Pokaż pełną wersje : Zamykanie tematów
Duch Niespokojny
18-02-2007, 15:25
Wiem, że lubicie (wy, czyli moderatorzy), kiedy ostatnie słowo należy do was - jak każdy. Ale zamykanie tematów tylko dlatego, że uważasz, iż skoro ty się w nim wypowiedziałeś, to już nic dodawać nie trzeba, jest trochę nie na miejscu. Nie ma nic bardziej denerwującego, kiedy chce się wypowiedzieć swoje zdanie w jakimś temacie niż przycisk z kłódką i napisem "zamknięte" tuż pod postem jakiegoś moderatora - można odnieść wrażenie, że uważa się on za wszechwiedzącego i nie podlegającego krytyce; ba, nawet polemizować z nim nie można. Rozumiem zamykanie tematów, które prowokują do bluzgów albo jałowej dyskusji, ale takie przypadki zdarzają się rzadko. Nie ma sensu natomiast zamykać tematów tylko dlatego, że uważasz, że został on już wyczerpany, bo przecież może się trafić ktoś, kto ma jeszcze coś do powiedzenia w nim. Tym bardziej, że wiele tematów, które bardziej zasługują na zamknięcie, jak choćby "Jaka profesja jest najlepsza" (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=26531), który już dawno przerodził się w typowo przedszkolną licytację: "-Knight jest najlepszy -Głupi jesteś, każdy wie, że sorc" itd. (choć pomimo to nie uważam, żeby należało go zamknąć, bo zawsze może się jeszcze zdarzyć, że ktoś napisze coś sensownego).
Zgadzam się. Powinien być dział coś jak Kosz do którego były by przenoszone tematy takie jak Która profesja najlepsza (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=26531). Tematy nie zgadzające się z regulaminem kasowane. I w owym koszu nie naliczano by postów bo czesami tak jest że ludzie odświeżają tematy, aby poprawić sobie statustyki, a potem inni krzyczą "arheolog, noob, jaki debil, stop wykopaliskom, itp". Tam wszystkie tematy były by jednakowe.
Dwimenor
18-02-2007, 15:38
@matiiii
Nie ma przecież licznika postów. A kosz nie sprawdza się, kiedy w grę wchodzi tysiąc tematów tygodniowo.
@Duch Niespokojny
A o jaki temat ci na przykład chodzi? Z pytaniami/propozycjami odnośnie strony? Czy innymi? A co moderator napisał w swoim "zamykającym" poście?
Duch Niespokojny
18-02-2007, 15:45
Chodzi mi na przykład o ten (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=117667) temat. Było też kilka innych, ale w tej chwili nie mogę sobie przypomnieć.
Dr.Unknown
18-02-2007, 15:55
Moderator zamyka temat, a następnie czasami zostawia komentarz, który albo służy do wskazania, iż temat nie jest potrzebny/był już taki/została udzielona ostateczna odpowiedz. Dla mnie to jakoś oczywiste.
@matiiii
Nie ma przecież licznika postów. A kosz nie sprawdza się, kiedy w grę wchodzi tysiąc tematów tygodniowo.
Ale zawsze jakiś moderator na forum jest który mógłby to robić a jak nie to można dać taką funkcje paru odpowiedzialnym osobom które by to robiły. Np. temat: "Znalazlem buga i dostalem od kolegi 1 gp!!!" były by kasowane (bo są głupie) ale takie: Tibia mi nie chodzi plx (nazwa tematu zmieniana na bardziej zrozumiała i do kosza bo mogly komus pomoc i ten ktos nie musial by zakladac nowego tematu). Czyli potrzebna jest nowa ranga osob ktore by sie tym zajmowaly (czyściciele) mieliby prawo kasowac tematy/ przenosic je do kosza.
Podsumowujac:
Nie bylo by zamykania tematów-bylyby one przenoszone do Kosza w ktorym licznik postow nie idzie w gore, a takze zeby inni uzytkowncy mogli wypowiedziec sie w temacie.
Glupie tematy bylyby usuwane przez czyścicieli.
Czyściele to nowa ranga ktora oddziela glupie tematy od przydatnych, kasując je lub przenoszac do kosza.
Dwimenor
18-02-2007, 16:22
Chodzi mi na przykład o ten (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=117667) temat. Było też kilka innych, ale w tej chwili nie mogę sobie przypomnieć.
No dobrze, ten temat:
Co tam do dodania jeszcze? Wszystko zostało wyjaśnione(że pomysł nie ma racji bytu, bo za dużo operator ciągnie, a jak masz nadmiar kasy, to możesz wysłać plus namiary). Jeżeli masz jakiś genialny pomysł jak podreperować budżet strony-załóż nowy temat, albo skontaktuj się z moderatorem/administratorem celem oświecenia, że to jest niemożliwe do zrealizowania.
@matiiii
Tu nie chodzi o nadmiar pracy dla kogoś. Po prostu-kosz po miesiącu zawierałby kilkanaście tysięcy tematów z różnych działów. Wtedy znalezienie czegokolwiek tam graniczyłoby z cudem. Ludzie nie potrafią znaleźć na normalnych a ty chcesz żeby w koszu znaleźli.
Druga sprawa: jest FAQ, Tutorial, Tłumaczenie Manuala z Tibia.com, dziesiątki poradników-po co jeszcze w koszu mają zalegać takie tematy? Żeby ktoś znalazł odpowiedź zamiast zakładać nowy temat? Czytaj moje wcześniejsze wywody.
