Pokaż pełną wersje : Tworzenie/granie muzyki.
Korektor
11-02-2007, 19:36
Witam,
Ostatnio dużo osób przyznało się do grania na jakimś instrumencie, ew. posiadania zespołu. Chciałbym się zapytać, czy grasz na jakimś instrumencie? Dlaczego właśnie na nim? Jakie były Twoje początki i kiedy zacząłeś?
Ja zacznę:
Najpierw było pianino, od 8 roku życia, z przerwą od 11-13. Ponieważ zatęskiłem za graniem, z powrotem zacząłem grę na pianinie i na basie w wieku 13 lat. Flet w podstawówce pomijam :P. Od pianina zaczynałem bo wydawał mi się stosunkowo łatwym instrumentem jak na początek. Podczas "reaktywacji" nauczyłem się grać na basie. Dlaczego na nim? W sumie zawsze lubiłem słuchać basowych solówek. Grałem na gitarze brata, ale on się wyprowadził i musiałem sobie kupić własny bas.To tyle.
@down,
Musicie negować wszystko co napiszę? ;-P
Nosferatu
11-02-2007, 19:39
Urzekła mnie twoja historia.
Jesteś pewny, że już UMIESZ grać na basie? Wg. mnie człowiek uczy się całe życie.
Ja uczę się grać na gitarze. Najpierw była klasyczna, ale wiedziałem, że kiedyś będę miał swojego elektryka. Stało się, mam.
NORMALY OBYWATEL RP
11-02-2007, 19:51
Ja umiem jak narazie grac na nerwach.
Grałem kiedyś na pianinie. Umiałem zagrać sto lat. Nawet potem się nauczyłem czegoś trudniejszego (jedną ręką ofc) i umiałem to zagrać co prawda nie do końca, ale umiałem. Mówie wam ale hardcore...
Nelanther
11-02-2007, 20:30
kurde... chyba cale moje ferie, ktore sie wlasnie zaczely poswiece na to zeby napisac wirusa i wysadzic kompa korektorowi - .-
@topic:
gram na gitarze 3 lata i w-g. bede musial pograc jeszcze 30 zeby powiedziec ze umiem grac.
kiedys myslalem ze jak sie nauczylem Cold - At the gates to jestem mastah, potem jak dowiedzialem sie conieco o teorii muzyki, nauczylem sie 2 skal myslalem ze jestem mastah, ale jak zaczalem chodzic do szkoly muzycznej i uczyc sie teorii to wiem ze i tak gowno umiem ^^. daleka droga przede mna
TehRegent
11-02-2007, 20:52
Kiedyś z gitarką byłem za pan brat ;)
Ostatnio zaś uwielbiam grać na moim gardle, czy też jak niektórzy to nazywają głosie :D
kurde... chyba cale moje ferie, ktore sie wlasnie zaczely poswiece na to zeby napisac wirusa i wysadzic kompa korektorowi - .-
Ej, tylko na policje nie zadzwoń
Ja raczej ide w strone muzyki elektronicznej, wiec utworki tworze raczej na komputerze ;) Ale przeciez kogo to obchodzi, kto na czym gra? ;p
Wayne Rooney
11-02-2007, 21:29
Gram na nerwach...
Gram na gitarze klasycznej, niedługo na elektryczną się przesiąde :).
BafiAndDracon
11-02-2007, 21:37
;) Ja gram na gitarze, niestety nie mam zespołu :( , Pozdrawiam:)
FENDER RULEZZZB)
Arrivald
11-02-2007, 21:58
Zaczynalem od syfnego akustyka, teraz popierdzielam na gitarze elektrycznej. Niestety nauka gry na gitarze to strasznie dlugi i pracochlonny proces, gram sobie spokojnie punkowe i rockowe piosenki ale wiem ze to jest tylko moje brzdakanie :) Jesli ktos chcialby grac mega soloweczki, miazdzaco skomplikowane riffy to niech sie lepiej nie napala jak nie mial jeszcze w rekach gitary. To jest rzecz ktorej jednak trzeba poswiecic mase czasu. Pozdro 600~
Korektor
11-02-2007, 22:19
gram sobie spokojnie punkowe i rockowe piosenki
@up,
To jest zaprzeczenie samo w sobie :P
Arrivald
11-02-2007, 22:21
@up,
Mialem na mysli to, ze owe granie nie sprawia mi zadnego problemu :) A spokojny punk to rzeczywiscie pojecie sprzeczne :D
Nikast Shynix
11-02-2007, 22:28
kurde... chyba cale moje ferie, ktore sie wlasnie zaczely poswiece na to zeby napisac wirusa i wysadzic kompa korektorowi
Gdyby nie to, że moje ferie właśnie się kończą, a ja nie za bardzo się na tym znam, to bym ci pomógł.
@topic: Na keyboardzie trochę się kiedyś uczyłem, a potem przyszła Gminna Orkiestra Dęta i saksofon... Radocha ;]
]v[ichal
11-02-2007, 22:42
@up,
Jezeli naprawdę uważasz, że rock nie może być spokojny, to wlaśnie przeżegnałem się lewą ręką. Zapoznaj się trochę z danym gatunkiem, zanim przypniesz mu etykietkę. Za przykład weźmy chociażby cały gatunek post-rockowy.
Ja jestem wokalistą.
