tym, że sorc/druid nie dość, że mocniej biją od knighta to jeszcze na full def otrzymują mniejsze hity niż knight na full attack (przetestowane na skillach knighta 82) i do tego jeszcze sorc/druid taniej się leczą od knighta.
I co wg ciebie z tego wynika ?
Na szybkość i opłacalność expienia oczywiście.
Vil nie wiem czy zauwazyles, ale bronisz pozycji straconej. Mysle ze robisz to tylko dlatego ze nie chcesz sie przyznac do bledu, w sumie sie nie dziwie bo teraz stracilbys twarz gdyz zaszedles z tym juz za daleko.
Kazdy kto gral knightem dluzszy czas wie, ze rycek nie jest stworzony do szybkiego expienia, chyba ze z bardzo duzym wastem. Wezmy juz te nieszczesne dragi, na ktore sie tak wszyscy powoluja. Zalozmy 90 lvl knight moze sobie na nich expic to prawda, ale ani to szybkie ani ekonomiczne. Pall/sorc/drut expiac na tym lvl na nich zarabiaja i expia szybciej ( no pall moze znowu za szybko to nie expi ale kasy wyciaga wiecej...)
Nie chce przez to powiedziec jaki to knight zly i tragiczny. Jak kazda postac ma swoje plusy ale i minusy (do ktorych niestety nalezy takze czas potrzebny do zrobienia dobrego rycka).
Mysle ze gdyby nie to ze jestes moderatorem Vil, to temat bylby juz zamkniety. Zastanow sie troche nad tym co piszesz.
Imao....
Dragi-Rycek-115lv - skile 90 - axe ring =94 -sca 50atk =średni hit hummm ze 120 -.-(choć 200+ wpadają) prawie 1,8k hp,smok zadaje średnio 80-100 na ture (średnio ubijasz smoka na 7-8 tur) czyli ze 800hp leci na smoka(choć zdarza się ze poleci 150 bądź 100) czasem trzeba i z hmm wypalić bo w smoka nie wchodzą hity i się człowiek denerwuje-.-
Mag-115 lv 65 Mlv - smoki - średnio 200 z visa (zdarza się więcej zdarza się mniej) - smok 1k hp zabicie trwa średnio 5 tur (strata 100many plus exura gran 40 many badz Sio 70 many) czyli ubicie smoka zamyka się max w 200 manie co daje 1-2 mfy na ture 100gp średnio licząc że ze smoka wypadnie nam Woi(3k) zwaraca nam 2 bp mfów(nie licze kasy ani innych śmieci)
Podsumowanie-jak do ciężkiej cholery ryckowi ma się zwracać expienie na smokach?Zostają Tomby i wypalanie run,Of Wypalanie Run i finito...a co do hydr sorc + bloker 100lv + 4 hydry lurowane na klate i zabijanie w 4 sekundy = lol i jak taki rycek ma robić tyle exp co mag?Siłą woli chyba więc gdybanie że rycek dobra profa że rycek tamto nijak sie ma do rzeczywistości co chyba juz można spokojnie zaobserwować na nowych serwach(gdzie rycka ze świecą w rękach szukać trzeba).Z tego jasno wynika że trzeba Ryckowi Mocy dodać bez gadania...
Vil, nie masz racji, na tym forum sie wypowiadaja tacy pro gamerzy co maja po pare 100+ charow na roznych serverach i wiedza lepiej.
a tak na powaznie, wszyscy powolujecie sie na dragi, na dragach wyciagam ~60k expa/h a na orc fortes 70k/h i do tego taki zysk o ktorym sorcerzy moga pomazyc, szansa "miecia" orc fortes tylko dla sibie jest i tak wieksza niz szansa zdobycia edl/vdl/tower a na innych spawnach dragow to nie zrobie nawet 40k/h, nie jest dla mnie problemem wydanie 100k na power exp na wampach w ormuc tomb bo zarobie to w weekend bez problemu. Taki mag wyciagnie tam wiecej niz ja expa, ale jak sie pytam "ty, czemu nie pujdziesz do tomby poexpic?" mam jedna odpowiedzi "a dasz mi 10 bp gfb? bo ja kasy nie mam..." wszyscy sie plujecie ze mag zarabia wiecej na wszystkim, tak to prawda, tylko ze te "wszyskie spawny na ktorych sorc zarabia wiecej" sa oblegane jak sto sku***synow. zagadajcie sobie kiedys do takiego 110 ms/ed na starym swiecie z ranca w sobote co robi, odpowiedz bedzie "a czekam, za 8 godizn mam edl, hydry, hero, poi" a 110 ek/rp beda sobie polowac w tym czasie w of, poh, cyclopis.
