Pokaż pełną wersje : [polityka] Czy Putin mądrze gada?
Ostatnio Putin (szefo rosjan) splunął w twarz Stanom Zjednoczonym.
http://tvp.pl/124,20070210457914.strona
Wytknął im, że ,z przeproszeniem, wpieprzają się w nie swoje sprawy. Że próbują udowodnić jacy to są mocni i niepokonani. A przede wszystkim, że wszystko co zrobili dla bezpieczestwa narodowego WCALE go nie poprawiło, a wręcz przeciwnie!
Czy uważasz, że Putin ma rację?
Czy amerykanie to nasz przyjaciel? A może próbuje nas tylko wysykać? Może sam sie domaga (irak, afganistan, tarcza antyrakietowa), a nie obiecuje nic w zamian (wizy, pomoc gospodarcza)?
Najciekawsze fragmenty:
Nawiązując do interwencji w Iraku, skrytykował Amerykę za „bezprawne” akcje, które nie rozwiązały żadnego problemu.
Zarzucił Zachodowi, że „przy każdej okazji bombarduje i strzela”.
Skrytykował też kraje zachodnie za to, że zakazują kary śmierci u siebie, a równocześnie uczestniczą w wojnach, w których giną ludzie.
Organizacja Narodów Zjednoczonych jest jedyną instytucją uprawnioną do podjęcia decyzji o użyciu siły – stwierdził Putin. Ani NATO, ani Unia Europejska nie mogą zastępować ONZ.
Putin odparł, że w jego kraju jest wiele konkurujących ze sobą partii politycznych, zaś najwięcej dziennikarzy ginie w Iraku, a nie w Rosji.
Jakie jest wasze zdanie?
spider-bialystok
11-02-2007, 22:59
Jak do tej pory Polska nie dostala nic od USA, a udzielila im juz wielokrotnie poparcia politycznego i militarnego. Czy to jest sojusz? Nie. To jest zwyczajne lizustwo ze strony Polski, ktore USA dobrze wykorzystuje.
A co do Rosji, to logiczne jest, ze jesli Amerykanie postawia im pod nosem swoja tarcze antyrakietowa, to Rosja bedzie musiala odpowiednio odpowiedziec na to.
Wayne Rooney
11-02-2007, 23:03
Przynajmiej rosja jako jedyna postanowila odwrocic sie dupskiem w strone USA.
Vanhelsen
11-02-2007, 23:07
Dobrze gada, polać Mu polskiej vódki ;]
A jeśli USMeni chcą u nas stawiać swoje rakietki, niech najpierw coś nam dadzą w zamian. Już wystarczająco wojujemy z nimi w Iraqu i Afganku.. czas na Wizy dla naszych, i nie jakieś tymczasowe duperele! Ale dopóki mamy lizoUSdup.ów w rządzie to nic z tego nie wyjdzie...
- Prodigy -
11-02-2007, 23:14
Rosja raczej od zawsze była w conajmniej "niedobrych" stosunach z USA, więc nie ma się co dziwić taką wypowiedzią ze strony nieświętszego Putina, bo i jemu można kilka rzeczy wytknąć. Wart Pac pałaca, a pałac Paca. Każdy wie ile pokoju zaprowadziło USA, każdy wie jak wyglądają ich misje pokojowe i szerzenie demokracji na świecie (jakby to demokracja była jedynym słusznym ustrojem dla wszystkich państw), więc słowa Putina po części uzasadnione. Osobiście ciekawi mnie, czy po tym, jak Bush zejdzie ze stołka, Polska dalej będzie tak głęboko wchodzić państwu, którego ogromna część społeczeństwa nie potrafi nawet wskazać naszego kraju na mapie. Gdyby to jeszcze tylko z tą mapą mieli problemy, to pół biedy, ale tutaj (http://www.maxior.pl/?p=index&id=47226&0) ładnie widać, o czym mówię.
Jakie jest wasze zdanie?
