zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Seria Gothic

Fristajl
18-02-2007, 09:56
Chciałbym zaproponować Wam, abyście zagrali albo chociaż spróbowali zagrać w jedną z najpopularniejszych gier RPG - Gothic.
Seria tej gry zauroczyła wielu graczy na całym świecie, w tym także mnie.
Proponuję więc Wam Gothic'a, jako grę godną uwagi...
Szczególnie polecam Gothic, Gothic 2 i Gothic 2 Noc Kruka. Te części mają wspaniałą fabułe oraz nastrój. Gothic 3 - najnowsza wersja gry, posiada doskonałą grafikę, ale gracze narzekają na fabułę, a gra nie wciąga tak jak wcześniejsze części.
Użytkownikom, których zainteresowała moja wypowiedź, i którzy zyskali się na odwagę aby zagrać w Gothic'a po przejściu gry, albo i teraz proponuję odwiedzenie strony www.gothic.phx.pl i zajrzeć na forum. Znajdują się tam soluje i inne artykuły wspomagające grę.
Niestety chwilowo forum jest niedostępne, gdyż trwa konwersja.

Proszę o uwagi o grze i moim temacie. Pozdrowienia...

Andrealfus
18-02-2007, 10:15
nie musisz zapraszac mnie d ogry w gothica , gram w ta gre od momentu gdy wyszla pierwsza czesc

częsc 1 ,2 +nk przeszedlem po 7-8 razy i mi sie nie znudzilo Gothic 3 znudzil mi sie po 6 -7h grania poeniwaz jest nudny, nic sie nie dzieje tak jak w poprzednich częściach

Strone ktora masz w teksie znam od dawna i jest godna polecenia :]

Gothic to najlepsza seria gier rpg/crpg na swiecie, TES byl niezly ale morowind to zwalil

..::QRAS::..
18-02-2007, 11:41
byl juz temat poruszony serii gothic.

Dolor
20-02-2007, 12:07
Najlepsza część Gothica to cześć 2 wraz z dodatkiem "Noc Kruka"
3 część została szybko okrzyknięta najlepsza ale chyba za szybko...
W 3 części okropnie niedopracowana jest walka magią oraz walka na dystans...
Gra nie jest specjalnie wymagająca... oraz posiada wiele błędów... :( miejmy nadzieje że w dodatku te błędy zostaną jakoś poprawione i dodany zostanie jakiś patch...

Fristajl
20-02-2007, 12:29
Tak, Piranha Bytes mogłoby się trochę postarać i dodać jakiegoś patcha, który naprawia bugi i poprawia styl gry. Może i dużo by zajmował ale pięknie poprawiłby grę. A co do wypowiedzi kolesia UP, to też sądzę, że G2 i G2NK są najlepsze, chociaż G1 to też spoko część.

Dekarth
20-02-2007, 18:23
mam problem. chodzi o to ze jak wlanczam gothica III to wyskakuje blad i pisze ze nieprawidlowa konfiguracja.(nie mozna uruchomic aplikacji poniewaz jej konfiguracja jest niewlasciwa.ponowne zainstalowanie tej aplikacji moze rozwiazac ten problem)tylko ze jak od nowa instaluje i dalej nic:/ a z plyta wszystko ok jest bo z plyty kolegi mam to samo.a u niego dziala i z mojej plyty i z jegomam orginalna gre
moj komp:
procesor 1.8.gHz
karta ati radeon 9600 pro(256mb)
win XP
1gb ramu
i nie wiem czemu sie nie wlacza a przy instalacji wszystko dobrze jest :/
prosze pomozcie bo nie weim co mam robic

Mastach
20-02-2007, 18:25
Najlepszą częscią jest Gothic 1 bo ma najlepszy klimat;)

Fristajl
20-02-2007, 20:29
mam problem. chodzi o to ze jak wlanczam gothica III to wyskakuje blad i pisze ze nieprawidlowa konfiguracja.(nie mozna uruchomic aplikacji poniewaz jej konfiguracja jest niewlasciwa.ponowne zainstalowanie tej aplikacji moze rozwiazac ten problem)tylko ze jak od nowa instaluje i dalej nic:/ a z plyta wszystko ok jest bo z plyty kolegi mam to samo.a u niego dziala i z mojej plyty i z jegomam orginalna gre
moj komp:
procesor 1.8.gHz
win XP
1gb ramu

Hmm... Mi wydaje się, że może to być spowodowane parametrami komputera, ale jak już wspominaliśmy UP, G3 posiada wiele błędów, a to może być jeden z nich...