No i wlasnie o to sie sprawa rozbija. Co z tego ze zabija 2-35x szybciej, skoro nie zawsze ma co zabic ?
Taa tylko ze dobre miejscowki knighta tez sa oblegane... Ten problem dotyczy wszystkich. Brzytwy sie chwytasz...
Cieszy mnie to, że coraz więcej ludzi widzi błędy które popełnia Vil broniąc knighta. Może w końcu większość osób z tego forum przekona się co do słabości knighta i będzie się domagać od clipsoftu zmian. Tak samo jak to robią ludzie na forum tibia.com.
Cieszy mnie to, że coraz więcej ludzi widzi błędy które popełnia Vil broniąc knighta. Może w końcu większość osób z tego forum przekona się co do słabości knighta i będzie się domagać od clipsoftu zmian. Tak samo jak to robią ludzie na forum tibia.com.
1- wiekszosc osob jest przekonana co do slabosci knighta, mimo iz nie maja racji
2-ludzie domagaja sie zmian od cip softu a on te zmiany obiecal
3-vil nie popelnia bledow broniac knighta, nigdzie nie widzialem zeby napisal ze knight to najlepsza profesja, z ejest ach och. poprostu pokazuje wam zalety na ktore wy nie zwracacie uwagi. Jak gdzies ktos napisze dlugiego posta to zadko kiedy ktos podejmuje polemike, czepiacie sie krotkich wypowiedzi. mowiecie ze knightem to potrzeba xxx godzin treningu i ze jest to meczace, a czy ktorys z was przesiedzial wiecej niz 100 godizn na treningu? pewnie nie bo to niepotrzebne/nudne ja przesiedzialem juz ponad 600 godizn i wcale sie nie nudzilem. mam 1800 hp i nie musze sie martwic ze jak pujde sie odlac to mnie zaraz ktos na jednego sd zdejmie jak to robia wasze wymazone sorcy na 40-50 levelach majac po 350 hp. A jak czytam ze sorc rox bo alanczasz sobie mana shielda i mozna spokojnie na dragi z sd polowac to mi sie plakac chce.
Sam tytuł topicu jest zły, po co ulepszać? Chcecie jeszcze szybciej i łatwiej expic? Tibia stałaby się nudna.
Chcemy, żeby wszystkie profesje były równe. Chcemy, żeby każdy szanował drugiego gracza. Żeby nie było wojen, wyzwisk, nie potrzebnych dedów. Tylko tego chcemy!!!
Wtedy taki EO nie dosc ze ma atak za 1000+ hp to jeszcze moze zadac 7 takich atakow po kolei.
Może inaczej: exori powinno brać określoną ilość many (dajmy na to 150) + jakiś procent całkowitej many knighta, ale sporo mniejszy niż 80%. Wtedy koszt exori na lvl nie zwiększałby się zbytnio, a nie doszłoby do sytuacji w której wysokolvlowy rycerz może puścić 4 exori pod rząd. Dwa, owszem. To idzie przeżyć; nawet może i lepiej by było...
Wystarczy ze by bil z sila HMM i juz by nikt nie marudzil... oslabienie o 20% a nie 400% wiecej many.
Nawet z siłą HMM i tak będzie za tani. Może nie 80 many, ale ~50 mógłby kosztować.
@Stamina i problem zwyklych graczy.
Od kiedy stamina zostala wprowadzona moze nie jestem jakims tam maniakiem, ale nigdy nie spadlem do 40h... wogole to chyba tylkko 2 razy bylem ponizej 50h.
Ale nawet tak jak kiedys gralem to stamina nigdy nie byla by dla mnie problemem... zawsze po prostu po mocniejszym dniu grania nastepnego dnia albo sie wogole nie logowalem albo tylko na chwile.