A Twoje?
putin przypomina troche eminema pokazujacego fuck you na okladce bravo, a wy 13-latki kupujace te czasopismo.
(wy - ci ktorzy popieracie putina;p)
Ale gwiazdy robią to dla komerchy; by pokazać jaki jest ZUY, pr0, emo thru itp itd.
A za zachowaniem putina (które jest, jakie jest) stoją obiektywne FAKTY (a tych nie możesz podwazać!)
Nelanther
12-02-2007, 00:05
jak dla mnie to sa zwykle chwyty polityczne... putin chce w swoja strone zwrocic twarze innych panstw i zaczac przekonywac ze matka rosja jest najlepsza. zaraz bush tez cos wymysli jestem pewien ; p.
a jesli juz o polityce mowa... przejmuejmy sie tym co mowia na zachodzie a sami mamy przesrane : |... zdzierzylbym jeszcze te ich 4 lata panowania gdyby mi ku... nie budowali "swiatyn" ktorych i tak jest... sorry za stwierdzenie - jak psow, i trudniej nie znalezc kosciola niz znalezc salke do gry dla kapeli. a szpitale niee maja pieniedzy : <.
ja juz zaczynam odnosic wrazenie ze kazde slowo kazdego polityka to gra, proba kupienia elektoratu itp itp itp.
Taaa
Najlepsze jest to:
Przypomniał wypowiedź z 1990 roku ówczesnego sekretarza generalnego sojuszu Manfreda Wörnera, że struktury wojskowe nie będą przesuwane na wschód od RFN
A przeciez kazdy kto uczy sie geo. wie, ze NRD i RFN juz nie istnieja od 1991 poniewaz sie polaczyly i stworzyly Niemcy. Dlatego granica juz nie istnieje.
Taa
Albo:
".. A równocześnie uczestniczą w wojnach, w których giną ludzie. Zarzucił Zachodowi, że „przy każdej okazji bombarduje i strzela”
"Przygonil kociol garnkowi" -.-
USA przynajmniej "walczyla"/walczy o demokracje. Jednak prawda jest, ze polityka Busha negatywnie wplywa na stosunki miedzynarodowe. Badz co badz Bush ma racje zeby trzymac all panstwa pod butem. ("Gdy dzasz psu dlon on wezmie cala reke")
P.S.
Trudno wyowiedziec sie w tej sprawie.
Lepiej trzymajmy sie z USA, poniewaz z doswiadczenia historycznego wiemy
jaki wspanialy szojusz mielismy z Rosja w XVIII w. (w Rosji niewiele sie zmienilo)
@down
W sumie. To tez dobry pomysl. XD
Lepiej trzymajmy sie z USA, poniewaz z doswiadczenia historycznego wiemy
jaki wspanialy szojusz mielismy z Rosja w XVIII w.
A już chciałem powiedzieć, że mądrze piszesz ;)
Tak się składa, że nasz "sojusz z USA" jest niewiele lepszy. Trup, upadek gospodarczy, nóż w plecy, kłamstwo i obłuda, chamstwo.
Może powinniśmy zaproponowac Chinom odsprzedaż terenu pod budowę bazy w Polsce? I USA i ROSJA zaczeliby nas szanować, bo nie odważą się targnąć na tą nową wielką potęgę. A Chiny bardzo chętnie zdecydowałyby się płacić grubą forsę, która z kolei załatała by budżet.