Zacząłem swoją karierę muzyczną, jeszcze przed mutacją, kiedy mój głos był piękny, i brzmiałem jak aniołek :) Wtedy też zacząłem się kształcić u maestro G. Rządkowskiego, który uczył mnie podstaw muzyki, tonacji, prawidłowego oddychania, rytmiki i co ważne, wczuwania się w melodię. Jako chórzysta śpiewałem nawet jakiś koncert na festiwalu. Gdy mutacja zaczęła doskwierać, rzuciłem śpiew i przerzuciłem się aktywnie na pixart i rysunek.
W pierwszej klasie liceum, powstał pomysł, żeby założyć mały zespolik. Wskrzesiłem struny głosowe. I tak zaczęliśmy grać. Bardzo skromna kapela obejmowała gitarę na cleanie, bas, wokal i pozniej klawisze. Graliśmy na starych radiach, w szkole. Stylizowaliśmy się na softrock (u2, coldplay, REM itp)
Żeby ćwiczyć kupiłem akustyka i zacząłem bdąkać.
Po roku zespół się rozpadł. Odkupiłem od basisty wiosło i zacząłem plumkać w chacie. (teraz miałem już dwie gitary)
W drugiej klasie LO dołączyłem do szkolnej grupy wokalnej, prowadzonej przez panią Gackowską, nauczyciela WOK'u. Sporo się nauczyłem o harmonii i kontroli dźwięku ale po kilku koncertach (m.in. dla ambasadora australii), stwierdziłem, że to nie dla mnie.
Ostatecznie dałem za wygraną i wróciłem do pixartu.
W trzeciej klasie liceum, dowiedziałem się, że bydgoska kapela Heavy, szuka wokalisty zastępczego na występ, bo stary się wykruszył. Zgłosiłem się. Zostałem przywitany wybałuszonymi oczami.. i na stałe dołączyłem do ekipy.
W międzyczasie kupiłem sobie elektryka (razem trzy wiosła) i flet poprzeczny, ale ten ostatni okazał się instrumentem zbyt ambitnym.
Obecnie gram z VerTigo już rok, przygotowujemy sie właśnie do festiwalu MT'07. Ćwiczę się na indywidualnych korepetycjach wokalnych z J. Pabijanem, wokalistą kapeli NOL (tym razem polski "ładny rock") i rozwijam się jak tylko mogę. Śpiewam melodyjnie, z dużą ilością howlingu i vibratto, gdzie tylko mogę. Staram się.
Tyle. Teraz mam nadzieję, że Młode Talenty wypadną ok.. i że jeszcze się w życiu naśpiewam :)
TehRegent
11-02-2007, 22:52
@Khan
Wzruszyłem się ;)
Jeśli chodzi o mój głos to ekhem.. Pani-K i ]v[ichal go już słyszeli i do lekkich gatunków on za bardzo nie pasuje. A chciałem być porządnym człowiekiem :D
W dziecinstwie cymbalki, pozniej pianino przez pare lat a aktualnie gitara elektryczna, ale raczej jako hobby i dla siebie samego niz wieksza przyszlosc w tym kierunku.
Ojacie, Korektor, z każdym tematem dowiadujemy się więcej o Twoich uzdolnieniach. Kocham Cię coraz bardziej.
Uczę się grać na gitarze basowej. Ale marzę o kontrabasie.
Dan the Automator
11-02-2007, 23:34
Uczę się grać na gitarze basowej. Ale marzę o kontrabasie.
Psychobilly/Rockabilly? ;-)
Ja gram na najpiekniejszej na świecie gitarze elektrycznej.
Korektorze, może utworzymy grupę muzyków na forum? Skoro są graficy i pisarze, to i dla tej dziedziny sztuki powinno być miejsce?
Piszę się jako organizator i pierwszy chętny. ;)
TehRegent
12-02-2007, 00:15
Ja bym chciał oddzielną grupę dla punk rockowców, bo w MM nie pogodosz ;D
Nie nie.. mam na myśli grupę TWORZĄCĄ muzykę, a nie grupę miłośników danego typu. Myślę, że to by przeszło. Jestem gotów pokierować.
TehRegent
12-02-2007, 00:26
Khan wiem o co Ci chodzi.
Jeśli darcie mordy na 3 akordy się liczy wchodzę w to!
A zatem jest nas już dwóch ;)
Jako pomysłodawca i samozwańczy niedoszły/przyszły lider, zapraszam wszystkich, którzy grają lub komponiują do jednoczenia się pod wspólnym sztandarem muzyki! :)
Czekam na Wasze opinie.
Gitara klasyczna i elektryczna. Od biedy coś tam na basie zabrzdąkać mogę = p Gram od ponad IX 2k5 na klasycznej a od IV 2k6 doszedł elektryk do tego. Umiem niewiele, nie lubię uczyć się teorii itd. Aczkolwiek pograć już coś mogę = p
Korektor
12-02-2007, 09:19
Pomysł z grupą TWORZĄCĄ muzykę jest bardzo fajny. Ja w to wchodzę ;)
Ghost Nieudany
12-02-2007, 09:24
Już widzę niedorobionych basistów, pianistów, gitarzystów, perkusistów, skrzypków, saksofonistów, kontrabasistów, wokalistów i trębaczy jednoczących się pod jednym sztandarem żeby pogadać fachowym językiem o czymś, o czym sami pojęcia pewnie nie mają.