Nevermin
20-02-2007, 20:41
moj komp:
procesor 1.8.gHz
win XP
1gb ramu

zainstaluj najnowsze biblioteki .dll windowsa (windows installer) ;]

Dekarth
20-02-2007, 21:09
hmmm wywnioskowalem ze musze cos sciagnac i chyba nawet wiem co. problem w tym ze nie wiem jaki to jest najwnowszys windows installer i nie wiem jak go szukac takze prosilbm o mala podpowidz albo o calego linka odrazu :D

.Matrik.
20-02-2007, 22:00
@~Dek

Musisz ściągnąć Windows Installer bo w czasie instalacji nie zainstalowało się coś tam związanego z C++ chyba... Jak nie chcesz potem instalować GIII od nowa to ten program (nie WI) znajdziesz na płycie w katalogu (chyba) tools. Miałem ten sam problem...

Misza
21-05-2007, 14:12
Najlepsza część Gothica to cześć 2 wraz z dodatkiem "Noc Kruka"
3 część została szybko okrzyknięta najlepsza ale chyba za szybko...
W 3 części okropnie niedopracowana jest walka magią oraz walka na dystans...
Gra nie jest specjalnie wymagająca... oraz posiada wiele błędów... :( miejmy nadzieje że w dodatku te błędy zostaną jakoś poprawione i dodany zostanie jakiś patch...
Najlepsza jest jedynka, szczególnie początek, przed dołączeniem do jakiegokolwiek obozu. I urwiska przy Wieży Mgieł... To szare niebo, te błyski bariery, te '...kolejny dzień i znowu to samo...', te wieczory w Starym Obozie... Klimat przygniatał. Dwójka też była dobra, ale klimat w niej był zupełnie inny. Chociaż nie mówię, że zły.
A w trójce walka dystansowa jest właśnie w porządku, to walenie mieczem/toporem strasznie ssie. System z poprzednich części był o wiele lepszy. W 'trójce' nie ma w tym praktycznie żadnych reguł - gdy walczę, czuję jakbym machał jakimś kijem pod wodą (bo w G3 broń jest tak wolna), a nie uderzał śmiercionośnym mieczem o zbroje wrogów (a po przebiciu się przez zbroje wycinał im wzorki w flakach...), jak to było w poprzednich częściach.

Elwer Balus
21-05-2007, 20:17
:) :) :) :) :) Troche bezsensowny temat ponieważ....Gothic to najlepsza gierka w jaką grałem bez neta.Najlepsza jest G2 gdy wpuszczasz orki do miasta xD

Bardzo logiczne :/ "temat bez sensu, bo mi się gra podoba"

GothicMaster
27-05-2007, 03:09
Macie racje co do 3 czesci Gothica, na poczatku powala na kolana ale z czasem zaczynasz grac tylko po to zeby przejsc:( Ja osobiscie wole 2 czesc + Noc Kruka od pierwszej, gdyz tamta przeszedlem x razy i nie ma dla mnie tajemnic, a w G2 ciagle znajduje cos nowego. Ostatnio np wykonalem po raz pierwszy quest z tej kapliczki kolo farmy Onara. Pan Cienia ------- , nie pamietam nazwy.
Co do ulubionego miejsca to zawsze lubilem bawic sie z bagiennym smoczkiem:p

Broto_Aegi
27-05-2007, 20:44
Jak dla mnie najlepszy jest G2+NK a bład G3 z C++ przestał wyskakiwać gdy zainstalowałem Serwis Paka.