I wbij sobie do głowy: na tym forum nie ma licznika postów więc nie ma "licznik postow nie idzie w gore, a takze zeby inni uzytkowncy mogli wypowiedziec sie w temacie".
Dyskusję o problemie równie dobrze można prowadzić w FAQ albo poradnikach.
Duch Niespokojny
18-02-2007, 16:24
Moderator zamyka temat, a następnie czasami zostawia komentarz, który albo służy do wskazania, iż temat nie jest potrzebny/był już taki/została udzielona ostateczna odpowiedz. Dla mnie to jakoś oczywiste.
Właśnie chodzi o to, że często zamykanie są tematy, co do których nie ma powodów do zamknięcia. Na dodatek te, jak mówisz, "komentarze" to zwykłe posty wyrażające zdanie moderatora na dany temat i wcale nie wyjaśniają one powodów zamknięcia.
Co tam do dodania jeszcze? Wszystko zostało wyjaśnione(że pomysł nie ma racji bytu, bo za dużo operator ciągnie, a jak masz nadmiar kasy, to możesz wysłać plus namiary). Jeżeli masz jakiś genialny pomysł jak podreperować budżet strony-załóż nowy temat, albo skontaktuj się z moderatorem/administratorem celem oświecenia, że to jest niemożliwe do zrealizowania.
No tak, ale mimo wszystko to trochę denerwujące. Poza tym często bywa tak, że temat poruszony na początku się wyczerpuje, ale za to w trakcie dyskusji powstają nowe wątki, które można by jeszcze kontynuować. Wiem, że technicznie rzecz ujmując byłby to offtopic, ale przecież nie ma sensu zakładać za każdym razem nowego tematu, żeby kontynuować taką dygresyjną dyskusję.
Dark Sven
18-02-2007, 16:28
1. Moderator ma zawsze rację.
2. Jeżeli nie ma racji, patrz punkt pierwszy...
Ale ze mnie lizodup :P
1. Moderator ma zawsze rację.
2. Jeżeli nie ma racji, patrz punkt pierwszy...
Ale ze mnie lizodup :P
Haha, no :D
@Dwimenor
Ale mozna wejsc w panel uzytkownika i sprawdzic ostatnie 500 postow. Jakis licznik dla "nowych" jest.
@down
albo edycji
Dwimenor
18-02-2007, 18:36
Jest różnica. To nie jest licznik postów w znaczeniu tego słowa.
@Duch
A teraz zobacz sobie dyskusję pomiędzy mną a matiiiim na temat licznika postów. To jest totalny offtop. Czy uważasz, że temat powinien być otwarty, żebyśmy mogli dalej sobie dyskutować o tym czy jest licznik postów czy nie? Przecież możemy użyć systemu PW.
Nie wiem czy modkowie maja ten sam tok myslenia co ja, ale wg. mnie sa zamykane gdy juz sie wiekszosc dostepnych informacji, czyli wtedy jakby doszlo tego stopnia ze na 20 postow 1 wniesie cos nowego- reszta to klotnie, keyloggery, stare informacje.
Tyle
Jak dla mnie to ten temat: http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=114817&page=19 , nie powinien zostać zamknięty. Osobiście chciałem sobie jeszcze podyskutować z Gremlinem i nie jestem pewien dlaczego zamknął on temat, mimo że jego ostatni post sam zachęcał do polemiki.
Duch Niespokojny
18-02-2007, 19:57
Jest różnica. To nie jest licznik postów w znaczeniu tego słowa.
@Duch
A teraz zobacz sobie dyskusję pomiędzy mną a matiiiim na temat licznika postów. To jest totalny offtop. Czy uważasz, że temat powinien być otwarty, żebyśmy mogli dalej sobie dyskutować o tym czy jest licznik postów czy nie? Przecież możemy użyć systemu PW.
W takim razie należałoby was obu opieprzyć i wygonić do PW, ale nie ma sensu zamykać temat z tego powodu :p
A tak poważnie to mnie to raczej nie przeszkadza.
Dwimenor
18-02-2007, 20:04
Offtopową polemikę prowadziłem, aby ci pokazać jak wygląda wyczerpany temat , gotów do zamknięcia.
Zobacz sobie 2 porzednie posty. Czy wnoszą coś nowego?
Post Midartha - polemika na pw. Zresztą tamten temat już dawno stracił wartość merytoryczną. Dyskusję "kto jest lepszy" można prowadzić w jakimś innym...większym(który istneje tylko po to, aby milion innych nie powstawało)
Post Nari'ego - to samo, co było powiedziane wcześniej, tylko inaczej ujęte.
Dalej będzie tak samo. Dyskusja, czy powinniśmy zamykać czy nie, kolejne przykłady(wyszukane na siłę) kiedy to 'moderator miał ostatnie słowo) i tak dalej i tak dalej.
Chyba pozostaje mi tylko zamknąć ten "wyczerpany" temat. <:-)
Edit:
@Down - Żeby nie było iż moderator ma ostatnie słowo :)
Duch Niespokojny
18-02-2007, 20:06
Chyba pozostaje mi tylko zamknąć ten "wyczerpany" temat. <:-)
Nie wkurzaj mnie :p
@matiiii
Ty masz jakieś zboczenie na punkcie naliczania postów, nie?
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.