Dlatego ni cholery bym do tej grupy nie dołączył.
Ja gram na najpiekniejszej na świecie gitarze elektrycznej.
Mój Telecaster czy Gretsch White Falcon? :d
Ja od 2 miesięcy uczę się konkretnie na perkusji grać jedyne czego brakuje to dobrych talerzy i metronomu bo czasami krzywo gram. Mam jeszcze takie pytanie jako muzykanci to jakiej muzyki słuchacie?
TehRegent
12-02-2007, 11:09
@up
To sobie zacznij już na Paiste albo Amati zbierać ;)
A potem Ci zostają Zildjany i już masz porządne talerze.
Mam jeszcze takie pytanie jako muzykanci to jakiej muzyki słuchacie?
Tekno oczywiście.
Wiadomo że poniżej 500 zł się dobrej blachy nie kupi, a co do muzyki to widzę, że wy też czerpiecie z techno natchnienie =)
gavreonien
12-02-2007, 12:08
Tekno, tekno ... ;)
Podobnie jak Khan, jestem wokalistą, lecz znam jakieś podstawy jeśli chodzi o gitare klasyczną. Z kumplami 3 lata temu założyliśmy zespół, lecz po gimnazjum wszyscy poszli do innych szkół i teraz mało gramy...
Co do pomysłu stworzenia grupy, jestem bardzo ZA.
Troche grywam na różnego rodzaju sprzętach , najczęściej to pionierkii dwusetki +jakiś miXerek ;). Tworzenie?Fruity loops.
Pamiętam ,że kiedyś umiałem troche grac na organach. Do gorszych wspomnień należy zaliczyc granie na flecie na lekcjach muzyki w podstawówce ;)
Nelanther
12-02-2007, 13:04
Co do pomysłu stworzenia grupy, jestem bardzo ZA.
tez jestem za, ale z opcja, podobna jak w artist - trzeba wyslac swoj utwor i wtedy mozna sie dostac... albo nie : ]
gavreonien
12-02-2007, 13:26
@up
Myślę, że z wysyłaniem tego to nie jest taki dobry pomysł... Będzie w cholere plagiatów.
Jako pomysłodawca i samozwańczy niedoszły/przyszły lider, zapraszam wszystkich, którzy grają lub komponiują do jednoczenia się pod wspólnym sztandarem muzyki! :)
Czekam na Wasze opinie.
Jestem za. Mogę się wprosić?
Nelanther
12-02-2007, 13:29
@up
Myślę, że z wysyłaniem tego to nie jest taki dobry pomysł... Będzie w cholere plagiatów.
hmm cos sie wymysli, pozatym bedzie chyba widac/slychac czy ktos nagral cos sam czy nie. jakies sposoby na plagiat sie znajdzie : ]
zreszta khan jest pomyslodawca ja sie nie mieszam : p
Korektor
12-02-2007, 14:46
Wolę mieć słabego muzyka w grupie, niż słabego muzyka i plagiatora. Co nie zmienia faktu, że trzeba zrobić jakieś kryteria wstępu. Fajnie by było obgadać wszystko z Khanem Rege-N-Tusem itd. Tylko ciekawe czy Drom w ogóle odpowie na PW z propozycją.
gavreonien
12-02-2007, 14:53
Czekam na Wasze opinie.
Jeśli takie coś powstanie to count me in ;) GL
Baron Kaldrick
12-02-2007, 14:57
Ja uczę się grać na harmonijce ustnej. Jak w końcu trafię do pierdla, to razem z kubkiem grającym na kratach stworzę pewnie piękną orkiestrę symfoniczną. A tak serio, to blues \m/
ja wymiatalem kiedys na flecie ;>
nawet kilkanascie zlotych do kieszeni wpadlo kiedy chodzilem z siostra koledowac (wyobrazcie sobie jaki duecik ja: flet, siostra: gitara akustyczna + wokal)
Piękny duecik, psa bym spuścił. ;)
@Khan
W jakim gatunku ma być nagrany ten utwór?
Hellraiser
12-02-2007, 16:40
Ja robie bardziej muzyke elektroniczna, na komputerze Fruity Loops, Ejay'e for example,.. Wiecie o co chodzi B)
Nosferatu
12-02-2007, 17:20
Hmmm jakos mam wrazenie ze tematy w takiej grupie szybko by sie skonczyly ale coz , jakby sie udalo to chetnie dolacze. Osobiscie gram na bassie, klasyku i troche ''spiewam''.
Dmuchało się kiedyś we flecik, dmuchało... Dosć późno zacząłem grać na gitarze. Miałem może 15 lat. Startowałem na "Come as you are", Ironie i Red Hotach. Zawsze przyjemniej uderzało mi się w basowe dźwięki, zawsze przyjemniej grało paluszkami. Kupiłem bas, śmigam czasem w prowizorycznej kapeli znajomego. Można funkowo, można progresywnie. Całkowicie podzielam zamiłowanie Korektora do basowych solóweczek.
/by the way, będzie ktoś razem ze mną skakał 3 lipca na płycie ?
Dan the Automator
12-02-2007, 17:56
http://images.music123.com/products/original/Epiphone/53882.jpg <3
Ghost Nieudany
12-02-2007, 18:12
@Dobo
Gratuluję posiadania najgorszej gitary, na jakiej kiedykolwiek grałem. :-P
Ale to może wina tego, że nie znoszę Gibsonów.