Kumi
27-05-2007, 20:57
SUPER! Gothic to najlepsza gra w jaką grałem ! POLECAM WSZYSTKIM!!!

Andrealfus
27-05-2007, 21:04
G1 jest najlepszy :)
CHociaz G2 + NK tez wymiata poprostu... przy pierwszych 2 czesciach spedzilem tyle czasu ze glowa boli, G3 stanowczo za duzo bledow i z tego co czytalem w produkcji jest juz gothic 4

oto strona do artykulu dla zainteresowanych :
http://www.gram.pl/news_9wjeHu5_Gothic_4_w_drodze.html

Radix
28-05-2007, 20:34
Jedynka trzy razy na tak. Miala ten klimat, ktorego troszke brakowalo w dwojce. Chociaz bardzo podobala mi sie sytuacja w klasztorze, badz na farmie. :) Jednak nijak ma sie to do jedyneczki, gdzie mozna bylo zasiasc przy ognisku, pojesc smazonego mieska i pograc na gitaropodobnym pare piosenek. Jesli chodzi o "najlepsiejszosc" crpg, to kazdy ocenia na swoj sposob. Jedenemu sie spodoba gra, bo mila grafika, innemu z powodu swiata i otoczenia (polubil npc), a jeszcze innemu o rozwijanie postaci na wszystkie mozliwe sposoby + wplywanie na szersze otoczenie.
IMO da best crpg jest F & F2 company (fallout - dla mniej kumatych), ale gusta sa rozne, a ja juz w nie nie wnikam.

Andrealfus
28-05-2007, 22:46
@up
gusta sa rozne to fakt, ja wole gothic 1 i 2 + NK ale
fallout tez jest niezly a ktos inny stwierdzi ze to jest do niczego.
Jako rpg wole final fantasy a szczegolnie lubie 7 na psx ;] dużo ludzi narzeka na rpg , crpg bo jeśli każę sie dzieciakowi pomyśleć trochę a nie bezmyślnie zabijać to dziecko neo wysiada :D

Technick
28-05-2007, 23:41
No ja niestety nie miałem okazji zagrać sobie w G3, jako iż mój PeCet na to nie pozwala ; d. G2 NK przeszedlem 6x bez kodów i wykonałem (chyba ; d) wszystkie questy jakie są dostępne. Gothic II po prostu rządzi. Nie ma dla mnie lepszego cRPG'a niż ta wspaniała gra. G1 jeszcze lepszy! Szczególnie te pierwsze chwile... ach... stare czasy ; ]
Polecam G wszystkim - i gra warta całej nocki (kruka ; d).

..::QRAS::..
29-05-2007, 00:06
Dla mnie oblivion lepszy od gothika 3.

Andrealfus
29-05-2007, 07:32

Gothic 3 nie ma juz tej fabuły i tej akcji jak wczesniejsze czasy, Oblivion jest wporządku :) ale nie wiem dlaczego bardziej wczulem sie w postac bezimiennego niz postac z TES morrowind i Oblivion.

No ja niestety nie miałem okazji zagrać sobie w G3, jako iż mój PeCet na to nie pozwala ; d. G2 NK przeszedlem 6x bez kodów i wykonałem (chyba ; d) wszystkie questy jakie są dostępne. Gothic II po prostu rządzi. Nie ma dla mnie lepszego cRPG'a niż ta wspaniała gra. G1 jeszcze lepszy! Szczególnie te pierwsze chwile... ach... stare czasy ; ]
Polecam G wszystkim - i gra warta całej nocki (kruka ; d).

nie zawiele tracisz, poprostu fabula nudna, system walki juz nie ten, tyle bledow ze glowa boli. Lepiej zostan przy G1 i G2 + NK b ostracisz dobre zdanie dla Gothica :P

GothicMaster
31-05-2007, 17:24
@up
Nie dziwie sie, ze lepiej bylo Ci grac w Gothica niz np Morrowinda. Ten klimat, ta muzyka, ta fabula, ten..... dziennik. To wlasnie dziennik zniechecil mnie do Morrowinda:p Jest zbyt duzo pogmatwanych imion do zapamietania, a na dziennik bez dlugiego wertowania nie mozna liczyc:(
Co do Obliviona nie wypowiem sie gdyz zbyt malo w niego gralem. Ale ogolnie na tyle ile nad nim siedzialem (jakies 2h:p) byl spox.

