zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Czy wiesz co oznaczaja lub sa nawiazane nazwy miast, wysp, samej gry itp.?? :D:D

v0n_oswiec0ny_
08-02-2007, 16:13
Zrobilem ten temat poniewaz zauwazylem na lekcjach "science", "sport studies", "geography" i "history"(nazwy ang. poniewaz mieszkam w England:P i uczeszczam tutaj do szkoly) ze wiele nazw w Tibii oznaczaja poszczegolne rzeczy nizej \/ :P

+Tibia - piszczel
+Fibula - strzalka, kosc obok tibii :P
+Sternum - mostek(kosc)
+Femur(femor) - kosc udowa
+Vega - najjaśniejsza gwiazda w gwiazdozbiorze Lutni, piąta co do jasności gwiazda nieba, a trzecia na niebie północnym (wielkość gwiazdowa: +0,03m)
+Thais - planetoida z grupy pasa głównego asteroid, okrążająca Słońce w ciągu 3,79 lat, w średniej odległości 2,43 j.a. Odkryta 6 listopada 1931 roku.
+Ramona - imię żeńskie, hiszpańska forma imienia Rajmunda.
+Liberty(nawiazuje do Liberty Bay :P) - 4 hrabstwa w USA z ta nazwa :P
+Altar(Altar's lake) - pustynia w północno-zachodnim Meksyku (Sonora), nad Zatoką Kalifornijską. Wchodzi w skład Pustyni Sonora.
Ma długość ok. 300 km., a szerokość waha się miedzy 60 a 130 km.

hmmmm... to chyba na tyle :D:D:D jak cos jeszcze na lekcjach wylapie to dodam :P wiem ze to nie jest potrzebne nikomu do gry, ale to jest jako ciekawostka :P :D :]

Bakuo
08-02-2007, 16:15
Juz byl temat o ciekawostkach.

v0n_oswiec0ny_
08-02-2007, 16:19
dawno dawno temu... gdzies na tibia.pl... :P ja odswierzam :D podaj mi tematy o ciekawosktach zbiore to wszystko w calosc i dodam swoje 3 gp :P i bedzie gut :D L O L :P

Eternix
08-02-2007, 16:50
jak kogoś będzie interesować to sam sobie przetłumaczy
temat zbędny

Wolf
08-02-2007, 17:05
Troche wdziecznosci chlopak sie napracowal :).
Brawo za spostrzegawczosc czekamy na wiecej :)

Cashtan
08-02-2007, 17:40
Vega to niekoniecznie z tego co napisales, bo widzialem kiedys na Discovery ze na antarktydzie (albo arktyce, nie wiem ktora ktore, ale chodzi o ta na dole)
jest wyspa Vega :P

I to chyba do tego nawiazuje bo w koncu lodowa wyspa :]

Bastash
08-02-2007, 18:34
Troche wdziecznosci chlopak sie napracowal :).
Brawo za spostrzegawczosc czekamy na wiecej :)

Rofl, wg ciebie przetłumaczenie paru słów to jest praca?

Kalkulator
08-02-2007, 18:55
Powiem tak , połowe znaczen tych tibijskoch slow juz znalem lub znalismy , nic nowego tym tematem niewniosles . Ani troche mnie to niezaciekawilo .

Aversin
08-02-2007, 19:01
+Plains of HAVOC(tutaj akurat chodzi o HAVOC) - pseudonim artystyczny Mateusza Maurycego Śmierzchalskiego to polski muzyk, kompozytor i instrumentalista.

Szczerze, czy naprawdę wierzysz aby przy wyborze tej nazwy wzięli pod uwagę pseudonim artystyczny polskiego muzyka ?

---ling.pl------------------
havoc

n U spustoszenie; (fig):to play ~ with wprowadzać zamęt; to wreak ~siać spustoszenie.
-------------------------------

Nie ma co dopasowywać faktów do teorii. Szczerze mówiąc, to każdą nazwę można na siłę do czegoś dopasować, ale uważam, że będzie do zwykła nadinterpretacja. Moim zdaniem nazwa ta jest prosta, nie ma w niej odniesień do żadnych polskich artystów. Raczej chodziło o historię jaka się za tym kryje, zapraszam do przeczytania książek, które licznie występują w grze. Równiny spustoszenia / równiny zniszczenia.

Eternix
08-02-2007, 19:33
Poh jest powszechnie nazywany polami zniszczenia ;)

Kwadratowe Koło
08-02-2007, 20:49
Wedlug mnie moglbys to przepisac i sprobowac szczescia na hunted.pl. Spytaj sie modka czy przesunie temat.

Tompior
08-02-2007, 22:10
Lol....
Szkoda tylko ze nawet na stronie tibii.com pisali o tym ze wiele nazw jest powiazanych z anatomia

Ameryki nie odkryles

Knight Simon Dark lord
09-02-2007, 01:07
ja jeszcze jako ciekawostke może to ma mały wpływ ale jednak ma że Thais to po angielsku też jest Tajlandczyk pewnie twórcy nie chcieli tego mieć na myśli ale daje jako ciekawostke ponieważ wczoraj na angielskim czytaliśmy o Tajlandczyka i napis "Thais" przykuł moją uwage prawie na początku tekstu
ale to jest czysto ciekawostkowe

Gholit
09-02-2007, 13:37
http://tibia.erig.net/Allusions

Tu też ciekawostki, tylko że po angielsku.

v0n_oswiec0ny_
18-02-2007, 13:07
temat do zamkniecia...