Nelanther
12-02-2007, 18:14
@Dobo
fajna gitara : p
potem wrzuce fote swojej : p, z neta sie nie nadaje bo jest zdeczka stuningowana : p
@Dobo
Gratuluję posiadania najgorszej gitary, na jakiej kiedykolwiek grałem. :-P
Ale to może wina tego, że nie znoszę Gibsonów.
mi sie design gibsonow podoba : ] za to nie znosze stratocasterow i wszystkich pochodnych... szczegolnie czarno-bialych : s
Nosferatu
12-02-2007, 18:21
z gitar to imho najladniejsze sa wszelakie Flyingi a z basoow to hmmm.. ESP ma ladne bassy niektore np. http://www.espguitars.com/images/basses/f-405FM_STBLK.jpg
Walekifa
12-02-2007, 18:37
tez jestem za, ale z opcja, podobna jak w artist - trzeba wyslac swoj utwor i wtedy mozna sie dostac... albo nie : ]
wtrącę się :<
Bez sensu.Są jednak tacy, którzy dopiero zaczynają się uczyć,a mimo tego powinni do grupy dołączyć,a co? Przecież po to ona jest(będzie),by pomagać początkującym.
@ DOWN
To zapraszam do reasona.Zrób,a potem pierdol : >
Dan the Automator
12-02-2007, 18:42
E, to bym musiał zrobić szybko jakiś kawałek techno, bo narazie nie mam co tworzyć na gitarze ;-).
@Ghost
Nie przesadzaj.
Ja lubię Gibsony, ale taki płaski jest fee. Musi mieć taki fajny kształt B) .
Główka telecastera wygląda jak Maciek z klanu... Zaraz wrzucę fotkę mojego trv dziecka xP.
Portaknus Minusbus-farmer
12-02-2007, 19:14
Ja pogrywałem na klasyku, teraz przerzuciłem się na Elektryka i mam Ibanezka GRGM21GB BMB.
A co do grupy ludzi ttworzących muzykę - wchodzę w to.
chyba sobie żartujesz. najładniejsza jest ta w kształcie penisa.
Dobo, to i to ;)
Baron Kaldrick
12-02-2007, 19:36
To jak każdy daje zdjęcia...
http://www.focus.zd-wola.pl/allegro/harmonijki/hohner_silverstar/01.jpg
Mój prostopadłościan. A zbieram na to:
http://store.gruhn.com/images/products/Hohner%20Blues%20Harp%20-%20Medium.jpg
Nelanther
12-02-2007, 19:37
Hmm tak sobie pomyslalem ze moze moznaby stworzyc jakis wspolny projekt - zabawe, ktos zaczyna piosenke ukladajac jakis riff i kazda osoba ktora chce "dogrywa" cos? : >
btw. jak kazdy sie chwali to i ja : ]
stuningowana yamaha rgx420:
2x dimarzio <steve's special i dual sound>
wstawiony orginalny floyd rose
wymieniona elektryka
podkrecony gryf
w tle ibanez soundblaster15r i metalmaster : p
beznadziejna jakosc bo robilem aparatem z koma ; p
http://img413.imageshack.us/my.php?image=dsc00002ck1.jpg
Ghost Nieudany
12-02-2007, 19:42
@Ghost
Nie przesadzaj.
Nie przesadzam - grałem, nie ma porównania nawet z IMO beznadziejnymi Squierami Fendera, pomijam już to, że Epiphone'y leżą równie krowiato co ich drożsi bracia. ;/
mi sie design gibsonow podoba : ] za to nie znosze stratocasterow i wszystkich pochodnych... szczegolnie czarno-bialych : s
Stratocasterów nienawidzę, chyba, że mówimy o różowym, flowerowym modelu (który zresztą posiadałem), bo do dziś pozostaje moją miłością. :-P
Nie rozumiem w zasadzie polityki Fendera odnośnie Stratów, bo mają pod ręką najwybitniejszą gitarę na świecie - Telecastera, który jest spychany na drugi plan. Kompletnie zaś nie rozumiem, czemu wydają kolejne reedycje i retusze Stratocasterów, a rezygnują z produkcji naprawdę fajnych Toronado, które z powodzeniem za kilka lat mogłyby zastąpić flagowy produkt przy odpowiedniej promocji.
Bez obaw. Mam juz cały plan zajęć i listę tematów, którą będe chciał poruszyć.
Przede wszystkim grupa będzie zrzeszać WSZYSTKICH muzyków niezależnie od subkultury. Wierzę, że na forum są hiphopowcy którzy nie dyskryminują ludzi tylko za długosć włosów, i metale, którzy nie przechodzą na drugą stronę ulicy na widok człowieka w dresie. (Jakikolwiek przejaw dyskryminacji subkulturowej bedzie się kończył out'em z grupy.)
Postaramy się obalic stereotypy głównych nurtów muzycznych. (Hip Hop, to nie tylko przeklinanie i narzekanie na policję, a Metal nie zawsze trzy akordy i darcie mordy.)
Poznać nieznaną muzykę (powiem dla ciekawości, że wyrożniamy prawie 30 rodzajów metalu, i chętnie się dowiem, jak to wygląda z hip hopem i muzyką elektroniczną)
Prowadzic warsztaty teoretyczne i radzić, jaki sprzęt kupić na początek, czy gdzie pytać o salkę.