Diablczek
15-06-2007, 16:52
Gothic to najlepsza gra w jakom grałem.Fajny jest Szpon Beliara w NK jak wali we wrogów piorunami. W G III kiepsko nię walczy, Bezi ciągle macha bronią na lewo i prawo.

Goshari
17-06-2007, 20:43
Gothic 3 nie ma juz tej fabuły i tej akcji jak wczesniejsze czasy, Oblivion jest wporządku :) ale nie wiem dlaczego bardziej wczulem sie w postac bezimiennego niz postac z TES morrowind i Oblivion.

nie zawiele tracisz, poprostu fabula nudna, system walki juz nie ten, tyle bledow ze glowa boli. Lepiej zostan przy G1 i G2 + NK b ostracisz dobre zdanie dla Gothica :P

Grałeś dokładnie W GOTHICA 4? Zagraj jeszcze raz dokładniej. i połaź nieco, po jaskiniach, obok wieży Xardasa. Jest zwój z imieniem Bohatera [ Chociaż nie zabardzo jestem pewny czy to ten zwój, ale opisane są losy od koloni karnej.

Redial
17-06-2007, 21:31
Ja tez ldugo w gothica gram ... Gothic jeden ukonczylem razy 4 Gothic 2 razy 11 !! NK razy 2 bo mi sie nie podobalo. I Gothic 3 ... Tutaj nie musze duzo mowic, przeszedlem jeden raz bo mi sie zygac chcialo tak slabo mi chodzilo a pozatym gra ma w huj niedorobek i jest jednym wielkiem blendem a fabula jest nudna jak flaki z olejem ... przeszedlem zeby zoabczyc jak sie skonczy

Gadeor
17-06-2007, 22:49
Według mnie najlepszą częscia była 2 wraz z dodatkiem NK.G3 zbyt bardzo nie dopracowana PB pospieszyli sie ;x

Xeremon
18-06-2007, 10:20
Moim zdaniem, seria Gothic, jest kunsztem gier CRPG. Nigdy nie zapomnę tego klimatu i wspaniałej fabuły. Piękna muzyka, lokacje, dialogi z Npcami... Górnicza dolina... Stara kopalnia... Obozy... Xardas... Świątynia śniącego... Misto w Khorinis... Irdorath... Jest co wymieniać. Niestety trzecia część przygód bezimiennego to już nie to samo co kiedyś. Jednak mimo zj3banego enginu graficznego, zasługuje ona na wysoką ocenę.

Gothic - 10/10
Gothic II - 10/10
Gothic II NK - 7/10
Gothic III - 8/10

Yoh Asakura
18-06-2007, 11:07
Ja tez ldugo w gothica gram ... Gothic jeden ukonczylem razy 4 Gothic 2 razy 11 !! NK razy 2 bo mi sie nie podobalo. I Gothic 3 ... Tutaj nie musze duzo mowic, przeszedlem jeden raz bo mi sie zygac chcialo tak slabo mi chodzilo a pozatym gra ma w huj niedorobek i jest jednym wielkiem blendem a fabula jest nudna jak flaki z olejem ... przeszedlem zeby zoabczyc jak sie skonczy
Za to fabuła w 'dwójce' jest arcymistrzostwem. W kolonii pojawiły się smoki, idź je zabij...
Naprawdę, nie rozumiem narzekania na niedopracowanie G3. Ja mam u siebie Radeona 9600, Semprona 2800, 1 GB ramu i gram na średnich detalach. Przycina się tylko wtedy gdy jest sporo osób na małym obszarze.
@Topic:
IMO najlepszą częścią gry jest G2 - twórcy nabrali doświadczenia, rozwinęli niektóre pomysły, zwiększyli poziom trudności gry. Niestety, nie ma róży bez kolców, bo skończeniu G1 z zespołu odeszła jedna ważna osoba, co odcisnęło swe piętno na G2...
A G3 to już zupełnie inna historia. Dzisiaj twórcy stawiają na przepych graficzny, nie zważając na klimat i inne ważne rzeczy. Owszem, G3 jest świetny, jeno 'trochę' niedopracowany. System walki jest do rzyci, a obiecywano nam super przystępny system dla wszystkich. I owszem, jest dla wszystkich, bo klikać każdy potrafi. Jest jeszcze wiele niedopracowań, jak np. przesadzona siła maga...Ale jednak te wszystkie wady, bugi itp. nie zdołały zabić magii Gothica i uważam 'trójkę' za godnego następce.
@Edit:
I to i to z założenia miało być czymś lepszym. Jednakże gówniana fizyka i inne "super nowoczesne technologie" skutecznie odrzucają od Obliviona.