Za to bardzo dobrze powstrzymala stamina spolki grajace postacia 24/7 i nie ma tego co wyciagac jako rzeczy za/przeciw rycerzowi.
Sam kiedyś pisałeś że przewagą rycerza w expieniu jest to, że o ile sorc może jednorazowo zrobić dużo expa, to knight jest wolniejszy, ale za to dużo bardziej systematyczny. W praktyce można było to sprowadzić do tego, że sorc poexpił dzień ostro a potem przez tydzień był bez kasy, a knight expiący 3x wolniej siedział 24/7 przez ten tydzień i wychodziło na jedno. Teraz sorc poexpi 8 godzin i przez resztę dnia nadrobi ewentualne straty, a knight poexpi też 8h, bez strat, ale też bez większych możliwości dogonienia sorca w expie. Teraz dorzuć do tego fakt, że sorc expi szybko - bardzo tanio, a bardzo szybko - w miarę tanio, także na nadrabianie tych rzekomych strat wcale nie trzeba dużo wysiłku ani czasu...
Nie wspominam o tym że ci rycerze grający całymi dobami non stop to zwykle byli sharerzy, to chyba oczywiste :) Ale chodziło o co innego.
Aha, wartości podawałem orientacyjnie, żeby było dokładnie widać o co chodzi.
Wedlug mnie nie tyle atak sorcowi trzeba oslabic co jego mozliwosci obrony.
To nie zmieni tak dużo przy aktualnym systemie walki i expienia, bo:
- duża część potworów na których sorc expi używa magii, zresztą i tak jest zbyt mocna żeby bić je bez mana shielda
- w wojnach etc. sorc też raczej lata na utamo, bo inaczej spada na jedno dobre combo...
Jeszcze trzeba rozdzielić pvp od nonpvp. Na nonpvp sorc/druid maja aktualnie olbrzymia przewagę.
Serwery powinny różnić się czymś więcej niż tylko brakiem możliwości atakowania innych graczy.
I wracamy do sytuacji sprzed 3 updatow gdzie expienie sorcem powyzej 100 lvl jest praktycznie niemozliwe (bo sie nigdzie nie zwraca za runy).
Bez przesady. Chodzi o to żeby wypośrodkować - kiedyś na dłuższą metę nie szło expić wydajnie i szybko, teraz znów jest zbyt łatwo - coś pomiędzy by się przydało.
Problem ze stamina pojawia sie przy PG - tutaj rycerz ma problemy konkurowac z sorcem... tyle ze PG potrzebuje 2-3 ludzi pomagajacych mu zeby pedzic z expem.
Dokładnie. Ale IMHO poprawki itp. wprowadzane do gry powinno się bazować choć trochę na aktualnej sytuacji, a jak wiadomo, teraz bardzo dużo ludzi jest nastawionych wyłącznie na PG, więc w tym aspekcie powinien być jako taki balans. Niezależnie od tego, czy ich PG opiera się na oszukiwaniu czy nie.
Szczerze mówiąc uważam że aktualna sytuacja w Tibii jest beznadziejna. Stamina powinna była być wprowadzona - owszem, ale przynajmniej 5 lat temu, zanim zrobiła się zgraja ludzi 100+ i zanim pojawiła się masa PG-sharerów. I to bardziej stricte stamina, taka pozwalająca na efektywne expienie max 4-5 godzin dziennie. Do tego wtedy też nieco ułatwić expienie sorcom i byłoby mniej sharerów, mniejsze różnice w lvlach, a do tego jako taki balans możnaby wprowadzić.
1. Duzo da, nawet takie smoki ktore teoretycznie niewiele bija wciaz zadaja z 1/3 z pazura, a jesli pojdziesz do nich nago to nagle sie okaze ze sieka cie za 100+ kazdym ciosem.
2. Mana shielda high lvl sorce nie uzywaja prawie na niczym.
Co do punktu 2. to ładny combosik z venta i highlvl sorc bez utamo leży, a z systemem hotkeyów to wcale nie jest takie trudne. Kwestia praktyki.