Promować programy do tworzenia muzyki lub nagrywania.
Chwalić się swoimi tworami, skończonymi i tymi w budowie oraz nagraniami z koncertów.
A o wstęp się nie martwcie. Przewiduję dwa etapy:
- prezentacja twórczości (poprzez wysłanie mp3, tabulatury, tekstu piosenki itp)
oraz
- weryfikacja autorstwa polegająca na tym, iż ustalę, co ma zostać zmienione (np. inny tekst w mp3'ce, inna tonacja w tabie, inna konkluzja w tekście) I TYLKO prawdziwy autor, lub geniusz muzyczny, zdoła spełnić ten punkt.
Dla początkujących, ktorzy nie maja nic do zaoferowania, wymyślone zostanie inne kryterium.
Ponadto przyznam, że osobiście słucham metalu, ale jestem otwarty na wszystkie nurty muzyczne. Jako przyszły pedagog i psycholog gwarantuje więc obiektywność i sprawiedliwość.
To tyle, reszty nie zdradzam narazie.
Nelanther
12-02-2007, 19:52
Stratocasterów nienawidzę, chyba, że mówimy o różowym, flowerowym modelu (który zresztą posiadałem), bo do dziś pozostaje moją miłością. :-P
Nie rozumiem w zasadzie polityki Fendera odnośnie Stratów, bo mają pod ręką najwybitniejszą gitarę na świecie - Telecastera, który jest spychany na drugi plan. Kompletnie zaś nie rozumiem, czemu wydają kolejne reedycje i retusze Stratocasterów, a rezygnują z produkcji naprawdę fajnych Toronado, które z powodzeniem za kilka lat mogłyby zastąpić flagowy produkt przy odpowiedniej promocji.
rozowe gitary w ogole sa super : p
@Khan
no i bardzo dobry pomysl. jestem za
Mój prostopadłościan. A zbieram na to:
a umiesz juz glowny motyw z Once Upon A Time In The West zagrac?
http://img390.imageshack.us/img390/8070/1000042ug5.th.jpg (http://img390.imageshack.us/my.php?image=1000042ug5.jpg)
Mam identyczną harmonijkę!
@Topic:
Gram na gitarze akustycznej i od niedawna zacząłem próbować się z gitarą elektryczną (pożyczyłem od kuzyna) ale pod koniec tego miesiąca kupuję swoją. ; ) Jeszcze konkretnie nie wiem co to będzie ale nie omieszkam się z Wami nie podzielić swoim szczęściem. ; ) Oprócz gitar gram jeszcze na harmonijce ustnej. Identycznej jak Kaldrickowa. Do tego podobno ładnie śpiewam.
@Grupa:
Chętnie się do Was dołączę. Jakieś pojęcie o muzyce mam, powoli zaczynam nawet tworzyć coś swojego ale do czegoś "prawdziwego" jeszcze trochę drogi zostało jednak chętnie włożyłbym i swój wkład w tworzenie grupy.
Korektor
12-02-2007, 20:32
Mówiłem już Khan'owi na gg, ale powtórzę tutaj też:
Bardzo dobry plan działania grupy, szczególnie kawałek o zakazie dyskryminacji np. hip-hop'owców przez metali i na odwrót.
PS.
Obecnie od niedawna posiadam Fender Strata. Wcześniej grałem na SkyWay'u brata.
12-02-2007, 20:38
Ja nie cykne bo aparat się shitnoł ;/, ale na urodzinki dostane nowego canona to pocykam pare zdjątek ;P
Arrivald
12-02-2007, 21:11
Wszyscy sie chwala to ja tez, oto moja gitara:
http://www.schoolmusic.co.kr/shop/cort/x2/bk.jpg
Jestem z niej calkiem zadowolony :) A co do Gibsona Doba to moim zdaniem jest w pyte, marka ktora nalezy szanowac. O stratocasterach Fendera nie wspomne, tez super wiosla.
Korektor
12-02-2007, 21:15
A grał ktoś może na "bezprogówkach"? Jak sama nazwa wskazuje, chodzi o gitarę bezprogową.
Nelanther
12-02-2007, 21:20
Wszyscy sie chwala to ja tez, oto moja gitara:
Jestem z niej calkiem zadowolony :) A co do Gibsona Doba to moim zdaniem jest w pyte, marka ktora nalezy szanowac. O stratocasterach Fendera nie wspomne, tez super wiosla.
Dobo ma epiphone : p
Baron Kaldrick:
a blues to taki klasyczny czy rock-blues? czy ogólnie blues lubisz :D
co do "bezprogówek" to boski jest dźwięk basu jak np. w utworze: Alain Caron - Intuitions
http://img393.imageshack.us/img393/4152/p1000835mc1.jpg
Squier.
Ja od września na saxie gram ^^ Co do grupy to fajny pomysł, ale nie dla mnie, bo ja dopiero zaczynam ;(
Mimo, ze grupa pewnie i tak nie wypali, pomoge ;)
A grał ktoś może na "bezprogówkach"? Jak sama nazwa wskazuje, chodzi o gitarę bezprogową.
A istnieją takie? Jedyna taka jaką znam nazywa się skrzypce i się ich boję.