Vanhelsen
12-02-2007, 00:21
jak dla mnie to sa zwykle chwyty polityczne... putin chce w swoja strone zwrocic twarze innych panstw i zaczac przekonywac ze matka rosja jest najlepsza. zaraz bush tez cos wymysli jestem pewien ; p.
a jesli juz o polityce mowa... przejmuejmy sie tym co mowia na zachodzie a sami mamy przesrane : |... zdzierzylbym jeszcze te ich 4 lata panowania gdyby mi ku... nie budowali "swiatyn" ktorych i tak jest... sorry za stwierdzenie - jak psow, i trudniej nie znalezc kosciola niz znalezc salke do gry dla kapeli. a szpitale niee maja pieniedzy : <.
ja juz zaczynam odnosic wrazenie ze kazde slowo kazdego polityka to gra, proba kupienia elektoratu itp itp itp.To, że putin wyszedł z takim tekstem nie uczyni mnie wielkim fanem Rosji, ale to i tak nie zmienia faktu, że USmeani są zadufani w sobie i uważają siebie za pępek świata...
Wieszok - słuszna uwaga.
Tematem nie jest:
Czy uważasz Putina za bohatera wszechnarodowego i zbawcę ludzkosci?
tylko:
Czy uwazasz, że to co mówi ten akurat człowiek, o USA to prawda, czy oskarżenia wyssane z palca.
Wasz stosunek do rosji jest sprawą drugorzędną, bo na ławie oskarżonych zasiadaja STANY.
Putin jest niespełna rozumu . A jak w wiadomościach było o huraganie który nawiedził europę,gdy nadchodził do Rosji Putin powiedział,że zmieniają z jakieś tam nazwy tego huraganu(było to słowiańskie imie bodajże)na John czy coś takiego(to słowiańskie to było imię świętego)
Co do jego słów : przyganiał kocioł garnkowi. Wladimir nie ma szans w wyścigu zbrojeń.
Mięsa nie możemy sprzedawac Rosjii, następnie zakręcą kurek z gazem a potem co?
NORMALY OBYWATEL RP
12-02-2007, 01:11
Wg. mnie i Bush i Putin to pojeby, nie chce mi sie rozpisywac na ten temat. Ale polacy w oczach amerykanow robia z siebie tylko frajerow lizac im tak dupe. To samo pewnie mysla o nas Rosjanie.
Co do jego słów : przyganiał kocioł garnkowi. Wladimir nie ma szans w wyścigu zbrojeń.
Tia, ten arsenal nuklearny, zloza i zasoby ludzkie...;)
@Topic : Wydaje mi sie, ze Putin gra ostro, ale przyniesie mu korzyści. Raz, ze tarcza bedzie bronila USA przed atakiem (btw - nie Polske ani Czechy), wiec potega Rosji nieco zmaleje. Dwa, ze taki ruch jest jawnym zachwianiem rownowagi. Trzy, teraz jest odpowiedni czas na takie akcje (protesty Polakow i Czechow). Cztery - Putin sobie w kasze dmuchac nie da, trzyma Rosje twardo. No i na koniec wyraze swoje ubolewanie nad tym, ze nasza kochana wladza lize dupe USA, chociaz nasi "wielcy sojusznicy" nie tak dawno (bo 60 lat temu) sprzedali nam kopa w tylek. Ktorego skutki odczuwamy do dzisiaj.
Vanhelsen
12-02-2007, 07:44
Nekromanta dobrze gada, jak już pisałem, niech USA da nam coś teraz w zamian za naszych w iraQ/Afganistanie a potem pogadamy o tarczy i o tym, co dostaniemy w zamian... Nie róbmy z naszego kraju jakiegoś pieska na posyłki Busha...
@PiXik: ale tu nie chodzi o to jaki jest Putin ale o to o czym ostatnio gadał...
Korektor
12-02-2007, 09:31
Polityka USA to takie typowe "coś za coś", tylko szkoda, że to "coś" to nic. Na obietnicach się skończyło.
Polityka Ruskich jest jeszcze gorsza, bo na siłę chcą się wpierdolić w inne kraje żeby mieć nad nimi "kontrolę". Sam nie wiem po co, chyba chcą pokazać, że są "mastah".
Ghost Nieudany
12-02-2007, 09:33
A za zachowaniem putina (które jest, jakie jest) stoją obiektywne FAKTY (a tych nie możesz podwazać!)