1. - Dobra, niech ci będzie. Szczerze mówiąc nigdy nie expiłem na smokach sorcem, więc powiedzmy że się nie znam ;)
Maniek0700
08-02-2007, 23:10
Knight powinien dostac jakąs bron powyzej 50 atk. Wtedy hity by miał lepsze. chociaz taki np."Uzdra Sword" 65\45. I juz knight moze siekac po 200 (chyba ze sie myle, nie znam sie za dobrze). Wtedy moze by mial za darmo takie hity, ale nie kiedy by nie trafial. Przewaga Sorca przejawiala by sie w tym ze uderza zawsze! Taka bron np by byla dostepna tak jak HOTA. Zbierasz cos i cos, łączysz i idzesz expic. Możliwe ze wtedy knight podgonil by expem. Pall powinien dostac jakies nowe rodzaje kusz. Podstawowy knight w swordach ma
Spike sword-firesword-bright sword/gs-sov. okolo 5 mieczy. A pall 2 kusze z czego jedna jest trudno dostepna. Druid jakis czar typu exevo mort hur a sorc nic bo jest za dobry. Tak samo mogloby byc gdyby Sorc i Druid nie mogli uzywac najlepszego stafu. Wkoncu knight nie moze sd, wiec sorc niech nie nosi mpa,mms. Skile knighta szybciej zeby lecialy (8h skilowalem 79 na 80 -.^)
Pall mmm jakies speary po 20-30 uderzeniach. Sorc i Druid wiecej ruzdzek. I to tyle chyba xD
Chcemy, żeby wszystkie profesje były równe. Chcemy, żeby każdy szanował drugiego gracza. Żeby nie było wojen, wyzwisk, nie potrzebnych dedów. Tylko tego chcemy!!!
a ja chce zeby nie bylo kradzierzy, zeby nie bylo visa za 20 many, zeby nie bylo pekactwa, zeby nie bylo niczego.
Maniek0700
08-02-2007, 23:26
i zeby poprawili drogi, bo jakie one so =\
jadeaazath
09-02-2007, 12:00
Srednia hitów knighta powinna wzrosnac dosc wyraznie. Co z tego ze moze raz na rok walnąć za 250+ jesli pojdzie na dobre potwory i ma tam srednia ~50 hp?
Dokładnie. Ja na skillach 83/83 czasem zabije 5 minotaurów pod rząd na 1 hit, a czasem ubijam jednego na 4 hity. To chore jest...
jadeaazath
09-02-2007, 12:13
Nie powinno być takiej sytuacji ze 120 knight ze skillami 80/80 bierze motyla na 2 hity. To już jest jednak przegięcie. Wiadomo, że knight bije za darmo więc jego hity nie mogą być tak mocne jak sorca/druta, ale hit za 1 w motyla to jest już chyba lekka przesada? :baby:
Nie powinno być takiej sytuacji ze 120 knight ze skillami 80/80 bierze motyla na 2 hity. To już jest jednak przegięcie. Wiadomo, że knight bije za darmo więc jego hity nie mogą być tak mocne jak sorca/druta, ale hit za 1 w motyla to jest już chyba lekka przesada? :baby:
ten twoj knight 120 ze skilami 80/80 to chyba od 70 levelu tylko z hmm/explo polowal. Pierwszy 100+ ek Civatateo na eterni ktory NIGDY nie trenowal mial 88 w swordzie, a shield od zawsze znajdowal sie ponizej top 300
jadeaazath
09-02-2007, 12:39
No to może miał skille 85 lub 88, już nie pamiętam bo to nie moja postać. Widziałem tylko film jak taki knight chciał zabić przypadkowo spotkanego motyla po drodze i walnął w niego hita za 1. :D
Zmieniając temat zobaczcie sobie top25 nowych serwerów, paru knightów, paladyn 0-1 - tak to sorc/dru od góry do dołu.
jadeaazath
09-02-2007, 13:07
No wlasnie bo knight bez treningu jest kompletnym zerem, a jak sie gra na nowym swiecie i chce sie byc w top 300 to nie ma czasu na trening. :p
09-02-2007, 13:08
@2UP
To jest najbardziej smieszne;d
Ludzie są zrażeni do paladyna i dlatego go nie biorą, imo jakby ktoś bardzo się starał to bez problemu wybiłby się;o
jadeaazath
09-02-2007, 13:21
Ludzie idą po prostu na łatwiznę, każdy widzi jak dobry jest sorc. :p
Jak dla mnie exori powinno zabierac 40% many a nie 80% ,a co do zwiekszenia dmg melle wraz ze wzrostem lvlu istnieje ale sa to minimalne obrazenia, mogli by je troche zwiekszyc.