@grupa: Proponowałem to samo, nikomu nie pasowało
@kald~: mam taką samą, ładnie się kurzy w kącie ;]
Hm, widze, ze nie tylko ja na Corcie gram = p
http://www.zhaomingliang.com/wp-content/uploads/2006/09/cort_x6.jpg
To apropos zdjec. Co do utworzenia grupy - jestem za, ale IMO i tak nie wypali, za duzo 'muzykow' obdarzonych nadzwyczajnym brakiem talentu itd. itd...
Baron Kaldrick
13-02-2007, 01:48
@Allatar
Niezbyt, dopiero się uczę :P
@Woyas
Blues wszelkich rodzajów, ale fakt faktem, bardziej ciągnie mnie do blues rocka (The Blues Brothers forevah \m/).
Nelanther
13-02-2007, 07:31
Hm, widze, ze nie tylko ja na Corcie gram = p
http://www.zhaomingliang.com/wp-content/uploads/2006/09/cort_x6.jpg
To apropos zdjec. Co do utworzenia grupy - jestem za, ale IMO i tak nie wypali, za duzo 'muzykow' obdarzonych nadzwyczajnym brakiem talentu itd. itd...
zanim kupilem yamahe tez gralem na corcie : p a jeszcze wczesniej przez pewien czas na presto lang handmade ; p
Celoz istnieją basówki bezprogowe i z tego co wiem są to prawdziwe cudeńka (tylko nie robione ręcznie-usuwanie progów tylko odrazu taka wyprodukowana).
Korektor
13-02-2007, 10:32
@Celoz,
Tak istnieją gitary bezprogowe, jest sporo tego typu modeli.
Dodam, że używa się ich głównie w muzyce wschodu, gdzie zamiast półtonów są mikrotony. Bardzo to ciekawe = p
Nelanther
13-02-2007, 12:14
ja tam i tak podziwiam gitarzystow flamenco... widzialem cos takiego na zywo i moim zdaniem robi pioronujace wrazenie
13-02-2007, 12:49
No weźmy np. reklame tchibo exclusive ;P
Prenumeruję sę gazetę gitatrzysta a tam dużo o bezprogówkach, bardzo pięknie grają ale mają brzminie wschodu, sam bym niezorientował na bezprogówce, niema progów, a jak ktoś do nich się przyzwyczaił to trudno grać na bezprogowej...
Słyszałem że Warwick robi dużo bezprogówek...
TehRegent
13-02-2007, 14:44
Ee.. to ja mam dać zdjęcie gardła czy mikrofonu? :P
Nelanther
13-02-2007, 15:50
Ee.. to ja mam dać zdjęcie gardła czy mikrofonu? :P
przepony moze? albo strun glosowych ; p
TehRegent
13-02-2007, 16:07
Tego złego i czarnego miejsca? Haha :D
13-02-2007, 16:11
Języka xD
http://i43.photobucket.com/albums/e394/Filipeczek/imgff.jpg
Lovah ;*
Tworzcie ta grupe szybko... nie chce nic mowic ale jakis pret rozpieprzyl metalmilitie - .- brawa dla dRoMaDeRa kOfFaMy CiE!! - .-
taka moja propozycja... mm zmienmy forum ; p
Chcecie zgrywac jacy to twardzi jestescie, okej tylko juz nie tutaj.
zebys sie nie zdzwil jak jeszcze zerzniemy cie w pupsko : ]
TehRegent
14-02-2007, 22:46
No to jak z tą grupą panowie...hm?
Korektor
14-02-2007, 22:52
Dromowaty odpisał, że już mają problemy z istniejącymi grupami i póki nie będzie wszystko załatwione, doputy nie założą nam grupy. Słowem (albo kilkoma): czekamy aż takie problemy jak właśnie z MM będą rozwiązane. Nie wiem ile to może potrwać; to zależy już od adminów.
Dromowaty odpisał, że już mają problemy z istniejącymi grupami i póki nie będzie wszystko załatwione, doputy nie założą nam grupy. Słowem (albo kilkoma): czekamy aż takie problemy jak właśnie z MM będą rozwiązane. Nie wiem ile to może potrwać; to zależy już od adminów.
My tam swoje sprawy zalaatwilismy : ]
Nasi użytkownicy napisali 51 wiadomości
Mamy 15 zarejestrowanych użytkowników
a to dopiero poczatek : ]
TehRegent
15-02-2007, 22:55
Dobra trzeba się we 3 jakoś na gadulcu zgadać i pogadać o tym zarysie grupy.
Dark Sven
18-02-2007, 11:17
A ja się ucze grać na akustycznej.
Choć papier w środku pożółkły wygląda na to że z 64 roku. Wydaje mi się nie możliwe, ale u mnie w domu leży ze 25 lat. Teraz ja ją wymęcze ^^
Gram na gitarze elektrycznej od około miesiąca, wcześniej kilka miechów samouk na klasycznej.
Moja gitara:
http://img443.imageshack.us/img443/6294/gitara1vj0.th.jpg (http://img443.imageshack.us/my.php?image=gitara1vj0.jpg)
Cort X2
Jak na początek jestem z niej zadowolony.
@down
Tak jest tró!
TehRegent
19-02-2007, 23:45
Umyłbyś ją chociaż :D
Arrivald
19-02-2007, 23:56
Gram na gitarze elektrycznej od około miesiąca, wcześniej kilka miechów samouk na klasycznej.