Co nie przeszkadza w tym, że po lewej stronie mamy amerykańskich idiotów, a po drugiej pajaca, który próbuje nam robić koło dupy w równie wielkim stopniu, co USA.
No i na koniec wyraze swoje ubolewanie nad tym, ze nasza kochana wladza lize dupe USA, chociaz nasi "wielcy sojusznicy" nie tak dawno (bo 60 lat temu) sprzedali nam kopa w tylek. Ktorego skutki odczuwamy do dzisiaj.
Na jedno wychodzi w zasadzie. W każdym razie, występuję o nadanie Bushowi i Putinowi Orderów Orła Białego - w końcu każda porządna szumowina, która naszczała na Polskę, dzielnie nosiła te legalnie zdobyte odznaczenie na piersi.
Nelanther
12-02-2007, 10:07
To, że putin wyszedł z takim tekstem nie uczyni mnie wielkim fanem Rosji, ale to i tak nie zmienia faktu, że USmeani są zadufani w sobie i uważają siebie za pępek świata...
ja przez to co napisalem chcialem stwierdzic ze nie przepadam ani za jednymi ani za drugimi... szkoda tylko ze polska nie moze sobie radzic sama i zawsze musi komus lizac dupe : /
Niech się Ruski z Amerykańcami nawzajem powyrzynają Polaków w tej bitwie nie trzeba , jednakże znając polski rząd jakby co polecą lizać tyłki swoim kochanym sojusznikom i tyle z tego będzie. A wtedy to już kaczorom ich księżyc nie pomoże.Albo teraz ruszą swe dupska i coś zrobią z tym krajem, bo jak nie to nasza zagłada jest już blisko..
A Busz to ciota pużniej z nami jeszcze zrobi wojne :/ a jak ktoś bedze wygrywał wyborny to go sprzątnie i bedze dalej ządził
Putin? To rusek? Pie**oli od rzeczy.
>down
Przeczytaj tego posta jeszcze raz i zastanów się co zrozumiałeś nie tak.
Putin? To rusek? Pie**oli od rzeczy.
A coś ty myślał że mongoł? (żeby nie było nie mam nic do Mongolii , ani ich mieszkańców)
Moze i dobrze ze tak powiedzial, ale to nie bylo calkiem potrzebne...
W razie wybuchniecia konfliktu pomiedzy Rosja a Stanami Zjednoczonymi, Polska bedzie w trudnej sytuacji, stanac za USA ? Mysle, ze to by bylo niekorzystne dla Polski, Rosja przeciez lezy blisko nas i wtedy w kazdej chwili moglaby nas zaatakowac. Moze powinnismy cos sami zrobic, a nie ciagle stac za Amerykanami ? Jak juz ktos wczesniej wspomnial, te tarcze antyrakietowe nie beda bronic nas tylko Amerykanow, wiec troche to dla nas nieoplacalne. Jesli sie nie zgodzimy moga sie naburmuszyc i cos zrobic, zemscic sie jakos. Jesli tak, to z kolei Rosja bedzie fuczec (w sumie to juz fuczy), a my bedziemy narazeni na niebezpieczenstwo.
Korektor
13-02-2007, 14:37
Dlatego można bliżej związać się z UE, bo w końcu Unia może być tym 3'cim mocarstwem i być neutralna. To byłoby najlepsze, bo każda ze stron domniemanego konfliktu lizałaby nam tyłek żeby się za nią opowiedzieć i zyskaliby na tym wszyscy Europejczycy, w tym też Polacy.
- Prodigy -
13-02-2007, 14:40
Troche chyba zeszło z tematu. Miało być o tym, czy Putin słusznie zrobił, czy nie, a nie o knuciu teorii spiskowych i kreśleniu fabuły III wojny światowej.
Hellraiser
13-02-2007, 18:58
Troche chyba zeszło z tematu. Miało być o tym, czy Putin słusznie zrobił, czy nie, a nie o knuciu teorii spiskowych i kreśleniu fabuły III wojny światowej.