I hp najta moglo by sie zwiekszac o 20 a nie co 15
Jak dla mnie exori powinno zabierac 40% many a nie 80% ,a co do zwiekszenia dmg melle wraz ze wzrostem lvlu istnieje ale sa to minimalne obrazenia, mogli by je troche zwiekszyc.
I hp najta moglo by sie zwiekszac o 20 a nie co 15
Exori to taka ostateczna deska ratunku dlatego tyle many.
Knightowi potrzebne sa tylko minimalne obrazenia(wczoraj na skilu 79 zdarzył mi sie podwojny puff na motylu z gsem w lapie), moze lekko przyspieszyc wzrost skili(i po dupie dostaja ci co siedzieli po kilkaset godzin).
IMO knight ma wystarczajaco HP.
moze lekko przyspieszyc wzrost skili(i po dupie dostaja ci co siedzieli po kilkaset godzin)
Chyba dałoby się zrobić tak, żeby, przyjmijmy skille leciały 10% szybciej, a każdy dostał 10cio %owy bonus do posiadanych umiejętności... np. ktoś zadał 1000 razy obrażenia(czy też uderzył przy niezablokowanym liczniku) to po update'cie będzie miał taki skill, jakby uderzył 1100 razy... Wydaje mi się, że to byłoby do zrobienia.
Wtedy nikt nie dostałby po dole pleców. :>
Bhall the Destroyer
14-03-2007, 17:22
W tym profie osobiście brakuje mi jakiegoś czaru ofensywnego dzięki któremu można solować elitarne potwory bez ogromnego waste. Takowy przedstawiłem tu: http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=106339&page=14
Zgadzam się również z podniesieniem średniej obrażeń bo faktycznie profesje magiczne a knighta dzieli w tym momencie przepaść.
Piotrek Marycha
14-03-2007, 18:12
Zmieniając temat zobaczcie sobie top25 nowych serwerów, paru knightów, paladyn 0-1 - tak to sorc/dru od góry do dołu.
Hmm dziwne, na Xerenie pierwszy 100 lvl to był pal, drugi sorc, a trzeci też pal ;)
Exori to taka ostateczna deska ratunku dlatego tyle many.
a czy to nie jest smieszne ze pal moze wziasc 5 bp takich desek w postaci SD z którego bije a) mocniej b) na dystans c) z cooldownem 2 sek a nie 15 o_O
A ja bede do znudzenia powtarzal, ze rycerz ne nest postacia magiczna. Zadnych nowych czarow!!
Co do uderzen - pamietajcie, ze rycerz ma jakby trzy charakterystyki, od ktorych zaleza uderzenia - poziom, skill oraz atak broni. I one jakos powinny opisywac nasze uderzenia. Sadzac z tabelek na Erigu zarowno max. jak i srednie uderzenie zmienia sie wraz ze skillem, średnie wolniej niż maksymalne... natomiast poziom nie gra roli - i tu jest powazny blad. I jezeli cos zmieniac - to wlasnie tu. Niech poziom okresla nam maksylmalne uderzenie, a skill zmienia średnie. I bedzie lepiej...
A zerowe musza byc zawsze - przeciez zaden rycerz nie ma 100% trafien :-) Problem w tym, ze jest ich za duzo...
Niech poziom okresla nam maksylmalne uderzenie, a skill zmienia średnie. I bedzie lepiej...
No i wtedy 100+ sorc z warhammerem rozwalałby demony. Kthxbye
A co, teraz nie rozwala? ;o Z warhammerem czy bez, utamka na siebie i demon pada bez wysiłku...
A co, teraz nie rozwala? ;o Z warhammerem czy bez, utamka na siebie i demon pada bez wysiłku...
Teraz rozwala z SD, a po takim update rozwalałby z combo broń+SD, czyli jeszcze by go to wzmocniło. :p
[QUOTE=d4rqu;1239609]
Knight:
Jak to nic nie daje z każdym lvlem każda profesja dostaje 2% do siły magicznej.