Misza
18-06-2007, 12:40
Grałeś dokładnie W GOTHICA 4? Zagraj jeszcze raz dokładniej. i połaź nieco, po jaskiniach, obok wieży Xardasa. Jest zwój z imieniem Bohatera [ Chociaż nie zabardzo jestem pewny czy to ten zwój, ale opisane są losy od koloni karnej.
Proszę, zaspoiluj mi gdzie. Choćby na PM. Ja sam nigdy nie mogłem znaleźć nic nowego. Wyjątkiem jest jaskinia ze smokami pod Cape Dun.

Gadeor
18-06-2007, 15:01

G4 ? hmm anyway o ktorej wieży Xardasa mowisz Kolo Khorinis czy w Górniczej ?
Kolo Wiezy obok khorinis jest tylko zasypana jaskinia ;x

yahoopila
22-06-2007, 19:22
Najlepsza gra cRPG. Grałęm w gothica 2 i 3 i mi się bardzo podoba. Gothic 3 mi torchę zacinał ale wykonałem wszystkie misję do Montery przy 512 mb ramu.

Diablczek
23-06-2007, 11:49
Grałeś dokładnie W GOTHICA 4?

Jeszcze nie ma gothica 4 i chyba nie będzie.

Gadeor
23-06-2007, 23:39
Jeszcze nie ma gothica 4 i chyba nie będzie.

Będzie. ;D Will see

Morgaroth
24-06-2007, 10:02
Złe rzeczy się dzieją pomiędzy Piranhą Bytes, a JoWood. Ponoć JoWood miał straty na G3 i wynajął inną grupę moderską do ewentualnych kontynuacji, zaś sami twórcy nie mają już raczej nic do powiedzenia. Teraz na pewno seria Gothic nie odzyska już dawnego blasku. Jedynym pocieszeniem jest, iż Piranha zajmuje się robieniem drugiej gry, opartej w pewnym sensie na G1, tyle że nie powiązanej fabułą.

Rufusol
27-06-2007, 20:29
Będzie. ;D Will see

Nie będzie:(, jak przejdźesz G3 to mi przyznasz racje. Albo już możesz:D

.Matrik.
27-06-2007, 20:41
Trzeba powiedzieć, że Piranie oświadczyły, że G będzie trylogią. Cóż, ważne że Gothic 3.5 w drodze. Wg mnie, będzie dodawał wyspy południowe i pozwoli odkryć, co się stało z naszym statkiem, ale to tylko spekulacje.

Defcio
30-06-2007, 14:49
najlepsza czesc gotgika to 1
2 czesc jest poprstu nudna latwe misje szybko mozna przejsc i wogule nie jest zbyt wcigajaca, 3czesc nie jest az tak idealna jak ja zapowiadano wystarczy troche pomyslec i masz wszytko zrobione a nooby jada na kodach. 1czesc jest najlepsza bo zadania sa w miare trudne idzie sie pomeczyc i wogule cala fabula i przygoda w koloni jest extra nie to co w 2czesci khorinis itd...