No właśnie lekki, offtop i chyba niektorzy chcieli błysnąc ale nie w tym co trzeba,..
Zagłosowalem, na to że Putin nie jest lepszy od Busha,.. ponieważ sam zajmuje Czeczenie i jak narazie nie chce jej oddać :P jak i wiele innyc rejonów,..
Kozaczy swoimi zasobami surowów, jakie posiada jego Rosja, i na pewno ma za sobą nie jedną tajemnice tak jak zabójstwo dużo nie zaleznych dziennikarzy jak i innych ludzi ktorzy nie są medialni.
Off~
Ale jednak wole bardzie USA, bo jak coś to można tam zarobić i sie osiedlic, i zarobic wiecej niz w Rosji i o lepszych warunkach ale szkoda ze ciagle trzeba starac sie o wize.
Powiedział prawdę, a jakże. Sam jest jednak jeszcze gorszy i powiedział to tylko dla swoich interesów i bezpieczeństwa w tworzeniu „Nowego Imperium Rosyjskiego”.
Dlatego i tak wole patrzeć na ręce jemu niż niż jastrzębiom z USA. (co nie znaczy że im nie)
Nikast Shynix
13-02-2007, 19:35
@topic: Mądrze powiedział, ale nadal go nie lubię...
@offtop: Wystąpić z UE i Nato, a potem ogłosić neutralność... Wtedy będzie najlepiej.
Przynajmniej pokazał fuka w stronę USA. Na taka reakcję z strony Kaczyńskiego raczej nie ma co czekać, bo on woli hasła "Za wasz interes i waszą wolność". Poza tym lepiej jednoczyć sie z braćmi z USA niż z Europą, która daje nam $$.
pamietajcie tylko ze nigdy nie wiadomo co odwali rosjana a usa raczej nam zle nie zyczy :P
Z mojego punktu widzenia cała sprawa jest o wiele mocniej podejrzana. Putin poczuł się za silny...Powiedziec ameryce że chce być światowym mocarstwem(co jest zresztą prawdą) nie jest niczym niezwykłym. Jeśli coś takiego mówi sobie prezydent Honololu czy innego Pcimia Dolnego. Jeśli jednak coś takiego raczył powiedzieć prezydent Rosji, wygląda to wyzwanie. A zupełnie nie wiadomo co by się stało gdyby taką rękawicę USA podjęło.
Korektor
13-02-2007, 20:12
@up,
USA podjęło rywalizację w latach 60'tych i przez sporą część wieku ludzie na całym świecie byli przekonani, że wybuchnie III wojna światowa. Jakoś nic się nie stało. Dlaczego? Bo i dla Rosji i dla Stanów wojna w ogóle by nie przyniosła korzyści. Ale to już są bardziej zaawansowane sprawy, o których nie chcę mówić, bo aż tak się na polityce XXw. nie znam.
Bo i dla Rosji i dla Stanów wojna w ogóle by nie przyniosła korzyści.
Często pisałeś kontrowersyjne posty ale teraz przesadziłeś. Jeśli uważasz, że wojna może przynieść korzyść to spytaj zwykłego Irakijczyka. Najlepiej takiego, któremu wojna zabrało całą rodzinę. Postaw się na jego miejscu. On szuka po szpitalach rodziny, mając nadzieję, że ktoś ocalał a ty tu snujesz wnioski, że USA i Ruscy nie wzniecili III Wojny Światowej, bo nikomu to nie przynosi korzyści. Był kiedyś pewien człowiek, który wierzył, że dzięki wojnie zdobędzie świat, że to przyniesie ogromne korzyści jego braciom. Mało tego! Przekonał miliony ludzi do jego toku myślenia. Patriota? Nie. Popieprzony nazista, nacjonalista. Hitler. Nadal uważasz, że wojna może przynieść korzyści.