Moja gitara:
Jak na początek jestem z niej zadowolony.
Gram na takiej samej tylko czarnej ;p Jedna rada: jak masz fabryczne struny to je zmien, poczujesz roznice.
@up
Właśnie planuje na dniach wymianę strun i kluczy.
a btw. też musiałeś podnosić 6stą strunę bo uderzała o progi? Bo słyszałem, że to dość częsta wada w tych gitarach.
To jest po prostu źle nabity próg xP. Często to się zdarza w tańszych gitarach, pozdro.
Arrivald
20-02-2007, 20:19
@up
Właśnie planuje na dniach wymianę strun i kluczy.
a btw. też musiałeś podnosić 6stą strunę bo uderzała o progi? Bo słyszałem, że to dość częsta wada w tych gitarach.
Wiesz co, mi tez troche struny brzecza i bylem z tym nawet u lutnika. Powiedzial mi ze to nie jest nic zlego jesli tylko dzwiek z pieca jest czysty. Przyczyny moga byc przerozne, najgorzej jesli rzeczywiscie masz nierowno nabite progi, wtedy musisz sie udac wlasnie do lutnika, ale moze sie okazac ze to jest jedynie kwestia podniesienia mostka. Jesli to nie jest strasznie uciazliwe to po prostu nie przejmowalbym sie, byc moze przyzwyczailes sie do akustyka gdzie zazwyczaj akcja strun jest wyzsza :)
@up
Problem już rozwiązałem jakiś czas temu, wystarczyło minimalnie podnieść mostek.
Przed podniesieniem dźwięk w z pieca był bez zarzutu, ale to brzęczenie trochę denerwowało.
Ciekawy pomysł z tą grupą :)
Może wkońcu w ruch pójdzie ten Stagg co w kącie stoi :P
czarnyziutek1337
26-02-2007, 21:50
Ja tam gram se na gitarce od dwunastego roku życia. W sumie jakieś półtora roku. Najpierw grałem na klasyku, Buena Vista. Potem kupiłem sobie elektryka, co nie oznaczało, że rzucam klasyka w kąt. Gram sobie na tej i na tej. Chodzę na lekcję do pewnego gościa. Gra po prostu niesamowicie, moim zdaniem. W tym roku sobie pójdę do szkoły muzycznej. Będzie ciężko, ale damy radę. A pomysł z grupą naprawdę mi się spodobał, napiszcie, kiedy będzie założona.
Carl Fry
27-02-2007, 14:36
Od 6 klasy szkoly podstawowej zaczalem sie uczyc w szkole muzycznej na klarnecie w miedzyczasie dolaczylem do mlodziezowej orkiestry detej, czasem tez gralem w strazackiej orkistrze. do tejze strazackiej orkiestry pozostal mi sentyment gdyz jako male dziecko gdy mialem okolo 5 lat dziadek zabieral mnie tam na proby (dziadek gral na basie). po tym jak skonczylem szkole muzyczna pogralem jeszcze ponad rok na klarnecie lecz nadszedl czas na zmiany :) zaczalem gac w orkiestrze na saxofonie barytonowym, ktory mi sie niezmiernie podoba. hm... z tego co pamietam jeszcze jako tako umiec cos zagrac na fortepiania... wkoncu 2 lata mialem lekcje fortepianu w szkole muzycznej :D teraz jestem "czlonkiem" 2 jedynych orkiestr detych u mnie w miescie - strazackiej i mlodziezowej.
Super_Stefan_PvP
27-02-2007, 14:47
Ja Jestem Amatorskim Dj'em:D
Tworzę Muzykę Elektroniczną House,HardCore,HardStyle,Techno-Trance I Czasami D'n'B ;)
Słyszał Moze Ktoś Na Necie Dj'a Kotka??? :)
(To Ja B) )
MMUnderground
27-02-2007, 16:25
Ja Jestem Amatorskim Dj'em:D
Tworzę Muzykę Elektroniczną House,HardCore,HardStyle,Techno-Trance I Czasami D'n'B ;)
Słyszał Moze Ktoś Na Necie Dj'a Kotka??? :)
(To Ja B) )
fruityloops \m/
Czarna_Mamba
27-02-2007, 18:53
Blah, ja uwielbiam się drzeć przed lustrem, a grywałam tylko na pianinie ku nieszczęściu domowników.
Super_Stefan_PvP
27-02-2007, 20:48
A coś Ty myślał pewnie Ze Na Fl Studio 5 B)
Fl Studio Rox8o
MMUnderground
27-02-2007, 22:25
A coś Ty myślał pewnie Ze Na Fl Studio 5 B)
Fl Studio Rox8o
chyle czola przed takim djem...
masakra co sie dzieje w tym kraju... na 99% jeszcze na pirackiej licencji jedziesz: |
Jak tworzysz techno to wystarczy Ci remont u sąsiada :P
\m/ jeszcze trzeba umieć coś zrobić i się wybić a z resztą bez sensu dyskusja
Na gitarze gram od czwartej klasy podstawówki (teraz jestem w 3 gim) - rok ogniska, pozniej 4 lata szkoly muzycznej. Na elektryku gralem juz gdzies w 5 lub 6 klasie, zespol szkolny oraz wlasny.
czarnyziutek1337
28-02-2007, 17:25
A co grasz? W sensie, jaki typ muzyki?