Diablczek
02-08-2007, 19:49
Gothic I to gra, mimo, że stworzona przez całkowitych amatorów, jest doskonała pod każdym względem. No, prawie każdym, bo trochę bugów jest. Ta muzyka, ta grywalność, ten świat, ten KLIMAT! To poczucie na samym początku, że jesteśmy sami i każdy może nam dać tęgie wciry, rzuceni w wir rywalizacji między Obozami... I trzeba się znaleźć, zacząć nowe życie. Dopiero później wkrada się wątek Śniącego... Nie jest tak, że już na początku naszego awatara w samych gaciach od razu uważa sięza bohatera, jako jedynego zdolego powstrzymać armię zUa. Dla mnie 10/10.

Gothic II też jest doskonałą grą. Bardzo poprawiona grafika (ach, ta droga z wieży Xardasa do miasta!) i system walki, dzięki któremu nareszcie z przyjemnością i prostotą możemy operować mieszem, łukiem i magią. Klimat tez nie najgorszy, ale trochę przesadzono z kolorowością Khorinis. Trochę za słodko... Ale w Górniczej Dolinie klimat powraca z więlką siłą. Niestety fabuła jest najsłabszą częścią składową gry. Od razu Xardas mówi nam, że trzeba zaciukać Smoki. I w ten sposób zdradzana jest nam prawie cała fabuła gry. Twórcy mogli zrobić tak, że Xardas mówiłby nam, że w Dolinie zalęgła się wielka armia Zła, ale nie jest pewien kto/co nią przewodzi... Hagen wysłałby nas do Doliny po raport do Garonda i przy okazji możemy dowiedzieć się, kto stoi na czele przeciwnika. I to byłby szok, że gdy idziemy ciemnym bagnem, spodziewając się potężnego nekromany lub Orka, a tu Smok nam ogniem w twarz! Parę dialogów zmienionych i jaka różnica... Dla mnie 8/10

Noc Kruka jest o wiele lepsza od podstawki. Dodaje wspaniałą linię fabularną, genialny klimat i poprawioną grafikę. Dla mnie 9/10.
Gothic III stanowi dla mnie zagadkę... Gdy w niego zagrałem, zadałem sobie pytanie: Co oni do cho**ry zrobili!?! Niby lepsza grafika. Ale całkowicie brzydka, gdyż te krągłości i kolorki nie pasują całkowcie do klimatu serii. Jak wszedłem na polanę pełną kolorowych kwiatków, nie zdzierżyłem i wyłączyłem kompa. Do tego ta optymalizacja... Jest pełno nielogiczności względem poprzedników. Niektórzy znani bohaterowie niezależni zmienieni (Diego i blond włosy!). Smoki (a przecież w Gothic II je przegoniliśmy i zebraliśmy jaja), które były TYLKO w Khorinis. I najważniejszy zarzut: ORKOWIE. Nie będę tu nic pisał, bo straszne bluzgi mi się suną na język. Po prostu zagrajcie. Ta gra nie jest nawet warta 30 złotych... Dla mnie 3/10, za zniszczenie klimatu i rozczarowanie względem poprzedników.

Maksous
04-08-2007, 19:45
Ach Gothic

Kiedy ujrzałem ten temat zrobiło mi się miękko na sercu :). Otóż jestem Fanem tej gry i wiem o niej dosłownie wszystko (tak mi się wydaje :p). Przeszedłem 1, 2 (z dodatkiem) i 3 część, każdą po kilka razy. Gra jest cudowna, nawet 3 pomimo wielu bugów bardzo mi się podoba. jeśli chodzi o 1 i 2 mogę powiedzieć tylko jedno - nic dodać, nic ująć. Gorąco zachęcam to gry (nie pożałujecie ;) )

Duke Dran
04-08-2007, 20:22
Pamiętam jak pierwszy raz się wciągnołem razem z qumplami z klasy. To była oczywiście pierwsza część w wersji PL. Graliśmy i wymienialiśmy się poglądami na temat świata, zadań itp. Grałem też w Gothic 2 PL i oczywiście niesamowity dodatek Noc Kruka. Gothic 3 PL zakupiłem niedawno ale miałem pecha bo myślałem, że spełniam wymagania gry a tu lipa, poki co leży sobie na półce ładnie i elegancko zapakowany no i się nie kurzy. Kiedyś nadejdzie czas, w którym sobie w niego pogram. Obecnie posiadam całą sagę (oryginalną) i jestem zadowolony. Piranha Bytes ostatnio zapowiadała Gothica 3 na telefony kom. Ciekawe jak im to wyjdzie. A jeśli chodzi o kontynuację sagi... zobaczy się ale jakiś czas temu słyszełem, że Piranha nie chce kontynuować gry.