<Post_Scriptum>
Podejrzewam, że teraz odpowiesz mi, że nie o to Ci chodziło, że źle Cię zrozumiałem. Nast. razem pisz tak, żeby nie znalazł się żaden matoł jak ja, który zrozumie to w ten a nie inny sposób.
Często pisałeś kontrowersyjne posty ale teraz przesadziłeś. Jeśli uważasz, że wojna może przynieść korzyść to spytaj zwykłego Irakijczyka. Najlepiej takiego, któremu wojna zabrało całą rodzinę. Postaw się na jego miejscu. On szuka po szpitalach rodziny, mając nadzieję, że ktoś ocalał a ty tu snujesz wnioski, że USA i Ruscy nie wzniecili III Wojny Światowej, bo nikomu to nie przynosi korzyści. Był kiedyś pewien człowiek, który wierzył, że dzięki wojnie zdobędzie świat, że to przyniesie ogromne korzyści jego braciom. Mało tego! Przekonał miliony ludzi do jego toku myślenia. Patriota? Nie. Popieprzony nazista, nacjonalista. Hitler. Nadal uważasz, że wojna może przynieść korzyści.
A kogo obchodzi zwykły Irakijczyk? Niemiec? Polak jak ty?
Ty jestes po to by pracować, jakt rzeba to umrzeć za ojczyznę i tyle.
Boli?
Jak mi przykro...
A wojna potrafi przynieść korzyści. Ale tylko na dluższą mete i nigdy dla ludzi którzy się z nią zetknęli
Patriota? Nie. Popieprzony nazista, nacjonalista. Hitler. Nadal uważasz, że wojna może przynieść korzyści.
Sorry, ale Hitler byl patriota jak malo kto...
Nacjonalizm (z łac. natio – naród) to postawa społeczno-polityczna uznająca naród za najwyższe dobro.
Wiec albo piszesz na odpierdziel, albo sam nie wiesz, o czym piszesz.
>eerion
Wiem, że nie wierzysz w ludzi ale ja jestem niepoprawnym optymistą.
>Nekromanta
Tylko, że Hitler nie znał innego dobra poza ojczyzną. Srał, pluł i palił wszystko, co nie było Niemieckie. Dlatego uważam go za nacjonalistę a nie za patriotę.
Korektor
13-02-2007, 22:01
Hitler nie był Niemcem, był Austryjakiem. Tak samo jak Stalin był Gruzinem.
@topic,
Nie mówiłem tutaj o Irakijczyku, tylko o całym kraju. Zawsze ktoś cierpi, tego nie zmienisz. Możesz tylko zmniejszyć liczbę cierpiących.
@Up:
Gdzie leży Austryja?:>
>eerion
Wiem, że nie wierzysz w ludzi ale ja jestem niepoprawnym optymistą.I co? wierzysz, że jesteś kimś ważnym? Kimś o kogo naród dba?
Nie oszukuj się
>Nekromanta
Tylko, że Hitler nie znał innego dobra poza ojczyzną. Srał, pluł i palił wszystko, co nie było Niemieckie. Dlatego uważam go za nacjonalistę a nie za patriotę.hm... Bodajże Serbię też?
Włochy?
Japonię?
PS - jest to dość ciekawy temat, ale jak podaje sam autor postu - należy być ostrożnym. I nie wierzyć we wszystko od razu co piszą. Ale mimo wszystko warto przeczytać
Hitler proponował Polsce sojusz (http://www.mojeforum.net/pisarze/viewtopic.php?t=662)
Uznałem że to dobry text do odpowiedzi dla Bastasha mimo wsio.
Choć ja w to niespecjalnie wierzę
edit:
A tak jeszcze co do całej sytuacji.
To Putin bardzo dobrze zagrał. Trochę nadszarpnął amerykański spokój. To daje szansę choćby wspomnianym już przez kogoś Chinom
Angel of Death
13-02-2007, 22:31
hm... Bodajże Serbię też?