Było by totalnym bezsensem gdyby do skill sword/axe/club liczył się lvl, po co były by wtedy skille
- [B]Ulepszenie możliwości treningu skillów. Skillowanie jest bardzo nudnym i nużącym procesem. Moja propozycja jest taka, aby skille dało się trenować szybciej za dodatkową opłatą. Np. idziesz do gildii rycerzy, rozmawiasz z NPCem i płacisz za możliwość awansu w swordzie/axe/club. Oczywiście wraz z wyższym skillem opłata będzie wyższa. Pomysł kontrowersyjny, ale uczynił by granie rycerzem znacznie łatwiejsze.
Kolejny totalnie pomylony pomysł knight może wziąć knife i iść bić slimy kiedy chce, a paladyn nie dość, że nie może skillować na monsterach bo hity ze spear sa tak wielkie że wszystko na wyższym skillu za szybko ubija ti jeszcze ma ograniczoną ilość spear ktore pękają. Można by powiedzieć że są kamyki, ale kamyki pękają tak szybko, że ich wartość do skillowanie nie jest zbyt wielka.
Z tym się zgodze, ale nie 200 many powiedzmy że 1/3 tego co teraz było by ok(bo 200 many rycerz nie ma na 35 lvl od którego jest exori, ale to taki szczegół).
Runa zadaje obrażenia od siły czarów na która sie składa 2xlvl + 3xmlvl więc nie może być runa od skill walki w zwarciu.
Bursty to taka sama sytuacja. Nie tylko mlvl się liczy ale i lvl bo te strzały zadają obrażenia od siły czarów(dlatego jest to broń magów/druidów).
Paladyn:
Po za tym paladyn powinien mieć możliwość zakupienia Power, Infernal Boltów w sklepie. Proszę zauważyć, że sorcer/druid może nakupić tyle sd ile mu się podoba.
Ale paladyn też może używać SD, więc też może je kupic w sklepie.
Druid/Sorcerer:
To już jest calkowite nieporozumienie. Zrobienie tego było by końcem druida i maga bo z 1 manasa nie w najgorszym wypadku nie wystarczyło by many na vis, a wtedy sorc by sobie nie poexpił.
Jakie kolwiek zmiany CIP wprowadzi nie moga (moim zdaniem) niczego żadnej z profesij odebrać bo wtedy ta profesja będzie skończona i nikt nie będzie nią grać i straca mnostwo kasy za pacce:)
Delete tego post plx znowu weszły 2
a czy to nie jest smieszne ze pal moze wziasc 5 bp takich desek w postaci SD z którego bije a) mocniej b) na dystans c) z cooldownem 2 sek a nie 15 o_O
Od dawna ogladam tematy i 1 raz sie nie zgadzam z toba Po
1) Pall jak notorycznie uzywa SD bijac gracza to bedziesz wiedziec kiedy sie leczyc i to nie bedzie zadne zaskoczenie ze znowu uzyje SD
2)Exori to jest jak atak z zaskoczenia nikt nie wie kiedy knight uzyje wiec niespodziewanie mozesz pasc dlatego ze niedoceniles tego czaru
Moral: Jakby exori stalo 100 mana albo 200 to nie bylo by zadnych zaskoczeniem walenie knightem exori i jeszcze trudniej by mu bylo ujebac jaki char (z bliskim lvl bo iwadomo ze by slabszych szybciej zajebywal)
Kolejny totalnie pomylony pomysł knight może wziąć knife i iść bić slimy kiedy chce, a paladyn nie dość, że nie może skillować na monsterach bo hity ze spear sa tak wielkie że wszystko na wyższym skillu za szybko ubija ti jeszcze ma ograniczoną ilość spear ktore pękają. Można by powiedzieć że są kamyki, ale kamyki pękają tak szybko, że ich wartość do skillowanie nie jest zbyt wielka.
A wziąłeś pod uwage ze palem nie trzeba trenowac?
2)Exori to jest jak atak z zaskoczenia nikt nie wie kiedy knight uzyje wiec niespodziewanie mozesz pasc dlatego ze niedoceniles tego czaru
Moral: Jakby exori stalo 100 mana albo 200 to nie bylo by zadnych zaskoczeniem walenie knightem exori i jeszcze trudniej by mu bylo ujebac jaki char (z bliskim lvl bo iwadomo ze by slabszych szybciej zajebywal)
W takim razie UE też nie powinno zabierać stałej ilości many.