Dragon16
07-08-2007, 02:13
Kocham Gothica tak jak Tibie!
Przeszedlem all czesci min. po 10x poza Gothic 3, ktora dopiero przechodze!

Pozdro Fani Gothica!
Yes Yes Yes!

Dragon16
07-08-2007, 02:18
Najlepsza jest jedynka, szczególnie początek, przed dołączeniem do jakiegokolwiek obozu. I urwiska przy Wieży Mgieł... To szare niebo, te błyski bariery, te '...kolejny dzień i znowu to samo...', te wieczory w Starym Obozie... Klimat przygniatał. Dwójka też była dobra, ale klimat w niej był zupełnie inny. Chociaż nie mówię, że zły.
A w trójce walka dystansowa jest właśnie w porządku, to walenie mieczem/toporem strasznie ssie. System z poprzednich części był o wiele lepszy. W 'trójce' nie ma w tym praktycznie żadnych reguł - gdy walczę, czuję jakbym machał jakimś kijem pod wodą (bo w G3 broń jest tak wolna), a nie uderzał śmiercionośnym mieczem o zbroje wrogów (a po przebiciu się przez zbroje wycinał im wzorki w flakach...), jak to było w poprzednich częściach.

W 100% popieram Misze! Ten klimat... to jak w Wiezy Mgiel zauwazylem Almanach i ten text... az mnie rwalo z ciekawosci! To jest piekne i wspaniale!
Kocham ta czesc jak i inne, lecz tez uwazam ze jedynka naprawde wymiata i jest godna 10 w CD-Action!

aripck
07-08-2007, 02:21
pamiętam moje pierwsze spotkanie z gothic'iem:dawno temu kumpel pożyczył mi płytke(miał z pisma play), byłem podniecony bo kiedyś tą grę widziałem na hyper. wróciłem do domu i szybko zainstalwoałem to cudo, włączyłem grę ominełem filmik :) i rozpoczełem grę. Najtrudniejsze na początku było streownie więc na drugio dzień spytałem kumpla co i jak. Znowu podniecony wróciłem do domu i tak zaczeła się moja przygoda :).
po kilku miesiącach w xkn wyszedł gothic2 za 20zł (plakaty w szkole wisiały).
Oczywiście zakupiłem gierke i byłą prawie tak świetna jak jedynka.
We wrześniu następnego roku zdobyłem Noc Kruka która klimatem(bagien) powracała do g1 .

Nevti
07-08-2007, 14:40
według mnie najlepszy jest gothic 1,gothic 2 jest za łatwy i tak nie wciąga jak poprzednia część.Jeśli chodzi o gothic 3 osobiście uważam że jest super i mnie wciąga.8o

ocena:
Gothic 1: 8/10B)
Gothic 2: 4/10:(
Gothic 2 Noc kruka: 6/10;)
Gothic 3: 9/10:cup:

Gothic RoX

Dragon16
08-08-2007, 10:20
Gothic: 10.5/10
Gothic 2: 10/10
Gothic 2 Noc Kruka: 10/10
Gothic 3: 8/10

Alanus Lutinum
08-08-2007, 21:32
Grałem w jedynkę, bardzo fajna gra. Zaciąłem się przy misji cmentarzysko orków, ale i tak grę wywaliłem.

Pedziej
08-08-2007, 22:04
@Misza
Tak pamiętam te czasy te zarwane nocki:p.I jaki byłem smutny jak zdradził mnie stary obóz a jaki wesoły jak znalazłem rune która mnie do niego teleportuje ;)