Włochy?
Japonię?
Jedynych sojuszników się raczej nie niszczy :< Ale myślę, że gdyby Hitler wygrał wojne prędzej czy później chciałby zniszczyć/opanować wszystkich poza Niemcami.
Ajj offtop ';..;'
Nie mówiłem tutaj o Irakijczyku, tylko o całym kraju
Pisząc Irakijczyk miałem na myśli wszystkich poszkodowanych przez wojnę.
I co? wierzysz, że jesteś kimś ważnym? Kimś o kogo naród dba?
Nie oszukuj się
Z którego posta to wynika..? Nie, nie wierzę, że znaczę coś w tym kraju bo większość z nas ma tu szczere gówno do powiedzenia. Co do sojuszu to nie czytałem tematu, który podałeś ale sprawę znam (czasem warto posłuchać na historii x.x). Z tego co słyszałem a później czytałem był to sojusz, który dawałby same korzyści Niemcom. Gdańsk, dostępy do linii kolejowych etc. Tak poza tematem to szybko się frustrujesz..
Co do innych sojuszów..sądzę, że Hitlerowi zależało na Japońcach itd. tylko dlatego, że sam świata by nie podbił. Gdyby już powygrywał wszystkie wojny to i z tymi by się rozprawił ..
Moje zdanie.
Vanhelsen
14-02-2007, 07:42
nie ma to jak przejść z tematu o słowach Putina przez opis samego Putina na Hitlera...
By w miarę powrócić do tematu (czyt: zahaczyć o USA ;])
http://youtube.com/watch?v=uL3l55aV8Kg
up
Za waszą wolność i wasz interes ! Niezłe ideo =pppppppp
@Bastash
Może lepsza była wojna z III Rzeszą? Poza tym:
Niemcy udostępnią Polsce podobną trasę drogową i kolejową biegnące przez Gdańsk, wolny port w tym mieście i rynek zbytu na polskie produkty.
Gdańsk był WOLNYM (w dodatku w większości niemieckim) miastem, a nie polskim, Polska była tylko zobowiązana do jego obrony. Eksterytorialna autostrada i linia kolejowa? To nie oddanie wschodniej części kraju Sowietom. Poza tym Polacy nie byliby zobowiązani do walki z aliantami zachodnimi, mieli po prostu nie napaść Niemców od wschodu, do czego doprowadziłyby sojusze z Francją i Wielką Brytanią.
Polska miała kilka wyjść, sprzymierzyć się z zachodnią Europą i zostać wystawiona („poświęcona z powodów strategicznych”), zostać kolejną republiką radziecką albo sprzymierzyć się z Niemcami. Być może wtedy nawet wynik wojny byłby inny…
Ja bym radził w końcu wrócić do tematu!!!
Osobiście uważam, że Putin źle się zachował, chce szykanować USA i bałamucić sąsiednie kraje takimi opiniami, żeby doprowadzić do "sojuszów" jak z Białorusią!!!
AwangardowyKaloryfer
16-08-2009, 20:41
Putinowi (póki co) zależy aby pokłócić Polskę z USA i resztą sojuszników, jednocześnie chce zgarnąć tarczę antyrakietową "do siebie" tylko po to ,żeby mieć władzę nad wszystkim. Kiedy Polska delegacja jechała Białorusi (chyba) oddano 2 strzały ,żeby myśleli ,że to oni chcą rozwalić nas ,Polaków. Może nie najlepiej to zobrazowałem ,ale z grubsza wiadomo o co chodzi.
Akurat miło jest słuchać Putina, kiedy mówi o USA, bo tylko on pozwala sobie na mówienie prawdy.
Szkoda tylko, że tak wiele można wytknąć jego państwu. Wprawdzie obecnie Rosja czyni na świecie mniej zła niż USA, ale wynika to tylko z tego, że ma mniejsze możliwości.
Stare, ale jare, więc się wypowiedziałem :)
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.