Knight:
- [B]Powinny być ustalone minimalne hity w zależności od levelu.
Jak to nic nie daje z każdym lvlem każda profesja dostaje 2% do siły magicznej.
Było by totalnym bezsensem gdyby do skill sword/axe/club liczył się lvl, po co były by wtedy skille
Mialo by to sens bo taki 40najt skillowal troche czasu zeby wbic jakis tam skill , dajmy ze 80. A ktos expil wbil 80skill i 100lvl i kazdy z nich ma srednio takie same ciosy.
A co do sorca/druta to nie wiem bo nie wbilem nimi hlvl
W takim razie UE też nie powinno zabierać stałej ilości many.
Trudny przypadek,Od kiedy rycerz specjalizuje sie w magii ?
Trudny przypadek,Od kiedy rycerz specjalizuje sie w magii ?
Czymś trzeba nadrobić te braki fizyczne.
Oryginalnie napisane przez Marfu
Niech poziom okresla nam maksylmalne uderzenie, a skill zmienia średnie. I bedzie lepiej...
Czy sorc jest rycerzem?? :-) Ale... sorc mialby wysoki max-hit, ale srednia slaba. Czyli powiedzmy max-hit 200, a wiele uderzen po 0, 1, 2... Poza tym musialby podejsc do demona, a ten jakby sie postaral, to by go zdmuchnal...
Czymś trzeba nadrobić te braki fizyczne.
Rycerz nie jest magiem wiec jak nie wiesz to sie nie wyrazaj ... -.-
P.s powinien dostac bana za bycie trollem(pisze dokladnie Jak ktos udaje lepszego niz jest i pisze glupoty na forum jest trolem)
Czy sorc jest rycerzem?? :-) Ale... sorc mialby wysoki max-hit, ale srednia slaba. Czyli powiedzmy max-hit 200, a wiele uderzen po 0, 1, 2... Poza tym musialby podejsc do demona, a ten jakby sie postaral, to by go zdmuchnal...
No dobra ja te demony troche dla jaj dałem ale wyobraź sobie teraz np. żółwie - sorc wchodzi na expowisko i hituje po 100 średnio z broni za darmo. Bez sensu, to by już całkowicie rozwaliło tibię i nikt by nie grał.
Piotrek Marycha
14-03-2007, 23:09
Wtedy sorc bilby demona troche gorzej niz knight teraz
Od dawna ogladam tematy i 1 raz sie nie zgadzam z toba Po
1) Pall jak notorycznie uzywa SD bijac gracza to bedziesz wiedziec kiedy sie leczyc i to nie bedzie zadne zaskoczenie ze znowu uzyje SD
1)Ale chyba lepiej bic 5 razy szybciej? to ze knight musi 15 sek pic manasy wcale nie czyni exori mocniejszym
2) SD tez mozesz poslac z zaskoczenia, z tym ze chwile puzniej mozesz poslac nastepne a potem jeszcze nastepne, to ze nim mozesz strzelac co 2 sek nie czyni go slabszym
P.s powinien dostac bana za bycie trollem(pisze dokladnie Jak ktos udaje lepszego niz jest i pisze glupoty na forum jest trolem)
poczekamy, zobaczymy ;p
@Desew
Oryginalnie napisane przez Marfu
No dobra ja te demony troche dla jaj dałem ale wyobraź sobie teraz np. żółwie - sorc wchodzi na expowisko i hituje po 100 średnio z broni za darmo. Bez sensu, to by już całkowicie rozwaliło tibię i nikt by nie grał.
Oj Desew... Przeciez pisze - maksymalne... Jakby skill odpowiadal za srednia, to sorc mialby malenki, bo nawet jakby trenowal, to roslby mu strasznie wolno...
poczekamy, zobaczymy ;p
:) ciesze sie ale sam mi poweidzales 35 + postow w dzien troll = 10 punktow (albo to byl gremlin)
P.s daje 20 zl ze to jest goboru bo tylko on ma taki umysl
P.s2 double post chcialem dac edita .... 1 punkt ....=/
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.