Gram różne typy muzyki. Przez całą muzyczną tłukłem kawałki klasyczne, a w międzyczasie grywałem sporo rocka, metalu, bluesa, czasami troszeczkę country, próbowałem też zachaczyć o jazz, ale dość ciężko mi to idzie. Zespół się rozpadł, więc grywam w domu (ostatnio staram się opanować trochę twórczości Vaia czy Satcha) oraz sam coś tworzę. A mój sprzęt to Ibanez RG270 z super mostkiem typu floyd rose o tępych nożach i świetnie puszczającym stroju (wajcha poszła dawno w kąt), a wzmacniacz to Line6 Spider 50 W combo.
Gram różne typy muzyki. Przez całą muzyczną tłukłem kawałki klasyczne, a w międzyczasie grywałem sporo rocka, metalu, bluesa, czasami troszeczkę country, próbowałem też zachaczyć o jazz, ale dość ciężko mi to idzie. Zespół się rozpadł, więc grywam w domu (ostatnio staram się opanować trochę twórczości Vaia czy Satcha) oraz sam coś tworzę. A mój sprzęt to Ibanez RG270 z super mostkiem typu floyd rose o tępych nożach i świetnie puszczającym stroju (wajcha poszła dawno w kąt), a wzmacniacz to Line6 Spider 50 W combo.
Obustronny flyod rose? Kurwde - nienawidze tego u mojego pastora. Jeden fałszywy ruch i traci strój na wszystkich strunach.
Khan, nie przesadzaj. Nie trzeba mieć nie wiadomo jak wielkiego skilla, żeby gitary nie rozstrajać. Odrobina wyczucia wystarczy.
Nosferatu
01-03-2007, 00:00
przy obustronnym floydzie i do tego niskiej jakosci to jest imho mozliwe
U mnie do rostrojenia nie trzeba wajchy, przy częstych bendach stroj idzie sie jebac, z tymze gram na tych strunach okolo 2 miesiecy, a plyn Dunlopa sie skonczyl :(.
MMUnderground
01-03-2007, 18:20
U mnie do rostrojenia nie trzeba wajchy, przy częstych bendach stroj idzie sie jebac, z tymze gram na tych strunach okolo 2 miesiecy, a plyn Dunlopa sie skonczyl :(.
to gratuluje gitary... wstawilem orginalnego floyda wymienilem blokady i jak sie delikatnie rozstroji to cos dziwnego - .-
to gratuluje gitary... wstawilem orginalnego floyda wymienilem blokady i jak sie delikatnie rozstroji to cos dziwnego - .-
Oryginalny floyd to dosc duzy wydatek w porownaniu do akutalnej ceny tego modelu. Kiedys kupie nowe, lepsze wioslo, niekoniecznie z floydem, bo bardziej podoba mi sie vibrato z lapy. Jednak mimo wszystko w pewnych sytuacjach floyd jest niezastapiony. Z gitar z floydem marze o Ibanez JEM7V WH. Kto wie, moze kiedys stane sie jej posiadaczem ...
Kiedys kupie nowe, lepsze wioslo, niekoniecznie z floydem, bo bardziej podoba mi sie vibrato z lapy. Jednak mimo wszystko w pewnych sytuacjach floyd jest niezastapiony.
Zgadzam się z obiema wyróżnionymi sentencjami ;)
"Vibrato z łapy" sprawia ze kazda wolna solówka brzmi jakies trzy razy lepiej!
Ja osobiscie na dzien dzisiejszy uczę się "tremollo/vibratto z ryja". Podobnie jak przy wieśle - daje to bardzo fajne wrazenie i momentami zapiera dech w piersiach (Steve Vai vs. Whitney Houston ;))
Są jednak momenty, gdzie bez patyka nie ujedziesz (Van Halen, Vai, Satriani, Blackmoore)
czarnyziutek1337
01-03-2007, 21:42
Bruce Dickinson świetnie wykonuje vibrato :D Ja ostatnio częściej gram takie szybsze solówki, więc całkiem sporo legato. Jak gram taką wolne solo, to mi takie emo wychodzi ;< Ale vibrato też stosuję często. Dobra, stara się do kompa dobija...
Jestem ciekawy waszych wprawek na staccato. Przy graniu szybszych solowek przewaznie mieszam legato ze staccatem, a marzy mi sie granie niektorych zagrywek Petrucciego (polecam Damage control z G3 live in Tokyo).
Btw ciekawy sposob mieszania tych dwoch stylow pokazal Shawn Lane, z tymze ogrywanie tego w jego tempie to juz wyzsza szkola jazdy :).
czarnyziutek1337
01-03-2007, 22:31
Ja gram legato i staccato. Mieszam te dwa style i ćwiczę codziennie i to, i to. Neil Zaza to mistrz szybkich temp w staccato.
Odkopię trochę temat bo Wy tu pitu pitu, a co z tą grupą? Khan, czy ktokolwiek - dajcie znać jak tam prace idą i czy już chociaż PW do Dromowatego wysłane jest, co? Pozdrawiam!
Krzychos_CALMERA
13-05-2007, 01:36
a ja tworzę muzykę za pomocą gardła :P tzw. beatbox:P pewnie niekórzy nie wiedzą co to a inny powiedzą że to nie muzyka:P a ja powiem walcie sie:P
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.